Jurnal de criză

O ştire importantă, dar trecută cu vederea:

Băncile comerciale nu mai au voie să modifice contractele sau să introducă noi clauze fără aprobarea beneficiarului. Mai mult, din 2009, băncile vor fi obligate să menţioneze inclusiv în materialele promoţionale dacă dobânzile sunt fixe sau variabile. link

Editorul care ştia limba română şi-a luat liber, de aceea ştirea e scrisă cu picioarele:

Aproape 62.000 de romani vor ramane, fara slujbe pana-n primavara arata datele centralizate de autoritati. Previzibil, cel mai putin afectati vor fi avocatii mereu ocupati si mai nou consultantii financiari.

Şi una grea:

Românii sunt datori vânduţi. Ei s-au lăsat vrăjiţi de mirajul creditelor pe care băncile le-au oferit uşor acum o jumătate de an. Criza financiară i-a prins însă pe picior greşit şi mai mult de jumătate dintre cei care au credite, au şi restanţe. Astfel, nouă salariaţi din zece plătesc rate lunare la bancă. Mai grav este că jumătate dintre ei au şi restanţe, pentru că dobânzile au crescut excesiv. link

Jumătate sunt în urmă? Nu s-ar zice, după cum arătau magazinele zilele astea…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Treaba cu contractele care nu vor mai fi modificate a fost anuntata acum mai multa vreme, doar ca proiect. Apoi, liniste. Mai ales la TV, unde s-a facut valva putin cand parea ceva senzational.

    Romanii oricum vor cheltui. Banca poate sa astepte, ce daca am restante ?! … mare lucru, le platesc eu…maine. Azi e important sa imi iau iPhone-ul, nu ?

    00
  2. Daca ai rate, nu inseamna ca nu poti trai bine de sarbatori. Ai masa plina, ai haine noi, faci revelionul in club de fite. Trebuie sa se opreasca lumea pentru ca ai rate? :)

    00
  3. cred ca cei cu rate multe sunt oameni care nu castiga foarte mult. Creditele lor probabil nu depasesc 2-3000 EUR dar la ce salar au chestia asta ii termina. Le place sa stea in casa cu lecedeul si microunda chiar daca nu prea le folosesc. Ofertele bancilor au fost atat de atractive (la prima vedere) incat omul de rand nu a mai stat sa calculeze…au crezut toti ca au dat lovitura si acuma incep sa se planga ce grea e viata.

    00
  4. Desigur ca poti sa nu accepti marirea dobanzii si implicit a ratei. Asta inseamna ca se va rezilia contractul de imprumut, cu obligatia restituirii intregii sume restante. So? Singura chestie e ca esti anuntat, deci nu risti sa ramai cu restante in situatia in care nu platesti ratele din mana, la banca, sau nu risti sa faci infarct la ghiseu afland cat mai ai de platit. Asa poti sa-ti pui streangul de gat in linistea caminului tau….

    00
  5. mie mi-a crescut dobanda doar cu 7 lei pe luna

    00
  6. Hiihihih, pai aia care au restante la banca, nu-si fac cumparaturile din Romania :D .

    00
  7. Mie BRD mi-a modificat dobanda dupa 2 luni de la acordarea creditului cu justificarea ca a scazut euro.
    La ia grea nu cred ca dobanzile au creat incapacitatea de plata a ratelor.

    00
  8. „Romanii sunt datori vanduti”…ei bine asta s-ar fi putut spune si asa: „Europenii sunt datori vanduti”. Pana acum au circulat „banii de plastic” adica cei de pe credit card-uri.
    Sa vedem ce va fi cand va trebui sa platesti acest bani.
    Romanul (si aici ma includ si pe mine) este in mare parte constient ca nu trebuie sa-ti faci datorii numai ca mirajul creditelor acordate cu usurinta l-au facut sa-si iasa din obiceiul sanatos de a nu imprumuta mai mult decat pot plati.

    00
  9. las ca vine el aprilie :)

    00
  10. Aia cu bancile e o masura buna dar destul de inaplicabila pentru majoritatea cazurilor in care banca face modificari. Pentru ca, din cate stiu eu, ai posibilitatea sa refuzi conditiile si sa returnezi imprumutul intr-o perioada scurta de timp (o luna parca) in conditiile de la semnarea contractului initial.

    Pentru o informare corecta ar trebui sa ne zica cineva cate slujbe s-au disponibilizat anul trecut in iarna. Ceva imi spune ca o bucata buna din miile alea de concedieri sunt slujbe temporare. E o smecherie: angajatorii ii trimit in somaj pe lucratorii a caror activitate e sezoniera: tractoristi in agricultura de exemplu, si ii reangajeaza ulterior in primavara.

    00
  11. e criza de jurnalisti coerenti in romania. si de traducatori.

    00
  12. @crisia- mare dreptate ai. M-am intrebat mereu, ok te anunta si ce poti sa faci? Daca ai avea banii sa-i restitui direct, normal ca ai face-o, fara sa astepti sa te anunte ei ca s-a marit dobanda. Noroc ca m-ai luminat , ” linistea caminului tau….” zici… :D

    00
  13. NOU
    #13

    parerea mea e ca inainte sa scoti un credit ar trebuii sa te apuci de studiat piata sa sondezi economia si asa am fii cu totii economisti ,dar nu suntem si deci bancile castiga de pe spatele prostimii.oare cati dintre cei care lucreaza la banci si cunosc creditele din interior au luate credite?

    00
  14. …”Iarna nu-i ca vara” si…nici „in criza nu e ca in huzur si crestere economica…de la sine, pe specula…dirijata, creditare si consumism desantat”. :)

    „Nu e la noi criza, e…la altii”. Si, dupa…, dupa ce consuma in nestire, ia tzaspe credite, plasma, auto, apartamente „largi”, bautura si mancare…, concedii, urmeaza …boscheti, casa la licitatie si/sau „foamea-n gat”. Cati (nu) sunt dintr-astia?

    00
  15. nu prea inteleg de ce va tot inflamati asa pe cei care se imprumuta de la banci, nu astia au produs criza economica, si in mod cert, nu cei din romania. Islanda de ex a dat faliment pentru ca s-a bazat pe sectorul bancar si a dorit sa devina o mare putere… Necastigator! Acum e in faliment… doar deciziile la nivel de macroeconomie duc la astfel de crize, exemple de la noi: datoriile firmelor la stat care sunt din cand in cand cu buretele din cauza ca „nu ne permite sa lovim investitorul”, licitatii paguboase, imprumuturi pe care le face tara ca sa dea pomeni unor categorii sociale, etc… tin sa va aduc aminte ca datoriile oamenilor simpli catre banci falimentare (BIR spre exemplu), au fost achitate, insa „pestii cei mari” (Dinel Staicu e un exemplu) au scapat fara sa returneze imprumuturi de milioane de dolari… Faptul ca eu ma umprumut sa-mi cumpar LCD, cum se infiera tovaraseste mai sus, nu dezechilibreaza economia uzbeka

    00
  16. In general bancile au intotdeauna de castigat, ele nu pierd niciodata. Iar toate ratele si dobanzile care sunt specificate initial pentru obtinerea unui credit ajung sa fie de 2 ori mai mari…..dar partea cea mai urata este ca in ziua de azi fara un credit nu prea poti sa faci mare lucru.

    00
  17. După ce am văzut documentarul ăla IOUSA despre care vorbeai acum câteva articole mi-am dat seama că şi noi suntem cam în aceeaşi groapă iar creditele ne împing mai adânc decât mi-aş fi imaginat… Urăsc creditele.

    00
  18. Una batrineasca: intinde-te cit ti-e plapuma!

    00
  19. Asta e o boala de care n-o sa scapam cel putin 10 ani de acum inainte. Si pe undeva e, inca, de inteles. Lipsiti atatia ani de mirajul acela de „a avea orice” abuzam, de multe ori cu buna stiinta, de consumul pe care societatea actuala ni-l pune la indemana. Clar. N-avem bani de rate, suntem ingroziti ca o sa ne ia banca apartamentul si nu ne gandim ca daca sarim peste excursia saptamanala la Carrefour, din care arunci jumatate pentru ca s-au stricat in frigider, ai face economii cat sa platesti macar un sfert din rata, daca nu chiar si jumatate. Suntem bovini, intr-adevar, dar exista si o scuza. Pe de alta parte, asta e o alta „calitate” de-a noastra, sa ne gasim tot timpul scuze. Mintea cea de pe urma….

    00
  20. doar nu ati vrea sa iasa bancile in pierdere , baga dobanda masiv sa isi faca iar plinul in seif.

    00
  21. Si-nca una batraneasca: „Nu-i prost ala care cere, ci acela care da!”

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.