Japca se face, munca mai puțin

Vă mai amintiți japca cu Rovinieta din 2014? Statul român s-a gândit că mai merge una, de data asta legată de formularul PLF.

Situația

S-au împărțit zeci de mii de amenzi începând cu 26 decembrie, japca fiind țintită către cei din diaspora, care au venit în țară pentru sărbători. De ce menționez asta? Pentru că cei care lucrează în afară sunt forțați să obțină procuri sau să apeleze la un avocat pentru a contesta amenda în termen de 15 zile. A nu se ignora și evidentul motiv că „ăia au salarii mai mari”, n-au timp, așadar vor înclina spre a plăti amenda minimă de 1000 de lei ca să scape de orice bătaie de cap.

Mulți vor spune, pe bună dreptate, „băi Guest_Author, tu ești de vină că nu citești Monitorul Oficial zilnic, necunoașterea legii nu te absolvă de repercusiuni”. Corect, așa e. Doar că eu am fost lovit cu amenda maximă, de 3000 de lei, deși sunt vaccinat complet, am intrat în țară cu test negativ (deși nu era necesar) și, șah mat, am completat formularul PLF.

Pentru cei care n-au călătorit recent (sau niciodată), la intrarea în țară există controale. Pe aeroport, de exemplu, nu prea poți să sari gardul odată ce-ai coborât din avion, ci treci prin niște linii de trafic special gândite.

Raed Arafat s-a răzgândit puțin și și-a cerut scuze pentru o parte din situație (nu pentru toată, ca să nu-i pice gradele). A zis că, într-adevăr, sistemul a avut hibe. De asemena a dat-o pe-aia cu „în toate statele nu se intră fără formular PLF completat”, dar nu e nicio problemă că autoritățile române NU s-au ocupat de asta.

Nici în Austria, nici în Germania, nu treci [1] de agentul de frontieră fără să-ți fie verificate documentele de călătorie, carnetul de vaccin, testul care trebuie să fie negativ, formularul PLF și, mai ales acum, motivul pentru care călătorești: muncă, afaceri, studii etc. Dacă orice dovadă înșirată mai sus nu corespunde cu legea în vigoare, nu intri în țară. Simplu, nu?

[1] Bine, poți să încerci, dar nu cred că militarii de la capătul coridorului ar fi amuzați de faptul că trebuie să te alerge pe-acolo și să te târască înapoi.

În România, însă, autoritățile s-au spălat pe mâini de orice control, ca de obicei. Poți să treci fără problemă doar cu pașaportul, pentru că n-au ei chef să verifice certificate de vaccin. Mai bine investesc tot timpul salvat în a tăia amenzi la foc automat, câteva mii pe zi, că e mai simplu să stai pe scaun și să semnezi formulare identice.

Unde e abuzul

Vorbind cu avocatul, am identificat un număr consistent de nereguli care transformă așa-zisa măsură de prevenție într-o japcă pur românească:

  1. Amenda de la 2000 la 3000 de lei e disproporțională cu gravitatea faptei de a intra în țară vaccinat, testat și cu ceva chef de respectat reguli de bun simț apropo de pandemie. N-am întâlnit un singur caz de avertisment scris, deși era o opțiune.
  2. Autoritățile n-au mișcat nimic să prevină toată tevatura, fiindcă resurse limitate. Când a venit vorba de tăiat amenzi, resursele au fost destule. A se nota raportul efortului de prevenire versus efortul de sancționare.
  3. DSP nu raspunde la telefon cu zilele pentru probleme de testare și carantinare, totuși au fost extrem de prompți când a fost vorba de semnat și trimis amenzi. Doamnele obeze (verificat pe Facebook) care mi-au semnat amenda au ajuns la 5100 amenzi pe data de 28 decembrie 2021.
  4. Orice demers digital trebuie dublat de măsuri clasice (adică pix plus hârtie). N-ai oameni ca să-ți introducă date? Nasol, atunci nu da OUG-uri și amenzi. De exemplu, doamna lângă care am stat în avion, venită din SUA să-și îngroape mama, nu prea le avea cu platformele online. Și ea a primit amendă, deși a condus 200 de km să se testeze și era complet vaccinată.
  5. Legat de 4, statul român nu oferă terminale și abonamente la Internet pentru toți cetățenii. Ca fapt divers, nu ești obligat să ai telefon și abonament la Internet, ci doar o adresă de contact. Bine, din câte știm, statul român nu a fost în stare să distribuie tablete elevilor care au fost forțați să învețe online, dar ăsta e loc de dat la întors pentru alt articol de ziar unde politicianul se scuză că nu s-a putut.
  6. Amenzile date de DSP sunt semnate de către doi inspectori, în ideea că primul e de încredere și al doilea garantează. Aplauze!
  7. Au existat rugăminți din partea autorităților întru recompletarea formularului PLF, semn că sistemul nu funcționează deloc sau nu funcționează din prima.
  8. Atât pașaportul, cât și CI, sunt documente valabile pentru intrarea în țară. O parte din cei care au prezentat pașaportul au primit amenzi, deși codul numeric personal este prezent în pașaport.
  9. Legat de completarea online a formularului PLF, trebuie să existe dovezi că ai încălcat regulile impuse împotriva răspândirii SARS-COV-Bla. În cazul meu nu a existat nicio dovadă că am ieșit din carantină sau am facilitat în vreun fel răspândirea virusului. Ca fapt divers, nu am participat la nicio paranghelie de revelion, ci am stat în casă, fără să pun în pe nimeni. Așa cum m-au găsit cu plicul, la fel puteau să verifice dacă sunt acasă – asta dacă le păsa de situație, nu de strâns bani cu japca.
  10. Dacă autoritățile române voiau să prevină pe bune răspândirea vreunui virus, aveau grijă să nu treacă nimeni de punctul de frontieră fără absolut toate formele legale și medicale. Certificatul de vaccin și testul PCR nu mi-au fost scanate de către agentul de frontieră. Mi-a spus doar să trec.

Soluții

Pentru cei care se confruntă cu o situație identică sau similară, în primul rând vă sugerez să contactați un avocat. Nimic din ce urmează nu e un sfat legal:

  1. Plătiți 1/2 din amenda minimă în termen de 15 zile de la primirea plicului (ca plasă de siguranță în caz de respingere a contestației)
  2. Trimiteți dovada plății la adresa fizică sau de email menționată în procesul-verbal
  3. Contestați la judecătoria de care aparțineți. Nu mi-e clar dacă dosarul se declină spre instanța de judecată a punctului de frontieră prin care ați trecut

Rezultate posibile

  1. Câștigați în instanță, moment în care vă veți recupera amenda plătităc, cheltuielile de judecată și toate taxele aferente
  2. Pierdeți, nu vă veți recupera nimic
  3. Obtineți în instanță reducerea sancțiuni la avertisement, moment în care rămâne la latitudinea judecătorului dacă vă recuperați cheltuielile de judecată și taxele aferente. Amenda, însă, va fi recuperată.

Deocamdată nu am date despre șansele de reuștă. Voi reveni cu comentarii sau cu o altă postare, dacă e de interes și dacă îngăduie stăpânirea blogului.

Semnează un viitor fost cetățean român care nu a plătit niciodată vreo amendă, dar are scor de 4-0 cu statul român când vine vorba de procese câștigate.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. Moment de om căzut în cap: tocmai am intrat pe blog și am citit primele paragrafe. Parcă le-am mai citit undeva, cuvânt cu cuvânt. Bă, ce?

    10 secunde se liniște în creier.

    Aha. Eu le-am scris acum câteva săptămâni. 🤣

    Ca fapt divers, nimic nu s-a schimbat apropo de amenzi. Tot se trimit la mișto.

    00
  2. Nu am inteles. De ce ai primit amenda?

    00
    • @BigT – ca n-avea basca.

      Mers in 2021 in Italia si Spania unde exista obligatia completarii unui formular PLF (sau ceva de genul – date de localizare in tara de destinatie in cazul in care ar trebui sa te izolezi atunci cand esti contact covid).
      Totul clar si frumos explicat – nu puteai face checkin in avion fara formularul respectiv, iar la coborarea din avion trebuia sa prezinti doar certificat de vaccinare sau test negativ.

      00
    • Poate sa ne spuna si noua cineva care a citit tot textul de ce PLN a primit amenda????

      00
  3. Haha si eu am primit, am facut contestatie imediat, nu voi plati niciodata nimic. Chiar daca nu castig, voi face apel, voi apela la un avocat pentru a ma reprezenta si tot nu va ramane asa.

    00
  4. Ați plătit taxa de întrare în România !

    00
  5. Eu am trecut de câteva zeci de ori prin frontiera de la Otopeni în ultimul an și absolut de fiecare dată mi-au scanat codul QR de la vaccin.

    Am trecut și cu PLF-ul vieții, iar ulterior în sistem apărea cu starea „Trecut frontiera” și după două săptămâni de la data intrării în țară dispărea din sistem.

    De ce nu întreabă nimeni de la frontieră dacă ai sau nu PLF?
    Tocmai din cauza punctelor 4 și 5, considerându-se că vin bătrânii acasă și ulterior au 24h la dispoziție ca nepoții sau alte rude să le completeze formularul.

    00
    • Eu am tot trecut lunar din august încoace și de fiecare dată mi-au scanat QR-ul de vaccin și, atunci cînd a fost nevoie de test, mi l-au cerut. De cînd s-a introdus PLF-ul, mi l-au cerut de fiecare dată. Bașca, la control pașapoarte, mi-au cerut să arăt QR-ul de vaccin, testul și hîrtia dată de ăia de la DSP cu „exceptat” de la carantină, mai puțin o singură dată, de cînd cu PLF-ul, cînd mi-au cerut grănicerii doar hîrtia cu „exceptat”. Nu știu ce noroc chior aveți voi, dar la mine a mers cum trebuie.

    • Mi se pare destul de idiot să te bazezi, ca stat, pe faptul că cetățeanul o să găsească ajutor să facă lucruri. E un fel de „mdlp, descurcă-te, n-avem noi timp să facem ceva cap-coadă”.

      Să vedem decizia instanței, ca să verificăm dacă mi se pare bine sau nu.

      00
  6. Mai fratilor, asa va trebuie! Daca nu stiti sa va interesati, sa cititi si sa completati un kkt de formular online care va ia 45 de secunde.

    Platiti! Bine ca pe acolo prin diaspora stiti sa respectati regulile dar cand ajungeti p’aici uitati tot! Daca mergi la munchen sigur te interesezi ce iti cere lufthansa sa te urci in avion, nu? Plateste frate avocati, ca si ei ar manca o paine dupa prostia vostra. Si sper sa nu cedeze pesedistii astia da le anuleze ci sa va puna sa platiti maxim ! Invatatura de minte !

    00
    • Nu am făcut niciodată pe cineva prost pe aici… Până acum.

      00
    • @Zarax Nu tu l-ai făcut prost ci mămicuța și tăticuțul lui.

      00
    • @Constantin

      Tu ai citit macar articolulul ala?

      „Am avut situaţii în care era completat pe 21 şi a intrat în ţară pe 26 decembrie, ori au fost situaţii în care nu s-a completat cu toate datele obligatorii cerute de câmpurile respective.”

      Scrie clar pe site-ul alora, prost facut, greu de inteles cum e, dar scrie negru pe alb

      „Când completez formularul? Formularul se completează cu cel mult 72 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit.”

      00
    • Mai usor cu pianul pe scari, ca se zgarie parchetul.

      A venit si barbata-miu in Romania in toamna, de aici a plecat in Italia cu vaccin, test, plus completat formulare. Cerute expre’ de compania de transport aerian, ca altfel nu intra in avion. Tot ce i s-a cerut, a oferit si completat.

      Stim si noi sa respectam niste reguli, dar sa fie si alea clare, nu sa vina dupa nus’ ce timp ca iti trebuia si basca, dar nu cand ai intrat in tara.

      PLM, cat cacat mai puteti manca unii dintre voi. Daca va e ciuda pe diaspora, luati-va si voi sarsanalele si veniti peste granita ca nu e interzis.

    • @Dojo: Eugen e genul de om care are bască. Legea spune să ai bască, indiferent ce, altfel ești amendat.

      Eugen nu-și dă seama că la un moment dat s-ar putea da o lege și mai idioată, care zice să ai bască albastră, nu gri. De ce? Fiindcă de-aia. Sunt șanse să nu-l amendeze nimeni fiindcă nu și-a luat încă basca albastră, dar dacă se întâmplă, va fi vocea întâi pe criticat imbecilitatea legiuitorului.

      După câteva săptămâni, legiuitorul o dă cotită, că de fapt mergea și cu bască albastră, dar și cu bască gri-închis. Poți să o porți și pe creștet sau trasă pe frunte, doar să nu fie roșie sau gri-deschis. Di albă merge, dar doar când e înnorat afară. Eugen a pierdut deja două săptămâni și câteva sute de euro pentru a contesta ceva ce acum e subit acceptabil. Și-a luat și băscuță nouă, ca să nu încalce legea. Oare Eugen va mai fi convins că basca îl face un cetățean onorabil, spre deosebire de plebea care umblă cu capul descoperit?

      Separat, am văzut destule comentarii pe FB apropo de ăștia din diaspora, gen „bine v-a făcut că v-a amendat, haha!” sau „bravo celor de la DSP că ne protejează”. DSP a existat și înainte de pandemie, știi, atunci când Hexi Pharma livra în spitale dezinfectante diluate. Sau tot înainte de pandemie, atunci când erau gândaci prin băile spitalelor.

      00
  7. M-am hotarat sa iti dau un raspuns intelectual: sugi pula!

    Am completat PLFurile vietii, dar tanti de la DSP a zis ca are nevoie de foaie doar daca e unu cu covid in avion.
    PLM!!!

    00
    • Bai desteptule: si cum s-a urcat unu’ cu covid in avion ca doar nu te testeaza la
      la urcare sau coborare! Daca era unu’ cu covid nu il lasa sa zboare! Dar de ce sa folosim neuronu’?!
      Si inca una : au inceput sa dea amenzi doar dipa ce au pus PLF-ul electronic – deci despre ce foaie vorbesti? Ia fa bine si plateste amenda!

      00
    • Să vezi ce o sugi tu când primesti amenda acasă ca era tuta doamna de la DSP sau voia să scape de tine!

      00
  8. Eu nu inteleg cum s-au dat amenzile,adica am calatorit si eu in romania,ne-am completat respectivele formulare,online,verificarea se facea la punctul de trecere al frontierei,mai auzeam respectivi ca nu il au completat si ca au max 24h pt a il completa,chiar nu inteleg motivul pt care poti fi amendat.

    00
    • Că așa vrea pla lor. Efectiv! Îți dau amendă că nu ai completat, deși ai completat. Și dacă îi întrebi de sănătate, te trimit la judecătorie daca ai ceva de comentat.

      00
  9. NOU
    #22

    Cine este atât de cretin încât să se vaccineze, are dreptu’ la cele mai de kkt proceduri… hu kers ?…

    00
  10. ce tot veniti sa va imbulziti ca bizonii pe aici la sarmale si carnati de sarbatori, pe acolo nu gasiti?

    00
    • Un motiv ar fi că ai părinți netransportabili, cu diverse afecțiuni care fac pe toată lumea să se gândească dacă mai prind următorul rând de sărbători. Se întâmplă de la 75 de ani încolo. Pentru tine înseamnă sarmale și cârnați, pentru mine poate ultima șansă să bem un ceai împreună și să-mi povestească diverse.

      Alt motiv ar fi că la sfârșitul lui decembrie avem zile libere care coincid, că Paștele catolic și cel ortodox nu pică în același timp în fiecare an.

      În fine, am scris și în text că doamna de lângă noi a venit din SUA să-și îngroape mama. Puteam să te fac gherțoi sau prost, dar am zis să afli cum e viața dincolo de sarmale și cârnați.

      00
  11. Pt initiator,mi se pare hilara afirmatia avocatului vis a vis de cuantumul amenzii vs gravitatea faptei,daca e asa inteligent,sa se faca legiuitor,ala bate campii,cum stie el daca cuantumul e exagerat?da in bobi,citeste in tarot??

    00
    • Se câștigă contestații pe baza pedepsei disproporționate, nu vorbește prostii.

      00
    • Vezi ca nu suntem in Franța să avem h muet!
      Este ilar să îți dai cu părerea dacă n-ai noțiuni de individualizare a pedepsei în funcție de agravante și atenuante!

      00
    • Am apelat la avocat pentru că are ceva ani de școală și vreo 20 de ani de experiență într-un domeniu destul de greu de navigat. Dacă am nevoie de cules roșii și cărat cărămizi îl rog pe Vali să ne facă legătura.

      00
  12. Muie PSD si Muie Psd2 ( PNL ) !

    00
  13. era tare sa închei cu „Un viitor fost cetățean român”

    Asta e visul meu…

    00
  14. O intrebare offtopic, cel mult tangențială, scuze: pt români cu reședința in altă țară UE (chirie) merită in vreun scop anume reînnoit pașaportul la consulat cu domiciliul in România deși nu mai locuim acolo? Sau mai bine este reînnoit direct prin varianta cu „domiciliu” in străinătate, predam buletinul și sănătate? Nu avem cetățenie încă dar o vom obține la momentul potrivit, declarație de înregistrare a reședinței la primărie făcută, amandoi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, fără proprietăți imobiliare sau credite in Ro.

    Eu aș tinde spre a doua variantă, dar poate imi scapă mie ceva? Am inteles bine că la ambasadele / consulatele românești se insistă mult pe pastrarea domiciliului in Ro chiar dacă solicitantul nu dorește asta?

    Mulțumesc anticipat.

    00
    • Ai sa ai mult de tratat cu domnii de la consulat daca vrei pasaport cu domiciliul in strainatate! Cu 3 persoane m-am certat la consulat in UK si apoi prin e-mail cu cineva din Romania, ca „sigur am pe cineva in tara sa ma ia si pe mine in spatiu sa pastrez buletinul!” Dupa 5 luni mi-a venit pasaportul cu adresa in UK. All good, o sa vad cum e acum la intrarea in tara, inainte aveam numai zambete „bine ati venit!”. Buletinul e o prostie, nu inteleg la ce foloseste. Singura utilitate e ca poti calatori cu el in EU, daca ai pasaportul expirat.

      00
    • Pasaport cu domiciliu in strainatate. Daca nu aveti nicio proprietate in ro nu va mai gaseste nici vantul. Pe pasaport scrie domiciliu „tara”. Adresa e doar in foaia pe care o ai de la primarie. Habar n-am daca o au pe undeva salvata. Informatii de acum 5 ani. Intre timp nu mai am niciun document romanesc in afara de certificat nastere. Posibil sa fie mai usor cu un document romanesc daca mai ai de dezbatut vreo mostenire.

      00
  15. Articolul are dreptate. Dar poate ne oprim din a da de exemplu Austria și Germania doar când ne convine.

    00
  16. Platforma e praf. Chiar dacă românii completează plf-ul la intrare in țară, pe macheta frontierei poate să apară „formular invalid”. De fiecare dată sfătuiesc cetățenii să păstreze emailul de confirmare a completării formularului și, in caz de amendă, să facă contestație. Altceva nu se poate face. Cunosc cetățeni români care au completat mizeria aia și de trei ori la rând și tot invalid apare. Amenzile se emit probabil automat. Ar trebui călcați în picioare ăia care au făcut platforma aia mizerabilă.

    00
    • Vrei sa iti gasim pe aia doi baieti care de fapt ei sunt angajati pt cu totul altceva si pe care i-a pus sefu sa faca platforma aia pana maine? Ii spanzuram in piata victoriei ok? Acum plateste mai repede amenda aia sa nu te viziteze ceva jandarmi.

      00
  17. O sa fie ca la taxa de prima inmatriculare/poluare a lu Tariceanu muri-i-ar Citroenu in mijlocul intersectiei, unii vor plati altii mai salcam,unii vor castiga in instanta dar vor si pierde cativa , statul o sa dea banii inapoi candva sau va face compensare, o sa fie misto.

    00
  18. Cum sunt unii speciali, bai! De cand e cu PLF-ul vietii am trecut granita de la Giurgiu, adica pe la vamesii aia care nu sunt cunoscuti ca ar fi prea inteligenti sau corecti, de exact 8 ori.

    Niciodata nu am avut vreo problema, tot ce trebuie sa faci e sa il completezi cand ai plecat la drum si apoi mai tarziu in aceeasi zi in care ai trecut vama sa verifici ce scrie la Data și ora sosirii si la Punctul de trecere a frontierei. Daca nu apare sau apare invalid, nu mi s-a intamplat niciodata, il mai completezi inca o data. Nu inteleg ce rahat e asa de complicat!

    00
    • Nu știu care categorie e mai dezgustătoare:

      1. Boacterii care o freacă la rece prin diverse instituții de stat, pe sistemul „dacă n-ai nevoie de nimic suntem aici”. Exemple: polițiști care stau în boscheți și atât, garda de mediu care ridică din umeri când vede ditamai norul de fum și nu știe cum să ajungă la sursă, inspectori DSP care n-au reușit timp de 10 ani să afle că Hexi Pharma vindea dezinfectant diluat în spitale.

      2. Apludacii tip Eugen, care au impresia că autoritățile nu comit abuzuri fiindcă nu li s-a întâmplat lor.

      00
    • Poate nu o fi complicat pentru tine, dar gandeste-te ca poate nu esti reprezentativ pentru toata lumea.
      Si ti se pare ca PLF-ul asta a ajutat cu ceva serios in momentul asta? Si daca da, de ce nu l-au pus mai devreme, ca in alte tari ca Germania de exemplu?

      00
    • @tyrion: așa cum m-au găsit cu amenda, la fel puteau să mă găsească dacă sunau la ușă. Dacă ăia de la DSP aveau un interes real de a se asigura că nimeni nu împraștie viruși, mă luau după adresa din documentul prezentat la intrarea în țară. La domiciliul din CI și din pașaport am fost.

      Li s-a rupt de control, separat de faptul că nu e musai să ai sonerie la ușă sau poate dormi cu căștile pe urechi atunci când vin.

      00
    • @Serban Poti sa te dai mai in..colo? Nu sunt aplaudac, stimabile, dar nu-mi pasa de aia care-s idioti. Nu am zis niciodata ca e o masura normala, nimic nu mai e normal de mult in societatea romana, dar pana una, alta e vorba de banii pe care nu ii dau pe amenzi ca altii. Atat, nimic mai mult. Daca am invatat ceva in ultimii 2 ani e ca trebuie sa ai compasiunea la nivele minime pentru ca asa e societatea in care traim.

      @tyrion Am vazut doi vamesi la Giurgiu care completau porcaria aia cu un nene de vreo 70 de ani care nu stia cum. Omul nu avea smartphone, nu se pricepea, nu conteaza, aia l-au ajutat. A intrebat, a fost ajutat, nu a luat amenda. Cand nu stii, intrebi. Cand se face un abuz, faci o plangere. E asa de simplu sa tipi dar sa nu faci nimic. De rahaturi din astea cu strigat virtual „nu e constitutional, nu e corect ce fac astia, sunt cetatean european si am drepturi” m-am saturat de mult. De aceea statului roman ii platesc minim de taxe si impozite.

      00
  19. Articolul e mega detaliat dar uita sa mentioneze:din ce tara ai venit? Care erau restrictiile la momentul respectiv?
    Am venit in ro in decembrie, chiar de Craciun cand se actualizasera conditiile cu omicron sj in februarie. Ambele dati am completat plf, dar in aeroport (iasi) era dsp, a intrebat daca avem vaccin sau test, am zis vaccin. Scanat la pasaport control si certificatul de vaccin, si aia a fost. N-am intrebat extra daca s-au uitat si la plf, dar au zis ca hartia (pe care cei de la austrian ne-au pus s-o completam in avion) nu trebuie decat daca nu aveam vaccin (pe baa ei se punea evizia de carantinare)
    Poate o fi cum spune autorul, dar atunci a fost chiar ghinion.
    Dupa cum au mai comentat si altii, nu am avut probleme la intrare (calatorit Dec 21 si Feb 22)
    In schimb la intoarcere in DE nu ne-a intrebat nici vantul de nimic :))

    00
  20. Ați înțeles greșit termenul, nu este amendă dată de statul român, ci donație pentru acesta.

    00
  21. Sincer sa fiu, doamnele obeze merita o plangere penala pentru macar neglijenta in serviciu, daca nu abuz in serviciu.

    „Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”

    Incalcarea legii cerute de CCR ar fi acordarea de amenzi fara verificarea corecta a existentei PLF-ului. 5100 de amenzi intr-o zi, sa dovedeasca doamnele cate secunde au acordat fiecarei verificari.

    E singurul mod viabil dupa mine, sa tragi la raspundere pe persoana fizica si sa bagi frica de procese penale la astfel de abuzatori.

    Valoarea maximala data e repetitia situatiei din 2007 cand a inceput ANI sa dea amenzi cu declaratia de avere. Am prieteni care mi-au spus ca toti au luat amenzile maxime, fie ca depusesera tarziu fie erau unii care nu depusesera deloc, nu singurul motiv fiind ca nu exista persoana desemnata sa le primeasca in termenul legal. La proces, in functie de noroc si prin noroc se intelege completul nimerit. Pe acelasi model de plangere, de la mentinere amenda, la reducere la minim, la avertisment si anulare.

    00
    • Separat, lucrez și la asta. Din ce mi-a spus avocatul până acum, sunt șanse mai mici să obții câștig de cauză.

      În orice caz, aș vrea să le târăsc pe doamnele respective prin cât mai multe situații, indiferent dacă sparg bani aiurea. Nu joc bani la cazino, trebuie să mă distrez și eu cumva.

      00
    • Asta este calea. In momentul in care mai multi oameni ar face ce faci tu, atunci o sa inceapa sa inteleaga toti functionarii ca apararea Eichmann nu mai functioneaza si cand isi dau seama ca isi risca pielea poate o sa se gandeasca de mai multe ori.
      Bravo, sa speram ca mai multi oameni iti vor urma exemplul.

      00
    • Tyrion, din păcate, nu toți au resursele mele. Pentru unii 1000 de lei înseamnă mult, nu doar bani de țigări. Aici m-am enervat.

      De ce l-am deranjat pe Vali cu articolul ăsta? Pentru că eu pot să trag apa după 1000 de lei, și după 10.000 dacă e cazul, dar unii oameni au fost amendați la mișto, deși au luat toate măsurile de prevenție. DSP a lansat niște amenzi și a zis să le ataci în instanță, că lor li se rupe. Din poziția asta trebuie să dispui de timp și bani să-ți demonstrezi nevinovația, ceea ce e absolut jegos. Apoi statul a recunoscut prin alt OUG că poate a exagerat, dar tot i se rupe de sancțiunile date. Plm, rezolvați.

      00
  22. Iti urez succes sa primesti banii inapoi pe amenda deja platita.Fratele meu asteapta de un an si jumatate sa primeasca banii inapoi pe o amenda de 4500 de lei platita,cassuedejd procesul in instanta.Dupa toata tevatura asta,trebuie inca un dosar cu sina,copie dupa copie si taxa de taxa.
    Ma rog,oricum o dai,tot anapoda iese,ca iti pune poprire pe conturi/venituri si alte acareturi

    00
    • Statul român are să-mi dea 25.000 de lei mie, 60.000 de lei lu’ tata. Ambele sunt sentințe finale, neplătite și imposibil de executat de 3, respectiv 5 ani. Astea au fost amenzi ANAF date la mișto, contestate și demonstrate ca atare.

      Între timp, statul a pierdut contribuții de aproape un milion de euro pe an, fiindcă ne-am mutat afacerile în altă țară. Poți să mă crezi pe cuvânt sau nu, dar când a fost vorba de contribuții, am fost țiplă. La orice înfățișare au venit absolut toți angajații să ateste că amenzile au fost date la mișto, au venit din proprie inițiativă, fără să-i rog.

      00
    • Cum e posibil sa fie imposibil de executat statul?

      00
  23. Salut! Nu stiu ce sa zic de formulare plf in austria si ungaria, eu am fost foarte recent in ambele tari si nu se completeaza nici un plf. Mai mult, ungurii nici nu au control la frontiera. Austriecii au controlat fugitiv doar certificatul de vaccin si atat.

    00
  24. leGeA e LEge pEntRu tOTi !!!! Masurile sunt pentru protectia ta. Pune masca, stai in casa, fa-ti boosterul zilnic, vaccineaza-ti copiii, protejeaza-ti bunica. Nu protesta in nici un fel ca sa nu te catalogam drept AURIST RUSOFIL IMPUTIT (in cel mai bun caz).

    00
  25. Pfuai de capu meu ce de nume noi printre comentatori. @vali, Esti mancat, au pus geana pe tine.

    00
  26. completează in plm corect și lasă vrăjeala

    românii sunt cu gura mare dar nu respectă niște reguli elementare. ai completat e corect nu îți dă nimeni amendă. cine are amendă sigur a omis ceva

    în plus, scopul e atins, ai ajuns în țară. statul e chiar mărinimos, te lasă. în alte state nu intri fără PLF, în unele ești testat la aterizare obligatoriu (Norway). în Ro intri cum o fi și aia e plătești 1000 de lei.. nu e o sumă mare

    00
    • Îmi place că în prima parte a postării ai declarat că ești complet idiot, iar în a doua parte ai și adus argumente solide.

      Nu te descuraja, de la ultimul nivel de analfabetism funcțional nu există decât progres.

      00
    • @Flat
      Ce zici daca toti functionarii care nu respecta niste reguli elementare gen, stiu eu, nerespectare termene de raspuns la solicitari, lipsa de verificare corecta la documentele ce le semneaza, aplicarea de amenzi ce ulterior sunt declarate definitiv nule, etc sa primeasca automat 3000 lei amenda pentru fiecare incalcare a acelor reguli elementare. Achiesezi?

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile