Jurnal de criză #34

  • Buget de austeritate, adio salarii şi pensii mai mari. Soluţii? Canci. Stăm in fund şi aşteptăm să treacă. Ar fi drăguţ să se întâlnească politicienii cu camarila şi să decidă să fure mai puţin vreo doi ani.
  • Europa în schimb, o duce şi mai rău. Franţa şi Germania au ajuns la o uşoară disperare, Anglia stă şi se uită, iar restul dau cuminţi din coadă, aşteptând.
  • Şi un articol al lui Liviu Mihaiu despre socialism.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. Avem tara bogata cu potential de a depasi orice tara din Europa…dar avem niste conducatori de mai au sa ne puna taxa pe aer…

    00
  2. @oprean
    astea sunt niste vrajeli cu care ne-au impuiat capul la scoala(„avem o tara bogata”). Dar da, avem niste conducatori imbecili.

    00
  3. politicienii nostri nu au inteles ca au fost pusi acolo sa gaseasca solutii. se complac cu situatia data…

    00
  4. @oprean: las-o baltă. Într-o ţară de smecheri şi hoţi crezi că va ajunge conducător cel mai cinstit cetăţean? Iar aia cu bogăţia nu-i de nici un ajutor, o ţară bogată are oameni leneşi.

    00
  5. si ma rog, care ar fi bogatiile romaniei, in afara de muntele de aur de la rosia montana si ceva campuri pe care se poate cultiva grau? si cu ce ne ajuta faptul ca suntem bogati, daca nu ne utilizam de aceste bogatii?

    00
  6. „Aţi rămas cu politicienii pe care-i meritaţi, pentru că ei s-au ridicat dintre voi şi cu sprijinul vostru, nu sunt extratereştri. Colegii voştri de muncă sunteţi voi înşivă. Blocurile în care locuiţi, paraziţii, marginalitatea, vă aparţin. Le aveţi cum le întreţineţi.”- Ne-aţi trădat, emigranţilor! Ba v-am salvat, nefericiţilor! de Stefan N. MAIER

    00
  7. Vali, înainte de a mai da linkuri creditându-l pe Mihaiu cu paternitatea unor texte, gândește-te că omul are în spate o lungă istorie de lucrat cu negri. Nici acel text, ca multe altele de pe ceea ce numeste blog, nu-i apartine. Este luat, integral, de pe net sau dintr-un mail. Uite aici, mai multe linkuri spre același text, postate înaintea lui:
    26 mai: http://neoureaux.blogspot.com/2017/05/s-intamplat-intr-o-scoala-din-suedia.html
    4 iulie:
    15 martie:

    Și exemplele pot continua. Nu poți ști niciodată pe cine citezi de fapt atunci când îl citezi pe Mihaiu.

    00
  8. Avemo tara cu exces de poplatie. daca am fi doar 10 milioanear fi minunat…nu ar mai exista somaj ca ar fi locuri de munca pt toti, ar fipamant in agricultura pentru ferme de 30 de ha,ar fi aceeasi placinta de impartit la mai putini oameni. Evident ar fi si o problema…cum sa ii convingi pe cei 10 milioane sa munceasca in loc sa stea cu mana intinsa?!…

    00
  9. @RBoy: In Brasov am avut un Roman SA, acum are patron roman, face ceva? Mai nou se lauda ca are contract cu armata americana insa productia e tot zero. Acum citiva ani a cumparat citeva tractoare, le-a revopsit si s-a laudat ca produce tractoare, mai mult si marinarul s-a pozat in ele cu ocazia unei vizite la Brasov.
    Am avut si o fabrica de rulmenti. Culmea, a dat faliment insa Ina Schaeffler merge de minune, oamenii baga in trei schimburi. In Brasov au mai fost: Tractorul, Hidromecanica, Lubrifin, IUS, Romradiatoare, Uzina2, Metrom ca sa amintesc numai cei mai mari. Nu s-a vindut niciuna, toate au dat faliment si acum sint la discretia companiilor care fac specula cu imobiliare. As fi preferat sa fie cumparate de straini cu contracte de vinzare facute ca lumea, prin care cumparatorii se obligau la investitii si la pastrarea personalului ca sa avem unde munci. Insa acum aceste fabrici nu mai exista, strainii si-au facut propriile fabrici, unde ei dicteaza regula, salarii de mizerie, munca multa, ore suplimentare la greu, neplatite, intr-un cuvint batjocora totala.

    00
  10. Vali, era până în 2001. Eu mi-am văzut de ale mele, el s-a făcut guvernantă sau ce s-a făcut el…

    00
  11. @aoleks: bogățiile (resursele) nu prea ajută pe nimeni. S-ar putea să te intereseze exemplul Olandei. :)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Resource_curse#Dutch_disease

    00
  12. @oprean: Corect era: „AM AVUT o ţară bogată”. Se cam vinde tot. Încetul cu încetul nu o să mai fie ce să vindem. Vom munci în companii străine, pe pământurile străinilor, dar vom merge în concediu la ei, vom conduce mașini străine, iar din impozitele noastre vor trăi politicienii vânduți TOT străinilor.

    00
  13. Cum bine spunea un prieten belgian trecut de varsta a 2a – sunt vremurile oportunistilor, munca cinstita te ingroapa. Nu exista austeritate justa…iar talpa trebuie sa plateasca.

    00
  14. Vorba poplar-eternă – Tot mai bine era atunci !!!

    00
  15. @RBoy: Corect era:” Inca avem o tara bogata”. De 2000 de ani se fura din ea si se pare ca tot mai au de furat. Falimentul marilor uzine nu tine in mod special de economie, ci de politica. Atat timp cat politicienii se ghideaza dupa motto-ul :”Nu conteaza daca esti bogat sau sarac. Conteaza sa ai bani!”, la nivelul asta vom ramane… Degeaba sunt cateva voci (tinere) care spun lucrurilor pe nume, nu vor reusi sa schimbe nimic. Multi arata cu degetul spre… Germania, de exemplu, cat de bine o duc, ce civilizati sunt, cat de reprede si-au revenit dupa al doilea razboi mondial, dar putini stiu ca totul a inceput de la bata si oase rupte. Civilizatia a fost impusa prin forta bruta, asa erau timpurile atunci, acum este impusa prin legi. In tarile dezvoltate politicul se inlantuie cu economicul si invers, la noi politica conduce economia. Peste tot se vb. de buget de austeritate. Pai bani ar fi in tara asta, dar sunt cheltuiti „aiurea”.
    Toti politicienii vb. de investitii. Care investiitii? Sa faci parcuri, piste de biciclete, sunt investitii? Astea sunt cheltuieli. Investitiile aduc plus valoare, domnilor politicieni habarnisti. Dar lipsa de cultura economica o putem observa la toate nivelurile, dar cel mai pregnant la nivelul omului de rand, „aplaudacul” si „gura casca”. Pacat…

    00
  16. @ Mr Spock Iarasi placa comunista cu fabrici si uzine Muncitorii si managerii de la Roman merita sa plece acasa ca si multi altii care nu au priceput ca salariile nu le (mai) da statu’ ci clientii. Un prieten patron a facut tampenia sa cumpere un Roman nou in loc de un Volvo second si s-a stricat pe dealurile Brasovului cu 10 km la bord asa ca s-o lasam mai moale. Lubrifin e o mizerie crunta de ulei care se facea ca marmelada dupa 300 de km rulati. Romanii nu au facut treaba decat cand s-a pus biciul patronatului strain si mai rar privat in rest pauza.
    @ RBoy Inca se mai gasesc Dacii 1300 si televizoare Telecolor daca esti nostalgic. Ca sa fiu mai clar pe vremuri erau multe fabrici si uzine pentru ca piata era „protejata de importuri” si eram nevoiti sau aveam ambitia sa le facem pe toate noi ( prost si/sau scump in majoritatea cazurilor ca doar nu exista concurenta). Anii 70 au trecut si licentele luate de la capitalisti ( Dacia, Sinterom , Azomures, Galati etc) au devenit depasite moral.

    00
  17. Vai, vai, avem cea mai groaznica tara. Daca erati greci ce mai ziceati atunci?
    N-au gasit conducatorii solutii? Poate nu cele mai bune dar pe noi nu ne crediteaza toata uniunea ca sa supravietuim.
    Stie cineva ca inflatia a ajuns la 3% acum? Credeti ca de una singura?

    Incetati sa va mai plangeti si duceti-va la munca.

    00
  18. romania e in categoria tara de consum.
    cei mari din ue nu au nici un interes sa incurajeze productia locala, pentru ca nu ar mai avea piata de desfacere.
    oarecum singurul domeniu in care putem face treaba mai la mana omului de rand e agricultura. dar deh, e mai eftin sa cumperi de la turci.

    00
  19. Nimic nu ne va scoate din regimul de tara de consum pentru Europa…….

    00
  20. @Deckard: N-ai inteles ce am scris. Acele fabrici ar fi trebuit vindute pt straini sa fie retehnologizate cu obligatia pastrarii personalului. Probabil prietenul tau acum s-ar fi plimbat cu un Roman nou, la fel ca multi romani in Loganuri. Dar interesele idiotilor de politicieni si al mafiei imobiliare au fost mult mai mari. Samsarii cu terenuri au luat teapa, a venit criza pe capul lor si nimeni nu mai da bani pe terenuri. Asa ca momentan pe aceste platforme industriale, unde multi deja visau zone rezidentiale, blocuri, malluri etc, flutura vintul si arata ca niste peisaje de apocalipsa.
    Nu a pus nimeni placa comunista, stai linistit. Spre deosebire de multi altii care-si dau cu parerea pe net eu stiu ce inseamna comunismul, sa te scoli la 6 dimineata sa stai la coada pentru un litru de lapte, sa te viziteze securitatea acasa, fiindca te-ai uitat la un film pe video, sa nu stii care din vecinii tai este informator etc. Nu mi-e dor de ei.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile