update: fata din știre a mințit, pentru a primi un telefon nou.
Toate știrile pe tema jocului sinucigaș “balena albastră” se luptă grav de tot cu logica și cu bunul simț, dar jurnaliștilor nu le pasă, pentru că e un subiect gras, care prinde la popendulație, teroarea asta. De aceea se fac știri false cu copii de reporteri care pretind că sunt în pericol pentru că au jucat o parte din joc, pentru că pageview journalism.
Sigur, știrile cu “balena albastră” pornesc de la o manipulare, dar asta nu e important, mai ales când e vorba de făcut afișări.
Hai să lucrăm cu logica simplă, pentru părinți și jurnaliști:
- Ce câștig dacă joc jocul ăsta? Nimic. De ce l-aș juca atunci? Exact.
- De ce să vrea Gigel din Rusia să se sinucidă Gigel din România? Exact, din nici un motiv.
- De ce să vrea cineva să streseze copii de 13 ani să se sinucidă dacă sunt atât de tâmpiți să joace gratis un joc tembel? OK, ar avea logică dacă i-ar recruta ca să…ceva. Să transporte droguri, să lupte pentru ISIS, să devină sclavi sexuali…
OK, hai să zicem că copiii sunt plictisiți sau nu știu în ce se bagă. De aici și până la aflat număr de telefon și alte minuni e cale lungă. Și mizerii din astea sunt complet gratuite:
De mai bine de o săptămână, de când părinţii au predat telefonul poliţiei, mesajele au încetat.
Aww! Au aflat că telefonul e la poliție și de aia nu mai trimit mesaje pe el! Te doare urma de creier de cât de isteți sunt administratorii jocului ăstuia, care speră ca, împingând niște copii la sinucidere, să rezolve …nimic.
update: ideea e luată dintr-un roman de Stephen King.
Salvarea care fura copii pt organe… tunel pana în Iran, dacii, extratereștrii, vin americanii, Iliescu e președinte în continuare…și am putea continua.
Ce te mira? O sa punem botul în continuare la toate tampeniile. Fac pariu ca încă sunt oameni care se uita la Pera (sau cum dracu’ îl chema pe Andy Szekely în miniatura).
Legat de tâmpenia cu jocul, cred ca ideea răspândirii știrii a plecat de la un film apărut anul trecut care avea acest subiect..
https://www.imdb.com/title/tt5709230/
am întrebat la SIE, cică tunelurile din bucegi nu sunt reale. dezamăgire totală
asta vor tu sa crezi, inca nu ai suficient acces pentru adevaruri tulburatoare
pai asa l-au conditonat sa zica, ca nu se esista , ca sie e bun si patriot si ca pace intre popoare sa facem din tractoare.
Șefu’, șefu’ dacă zic secvența aia de cuvinte mânz, brânză, iepure, mistreț, țuică etc (am văzut eu un film) te transformi în ninja sau te dezbraci și dansezi lambada?
Aia de la SIE n-au de unde sa stie de tunelurile din Bucegi ca ei activeaza doar in afara tarii unde sunt ocupati sa joace septica si remi cu alde Condrea.
N-ai intrebat unde trebuie.
#mataicudragnea
Pardon *pentru!
#numamareferlamamanimanui…
ei si tu acuma, zici asa pentru ca nu stii sa joci …..invidios
cap au minte ce le mai trebuie. Jurnalisti de doi bani..
ahahahahahhahah, digi24, varful jurnalismului de la noi ia de buna asta:
prea tari hackerii rusi, ei rescriu rom-ul la telefon cu unul modificat sa monitorizeze tot (sunt curios cum fac la apple, fac si jailbreak intre timp?) si efectiv compromit telefonul. sunt sigur ca daca ai jucat balena albastra si cumperi alt telefon, ala e tot efectiv compromis din cutie.
https://fonetracker.com/
Nenea, ia arunca un ochi aici si vezi ce scrie
„I also discovered during this tribulation that I am not the only one who has experienced similar problems. Although there seems to be very little on the Internet, I discovered that other people in our neighborhood had had a similar experience. They, too, had been unable to remove their router from the botnet by using factory resets and manufacturer-provided firmware. They ended up replacing their routers.”
https://arstechnica.com/staff/2017/02/router-assimilated-into-the-borg-sends-3tb-in-24-hours/
„The malicious firmware created a secret storage vault that survived military-grade disk wiping and reformatting, making sensitive data stolen from victims available even after reformatting the drive and reinstalling the operating system. The firmware also provided programming interfaces that other code in Equation Group’s sprawling malware library could access. Once a hard drive was compromised, the infection was impossible to detect or remove.”
https://arstechnica.com/information-technology/2015/02/how-omnipotent-hackers-tied-to-the-nsa-hid-for-14-years-and-were-found-at-last/
https://www.cellebrite.com/en/product/solutions/extract-decode/
De asemenea ai fost la curent cu stirile legate de Hacking Team si uneltele avute la dispozitie de catre CIA/NSA? Multe din acele unelte de monitorizare si hacking sunt cumparate de la grupuri gen cel amintit mai sus. Care le cumpara initial de la alti hackeri independeti sau alte companii similare, cum ar fi cel care a scris botnetul Mirai si firma Vupen.
Aduna 2+2 si iti rezulta foarte clar faptul ca asemenea unelte care sa-ti monitorizeze telefonul si dupa un factory reset exista si sunt folosite, iar daca te mananca in ochiul maro poti sa le si procuri
Mda, nu vad unde e partea imposibila in a folosi un script .js prin care downloadezi un .apk ( chiar un .jar ) in locatia potrivita (root??) Si sa-i dai drumu sa ruleze. Daca bagi si niste cod C in acel .jar /.apk sa accesezi mai direct SoC-ul (interfete, registri, periferice) telefonului, faci nebunii si mai mari.
Habar n-am, zic si eu.
fara root la telefon facut in prealabil de utilizator si multa prostie de la utilizator e imposibil, ca altfel ne-am trezi cu jumatate din telefoanele de pe piata sparte.
Folosind un exploit existent pe un telefon fără update-uri la zi se poate face root foarte ușor. Copiii nu se uita pe ce dau next, permisiuni și alte abrambureli. Apoi se muta aplicația în /system/ și la revedere. Dai factory reset pana te plictisești.
razosbk, dupa Lollypop aplicatia nu mai poate scrie sau citi de unde vrea ea. Doar din propriul folder; in niciuncaz din sistem.
@Tudor: tu vorbeste de routere sparte si de instrumente hardware de extras data (Cellebrite asta fac, compania unde lucrez foloseste tool-uri de la ei). ideea e ca da, se pot sparge telefoane, mai ales cele fara update-uri, dar daca ar fi asa usor cum insinuezi, ar fi mai rau ca virusii pe Windows in anii ’90. Cine poate face asta are lucruri mai bune de facut decat jucat cu telefoanele unor putoi de 13 ani, dupa cum arata si link-urile tale.
@Somebody: o aplicatie de buna credinta face ce spui tu. Insa daca aplicatia este rau intentionata si iti prezinta un screen in care ii dai permisiuni depline iar in spate iti face un mic root si se muta singura in system s-a terminat distractia. Copilul poate sa nu stie ce e aia, el vrea sa joace respectivul joc si da click pe orice i se cere acolo.
lol, cica fata aia stia exact ce face, isi instalase o aplicatie cu care sa isi trimita mesaje ca sa isi convinga parintii ca e terorizata si sa ii cumpere un telefon nou
Hai sa nu ne dam fecioare…
1. Copiii au curiozitati, au perioade mai bune / mai proaste, raspund provocarilor, pot intra in depresie, copiaza alti copii, unora le place sa fie controlati s.a.m.d. Nu trebuie sa fie toti asa, ci doar un procent infim/numar mic (sa zicem 10-30 din 5.000.000).
2+3: Pentru ca poate, pentru ca unii au probleme la mansarda, pentru ca unii sunt bolnavi (reali), pentru ca unii au tot felul de obsesii etc. Nu au nevoie decat de o conexiune la Internet si mult timp liber. Si nici astia nu trebuie sa fie multi: sa fie 2 din 50.000.000 si e de ajuns. Daca stai si te gandesti cati au acces la Internet, nu e chiar complicat sa fie si din astia printre utilizatori. In plus, exista destule informatii incat vreun obsedat sa poata face sau sa cumpere un malware prin care sa spioneze copiii si, ulterior, sa-si aleaga victimele.
Desigur, trebuie sa se intalneasca nebunu’ cu cei de la punctul 1. Sau sa stie cum sa ii atraga / „targeteze” fix pe cei de la punctul 1. Nici asta nu ar fi imposibil.
Exact. Daca l-a dus capul pe Stephen King sa imagineze asa ceva, sigur se gaseste si dereglatul care sa preia ideea si s-o puna in practica. Iar primul argument („Ce câștig dacă joc jocul ăsta? Nimic. De ce l-aș juca atunci? Exact.”) e valabil pt. 99% din jocuri.
Ideea perfida este ca tot ce e din afara e rau. Sa traiasca nationalismul care ne-a dus pe trepte inalte: WW1 WW2 si razboiul rece. In aceeasi oala cu „divide et impera”.
Sa nu uit de gripa porcina care era pericol mondial!
În afară de legionari românii n-au avut naționaliști. Doar avortoni oportuniști, hapsâni, insensibili și tâmpiți. Și era mai bine să fim și noi naționaliști precum sârbii, albanezii, ungurii, polonezii decât niște pui de comuniști care habar n-au de unde vin și ce-i cu ei.
Cuiva i-a placut foarte tare ultimul roman al lui Stephen King si s-a decis sa inventeze o stire cum ca jocul Fishin Hole ii impinge pe adolescenti catre sinucidere
https://en.wikipedia.org/wiki/End_of_Watch_(novel)
Mai e si filmul Nerve, despre care mai multi spuneau ca ar servi drept inspiratie pentru acelasi „joc” si mai e si teoria cu Rusia. Deja am ajuns in faza plictisitoare a „terorii”, aia in care apar la televizor analisti politici erijati in psihoterapeuti si ne explica de fapt care-i „adevaratul” vinovat pentru ceva nedemonstrat.
Don’t underestimate the trolls… documentarul tickled e un exemplu bun.
as bana putin si YouTuberii romani / moldoveni care abereaza pe seama balenelor. 2 clipuri in trending cu aproape 600k vizualizari. multi curiosi, multa lume proasta si usor, usor le vin idei.
am văzut. extrem de greu de urmărit dacă ai mai mult de 12 ani.
„De ce să vrea cineva să streseze copii de 13 ani să se sinucidă dacă sunt atât de tâmpiți să joace gratis un joc tembel? OK, ar avea logică dacă i-ar recruta ca să…ceva. Să transporte droguri, să lupte pentru ISIS, să devină sclavi sexuali…”
Corect, de ce ar vrea cineva sa distruga viata cuiva sau a mai multora, a unei intregi familii? Asemenea oameni care sa faca asta de divertisment nu exista dpdv logic nu?
https://www.nytimes.com/2015/11/29/magazine/the-serial-swatter.html
https://arstechnica.com/tech-policy/2015/07/lizard-squad-teen-gets-no-jail-sentence-for-50700-fraud-harassment-charges/
Oh wait, they do, and some get away with it
Mai ține minte cineva treaba cu ambulanțele?
Eu da. Anul trecut, cineva de la mine din bloc a pus intrebarea nevinovata, de ce plozii din cartier trebuie sa bata mingea intre masini, cand sunt o gramadade parcuri in apropiere.
Ia ghiciti ce au raspuns fatatoarele cartierului…. Primul raspuns corect are o bere la Argentin. Poate si al doilea daca sunt intr-o pasa buna.
Balena albastra nu este credibila din privinta motivului sau al logicii celui ce a creat si raspandit chestia asta. Credibilitatea ei este data de labilitatea psihica a pustimii de azi, pentru ca da, sunt destul de retarzi sa cada intr-o astfel de plasa.
Si daca nu sunt balene, mereu vor fi amestecuri de buruieni pe care sa le fumeze sau vagoane si poduri CFR sa isi faca selfie-uri.
Mi-ar placea sa aflu cum s-a ajuns la numele asta. „Balena albastra”… care e legătura?
Ce ar fi aceste jocuri morbide fără reclama făcută agresiv de jurnaliști?! Ziarele mai au puțin și sunt în stare să facă și un scurt tutorial.
Super tare, iata ca aparut alternativa inversa Balena Roz.
http://hotnews.md/
„Ce câștig dacă joc jocul ăsta? Nimic. De ce l-aș juca atunci? Exact.”
Da’ tu când joci cantăr ce câștigi? Nimic? Exact
Habar n-am ce-i balena albastră, nu mă interesează și nici nu vreau să știu despre încă o prostie din marea ce ne înconjoară.
te relaxezi. când joci balena albastră nu prea.
2. De ce să vrea Gigel din Rusia să se sinucidă Gigel din România?
Printre hackeri exista conceptul de ‘drona’ adica computer controlat si se vand cu 2-3$ pe bucata.
De ce sa dai banii astia ? Pentru ca la momentul oportun sa-i pui sa faca ceva simultan contra cuiva.
Acesta este si raspunsul la intrebarea ta, la un moment dat se va da aceasi sarcina la un numar mare de Gigei, carora nu le pasa de moarte. Suna logic, nu ?
Ceva dovezi la faza cu „copii de reporteri” ?
Povestea din poveste
http://www.tion.ro/o-adolescenta-din-timisoara-a-mintit-ca-este-amenintata-cu-moartea-de-administratorii-jocului-balena-albastra-pentru-a-primi-un-telefon-nou/1801125
ce frumos.
Din nefericire cazuri asemanatoare s-au intamplat in realitate (cu precadere in Japonia).
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_suicide_pact
Din fericire cazul „Balena Albastra” seamana, pe zi ce trece, mai mult cu un scenariu de thriller ieftin decat cu un caz real.