Jurnal de criză – ziua 63

După ce se termină glumele scremute pe tema terminării carantinei, vreau să vă gândiți la o chestie stupidă. Toată distanțarea asta socială din restaurante e complet inutilă, dintr-un motiv simplu: sunt minim cinci oameni care pun mâna pe mâncarea ta până ajunge la tine. Plus câți mai pun mâna pe ingredientele care nu se fierb sau coc.

De asta zic, omori restaurante și baruri care merită să moară aiurea, în loc să le omori pentru că aduc berea caldă și au muzica dată tare.

restaurant

 

 

restaurant-health

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

108 comentarii

  1. Ce e mai grav e ca omoara salile de fitness.

    00
    • Hai sa ne adunăm într-un spațiu închis, cu aer recirculat și să respirăm adânc. Apoi toți să folosim aceleași 3 dușuri.

      00
    • Chiar nu știu cum s-or fi descurcat oamenii înainte de a se inventa sălile astea…
      E culmea totuși ca acum când e plin de ele, obezitatea e o problema… Inainte nu era..

      00
    • @Ciocan, n-ai tu niste rude pe la tara? Socrii, parinti ceva? Du-te si tu si da o mana de ajutor pe acolo, (poti sa folosesti manusi daca esti finutz pe la manutz) there you go :) miscare.

      00
    • @Ioana, este simplu: munceau la camp, nu stateau cu fundul pe scaun 8 ore la serviciu.

      PS: salile nu ar trebui sa se deschida momentan, mai rezista oamenii 1-2 luni cu kilogramele alea in plus.

      00
    • Oamenii pot să facă mișcare și acasă, dacă vor. Sunt o grămadă de „exerciții cu greutatea corpului”, muncă de curățat prin casă (aspirator, frecat în baie, mop, șters praful – arzi 3000 de calorii), alergat afară. Nu cred că poți să dai vina pe lipsa sălilor fitness că te îngrași. Logic ca dacă stai pe canapea cu filme+pizza+ bere/sucuri toată ziua te faci pufos.

      00
    • Are dreptate Ciocanul. Din pacate asta e situatia.

      @Ioana – Obezitatea e in floare din cauza ca s-a schimbat foarte mult structura alimentelor comercializate. Pentru oamenii care fac munca de birou sunt esentiale daca vor sa arate bine.

      @Motanes – Asta poate sa o sustina doar cineva care nu a calcat intr-o sala vreodata si nu are nicio idee despre ce vorbeste. Ca sa arzi 3000 de calorii ar trebui sa alergi aproximativ 30km (pentru un barbat 1.80/90kg). Google zice ca pentru o ora de housework arzi cam 200 de calorii. Asta ca sa iti faci o idee cam cat de tare ai aberat :).

      E mult prea mult de explicat care e diferenta dintre un antrenament(weight lifting) cum trebuie facut la sala si prosteala facuta pe acasa.

      00
    • Să nu uităm de academiile de bărbierit. După ce te duci la fițness este neapărat să treci pe la „artist” ca să-ți aranjezi barba ce se potrivește de minune cu gleznuțul gol și epilat…

      00
    • Pai nu inteleg, deci acasă chipurile nu poți face exerciții (de aia au fost vândute tot felul de chestii pentru sport la domiciliu), lăsând la o parte sfintele abdomene, genuflexiuni, fandări samd?
      Si dacă asaaa, aberând acum, s-ar desființa acele săli de sport ce ar face lumea? S-ar transforma în cei din Wall-E, sau ce?
      In plus, nu vorbeam de țărani, nu știu de ce toți când spui de oamenii de pe timpuri, automat se gândesc la țărani… Cred ca știti ca existau și pe atunci orașe nu?? Unde trăiau cei din „înalta societate”. Gen, „domnițele cu talia trasa prin inel” sau dnii care și la 50+ aveau mușchi. Bineînțeles că erau și burtoși ca na, insa cei ce se respectau, aveau o condiție fizica bună. Dacă va uitați la pozele din Bucureștiul anilor 30-40,veti vedea doar oameni îmbrăcati elegant și foarte bine proporționati.
      Si chiaaar nu cred ca ei mergeau la sala, în ceea ce privește munca, cei mai mulți lucrau în birouri, iar ele stăteau de obicei acasă. Deci??
      A ok, poți spune ca acasă ți-e lene sa faci sport, dar nu că fără sala ești condamnat la obezitate.

      00
    • Cat despre alimentație, din nou, nu te obliga absolut nimeni ca în loc de kfc, MC sau alte chestii de la fast-food, sa tragi repede un piept de pui la tigaie ori grătar, alături de o salată. Nici nu vreau sa încep discuția despre câte chestii se pot prepara în sub 30 de minute in casă.
      Da te fte de sănătatea ta cu adevărat, cu siguranță poți aloca 20 de minute sa faci ceva ok de mâncare, în loc sa bagi rahaturi și sa te pui la scrollat pe rețele de socializare și uitat la seriale. În fine.. Oricum nu are sens discuția.
      Oamenii s-au obișnuit atât de tare cu niște lucruri, încât nu mai realizează ca lumea a funcționat perfect fără ele până nu demult.

      00
    • @Ioana

      Poti face, dar daca mergi pe o filozofie minimalista nu iti doresti sa iti umpli apartamentul de echipament. N-am vazut Wall-E so I can’t relate cum erau oamenii.

      Oamenii mai evolueaza, daca vrei sa traiesti ca in 1930 nu ai decat dar dupa cum vezi, o mare parte din oameni NU vor.

      Din punctul meu de vedere poti sa faci si acasa insa randamentul o sa fie redus. Personal nu imi place sa fac acasa. Nu e mediul potrivit.

      „Oamenii s-au obișnuit atât de tare cu niște lucruri, încât nu mai realizează ca lumea a funcționat perfect fără ele până nu demult.”

      Asta e una dintre cele mai mari aberatii pe care le-am auzit. Daca nu iti place progresul si evolutia, nu e nicio problema, dar nu incerca sa impui si altora asta. Da, in the end, daca nu ai alta optiune, o sa te adaptezi, asta a facut omul dintotdeauna, de asta a si supravietuit, s-a adaptat la conditii.

      00
    • Nu ati inteles, cum sa faci selfie-uri si story-uri cum tragi de fiare de acasa?

      00
    • Mihai, problema e alta, tu vorbesti aici de un antrenament la sala pentru oameni dedicati care fac la randul lor bani din treaba asta, fitness junkie sa zic asa. Nu cred ca daca ai aceeasi dedicare si ambitie nu poti arde caloriile acasa. Serios? Pai faci flotari, fandari, genu, tractiuni etc si cu siguranta se va vedea. E, ca intre 2 serii la sala mai belesti ochii la un cur sau ii mai arati unei domnisoare nou venite cum sa tina cracii pe aparat, aia e altceva! Stii bine ca multi dintre cei care merg la sala sunt „attention whores” cum ar zice americanii.

      00
    • @Irod – Nu, nu vorbesc de fitness junkie, acolo e alta discutie (mai ales daca asta e si main businessul lor).

      Caloriile le arzi, dezvoltarea musculara nu o sa fie aceeasi. Si putem lua un exemplu simplu (am cautat si eu acum pe google ca sa pot sa fac o comparatie corecta):
      La un flotare impinge undeva la 64% din greutatea corpului, deci pentru un om de 90kg, inseamna 58Kg. Acelasi om de 90kg, antrenat average (min. 2 ani de sala, moderat, nu chiar religios ca sa zic asa) face aproximativ 80-90kg la piept. Intelegi diferenta? Nici nu mai vorbesc de partea de squaturi/deadlifturi/antrenamente pentru brate.

      00
    • Mihai, daca nu alergi zilnic 30 de kilometri pentru job sau alta necesitate, de ce bagi 3000 de calorii? ahh, ca sa ai motiv sa te duci la sala sa le arzi.

      bogdan :))) am ras sanatos de niste amici care se laudau care mai de care cu vizitele lor la coafor. bine, ei ii ziceau salon. da’ stim toti ca ala e coafor.

      00
    • @Mihai I., nu spune nimeni ca poti obtine aceleasi rezultate acasa din punct de vedere al musculaturii.
      Dar asta nu inseamna ca este o tragedie daca faci 3 luni pauza de „tras de fiare” si inlocuiesti cu exercitii bazate pe greutatea corpului. Poti sa consideri ca asta este perioada de definire.
      De exemplu in loc de 10 repetari cu 90 kg la piept, poti sa faci 50 de flotari. Si o sa simti o arsura la fel de puternica sau chiar mai mare.

      00
    • @Mihai I. Cine si de ce are nevoie sa arda 3000kcal intr-o zi?! pentru a slabi ai nevoie doar sa bagi in tine mai putin decat ai nevoie, la 90-100kg e nevoie de aprox. 3000kcal/zi in conditii normale. daca mananci 2500, ceea ce e arhisuficient cantitativ, plus 200 pe care le arzi din sportul ala ineficient facut acasa..iesi vreo 700 pe minus. la 10zile 1kg. e chiar decent.
      Ai spus de 2 sau de 3 ori, am cautat pe google! ce treaba e asta?! nu-s eu vreun invatat dar nu e suficient sa spui ca la o flotare impingi 64% din greutatea corpului in timp ce la sala ai impinge cu 90kg. muschii au 2 tipuri de fibre muscularepe care le dezvolti lucrand in mod diferit, ce sa mai vorbim despre notiuni ca Time Under Tension”, etc:)
      Ideea e ca, da.. nu poti creste asa mult in masa musculara de acasa, dar cu siguranta iti poti mentine tonusul/masa musculara si poti reusi sa nu te ingrasi.

      00
    • @ioana
      Cumva mi-e mila de restaurante si dupa ce o sa se deschida complet. Ca daca eu m-am perfectionat la gatit in perioada asta, sigur nu sunt singurul. Inainte le mai alternam, dar acum m-am obisnuit bine cu ce gatesc eu.

      00
    • Problema nu e de fast food, că nimeni nu are abonament la KFC și McDonalds.

      Orice ați zice, mâncarea, inclusiv ingredientele nu sunt la fel. Animalele nu sunt tratate și hrănite la fel, degeaba gătești acasă dacă ingredientele nu mai sunt aceleași.

      Peste tot se caută să se extindă durata de valabilitate a produselor la raft. Țin minte când laptele era bun 2-3 zile, acuma stă în frigider și 1-2 săptămâni, fără să fie laptele UHT. Ce să mai zic de conținutul de zahăr care este acuma peste tot, sau de amidon care se bagă în orice, sau de faimosul monosodiu glutamat care la fel, se bagă în toate. Sunt de-acord că plantele modificate genetic de exemplu ajută mult la recolte, nu sunt anti-vaxxer și conspiraționist illuminati, dar încă nu avem nici un studiu legat de efectele lor în alimentație pe termen lung.

      Sunt chestii documentate și știute, nu înțeleg de ce mai sunt încă dezbătute. Realitatea e că fără să schimbi nimic în alimentație, să zicem că mănânci fix aceleași chestii care le mâncau părinții noștrii acum 30 de ani, tot o să te îngrași, pentru că compoziția lor s-a schimbat, chiar dacă gătești acasă.

      Iar pe deasupra, și faptul că în România controlul alimentelor e o glumă proastă, comparativ cu orice produs din vest. Se simte clar diferența dintre salamul vândut în Germania, Italia, etc și cel vândut în România. Pe testate.

      Aia cu rețetele modificate ca să fie mai pe gusturile localnicilor e o glumă de PR de prost gust. Ar putea zice facem produsele mai proaste că voi oricum le cumpărați pentru brand, și pentru că alternative locale mai bune oricum n-aveți.

      00
    • Am slabit 15kg de la Revelion și până acum. Zero sală. Am pus pe telefon FatSecret și nu depasescce RDI a calculat softul. E gratuit, poti scana coduri de bare sa mearga usor, are baza de date, are „reteele tale”, „recetly eaten”, „most eaten”.
      15kg in 4-5 luni. FatSecret.
      Am făcut, împreună cu altă balene, grup de facebook: „Mancam (doar) pentru a trăi”. Scopul e să ne încurajăm când ni se pare prea greu să nu mâncăm, cand cineva face ceva de mâncare, calculează reteta in kcal. și posteaza, că poate vrei să faci și tu candva. Încercăm să facem totul cât mai simplu. Cei din „echipa mea” nu au mai puțin de 10kg pierdute fiecare, in câteva luni. Zero sală, exclusiv numărat de calorii și mâncat mai putin.
      Căutați-ne pe facebook, dacă sunteti balene. Grupul e public, adică puteti sa urmăriți și fără sa dati „join”. (asta dacă vă e rușine să recunoașteți că sunteți balene :) )
      Pentru exerciții fizice acasă, e un tip fain pe youtube, Marius Mitrache. Acum pe carantină are clipuri făcute cu exerciții folosind bezi elastice. Căutați-l și pe el, dacă nu puteți fără sală.
      Mai e putin, s-a schimbat starea de urgență cu starea de alertă… mai e puțin. :)

      00
    • @Mihai: da-o in plm cu sala cu tot, daca duci asa tare lipsa unei gantere sau unei bari, intra pe decathlon, ia un set dinala de bara + gantere + greutati (e vreo 600 RON ala de 90 de kile) si nu mai ai scuza sa te plangi ca nu poti face si acasa ce poti face si la sala. Dar tu nu intelegi teoria simpla a musculaturii: o folosesti, se dezvolta si se adapteaza. Lenevesti pe canapea la telenovele si seriale cu poponari pe netflix in timp ce bagi pizza si chipsuri, normal ca se atrofiaza si pui grasime.
      Mai e si conceptul de volum cand lucrezi, nu conteaza greutatea cu care faci ci volumul total, daca tot te lauzi cu cautatul pe google, ai fi aflat si asta. Ti-a dat si Bogdan niste exemple bune (time under tension, iar e o notiune des intalnita in fitness). Dar majoritatea care merg la sala habar n-au de niste teorie si cum sa o puna in practica si pe urma vin cu aberatii de ars 3000 calorii din nimic.
      Sa-ti mai dau un exemplu, ca e si in voga, baga HIIT, iti dau daca vrei si un circuit de 20 de minute de te lasa fara vlaga spre final si 5 zile abia mai faci ceva de febra musculara. Dar am impresia ca si tu esti printre aia care saliveaza dupa buci la sala si dupa sfanta poza pe instagram.

      00
    • @Mihai I

      „N-am vazut Wall-E so I can’t relate cum erau oamenii.”

      Sa-l vezi!

      00
  2. Deja ieri în fața blocurilor se făcuseră grupuri destul de mari de părinți şi copii. De parcă brusc s-a dus riscul. Peste tot a fost aşa, lasă-te în seama omului să fie responsabil şi se duce dracu’ totul.

    În altă ordine de idei, mental ne-am scrântit cu toții, o să dureze ceva timp până ne relaxăm puțin când vine vorba de mers în locuri aglomerate.

    00
    • Lumea e proastă.

      00
    • @adyzah, spui ca oamenii sunt deja afara in grupuri si nu au nicio problema, desi abia astazi s-au ridicat restrictiile. Apoi tot tu spui ca ne-am scrantit si ca o sa dureze ceva pana ne ralaxam in locurile publice.

      Deci? Oamenii sunt relaxati sau nu? Mie mi se pare ca nu prea au probleme daca ajung sa ceara redeschiderea restaurantelor si a barurilor.

      00
    • ideea cu relaxarea e simpla: vezi cum evolueaza boala daca ridici o parte din restrictii. Apoi, daca e ok, mai ridici altele. Si tot asa. Ideea e tocmai ca oamenii sa se comporte un pic mai liber decat pana acum, ca sa afli ce se intampla.
      In fond nu scrie nicaieri ca statul trebuie sa ia genul de restrictii din starea de urgenta. Ne-a facut cumva o favoare , oricat m-au enervat o parte din ele.

      00
    • @Andrei G.

      Scuze, prin ”aglomerate” am vrut să spun aglomerate ȘI în spații închise (mall, restaurant, autobuz). Eu am fost destul de ok-ish perioada asta, am fost pe afară, cu copilul, fără mască (nu-i văd rostul afară), dar tot am simțit o senzație tâmpită de fiecare dată când am intrat prin supermarket să fac cumpărături. Asta deși statistic șansele să ”iei” ceva sunt minuscule (apropo, aș fi curios să văd câți oameni super expuși, gen lucrători la magazine, s-au contaminat)

      Apoi e vorba de echilibru și măsură în toate. Oamenii au tendința să treacă de la o extremă la alta (remember nebunia cu mâncarea de acum două luni, făina, mălaiul, drojdia, tată, drojdia!)

      Oameni care până ieri exagerau și ieșeau afară cu copiii cu măști, cu mănuși, de mâine vor avea senzația că, gata, s-a terminat, nu mai suntem atenți, nu ne mai spălăm pe mâini, ne putem buluci prin magazine, etc. În multe locuri din US și EU au relaxat treaba, oamenii s-au dus ca găinile în aceleași locuri și fost nevoie să revină la restricții.

      (BTW, a văzut soția afară un bebeluș în căruț care avea vizieră). Asta apropo de dileală.

      00
  3. Ieri era o fosgaiala incredibila la betul de la parter, un mester si doi ucenici taiau polizau lipeau colante schimbau becurile rosii, betul este coloana vertebrala a economiei romanesti , baetii nu vor mai arde trist in spatele blocului cu berea la picior

    00
  4. La fel de multa lume atinge mancarea si cand comanzi acasa si totusi nu s-au inregistrat infectari in masa, n-au fost cazuru in care cei ce au comandat pizza de la localul x sa fie infectati.
    Cei ce produc berea ar trebui sa isi eticheteze sticlele cu vopsea termosensibila care atunci cand sticla are peste 7grade sa apara un scris mare si rosu: Atentie Bere Calda!!!!

    00
  5. Azi la 6:30 eram la Petromul din Triaj sa fac plinul ca nu am mai alimentat din 11 februarie, si sa iau 5 litri pentru drujba ca am avansat am vandut topoarele.

    Din 6 oameni in interior, doar doi purtau masca. Benzinaria nu e loc inchis?

    In Piata Dacia la 7:00 liber, liber, doar 5 clienti. La 7:30 eram acasa.

    P.S. capsuni 15 lei, cartofi noi 6 lei, castaveti 6 lei, rosii 10 lei, morcov 3 lei, telina 7 lei salata enorma 3 lei, untura de gasca 12 lei, mici Black Angus 24 lei.

    Cumparati local!!!

    https://photos.app.goo.gl/XNxZq7YJviTRRZ4B9

    00
    • Stai, stai, staaaaaaaiiiii…. Astia au intruniri!? Ce naiba se discuta la intrunirile astea? Distanta regulamentara dintre tenisi si capatul pantalonilor? De cate ori trebuie sa se epileze pe picioara pana la fiecare luna plina? Cum sa fenteze interviurile in IT? Care e cel mai cul frize… pardon, barbershop din Pipera?

      00
  6. Nici eu nu am comandat nici măcar o data mancare de pe undeva perioada asta. Am învârtit in oale de mi-a ieșit pe nas, stiu prieteni care au mâncat exclusiv de pe Glovo. Ma gandesc mereu ca poate n-am dezinfectat bine vreun ambalaj ceva și e acelasi drac ca și când as fi comandat niște pizza. A explicat ceva doctor la un moment dat ca ar fi totuși destul de greu sa ne infectam cu virusul din alimente preparate, ca oricum sunt gătite la temperaturi mari, ca cel mult am putea păți ce pățeam și pana acum, o toxiinfecție. :)) Am preferat sa fiu safe.
    Oricum, au anihilat Horeca și au zis și de ce: aduceau venituri „moderate” la buget.

    00
    • @Laurra, asta cu anihilat este putin cam mult. Horeca este domeniul cu cel mai mare risc de transmitere a Coronavirus si este normal sa mai dureze pana se redeschide.
      Chiar si tu recunosti ca ti-a fost frica si sa comanzi cu livrare.
      In conditiile astea, daca de astazi s-ar redeschide restaurantele, te-ai duce sa mananci acolo?

      00
    • @Andrei, nu ma înțelege greșit, oricum eu una cel puțin pana în august ma voi comporta ca și când e încă stare de urgentă, cu mențiunea ca voi începe sa muncesc, ca am fost și eu închisa 2 luni și știu ca niciun business nu fluiera și dansează când nu poate produce nimic. :)
      Altminteri, asa cum se mențin închise restaurantele, as fi menținut și bisericile, dar aici e alta discuție și deja e teren minat.

      00
    • foarte bine. Exagerarile cu dezinfectarea nu pot sa faca rau, oricum.
      Dar e amuzant cum pana prin 8 martie era inca lumea prin cluburi, iar dupa aia ne apucam de dezinfectat ambalaje. Ca si cand virusul circula fix din momentul in care a fost descoperit primul caz, nu dinainte.

      00
    • in sensul ca daca se transmitea atat de usor, exploda dinainte sa ne prindem noi ca trebuie sa dezinfectam orice aducem de afara. Eu cred ca circula dinainte de sfarsitul lui februarie, dar greu.

      00
    • @ Andrei G
      Cu restaurantele nu e OK, dar cu mersul cu metroul/autobuzul cum e?
      A, ne ajuta mastile in metrou, aha!

      00
    • @adi, in metrou eu personal incerc sa pastrez o distanta cat mai mare fata de restul calatorilor, sa port masca si sa nu ating nimic (sau sa ating cat mai putine suprafete). Deasemenea evit in totalitate sa-mi ating fata pana nu ma spal pe maini.

      La restaurant nu am aceleasi conditii, nu am cum sa port masca, imi ating fata cu mana sau cel putin cu servetelul pe care am pus mana initial, etc.
      In plus transportul in comun esti obligat sa il folosesti, pe cand restaurantele reprezinta doar un moft momentan.

      @Laurra, asta voiam sa spun: chiar daca s-ar redeschide de astazi restaurantele, nu cred ca ar reusi sa ajunga la o incarcare mai mare de 30% in urmatoarele 2-3 luni.
      Mai ales daca ar aparea 2-3 stiri ca s-a descoperit undeva un focar de infectie.

      00
    • @Andrei G, nu știu cum arată în momentul ăsta în metrou, dar dacă seamănă măcar 50% cu ce era acum câteva luni- 1 an, să mor dacă reușesc să-mi imaginez cum poate cineva păstra o distanță oarecare față de restul călătorilor. erau intevale orare în care practic erai siamez cu încă vreo 2 oameni.

      să eviți orele de maxim trafic și să ajungi cu vreo 2 ore mai devreme la birou și să pleci cu 2 mai târziu nu mi se pare o idee prea grozavă.

      00
  7. Berea serioasă nu se serveşte la 2 grade Celsius, cum cred românii. Cam pe la 10 – 14 grade Celsius se serveşte.

    00
    • Hipsterii astia ajung mai rau ca veganii! Lasati-ne ma sa bem berea rece cum ne place!

      00
    • Lasa-ma cu berea ta „serioasa”.
      In Romania, in proportie de 80-90% se bea bere blonda de tip lager care se serveste la temperaturi de aproximativ 4 grade celsius.

      00
    • Da, mai am unu la munca, care a venit cu idei faine de genu asta. Berea se bea calda.
      Laso-n plm ..daca vreau cald, beau ceai. Berea se serveste rece , eventual cu halba de la congelator adusa.
      Da na, fiecare cu piticii lui.

      00
    • Cand ai o halba scoasa direct de la congelator cu brumă pe ea, parca si gustul berii este mai bun.

      00
    • In Romania se bea berea rece pentru ca este foarte proasta. Cand e foarte rece, nu ii mai simti gustul. Si e si mult mai acidulata, din acelasi motiv.
      Nu trebuie sa fii ipster sa-ti placa o bere buna, sa vrei sa o si savurezi.

      00
    • cred ca trebuie privit din alt unghi: orice bere rece e buna, dar pe masura ce se incalzesc vezi care e berea de calitate.
      Eu o singura data am nimerit sa beau o bere calda (apropiata de temperatura camerei, nu doar scoasa mai de mult din frigider) care mi-a placut: baltika cu melasa, ruseasca (se gaseau in lukoil, recomand cu incredere). E si singura bere dulce care mi-a placut. Eram racit, aia e scuza ca am incercat voluntar asa ceva.

      00
    • @radu
      Da, daca e foarte rece, nu mai simti arome, doar gust. Nu e atat de grav ca la vinul rece (nu sprit!), dar conteaza un pic.

      00
    • Toate sortimentele de bere Baltika trebuie incercate!

      00
  8. Am avut simptome la inceputul lui martie inainte de carantina dar tot nu am avut incredere in mancarea livrata de restaurante.
    Eu cred ca inca stim destul de putine despre transmiterea virusului, mi-e greu sa cred ca toti italienii au stat bot in bot cu cineva asimptomatic.
    Alta chestie ciudata mi se pare dezinfectarea pantofilor cu clor de frica virusului, daca ar rezista virusul pe praf atunci ne-am îmbolnăvi cu totii la prima adiere de vant sau cand deschidem geamurile.

    00
  9. 99,99% din cazurile de infectări sunt prin contact direct îndelungat, adică cineva să strănute, tușească, vorbească în apropierea ta de mai multe ori. infectarea de pe suprafețe este restul. infectarea din mâncare e zero (dacă bucătarul a tușit peste farfuria ta, iei alte boli, dar nu covid 19).

    00
    • Tot ce mănânci merge in stomac iar virusul e distrus de sucurile gastrice, infectarea se produce doar pe cale aeriana prin inspirație virusul ajunge în căile respiratorii și plămâni.

      00
    • @berenger, de unde ai gasit statistica asta cu 99,99% ?

      @Tiberiu, nu spun ca te imbolnavesti sau nu de la mancare, dar nu prea inteleg explicatia ta.
      Mancarea, inainte sa ajunga in stomac sa fie dizolvata de sucurile gastrice, nu trece mai intai prin zona gatului? Nu exista risc ca mai apoi virusul, daca exista, sa ajunga de acolo si in sistemul respirator?

      00
    • @andrei g – daca e doar în căile respiratorii nu e nici o problema, majoritatea medicilor recomandă să bem apa sau lichide cat mai des, atunci când există pericolul de infectare, tocmai pt că în cazul în care virusul ajunge in gura sau căile respiratorii sa fie dus de apa în stomac nu în plamani.

      00
    • @berenger
      Asa e si nu stiu de ce nu se vorbeste mai deloc despre asta. Poate nu e chiar 99.99%, dar e peste 90%.
      Majoritatea infectarilor s-au produs in spatii inchise prin petrecerea unui timp indelungat alaturi de o persoana infectata.

      Si exact asta e problema in HoReCa, spatii inchise in care se petrece un timp indelungat.
      Si cu multi oameni pe deasupra. Adica, intr-o seara la restaurant, un bolnav poate infecta usor 10-20 de persoane.

      00
    • @ andrei g, studii, care atestă că virusul, deși supraviețuiește mult pe diferite suprafețe, nu a putut fi multiplicat în culturi în laborator după ce a fost preluat de pe aceste suprafețe. ca să existe o șansă foarte mică să te îmbolnăvești preluând virusul de pe o suprafață ar trebui ca imediat după ce un strop de salivă cu virus ajunge pe o suprafață, tu să atingi cea suprafață, să duci mâna la nas (doar la nas, că acolo sunt receptorii cei mai sensibili, nu în gură sau ochi) și să scobești serios. și nici așa nu ai șanse prea mari dacă nu repeți de mai multe ori operațiunea, în scurt timp.

      @ tiberiu, ceea ce spui tu e o tâmpenie din punct de vedere medical. virusul intră direct în sânge prin intermediul mucoasei, n-are nevoie să ajungă în stomac.

      00
    • @Tiberiu, povestea asta cu bautul apei am auzit-o peste tot, dar nu am vazut nicio declaratie oficiala a unui medic.
      Si aici ma refer la un medic care sa fi fost implicat in tratarea pacientilor bolnavi de Coronavirus sau in studii clinice legate de prevenirea raspandirii virusului.
      Ai vreun link, ceva?

      00
    • @berenger – nu e adevărat nici un virus gripal, inclusiv coronavirus, nu se transmite.prin sânge ci doar pe cale aeriana.

      @andrei g – am văzut la tv mai mulți medici inclusiv din Japonia și america care recomandau sa se bea o gura de apa la 10-15 minute atunci când e risc de infectare.

      00
    • @berenger, se poate sa imi dai si mie 1-2 link-uri cu studiile astea din care rezulta ca 99,99% din infectari sunt prin contact direct indelungat?
      Si ca daca cineva infectat iti stranuta in farfurie, sansele sa te imbolnavesti sunt infime?

      Fiindca daca exista astfel de studii clare, nu se mai justifica niciuna dintre recomandarile de a dezinfecta toate produsele cand la aduci in casa de la magazin.
      Sau dezinfectarea suprafetelor in spatiile publice. Inteleg ca oricum daca nu sunt genul care sa ma scobesc in nas, sunt protejat.

      00
    • @Tiberiu, deci toti medicii astia apar la TV, dar niciunul nu indrazneste sa scrie si un articol pe tema asta? Sau macar un site cunoscut sa preia declaratiile lor si sa faca un articol.
      Oare motivul este ca sunt doar niste medici care isi dau cu parerea, ei nefiind implicati deloc in studiile clinice legate de Covid-19?

      00
    • Aici gasiti un link legat de ce a fost intrebat mai sus, legat de transmitere prin mancare, ce se intampla.cu ce ajunge in gura, etc . https://www.seriouseats.com/2020/03/food-safety-and-coronavirus-a-comprehensive-guide.html .

      00
    • e 100% din cazurile dovedite, nu 99,99%

      00
  10. Măsuri stupide poți merge la grămadă in metrou sau autobuz însă nu poti merge la mare pe plaja la soare care oricum distruge virusul în câteva minute. La Woodstock in 1969 in plina pandemie cu gripa Hong Kong care a omorât peste 1 milion în toată lumea dintre care 100 de mii în america, au fost la gramada peste 300 de mii de oameni și nu a fost o răspândire a infectărilor.

    00
    • Papagalii speriati si de umbra lor au inceput sa-ti dea minusuri :)

      00
    • Există surse conform cărora ar fi fost aproape 500.000 de persoane la Woodstock. Și adunarea de la Alba Iulia a avut loc în plină pandemie de gripă spaniolă. În ambele cazuri, se știa de virus.

      00
    • @Sorin – corect, majoritatea surselor zic de minim 300 de mii, insa din poze e mai degrabă spre 500 de mii sau chiar peste. E destul de evident ca-n aer liber riscul de infectare e foarte mic doar sa fie un contact direct sau tușit/strănut de la distanță foarte mică.

      00
    • Apropos la Woodstock nimeni nu purta măști și mă îndoiesc ca-n 1918 la unirea de la Alba Iulia purta cineva măști.

      00
    • Doar in Piata Victoriei au fost 300.000
      Dupa poze, la Woodstock au fost vreo 3 milioane.

      00
    • @adi – in piata Victoriei și dacă tai toți copacii, demontezi toate semnele de circulație și gardurile și oamenii stau umăr la umăr îmbrăcați în tricou nu incap mai mult de 100 de mii de oameni.

      00
    • @ Tiberiu
      Normal ca nu incap. Era o gluma :)

      Eu atunci, seara, cand Digi24 au ca sunt 300.000 de oameni am masurat pe Google Earth suprafata pietei (inclusiv boschetii, gherete, spatii verzi, chiar si 30-40 m din bulevardele adiacente). Mi-a dat 45.000 mp (hai sa zicem 50.000 mp sa fim generosi).
      Dupa Digi24 erau 6 oameni pe mp :)
      Adica 6 oameni intr-o cabina de dus!

      00
    • @adi – acolo n-au fost niciodată mai mult de 60-70 de mii, poliția americană estimează cam 1.2-1.4 persoane/mp când e spatiu suficient că lumea sa se plimbe așa cum era în piața Victoriei.

      00
    • Ati fost acolo? Ati vazut care era densitatea de oameni?
      Pe criza asta fiecare banut de la partid e parca de 2 ori mai prețios decat pe timpurile alea bune cu dragnea zâmbitor!

      00
  11. Una despre horeca: fost coleg de liceu are un van pentru street food. 0-1 angajati (sau ceva de genu asta), lucra cu nevasta si sora cand erau festuri, bonuri date dupa un weekend de festival aproape zero, condimente luate pe bonuri de masa si pe naspa de la tarani, furnizori dubiosi, etc, vesnic nemultumit ca statul nu sprijina bizurile mici, acum de cand cu corona numai postari ca statul, bill gates, americanii, etc omoara economia, etc, etc. Pai coa1e tu care nu platesti taxe si faci evaziune cat de mult posibil nu esti economia, esti mai degraba un hemoroid al economiei.
    Mentionez ca stiu si firme serioase in domeniu care isi platesc angajatii si taxele, dar multi sunt la nivel de exemplu dat si nu merita nici o atentie sau ajutor

    00
    • Problema principala cu astia e ca daca tu iti faci cosmelie legala langa asta dai faliment in 3 luni ca nu ai cum sa faci fata la preturile lui.

      00
    • mi se pare incredibil sa tii cu statul si sa zici ca trebuie sa platesti taxe in cea mai corupta tara din europa. taxele voastre se duc direct intr-o noua piscina. serios, sunteti dusi cu totii.

      00
    • kmlx, ori ai 14 ani ori nu stiu… da, se fura, si la noi si peste tot. Dar 1000 de servicii si produse care tin societatea in picioare sunt platite din taxele alea… De la scoala, armata, politie, strazi, parcuri, pensii, alocatii, pompieri, curatenie, amenajari diverse si sute si mii de alte chestii. Asa mediocre cum sunt ele, exista.

      00
  12. Am si eu o problema si o discut aici ca sunt mai multe capete luminate :D iar eu nu sunt jurist de meserie,

    In anexa la recenta hotarare, la art. 17 e ceva in neregula.
    La alineatul 4) zice ca organele abilitate pot sa te verifice daca ai declaratia pe propria raspundere pentru situatiile exceptate de la alin. 2)
    Doar ca lista lunga de exceptii (care sunt trecute in modelul de declaratie) este la alin. 3), iar la alin. 2) zice ca se redeschid parcurile.

    Prin urmare, mi se pare ca toate amenzile care se vor da pentru ca nu ai declaratie, sunt nule si oricine le contesta castiga clar. Pentru ca sigur se vor da.
    Pana cand apare o modificare la anexa.

    Poate nu am inteles eu bine, sau chiar e o eroare ce face inutile toate amenzile date pentru iesirea din localitate?

    In plus, cei care au serviciu in alta localitate, trebuie sa completeze declaratia in fiecare zi? WTF?
    Nu mai specifica nimic despre angajator si adeverinta permanenta (care a expirat la 15.05.2020)!!!

    00
    • E o debandada de nedescris provocată de guvern în loc să se lanseze din timp – de acum o lună – dezbatere publica pt a se acoperi toate situațiile posibile sica et comp au făcut de capul lor totul foarte prost – ce fac de ex cei care stau într-un sat care are doar un magazin mic sătesc doar cu alimente de baza ?

      00
    • :) deci s-ar putea ca acela sa fie calcaiul lui Ahile al legii deoarece e o eroare de redactare s i daca se publica asa in Monitorul Oficial nu va avea valoare.

      Cei care stau in localitati limitrofe marilor orase nu au nevoie de declaratie, gen daca stai in floresti si lucrezi in cluj nu ai nevoie de declaratie.

      Cei care fac naveta de la distante mai mari ar trebui sa aiba totusi o declaratie cel putin pana cand se va publica in MO o hotarare prin care se va re-permite folosirea adev de la angajator.

      asta am inteles eu – nu sunt jurist

      00
    • De exemplu in Bucuresti locuiesc cateva sute de mii de persoane care in acte au domiciliul in alte localitati. O mare parte dintre acestia nu au nici viza de flotant.
      Ei au voie sau nu sa iasa din casa si sa se plimbe prin Bucuresti si localitatile limitrofe?

      00
    • @Andrei G
      Scrie clar pe declaratie ca trebuie sa treci locul unde stai si nu neaparat adresa din buletin

      00
    • @Psionics, stiu ce spui. Dar problema pe care am prezentat-o este alta.
      Noua declaratie trebuie completata numai cand parasesti orasul (si in plus nu are trecuta optiunea de a te duce pana la magazin).

      Astfel daca un cetatean cu domiciliul legal in Brasov, dar care locuieste efectiv in Bucuresti, vrea sa mearga pana la magazin, nu are ce rubrica sa bifeze in noua declaratie.
      Intelegi ce spun?

      Sunt sigur ca nu or sa fie controale in interiorul localitatilor, dar voiam doar sa explic ca exista o scapare foarte mare in acest moment.

      00
    • Tocmai a fost modificata de catre Guvern declaratie si au introdus o mentiune suplimentare la punctul 11 – „asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice”

      00
    • @andrei g
      Pai in declaratie treci adresa din bucuresti la care locuiesti efectiv. Si asa te poti duce la orice magazin vrei din bucuresti. Nu conteaza vize de flotant si alte minuni. Daca locuiesti la gagica acasa poti trece adresa ei, nu trebuie sa ai un act ca stai acolo. Practic prin declaratia pe propria raspundere certifici, pe semnatura ta, ca stai acolo. Daca teoretic se apuca sa te verifice, pot sa mearga cu tine sa vada daca intri in casa respectiva sau daca te cunoaste cineva de acolo. Dar nu cred ca a facut verificarea asta vreun politist.

      00
  13. Noua declaratie este chiar degeaba. Facuta doar ca sa existe si sa aiba justificare pentru a mai da 1-2 amenzi.

    00
    • asta ca asta, dar cred ca daca ar vrea sa o reintroduca pe aia de pana ieri, foarte putina lume s-ar mai conforma. Cred ca nici pe mine nu se mai pot baza :)

      00
  14. Fiind din zona Constanta, e inutil sa va povestesc ce evaziune se facea pe acolo. Gheretele alea de fast food sunt mici copii. Am stat de multe ori sa astept bonul, si efectiv se faceau ca ploua, serveau urmatorul client si tot asa. Litoralul romanesc e capusat oricum de machidonii aia si neamurile lor, le doresc un faliment placut. Niciodata nu am inteles de ce in zona Mamaia de exemplu, nu exista nici un grup international, care sa investeasca in servicii, salarizari decente, fiscalitate etc. Totul a intrat pe mana ‘ciobanilor’, fara sa jignesc meseria propriu-zisa.

    00
    • @Saragea – Te faci ca nu intelegi. Uita-te iar la Narcos insa nu la partea cu droguri, uita-te la legaturile intre aia rai si stat, in special la aia cu Mexicul si torturarea agentului DEA. Cam la fel este in orice tara, gradul de coruptie fiind foarte ridicat intr-o tara mai putin dezvoltata si mai scazut intr-una civilizata.
      Stiu si eu Constanta, era clanul Mazare (Constantinescu si Strutinsky) si nu trecea nimeni de ei. Nu conteaza ca vrea nu stiu ce Hilton sa vina in Mamaia, daca primarul nu ii da autorizatie nu se intampla nimic si nici nu are ce face hotelul. Vrei sa vezi exact limitele puterii? Vezi Cathedral Plaza, decizie judecatoreasca sa dea jos constructia, nu vrea primaria si prin urmare nu se intampla, punct.
      In plus, in turism banii nu sunt chiar asa multi raportat la investitie, ai nevoie de stabilitate legislativa si intr-o tara ca Romania nu o sa fie niciodata stabilitate. Da, un lant de hoteluri o sa vina pt turism de afaceri, in orasele mari insa ma indoiesc ca se va risca la munte sau mare. In plus, e foarte greu sa faci fatza concurentei cand tu platesti taxe si ei nu, ca sunt veri cu seful de la X sau din acelasi partid cu Y.

      00
    • În plus față de ce a zis BigBear, la noi sezonul este mult prea scurt ca să poți face bani serioși.

      00
  15. Păi, berea caldă, sucu cald… astea omoară virușii, se știe.

    00
  16. Nu tocmai cel mai potrivit articol, dar cum asta e situatia voi scrie aici:
    La multi ani! Si la cat mai multe milioane de cuvinte.
    Cam ce statistici ai in 15 ani?

    00
  17. ti-ai scos si tu degetul ala uitat acu 15 ani😂?
    La multi ani (LCK)!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube