Jocuri (obligatorii) pentru angajații primăriilor

Dacă aș fi primar, aș cere la „proba de aptitudini” ca angajatul să termine/să fi terminat un joc de tipul Caesar 3.
Dacă a terminat jocul, fără cheats, aș cere hărțile cu orașele terminate, apoi aș discuta pe ele cu viitorul bugetar. Cum a jucat, de ce a făcut aia, de ce a pus aia acolo, cum a reușit să termine nivelul… Ce a învățat din acest joc despre dezvoltarea unui oraș? A înțeles că fără grădini orașul nu evoluează? Fără librării, fără conectarea la rețeaua de apă, fără biblioteci, fără academii, teatre, fără străzi asfaltate (plaza)… a înțeles cum funcționează un oraș, ce îl face să fie dezvoltat?
De exemplu, degeaba faci „circ”, dacă nu faci întâi școli. Nu se dezvoltă orașul numai cu circ.
Dacă nu ai clinică/spital, vine câte o infecție și trebuie să „arzi” secțiuni masive din oraș. etc.

As a provincial governor charged with spreading the glory of Rome your mission is clear – build cities, foster trade and industry, make money. How you accomplish this is up to you. Gain wealth and power, make a career out of pleasing the emperor, battle barbarians and repel invaders, or concentrate on building the next Eternal City. Fail and you’ll end up as lunch for the lions. Prove your strength of mind and spirit and you just might be crowned Caesar!

Pe pagina primăriilor aș face secțiune de imagini cu orașe construite de angajați. Cum văd ei un oraș ok, ce înseamnă pentru ei „bunăstare”.

De exemplu, voi ați locui în orașul acesta, „desenat” așa?
Hectare întregi fără școală, clinică, teatru, librărie…  PICAT. Angajatul acesta ar pica interviul. Nu înțelege lucruri de bază despre un oraș.

Dar în acest oraș, ați locui?
A băgat o favelă lângă Colosseum. Nu a pus străzi, dar în fața fiecărei vile din alea tronează două-trei statui. Un fel de Certeze.

Jocul e bun și pentru ăia care aprobă „proiecte de imobiliare” prin porumbi. Să pună întrebări de bun simț „dezvoltatorilor”: Cum vreți să evolueze zona dacă nu ați lăsat loc de școală? Unde punem parcul?

Nu prea e nevoie de altceva la angajare, că oricum nimic nu contează în sistemul bugetar – toți o apă și-un pământ.

Jocul costă 5 euro pe GOG.com

 

Nu, nu este un articol la mișto, troll, chiar gândesc serios ce am scris.

gamicus.fandom.com/wiki/Caesar_III

Mi s-a făcut dor de Barcelona. Cine are o casă de donat (poa’ să fie și garsonieră), preferabil în Gracia, o accept cu plăcere.

Elegant Gràcia is known for its 19th-century boulevards and pedestrian lanes lined with indie boutiques, galleries, and arthouse cinemas. Cool Catalan bistros and wine bars surround the landmark clock tower at Plaça de la Vila de Gràcia.

 

 

Later edit: cu sau fără legătură:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Oooo..amintirele ce ne chinuiesc de la Caesar..
    Da, jocul e foarte fain…dar nu e indeajuns sa fii in stare sa faci o infrastructura..asa cum nu o sa fii antrenor doar cu Manager..
    Dar ideea ar merge…jumatate de H in timp ce dam interviu, tu iti construiesti acolo

    00
  2. Stai sa vezi cand angajatul se prinde si pune 10 statii de politie la fiecare intersectie si 2 forturi de legiuni in afara orasului. Nici musca nu mai misca in orasul ala :))

    00
    • În provinciile cu activitate militară te piși pe ele secții de poliție. Aveam 3 legiuni și ziduri de 6 randuri plus donjoanele cu arbalete și tot intrau barbarii la un moment dat.

      00
    • @RAIDER Parcă misiunea din Mediolanum era cea mai dificilă din punct de vedere militar (contra Cartagina), dar cu 6 forturi (parcă ăsta era maxim) am răzbit-o. Secțiile de poliție erau pentru revoltele interne.

      00
    • Construiești Lupanar lângă Fort, crește moralul soldaților cu 100%, se luptă ca zeii!

      00
  3. Eu le-as da si o scurta proba de matematica.

    00
    • In care sa dea cate 9000 de lei fiecarui instalator, din bugetul lucrarii care e de 6000 de lei?
      Banuiesc ca numai asa se angajeaza in acest moment in primarii, numai daca poti scoate 9000 de lei de caciula dintr-un buget initial de 6000.

    • Mi se parea funny expresia „pig-headed”. Dar avem mai sus definitia ei :)

      00
    • @Cristici
      Te apreciez mult pentru calitatea articolelor tale dar in materie de matematica ai dovedit, fara sa vrei, ca esti limitat.
      Exemplele cu merele, prizele sau ce mai vrei tu sint date de obicei in clasele primare si sint special concepute pentru a se potrivi ecuatiei, exercitiului etc. prezentat la acel moment. Nu orice problema sau exercitiu in matematica se poate reduce la operatii cu mere si prize. Faptul ca tu vrei sa fortezi merele in orice exercitiu e o problema a ta de intelegere, nu a matematicii sau a persoanelor care inteleg sintaxa matematica la nivel de scoala primara.
      Daca un exercitiu nu poate fi explicat pornind de la 6 mere nu inseamna ca exercitiul e gresit sau sintaxa matematica e gresita. Inseamna ca TU nu ai gasit analogia corecta si nu intelegi exercitiul.

      00
    • De ce va adunati si la textul asta, cand aveti alt text unde sa va dati destepti ca stiti matematică? Opriti-va. Aveti alt text despre „genii in matematica”, scris chiar ieri. Mergeti acolo.
      Sau, in tema articolului de azi, aplicati la locuri de munca de furnizori pentru primarii – socotind banii cu ce calculator Casio din poza de ieri va convine – eventual cu ambele, in functie de nevoi. :)

    • @cristici
      Nu sint si nu e necesar sa fiu geniu. Ce a mai ramas din cunostintele mele de matematica nu depasesc mult nivelul ciclului primar.
      Dar vezi, tu nu accepti ca e o problema a ta si din pacate e o problema de matematica elementara.
      Si oamenii „normali” pot cunoaste matematica elementara si te pot contrazice. Daca tu ai impresia ca e nevoie de un geniu ca sa iti spuna ca gresesti ceva cred ca ai o problema mai mare decat matematica.

      Repet, sint unul din cei carora le plac >90% din articolele tale si asta nu se va schimba acum.

      00
  4. @cristici seria anno :))

    00
  5. Probabil mai mult de jumatate din angajatii primariilor nu stiu sa foloseasca un PC in afara de chestiile ce tin de munca, si alea invatate mecanic. Cel putin in mediul rural stiu sigur ca procentul e mare. Si tu vrei sa-i pui la jocuri….

    00
  6. Și SimCity! Să facă grevă pompierii și profesorii în timp ce-ți explodează conductele de apă, de abia ai cu ce să le repari și cei mai mulți bani îi faci de pe urma unor industrii care poluează la greu.

    00
  7. Cum cinci Euroi? Nu cumpara primaria asa ceva. Poate daca era 500. Cate unu pentru fiecare angajat.

    00
  8. La noi se da test din „Solitaire”

    10
  9. Ăștia în Caesar au și vidanje?

    00
  10. Mai recent e Cities: Skylines. Dar din pacate realitatea e mai complicata decat jocurile.

    00
    • Dar iti fac o idee despre ce iti trebuie ca un oras sa fie functional. Poate „se lipeste” ceva in cap, incepi involuntar sa gandesti ca ceva nu e ok in favela de care te ocupi…

    • Au reparat AI-ul retardat pt. circulație?

      00
  11. Si eu care credeam ca trebuiesc studii superioare pe bune, vreo doua limbi straine minim….ma rog chestii serioase….cand colo un joc….

    00
    • Doua limbi straine pentru a discuta cu pensionarii despre faptul ca zona in care locuiesc ei pute a gunoi?
      Daca angajatul ar fi terminat vreun nivel din joc, ar fi inteles ca mizerie = boli, si zona va trebuie distrusa (prin foc), altfel nu se dezvolta orasul.

    • Cristici, lucrez intr-o firma ce are treaba, multa, cu asociatiile de locatari.
      Concluzia mea este: Avem orasul oamenilor ce il locuiesc.
      Pentru mine nu este surprinzator ca sunt mai normali la cap si cu mai mult bun simt cei ce stau in zone din Ferentari comparandu-i cu cei ce stau pe Marasesti, Stefan cel Mare etc. Cu cat sunt mai arhitecti, medici, mai politisti, cu atat au impresia ca legea este facuta sa ii incurce si incearca sa faca altfel. Si apoi se supara cand nu „ne intelegem”.Si ne reclama la primarie. Primaria actioneaza confrom legii in primii 2 ani de mandat, apoi merge pe varfuri ca urmeaza alegerile si nu e bine sa superi alegatorii.

      00
  12. Nu știu, eu m-am jucat mai mult Tropico.

    00
  13. Faina varianta de GOG ca merge si pe win10…

    00
  14. aia abia stiu solitaire pe win XP si tu le vii cu de-astea =))

    00
  15. > Dacă aș fi primar

    Dupa postul de ieri ai un loc asigurat la sectorul 6:2*3-4 ;)

    00
  16. Ce mi s-a parut fascinant la Barcelona e ca orasul asa a fost planificat undeva la inceputul secolului 20, parca. Vazusem intr-un muzeu planul orasului pentru viitor, era centrul istoric si ce se contruise pe langa si restul de langa a fost partajat asa, cu strazile si cladirile planificate in avans.
    Mi s-a parut un oras asa aerisit chiar si in zonele aglomerate, nu mai zic de arhitectura. Intoarcerea in Bucuresti a fost…dificila.

    00
  17. Uite așa reinstalez eu Cities: Skylines…

    00
  18. These baskets are kiiiiling me!

    00
  19. In prima poza le lipseste pottery ca sa se dezvolte.

    Un pic surprins la a doua poza. Eu nu am reusit niciodata (desi am terminat jocul, piratat la vremea aia) sa am atatea villa una langa alta.
    Bine, vreo 10 ani mai tarziu (si mai bine) fata de momentul terminarii jocului am vazut si eu clipuri pe net cu sfaturi care aparent nu aveau logica (asa cum aveti acolo teatru langa teatru si in afara cartierului) dar eficiente din punct de vedere al obiectivelor.
    Eu l-am cumparat de pe Steam acum vreo 2-3 ani cu gandul sa il reiau linistit si cu toate hartile functionale insa am acumulat suficiente frustrari intre timp incat sa caut un joc de tip FPS (Half-Life).

    Altfel, total de acord cu dvs..
    In plus i-as adauga pe toti care se considera manageri mai ales pentru chestiile mai „subtile”: iti platesti angajatii sub salariul Romei, pleaca; nu le asiguri basic-ul pleaca, iar altii noi vin cu taraita, calitatea se obtine construind si cu eforturi constante si nu e suficient (tot legat de joc) sa ai rabdare doar 10 luni, ti se duce ratingul in jos cand tie lumea mai draga etc.

    00
    • Am terminat jocul de vreo 3 ori, atunci pe vremuri. Dar incercand sa-l joc azi, cu mintea de acum, am inceput sa trec de „functional” si sa imi doresc sa fac un oras frumos.
      E greu, e foarte greu sa faci un oras frumos.
      Aplicand regulile jocului, urmarind doar ratingul, poti sa termini jocul. Se poate. Dar cum sa facem un oras frumos pe bune? Frumos si functional… Asta e „provocarea”.
      Nu am gasit poze acum sa le pun in text, dar am vazut cateva orase facute de unii care m-au lasat cu gura cascata, unde au pus ei „chestii frumoase”.
      Eu, de exemplu, prima data cand am terminat jocul nu am pus nici macar o statuie, in nici un nivel. Erau orase pur functionale. De exemplu, optimizasem bine reteaua de apa, aveam foarte putine rezervoare si apeducte (ca ma enervau cum aratau). In prima trecere prin joc, nu am facut nici un festival, absolut nici un fel de „distractie pe bani publici”, nu consideram prioritar.
      Orasele mele sunt functionale. E ok, as merita, cred, sa lucrez intr-o primarie; dar in mod clar nu pe la „spatii verzi”. Etc. :)
      Unui prieten de-al meu ii luau foc casele, se imbolnaveau oamenii… foarte greu reusea sa termine un nivel. Nu mai zic de design, 4-5 rezervoare unul langa altul… asa gandea el, asa vedea orasul el. Lui, de exemplu, nu i-as da loc de munca in primarie. (nu ca ar avea nevoie, e doctorand in Chimie, are loc bun de munca, lol)

      00
    • @Cristi
      Eu stiam ca sunt doua moduri in care se poate juca: tip „cariera” si tip „constructie oras”, unde nu vin dusmani sau localnici suparati sa iti strice socotelile.
      Nu am jucat decat tip „cariera” pentru ca nu cred ca am suficienta rabdare si mai ales m-a atras si pe alocuri, recunosc, m-a enervat multitudinea de lucuri de care totusi trebuia tinut cont ca supravietuiesti in primul rand. Si cum, ca si in viata reala, desi faceai ce trebuie o pateai „din vina altora”: mai un cutremur, mai o furtuna pe mare care te priva de banii din comert, mai un incendiu chiar langa prefectura sau prabusiri de constructii chiar langa „architect”.

      00
    • Pe baza subiectului: jocurile au anumite mecanisme care te ajuta sa termini ( sau sa castigi ) nivelul, mecanisme care nu e musai sa fie tocmai cele corecte. Cat timp ai o misiune si, cumva, o indeplinesti, nu prea mai conteaza, deci e posibil ca un joc sa nu fie chiar atat de relevant pentru a stabili calitatile cuiva.

      In afara subiectului: „unui prieten de-al meu”? Nu sunt hater, dar cand te erijezi in ceva model si standard in TOT, am alte asteptari.

      00
  20. Acum un an m-a apucat și pe mine dorul de Caesar 3. N-am găsit nicio variantă de mobil, așa că am instalat Sims City. Nu-i chiar la fel, dar merge.

    Știe cineva vreun joc de android mai aproape de Caesar 3 decât Sims City?

    00
  21. @cristici: să știi că m-am gândit și eu la chestia asta, jucând Sims City. Că ajungeai sa vrei de toate in oraș, dar n-aveai bani să construiești decât ce era important. Curent, infrastructura de gunoi, poliție, pompieri și doctori. Abia apoi drumuri și parcuri. M-am întrebat și eu cum ar fi fost daca ar fi trecut și primarii printr-o experiență virtuală de acest gen.

    00
  22. Exista 2 jocuri, Cristici.

    Unul in care stii sa faci orasul bine, si altul in care incasezi 500 de euro la fiecare decizie proasta pe care o iei.

    Tu ii dai sa joace primul, el poate vrea sa fac scor la al doilea.

    00
  23. Totul se face pas cu pas, momentan sunt la stadiul „Gain wealth and power, make a career out of pleasing the emperor”.

    00
  24. Clipul din Certeze a pornit pe mut si dar eu auzeam deja muzica lautareasca de dor :). Mai ales cand a trecut nenea cu tractorul prin fata palatului.

    00
  25. Iar la angajarea in armata sa dea din Red Alert!

    00
  26. din ce stiu eu Ciprian Ciucu de la Sect 6 e fan Sim City, parca scrisese despre asta pe facebook la un mom dat

    00
  27. uite ia aminte de la tipul ăsta
    așa se joacă și se planifică un oraș
    https://www.youtube.com/watch?v=_gSo-KumMTE

    00
  28. Din punctul meu de vedere ideea articolului, precum și majoritatea comentariilor nu demonstrează decât discrepanta care există între ideile oamenilor și viața reală.

    In viața reală că să proiectezi (de exemplu) un cartier cu 30 de blocuri ai nevoie de maxim 20 de oameni cu putere de decizie – arhitecți/proiectanți pentru clădiri, rețele electrice, de gaz etc eventual un designer care sa stabilească cum sa se integreze diverse elemente în cartier etc.

    Ca să faci efectiv cartierul ai nevoie însă de sute sau poate mii de oameni, de la cel care păzește locația la cel care lucrează pe macara, cel care montează geamuri, care cara betonul, cel care toarnă beton, care montează chiuvetele și așa mai departe – nu este nevoie că vreunul din oamenii ăștia să știe cum se proiectează un bloc sau un cartier, el trebuie să își facă strict treaba lui.

    Este evident pentru oricine că nici nu este practic ca toți muncitorii care montează geamuri sau usi (de exemplu) să aibă cunoștințe de arhitectura, deoarece le sunt absolut inutile, ei montează geamuri/usi pe o structura deja construita, care are un proiect și a fost autorizata sa fie construită în acel mod – ca să nu mai vorbim că dacă muncitorii au studii superioare vor cere mai mulți bani și nu știu cine e dispus să dea bani in plus ca să îi fie montate geamurile de un absolvent de arhitectura.

    Revenind la primărie pentru proiectele majore trebuie să existe niste proiecte, niste aprobări și niste planuri urbanistice aprobate la nivelul conducerii orașului/judetului – adica in esență Consiliul local/judetean decide ce și cum se va construi.

    Adică, in final, într-o primărie extrem de puțini oameni au putere de decizie referitor la ce anume se va construi – dar hei, hai sa ii testam pe toti la jocul Caesar 3 că dacă nu știu să se joace nu o să poată incasa taxele locale, nu o să poată face anchete sociale, nu o să poată îngriji florile din oraș etc.

    00
  29. Pentru echitate sociala, propunem si ca la angajarea in politie sa se dea un test din Counter-Strike, in loc de proba practica pentru permisul auto sa se dea NFS (cu alternativele GTA pentru bombardieri si Euro Truck Simulator pentru cei ce vor atestat de sofer profesionist).
    Pilotii de avioane sa isi ia brevetul pe Microsoft Flight Simulator (daca se gaseste PC-uri suficient de puternic pentru el).
    Chirurgii sa faca in loc de rezidentiat cursuri pe Surgeon Simulator iar vamesii sa vina cu dovada ca au terminat Papers Please. Pe dificultatea extrema.
    La facultati sa fie cursuri de Lula: The Sexy Empire pentru viitoarele femei puternice si independente.

    Vom avea contracte speciale cu Nvidia si vom trece economia pe OaieCoin care va fi minat pe toate aceste gaming-rigs cand sunt idle.

    In loc de guvern si parlament si presedinte o sa avem un joc random de Democracy si toata agricultura o trecem pe Farmville.

    Ah, da si puscariile pe Prison Simulator.

    00
  30. Ai pierdu stirea nr 2 de la stirile zilei: https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/ancheta-inspectorul-pro-bloc-cu-6-etaje-adaugate-ilegal-in-bucuresti-dezvoltatorul-a-primit-5-000-lei-amenda.html
    Pentru orice are temelie ai nevoie de AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE, autorizatie care se elibereaza de catre autoritatile locale si in baza proiectului care il depui pentru acel „orice” si care e rezultatul final al proiectarii. Iar acel proiect, trebuie sa respecte ceva norme din Planul Urbanistic Zonal, elaborat si aprobat tot de autoritatile locale.
    Tot autoritatile locale sunt cele care trebuie sa se asigureze, amendeze, sisteze lucrarile sunt conforme. Dar se mai pierd lucrurile pe drum si brusc si dintr-o data mai apar 6 etaje peste cele 3 aprobate. Sesizarile vecinilor, se ratacesc, ISC.
    In plus tot autoritatile locale cand ar trebui sa se asigure ca se respecta in proiect cel putin prevederile din legea locuintei, aia care zice ca la 3 camere trebuie 2 bai, ca ai suprafete UTILE minime per apartament in functie de numarul de camere, suprafete minime pentru fiecare camera si spatiu pentru depozitare.

    00
  31. Intrebare de la superprimarul Boc: „Merge si pe Internet Explorer 8?” Ms mult! pwp

    00
  32. Eu in Pharaoh (urmatorul din serie) mi-am petrecut sute de ore. Ar mai fi si Zeus si Emperor, dar care nu au mai prins asa bine.
    Iar daca vrei un joc modern, dar cu exact aceleasi sisteme de gameplay: Lethis: Path of Progress.

    00
  33. @cristici
    Cu pensionarii vorbesc in limba materna. 🤣
    Orice om cu in pic de bun simt si educatie ar trebui sa stie ca mizerie=boli

    00
  34. Odată ce am dat de porțile din Emperor prin care poți filtra ce fel de walkers trec prin ele nu m-am mai putut întoarce la jocurile mai vechi.

    00
  35. De ce ai tinut neaparat sa amintesti de jocul asta? Ca sa reincepem noi sa ne jucam si sa pierdem dupa-amiezile in el ca in tinerete? :))

    00
  36. jocurile oricât de complexe ar fi nu simulează realitatea, un simulator bun ar fi dacă ai fi într-un joc multiplayer primar și alții ar fi în alte funcții, și ar trebui să votezi și s-ar face licitații și fiecare ar acționa în interesul lui.

    00
  37. NOU
    #66

    Transport Tycoon pt ministrii Transporturilor.

    00
  38. A jucat cineva Cities Skyline si a reușit să rezolve problema traficului într-un mod elegant și frumos?
    Mi se pare mai interesant pentru că nu ai control asupra clădirilor cu doar asupra infrastructurii și apoi restul se dezvoltă în funcție de cum administrezi tu.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube