jurnalism online? yes please!

Numărul cititorilor de presa on-line a crescut de circa patru ori în ultimii ani. Informaţia actualizată la minut şi posibilităţile multimedia sunt avantaje clare faţă de un ziar tipărit. Sunt cotidiene care au mai mulţi cititori on-line decât ziare vândute. Publicitatea pentru internet este apreciată pentru anul acesta la circa 3,5 milioane de euro.
Viitorul presei va fi pe internet. Aceasta este concluzia la care au ajuns invitaţii emisiunii „Profit” de la postul The Money Channel.

În ultimele săptămâni mi s-au perindat prin rssreader mai multe articole care raportau o migraţie către publicaţiile online. E corect să spunem că în 10 ani, jurnalismul online va câştiga din ce în ce mai mult teren în faţa celui clasic. Motivele nu le voi enumera şi comenta, le deduceţi singuri, principalul atuu fiind mobilitatea tehnologiei. Asta în ţările civilizate.
Nu am prins emisiunea de mai sus, sunt sigur că invitaţii (Bianca Vlaston – EurActiv.ro, Victor Roncea – Ziua şi Ioan Margarit – HotNews.ro) au avut nişte păreri mai mult decât avizate în domeniul respectiv.
La o poplaţie de 20 milioane locuitori, din care 4 milioane cu internet stabil, sunt sigur că viitorul presei în România este online. Întrebarea mea este „cine va crea conţinut original?”. HotNews? DirectNews? Sursele de conţinut original le-am mai enumerat în posturi trecute, sunt enorm de subţiri şi degeaba se bate cu pumnul în piept hotnews.ro, fără siturile ziarelor sunt aproape morţi.
Citesc pe blogurile specialiştilor români despre web 2.0, despre revoluţie, despre podcasting şi alte minuni, lucruri care par frumoase la suprafaţă, dar care se aplica celor 10% din romanii care nu stau pe simpatie.ro, sexytop.ro, rhp.ro sau chestii de genul ăsta. Se aplica romanilor care ştiu ce este aia blog, rss, html, php, png. Ca un funfact, acum 6 luni le-am scris băieţilor de la hotnews că nu au rss şi le-am dat exemplu wintweaks.ro, de unde au copiat fidel modelul.
Jurnalismul online va progresa, dar nu cu voi!

ps: conţinut original se defineşte prin acea ştire, idee, imagine apăruta pe un site şi copiată apoi de alţii, în zeci de situri.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

4 comentarii

  1. evolutia a insemnat si in presa selectie. au ramas cei care au fost mai puternici. nu stiu daca e mai bine, sau daca e mai rau, dar evolutia ne-a dus catre trusturi solide, burse de stiri care se bucura de credibilitate.totusi, istoria dovedeste ca ajuns prea sus, orcice sistem tinde sa controleze celelalte sisteme. de aceea vor aparea tot felul de mecanisme oficiale sau mai putin oficiale care vor regla aceasta schema pana la un echilibru relativ stabil.

    p.s.: zoso, pregateste`ti contrareplica la acest articol pe cand te vedem angajat in sistem :)

    00
  2. Urmaresc evolutia Hotnews de prin 2000 (revistapresei.ro pe atunci) si in nici un caz nu poate fi vorba de un avangardist al jurnalismului online. Site-ul mi se pare, dpdv al functionalitatii, o continua peticire a celui vechi, putinele facilitati sunt introduse extrem de lent (inclusiv RSS-ul de care le-am spus si eu, si probabil destui alti vizitatori, cu multe luni inainte sa-l introduca) si as fi preferat sa-si pastreze structura de revista subiectiva a presei (scrise, vizuale sau vorbite), fie si cu fragmente din articole sau reportaje si link spre original.
    Privind strict jurnalismul online, astept o mai mare interconectare intre articole, persoane, evenimente, care sa permita accesarea informatiilor conexe unui articol din cateva click-uri (timeline-ul vietii unei personalitati, cu CV si articole in care a aparut sau evenimente in care a fost implicat, specificatiile modelului de avion in cazul unui accident aviatic, istoricul rutier al unei localitati sau zone in care a avut loc un accident, modul in care au reactionat autoritatile in cazul altor inundatii sau stari de urgenta etc etc etc), rating pentru un autor si/sau articol, general si personalizat (tinand cont numai/indeosebi de opiniile anumitor vizitatori), posibilitatea filtrarii categoriilor de continut pentru rss si podcasts/videocasts, posibilitatea alegerii formatului media in care sa accesezi un articol (scris/audio/video) sau materiale conexe acestuia. Si lista ar putea continua.

    00
  3. ai gresit-o, sorry :D hotnews nu isi ia stirile de pe site-urile ziarelor decit rar si atunci de la Cotidianul sau EVZ. in schimb, ia stiri la greu de la RealitateaTV ;) le am pe amindoua in rssreader si stiu ce zic :p

    00
  4. Oricum e frumos ca avem acces la informatie mult mai rapid, merge jurnalistu` cu aparatul foto si laptopul cu zapp la evenimente, si in maxim juma` de ora stim ce s-a intamplat … (ar fi o idee)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.