Jocurile video violente afecteaza negativ creierul adolescentilor

În cazul adolescentilor, jocurile video violente stimuleaza activitatea din regiunile creierului asociate emotiilor si reduc raspunsurile din zonele asociate rationamentului si autocontrolului, conform unui studiu publicat în Statele Unite, transmite AFP.
„Rezultatele studiului nostru sugereaza ca jocurile video violente pot avea efecte diferite pe termen scurt asupra functiilor cerebrale comparativ cu jocurile video non-violente dar interesante”, a explicat medicul Vincent Mathews, profesor de radiologie la scoala de medicina din cadrul Universitatii din Indiana, coordonator al acestui studiu.

La studiu au participat 44 de adolescenti, cu vârste cuprinse între 13 si 17 ani, alesi la întâmplare si care nu au avut niciodata probleme de comportament.

Jumatate dintre copii au jucat timp de 30 de minute un joc video cu subiect militar violent, în timp ce cealalta jumatate a jucat un joc non-violent dar solicitant.

La finalul experimentului, participantii au efectuat teste de masurare a concentrarii si inhibarii, în timp ce creierul a fost scanat prin intermediul rezonantei magnetice, care a permis vizualizarea în timp real a functionarii acestuia.

Copiii din grupa celor care au jucat jocul violent au manifestat o activitate mai mare în amigdala, sediul excitarii emotionale din creier.

Cei care au jucat jocul non-violent au manifestat o mai mare stimulare în zona prefrontala a creierului asociata cu concentrarea intelectuala si autocontrolul, a precizat Mathews.

Continutul violent al jocurilor video face obiectul unor tentative de reglementare în Congresul american care, pâna în prezent, nu a reusit decât sa obtina un sistem de clasificare a acestora similar celui utilizat pentru filme.
Sursa: Mediafax – (29.11.2006 11:22)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

16 comentarii

 1. Permiteti-mi sa ma pish cu bolta pe experimentul lor. Asa….multumesc.

  Ce interesant, de cand aprecierea nocivitatii unor jocuri este lasata la indemana celor dornici sa le gaseasca nocive?

  Gimme a big fuckin’ break.

  00
 2. Razvan, check Sims. E foarte educativ :-)) Desi in Hot Date riscai sa se ia la bataie omu’ tau vreunu, la vreun chef. Joc educativ nu prea exista.

  PS: Nu joc Sims, eram atras de construirea caselor. Oricum, acum nu ma mai joc ca nu am timp.

  00
 3. presupun ca o sa descopere ca muzica rock duce la satanism,nu…

  00
 4. ce e aia: „jocuri video non-violente dar interesante”?
  are careva vreun exemplu?

  00
 5. si eu care n-am jucat in viata mea un joc in afara de „flori, fete si baieti” sau fotbal. nici macar solitaire…

  00
 6. Panzer, vezi ca duce. Check sfaturi ortodoxe :-))
  Asa, satanist,ne-satanist,religios sau cum o fi, Maiden ruleaza 😉

  00
 7. Jocuri video non-violente dar interesante? Ballance imi vine in minte rapid… la fel seria The Incredible Machine… Lemmings… si lista poate continua.
  Oricum eu am jucat din copilarie jocuri violente si, in afara de 5 ani de puscarie pentru batai repetate si 8 oameni ucisi si ingropati prin spatele blocului (nu am fost prins pentru astea), pot spune ca nu am avut nici o problema. 🙂

  00
 8. Erm, Rise Of Nations la ce categorie intra? 😀

  @PigBrother: frate gamer, sunt alaturi de tine! 😉

  00
 9. zoso, faza e ca adevaratii psihopati si criminali au o placere nativa de a face rau altora, asa ca violenta unor jocuri video nu are decat o contributie infima pentru cei care deja s-au nascut cu pasiune pentru violenta.

  00
 10. hmmm acum serios ma gandesc la un pustan de 8 ani care joaca GTA3 (toata seria)… pustiul poate sa inteleaga ca e normal sa scoti mitraliera pe strada si sa deschizi focu… da stiu jocul asta nu trebe sa intre pe mana unu puta de 8 ani dar daca intra ce faci… poate are parinti care nu au timp de el… sunt circumstante dar ma refer strict la ce poate sa inteleaga un puta de 8 ani dintr-un joc ca gta.

  in america majoritatea pustiilor care intra cu m4-ul in scoli si rade cate o clasa se inspira din cs… joc interzis pustilor sun 12 ani si ei au in general 14-15… era doar o idee

  00
 11. eu tocmai asta ziceam. placerea de a face rau cuiva este nativa, adica din nastere. Daca va amintiti, si noi cand eram mai mici jucam jocuri violente: Street fighter, Mortal kombat si alte video-game’uri pe televizor care cu siguranta nu ne puteau influenta pozitiv. Totusi, nu au fost decat niste mijloace de divertisment, iar acum nu simtim repercusiuni ale acelor jocuri.

  00
 12. Mda, inseamna ca la cata violenta ma vazut eu de-a lungul timpului in strategii si rpg-uri urmeaza sa devin un mastermind terorist cu maximum stamina… cum zicea cineva, ma cam pis pe studiul lor…

  00
 13. American Bullshit, de sigur. Pariu ca in curand o sa se „autosesizeze” si guvernul nostru?

 14. „stimuleaza activitatea din regiunile creierului asociate emotiilor si reduc raspunsurile din zonele asociate rationamentului si autocontrolului”

  puteam sa jur ca e vorba de telenovele si/sau manele. La asta ar fi interesant sa se auto-sesizeze guvernu’

  00
 15. e tare..

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube