Jurnal de criză #33

Americanii află acum că FEDul e o bancă privată, căreia i se rupe de ei. Deh, lumea ştie de ani buni, dar nah…


Şi o asemănare cu românul: americanul a spart o poală de bani anul ăsta. A cumpărat tot ce a prins, ce criză, ce greve, ce foame, ce incapacitate de plată, ce deficit, să fie un six-pack in frigider, unul în burtă şi apoi mai vedem noi cum e cu criza asta.


Există un băiat care răspunde la numele de flavian, deşi mai potrivit ar fi retardian, şi care este exponentul unui curent care capătă din cei în ce mai mulţi adepţi în România: tâmpiţelul atotcunoscător, care a citit nişte articole şi brusc a devenit expert în economie/criză/conspirații/macro/micro/tot. Nu poţi trage o băşină că el are 3 articole obscure despre tipuri de băşini, despre calitatea şi compoziţia unei băşini şi despre cum poate un set de băşini bine plasate cutremura economia.

Eh, flavian ăsta tot insistă că băncile ar trebuie lăsate să cadă. Eh, ca un băiat modest ce mă aflu, am pus deoparte nişte bani, că nu se ştie când are tata nevoie. Eh, dacă băncile astea care au greşit când au dat credite tuturor idioţilor pică, economiile mele se duc naibii, şi eu nu cred să fi greşit cu ceva. Să îi explice cineva asta retardatului de flavian, poate nu se mai face de râs pe forumuri, ca un cretin ce e.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

  1. Specia asta forumistica a iesit la aer in cadrul experimentului aluia ratat cu ocuparea Bucurestiului. Acum serios, cine sa vina cu idei de dinamitat „sistemul” daca nu cineva din afara lui? Ca doar nu unul care ia salariu, plateste facturi, rate, are economii, isi cumpara singur mancare de la magazin (sau o culege din gradina proprie), isi face singur patul si da cu matura pe unde a facut mizerie!

    00
  2. Teoretic depozitele sunt garantate de fondul asta: http://www.fgdb.ro/ in limita a 100k euro; in al doilea rand, nu mi se pare deloc in regula ca bancile sa-si pastreze profitul si sa imparta pierderile. Tie?

    00
  3. Primul paragraf mi se pare relevant in a evidentia ceea ce consider eu ca e cauza adevarata a crizei, si-am mai auzit in ultima vreme si pe altii spunand la televizor: votul universal, care e comunist; votul democratic e votul reprezentativ, in functie de intelect. Mai nou e la moda printre ‘indignati’ cliseul ca 1% din poplatie detine 99% din avutie. Eu spun si ca 99% dintre votanti poseda 1% din IQ-urile insumate ale poplatiei; sau 1% poseda 99% din informatii.
    Asa-i si cu tarasenia cu imprumuturile: politicienii nici macar nu incurajeaza poplatia sa nu se imprumute aiurea, sa nu consume aiurea, sa incerce sa economiseasca, d-apoi sa mai si voteze niste reglementari in acest sens. De ce? Pentru ca i-ar distruge finantistii, imobiliarii, prin doua metode foarte eficiente in sistemul votului universal: taierea finantarii campaniei si maniplarea prin media.

    00
  4. De Darwin ai auzit si teoria evolutiei? Organismele adaptate supravietuiesc. Asta se intampla si la banci, sa perpetuezi banci imbecile inseamna sa perpetuezi situatia de criza.

    00
  5. In cazul caderii bancilor s-ar creea probleme mult mai serioase si „deranj” mult mai mare dacat pierderea depozitelor de catre oameni. Asta cu depozitele e asa, cantitate neglijabila.

    00
  6. Am monitor de la Asus, placa video de la AMD, laptop de la HP. Ia hai sa le dam foc companiilor astora rele si hraparete. Poate asa vom… vom face nimic util. Nu aruncarea bancilor si companiilor la gunoi e solutia. Educatie de partea noastra si putina responsabilitate de partea bancilor. Nu vei vedea de nici o parte asta. Don’t worry, be happy.

    00
  7. E treaba cu cosul cu oua! Daca e bine sa ai din toate valutele in acelasi cos….eu zic sa-ti tii economiile unde ai cele mai mari datorii…macar mai compensezi ceva! Acum vorbind serios…orice banca e asigurata minim tertiar….deci, macar teoreti, in caz de faliment e cineva care are grija atat de datoriile tale cat si de „economii”. Banca e oricum „Tata tau”

    00
  8. ii doare pe romani in cot de criza, daca scriai despre iphone, huidu sau prostii de la piata unirii aveai mai mult trafic.
    Cu cat habar n-au de criza, cu atata va fi mai dura pentru unii.
    Felicitari, suntem pe ultimul loc in ue….

    00
  9. Băncile care au dat credite aiurea şi au greşit trebuie să-si plătească greşelile prin faliment. Asta e o lege fundamentală în economie. A nu se înţelege ca sunt de acord cu falimentul tuturor băncilor! Să ţinem in viata companii falimentare am tot facut in comunism, si s-a vazut dupa 1990 cât de viabile erau intreprinderile romanesti pe piata libera.

    Faptul ca ai pus niste economii la banca şi acum te astepti sa le vezi inapoi inseamna ca ai avut incredere in banca respectiva. La fel daca imprumuti un prieten inseamna ca ai incredere in el ca iti va da banii inapoi. Daca nu ti-i mai da a cui e vina?

    La fel puteai sa investesti intr-o casa si sa te astepti sa-si pastreze valoarea. Dar valoarea nu ramane aceeasi, poate sa cresca, poate sa scada.

    In ziua de azi nimic nu mai e sigur, până si statele pot sa dea faliment.

    00
    • @bogdan c.: incercam să explic de ce n-au fost lăsate unele bănci să cadă. ştiu şi eu teoria cu „greşelile se plătesc” şi sunt de acord cu ea.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube