Jurnal de criză – ziua 40

N-am nici o părere despre presupusa relaxare. Înțeleg că se va da drumul din cauza presiunii economice și sociale, plus ce mai vine de la părinții ai căror copii ratează anul școlar, și accept că trebuie să mai moară niște oameni ca să luăm lucrurile în serios. Nici măcar o mie de morți, normal că latră bișnițmanii că omorâm economia pentru atâta lucru…

Și nu doar ei, și oamenii vor lua la mișto situația cu atât de puțini morți.

Altfel, e așa de frumos afară încât nici nu se aud gemetele agricultorilor că a venit seceta.

A apărut sezonul doi din After Life pe Netflix. Foarte bun. Gervais știe ce face și o face foarte bine. Influencerii iar s-au făcut că nu văd.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

84 comentarii

  1. Rupere o sa fie de 1 Mai. In curti gradini paduri maluri de garle si paduri nici masa politiei locale nu va stavili puhoiul iesit la traditionala ceafa cu mititei si bere la pet.

    00
    • Eu si acum fac gratar in curte, sa ma aresteze?

      00
    • Daca faci o suedejie de bombardier de ce nu?

      00
    • Rupere o sa fie de ̶F̶l̶o̶r̶i̶i̶,̶ ̶P̶a̶s̶t̶e̶ 1 Mai…daca nu punem 16 mai si tot nimerim una. Eu cred ca totusi pe baza rezultatelor de pana acum am aratat ca suntem destul de ok (cu mici exceptii normale) – a se vedea dumbfuckistan&others pentru confirmare ca nu-i asa dramatic la noi pe cat ne place sa ne tot plangem…

      00
    • Apropo de „happy people”, eu cred că vom avea și o explozie de STDs, plus sarcini nedorite cât încape. Măcar pentru HIV au pastile…

      00
  2. ai de plm, tot am incercat sa ii acord circumstante lui Pavel Popescu. Astia se intalnesc in modrogan si trag aurolac.

    Cum plm se aduna oameni decenti pre politica si dupa o ciorba incep sa emita tampenii de genul?

    00
  3. Seceta e ceva nasol, in afara de zapada aia din februarie si ploaia de acum o saptamana, la IF n-au existat precipitatii anul asta. Dar…au disparut padurile, au disparut sistemele de irigatii, acum ne plangem. Las’ ca scoatem oasele lu’ sfantu’ cufurenie si le plimbam pe camp, ca sa ploua. Sublim :)

    00
    • ..iar dragostea este ceva frumos.

      O sa se scumpeasca mancarea mare mare fel.

      00
    • Who needs water when we got beer? Fuck ya!!!

      00
    • lasă moale asta cu seceta că este aceeași piesă de 30 de ani. nu s-a schimbat nici 10%.

      00
    • Draga Sly, niciodata, dar niciodata, de la 1 ianuarie la 24 aprilie nu am mai trait un an in care sa existe doar 2 zile de precipitatii. Tin minte foarte bine fiecare an, de cel putin 10 ani incoace; spre deosebire de altii, stiu pe ce lume traiesc. Cultiv pamantul de 10 ani (la modul „amator”) – de asta stiu.
      Andrei – si berea are nevoie de apa :)
      mihsy – ai dreptate, am omis ceva cuvinte. Altfel, da, mancarea se scumpeste indiferent daca e seceta sau e exces de precipitatii. Asa e la noi :)

      00
    • Tot respectul pentru tine.
      Dar ce zici tu cu seceta și irigațiile au ajuns mai rău ca „vine lupul Petrică”.
      Se cunoaște de cel puțin 20 de ani că zona din sud se deșertifică. Cam ce proiecte au fost implementate pentru a reduce pericolul lipsei de apă?
      Păduri? Care păduri din IF?
      Cretinii ăștia care ne conduc de 30 de ani nu au fost capabili să planteze PERDELE de copaci pe marginea autostrăzii A1 ! Ce draq astepți SISTEME de irigații?!
      Fiecare pe kurul lui.

      00
    • Sly, asta am zis si eu, au terminat de tot padurile, cel putin in zonele Baneasa si Chitila e dezastru! N-ai padure, n-ai vapori de apa in atmosfera, n-ai ploaie, asa am invatat la „Biologie” in clasa a V-a.
      Cat despre restul ce spui tu…e perfect adevarat, dar doar pentru noi :) Politrucii stiu doar sa fure, nu-i intereseaza pe ei altceva.
      Despre noi…ce sa zic? O sa ne arda din ce in ce mai tare soarele, din aprilie pana-n octombrie, apoi ceva geruri…si tot asa. Ploaia sau zapada vor fi lucruri neobisnuite.
      Numai bine! :)

      00
    • niciodata = 10 ani de cand pun eu rasaduri de castraveti
      :facepalm:

      00
  4. Poioț… Pune-te în locul lor… Ce-ai face?

    00
  5. Ne-a zis Trump cum sa scapam – sa facem injectii cu clor, o optiune buna si pentru anti-vaxeri.

    00
  6. Contează să păstrăm distanțarea socială și să purtăm măști etc. Dacă înțelegem asta bine, dacă nu, nu. Eu văd că foarte mulți și acum tot nu înțeleg. Ce să le facem? Eu nu vreau să stau în casă luni întregi pentru că x y z nu vor să respecte măsurile. Cine este vulnerabil să se ferească, oricum nu vor fi evenimente, nu se vor redeschide restaurante etc. Trebuie să învățăm să fim oameni, să gândim, altfel, mai este și selecția naturală și cu asta basta.

    00
    • @Mirela: daca tot ce conteaza este sa pastram distantarea sociala si sa purtam masti de ce nu s-a aplicat acest lucru de la inceput fara sa se mai apeleze la starea de urgenta si izolarea in casa?
      Mai ales ca acum 2 luni erau mai putine cazuri decat acum si, deci, distantarea sociala si purtatul mastilor ar trebui, conform logicii tale, sa fi fost OK, nu?

      00
    • @Mirela: pentru a putea gandi un pic cu numere… gandeste-te ca cei 600 de decedati de zilele astea provin din aproximativ 60.000 de infectati de acum aproximativ 20 de zile.
      Cati infectati raportau oficial acum aproximativ 20 de zile- adica pe 6 Aprilie 2020?
      Iti zic eu: in jur de 4000.

      Daca acum 20 de zile exista incertitudinea aceasta iti dai seama cam la ce nivel e incertitudinea astazi (20 zile mai tarziu)?

      Avand aceste date in fatza ce zici: se impune relaxare dupa 15 Mai doar de gura poporului? Popor care in medie e cam analfabet si slabutz la matematica.

      Tu zici: „Trebuie să învățăm să fim oameni, să gândim, altfel, mai este și selecția naturală și cu asta basta.”
      Si atunci de ce nu am aplicat asta de la inceput? De ce s-a impus stare de urgenta pe 16 Martie cand situatia era clar mult mai simpla decat astazi? Iar astazi (citeste te rog 16 Mai) cand situatia este cu mult mai grava se ia decizia… ca nu e nevoie chiar de stare de urgenta?

      Raspuns: pentru ca avem politicieni incompetenti pusi acolo de un popor prost :-) Rezultatul este un sistem corupt gata sa actioneze doar de forma si de gura lumii. Ulterior tot noi (poporul) ne plangem de ineficienta sistemului… well, sistemul suntem noi. Ineficienta lui este consecinta ineficientei/prostiei/nesimtzirii noastre.

      Stiu ca acest raspuns va deranja… realitatea deranjeaza de obicei.

      00
  7. Seceta nu e de anul asta, seceta a tot fost de câțiva ani și cu toate astea astia stau pe cur și așteaptă an de an sa vina vara ca să se plângă.
    Între timp… „Apa care ajunge în Ungaria provine din râul Mureș și este pompată pe un canal lung de 50 de kilometri, care trece granița aproape de punctul de frontiera de la Turnu și ajunge în localitatea Mezohegyes.
    În baza contractului, partea română se obligă sa pompeze anual o cantitate de cel puţin 1,7 milioane metri cubi de apă.
    În acelaşi timp, fermierii români din județul Arad nu se înghesuie sa cumpere apă de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, cea care se ocupă de irigaţii.
    Iar situaţia nu este unică. Şi fermierii din judeţul Dolj evită să cumpere apă de la stat, deoarece ar fi nevoiţi să scumpească produsele pentru a acoperi costurile. Aşa că din 160.000 de hectare de teren agricol, doar 18.000 sunt irigate.” stirea e din 2013.

    00
    • In teorie suna bine irigatia de la stat. in practica, pretul este foarte mare, platesti in avans pentru tot anul, banii nu se returneaza/raporteaza chiar daca ploua zilnic si nu consumi nimic. In plus mai trebuie sa te gandesti ca esti la concurenta cu alte agriculturi ue mult mai bine subventionate de alte state, aici statul iti da un penis. Nu ai cum sa vinzi ceva daca tie iti ies costurile cu 50% mai mult decat altii, nu ?

      Amanuntele de genul asta phut irigatiile. Crezi ca cei care fac agricultura sunt atat de batuti in cap incat sa riste anul agricol deampulea ?

      00
    • @baltha: Vino cu argumente solide pentru subvențiile primite pe agricultură de alte state și pe urmă te voi crede.Pînă atunci, mucles.

      00
    • Mno atunci sa stea sa se planga mai departe zic. Știi cum e asta… Vai, vai nasol e în agricultura și in zootehnie, nu ies bani, da ai naibii nu s-ar lasa de ele…
      Stai liniștit ca și în Franța e la fel și aici se plang fermierii de subvenții, ce sa vezi, da totusi aici nu vezi câmp fără instalații de irigare !! Peste tot e plin de magaoaie din alea pe roti care se plimba peste câmpuri. Evident ca la noi nu merge, nu se poate, e concurenta, e, e, e întotdeauna e…

      00
  8. Ne ferim de covid dar murim de foame…
    Restrictia fost buna, perioada in care statul a trebuit sa absoarba socul, sa se replieze, sa faca stocuri, contracte si contacte pentru materiale de protectie si tratament, amenajari de spatii in spitale sau alea de campanie ale armatei etc pt fluxul ce va urma. Bine, ca alde lucovid isi cam bat plua asta e, dar tot si-au dat cu niste apa rece peste fata si mimeaza ceva in mortii lor. Dar tre’ sa traim cu asta (stiu, cliseul momentului)

    00
  9. Daca se vor redeschide scolile inainte ca situatia sa fie cat se poate sub control va fi jale

    00
  10. Daca ne dorim sa vorbim pe cifre si sa fim cinici, bisnitzmanii au dreptate. Aparent, nu s-a intamplat ce a fost prin Italia sau Spania si aparent medicii de ATI nu au trebuit sa decida cine traieste/cine nu. Acum ca acele cifre sunt umflate/oamenii mint, este cu totul alta discutie. Impresia generala in societate este ca aceste decese sunt acceptate ca o directie fireasca a vietii.
    Doi, din punctul meu de vedere, ideea carantinei si ce mi s-a vandut la televizor si prin media in sensul ca #stamacasa=>salvam vietii, este un mare bullshit. Odata, vieti nu s-au salvat, daca ne raportam strict la regiunea in care ne aflam, pentru cine nu stie Romania are cea mai mare rata de mortalitate din Europa de Est si a testat cel mai putin. Respectiv, distantarea sociala incepuse sa fie ceva normal pe la inceputul lunii martie, iar o buna parte din afaceri se cam inchisesera inaintea decretarii starii de urgenta. De asemenea, stim cu totii cum sunt spitalele din Romania, ma indoiesc ca vrea vreunu sa fie tratat de covid prin ele….
    Trei, ramane o mare necunoscuta situatia cuantumului amenzilor si cum se va rezolva aceasta problema. Sa ne intelegem, nu ma leg de valoarea amenzilor, ci de faptul ca politia romana aplica legea dupa bunul plac si in general, drepturile tale in acele momente nu prea conteaza(vezi cazul din Bolintin).
    Patru, lumea uita repede, mai tineti minte pa baetii aia care ziceau ca vor testa tot Bucurestiu, sau pe domn militian ce s-a dus prin Israel sa dea o buca?!

    00
  11. Distanțare sociala pe timp de pandemie și stare de izolare, la alții. Așa și la noi, mai pe față, mai cu manta, unii tot nu respectă. Dacă este înmormântare, să ne îmbulzim, ce pandemie? Unii efectiv nu au leac.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8253341/Police-rushed-funeral-gunman-opened-fire-mourners-Manchester-cemetery.html

    00
  12. Cu relaxarea vor sa paseze pisica, de la somajul tehnic asigurat de stat la cheltuieli pentru firme ca sa asigure conditiile de igiena si distantare sociala.
    Nu mai au bani sa pleateasca somaj tehnic. Fondul de somaj, ala la care se plateste de zeci de ani s-a cheltuit pe masini de lux, vile si curve.
    Cu bugetarii s-au razgantit, ca cica au fost productivi in perioada asta.
    O sa ne ingramadim cu totii la mare si la munte o luna-doua, spargem bani de parca ar fi ultima zi pe pamant pentru ca apoi sa vina si mai urat pandemia.

    00
  13. Iohanis e un cretin, vorbeste de relaxare cu 3 saptamani inainte de 15 mai. Stie el ca pe 1 mai nu avem cifre duble fata de azi ?????!!!! Ce face daca cifrele o sa fie duble sau triple, o sa spuna „ghinion, m am inselat, mai stam o luna in stare de urgenta” …..

    00
    • Dar poți să stai tu in casa daca nu îți plac cifrele și scapi de covid

      00
    • Ce a facut Iohanis e corect,dar esti tu prea inchis in capul tau ca sa vezi.Oamenii stau in casa de prea mult timp,iar ca sa eviti ca lumea sa isi bage picioarele in ea de carantina le dai o speranta,o data.
      Cum iti suna mai bine? Se intampla ceva bine candva (nedefinit) sau se intampla ceva bine pe data x ?
      Daca cifrele o sa fie nasoale,stai linistit ca si populatia o sa afle .

      00
    • Si ce vrei sa faca ma, sa zica ‘stam in casa pana la Sfantu’ Asteapta?’ Ca daca nu ne arata luminita de la capatu’ tunelului, lumea o sa iasa din casa buluc, fara sa mai respecte izolarea. Crezi ca suntem mai destepti decat aia din State?

      00
    • @hash – Ți se pare că stă lumea în case ? Azi in Oradea era mai aglomerat decât într-o zi normala.

      00
    • mrcdl, dupa mintea ta fiecare face ce vrea. Legea si ordonantele militare sunt pentru prosti.
      Robert3 deschisule in capul tau. oamenii nu isi pot baga picioarele in ea de carantina. Oamenii trebuie sa respecte legea. Alti conducatori de tara vorbesc de relaxare pe date calendaristice aproximative, al nostru stie el exact ca dupa 15 mai o sa fie mai bine, nu 16 mai nu 17 mai.
      Hash, eu vreau sa spuna adevarul. Nu vreau sa promita ceva pe care nu are nici cea mai mica siguranta. Habar nu are ce cifre vom avea saptamana viitoare, mai ales peste 3 saptamani.
      Tiberiu, ai perfecta dreptate. Toate municipiile resedinta de judet din tara sunt pline.

      00
    • Faptul ca ne anunta de pe acum ca vom iesi de sub restrictii in 15 mai e al doilea lucru inteligent ce l-a facut de cand a inceput toata nebunia.

      00
    • Cifrele vor arăta bine, stai liniștit. Vor fi în conforme cu măsurile pe care vor să le ia. Ca și până acum.

      00
    • @Tiberiu vorbești prostii.

      Chiar am ieșit ieri prin oraș și la ore la care de obicei bulevardul decebal se circula bară la bară, acuma abia număram 2-3 mașini.

      Ori te-ai obișnuit deja ori ești in orașul greșit :)

      00
  14. Nu pica in capcana de a judeca lucrurile doar prin prisma situatiei tale. Cat timp iti merge bine, nu te afecteaza prea tare prelungirea masurilor actuale de limitare a circulatiei. Nu toti pot lucra de acasa, cum o faci tu. Economia nu o mai poate duce prea mult in starea actuala.

    00
    • Mă gândesc că scăderea bugetelor de publicitate îl afectează și pe el financiar

      00
    • Asa e ,pica economia fara tot felul de mofturi si lucruri neesentiale . Economia mondiala consta in cafenele,cluburi,locuri de relaxare si tot felul de alte activitati de care nu are nimeni cu adevarat nevoie.

      00
    • De acord cu tine Robert3.
      Dar ce facem cu personalul care lucreaza in industria neesentiala?

      Chiar sunt mofturi si lucruri fara de care se poate trai, dar care fac viata mai placuta si nu stiu cat de bine ar fi pe termen lung daca dispar din peisaj.

      00
    • @Alin, corect!

      00
  15. Oamenii se vor relaxa pentru ca minimizeaza riscul la care se supun. In plus nu e in natura oamenilor sa isi îngrădeasca de bunăvoie libertatea la nesfârșit. In schimb e in natura noastră sa uitam repede perioadele grele. Așa cum am uitat criza economică din 2008, așa o sa uitam repede și zilele cu multe cazuri/decese.
    Ciudat este ca dacă ii dai unui om 100 de bomboane și ii spui ca 2-3 dintre ele sunt otrăvite și o sa moara, sigur nu se atinge nimeni de ele.

    00
    • Trecand peste bogatia de idei si trairi izvorate din text, sa mai folosim si „minimalizeaza” in loc de „minimizeaza”, uneori.
      Inchid fereastra si-o deschid. Uneori o minimalizez.

      00
  16. Eu n-am să mai votez PNL vreodată după treaba asta pentru că a fost prima guvernare care mi-a restrâns drepturi fundamentale

    Sa nu se înțeleagă greșit , lucrez de acasă de la început de martie și până acum am respectat toate ordonanțele militare.

    Dar starea de urgență s-a prelungit cu 36 de pacienți intubați și 200 de la terapie intensivă, asta înseamnă 5% din capacitatea sistemului medical – asta nu e o condiție pentru care sa restrângi drepturi fundamentale

    00
    • Am senzatia ca tu oricum n-ai votat PNL niciodata. Gresesc?

      00
    • Am votat PNL în ambele tururi la prezidențiale și alianta da la locale acum mai mulți ani , daca se pune

      00
    • Si ai fi preferat situația din it sau ceva pe aproape ca sa tragi concluzia ca era mai bine mai devreme?!

      00
    • As fi preferat sa intre in vigoare mai devreme starea de urgența, era un moment de incertitudine și părea probabil să fie mai rău decât în Italia

      Am zis că nu ar fi trebuit prelungita pentru că într-o lună de stare de urgență s-a ajuns la doar 5% din capacitatea sistemului medical

      00
    • In tarile vestice tot pnl? in india pnl? in america pnl? scoate oleaca capul din papusoi si gandeste.

      00
    • La impactul globalizării Robert ? La ce să mă gândesc ?

      Am 1 vot din 10 milioane, dar doar in tara asta

      00
  17. Bun, si tu ce ai face in locul autoritatilor? Inchizi tot ce se poate un an? Ok. Si apoi ce? Iesim din pesteri si ne dam in cap unul altuia pentru mancare. Ca bani sa ne-o procuram nu vor mai fi.
    Trebuie sa realizezi ca nu toata lumea poate/ e dispusa/ are prezenta de spirit sa aiba provizii in beci pentru ani de zile de foamete si skill-urile sa se descurge singura intr-o lume post apocaliptica economic.
    Realitatea e ca fie vor muri multi de corona fie vor muri multi de foamte/ dat in cap pentru mancare/ de frig dati afara din casa de banca. Majoritatea vor alege prima varianta.
    Nimeni nu cred ca propune relaxarea izolarii cu inima impacata, e un compromis.
    Pe tine nu te opreste nimeni sa stai izolat o perioada pe care o consideri tu necesara. Daca ai resursele necesare, sigur, da-i bataie.

    00
    • Poți să ai tu mama resurselor. Într o lume în care se va muri de foame ți ar fi imposibil sa aperi resursele alea.

      00
    • Foarte bine punctat. Prostul nu realizeaza ca nu are importanta daca el sta bine dar cei de pe langa el mor de foame. E o analiza forte simpla dar prea complicat de procesat ptr majoritatea.

      00
  18. Tocmai când începuse să-mi placă Bucureștiul vine ăsta cu relaxarea lui!

    00
  19. Degeaba se agita oamenii astia sa gaseasca leac sau vaccin, romanii il dau gata cu „asa i-a fost scris”.
    Tot e bine ca nu ni se spune sa ne injectam radiatii uv ori dezinfectant.

    00
  20. Apropo de secetă, citez o bucățică dintr-o monografie a satului Cernica:

    „In rastimp de 15 ani în urmă, de la 1927 până la 1942, s’a observat ani secetoși cu furtuni în 1928 și ger mare atingând în luna ianuarie – 39. Apoi seceta și frigul mare pe care l-am avut în 1942. Oamenii n’au putut să scoată nutretul pentru vite, care o parte au murit în primăvara. Totodată trebuie menționat cutremurul de gradul 9 pe care l-am avut pe 10 Noembrie 1940.
    In sfârșit, alte surse de umezeala pentru plante ar fi irigațiile din apa râului Colentina și în deosebi pentru grădinile de zarzavat așezate de’alungul.
    Secetă mare a fost 1890-1894 și în 1899. Oamenii au mers în satul Negrești – Ilfov de au cumpărat meiu romanesc muced de nu îl puteau mânca decât în lapte fert. ”

    Niște temperaturi extrem de dubioase, în special ierni foarte călduroase, în schimb veri răcoroase…
    Una peste alta, episoadele de secetă nu sunt ceva nou, diferența e ca e 2020 și agricultorii romani încă se plang de ea…
    Da, da, știu, caz special, la romani e altceva, la alții e perfect, la noi nu se poate pentru că și pentru că… De aia instalațiile de irigații de pe vremea lu Ceaușescu au fost duse la fier vechi sau zac ampulea.

    00
  21. L-am auzit atat pe Iohannez cat si pe Monsieur Macaron ca salvam vieti daca stam acasa si ca sa respectam decesele din covid.

    Eu astept carantina dintre 15 decembrie si 15 februarie cand Romania are un numar egal de morti din gripa sezoniera pentru ca o moarte e la fel de trista si ca e de covid si de gripa sezoniera.

    Incepand cu 15 decembrie 2020 si apoi in fiecare an, sa se inchida baruri, restaurante, mall-uri.
    Angajatii gripati sa muncesca de acasa obligatoriu prin lege.
    Familiile nu au voie sa se viziteze ca sa nu-si paseze posibila gripa sezoniera asimptomatica.

    Dupa care, incepand de anul viitor astept interzicerea prin lege a relatiilor sexuale pentru a impiedica astfel transmiterea unor BTS-uri care in final pot provoca mai multe morti indirecte decat tot covidul. hepatita abc, hpv, hiv. Trebuie respectati mortii de toate aceste boli de asemenea.

    00
    • Ar putea sa se interzică deja fututul, au murit 450 de mii de oameni în 2020 de HIV

      00
    • Doar daca mori de covid iti este respectata moartea si 3,5 miliarde de oameni sunt tinuti in case.
      Pentru restul de 4,085,097 communicable disease deaths (adica exact, boli transmise de la Gigi la Ion si la Agripina) ANUL asta nu avem pic de respect pentru ca nu e asa? covid cu cele 195.000 e MULT mai letal decat restul de 4,1 milioane de morti din boli transmisibile (conform worldometers.info)

      Daca voua vi se pare asta perfect logic atunci v-ati pierdut cu totul orice forma de ratiune.

      00
    • Pensionare, lasa numerele in pace ca iti dai cu ele peste neuroni si te lovești. Uita aici articol cu poze ca sa intelegi mai exact impactul 36,000 Missing Deaths: Tracking the True Toll of the Coronavirus Crisis https://nyti.ms/34QerxA

      00
    • Pensionare.. nu stiu de ce rateaza ceilalti sa-ti zica dar masurile astea de distantare sociala (si putem discuta despre care si cand sunt cele mai eficiente – mi se pare ca am inchis Romania prea mult prea repede) au evitat multe morti.. Daca majoritatea datelor indica o mortalitate reala aproximata de 0.5 – 1% cand sistemul de sanatate nu e depasit atunci imagineaza-ti daca virusul era lasat liber. Spitalele aglomerate inseamna vieti ce pot fi salvate nu mai sunt…

      Apoi orice tara ce atinge vaccinul sau se creaza o zona de imunitate in jurul ei inainte sa aibe proprii cetateni imunitate in masa inseamna ca are vieti salvate.

      In cifre, imagineaza-ti >200.000 de morti in 3 luni in Romania. Cam ala ar fi fost rezultatul fara nici o masura cu spitale arhipline daca virusul e doar atat agresiv si transmisibil pe cat se crede acum.

      00
    • daca cineva imi poate explica de ce sistemele medicale sunt depasite de la 195000 si 2,8 M de testati dar in schimb la 4,1 milioane de morti din boli transmisibile nu se aude nimic de vreo supraaglomerare, as fi f recunoscator.

      Am primit multe minusuri cum ma asteptam dar n-am primit niciun contra-argument. De ce nu mentioneaza nimeni de cele 4,1 M din boli TRANSMISIBILE si de ce nu se iau masuri de distantare sociala pentru bolile acelea specifice (am mentionat mai sus cateva dar sunt mult mai multe) iar pentru covid toata lumea e intoarsa pe dos. Ok, daca nu se luau masuri era mult mai rau, cat mai rau? ca in Suedia? pentru ca in Suedia nu e mult mai rau, sunt pe average :)
      Alte tari au o carantina umana care inca permite plimbari in natura, sport si au o mortalitate mai mica.

      Cam care ar fi studiile stiintifice si simularile pe baza calora s-au decis lockdown-urile si mai ales (si aici va rog cititi cu atentie) cum se face ca desi ne tot spun ca fiecare tara e diferita, totusi pare ca iesirea din carantina se face cam in acelasi timp peste tot.

      00
    • Foarte simplu, pentru ca numarul ala de morti pe care il mentionezi tu este in fiecare an, sistemele medicale sunt gandite sa ii faca fata. E ca si cum ai intreba ce ii e asa greu unei masini care merge cu 180km/h (si asta ii e viteza maxima din fabrica) sa accelereze pana la 200 km/h (pana la urma nu sunt decat niste amarati de 20 de km/h).

      Doi, s-a oprit pamantu’n loc de la coronavirusul asta si avem 200k de morti (da, nu e enorm la nivel global), dar asta pentru ca e prima oara in istorie cand ne-am pus toti pauza la nivelul global, altfel poate aveam niste numere care sa te impresioneze si pe tine (cu 7, 8 cifre, habar n-am cat ar trebui ca sa ti se para serios)

      00
    • Si legat de suedia, compara mere cu mere. Suedia vs norvegia, suedezi stau de 10 ori mai rau. Da, o fi la fel ca in spania sau italia, da’ tu ai fost in toate tarile astea despre care iti dai cu parerea? Pai in spania si italia la miezul noptii sunt mai pline restaurantele din orasele mici decat in peak hour pe cea mai aglomerata strada din stockholm. In germania si scandinavia magazinele au programe mai scurte (in general, nu doar acum) decat pe 1 ianuarie in romania.

      00
    • @Boris : e îngrijorător articolul din nytimes la care ai dat link , am găsit doar 2 contraargumente de cand l-am citit.

      Nu știu cât de valabile sunt :
      – a fost global un sezon mai ușor de gripa dpdv al letalității, oamenii care ar fi murit de gripa mor de covid
      https://euromomo.eu/graphs-and-maps/
      Argumentul tine daca compari anul asta cu ultimii 3 ani , au fost foarte puține decese de gripa anul asta
      – sunt morți ca urmare a lockdown-ului , proceduri elective amânate in spitale (inclusiv la noi)

      00
    • Banuiesc ca te referi la 2019 ca a fost usor, pe grafice se suprapune putin si perioada precovid (ian/feb 2020) si era cam la fel cu 2019. Altfel e normal ca s-a murit in 2020 mai putin de gripa (pentru ca lockdownul a redus si asta)
      Absolut ca se moare mai mult si din alte cauze, gen nu se mai duce lumea la spital de frica covid si moare de altele. La fel cum se moare mult mai putin din accidente auto de exemplu. Dar overall graficele arata ca acolo.

      00
    • Boris, conform worldometer, aia 4,1 M de morti din boli transmisibile sunt pe anul asta, adica 2020, adica vreo 4 luni adica 1 milion pe luna la nivel mondial.
      A venit covid cu aproximativ (hai sa luam 2 luni de boom, martie, aprilie) cu inca 100.000 pe luna (adica o crestere de +10% decat erau in mod normal) si a dat totul peste cap:
      – spitale supraaglomerate
      – nu mai au unde sa stocheze corpurile mortilor
      – nu mai au unde sa-i ingroape
      – imagini pe CNN despre cum persoanele fara familie sunt ingropate in gropi comune cu zecile, WOW! ca si cum pana acum cei fara familie erau incinerati si imprastiati peste Rocky Mountains

      A propos, de gripa din Hong Kong de la sf anilor 60 ati citit? 1 milion de victime la nivel mondial, 30.000 doar in Franta. Nimeni n-a inchis nimic atunci dar ma rog, atunci nu exista social media si tv asa de dezvoltat incat sa pui in scena piesa covid apocaliptic di iat satanist criminal ucigas mortal letal distrugator anihilator teribil #statiincasapanacrapati de saracie si de boli asociate izolarii: depresie, carenta vitamina c, cardiovasculare + bolile pe care le aveati deja si pe care nu le mai puteti trata pentru ca in lume exista doar covid la ora actuala. covid, covid, covid.

      00
    • Sincer faci mult prea multe greseli de logica ca sa stau sa ti le iau pe rand, si oricum pare ca nu citesti ce iti zic eu, asa ca last try:

      1. Spitalele si morgile sunt supraaglomerate in anumite zone foarte specifice ale lumii. Si de acolo vezi stirile alea. Tu distribui cei 200 k de morti la tot globul (unde sunt cei 1mil/luna) si iti da +10%. Dar in romania spitalele nu sunt supraaglomerate, nici in rusia, nici in germania, etc. Au fost supraaglomerate in wuhan, anumite zone din spania sau lombardia si acolo ai vazut ce se intampla. Si aia s-ar intampla in orice alt loc, daca nu s-ar lua masurile necesare. Nu ti-a aratat nimeni camioane cu sicrie din bucuresti. Ti-am dat un link sa vezi cu cat sunt mai multe morti specific pe tari.
      2. Da, am citit un articol despre gripa din ’60, e o comparatie prost facuta si post factum. In articol parca ziceau si ca au gasit vaccin in 4 luni? Tu stiai despre giripa aia pana acum 10 zile? Nu ti se pare ca e un articol scris pt confirmation bias pentru cei ca tine?

      00
    • Boris, get your facts straight, peste tot e interzis sa iesi pe munte, sa faci activitati in aer liber ca sa nu te accidentezi si sa supraglomerezi spitalele, inclusiv in Romania.

      Masurile luate nu au nicio legatura cu protectia anti-virala ci cu manarea maselor in staul ca sa se obisnuiasca cu totalitarismul de tip covid1984.

      00
  22. Să umbli cu poza lu’ Sf.Stropitoru pe câmp ca să vină ploaia, în 2020, mi se pare super mișto. Mai ales dacă-i coborâtă dintr-un S65 AMG model 2020. Așa am înțeles că ploaia va fi cu bulbuci, iar grâul se va-nfrăți-n pământul românesc, de nici Franța cu Germania laolaltă nu vor scoate așa producție.
    Musai rama pozei să fie de (h)aur. Musai.

    00
  23. Daca tot ai adus vorba de SUA.. O chestie foarte distractiva: https://www.reddit.com/r/CovIdiots/comments/g71336/maga_minions_the_dumbest_fucking_people_on_the/

    Asta ca poate retinem naibii si noi cat de defecta e „cea mai buna democratie” din lume. Nivelul absurdului mi se pare din ce mai depasit.

    00
  24. Mulțumesc pentru ‘notificarea’ de After Life.
    A fost superb primul sezon – negru rău, dar superb, așa că vreau să pierd câteva ore cu sezonul nou. Mai ales în perioada asta cu izolarea, e bun pentru ceva resuscitare – asta dacă e pe aceeași rețetă ca prmul sezon; vom vedea.

    00
  25. Cred ca s-a copt treaba pentru o societate de-aia că în Soylent Green:
    – suprapopulație
    – resurse pe ducă
    – schimbări climatice
    – o nouă aristocrație/plutocrație

    Dacă ar face ăștia niste făbrici în care să ia morții și să-i facă repede-repejor biscuiți, fie și pentru câini, virusul Wuhan ar fi miez…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.