Când am fost în primele tabere, cel puțin jumătate dintre copii știau să joace măcar macao. M-am întors acasă știind pocher, că doar nu era să învăț canastă sau tabinet. Într-o vreme era popular remi. N-am cunoscut niciodată pe cineva care să se joace Monopoly. Am văzut cutia prin vreo două case, au zis că e primită cadou și nu a fost desfăcută.
Soția și fiul joacă șeptică, care pe mine nu m-a prins niciodată, deși învățasem într-o vreme să îl joc. Am rămas la sporturile minții, șah și pocher. Voi ce jocuri de societate vă jucați?
Înainte de ’89 exista o clonă românească de Monopoly numită „Turist” (în care nu cumpărai nimic, doh, luai „nopți de cazare” sau ceva). Acum există ceva numit Turistico (care se apropie mai mult de Monopoly) și care e cu chestii de pe la noi. Lui fi-miu îi place, chiar dacă nu e chiar cel mai abil jucător…
Turism. True.
Și cu urmașul lui de după revoluție, Privatizarea.
privatizare, ca si concept, este mult peste monopoly si turism. Doar ca este si mult mai complex, ceea ce il face dificil de jucat cu neinitiati. La monopoly exista o singura regula: cumpara tot ce prinzi si vezi tu dupa ce si cum.
Înainte de 89 era un joc Bunul gospodar de tip monopoly în care trebuia sa cumperi un apartament pe care ulterior îl și mobilai
Eu in copilarie am jucat o clona Monopoly care se numea Cooperativa. Nici nu stiam pe atunci ce inseamna acest cuvant si ca exista de fapt jocul original.
Good old times!
clona de monopoly de pe vremea de trista amintire, se numea Bunul Gospodar. Il jucam in draci cu sor’mea seara, cand se lua curentul.
Inca le am, si Bunul Gospodar si Turism, stare impecabila. Caut si Privatizarea, daca are cineva.
Monopoly 30 de ani mai tarziu: Aceeasi conducere dar cu o noua colectie de pioni.
Monopoly dar ediția românească: cu șpăgi, pile, cunoștințe și relații.
Timeline si Concept. Pandemic in pandemie.
CATAN. acolo sa vezi remuscari si ciuda.
una scurta. are o rata de rejucare ff buna. odata nasului i-a picat intrebarea „ce nu poti sa spui la o sedinta cu parintii” (ei avand un copil de 7 ani). sotul meu a avut raspunsul „aici s-a spart teapa cu prosti”. am ras cu lacrimi juma de ora.
zestrea. e amuzant sa vinzi oameni.
remi varianta pt 6 jucatori. cumparat in mexic.
exploding kittens. palpitant si scurt.
uno. o macaua mai dinamica.
trebuie sa cumpar sabotor.
teapa–> teava
Salut. Nu o sa crezi dar mai nou jucam un board game despre statul la coada. Daca ai prins ceva parfum de comunism e genial. Ai o familie si ii pui la diverse cozi sa iei produse….baga marfa doar la x magazin…. folosesti o carte cu „stii pe doamna de vinde si iti pastreaza si tie un pui etc”. prea tare.
https://pionul.ro/stai-la-coada
66.
Table.
Respect pentru 66, jocul invatat de copil si pe care inca il joc. E super si licitatia (tot un fel de 66).
Jucam whist, rentz, Monopoly, rummy…dupa cand am crescut jucam poker la o terasa din cartier, dar pe minimum 10 lei miza, ca altfel nu are rost… La fel si șeptică, daca jucam cu prietenii, tot pe bani jucam, 1 leu mana :))…era fun, abia astept sa vin in vizita in Ro sa mai fac un poker cu ei… Dar dintre toate jocurile cel mai mult imi place sa joc whist si rentz
Rentz e mai multe în unul. Best of la jocuri de cărți. Canastă. Uno.
In rest remi, domino, moara, table. Șahul mentionat de unii , nu prea îl văd ca joc de societate. Mai degrabă Go decât șah.
wait, voi mai aveti vreme / chef de jocuri de societate ?
Ca eu cand ies din casa si pana cand ma intorc la birou ma joc urmatoaele:
– Gran Turismo in traffic – cu toate ca as vrea sa joc GTA sau Carmaggedon uneori.
– Teatru si Actorie la munca.
– Cluedo cand vreau sa cumpar ceva.
… mai adaugati si voi.
+1 pentru Carmageddon.
Cluedo rules!
Monopoly jucam dar am luat varianta cu calculator (calculeaza el pentru fiecare jucator ce bani are, ce chirii incaseaza, ect). Fiecare carte din joc are un cod care se scaneaza pe calculatorul respectiv si tine evidenta sumelor si proprietatilor detinute de jucatori.
HEDBANZ. Este un joc unde ai diverse carti (obiecte, fiinte, mancare) + un suport in care asezi cartea pe frunte ca sa nu o vezi+ clepsidra. In timpul necesar nisipului sa se scurga din clepsidra trebuie sa pui diverse intrebari astfel incat sa iti dai seama ce ai pe cartea de pe frunte. Bun de jucat cu copiii.
doamne deci hedbandz ala ma sinucide efectiv. nu stiu de ce. si lui fimea ii place maxim si ne jucam si stau cu cacatul ala pe cap si basculez whiskey si fimea moare de ras. urasc jocul ala
in schimb noi jucam la greu monopoly. am incercat ticket to ride dar ne plictiseste pe toti. remy am prins acum ca s-a facut mai mare dar tot pare sa ii dea cu virgula uneori, la naiba dupa 3 shoturi nici mie nu-mi mai ies suitele…..
aaaa si Saboteur am jucat la greu in familie in pandemie, e mic, de buzunar, il poti lua oriunde
Catan, Carcassone si o chestie care se cheama TRAVEL, sau Traveling care este foarte ok pentru ca o poti juca pe relax cu picii sau modul hard cu adulti. Nu sunt genul care sa joace foarte mult dar Carcassone si Travel sunt suficient de scurte si palpitante. La Catan mai apar suparari. Twist, rent pe relax de vara cand vrei sa bagi mai multe ore si REMI.
Fiul si nepotul mai joaca UNO, Monoply si Sabotour.
Pentru adulti in teambuildinguri e misto DIXIT pentru ca poti analiza cum gandesc ceilalti despre chestii in afara ariei profesionale. Chiar interesant.
Remi de cel putin 3 ori pe saptamana, campionate, prin rotatie, pe bani sau din placere.
Pe tabla, evident, nu etalat, ca nu suntem copii cretini.
Apoi mai jucam Risk, chit ca dureaza 3-4 ore o partida, e super misto.
La remi toată plăcerea este să etalezi și să rupi… nu vad rostul jucatului pe tablă
Si noi jucam tot pe tabla, ni se pare mai complex si mai strategic…
si Dobble care e simpatic tare mai ales dupa ce atentia a fost usor alterata de alcol.
Și la noi Monopoly sta degeaba. Dar scoatem destul de des Catana și Carcassonne, plus ocazional Civilization, Pandemic, D&D, și Tumult regal.
Catan – orașe și cavaleri
Tzolk’in
Civilisation
Terraforming Mars
Cu fetița de 5 ani joc
Sequence
Uno
Batalia cuplurilor :))
Nu a recomandat nimeni Activity? E foaret amuzant sa desenezi sau sa mizezi expresii traduse din engleza, gen Hartie de impaturit muntele
Varianta mai recenta de Activity are majoritatea cuvintelor adaptate la limba romana. mai sunt aberatii de expresii traduse mot a mot in Activity Club Edition (adica varianta asa zis 18+).
Cea mai mare greșeală a unei generații este să creadă că și generațiile care urmează vor avea aceleași hobby-uri, pasiuni, preocupări.
Am doi băieți, și, evident, jucăm cu ei din când în când macao, șeptică, tabinet, table, șah, remy sau păcălici. E ok, le plac jocurile astea, dar ei le au și pe ale lor: Coup (foarte interesant, au auzit la școală de el), Uno (care tot un fel de macao e, dar p-ăsta îl văd ei pe youtube jucat de tot felul de indivizi), ceva joc cu cărți Pokemon (au câteva sute) în stilul Hearthstone, pentru cine cunoaște, plus tot felul de jocuri în gen escape room, cu indicii, mistere etc. Joacă și Monopoly, dar nu cel clasic care, sincer, nici mie nu mi s-a părut prea antrenant niciodată. Au ceva Monopoly Fortnite și Monopoly Super Mario, cu tabla asemănatoare, dar alte reguli. Joacă șahul clasic, dar joacă și șah în 3 jucatori. Ba chiar am văzut la un puștiulică un șah 4d, cum aveau ăia în The Big Bang Theory. Piesele de șah sunt figurine din LOTR sau Marvel sau alte asemenea. Nostalgic fiind, le-am cumpărat până și fotbal cu nasturi. Aiurea! Nu i-a prins. Ar fi si culmea, cu atâtea FIFA-uri pe peste tot, cu roboței dirijați prin telecomandă care joacă fotbal, și alte nebunii.
E absurd să credem că ar trebui să se joace fix ce ne jucam noi acu’ 30 de ani, așa cum nici noi nu înțelegeam ce se jucau părinții sau bunicii noștri înainte. De aceea nu-mi bat capul. Jocurile lor de societate sunt altele decât jocurile mele de societate, și e foarte bine că este așa.
mie imi place mai tare macao decat uno. Mai putine reguli, mai clare..
Bord game pentru copii mai mari – 7 Wonders.
Una din regulile jocului Monopoly:)
The Bank collects all taxes, fines, loans and interest, and the price of all properties which it sells and auctions. The Bank nwer „goes broke.” If the Bank runs out of money, the Banker may issue as much more as needed by writing on any ordinary paper.
ah si ubongo e tare
Whist, rentz, Monopoly, rummy, table, marocco, șah și chiar puțin Go.
Avem cred ca toate jocurile posibile și jucam în fiecare seara, copilul alege. Aseară am jucat păcălici, acum 2 seri Catan junior.
Supraviețuirea (Bohema), Blitzkrieg (Paolo Mori), Nu te supăra frate, Scrabble, Marocco, Cruce, fotbal cu nasturi
La Cruce cred ca am depășit 500000 de partide. Cel mai tare joc de navetiști.
exploding kittens si unstable unicorns
„Furt mârşav” – asta a ramas o vorba clasica la noi atat am jucat unicornii
Copii nu am, joc cu nepotii si MAI ALES cu mama.
Primul a fost Piticot (cu zaruri), apoi a venit in fratior si am jucat Nu te supara frate, pe la 10 ani eu si 6 el ne-a cumparat mama Monopoly.
De la 6-7 ani jucam cu bunicul care era dadaca mea tabinet (ma si uitam mult la el cand juca la strada cu vecinii de varsta lui) si table, iar cu familia extinsa septica. Ei jucau si canasta dar eu am fost prea timida pt ca jucau cate 2 zile unchii si matusile de sarbatori, continuu, erau buni tare si nitel ofticati.
Dupa facultate am descoperit Sabotor (foarte tare) pe care il jucam tot in familie+nepotei, Catan (tot cu nepoteii dar si cu mama) Rummy joc din generala inclusiv cu taica-miu.
Jucam rar, poate de cateva ori pe an cand mergem la parinti, plus acasa cand avem musafiri si in vacanta, stiu si blackjack dar sunt singura din familie.
Primul meu joc pe PC (Pentium 2) in 2000 a fost Ceausescu’s Monopoly. Aveam Gara de Nord, Scornicesti si Govora.
Acum, ori suntem noi mari gameri pe acasa, ori pur si simplu suntem multi si mereu are cineva chef de joaca.. sau poate am uitat sa cresc (35, mama 55, stam la 100 de km dar ne jucam des impreuna).
*un fratior (bun ar fi edit, nah)
Am uitat de Macao, Kems, Popa Prostu’, toate invatate cu parintii/matusile si jucate de zor la sarbatori.
Cu mama jucam mult Razboi, ca sa invete frate-miu sa numere (avea 3-5 ani), whist (la care am uitat regulile), rentz, risc.
Boardgame-urile jumatate le am eu, jumatate le au parintii mei/fratele meu/matusile. Asta e si farmecul la mine in familie, asta facem noi pt bonding la tara, ne strangem toti la cateva luni, bem, facem gratare si ne jucam 2-3 zile. Poate pasiunea vine si din faptul ca suntem familie marisoara si unita, si asa ne distram noi impreuna. Lautari nu aducem, nu suntem acel gen de familie, galagie iese doar daca discutam politica sau fotbal.
Cu Monopoly făceam nopți albe când mergeam la cabană prin facultate. Acum mă joc cu carduri și POS, mersi, domnu’ Petreanu https://www.petreanu.ro/alunelu-alunelu-hai-la-joc/
Remi jucam duminical când eram copil, pe tablă atunci, apoi a apărut cu etalat, mai jucăm și acum uneori cu copiii.
Macao de când eram copil nu mai seamănă cu asta de acum. Nu exista să dai pachețele de cărți, nu puneai cărțile de încasat unele peste altele fără potrivire de culoare sau număr, nu exista să anulezi încasarea dacă dai 4 (asta e ultima aberație pe care am auzit-o). Asta e, așa joacă copilul pe la colegi sau prin excursii, ne-am adaptat.
Azul si inca unul.
Cand l-am invatat pe asta micu septica am desfacut un pachet nou de carti care avea 8 septari. Si acum rad cand ne taiam toti cu “uite un sapte” si inca unul si tot asa.
Joc cu copii si sotia macao, septica, tabinet (cand erau mici), tintar, pacalici, piticot (inclusiv 3d), jenga si murlan.
Iar cu prietenii joc Piramida, Activity, Monopoly Empire, Dixit si poker.
Ma joc Domino cu copii, e distractiv.
Copii n-am, dar cand vin prietenii in vizita sau merg eu pe la ei de obicei ne jucam Grataropoly si Bereing.
Eu joc Biletele cu copilul si mi se pare perfect pentru copii.
@ Vali, jocul de pocher este asemanator cu poker ?
Intreb pentru un prieten amator de bărgăr
Avem o colecție de vreo 50 de board games. Am început cu Carcassonne și Catan. Acum preferatele mele sunt:
Wingspan
Ticket to ride
Splendor
Parks
Sagrada
Cascadia
Bitoku
Great western trail
Sunt bune când e vremea nasoală și nu ai chef să ieși din casă.
Uno
peste tot in jurul meu se joaca catan
ps. prima data cand vad formularea de pocher pt. poker, initial am crezut ca ai scris gresit dar de 2 ori la fel era dubios, se pare ca e neologism
sigur, avem o gramada de jocuri de cand era fiimea mica si pe parcurs am tot crescut nivelul. am gasit chiar si jocul de privatizare din copilarie si acum la 7 ani incepe incet sa fie curioasa si de ala(desi e mega complex si pt adulti cateodata)
alternam intre console si jocuri din astea, sa stie copilu de toate
Al meu face anul ăsta 6 ani, l-am învățat macao și război, la macao l-am învățat și cu toate cărțile dar și cu J ia 2 cărți.
Am luat un monopoly mai ușurel dar am văzut că se cam încurca și nu știa el cum e cu negocierea și altele.
Așa că am găsit un monopoly cu bancă electronică și îi place la nebunie. E perfect până prinde schema cu chirie, cumpărat etc. După ce prinde complet, îl trec la monopoly clasic.
I-am făcut și un soi de review pe blog, chiar sunt încântat de el. Se poate juca în 4 și nu îl plictisește că se termină repejor o rundă.
flori fete sau baieti muzicanti sau cantareti… https://ro.wikipedia.org/wiki/Flori,_fete_%C8%99i_b%C4%83ie%C8%9Bi
Catan
5 secunde
Activity
Jucăm si e chiar distractiv. De la clasicele copilăriei noastre – Remy, Macao, Bingo – la jocuri cu care noi nu am crescut, dar care sunt super simpatice. Labirint, Catan, Carcassonne. Ce e provocator e să impaci 2 copii de varste diferite (10 ani si 7 ani), la jocuri la care mai mereu cel mic pierde. Asa că de dragul evitarii conflictelor si nervilor mei intinși la maxim, aleg uneori și jocuri de cooperare.
Catan
7 Wonders
Ticket to ride
Dixit
Carcassone
Activity
Saboteur
Dobble
Cortex
Păcănele se pune? Și îi mai dau din banii de alocație să bage la pariuri!
Nu prea m-au prins jocurile de socitate. Nu mi-e clar dacă se pune, dar cu copilul mă joc șah (deși e cam devreme și suntem la început). Am făcut niște șabloane de carton pentru mișcarea calului, că încă îi e greu cu asta.
Eu aș mai fi așteptat un an până să o învăț. Dar insistă să jucăm pentru că mă mai vede jucându-mă pe telefon. Numai că după vreo 10-15min, ne jucăm cu piesele role-play, nu șah :))
În afară de asta, ne-am mai jucat „Nu te supăra frate”. O să începem și cu altele potrivite vârstei, dar nu prea mai stă în casă de când e cald afară. Stăm într-un cartier închis și ies toți copiii până când sunt luați cu forța în casă în funcție de ora (conform vârstei) la care pot sta afară. Avem noroc că sunt mai toți apropiați în vârstă între ei și se înțeleg bine.
Pisici Explozive.
Monopoly e un joc cretin, pierdere de vreme.
Catan – primul pas in hobby pentru multi. Semi-decent.
De acolo Ticket to Ride, Carcassonne, 7 Wonders, Stone Age, Wingspan, Concordia, Viticulture, Arnak, Terraforming Mars, Ark Nova, etc… Alegi ce-ti place dupa tema, complexitate si mecanici de joc, odata ce incepi sa vezi „pattern-urile”.
Jucam barbut, in general la mica.
Catan e dragut, dar dureaza foarte mult in majoritatea cazurilor. Monopoly si Carcassonne merg mai repede si nu te plictisesti atat de tare
Monopoly, Remy, Carcassonne, Saphiro. Si carti – Uno, Dos, Macao. Cam astea se repetă, restul sunt doar ocazionale. Copil de 9 ani
Ubongo – celui mic ii place maxim, joaca de la 4-5 ani – intai se chinuia un pic la puzzle, dar tragea tare ca ii placeau pietrele colorate castigate.
Catan – cred ca toata lumea il stie, cu un pic de rabdare poti juca si cu copii mai mici
Ticket to ride – jucam cu copiii de la 5 ani, e usor si distractiv, plus ca mai inveti orase
Karak – asta il avem de anul trecut, e un fel de Dungeons and Dragons simplificat la maxim, le place mult copiilor.
Uno – aproape oricand
Am cumparat si un Paleo, l-am desfacut dar n-am avut rabdare sa il jucam cum trebuie.
Evitati Monopoly, cred ca e unul din cele mai proaste boardgames, se joaca practic singur si tine o groaza de timp. Nu am o lista favorita, imi plac o gramada. Puerto Rico mi s-a parut THE KING din seria lunga jucata.
N-am reușit să-l atrag pe fiu-meu la astea. Am jucat o dată Europolis (monoply).
O vreme, am jucat Exploding Kittens și unul care se cheamă Quoridor.
Verii lui joacă tot fel de Catan și chestii cu detectivi, dar pe el nu l-a prins.
Acum a început să se uite la șah pe internet și să vrea să joace șah, dar nivelul meu e prea scăzut pentru el
nu am copii…deci nu ma bag la intrebare
cand eram io copil am jucat toate cacturile
Acum, mare, mai bag cand se poate Cards against humanity.
Da. Dacii și romanii. 3d
Noi jucam monopoly de mici. Avem o trupa cu care am pornit bine si ii dam chiar si acum, mai rar, dar totusi jucam! Poker la fel. Ne am cumparat si jetoane ca boierii remy jucam doar cu o parte din oameni, din astia care joaca si pe bani, semi profesionisti cumva.
Alte feluri de carti, de ex. Septica, cruce, 66 stim dar nu jucam…
Monopoly e cel mai distractiv, pentru negocierile noastre aprinse LOL
Cand eram mic, la noi, jocurile de societate erau geami, kems, tije si poker/remi pe abtibilduri de la guma turbo (asta mai tarziu). Acum, astept sa mai creasca dodoașca sa vad spre ce o ademenesc. Deocamdata e la stadiul de Piticot si Nu te supara frate. Sper totusi sa migram la un momentat spre un Scrabble.
Plague Inc. – board game inspirat dupa jocul de mobil cu acelasi nume
Nume de cod imagini și Catan
Cand eram mic jucam wist, renț, șeptică, popa prostu, macao, veceul … deastea ..
Mi-a ramas un comentariu in asteptarea aprobarii.
Mă simt exclus acum, nu am jucat, nu joc și nici nu mă atrag jocurile de societate de nici un fel.
Cînd aveți timp de așa ceva ? cît de des va intilniti cu prietenii și ce durata de aveți timp de jocuri? Chiar sunt surprins
In copilarie, cand eram mic, am inceput cu Piticot si Nu Te Supara Frate. Jocurile de carti erau pe atunci Tabinet, Septica, Macao, Razboi si Popa Prostu. Si poker-ul pe stilul vechi, cu 5 carti si schimbai 1, 2 sau maxim 3.
Apoi prin prin adolescenta, Monopoly, Scrabble si la carti am invatat Whist / Rentz si Texas Hold’em. Toate le-am jucat in draci, mai ales Monopoly de asta ma si mira putin sa aud ca unii nu aveau cu cine sa joace si zacea sigilat… trist !
Apoi a aparut Activity si Catan. Probabil 2 dintre cele mai cunoscute de toata lumea. Am mai jucat si Dixit si Cards Against Humanity si inca vreo 4-5 al caror nume l-am uitat efectiv.
De Quirkle nu a spus nimeni nimic, e fun si nu tine f mult.
Foarte multe. Dixit, Catan, exploding kittens, phase 10, whist etc. Și Monopoly joc uneori deși cred că multe e demotivat de el că e lung. Pe de altă parte foarte multa lume își face ceea ce multi numesc „house rules”cu reguli precum: Construim direct fara sa facem cartierul sau toți banii din taxe ii adunam și cine pica pe free parking ii ia pe toți. Am tot auzit tot felul de interpretări. Problema la Monopoly sunt fix banii. Daca vrei sa ai un joc scurt trebuie sa faci jucătorii să aibă cât mai greu acces la acea resursă. Apoi na mai e și chestie de comfort. Regulile sunt destul de simple dar multa lume nu știe de ex că dacă tu cazi pe o proprietate neocupată că dacă o refuzi sa o cumperi ea se licitează automat. Apoi mai e chestia cu ipoteca care la fel nu prea am întâlnit jucători entuziasmați sa joace asa