Ironie de criză: ni hao ma?

1. Trei sferturi din bunurile pe care le consumăm noi, cei din lumea liberă/civilizată, sunt făcute de nişte naţii pentru care “drepturile omului” sau “zile libere” sunt niste concepte străine. oameni care muncesc pentru 50$ pe lună, in condiţii mizere, pentru noul iPad sau noul adidas.

2. Pentru că ei muncesc atât de ieftin, noi nu putem concura, motiv pentru care am ajuns să nu mai produce nimic, ci doar să importăm. Dar am continuat să cosumăm, fără să ne punem problema asta.

3. Există posibilitatea să ajungem noi în locul chinezilor sau indienilor, aşa că hai să punem mâna să învăţăm limba.

update: aş vrea să ii salut pe toţi cei care ajung pe aici căutând „când scade chf” şi să le spun că o sa fie o scădere negativă, adică tot creştere.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Nu-i nevoie, sclavi putem ajunge si pe limba noastra. :(

    00
  2. Discutie reala intre doi tati discutand despre fetitele lor de 3 ,respectiv 4 ani:
    – Ma gandeam la inot ,scrima ,engleze si germana.
    -Eu la inot,pian ,taichi si chineza.

    00
  3. la excedentul lor bugetar, si avantul cu care cumpara datoriile statelor pe aici prin europa, pe la americani mai pompeaza bani, nu ar fi exclus sa ajungem sa vedem cartiere chinezesti in fiecare oras. aa..si sa apuce sa se rebproduca cu bastinasi…adica o sa ajunga urmasii sa aibe ochii alungiti si organul in erectie de 5cm :)). o sa ajungem cu o natalitate mare, si in vreo 50 de ani, romania o sa aiba poplatia de vreo 500 milioane =))

    00
  4. Bu Hao, Hen Gui.

    00
  5. Vorbe grele. :)

    00
  6. Apropo:mai degraba as cumpara un produs pe care scrie MADE IN CHINA(cum scrie pe PS3-ul meu) decat pe unul care scrie MADE IN ROMANIA!

    00
  7. Iti dai seama ca daca am invata chineza am face avere aici in tara. Putini o vorbesc, traducatori de limbi rare se cauta, n-ar mai trebui sa faci nimic. Desigur e un efort de lunga durata pe care putini ar fi dispusi sa-l faca.

    00
  8. dintotdeauna chienzii au fost sub dictatura, va veni si vremea lor sa isi ceara „libertatea” si atunci o sa inceapa o perioada de mari decaderi

    00
  9. @razvan

    Excedentul bugetar chinezesc e valabil doar daca-si platesc americanii datoriile. Daca decid sa nu plateasca China (cica e una din variantele de iesire din cacat) se schimba treaba.

    Vom vedea.

    00
  10. Neonu: Gresesti. Sunt destui vorbitori. Si eu o invat de ceva vreme si altii, dar am vazut oameni in pozitii cheie (pe la 30 de ani asa) care o vorbesc bine. Stai linistit, o sa aiba cu cine sa vorbeasca investitorii.

    Exista materiale destul de misto pentru a invata chineza pe cont propriu (si locuri unde sa auzi chineza vorbita – in afara de Europa), dar din cand in cand e nevoie si de un curs specializat. Din pacatre, astea sunt putine si proaste calitativ (si extrem, extrem de scumpe).

    00
  11. aroganta la vatican: oare papa stie ca ipad-ul de pe care a trimis primul tweet, a fost asamblat de niste chinezi amarati, tratati ca niste sclavi? De fapt, sunt sigur ca-l doare-n pla.

    00
  12. Mai de grabă aș cumpăra un produs Made in Romania decât unul Made in China.

    00
  13. Cu chfu’ am avut o experienta interesanta acum in concediu; am zis sa ma duc intr-un day trip in Elvetia cu 150 de franci colorati in buzunar pe ideea sa ii toc intr-o zi pe o masa la restaurant si pe cateva suveniruri; m-am intors seara in Austria cu cateva monede si cu un minus pe cardu’ de credit ;) (bonul de la resturant aici: – pofta buna!)

    00
  14. @kramer, da, la posibilitatea declararii datoriei ‘odioase’ si neachitarea ei, nu m-am gandit. nu cred ca sua ar face asa ceva, china e mult mai numeroasa si capabila de multe din pct de vedere militar. sa nu uitam ca sunt comunisti.

    00
  15. Imi place egalitatea pe care o pun unii comentatori intre comunismul chinez (in esenta, un sistem al naibii de distant de comunism – nu si de totalitarism insa) si comunismul romanesc. E faina si ideea ca oamenii astia o sa-si ceara ”libertatea”, cand ei au fost sub sisteme totalitare de la primele regate chinezesti. Imi place politica autotdidacta, e amuzanta.

    00
  16. @Krossfire. Nu stiu cat de mult gresesc. Cand am zis ca nu vorbesc multi limba chineza m-am referit in comparatie cu limbi mai uzuale gen engleza, franceza sau germana. Ok, am inteles, te afli si tu printre norocosi, e de bine.

    „Printre cele mai cautate si bine platite limbi straine se mai numara si chineza si japoneza. Conform money.ro, un vorbitor de limba chineza poate ajunge sa castige si 200 de euro pe zi. In plus, orice limba straina exotica, stapanita la un nivel foarte inalt, te poate ajuta sa castigi chiar si 3000 de euro pe luna. ”

    Eu zic ca ar fi un venit decent.

    00
  17. neonu: Inca nu ma aflu. Vorbita nu-i atat de grea (si nici redactarea in pin yin), dar limba scrisa e criminala. Oricum, sunt de acord ca nu e o limba prea ”vorbita”, dar nici sa presupunem ca nu sunt deja oameni care o stapnesc.

    Si da, vorbita la un nivel profi, iti deschide multe usi :)

    00
  18. @krossfire, daca tu ai invatat la scoala politica e foarte bine, mie nu mi-a fost predata politica in scoala. nu vreau sa te ofensez, sunt de acord cu tine tine, comunismul romanesc a fost ceva, si cel chinezesc e cu totul altceva. dar dictatura exista. si e periculoasa, pentru ca actul de decizie al unui singur om poate fi perturbat de diversi factori, si nu stii ce ii trece prin cap si decizia unui singur om poate afecta toate natiunile. uitate la dictatura lui kaddafi in libia, si incapatanarea lui a crescut pretul petrolului la un moment dat.

    00
  19. @razvan: cu organul de 5cm au ajuns la 1,3 miliarde. Noi, cu scula de 3 ori mai lunga, suntem pe spor demografic negativ. Size is overrated :D

    00
  20. @nina: Nu putem ajunge… deja SUNTEM. In Oradea, coreenii de la SHC isi bat joc de angajatii romani cu salarii de 400-450 lei net/luna.
    In Bangladesh, la fabricile de confectii alte multor firme de fite lucreaza mame care nu-si permit sa plateasca vaccinurile pentru copii, acestea costand doar 1-2 $.

    00
  21. expansiunea asta economica a chinei este un balon de sapun. ei produc intr-adevar si au crestere economica pozitiva, de ani de zile exprimata in 2 digiti, dar:
    1) principalul client este usa, si inca nu au o alternativa viabila in caz ca usa ii lasa cu curul in balta
    2) ca sa arate bine au tinut moneda lor sub control strict, tot timpul sub celelalte valute, ceea ce nu e un semn de economie sanatoasa
    3) ca sa simuleze crestrea, au pompat enorm in constructii de care nu are nimeni nevoie – orase goale ca pentru 60 milioane de locuitori, apartamente la preturi comparabile cu cele din lumea vestica, asta in conditii in care nici clasa lor medie, cei care fac 2-3 sute de dolari pe luna, nu-si pot permite sa cumpere asa ceva

    hai sa o punem si altfel, presupunand ca lucrurile nu se vor schimba in mod esential in urmatorii 10 ani:

    chinezii au aprox 350 milioane de oameni care o duc un pic mai bine – probabil ca o duc mai prost decat toti romanii, dar o duc de 10-50 ori mai bine decat restul chinei, adica inca un miliard si ceva de prapaditi.

    astia fac acum 2-300 usd/luna, si sunt acei „migrant workers”.

    sa zicem ca lucrurile mai merg bine inca 10 ani in china, si inca 400 de milioane li se alatura, iar china ajunge cea mai tare economie.

    consecinte:
    1) vor putea avea cea mai larga piata de desfacere interna, ceea ce-i va face arhisuficienti – nasol pentru noi restul caci ne vor papa toate resursele si probabil nu vor mai exporta mare lucru.

    2) cu 750 milioane de oameni care o duc „atat de bine” nu va mai tine treaba cu munca de sclav, lipsa serv medicale, lipsa drepturilor de tot felul, etc, plus ca restul de 800 de milioane vor voi si ei sa traiasca mai bine. val de proteste, miscari de strada; tien-an-men la puterea 10! guvernul nu va putea tine lucrurile in frau, chiar daca va incearca sa inece in sange protestele – nasol pt ei, caci in momentul in care se termina controlul strict, economia chineza se va prabusi cu scantei spectaculoase.

    cum o dai, ei tot nu vor reusi. problema e ce se va intampla cu noi restul…

    00
  22. @radu: nu inteleg asta cu „isi bat joc”. Daca crezi ca poti castiga sau meriti mai mult decat salariul minim, nu vad de ce nu te-ai angaja in alta parte. Sclavie e atunci cand nu primesti niciun ban pentru munca prestata.

    00
  23. vestea buna e ca China isi va inceta cresterea demografica :D si va incepe declinul. desigur ca vor mai dura inca 200 ani sa se simta ceva :)) si aurache are dreptate

    00
  24. Indraznesc sa spun ca China din 2015 va fi o tara framantata de mari probleme economice si politice. Bula numita China mai are putin si se sparge. Ei pompeaza din greu bani in clientii lor europeni si americani tocmai de teama ca acestia sa nu cada. Oricate trilioane de dolari ar pompa insa in fundul lor (al nostru), tot ce vor obtine – in cel mai bun caz – va fi un status-quo de 3-4 ani. Corectia de 30% (adica reasezarea economiei mondiale pe un palier mai jos) tot trebuie sa se intample.

    Stai sa vezi cand visul frumos al socialismului-capitalist chinez da cu capul de pragul de sus. Din pacate, o China instabila inseamna si o Rusie mai puternica, ba inca si o gripare a cresterii economice mondiale. Si echilibrarea se va face, pe termen lung (10-20 de ani), tot prin scaderea nivelului de trai din Vest, devenit nesustenabil in fata oceanului de saracie din jur.

    Ne asteapta timpuri minunate, ce dracu’ sa zic. :(

    00
  25. dar vezi mai Zoso ca ce am putea sa exportam la pretul nostru… UE ne intezice fiindca ar zice ca facem concurenta neloiala celorlalte state din comunitate! Dar Turcia nu face parte din comunitate alora nu le poate spune ca au preturi mici!
    Am intrat intr-un cerc vicios

    00
  26. @Pato Basil: Te aşteptăm cu exemple concrete, pentru că nu-mi pot imagina despre ce ar putea fi vorba. Exportăm alimente, autoturisme, lemn, produse metalurgice, textile şi multe altele fără nici un impediment (importăm mai mult, dar asta e tot vina noastră). Nu cred că există produse pe care n-am avea voie să le exportăm în UE dacă corespund calitativ. Să nu-mi spui că îţi bazezi afirmaţia pe ceva auzit pe la antenele realităţii…

    00
  27. Ai impresia ca noi nu suntem, la randul nostru, niste sclavi pentru altii? La alt nivel desigur, dar cu siguranta SUNTEM, si suntem multi.

    00
  28. Si cum isi permit chinezii/indienii sa traiasca din 50$/luna ? Or fi la ei produsele alimentare mai ieftine decat aici ? TVA mai mic ? Poate ar trebui sa ne invete si pe noi cum se poate supravietui cu un asa salariu.

    00
  29. Pentru chinezi nu o sa fie problema cand or sa intre in criza, pentru ca daca nu mai au ce manca, sunt multi si se pot manca intre ei :))

    00
  30. wo hao!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.