Istoria comunismului – nu e prea devreme? (mixed up post)

Dupa ce am epuizat istoria predata in clasele V-VIII si apoi reluata la liceu, mi-am dat seama ca am o problema: nu stiam nimic din ce s-a intimplat in lume dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Nimic organizat, ca frinturi descopeream citind Magazin Istoric sau revista Lumea, la care era abonat tatal meu. Nationalizarea Suez-ului, razboiul din Indochina, cel din Angola, razboiul de sapte zile, conflictul Iran-Irak, nu erau predate la clasa. 

Era prea devreme sa fie trecute in cartile de istorie. Lipseau prea multe amanunte, treburile nu fusesera clarificate.

Iata de ce predarea istoriei comunismului in România, chiar daca in cadrul unor cursuri optionale la clasa a IX-a si a X-a mi se pare o prostie.

Sintem prea aproape de acele evenimente pentru a ne putea face o parere obiectiva.

By ContraSENS

Este greu sa iti reuseasca orice combinatie. S-a dat liber la mixuri pe mixes.ro

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

9 comentarii

  1. Mie nu mi se pare o prostie, pentru ca ma deranjeaza ca sa nu zic ca ma ingrijoreaza faptul ca sunt foarte multi tineri care sunt convinsi ca nu a fost chiar asa rau pe vremea comunismului. Ei cred ca de fapt se gaseau de toate dar un pic mai greu, ca toata lumea avea frigiderele pline si ca nu e mare lucru daca ai program la TV decat 2 ore pe zi ca e mai important ca „iti dadea” Ceausescu casa si ca era plata la intretinere mica, ca era invatamantul gratuit dar ei nu sunt in stare acum sa ia cinstit un examen de Bac desi apoi ajung toti studenti la facultati particulare. Sunt de acord ca poate nu s-a format inca o parere obiectiva asupra vremurilor respective dar macar optional e bine sa aiba posibilitatea sa afle realitatea dintr-o sursa mai serioasa decat din gura unui pensionar suparat pe buna dreptate ca acum se descurca mai greu dar care nu constientizeaza ca este tot o consecinta a regimului comunist care a facut si mai face mult rau tarii ăsteia.

    00
  2. Ce am invatat noi la scoala nu e istoria obiectiva ci ce au gandit alttii ca ar trebui sa invatam, incluzand si teorii aberante gen comuna primitiva sau statul neorganizat ramas dupa plecarea romanilor din Dacia. Oricum orele de istorie sunt aproape peste tot ore de spalare pe creier in sensul formarii copiilor intr-o anumita ideologie si in sensul definirii unui sentiment de apartenenta la un grup extins si/sau de mandrie nationala. Predarea istoriei comunismului e si un soi de terapie preventiva fiindca, tinand cont de curentele din alte parti ale Europei si ale lumii, nu ar fi deloc de mirare ca nepotii nostri sa coteasca spre neo-comunism sau spre alte extremisme.

    00
  3. Nu are cum sa se faca o istorie sincera a comunismului de vreme ce fosti agenti sunt inca in functie, fosti secu sunt inca la putere si fosti colaborationisti au schelete in dulap.

    00
  4. Nu e, nu vezi ca ni se urca esalonul II al PCR in cap?

    00
  5. E bună şi reclama la ceva. Viaţa în Germania nu e ieftină. :) trăi-ţi-ar ochiul!

    00
  6. Ziceam si eu cad a aparut stirea ca e o idee proasta la ora asta. Eu mai adaugam un argument, si anume ca multi din cei mai tineri ca noi nu vor intelege comunismul decat prin prisma a ceea ce le ste povestit de ceilalti: doua ore de program TV, cozi la magazine si alte privatiuni. Pe cand comunismul, vrem nu vrem, inseamna o oarecare gandire, o filosofie si niste idei. Daca nu vor avea parte de putina pregatire teoretica, elevii nu vor intelege nimic din ceea ce a dus la transformarea comunismului dintr-o utopie in ceea ce a devenit in realitate in tarile din est. Si apoi, sa nu uitam ca in mod normal o istorie a comunismului ar trebui sa fie o prezentare cronologica de fapte, fara intepretarea lor. Stateam de vorba ieri cu un preieten de aici, din Franta, care imi spunea ca inca sunt dispute la ei din cauza a ceea ce a facut maresalul Petain in 1940 cu guvernul de la Vichy. Unii spun il considera erou, altii tradatori. Imi e greu sa cred, deci, ca la noi nu vor aparea puncte de vedere personale, interpretari si dispute asupra a ceea ce s-a petrecut acum cateva zeci de ani, lucruri care influenteaza direct lumea de azi.

    00
  7. Dan si Adrian O: dispute exista si asupra a ce-a facut Mihai Viteazul acum 400 de ani si asupra a ce-a facut Decebal acum 2000 de ani, asta nu insemna ca nu exista si nu se pot scrie carti de istorie. Daca nu stiati istoria nu face parte din ceea ce se numeste stiinte exacte dar totusi este o stiinta.

    00
  8. poate o sa dispara si materia asta odata cu legea lustratiei :))

    00
  9. In ce sens este mai devreme? Ti se par 50 de ani prea putin? Sau poate crezi ca ceea ce se intampla acum in Romania, nu are nici o legatura cu perioada comunista. Ma bucur sa aflu asta. Si eu care credeam ca mai au o scuza Ilici si cu ai lui. Ce nu inteleg din campania asta este cine raspunde la comentarii, gazda sau musafirul?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube