ITiștii trebuie să înțeleagă că ei sunt mijlocul și nu scopul

Știu că e greu.

Prietenii mei din IT mă râcâie din când în când pe tema cunoștințelor mele relaxate în domeniu. Și nu e nevoie să recunosc eu că ele sunt relaxate și generaliste, se vede asta cu ochiul liber. Știu, în mare, cum funcționează una sau alta (servere, linux, wordpress, cpanel, softuri, tot felul de chestii hardware), dar pentru mine ele sunt un mijloc de a atinge scopuri. A le cunoaște în profunzime nu e un scop pentru mine. E un scop pentru ei, pentru că ei asta fac, din asta câștigă bani. Dar eu nu.

Eu câștig bani folosind tehnologia de care se ocupă ei. N-am timpul necesar pentru a aprofunda și, în realitate, nici nu-mi folosește să știu așa ceva.

E mișto faza aia din Silicon Valley când Richard se apucă să explice utilizatorilor cum funcționează tehnologia, că el aia știa și de aia era interesant, ignorând complet că utilizatorilor nu le pasă de asta, ci vor să știe cum le va face viața mai bună.

La fel cum 90% din șoferi nu știu cum funcționează o mașină decât în linii mari. Știu să o conducă/folosească, dar cam atât.

Știu că e nasol. Știu că au luat un avânt intens în ultimii 10 ani, și au impresia că, pentru că fac mulți bani, sunt și teribil de isteți și de experți pe o plajă largă  de domenii, deși nu sunt (majoritatea au experiență de viață spre 0 și sunt mobilați modest la mansardă). Bănuiesc că înțelegeți că nu zic că toți sunt proști, că nu sunteți proști. Heh.

Dar revenind. Ce zic eu aici e că au rolul lor, dar, la final de zi, sunt o rotiță într-un angrenaj. Nu sunt buricul. Sunt doar buricul lor, dar lumea e mai mare de atât.

 

film-vikings-31

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

142 comentarii

  1. Ok, dar scopul scuza mijloacele, de ce atat hate?

    00
    • Si cine se trezeste de dim departe ajunge.

      00
    • Din ciclul „cum sa te pisi pe o mare parte din cititorii tai”…

      Citez Vali:

      „majoritatea [..] sunt mobilați modest la mansardă)” Observati cuvantul „Majoritatea”. Dupa care se contrazice singur si incearca sa o scalde ca si cum fraza anterioara nu exista: „Bănuiesc că înțelegeți că nu zic că toți sunt proști, că nu sunteți proști. Heh.”

      Mersi Vali ca m-ai facut idiot. Doar ca acum sunt in preaviz iar la noul job mi-au dat mai mult decat am cerut eu la interviu, e prima oara cand mi se intampla ca o companie sa-mi ofere mult mai multi decat am cerut eu. Nu inteleg de ce, probabil de prost ce sunt.

      Si da, stiu sa zigravesc, sa dau cu flexul, bormasina, *insert scule de zugraveala si alte unelte, stiu sa fac reparatii basic la masina, stiu cu curentul si electronica. Deci nu sunt chiar ala care stie doar sa faca o chestie simpla in IT si cam atat, asa cum afirmi tu. Si ca mine sunt majoritatea IT-stilor. Dar tu ai ales sa generalizezi si sa arunci cu muci in „MAJORITATEA”.

      E a nu stiu cata oara cand zici de IT-sti ca sunt idioti , chiar daca o dai cu manta si pe ocolite, ceea ce ma conduce la ideea ca ai niste frustrari cam mari vis-a-vis de IT-sti, la fel ca alti hateri , altfel nu imi explic de ce regulat mai bagi cate o sageata contra noastra.

      PS: stiu, o sa-mi raspunzi cu „nu ai inteles nimic din postul meu”.

      00
    • ceea ce ma conduce la ideea ca ai niste frustrari cam mari vis-a-vis de IT-sti, la fel ca alti hateri , altfel nu imi explic de ce regulat mai bagi cate o sageata contra noastra.

      m-ai ghicit.

    • @xtz, cred că exagerezi cu majoritatea aia care e ca tine și știe să facă multe. :)

      00
    • Mai pe scurt, esti prost :))

      00
    • Mai pe scurt, esti prost :))

      N_AM ZIS_O IO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • @xtz, îti dai seama ca pentru ei tu ai fost cea mai ieftina optiune, nu?! … nu?!

      00
    • Sometimes maybe good, sometimes maybe shit!

      00
    • […] ceea ce ma conduce la ideea ca ai niste frustrari cam mari vis-a-vis de IT-sti, la fel ca alti hateri , altfel nu imi explic de ce regulat mai bagi cate o sageata contra noastra.

      Cum se face că, atunci când se face critică, cel criticat simte nevoia să convingă, sau să se autoconvingă, că sunt oamenii răi și că sunt frustrați/invidioși/hateri?

      Observ reacția asta numai la români, numai la români.
      „Ce proastă e chestia asta.”
      „Mnoh zici așa că ești invidios/frustrat.”

      La o adică, hai să nu mai zicem ceva de nimeni și nimic fiindcă se găsesc unii țuțeri pe domeniu să reacționeze „Eeeeehh, ești supi/frustrat/invidios.”
      Pe bune?!?
      Mai devreme sau mai târziu, autominciuna asta va degresa urât de tot.

      @Mr Q @xtz

      Reversul medaliei: de ce te-ai simțit lezat? Ce păcate ai?

      00
    • Am uitat sa scriu end loop la un program pe care l-am facut pt un site la o primarie, nu spun care, si a intrat scriptul intr-o bucla infinita care ruleaza si in zilele noastre, fatalitatate ce plm sa fac!

      00
    • fatalitatate ce plm sa fac!

      „Bună ziua, sunt eu IT-istul căruia ați dat bani mulți să fac o chestie. Am descoperit o eroare și vreau să v-o repar. Nu vă cer bani, e gratis, fiindcă eu trebuie s-o rezolv și fiindcă vreau să avem o țară ca afară.”

      00
    • Multumesc!

      00
    • @xxx in primul rand stiu care sunt salariile pe nisa aia si in al 2-lea rand am si un insider in companie care a ramas surprins cand i-am zis cati bani mi-au propus, salariile pe acelasi post fiind mai mici si confirmandu-mi totodata ca nu a mai fost selectat altcineva, deci stai chill ca nu am fost cea mai ieftina optiune.

      Dar imi place invidia ta si nevoia de a cauta motive de a minimaliza reusitele altora, e cheia sigura spre succes, keep it that way. Tipic romanilor.

      00
    • Le-am scris acum, dar mi-au raspuns ca e ok, dar nu gratis, pe bani seriosi, desigur 45% se duc la seful de birou IT din primarie. Ce ziceti sa fac?

      00
    • @Boris: „Chiar si scutirea aia de impozit la limita nu e morala. Atunci incearca sa iti explice din rasputeri cu argumentele (si vorbele) limitate pe care le detin, ca de fapt asa e bine pentru economie.” – stii ca nu se exclud reciproc, nu? Adica, poate sa fie si buna pentru economie, si imorala, in acelasi timp.

      00
    • @dan, tocmai ca asta era „finetea”.
      Zi ba ca te bucuri la un ciubuc dat de stat fix ca pesedistul la o galeata inainte de vot (doar ca impozitul ala valoreaza pe luna cat zeci de galeti de alea de face itstul misto in rest), dar lasa filosofeala ca e buna pentru economie. Si nu, nu mai e buna, atata vreme cat se aplica de 12 ani sau mai mult.

      00
    • @Boris – pe mine nu m-ar deranja sa fie scoasa. Probabil nici pe multi altii. In schimb au bagat mai multe categorii la scutirea asta. „Si nu, nu mai e buna, atata vreme cat se aplica de 12 ani sau mai mult.” – nu vad ce legatura are durata cu daca e buna sau nu. Poti explica logica acestei afirmatii, cu niste argumente pertinente?
      Argumentele contra a ce spui tu acolo au fost aduse atunci cand Boc a vrut sa scoata aceasta scutire. Au venit diversi de pe la multinationale si i-au explicat, in esenta, ca pe termen scurt statul castiga, dar pe termen lung pierde, din simplul motiv ca multi vor pleca in strainatate. Ce pot sa spun e ca pe timpul pandemiei era un moment foarte bun sa o scoata, din doua motive simple: mobilitatea muncii redusa pe timp de pandemie, deci cam greu sa plece careva; de asemenea, ar fi putut spune ca sunt f multe cheltuieli pe timpul pandemiei, trebuie bani la buget, sectorul IT e matur, nu este nevoie de acea scutire.

      00
  2. Problema ta zoso este ca „IT” nu mai este de foarte mult timp o găleată de cunoștințe cum crezi tu atașată unui singure meserii.

    Asa cum ai nevoie de arhitect, inginer structurist, betonist, zidari și specialiști în trafic sa construiești un pod, și în IT ai nevoie de persoane specializate în diverse domenii.sa faci un produs cap-coada. Da, toti poți spune ca sunt „constructori”, dar niciunul nu le știe pe toate.

    Deci când îți mai verși veninul pe aici, te rog încearcă sa fii mai specific.

    00
    • Hai ca te ajut eu ca doar ti-a zis ca nu sunteti mansardati. Se refera la programatori.Back, front, cum vrei tu.

      00
    • Ca în orice domeniu specializat tehnic este nevoie de oameni deștepți, capabili să învețe, utilizeze niște tehnologii și tooluri.
      Asta se folosește folosind creierul, cu înclinații pe anumite direcții. Asta nu ii face mai buni decât alți muritori. Oamenii sunt buni pe bucata aia, pe anumită meserie, dar nu înseamnă că se pricep și la altele.
      Dar ca un clișeu, oamenilor li se alocă calități multiple și în alte domenii unde nu au expertiză. Se numește apelul la autoritate. De aia lumea zice că aitiștii sunt deștepți la toate, deși cei mai mulți sunt autiști.

      00
    • @Robert3, ca tot esti tu ala „mansardatul” pe aici… cel care administreaza serverele este obligatoriu sa fie si programator?

      00
    • AndreiG – aia de la devOps si infrastructura sunt un tip special de oameni. Chiar mai speciali decat programatorii.
      Oricum, eu nu am intalnit multi autisti de astia sa sustina ca ei sunt miezul, cred ca ce explica Vali e de bun simt, doar ca nu inteleg cui ii e adresat.
      Singura situatie la care se inflameaza instant, e cand le spui ca smenareli de genul pfa cu norma (cand tu de fapt lucrezi la o companie full time) sunt mizerii la care nu ar trebui sa se preteze daca tot sunt (marea majoritate) „rezisti platiti de soros/ciolos” si vor o „tara ca afara”. Chiar si scutirea aia de impozit la limita nu e morala. Atunci incearca sa iti explice din rasputeri cu argumentele (si vorbele) limitate pe care le detin, ca de fapt asa e bine pentru economie.

      00
    • @Boris, nu mi se pare nimic absurd in scutirea aia de impozit. Asa face fiecare tara atunci cand incearca sa incurajeze un anumit domeniu.
      Hai sa punem altfel problema. De ce scutirea de impozit pentru IT este imorala, dar subventiile pentru agricultura sunt normale?

      00
    • Andrei, nici alea din agricultura nu sunt morale, daca nu sunt date de exemplu pentru agricultura ecologica. Si in general la nivel de UE sunt multe discutii de cat de morale sunt ajutoarele de la stat, vezi inclusiv scandalul cu liniile aeriene si covidul. Cum ziceam, e la limita subiectul.

      Dar revin la oile si berbecii nostri din IT, cam cat vrei sa se incurajeze industria IT? Se incurajeaza de prin 2008 parca, deci de vreo 13 ani. Sa o mai incurajam inca vreo 30 asa, pana iesi la pensie?

      Plus ca acum nu mai e vorba de incurajat industria, acum este mentinuta doar din motive politice, ca sa nu supere cineva bula f vocala. Pe de alta parte sunt 1000 de alte piedici birocratice care ar putea fi scoase doar pentru industria it, ca sa fie cu adevarat sustinuta.

      00
    • @Andrei G – Mi-a placut aia cu administrarea serverelor. Doar pe acolo ai prinse cel putin
      trei meserii distincte: administrator de securitate, administrator de baze de date, administrator de aplicații. Ca „administrator de servere”, Linux sau Windows, pentru a automatiza anumite sarcini, trebuie să ştii fie Bash fie PowerShell, măcar la nivelul de verificare şi depanare al scripturilor copiate de la alţii de pe internet. Deci raspunsul pentru tine este afirmativ, ar trebui să ştie şi ceva programare. Că în Romania le faci pe toate la nivel mediu e altă poveste.

      00
    • Nu compara subventiile din agricultura cu impozitarea din IT. Nu pica serverul daca nu ploua 2 saptamani.

      00
    • @Boris, si daca mai incurajam inca 30 de ani industria IT, cu ce te afecteaza pe tine? Oricum daca luam in calcul impozitul total platit de un angajat, media in industria IT este mai mare decat in orice alta industrie din tara.
      Si aici ma refer la CAS, CASS si impozit pe venit despre care stim cu totii ca se duc in acelasi buget de stat de unde se impart catre sectoarele in care este nevoie.

      @punKreas, faci confuzie intre termeni.
      Eu m-am referit la subventii care reprezinta niste sume de bani pe care le primesc fermierii daca au avut o anumita productie pe hectar. Daca productia nu exista, nu se ofera nici subventiile.

      Ce spui tu acolo, are legatura cu despagubirile in caz de calamitati (in general seceta). Dar nici astea nu sunt bune, pentru ca incurajeaza o agricultura arhaica in care ne bazam doar pe natura. La fel ca IT-stul care ia in calcul o posibila pana de curent si monteaza un UPS si un generator, asa si fermierii pot sa-si faca sisteme de irigatii si atunci nu ar mai avea probleme decat in anii extrem de secetosi.

      00
    • si daca mai incurajam inca 30 de ani industria IT, cu ce te afecteaza pe tine?

      Dacă vrea și Boris s-o facă, simt eu nevoia să răspund.

      Ne afectează pe toți; infrastructură, spitale, școli, investiții în alte domenii (noi), (re)actualizare, joburi non-IT, combaterea corupției șamd.

      UiPath a demonstrat ceva ce foarte puțini știau, dar ne înjurau IT-iștii vieții: și anume, o firmă „nativă” nu poate supraviețui aici din cauza monedei slabe, PPC, demografie restrânsă, capital restrâns pe offshore sau ciclu semi-închis (gri sau ilegal, spălare de bani…) și factorii menționați pentru care suntem afectați.

      IT-ul românesc și-a demonstrat capacitatea prin lohn-uri, angajări PFA (+discriminare financiară), contracte străine. Atât. E mentenanță și copiatură din Vest (acolo unde se realizează lucrurile) învățată pe de rost.
      Încă 30 de ani de așa ceva este imoral, discriminatoriu și autodistrugător.

      „Păi da, da’ subvențiile în agricultură?”
      Du-te și lucrează în agricultură atunci, omul nu trăiește din căcatul propriu.

      00
    • Nu era vorba cu ce ma afecteaza pe mine, era vorba ca de fapt si itstul e tot roman. Sa nu se fure, sa fie toti tratati egali, etc. etc., dar sa incepem de la altii nu de la mine.

      Cat despre „cat timp incurajam?”, ti-am raspuns la primul tau argument, ca poti sa impingi un domeniu in spate sa ii dai un kickstart, si atunci chiar e moral si bine pentru economie, dar apoi fie il lasi sa se descurce pe cont propriu fie pur si simplu inseamna sa cheltui bani constanti, bani pe care i-ai putea folosi in altceva.

      00
    • @Boros, cum tu imi spui mie ca daca eu comentez in legatura cu subventiile in agricultura pot sa ma duc sa lucrez acolo, asa pot sa-ti spun si eu ca poti sa te duci sa lucrezi in IT ca sa beneficiezi si tu de scutirea aia de impozit de 6,5% din salariul brut.

      00
    • @Boros, stii tu sigur sigur ca in Vest se face totul si in alte parti (cum ar fi Romania) e doar mentenanta si copii? Ca daca ai fi doar vag informat ai fi surprins ce se face in Vest si ce se face in Europa de Est.

      00
  3. Cand Basescu a prins vand la pupa si ii cresteau procentele Ilici a iesit la rampa cu un sfat simplu dar complet ignorat. Le-a transmis atat pesedistanului cat si celorlalti ca cel mai periculos e sa te polarizezi complet fata de cineva. Era Base intr-o parte si restul „dincolo” si rezultatul s-a vazut la alegeri. Vad ca si tu si altii pun IT-istii intr-o parte si restul in cealalta parte. Practic voi ne faceti sa fim miezul din dodoasca. :D Si suntem ca fara noi nu prea mai misca nimic.

    00
    • Numai un IT-ist poate avea gandire de feminista.
      Gen lumea graviteaza in jurul ei.

      Intr-o societate de top, pot fi deacord ca in anumite perioade specifice si limite stricte ai avea dreptate. Un adevar relativ si subiectiv asa cum le place feministelor.

      Apoi inteleg ca introspectia e mult prea complicata pentru unii.
      Dar nu e nevoie decat de o pana de curent, un canal blocat prin Egipt sau sa nu mai zic de o pandemie. Ca sa realizezi cat de iluzorie ti-e viata si ca bunastarea ta depinde de ultimul palmas care invarte un surub.

      00
    • We are the Borg ! Resistance is futile ! :D

      00
    • @Ciocanul
      Daca n-ar fi un Dorel cu o surubelnita sa iti schimbe o siguranta, nu ai avea curent.
      Si atunci nu mai misti nimic :D

      Si asa mai departe…

      00
    • Da MP, ai dreptate dar e o diferenta mare intre mine IT si Dorel. Eu daca stau o saptamana langa Dorel invat sa schimb sigurante pe banda rulanta, chiar si prize. Cred ca in 2 luni maxim fac si panouri si sunt Omul Paianjen de iti cableaza casa. Oare Dorel daca sta langa mine invata programare in 2 luni ?

      00
    • @Ciocanul, asta este o prostie de gandire sa spui ca fara IT nu misca nimic. Asa cum ti-a spus si @MP :), fara electricieni nu misca nimic, nici macar domeniul IT.
      Sau fara agricultori nu ai cum sa iti asiguri suficiente alimente ca macar sa poti apasa 2-3 taste. Nu mai spunem de muncitorii aia care trag cablurile de fibra optica pe stalpi sau pe sub pamant.

      Ideea este ca in IT se inoveaza cel mai mult si din cauza asta sunt cautati oameni capabili. In celelalte domenii lucrurile sunt mai asezate, iar nivelul de inovare este ceva mai mic. Oamenii stiu ce este de facut, de aceea in piata nu se cauta atat de multi oameni pregatiti.

      Aaa… si sa fim seriosi. Nici macar in companiile de IT programatorii nu sunt cei cu salariile cele mai mari. Daca facem o medie, oamenii de vanzare sunt cel mai bine platiti.

      00
    • oamenii de vanzare sunt cel mai bine platiti.

      oare de ce? :D

    • NOU
      #40

      appo de asta cu 2 luni, fix asa gandeau managerii de la o firma germana; vroiau sa angajeze pe oricine vroia, indiferent de pregatire si ei ofereau 6 luni de training; teoria lor e ca in 6 luni poti incepe sa lucrezi cu oricine (90% din oameni) pe orice domeniu. Deci poate nu 2 luni dar in 6 luni cred ca Dorel poate incepe sa fie productiv si in software.

      00
    • Vanzarile(Maricica de vinde la casa la Profi nu se pune) sunt bine platite pt mai multe motive, va zic care este cel mai important. :) Vanzatorul poate sa futa o companie la modul cel mai grav. Ajunge doar sa ia cu el clientii mari cand se muta la alta companie similara si te-a aranjat complet.

      00
    • @alexnicolae
      La ce firma?

      00
    • @wtf incearca sa nu mai folosesti cuvinte al caror sens nu il intelegi doar ca sa epatezi prin comentarii. Probabil ai o parere foarte buna despre tine si capacitatile tale cognitive insa o introspectie chiar ajuta daca o faci la momentul potrivit in viata, de exemplu cand nu ti se valideaza de catre altii parerile despre lucruri la care nu te pricepi.
      Practice what you preach.

      00
    • „Fara voi”, poate. Fara tine, sigur.
      Nu contezi. Cu sau fără tine, același cacat.
      Când o sa ne intre bine in cap asta, vor incepe sa se vadă chestii.
      „Fara noi”… a inventat pulifriciul IT-ul, el e important. Nu, ba, ești un paduche, nu mai zi „noi”, că nu ești… am și uitat cum il cheamă pe nenea care a inventat C, atât de neimportant a ajuns pentru traiul zilnic. Daca el a ajuns neimportant, gândește la tine cat de nimeni ești.
      Si eu, si Zoso… niște nimeni, toți. Când o sane intre bine in cap asta, atunci se vor vedea chestii pozitive.

      00
    • @alexnicolae – din experienta mea (limitata la ceva corporatii si ceva firme romanesti de software) un proaspat angajat devine relativ productiv undeva in 3 luni de zile si in 6 luni poate ajunge sa performeze la sau peste media echipei. Dar aici vorbim de oameni selectionati pentru jobul respectiv – ie au cunostinte dincolo de basic si ceva experienta.
      Sa-l iei pe Dorel si sa-ti inchipui ca-l poti aduce la un nivel decent in 6 luni e o idee mai mult decat proasta. Sa iei cativa Dorei de genul inseamna sa pui in cap proiectul (vazut asta cu indieni si chinezi).

      00
    • Cristi

      eu cand am dat exemplul m-am dus in zona cea mai facila cu palmasul care invarte surubul.
      pentru ca in realitate 90% din ITisti habar n-au sa rezolve o ecuatie de gradul doi darmite sa „inoveze”

      cu inovatia se ocupa cei 1% care au bazele bine ancorate

      00
    • Pentru că ăia de la vânzări livrează.

      00
    • @wtf, aici ai dreptate oarecum. 90% dintre programatori nu au vazut mai mult de 10% din liniile de cod ale aplicatiilor la care lucreaza. Ei primesc o mica bucatica si li se spune ce trebuie facut acolo. Cei care inoveaza cu adevarat reprezinta un procent foarte mic.

      @Ciocanul, poate fi si acesta motivul, ca oamenii de vanzari pot pleca la alta firma si sa fure clientii. Dar este destul de greu de facut fiindca o companie care vrea sa schimbe platforma va avea niste costuri initiale destul de mari. Si mutarea asta nu se face de pe o zi pe alta, dureaza de la cateva saptamani la cateva luni, timp in care compania initiala are posibilitatea sa trimita alt om pentru negocieri.

      Dar oricum, si daca este cum spui tu si un om de vanzari are atat de multa influenta asupra clientilor incat sa-i determine sa aleaga un soft nou in defavoarea unuia cunoscut, asta spune multe despre importanta vanzarilor.
      Adica degeaba esti tu cel mai bun programator din lume daca nu esti capabil sa convingi potentialii clienti.

      00
    • Eu daca stau o saptamana langa Dorel invat sa schimb sigurante pe banda rulanta, chiar si prize. Cred ca in 2 luni maxim fac si panouri si sunt Omul Paianjen de iti cableaza casa. Oare Dorel daca sta langa mine invata programare in 2 luni ?

      Oare daca dai cu piciorul intr-o minge devii fotbalist profesionist? Încearca, salariile cica sunt mai bune ca în IT. La fel si cu cablatul, sunt unii care fac 3000-4000€ net ca sa traga cabluri prin instalatii industriale sau chiar pe santier.

      00
  4. NOU
    #50

    ITst: E important sa intelegi cum functioneaza aplicatiile!
    Vali: Ce carte recomanzi din urmatoarea lista:
    Steven Skiena – Algorithm Design Manual
    Robert Sedgewick – Algorithms
    Donald Knuth – The Art Of Computer Programming
    Thomas Cormen – Introduction to Algorithms
    Eva Tardos – Algorithm Design?

    00
    • Toate, fara nicio caterinca. Alegi tu care explica mai pe stilul tau ( pe mine ma rupe invatatul in engleza, termenii n-au nicio valoare)

      00
    • @zoso, schimba si tu prietenii, poate dai si de altii mai inteligenti.

      Oricum, in latura numita societate, toti suntem prosti cand ne vine randul si vine sigur sigur:))

      Cat despre IT’isti, astia nici pana azi nu inteleg ca au o valoare atata timp cat ajuta un alt proces de productie. IT’ul, fara restul industriilor, e fix pla.

      Ce vezi tu de fapt sunt romani imbogatiti prea repede. Stiu, salariu nu e bogatie prea mare, dar cand vii de la vaca, se simte si te face sa te simti fix ca gaura curului :)

      00
    • @Alex
      „Cat despre IT’isti, astia nici pana azi nu inteleg ca au o valoare atata timp cat ajuta un alt proces de productie. IT’ul, fara restul industriilor, e fix pla.

      Si cam cum sunt restul industriilor fara IT? Pe ce mai faci dev pt industie? pe foaie velina?
      Cum optimizezi sa aiba si profit industria?
      Cum testezi si analizezi Pfizer-ul vietii sa fie ok in cateva luni daca nu cu ajutorul tehnologiei?
      Cum ajung zidarii sa construiasca cladiri de 100 de etaje? doar din mistrie?
      Cum fac fermele profit si niste preturi decente daca nu sunt tehnologizate?
      Cum livreaza emagul atatea comenzi pe zi ? Cu excel si centralista?

      00
    • @dny: software fara hardware nu a existat niciodata, in schimb reciproca inca e valabila :)

      00
    • @Alex @dny
      Cum mai faci videochat și onlyfans?

      00
    • @punKreas
      hmm… matematicile?!

      00
    • @punKreas
      Hardware is typically directed by the software to execute any command or instruction.

      Daca e sa ne legam strict de definitie, nu stiu ce ai putea face cu un hardware gol.
      Daca nu ai folosit-o ca metafora, banuiesc ca mai ai cativa porumbei calatori pentru urmatoarele reply-uri

      00
    • @dny: nu imi trebuie software pentru a scrie cu un pix
      Lui Vali nu ii trebuie niciun software pentru a sparge un lemn cu un topor luat din Hornbach.
      Cand am zis hardware, m-am referit la orice obiect, in schimb, tu te-ai gandit din automatism la un produs IT

      00
    • @punKreas
      nu iti trebuie software pentru a scrie cu o pana si ceva cerneala naturala.
      Pentru pix si o coala A4 iti cam trebuie un pic de software: trebuie sa ajunga din China in EU si nu prea se mai folosesc de stele navigatorii :D

      00
    • @un_oarecare… in niciun caz „The Art of Computer Programming”. Aia e o carte sa o ai in biblioteca si sa te lauzi cu ea. Lui Donald Knuth nu i-a ajuns o viata sa o scrie, pentru 99% dintre programatori(me included) nu o sa le ajunga doua vieti sa o citeasaca si sa o
      inteleaga.

      00
    • @Dny – bai, cum pasaroiul ma-sii au supravietuit industria – de orice fel – pina prin 1970 faraIT-sti si calculatoare??

      Si s-a facut bomba atomica, avioane, cladiri imense (asta prin anii 30-40) doar cu hartie si un creion?

      00
    • @Adib
      Adevarul e ca bomba atomica si avioanele s-au facut la ciocan si nicovala, fara studiu si inovatie.

      00
  5. Asa este. Dar eu ce fac mai departe cu informatia asta?

    Ca programator, poate realizez ca nu sunt cel mai bine mobilat la mansarda si ca meseria nu imi dezvolta neaparat alte orizonturi, dar ce ar trebui sa fac mai departe cu viata? in ce merita sa investesc mai mult timpul meu?

    Tehnologia este un scop pentru mine in masura in care incerc sa raman relevant profesional sau sa cresc – este altceva in care ar merita sa investesc timpul?

    00
    • Cumpara DOGE :))

      00
    • Cauta sa inveti si alte lucruri, diferite de jobul tau. Citeste carti SF, invata o limba straina, etc. Fa-ti alte hobbiuri, lucruri care iti dezvolta imaginatia.

      00
    • Dezvolta o personalitate si 2-3 skilluri la nivel de baza, oricare. Gatit, vorbit o limba straina, facut poze dragute cu telefonul, orice.

      00
    • Pe lângă meserie și tehnologia folosită, e bun un alt Skillz tehnic că backup pentru cazul nefericit cat ej nevoit să faci ceva.
      Apoi mai ai nevoie de restul skillurilor necesare ca să poți trăi în societate, să poți colabora cu restul de echipe/oameni întâlniți, să te poți integra în locuri, grupuri, etc. E nevoie de skillurile care îți permit să trăiești într-o casă, să înțelegi toate responsabilitățile de adult. Pe lângă meseria făcută, restul enumerate te definesc ca om.

      00
    • @G. Ia uite ce sfaturi frumoase ai primit. Skilluri, dublă personalitate, SF-uri, Ikebana, Masterchef.
      ,,Dar eu ce fac mai departe cu informatia asta?,, Din informația asta ai ratat esențialul (majoritatea au experiență de viață spre 0) și te-ai focusat pe capcana cu fotoliul din odaia de la mansardă.
      Cât timp îți petreci în afara bulei tale? Unde? Ce faci acolo? Care e nivelul tău de respect pentru cei care nu fac parte din bula ta, mai puțin dotați financiar și intelectual? Te vezi pe tine norocos sau pe restul ghinioniști? Unde mergi în vacanțe? Ai merge cu mine într-un concediu fără să mă cunoști personal , decât de aici de pe blog?

      00
    • IMHO, nu iti lua hobbiuri solitare.

      In timpul liber, cauta sa ii ajuti pe altii, sa cunosti alti oameni. Poti face cursuri de programare cu copiii, doar un exemplu.

      00
    • poate mă înșel, dar eu am perceput ca altul sensul articolului.

      nu este necesar ca tu personal, sau alți it-iști să facă ceva anume (hobby-uri, băi de mulțime, mai mai știu eu ce zic oamenii ăștia, deși nici sfaturile lor nu-s rele). ci la nivel general, pare să fie necesară o schimbare de mentalitate.
      Vali pare să fi ajuns la concluzia că cei mai mulți it-iști se consideră miezul din dodoașă și cred că fără ei ne ducem toți și totul dracului. că it-iști au ajuns să considere it-ul/codul/whatever care sunt conceptele sunt un scop în sine.

      ok, multe chestii s-ar duce cam dracu’ fără it (dar tot așa ne ducem dracu’ și fără agricultori, și fără electricieni, și fără ăia de la salubritate, și chiar fără coafeze și manicuriste :) ), dar it-iștii nu dezvoltă aplicații și programe nu de dragul de a face aplicații și programe.

      fac toate chestiile alea pt a face viața altora mai ușoară și mai simplă, pentru ca arhitecții să nu mai stea cu rigla de calcul în nas, contabilii cu hârtia de calc și foaia de indigo, justițiabilii să nu se mai ducă pt orice kk la instanța care judecă procesul, lumile să nu mai scoată bani din bancă doar de la sucursala unde au deschis contul, să nu mai scriem la mașina de scris și să nu ne mai întâlnim fizic undeva dacă vrem să conversăm cu alții și alte chestii pe care programele și aplicațiile it le-au ușurat.

      it-ul și it-iștii sunt importanți și deștepți, dar și alte domenii sunt importante și cei care lucrează acolo sunt importanți și mulți dintre ei la fel de deștepți.

      domeniul în care activăm nu garantează nivelul de deștăptăciune.

      atât timp cât ești politicos și îl vezi la fel de om ca tine și pe ăla/aia care face curat (pe stradă, în birou, în casă) ești ok și trebuie doar să mergi în direcția asta.

      cei doi bani găuriți ai mei.

      00
  6. Zoso — de la linii de cod la topoare. 😃

    00
  7. IT…. making life and work easier since….unix. IT-ul nu iti face toporul si nici nu taie lemnele in locul tau. Dar te ajuta sa il proiectezi, sa faci simulari, sa ii fabrici cu robotei ca sa nu il mai platesti pe gigel care a venit beat la munca si si-a taiat un deget, sa il vinzi, sa tii evidenta stocurilor, furnizorilor, facturilor, banilor care vin din vanzarea lor etc.
    Se poate si fara patos, nu?

    00
  8. Un dominator comun al IT-istilor din bula mea este ca la fiecare intalnire vorbesc despre cati bani au produs ei. „Am produs 200 mii euro ,am produs cel putin 500”. Faza e ca se refera la cati bani a facut corporatia de pe proiectul lor. Eu am incercat sa le explic ca ei au produs 1500 euro,nu 500k dar n-ai cu cine.

    00
    • Pervers rau dominatorul asta, aproape la fel ca numitorul…

      00
    • „Am pierdut 100 de milioane la pariuri, m-a scos un singur meci”

      Sica, parior care a pus un bilet de 20 de meciuri cu 2 lei

      00
    • dominator? Cata vreme faceam pe IT-stu in Cluj eram constient ca folosesc englezisme aiurea si ar trebui sa imi fie rusine, dar pus in fata acestuia … cringe.

      Si faza cu „produs 200 mii” e noua pt mine. Pare vanitate combinata cu lipsa propriilor valori. Ca sef de companie outsource as profita de asta: Felicitari Lucretiu, munca ta a adus un castig de 200 mii, dar tu nu o sa ii vezi vreodata. Fii mandru, tine-o tot asa, si la sfarsitul verii iti fac cinste cu o bere la draft.

      00
    • dominator = ăla cu biciul și cătușe care-mi zice ”linge, fă!” sau cum?

      mai bag și eu englezisme, chiar și acolo unde parcă n-ar trebui, dar să mor dacă pricep ce vrea să zică ”dominator” aici.

      ps. tranferul englezesc ”expertiză” folosit cu sensul de ”experiență” este una din chestiunile de vocabular care mă scot cel mai tare din pepeni. nici măcar niște dezacorduri cinstite nu mă umplu așa de spume.

      00
  9. Calculatoarele în general nu trebuie să fie altceva decât unelte în slujba oamenilor. Ca electricitatea și alte descoperiri majore, vor trece de la a fi o atracția principală la a fi obiecte de fundal, dar fără de care multe activități ar deveni dificile sau imposibile. În esență vor reprezenta o fundație pentru dezvoltarea unor domenii utile sau profund umane: medicina, construcții, muzica, desen, etc.

    00
    • Nu vor deveni, sunt deja. Arata-mi te rog o firma din Romania cu mai mult de 100 de angajati care sa nu aiba fluxul documentelor bazat pe o infrastructura IT ???

      00
    • De acord că deja sunt foarte utile în diverse activități, deși procesul de digitalizare la noi este la început, mai ales la stat. Încercam să spun că multe domenii și slujbe (fierar, fotograf, probabil si profesor sau jurnalist :)) au avut o perioadă de glorie și apoi au devenit comune, nefiind privite ca ceva extraordinar decât atunci când e vorba de performanțe ieșite din comun. Prin standardizare și automatizare cred că același curs îl va urma încet, în mare parte industria IT.

      00
    • Posta Romana

      00
    • @dan Asta am vrut sa scriu la exceptii, apoi mi-am amintit ca folosesc ceva bazat pe fox pro for dos. Chiar și Poșta Română.

      00
    • chiar și la poșta română poți să verifici track-ul coletului, sau să-și calculezi prețul estimativ al trimiterii unui colet, scrisoare cu condiții specifice, sau să găsești codul poștal al unei adrese.
      presupun că tot it-ul e de vină. :)

      00
  10. NOU
    #84

    Dar…. Dar…. Baiatu’ de la dristor kebab a zis ca imi da un iskender daca ii spun cum sa faca un httprequest.

    00
  11. O insulta gratuita la adresa unei categorii largi profesionale, bazata pe evaluarea „prietenilor” tai ITisti care te mai ajute pe ici pe colo. Bravo!

    00
  12. De ce incep itistii sa explice cum functioneaza tehnologia sau ce fac ei? pentru ca de multe ori lumea are impresia ca daca lucrezi in IT trebuie sa cunosti orice: windows, linux, mac, programare(toate limbajele), hardware. orice care se baga in priza… devine uneori frustrant si trebuie sa le explici cum functioneaza anumite lucruri, care e specializarea ta si sa nu inceapa sa-ti ceara lucuri pe care nu le poti face/programa.

    Incerc sa inteleg daca te deranjeaza prietenii tai din it pentru ca vor sa cunosti mai multe despre lucrurile tech pe care le utilizezi sau ca ‘fac pe desteptii’ cu tine in alte domenii? Sau a fost iar o seagata catre asa zisii itisti de pe reddit? btw din toti cunoscutii mei din it unul singur urmareste ce e pe reddit.

    Nu neg ca sunt unii in IT sunt smartass dar asta se intampla si din cauza ca acum a fi ITist e ce era acum multi ani inginerul(tot un termen folosit la modul prea general) Cei din jur nu stiu ce face, salariul e mare, stiu ca trebuie sa fii destept pentru asta, e motiv de mandrie pentru rude, nu multi pot face asta si toate astea le da unora ‘aripi’

    00
    • O fi echivalentul la „mansplaining” Oare exista „IT-splaining”? :D

      Imi aduce aminte de vremea in care primul copil din sat ajungea la facultate la oras (bine, facultate de ASE) si se facea coada in vacanta la casa lui, veneau oamenii cu televizoare, radiouri, etc, sa le repare asata, ca era la facultate…sigur era destept….

      00
    • este valabil pentru orice domeniu. sau aproape orice domeniu. și pt medici, și pt avocați (sau pt juriști- în sensul de persoană care a terminat dreptul și lucrează într-un domeniu specific), și pt contabili și pt profesori și pt… habar n-am, mai ziceți voi.
      cred că inclusiv pt agricultori (în sensul extrem de larg).
      că pzm, unii se pricep la cartofi și varză, alții la grâu și orz, alții la meri și peri, alții la nuci și aluni, alții au dat-o pe sparanghel și gojii. :)

      00
  13. Stiu pe cineva care a plecat de la un job ca foloseau in firma Java 8 si el dorea sa lucreze cu Java 11 (parca alea erau versiunile). I-am explicat ca limbaju de programare e doar o unealta prin care firma construeste un produs/serviciu, firma nu schimba uneltele doar asa de dragu schimbarii, ar insemna costuri, intarzieri, belele. Nu mai stiu daca a si priceput.

    00
    • Scuze dar nu ai dreptate de loc.
      1.In exemplul tau firmele ar trebui sa schimbe la Java 11 (Java 8 nu mai are suport).
      2. Am mai auzit argumentul ca limbajul nu conteaza. Fara suparare de obicei de la oameni care au folosit doar un limbaj in toata viata profesionala.
      Da: e un tool. Ca orice intr-un proiect. E dovada de ignoranta folosirea aceluiasi tool independent de problema.

      00
    • firma, produsul/serviciul exista si ei fac bani indiferent ca e java 8 sau 11. I diferent ce aduce versiunea 11 in plus. Scopul firmei nu e sa aiba ultimele scule, nimanui nui pasa….daca nu e esential pt succesul produsului.

      00
    • Technical debt. Chit că e vorba de versiunea de java, cablul tv(coaxial/fibră), strungul de la orele de atelier vs CNC.
      Faci bani până începi să pierzi bani.

      00
    • >>Java 8 nu mai are suport
      Asa si? Din ce vad eu are pana in 2030 dar hai sa zicem ca nu mai are, ce face o firma cu proiecte si clienti vechi, face upgrade la toti doar ca sa fie la zi? Cine plateste? Cine isi asuma eventualele probleme?
      Bai, are dreptate vali aici, viata nu sta doar in codul de sub unghiile voastre.

      00
    • me nu merge linkul.
      Inteleg idea de technical debt, si e ok, firmele stiu cum sa gestioneze creditele. Nu trebuie platit technial debt fix acum sau mai devreme decat e cazul doar ca sa fie echipa de programatori fericita.

      00
  14. Cum fac sa am un articol cu peste 100 de comentarii? Ii racai un pic pe aia care reprezinta grosul comentatorilor.

    Treceti peste…

    00
  15. „, dar, la final de zi, sunt o rotiță într-un angrenaj. Nu sunt buricul. Sunt doar buricul lor, dar lumea e mai mare de atât.”

    Adica ca in cazul altor profesii ? De exemplu blogger ?

    00
  16. Auch. Cred ca il aveai pregatit de mult :)))
    O fi cu hate, dar e mult adevar acolo. Si zic asta lucrand in it.

    00
  17. când mai critici pe aia care nu pun virgule, tine cont ca IT-ul e o știința universala, spre deosebire de limba romana. si aici e mai grav. a 3a alfabetizare la asta se refera. evident nu trebuie sa ne oprim aici dar deja e o diferența enorma intre categoriile astea. (degeaba te plangi tu de fonturi, cand 50% din oameni nu stiu ce e ala un click..)

    si mai e o chestie. noi nu avem IT. avem lohn. sau afaceri cu statul. cu mici exceptii evident.

    00
  18. Alt exemplu in care publicul tinta rateaza cu totul mesajul si se comporta exact cu zice autorul ca se comporta. Practic, ii intariti argumentele lui Vali combatand cu atat patos vorbele lui.

    00
    • …și asta e complet adorabil. :)

    • NOU
      #110

      Vali si IT-istii = Cetin si ardelenii.
      Vali/Cetin: IT-istii/ardelenii sunt prosti
      IT-ist/ardelean: ba nu (cu varianta: ba mai prost esti tu)
      Vali/Cetin: ha ha, ai ratat complet mesajul, vezi ca esti prost? numai prostul se supara cand il faci prost, omul inteligent se apuca de introspectie, bla bla
      Restul lumii: aveti amandoi dreptate

      00
  19. Nimeni nu e buricul pamantului. Nici blogerii, nici instalatorii, zidarii, medicii, magistratii etc.
    Stop this shit.

    00
  20. Eu zic sa profiti de prietenii aia, ca par din generatia pasionata de a invata de dragul artei. Si pentru ca e cool. Oamenii care au invatat sa invete, pentru ca altceva nu era pe vremea aia. Erau vremurile cand prindeai un curs cisco si vedeai diferenta intre cum se preda „la ei” si ce inutilitati faci la „poli” la noi.

    Generatia care vine din urma e „generatia youtube”, si ei zic ca si tine „folosesc toolul x sau y”, fara sa inteleaga ce si mai ales de ce face ce face un tool. Probabil e si o componenta mare de ageism la mine, cu biasurile aferente, dar totusi, din ce vad ca vine din urma, ma tem. Stii cum era pe vremea generatiei noastre cu finante banci? Cam asa e acum cu „info”.

    De asta zic. Tine-i aproape pe oamenii astia pasionati. Nu-i nevoie sa stii tot ce stiu ei, dar e bine sa ai pe cine sa intrebi, cand iti trebuie.

    00
  21. Aveam un vecin care era sef de sala la cinemaul din berceni care mentiona ca el lucreaza in idustria cinematografica. Cam asa si cu majoritatea commenturile de la itisti de pe aici. Fara noi nu ajungeau rachete in spatiu, asta desi ei scriu php pentru pluginuri de wordpress si magento sau cod pentru cine stie ce shop online.

    00
    • E o expresie, dacă știi să rezervi o masă la un restaurant, nu înseamnă că ești și organizator de evenimente.

      00
  22. Eu nu ma apuc sa explic oamenilor obisnuiti chestii legate de computere si IT pentru ca stiu sigur ca nu au capacitatea si cunostintele necesare sa inteleaga si n-as face nimic altceva decat sa-mi pierd timpul si sa-l pierd si pe al lor.

    00
    • Probabil ca un amic IT-ist de-al lui Vali a vrut sa faca misto de el sau sa il dezumfle putin si l-a intrebat de x chestie. Vali a raspuns cu “nu are nevoie sa stie” in loc de “nu stie”.
      Asa e cand te mananca degetele sau limba sa iti dai cu parerea despre chestii.
      Eu nu critic modul in care se fac avioanele. Nici cei care lucreaza in domeniu nu ma racaie.
      Viata e prea frumoasa pentru meciuri de gradinita.

      00
    • Deci lumea se imparte in oameni obisnuiti si ITisti. Cumva sa stii ca si „oamenii obisnuiti” sunt de acord cu asta, dar din alta perspectiva decat a ta.

      00
    • @Oana, poate chiar nu avea nevoie să știe. :)

      pe cuvâtul meu că am nevoie să știu care-i faza și cum funcționează codul care face posibilă aplicația mea de internetbanking ca să pot să-mi fac plățile. (ca exemplu)

      asta fără a minimaliza munca celor care au făcut aplicația. e foarte mișto să poți să-ți faci treburile financiare trecând pe la bancă maxim o dată pe an, cine știe cu ce ocazie.

      00
  23. Ai lovit în cur ITștii, grav de tot. Nu ar fi făcut gălăgie pe aici în comentarii dacă ar fi avut prieteni la care să se plângă ;)

    00
  24. Păi mai puțin atunci când ești prin vârfu’ piramidei (gen Larry Ellison), cam toți suntem suntem mijloacele cuiva.
    Altfel, prietenii tăi IT-iști mai râd de tine prietenește pentru că și tu utilizezi diverse unelte (hai să le zicem IT) ca să-ți îndeplinești un scop al meseriei tale, la fel cum și ei utilizează diverse alte unelte IT tot pentru scopul meseriei lor. Ei mai și încearcă să înțeleagă (cel puțin în măsura în care acel nivel de înțelegere i-ar ajuta să devină mai eficienți) tehnologia. Și deși te alinți, și tu faci același lucru (încerci să înțelegi tehnologia până în punctul în care îți face viața mai ușoară măcar) doar că tu ești ușor mai rezistent la schimbări. Deh, din cauza vârstei… :P

    00
  25. Meanwhile doctorii be like: we are GODS!

    00
  26. Eu vad IT-istii la inceput de secol 21 in postura similara a muncitorilor calificati la inceputul industrializarii. Ca ei au impresia ca sunt toti niste genii e o alta vrajeala.
    Ma tot intreb daca isi dau seama ca meseria lor este din ce in ce mai amenintata de IA asa cum si locul muncitorilor calificati a fost luat de roboti. La roboti ai o problema de cost initial vs muncitor platit lunar dar la IA lucrurile vor merge mai repede. Poate vor intelege ca pe termen mediu-lung „creatorii de continut” – (cei ca Vali) au mai multe sanse de „supravietuire” in piata muncii.

    00
    • creatorii de continut” – (cei ca Vali) au mai multe sanse de “supravietuire” in piata muncii.

      tu nu stii ce foame si disperare e in domeniul asta

      00
  27. Ia sa vedem… dispare maine meseria de ITist pe care o prestez cu sapa(devops d-ala autist cum zicea cineva mai sus).

    Pai… ia sa vedem daca pot sa ma reprofilez:
    – semi-calificat in constructii
    – montator de mobila
    – electrician
    – instalator
    – gradinar

    Hai ca nu mor de foame.

    Dar… asta inseamna ca is ITist fals? Dezamagitor… :(

    Asta cu mandria de a lucra in IT e cam pe acelasi nivel de inteligenta cu aia care isi scriau(sau inca isi scriu) Doctor, Inginer, Profesor, whatever pe usa cutiutei de beton primita de la Tovarasu’. Cand meseria pe care o practici ajunge sa te defineasca ca si om e cam tristut…

    00
  28. „Departamentul in care lucrez eu este cel mai important, fara el se duce compania pe rapa. Oricum doar noi lucram, ceilalti din celelalte departamente trag mata de coada atunci cand nu taie frunza la caini”.
    La scoala (de la a 5-a incolo) fiecare profesor tinea sa ne spuna ca metaria predata de el este cea mai importanta.

    Cei care sunt buni intr-un domeniu, oricare ar fi acela, ajung sa se creada pur si simplu mai destepti decat restul oamenilor si ca atare parare lor din orice domeniu este mai importanta.

    00
  29. #jesuisitist și #jemenfiche de ce băț mai bagă Vali din când în când prin gard.

    Pe bune, nu pot să pricep de ce oamenilor le pasă de ce zice un străin (până la urmă). Vă râcâie la orgoliu? Vă știrbește reputația? Un deja-vu după episodul cu Răzvan și Alex. Chiar sunt curios care sunt resorturile care te fac să te activezi în halul ăsta.

    Personal, dacă nu ești soția sau copilul, mi se rupe de ce părere ai despre mine. Încercați chestia asta, face bine la zen.

    00
  30. Părerea fiecăruia e importantă, dar nu mereu necesară și utilă. Și mai ales atunci când e am citit pe net sau mi-a zis mie cineva.

    00
  31. Lucrez de aproximativ 8 ani in ‘IT’. Inainte de asta am avut o serie de slujbe interesante si inainte sa fi fost angajat mi-am petrecut o buna bucata din viata prin biblioteci(am terminat facultatea de filosofie). Mai sunt cateva domenii in care activez de cativa ani si asta ma face sa am experienta in ele(14 ani de cand studiez arte martiale si aproximativ 20 de ani de cand merg pe munte). Daca imi exprim vreodata parerea despre ceva este pentru ca sunt cel putin informat. Pentru ca sunt interesat de istorie si arheologie, pot sustine discutii pe nisele de care sunt interesat din aceste domenii. A monta o priza si a da cu bormasina nu cred ca reprezinta ocupatii la care trebuie sa fii prea talentat, chiar daca am vazut oameni facand-o cu foarte mult talent. Cred ca puterea de cumparare crescuta pune caramizi la edificiul increderii in sine. Daca nu esti foarte atent la asta si nu faci un scop in viata din a fi corect si exact, vei asocia faptul ca ai salariul mare cu faptul ca, odata ce salariul tau creste, parerile pe care le ai sunt cel mai probabil corecte. Stiu la ce se refera Zoso. Am experimentat personal aroganta muncitorilor din IT, mai ales cand eram la inceput si nu prea faceam bani. Cu toate acestea, consider ca e putin exagerata ideea din text. Toti oamenii de pe planeta sunt experti in unele domenii si pareristi cand vine vorba de altele, dar in ambele situatii se exprima cu aceeasi incredere in sine. Asta pentru ca nimeni nu poate sa perceapa lucrurile de dincolo de propria ignoranta.

    00
    • „A monta o priza si a da cu bormasina nu cred ca reprezinta ocupatii la care trebuie sa fii prea talentat, chiar daca am vazut oameni facand-o cu foarte mult talent.”

      Este exact la fel si in IT. Nu trebuie sa fii foarte talentat sa o faci, curba de dificultate a lucrurile necesare si in IT, si in „munci manuale”, este similara. In functie de talent + experienta, poti face lucrari din ce in ce mai complexe.

      Sa dai o gaura pentru a monta un tablou nu se cheama ca esti muncitor calificat, cum nici a copia un script de pe net pe care il adaptezi sa il pui intr-un wordpress nu se cheama ca esti IT-ist. Ca e bariera de intrare mai ridicata pentru dev, de acord, dar nici sa nu ne cacam pe noi ca e dificil. Dar sa nu uitam ca nu te trezesti intr-o dimineata sa dai cu bormasina pe santier, inainte de aia ai stat pe langa altii si te-ai uitat la ei si apoi ai inceput cu lucruri mici. Procesul de invatare este cumva ascuns si este informal, spre deosebire de IT, unde te duci cativa ani la facultate.

      Daca am putea sa ne scoatem capul din cur si sa intelegem ca nici unu nu e mai cu mot si este doar valoarea perceputa dictata de catre piata, atunci am fi mult mai linistiti. Cum ai zis si tu, faptul ca unele categorii au puterea de cumparare mai mare, ii face sa fie mai increzatori in parerile lor. Si asta incearca si Vali sa sugereze de ceva timp si, similar, ce incearca sa zica si cu influencerii, perceptia validarii prin prisma unei puteri de cumparare mai mare (in cazul itstilor) sau atentiei/nr de followers (in cazul influencerilor si persoanelor publice in general) nu duce automat catre o atotcunoastere.

      00
  32. Programarea e o unealtă. IT-ul e o unealtă. E ok să nu înțelegi lucrul ăsta când ești junior în meseria ta, dar dacă nu o înțelegi când îți pui eticheta aia de senior pe care acum văd că și-o pun oameni de 22 de ani, o să fie foarte greu să o pricepi mai târziu.

    Astea fiind zise, are sens și insistența pe unelte. Oamenii care să construiască unelte mai bune. Dar trebuie înțeles că e totuși o treabă specializată. Că una e să vorbești cum să desfaci un șurub cu o șurubelniță, și alta despre cum să faci o șurubelniță mai trainică.

    00
  33. Dacă prietenii tăi din IT te deranjează atât de tare, de ce îți mai petreci timpul cu ei? Pentru că ai nevoie de ajutorul și de cunoștințele lor?

    Bine că nu ai prieteni medici, acolo sunt de fapt figurile next level și ai fi avut cu adevărat ce povesti în textele de acest gen.

    00
  34. sunt it-ist. uneori trebuie sa ma pun in mintea userului :)

    00
  35. NOU
    #140

    E ok, it-isti si programatorii sunt speciali.
    Sysadmin aici de 20+ ani cu nevasta senior dev .net something de vreo 14 ani (durata relatie, nu vaarsta). Nu vorbim de munca defel.

    00
  36. Inlocuiesti ITsti cu bloggeri/vlogger/influenceri/ziaristi/fotbalisti si ai un articol la fel de adevarat.

    Mai ales paragraful urmator, zici ca e din horoscop, e asa bine scris ca se potriveste la orice:

    „Știu că e nasol. Știu că au luat un avânt intens în ultimii 10 ani, și au impresia că, pentru că fac mulți bani, sunt și teribil de isteți și de experți pe o plajă largă de domenii, deși nu sunt (majoritatea au experiență de viață spre 0 și sunt mobilați modest la mansardă). Bănuiesc că înțelegeți că nu zic că toți sunt proști, că nu sunteți proști. Heh.”

    00
  37. Societatea a decis că are nevoie de ITiști. Pe principiul cererii și ofertei, dacă ar fi mai mulți, ar fi și mai ieftini. Că unii ajung să se umfle în pene asta e partea a doua.

    Faptul că „majoritatea au experiență de viață spre 0 și sunt mobilați modest la mansardă” ține și de societate.

    Pur și simplu IT-iștii tind să vină mai mult din categoria de oameni mai retrași, care și-u luat bullying în generala și/sau liceu. Nu e o regulă absolută, dar e o tendința.

    Nu vezi des absolvenți de filozofie, jurnalism, muzică sau teatru, oameni deseori extroverți și care tind sa aibă orizonturi ceva mai deschise, îndreptându-se spre IT – nici măcar pe post de project manager, cu atât mai rar ca programatori.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube