Cum e ironică și amuzantă viața asta…

Părerea mea despre ăia care fac școala aici și apoi se cară o știți.

Dar…

Mă gândeam azi la o fază. Cine plătește pentru școala ăstora de pleacă? Părinții lor, nu? Cine suferă cel mai mult că nu sunt medici? Păi, ăia care le-au plătit școala copiilor plecați, părinții lor. Nu e ironic și amuzant? Bine, ok, părinții care au votat cu PSD, dar tot părinții lor.

Pensie mică, huh? Nasol, angajații au plecat…Ah, și fiul dvs.? Dar vă trimite bani, nu?! Măcar atât…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

127 comentarii

  1. Si daca aia nu mai pleaca, o sa fie pensii mai mari? Credeam ca am trecut de stadiul “statul nu are bani”. Statul are o gramada de bani, dar ii fute aiurea, condamnand inca o generatie la o calitate a vietii scazuta.

    00
    • Pe scurt, da. Daca aia nu mai pleaca or sa fie pensii mai mari. Pentru ca daca am avea forta de munca calificata ar fi mai multe companii viabile care ar plati mai multe impozite si taxe la salarii, din care s-ar plati pensii mai mari dintro sursa sanatoasa – cresterea economica reala.

      00
    • @droid04 – adu-mi aminte te rog de ce au plecat primii oameni din Romania (dupa Revolutie, sa zicem) … daca nu poti, hold my beer: nu erau mai multe companii viabile, iar alea care erau degeaba plateau impozite la taxe si salarii, iar din pensii oricum se luau bani si se dadeau la sanatate (iti mai aduci aminte prin anii 90?).

      00
  2. Un clasic in viata spunea “If you’re black, you got to look at America a little bit different. You got to look at America like the uncle who paid for you to go to college, but who molested you.” Acum inlocuiti black cu român, si America cu Statul Roman.

    Adica ba, daca statu’ ti-a platit scoala, stai dracu’ aici si accepta sa te fwta (cu taxe, cu servicii de cacat, cu politicieni corupti, cu lipsa drumuri, cu moldoveni, etc.)

    00
  3. Aceeași părinți sunt mândri de copiii lor care pleacă să studieze și să lucreze afară. Pe sistemul „Măcar lor să le fie mai bine, daca noi nu am putut”.

    Legat de „ăia care fac școala aici și apoi se cară”. Nu poți să îi oprești. Dimpotrivă, ar trebui încurajați să plece să-și mai deschidă puțin ochii și apoi atrași cu oportunități bune înapoi în țară. Eu am făcut licența în Ro, plecat în vest pentru masterat, apoi lucrat acolo cu lideri din domeniul meu, m-am întors pentru că așa am simțit eu că e mai bine pentru mine și familia mea. Dar dacă nu plecam, în România nu aș fi avut unde să acumulez experiența pe care o am. Studiile și experiența din Ro mă ajutau să devin maxim șofer la Fan Curier sau PR la Catena.

    00
    • Poate TU ajungeai MAXIM sofer la fan. Atata puteai tu. Tocmai ai jignit o gramada de lume.

      00
    • Ei, nu sunt chiar asa multi PR la Catena.

      00
    • @Radu: Nu-i adevarat, a jignit o minoritate.. A jignit acele exceptii… Realistic, are dreptate.. La noi nu e suficient sa vrei sa faci ceva de tanar doar fiindca ai interes si capacitate, ci trebuie sa si lupti contra „sistemului” si-a curentului.

      00
    • @Cosmin: Da, ai dreptate, e mai greu in Romania. Insa nu cred ca pe afara stau cainii cu covrigi in coada, daca esti puturos. Daca esti puturos o duci greu peste tot. Eu am cunoscut si putori dar si oameni super faini cu multa experienta, in Romania, de la muncitori la doctori si mecanici si profesori si soferi. La ei ma refeream ca i-a jignit. Totusi, pe ce se bazeaza cand zice ca ar fi ajuns MAXIM [ceva] ? Cand eu vad in jurul meu o gramada de oameni ok ? De exemplu spune-i fratelui sau fiului tau… in Romania o sa ajungi maxim sofer pe tir… Tie ti se pare ca e ok si adevarat ? Parerea mea e ca asta e fix atitudinea de care NU avem nevoie.

      @restul : De ce atatea negative la commentul meu? Voua va place sa fiti pupati in fund si toata lumea sa va aprobe si sa fie de acord cu voi.

      00
    • @Radu: Ai perfecta dreptate cu puturosenia, desigur..
      Lasand insa asta la o parte, in afara (adica in Europa de Vest, ca despre asta vorbim) esti totusi ajutat si daca ai ghinionul sa nu dai de acei oameni faini de care ai mentionat tu… Si aici e o diferenta majora, in special cand esti tanar si ai o gramada de idei si lucruri ce ai vrea sa le experimentezi; Suportul si resursele (educationale, in primul rand) pentru un tanar care vrea sa faca ceva nu e reprodus la noi sub nici o forma… Si nu doar la tineri.. Pana si un PFA la noi poate deveni o aventura in functie de cine dai pe la finante si de ce cunostinte ai pe la institutiile statului (bine, asta e datorita birocratiei, in mare parte).. Sa nu mai vorbim daca mai ai si orice fel de handicap (de ex. sa ne amintim ca la noi nevazatorii ce doreau sa munceasca nu puteau fi angajati ca maseori datorita deficientei de vedere // din cate stiu s-a rezolvat problema)

      Desigur, inteleg si ce vrei tu sa zici cu mentalitatea.. Nu e ok sa plecam din start demoralizati cu premiza ca nu putem depasi un anumit nivel..

      00
  4. medicii nu pleaca de voie, ci de nevoie. nu sunt posturi. 30 de posturi de rezidentiat pe o sectie, 3 posturi cand termina. cred ca iti dai seama ca si posturile alea sunt deja stabilite cui se dau. restul sunt muritori de foame.

    00
    • Posturi sunt. Ca nu sunt posturi in centrele universitare pentru toti care vor acolo e altceva. Cand 25% din medicii de familie sunt in Bucuresti, parca problema e innalt loc decat la posturi.

      00
    • stii ca exista si alte specialitati in afara de medicina de familie? din alea la care nu exista posturi la sate.
      atunci cand depinzi de seful de sectie(proful) si nu il superi niciodata, dupa ce termini rezidentiatul faci voluntariat cateva luni si garzi pe langa sa ai din ce trai pana gasesti un post. asta e cazul fericit. restul mor de foame sau pleaca din tara.

      00
    • Exact. Medicii ar trebui nu numai incuiati sa nu fuga din Romania, dar si trimisi cu forta la Bucecea, Baicoi, Bulbucata, Maciuca etc, ‘r-ar ai dreq de ‘telectuali, ca numai in spitale cu WC cu apa si cu becuri vor toti.

      00
    • si sunt multe locuri la rezidentiat pe o specialitate raportat la numarul de posturi ce vor fi disponibile cand termina pentru ca proful primeste bani in functie de numarul de rezidenti. a zis bine vlad voiculescu: niste dinozauri care au acaparat tot. nu am auzit nici un medic plecat dincolo care sa zica cum a trebuit sa traga pana sa gaseasca un post, pe langa cine a trebuit sa se linguseasca. e simplu: s-a scos un post, a dat concurs, cel mai bun a fost angajat. de fapt sacrificiul este sa ramai in tara

      00
    • Lasa tu medicina de familie… haide sa iti dam alt exemplu. Tu te-ai duce in covasna pe un post fiind roman? dar in galati, vaslui? Crezi ca sunt posturi? Ce te faci cu sotul/sotia? Ce locuri de munca sunt in vaslui pentru pereche? Te inseli amarnic. Stai 6 ani in facultate, dai un examen, iti alegi un centru, pe langa tine se mai aduna inca 5-6-7 rezidenti anual timp de 5 ani. Tu crezi ca spitalele pot absorbi 30 de specialisti tot la 4-5 ani pe o singura specialitate? Unde? Probabil ca ai uitat de boc si czeke cand au inchis spitale… Pentru toti rezidentii astia ar trebui sa pensioneze doctorii la 40 de ani nu la 65+5 cum se cere acum… ce sa mai zic de acei medici ce au 2 ore la spital, 2 ore la policlina, 4 la cabinet privat dar ocupa un post in spital pentru 2 ore… pe aia ar trebui primii sa ii triem. Nene ce alegi? Policlinica, spital sau privat?

      00
  5. ba deci la asta cu medicii am si eu ceva de care nu pot scapa cand vad cati bani eu de fapt. ii deplang pentru conditiile mizere si lipsa de echipamente si medicamente care se rasfrange tot asupra pacientului dar de bani, nu cred ca e cazul. acept muile.
    l-am auzit de dimineata pe vlad incepand discutia asta si cred ca e prea greu subiectul pentru a fi discutat vreodata serios…sunt si locuri la fara taxa dar si locuri la taxa, sunt si problemele din invatamant, nu toti profesorii au o conduita „cinstita si corecta” etc.
    daca ar fi sa ma victimizez as zice ca am avut parte de niste profesori de cacat in liceu care nu m-au atras spre a acumula noi cunostinte si asta e motivul pentru care dupa ce am luat bac-ul, am intrat in prima facultate particulara cu gandul sa fie si asta.

    00
  6. Medici sunt in centrele mari, Cluj, tm, bv si bucuresti, evident. Competitia e enorma aici. Probleme sunt in orase mici, unde nu vrea nimeni sa mearga. Decat sa fii medic neurolog in Saveni, jud botosani, mai bine vinzi echipamente medicale pt o firma in bucuresti.

    00
  7. Statu’ in marinimia lui plateste din contu’ lu ta-su studiile alea sau cumva sunt platite tot de pulime din catraliardele de taxe inventate din 90 incoace? Sa nu mai zic ca, daca pe vremuri erau 2-3% locuri cu taxa, acu’ e cam invers, is cateva subventionate si restul sunt platite de aceeasi pulime, daca vrea sa faca odoru’ scoala.

    Cat priveste gratuitatea invatamantului, fie-mea e la gradi’, asa ca am dat din scurt 300 de lei fondul grupei/gradinitei si platim 9 lei pe zi. Nu ma deranjeaza momentan, am dat in sfarsit de o educatoare super-misto pe care as lua-o in bagaj cu mine, daca as putea.

    Si daca am fi ramas in tara si facea fata aici scoli inalte, as prefera oricand sa platesc ‘daunele’ astea gandite de mintile lor stralucite decat sa ramana fortat intr-o tara care nu ii ofera oportunitatile pe care le cauta.

  8. In urma unor evenimente si alegeri nefericite in viata, am fost nevoit sa ma mut inapoi in ap. parintilor, unde mai sta doar mama. Merg la serviciu, am masina, bani, eu platesc in casa cheltuieli ca sa fie bine, stiti voi. Joc doar in deplasare cand prind ceva, desi imi e rusine de asta, nu am ce face. Aveam si planuri sa imi fac coliba mea si etc. Dar :
    Cum am zis ceva ce nu-i pe placul batranilor => „Daca nu-ti convine, emigreaza!”. Femeia pune tricolorul pe balcon, mandra ca e romanca. La mine asta a fost picatura care a umplut paharul. Acum imi pregatesc plecarea, o sa schimb modalitati de a fi gasit tot, si ori crap ori reusesc. Dar un lucru e sigur : pana cand mortii astia vii decid lucruri, va fi tot rau aici.

    00
  9. Logica ta e puțin greșită – copiii plecați afara trimit bani in tara și părinții au bani de șpagă sau spital privat.

    00
    • Copiii plecati afara nu trimit in tara cat ar fi produs in romania daca lucrurile mergeau relativ bine dar la noi nu merg ci stau asa ca cei ce au posibilitate pleaca si ii intelegi. + de asta sa nu uitam ca nu toti elevii au burse, o taxa la medicina pe an incepe de la 4000 de lei in sus(depinde de centru)

      00
  10. Ba, ba, nu frate, nu. Oricat de draguta ar fi Sasha Grey, precis ca nu e N&C d-ala clasic – mai cheama vreo 2 handralai sau ma pune sa-i dau palme sau s-o strang de gat… Se duce dracu comedia romantica la care ma uitam.

    Ontopic nu am nimic…

    00
  11. Observ penuria asta de discutii, legat de faptul ca nu avem medici sau spitale si toata lumea se uita la efect si nu la cauza. Motivul pentru care medicii sau romanii in general migreaza este unul simplu:CALITATEA VIETII INDOIELNICA DIN TARA! Iar aici intra toate problemele pe care zilnic le vedem si ne plangem de ele, de la salarii mizere, birocratie, frica ca intri in spital pentru banale analize si poti iesi cu pioceanic, trafic de cosmar si las lista libera la adaugiri. Asta e motivul pentru care multi pleaca si nu se mai intorc.
    Si nici un ministru sau politician nu poate opri asta, indiferent de cresterea economica sau ce bunastarea vede el in graficele din biroul caldut. Vreti ca romanii sa nu mai plece, sa se intoarca sa se faca ceva in Romania, solutie simpla:toata clasa politica sa dispara prin tari exotice si alaturi de ei sa plece si pilele aduse urmata de o liberalizare posturilor de munca in sectoru public adica oamenii sa fie angajati pe competente nu pe pile si sa ne punem pe munca cu obiective clare pe 10-15 ani. In maxim 4 ani, salariul minim net poate ajunge la nivel de Estonia si serviciile publice transparentizate tot la nivel de Estonia. Faci asta si o buna parte de romani, se vor intoarce in tara sa nu zic ca vor veni si alti straini din vest.
    Pana cand nu ne vom opri din mentalitatea asta paguboasa de incurcat lumea, nu vom putea rezolva aceasta problema spinoasa.

    00
    • Tu te auzi ce zici ? Cati ani ani ? Cine sa plateasca in Romania la nivel de Estonia ? Firmele mari care sunt aici tocmai pentru maximizarea profitului lor (capitalism… logic) pentru ca aici e munca ieftina sau micii patroni care sunt niste zgarciti extraordinari si nu stiu ce manevre sa mai faca sa mai ciupeasca un pic (si de la angajati si din taxe) Banuiesc ca tu daca cauti un zugrav … sa zicem… si ala iti cere 500 de lei o sa il platesti tu la nivel de Estonia… o sa zici…. da boss… ia inca 499 de lei in plus ? Bonus ? Ce zici tu suna bine dar IMPOSIBIL de aplicat. Creste tu primul salariul angajatului tau. Eu i-am spus asta patronului meu, de fata cu clientii, pentru ca vorbea de fata cu ei exact chestia asta: in Romania ar trebui sa creasca salariile. Nu m-a dat afara dar am plecat singur dupa cateva luni.

      00
    • Da radule dar daca creste salariile angajatilor cum isi mai face vacante in maldive si cum mai conduce el range rover cu amanta in dreapta?

      00
    • de ce tari exotice si nu groapa comunna?!

      00
    • @Verdenpom: :D Hai ca deja exagerezi. Nu e cazul de asa ceva, am spus: mici patroni, deci maxim logan/megane :D.

      Acuma serios, tu cand platesti pe cineva, pentru o munca oarecare, te gandesti sa iesi tu cat mai bine/ieftin sau te gandesti ca si omul ala are nevoie de mai multi bani ? Si nu imi spune ca il platesti prost pentru ca ai tu salariul mic (echivalent la ce ar spune un patron angajatului (putin de lucru/echipamente scumpe etc…)) ca lucrul asta e exact cercul vicios care face imposibil ce spunea OP.

      Si inca ceva, eu nu sunt de meserie, dar ma gandesc ca daca salariile ar creste, lucru asta ar duce la cresterea inflatiei, deci cresterea ar fi fix-pix. Un apartament nu ar mai costa aprox. 50k euro (provincie), sa zicem, ar costa aprox. 200k euro, cam cat cred ca costa un apartament prost spre decent in Franta, de exemplu. (Cred, nu am stat sa caut preturi, nu ma intereseaza atat de mult). Cat ar creste RCA-ul, de exemplu, odata cu cresterea salariilor ? Stiu persoane plecate de 30 de ani prin alte locuri (studii si joburi ok) si nici una din persoanele astea nu are/viseaza la aberatii din astea cu vile cu piscina/ ferrari si alte manele. Stiu mecanici si profesori si ingineri aici in tara care nu se plang. Dar isi fac treaba lor foarte bine.

      00
    • Eu nu am vazut mici patroni cu 1-10 amgajati fara figuri de vedeta… ignoram persoanele de genul meu ce lucreaza independent. In studentie am lucrat la diversi dubiosi. El avea mondeo de un an vechime si oamenii erau in concediu fara plata pentru ca nu avea de lucru, dar avea masina noua. Iti dai seama ca tot la cateva saptamani vedeam fete noi.

      00
  12. Si scopul articolului este?

    00
  13. Nu e scoala moca, e contract de munca, alta Marie si alta palarie. Scoala ramane moca.

    00
  14. Ieri ma uitam la mad men si fie-mea nu intelegea contextul kennedy in america anilor 60, de fapt, nu stia nimic despre kennedy, nixon, drepturile civile ale negrilor, a trebuit sa opresc si sa facem lectia de istorie, scoala romaneasca o fi gratis dar e degeaba, facultatile straine au cursuri online, gratis, iar la medicina fac fac gratuit doar 150 de studenti pe an, asa ca ceilalti 300 pot pleca linistiti, familia si-a platit cu varf si indesat “dreptul” de a fi incult cu pretentii in romania

    00
    • Ar trebui sa stie de Kennedy si Nixon la fel cum ar trebui sa stie de Mobutu in Africa. Cui ii foloseste? Hai sa nu ne mai cacam pe noi ca scoala in Romania e degeaba. Nu stiu cum dracu’ medicii sunt vazuti ca absolventi pe spagi si sex dar daca pleaca afara sunt super meseriasi. Identic pentru orice alt domeniu de activitate de la zidarie la marketing. Eu zic ca ne descurcam cel putin la fel de bine ca un vestic pe aceeasi pozitie inclusiv la ei acasa. Poate chiar cu un mic plus dat de mediul in care am crescut, care ne face mai descurcareti si nu in sensul negativ. Ca ne place sau nu, suntem rezultatul sistemului educational din RO si cei cu ceva diplome si cei ce dau la sapa. Nu ma simt cu nimic inferior fata de colegul meu vestic care a platit o ploaie de bani pe educatia lui. Sa spunem mersi din punctul asta de vedere. Vorbesc aici de marea masa a oamenilor nu pe domenii de varf unde se fac specializari la vreo 3 universitati in toata lumea.

      00
    • @Connex: fiindca cei care pleaca sunt cei care vor sa reuseasca/munceasca si care sunt gata sa isi depaseasca zona de comfort. Iar majoritatea care raman sunt cei care au pile/spaga fie cei mediocri. Iar asta e in orice domeniu nu doar in medicina.

      00
    • acum 20 de ani am avut o colaborare cu linklaters, știau puștii ăia, care erau de-o seamă cu mine, chestii despre viața socială, politică, istorie, economie, la care eu nici nu visam pentru că nu aveam cum, că nu știam că există, m-am simțit ca ultima piele a pulii, cu toate că mă consideram strălucită cf rezultatelor facultății rromânești, bă, inclusiv polonezii știau mai multe decât noi, internii români, după 20 de ani fie-mea a învățat la istorie exclusiv despre ștefan cel mare și sfânt, mersi că insiști să-mi aduci aminte cât de înapoiați suntem în mentalități de genul: ce ne trebuie nouă politică, ce ne trebuie să știm economie, ce ne trebuie să știm cum să mâncăm, în final iată un exemplu de îndoctrinare infectă, tipic românească: „cosmopolít, ~ă [At: KOGĂLNICEANU, ap. DA ms / Pl: ~iți, ~e / E: fr cosmopolite] 1-2 smf, a (Înv) (Persoană) lipsită de sentiment patriotic. 3-4 smf, a (Persoană) care admiră tot ce este străin țării sale. 5 a (Înv) Pestriț, provenit din amestecul mai multor naționalități. 6-13 smf, a (Persoană) care se manifestă în sensul cosmopolitismului (1-4). 14-21 smf, a (Persoană) care susține cosmopolitismul (1-4). 22 a Care aparține mai multor culturi. 23 a Care este comun mai multor țări sau tuturor țărilor Si: universal. 24-27 a Referitor la cosmopolitism (1-4). 28-31 a Care aparține cosmopolitismului (1-4). 32 a (D. plante; rar) Cu o largă răspândire geografică.”- da? deci prima definiție a cosmopolitismului este că nu e patriotism :D după mine școala românească poa’ să ardă mâine și tot nu va avea consecințe negative (cunosc asistente și medici chirurgi care și-au luat examenele copiind, n-aș vrea să ajung pe mâna lor, nici un diagnostic corect la un câine n-au fost capabili să pună medicii ăștia, nu mai zic de operația inutilă și la fel de lipsită de eficiență, bine că n-am avut eu nenorocul de a încăpea pe mâna lor și-au chinuit doar un câine)

      00
    • Aa da de studiu pe cont propriu ai auzit? Ca eu inteleg ca iti pute scoala romaneasca, da asa ca idee…zic numa, ceva documentare, ceva carti, cred ca ii spune cultura generala pe scurt… Adica, ba daca esti normal te interesezi si singur de una de alta, ca daca ar fi sa bage in scoala tot ce exista pe lumea asta am fi fost scolari pana la moarte. Dar asa..vorba aia, omul cat traieste invata..si singur…daca e interesat.

      00
    • nu este normal ca un individ care a dat un bac sa nu stie istorie contemporana (știai că de la nixon încoace toți președinții s-au folosit de „majoritatea tăcută” pentru a câștiga alegeri, ți se pare cunoscută strategia? oricum nu contează 😘), studiu pe cont propriu ca sa umpli golurile pe cre le-ai capatat cand studiai morometii? ma faci sa râd. nu știu ce nu înțelegi din „nici nu știam că există”, apropo de morometii, știai că ilya murometz e un bogatyr rus? este că nici nu ți-a trecut prin cap? eu am aflat pe la 35 de ani, datorită curiozității și armei satanice vestice numită internet, să mă anunți când o să se facă în școală lecții despre sensul real al moromeților, ăla la care s-a gândit preda când i-a scris

      00
    • @Cezar : Pe ce te bazezi cand spui chestia asta ? Cum ai ajuns la concluzia asta ? Adica eu daca nu am plecat (sa zicem), inseamna ca am pile sau sunt mediocru ? Esti tu convins de chestia asta ? Daca ai un frate sau fiu sau… care raman aici si ei sunt mediocrii ? Toti cunoscutii tai care au ramas in Ro ? Pe acelasi principiu si eu pot sa trag concluzia (nu te supara, e pentru exemplificare, dar aplic logica ta) ca tu daca ai plecat esti o o curva care o suge in Italia. Sau ca iti rupi spatele in constructii ? Normal ca asta nu e adevarat, dar poti mai mult decat o generalizare de 2 lei. Acum nu ti se pare corect si frumos sa generalizezi, nu ?

      00
    • @Connex: Sunt super mega-meseriasi pentru ca suntem noi prosti si vedem alea 3 exemple de oameni reusiti.. In rest sunt la fel de mediocrii ca toti din jurul lor (ceea ce nu e deloc rau);

      00
  15. As vrea sa ma convinga cineva de ce ar trebui sa raman in tara dupa ce nenorocitii astia dau aministia si gratierea.

    00
  16. Pentru pesedeii cordiți, trezirea, vă rog. În multe țări europene, învățământul universitar e gratuit. N-am auzit nemți, austrieci sau norvegieni să facă gât că le pleacă proaspeții absolvenți în alte țări.

    00
  17. Cum era vremea prin Germania?

    00
  18. Că mi-am adus aminte: rezidentul care l-a operat pe Busuioc va fi șomer de la 1 ianuarie 2019 pentru că nu există posturi libere.
    Atunci, unde să profeseze?
    @cireașa: nu știu că nu-s acolo. Salarii de căcat, cel puțin în domeniul meu.

    00
  19. Scoala vietii e gratuita, si e cea mai intalnita prin diaspora.

    00
  20. decât medic mai bine blogger si influencer pe Instagram.

    00
  21. Medicii tineri, care tocmai au promovat examenul de specialitate, nu au unde sa se angajeze de cele mai multe ori: in orasele mari/spitalele mari, universitare posturile sunt “cu dedicatie” inainte de a fi publicate; in orasele mici de provincie apare rar cate un post si, daca nici ala nu e pe sistemul PCR, si il ia vreun medic, ajunge acolo si constata ca il asteapta un cabinet gol, fara dotare corespunzatoare (sau cu dotare veche de 20-30 ani, defecta), cu colegi care il primesc si il trateaza ca pe un ghimpe in coasta, cu mizerie, gandaci si pacienti vesnic nemultumiti. Sau la privat, unde, de cele mai multe ori, lucrezi part time pe salariu mic si alergi intre 2-3-4 cabinete si clinici private ca sa ai ce manca, plus ceva garzi in vreun spital de stat, ca sa nu uiti ce e aia meltean roman cu problema cronica dar care se crede in urgenta si urla ca “din banii mei esti platit, saracule”, el fiind neasigurat de altfel… Si da, vorbesc in deplina cunostinta de cauza. Daca nu esti bataios si cu coaja groasa, dupa primul an de specialist, incepi sa te uiti incotro sa o iei: Franta, Germania, Anglia…

    00
  22. Ce propui, sa le puna parintii lesa copiilor ca sa nu plece din tara?

    00
  23. 1. Scoala e predominant gratuita in Europa.
    2. Pentru scoala unii ca mine am platit lucrand vreo 15 ani in Romania dupa facultati, cred ca taxele platite au acoperit scolile.
    3. De unde vin avalansa asta de idei ca daca faci scoala in Romania trebe sa mori acolo ca …. ceva?
    4. Tin minte ca si tu ai plecat in alta tara o vreme. Aia nu se pune acum?
    5. Europa estica a stiut in majoritatea ei sa isi lase oamenii sa castige bani si experienta lucrand in alte tari iar apoi au stiut sa atraga oamenii aia inapoi (Polonia, Serbia, Ungaria)
    Daca Romania nu stie sau nu vrea sa faca asta, ar trebui sa ne simtim toti datori sa murim in ea (chiar cu zile unii din noi) ?
    Interesante lectii de moralitate cand ai o parere puternica vis-a-vis de romanii care dau din gura ca tara nu merge bine dar nu isi strang nici gunoiul de pe strada. Daca tu nu mai alegi sa te muti in alte parti, ceilalti sunt obligati sa ramana?

    00
    • De unde vin avalansa asta de idei ca daca faci scoala in Romania trebe sa mori acolo ca …. ceva?

      am o problemă cu retorica lor. țara e de kkt, aștept să termin facultatea și să plec. nu e ok. pleacă acum. ah, nu poți concura acolo? ah, e pe bani? ah, viața de student la amsterdam costă 1.000€ pe lună și n-ai bani de așa ceva?

      și mai am o problemă cu oamenii care invocă scuze gen „sistemul e infect, de aia plec”. nu. era infect și acum 4 ani și acum 10 ani când te-ai apucat de școală. nu s-a schimbat între timp. din contră, s-a schimbat în bine, dar mereu a fost așa.

    • Asa si de ce ai o problema cu retorica? Da, tara e de rahat si plec dupa ce termin facultatea. Da, profit de faptul ca e gratis si o fac aici si apoi plec. Nu inteleg unde e problema cu gandirea asta.
      Iar scuzele de genul „sistemul e infect, de-aia plec” sunt perfect valabile. Poate ca sistemul era la fel de infect acum 4 ani dar nu il percepeam eu asa. Poate ca acum 4 ani nu ma interesa si acum da. Poate ca stiam ca e infect acum 4 ani dar am zis sa incerc si acum vad ca nu mai merge. Sunt o gramada de motive pentru care afirmatia asta e valabila.

      00
    • Poate acum 4 ani nu s-au aliniat planetele pentru o plecare, poate nu avea destula experienta si a mai stat in tara pana a capatat-o, timp in care a mai platit niste taxe.

      00
    • păi, sistemul e infect și pentru că oamenii care trebuie să îl schimbe pleacă. asta e problema cu retorica.

    • Sa schimbe sistemul? am ras. Si daca toti aia plecati ar fi in tara si impreuna cu ei ne am pune serios pe treaba tot ne ar lua 50 ani sa se vada vreun rezultat.

      00
    • „păi, sistemul e infect și pentru că oamenii care trebuie să îl schimbe pleacă” – asta e fix replica lui tata. „Trebuie sa stai aici sa te lupti, cine vrei sa se lupte, noi batranii?”
      Plm nu. Avantajul unei lumi deschise e faptul ca poti sa iti alegi fix ce loc ti se potriveste si sa te duci acolo. Si nu vorbesc numai de sistem – vreme, finante, mancare, oameni etc. Orice poate fi o variabila. Le bagi pe toate in calculator, procesezi si daca pe ecran scrie Mozambic, faci bagajul si pleci.
      Devine sistemul mai infect? Da, normal. Si din ce in ce mai multi oameni vor dori sa plece si sistemul va deveni din ce in ce mai infect. Si apoi cine stie? Poate se rupe buba si aia de jos ii rup pe aia de sus. Sau poate devine totul foarte ieftin si oameni din afara se gandesc sa se mute acolo, aducand bani si obiceiuri bune. Sau poate nu se intampla nimic si zona aia ramane o groapa de gunoi pentru 200 de ani, pana in momentul in care tatuca Iliescu se satura si renunta. Dar cui ii pasa?
      Da, in trecut stateai si luptai pentru ca copiii tai sa aiba o viata mai buna. Dar acum ai crescut si iti dai seama ca pot sa aiba o viata mai buna si in alta parte.

      00
    • „păi, sistemul e infect și pentru că oamenii care trebuie să îl schimbe pleacă.”

      In teorie da, numai ca e greu de schimbat cand tu, ala care vrei sa schimbi, esti in minoritate si privit ca ciudat sau luat de fraier ca vrei sa respecti regulile. Iar unii nu mai au rabdare sa vina sau sa participe la schimbare, vor acum sa mearga pe autostrada de la ei din oras la Viena, si nu in 2050.

      00
  24. dupa ce studiezi si iti platesti toate datoriile catre societatea romaneasca si pleci din Romania si esti nevoit sa iti echivalezi studiile, acreditezi, chiar sa studiezi din nou etc. pentru a putea profesa, iti deconteaza statul roman cheltuielile? tu ti-a platit datoriile, ai platit un produs. ai surpriza sa afli ca acel produs nu functioneaza in SUA sau prin Canada, desi ar trebui sa fie universal valabil, pentru ca ai studii profesionale, inginer, medic, architect, unde 1+1=2 in orice loc de pe pamant.

    00
    • Produsul poate nu funtioneaza pentru ca isi protejeaza piata locala. Legea locala te obliga sa echivalezi si sa mai studiezi nu produsul romanesc. Pe bani, de data asta. Cum ar trebui guvernul sa explice localnicului in SUA si Canada care tocmai s-a indatorat pe vreo 10 ani pentru studii ca de fapt este un prost si putea sa le faca moca?

      00
  25. Pai si daca trimiti banul gros atunci se gasesc si medici dispusi sa te ajute, ia sa vezi cum te trimit in clinica lor, dai un ban dar sti ca nu il mai ai!

    00
  26. In esenta ai putina dreptate, problema e cand privesti lucrurile la scara larga. Stii unchiul ala alcoolic pe care-l vezi la nunta, n-ar fi acolo daca pe invitatie ai scrie: „fara unchiul alcoolic”… Exact pe acest principiu ne-a primit si UE cu bratele deschise… cu bune, cu rele… doctorii fac parte din partea buna… E fix pix asta cu: „sa plateasca scoala”, aveam un coleg la facultate care a mers la master in Austria, 4000 euro pe luna bursa, crezi ca daca era pus el/austriecii sa plateasca 10000 euro studiile lui de aici, nu decartau banul? In final ce se intampla? Era tot in Austria, noi aveam niste bani care-i spargeam aiurea si tot pierdeam ca tara cateva puncte de IQ. Dilema e interesanta… dar se priveste problema numai din directia „cu bune”… ramane si celalalt aspect legat de „cu rele” si asta se omite.

    00
  27. cca 4000 euro/student/an
    astea ar fi costurile pe care le suporta statul.
    bun, iti platesti datoriile fata de stat inainte de a pleca din tara.
    asta inseamna minim 16000 de euro. salariul unui inginer debutant este de 558 euro brut. 333 de euro NET. mai bagi niste ore, iti mai mareste salariu. ajungi la 450 net. bagi conserve, stai la garsoniera cu inca un sarac sau o saraca ca tine. pui deoparte bani pentru statul roman. strangi din dinti si ii dai statului 200 euro pe luna. 2400 pe an. in 6,66 ani. platesti 16 mii de euro. ai scapat de datorii. acum pleci in alta tara, ca-i viata ta nu a statului roman. surprize surprize, tre sa echivalezi studiile pe care le-ai platit, sa studiezi iar, sa dai examene la 30 de ani etc. 16 mii de euro si 6,66 ani pierduti. Pentru ca invatamantul superior din Romania. si pentru ca parerea lui zoso. lol

    00
    • 4.000€ pe an? ce fumezi?

    • „Ministerul Educaţiei ia în calcul doar „finanţarea de bază”, aşa că mediile obţinute par mai mici: 1000 euro/elev respectiv 1200 euro/student.

      Însă metoda regresivă, pornind de la întreg, dă cu totul alt rezultat: cele 4,5% din PIB plătite efectiv în 2009 de la buget (deci excluzând veniturile proprii) înseamnă 5,3 miliarde de euro. Din aceştia, 0,8% din PIB, adică un miliard de euro, reprezintă finanţare pentru educaţia universitară: jumătate salarii, restul investiţii şi „cheltuieli curente”. Împărţiţi la cei 250.000 de studenţi fără taxă (licenţă, master, doctorat) rezultă un cost de 4000 euro/student/an.”

      00
  28. M-a rascolit tare textul si unele comentarii.
    Hai sa nu ne mai imbatam cu apa rece, scoala romaneasca este slaba. Oricat ne place noua sa credem altfel, nu este asa comparand cu alte tari europene, unde scoala este tot gratuita. Am facut facultatea in Bucuresti, pentru ca venim dintr-o familie ft saraca din provincie si nu stiam cum arata Bucurestiul pana in seara inaintea admiterii. Astea au fost conditiile, nici nu imi puteam inchipui de plecat prin strainataturi, asa inchisi la minte. Am mers la facultate unde ne-au indrumat profii din liceu. In anul 3, la un schimb de experienta cu o alta facultate prin Erasmus am plecat un semestru. M-as fi intors in tara daca nu vedeam cat de slaba a fost scoala de-am avut-o pana la mom respectiv. Da, i-am uimit pe profi de acolo la mate si info, dar eu invatam extra fata de ce era la facultate singura. Apoi am ramas in afara, masterat, doctorat – fara plata in doua tari diferite si lucrez in alta decat am facut studiile. Pentru ca aici pot sa ofer cel mai bine ce am invatat, doar aici e locul unde pot sa fiu valoaroasa in meseria mea.
    Fara nicio lipsa de modestie, pe mine foamea m-a facut sa razbesc si sa fiu cea mai buna din generatia mea oriunde am fost. Cum sa vina statul roman sa mi spuna ca sunt obligata sa ma intorc sau sa platesc studiile cand ne-au tinut in frig 12 ani de scoala, wc in curte, mers pe jos km intregi in iarna. Cand imi cumparau profesorii sau colegii caiete si la materiile pe care le invatam usor scriam cu creion ca sa pot sterge sa refolosesc. Cand la absolvirea masterului decanul a vrut sa mi spun parcursul pana personal pana acolo, mentori, multumiri, se asteptau la o poveste…uau, in schimb au aflat ca in europa exista saracie cum nu credeau mai exista.
    Pentru mine, sa plece toti care vor si pot sa vada si altceva.
    Personal incercam sa ajutam, cumva ramai mereu cu ceva in inima pentru tara ta, eu una mereu am spus peste tot ca sunt din romania, chiar daca de cativa ani am si alta cetatenie si am renuntat la a obtine alta pentru ca ar fi trebuit sa renunt la cea romana. Cred ca prin faptul ca unde ma prezint, tin conferinte spun ca vin din romania, dau suficient inapoi tarii care mi-a dat parintii.

    00
    • NOU
      #81

      Draga Zoso,

      asta e cel mai pertinent comentariu de pana acum. Pret inseamna calitate.

      Pe vremea mea, daca faceai medicina la Cluj la locurile cu taxa te costa 900 de euro pe an. 6 ani x 900 euro= 5400 euro investiti de statul roman, din impozitele platite de parintii tai (dar si de ai mei), in educatia unui medic. Banii astia ii face un doctor in Germania in maxim 2 luni. Crezi tu ca un student roman nu stie lucrurile astea?

      Sa zicem ca 20.000 de medici romani din strainatate returneaza cate 5.000 de euro si se strang 100 de milioane de euro. Ce se alege de acesti bani? Un spital nou? O catedrala? o marire de pensii? 100 de bemweuri noi pt. cativa reprrezentanti ai poporului?

      Scoala medicala romaneasca e la nivelul anilor ’70. In Romania nu exista carti, nu exista niciun fel de literatura de specialitate, aici se invata dupa cartea lui domn’ profesor, care contine notitele de curs a’ lu domn’ profesor de cand era el student in 1973. Tu nu iti dai seama cat de tragic e asta. Neurologia in Germania din anul 2008 nu mai e valabila in anul 2018. Cam asta e dinamica in medicina moderna. Crezi tu ca chiar se invata ceva relevant la o facultate de medicina in Romania? Crezi tu ca educatia din SUA care costa pe la 100.000 de euro pe an e la acelasi nivel cu educatria din romania la 1.000 de euro pe an? Chiar crezi tu ca statul roman a investit cu adevarat in noi? De dotarile din spitale sau de conceptul general de „infrastructura” n-are rost sa vorbim.

      E nasol ca patura educata si care si-a dorit cu adevarat o schimbare pt. tara asta s´-a cam evaporat.

      Voi astia care ati ramas, poate ar fi cazul sa va puneti problema daca voi puteti forma o societate, care poate oferi astora de-afara motive serioase de intors. Ca daca noi ne-am intoarce, am cam sti ce trebuie facut. Fara furat, fara intins mana, si daca se poate intotdeuana cu citarea sursei.

      Dar daca societatea romaneasca se preocupa sa gratieze hotii, iar la ProTV orice stire contine comentariul „de 30 de ani autoritatile (….autoritatile, intelegi?) n-au fost in stare sa….”, perspectivele pt. voi sunt cam nasoale.

      Doctorul din Franta, capsunarul din Spania, zidarul din Italia, curva din Germania, se cam descurca si fara dilemele vosastre existentiale

      00
    • paul, de ce n-ai făcut școala în germania? mai ales dacă, după primul an, te-ai prins că asta a noastră e vai de ea…

    • ” Pe vremea mea, daca faceai medicina la Cluj la locurile cu taxa te costa 900 de euro pe an. 6 ani x 900 euro= 5400 euro investiti de statul roman, din impozitele platite de parintii tai (dar si de ai mei), in educatia unui medic. Banii astia ii face un doctor in Germania in maxim 2 luni. Crezi tu ca un student roman nu stie lucrurile astea?”

      Te iertam, ca esti medic.

      Totusi hai sa o luam logic, crezi ca taxa anuala = costul / student?

      De aia universitatile private rup la calitate/ rectorii sunt modele de indepententa si verticalitate/universitatile de stat investesc de rup din „profit”.

      In realitate aia 900 de euro nu acopera nici costul/ student si sistemul e puternic subventionat.

      00
  29. baid ar am auzit ca s-a deschis cladirea aia „The Bridge” la Grozavesti si ca deja s-a umplut. In Corporatism e de munca tot timpul, locuri cu galeata. Mai lasati dracu’ meseriile vocationale si bagati pe corporate ca de la nivelul celor 4000 de lei din corporatie, viata in Ro pare misto, numai ski, vin fiert, grecia vara, colege bune.
    in afara nu gasesti asa ceva in corporatii, corporatia e munca de jos in vest, in ro e fruncea.

    00
    • Dacă tu crezi că cu 4000 lei îți permiți cele scrise de tine mai sus, eventual să mai ai și 2 plozi și vrei rată la o casă+ mașină TE ÎNȘELI!

      00
    • MDO, daca ai si copii inseamna ca i-ai facut cu cineva care are cel putin 3000-4000, nu? deci 8000 lei…

      00
  30. Din tot jegosii care fura in tara asta de rup,fix de niste copi de 20 de ani care vor sa termine o facultate si sa duca o viat mai buna te-ai gasit sa te legi. FIX FIX astia trag tara in jos. 300 de studenti care pleaca ca si doctori pe dincolo,in rest merge bine .

    00
    • de ce nu pleacă inainte să facă școala?

    • De ce sa plece inainte sa faca scoala? Daca exista beneficiul asta, de ce sa aleaga ei din bunatatea inimii lor sa renunte la el? E absurd, e ca si cand te-ar intreba cineva de ce nu platesti impozit mai mare decat te obliga legea.

      00
    • De ce sa plece inainte sa faca scoala? Daca exista beneficiul asta, de ce sa aleaga ei din bunatatea inimii lor sa renunte la el?

      e ca și cum nu te-ai plânge că curvele dau gratis pizdă, dar te plângi că ai luat sifilis de la ele.

    • Sunt 100% convins ca daca copilul tau vrea sa faca medicina si sa plece din tara,il vei trimite dupa liceu sa faca direct dincolo facultate. atat am avut de zis.

      00
    • Deci facultatea e curva si sistemul de sanatate e sifilis-ul? Makes sense, desi e cam fortata comparatia.
      Dar in general da, nu te plangi cand iti convine si te plangi cand nu iti convine. Mi se pare logic. Problema poate sa apara doar daca ai doua variante (in cazul asta pizda pe bani fara sifilis si pizda gratis cu sifilis) si te plangi de amandoua in loc sa alegi.

      00
    • @Robert, cazurile particulare ipotetice nu duc conversatia mai departe. Hai sa ramanem la pizda cu sau fara sifilis.

      00
    • Subiectul asta ma macina de ceva timp. Consider ca sistemul e putin „o mana spala pe cealalta”: societatea activa plateste taxe, din taxe se plateste scolarizarea societatii care va deveni activa peste X timp ( si pensia celor care au fost inainte parte a societatii active), pentru a plati scolarizarea unei noi generatii si pensia generatiei batrane. Ce vreau sa spun e ca, si doar ca sistem public, nu e chiar ok ca majoritatea celor scolarizati ( la nivel de facultate ) sa plece din tara, pentru ca se rupe un ciclu fara de care unii vor iesi in pierdere. Cu toate acestea, avem dreptul la libera circulatie.

      Alta problema care ma macina este surprinderea tuturor ca nu exista posturi ( evident, in orasele si spitalele bune ). Este asta o situatie noua? S-a schimbat ceva in ultimii 28 de ani? Vrei sa faci medicina? Parintii tai nu stiu ca nici acum 10-20 ani nu prea erau posturi? Sau faci medicina pentru ca stii ca spaga e spaga si ca ce dai acum sa prinzi post, recuperezi dupa?

      Din punctul meu de vedere, poate cinic, sunt prea multi absolventi de facultati in Romania, raportat la cererea din piata. Totodata, toti vor sa termine facultati si toti vor sa lucreze, in sistem de stat, in acelasi loc. In conditiile in care, revenind la medici, e nevoie de ei si la Vaslui, si in nu stiu ce satuc uitat de timp, daca o faci din vocatie. Altfel, mediul privat, cu ceva mai multe reguli de respectat, cu alt statut al pacientului ( pana da de o complicație si e trimis la stat… )

      Asta e tara, astia sunt oamenii. Toti ii injuram pe ceilalti ca fac sau vor sa faca bani mai multi si mai usor, dar si noi vrem sa facem la fel

      00
    • Sau faci medicina pentru ca stii ca spaga e spaga si ca ce dai acum sa prinzi post, recuperezi dupa?

      teoretic, după ce li s-au dublat salariile, șpaga a încetat. practic, săptămânal sunt prinși cu șpagă.

    • Mda. Sunt oameni care, poate, nu mai dau, dar medici care mai primesc, tot cei de dinainte. Pentru ca masina, hainele, etc, nu se platesc din dublarea salariului, ca nu te imbraci, ca toti saracii, de la C&A, ci de la Tommy.

      00
    • Voi va dati seama ca unii chiar vor sa devina medici nu? Voi tot vorbiti de cat a cheltuit statul cu studentul dar nimeni nu se intreaba cati bani a cheltuit studentul in tara pana sa isi termine studiile nu? Daca studia in strainatate statul vedea 0 bani dar la propriu zero bani, asa ca a ramas studentul in tara unde toate economiile facute de parinti si cate o slujba sezoniera cred ca isi acopera studiile chiar foarte usor…

      00
    • Sigur, sunt si oameni care isi doresc sa faca medicina. Bun.

      Isi doresc sa fie medici sau isi doresc sa fie medici in Bucuresti, Iasi, Timisoara sau mai stiu eu ce alt centru d-asta mare?

      Accepta sa fie medici la capatul unei comune care inca are wc in curte?

      Accepta salariile asa cum sunt sau se bucura si iau in calcul spaga ca sursa viitoare de venit?

      Au postul asigurat de vreo ruda sau platit prin spaga?

      Accepta sa lucreze in conditii mizere, cu resurse limitate si tot sa isi dea silinta FARA sa astepte sau sa ceara sau sa primeasca spaga?

      Daca raspunsul e cel intuit, nu isi doresc sa fie medici. Daca raspunsul e celalalt, sigur, jos palaria pentru persoana respectiva, dar daca chiar isi doreste in conditiile de mai sus, nu o sa-si puna problema sa plece din tara, deci cazuistica asta nu i se aplica oricum

      00
    • Dan, eu si cu nevasta-mea provenim din familii sarace. Amandoi am lucrat in studentie, ba cu jumatate de ba norma intreaga. Amandoi am fost la fara taxa, ea inca a prins si bursa. Ea se bucura si cu salariul de 1500 de lei in primul an dar ca sa lucrezi intr-un spital in fund de tara ce nici macar nu au echipamente functionale chiar nu vrea acolo+sa nu mai zic de cazuistica. Nu e vorba de spaga, e vorba de viitor, ce viitor ii asigura statul roman in romania? Pe sectia ei cred ca s-a scos un singur post in ultimii 3 ani de zile…

      00
    • Pai, stai. Parca vorbeam de vocatie. Daca te faci medic din vocatie, te faci pentru a ajuta, nu pentru bani, nu pentru cariera.

      Stiu, e cinic ce spun. Dar trebuie sa fii de acord cu mine, cu ceva: sunt prea multe locuri fara taxa la facultăți ( si, oricum, prea multi absolventi ). Piata muncii, mai ales in cazul medicilor, nu cred ca are cum sa ofere, tuturor, locuri bune. In acest caz, ori renunti la vocatie si faci alta facultate, ori pleci si te scolarizezi in alta tara si vezi apoi ce se intampla, ori accepti ca e nevoie de medic si la bunica la tara, chiar daca in loc de ciubuc 1000 lei, primesti o gaina.

      Am terminat liceu cu profil bio-chimie. Am refuzat sa incerc sa intru la Medicina, fix pentru situatia asta stupida. Am ales ASE, alta fabrica de diplome inutile. Am facut 3 ani de licenta pe Contabilitate ( 1 an la taxa ) + 2 de master in Analiza Finaciara si Evaluare ( la taxa ) Tine cont ca, in cazul facultatii mele, statul nu zice: ucenicia o faci la stat x ani ( ca in cazul celor de la Medicina – rezidentiat ), apoi devii economist ( specialisti, parca, devin medicii dupa ) cu drepturi depline. Nu, eu am cautat sa ma angajez. Nu am gasit in aria mea sau se platea prea prost sau se asteptau sa fac internship X luni, neplatit, cu promisiunea ca poate ma vor angaja. Ce am facut? M-am reprofilat si lucrez de 6 ani in IT. Cam asta e societatea in care traim, poate din pacate.

      00
    • Ti-am scris mai sus. Sa ma anunti cand va fi spital in zone rurale… ca sa nu mai vorbim despre echipare. La noi nu e strict neaparat de bani, este vorba despre cazuistica nevestei. Ea a vrut sa faca medicina de la bun inceput, a plecat de la mate info… niciodata nu s-a gandit la ciubuc ci i-a placut ideea de la bun inceput de a ajuta umanitatea dar asta nu inseamna ca dupa 11 ani studiat+studiat continuu meriti 2000 de lei salar mai ales ca ai si garzi de facut. Daca iti pica garda vineri te-ai supt, ajungi duminica acasa si luni mergi inapoi la serviciu. Bun, sa zicem ca se construieste un spital ultra-mega-super modern la sat. Ea se muta acolo pe post, eu ce plm fac? Eu ce loc de munca imi pot gasi intr-o zona rurala unde nu sunt locuri de munca nici macar sezoniere/ziliere? De ce va ganditi intotdeauna la salarii si niciodata la efort? Dar uite un plan cum puteau sa absoarba tineretul. Pensionarea fortata la 50 de ani cum au mai-istii si atunci ai destula forta de munca de abosrbit. Momentan tara stie ca un rezident este mai ieftin decat un specialist asa ca prefera sa astepte altii la poarta spitalului. Ce sa iti mai povestesc, am fost cu bunica la cluj (da ba la cluj) pentru niste cacaturi de analize ca au fost obligatorii la cluj. Ajung acolo, programare la 11, am intrat la ora 2 pentru 30 de minute. Ma uit pe usa si surpriza, doctor specialist cu 2 ore la pistal, 4 la privat si inca 2 la policlinica dar din nefericire la spital nu vine ci vine asistentul… aici este problema. Muia ala de medic ocupa 3 posturi in acelasi timp si se prezinta doar la 2 locuri.

      00
    • Dan, explica-mi mie de ce ar lucra top 10-20 studenti la medicina intr-un sat in Vaslui? Doar din vocatie? Pai iti dai seama ca se pierde…
      Bine..asta impotetic vorbind, ca acolo ar lucra doar medicii de familie. Esti chirurg, neuro chirurg, pasionat si al mai bun, bursier, cum zicea mai sus. de ce ai trimite tu, ca tara normala la cap, un student bun la Vaslui. Pai nu avem si nu stim sa folosim echipamente in marile centre…
      Eu profesez pe chestii de molecule, celule..chestii neurologice. De ce sa ma fi pierdut la Vaslui? Sincer. Asta e vocatia mea. Nicaieri in lumea asta nu functioneaza asa, ai vocatie, te dedici, esti cel mai bun…la curu vacii cu tine.

      00
  31. vali, daca nu-mi raspunzi la asta, esti cacanar.
    ce ne facem cu aia care au facut medicina 6 ani la taxa? aia au voie sa plece? ca statul le-a dat cel mult la muie.

    00
  32. Ne trimite, dar ce mă fac dacă votez cu PSD? Îmi taie macaroana?

    00
  33. De unde atitudinea asta anti-emigrare. Simti cum se strange latul si nu mai are cine sa iti plateasca pensia?

    00
    • De unde atitudinea asta anti-emigrare.

      nu mă prind, nu am voie să am atitudini la mine pe blog? cine ești tu, de trebuie sa justific cu dosar cu șină atitudinea mea?

      Simti cum se strange latul si nu mai are cine sa iti plateasca pensia?

      mă gândesc, poți să nu fii muist? doar întreb.

    • O intrebare pertinenta.

      00
    • Ba da, ai voie, eu eram curios de motiv. Iar a doua intrebare cerea un simplu raspuns da/nu, dar tu ai ales sa jignesti gratuit. Daca te-a facut sa te simti mai bine, bravo, „i-ai dat-o peste bot aluia” si seara asta. Si apoi te intrebi de ce pleaca lumea…

      00
  34. Intrebare: Si cu avalansa de straini care vin sa faca scoala in Romania ca e mai ieftina, ce facem? Si aia ar trebui sa stea la noi apoi, sau?

    00
  35. Salut Vali,

    Uite iti zic parerea mea.

    Referitor la problema „De ce profiti ca scoala e gratis in tara apoi pleci?”. Sincer eu am o facultate la stat, un master la stat si inca 2 la taxa. Consider ca o parte din alea de la taxa au acoperit si cele de stat. Eu consider ca din taxele parintilor s-au dus o parte si pentru invatamant. Pe de alta parte sunt de acord, ca taxe sunt peste tot in lume , toti platesc taxe, nu doar in Romania.

    Referitor la intrebarea „De ce nu pleci inainte sa faci faultatea in tara”, sunt mai multe motive (stiu ca sunt logice si le stii dar le enumar):
    – In primul rand problema ca inainte de a incepe o facultate, daca o incepi imediat dupa liceu, ai cam 19 ani. La 19 ani, in campul muncii, nu prea te plateste nimeni cu nimic, fara experienta, fara studii afara. Asta daca nu pleci cu parintii. Plus ca pana la 19 ani nu prea ai locuit singur, sa pleci direct de la mama din brate afara, poate fi un dus prea rece si risti sa te intorci instant. Deci recomandarea mea pentru cei care vor sa emigreze e sa o faca dupa facultate iar in facultate sa incerce sa locuiasca singuri, pentru antrenament. Apoi nu mai discut ca la 19 ani, nu ai bani sa pleci afara, stim amandoi ca nu poti pleca sa dormi sub pod, trebuie sa pleci cu niste bani la tine, macar cheltuieli pe 3 luni daca pleci singur, daca pleci cu familia pe vreo 6.
    – Apoi mai e problema de timing si oportunitati. Multi pleaca cand isi fac o experienta intai in tara, si cand apare oportunitatea. Cu cat ai mai putina experienta cu atat mai putine oportunitati. Experienta care vine cu varsta si rezultate si miscari prin firme. La 19 ani nu prea ai ce sa oferi, presupunand ca nu esti fiu de vedeta sa-ti rezolve tata.
    – Si da, profiti ca e gratis si pleci pentru ca nivelul de trai din Romania nu iti permite sa faci facultate in SUA, nu pe banii parintilor.
    – plus alte motive, unii plecam chiar din cauza parintilor

    Referitor la sa ramanem sa schimbam, eu vad lucrurile in felul urmator. Jocul asta nu e fair play, regulile nu sunt facute sa fie o competitie corecta. Atat cei de la putere prin prosteala si lasat oamenii sa fie needucati, tinandu-i tampiti, plus mizeriile Antena 3 si fake news si taiat din context sau omis sa dea detalii. Atat cei de la putere cat si cei de nivelul nostru, fac un antijoc lipsit de fairplay impotriva jocului tau. Vezi Ponta ce mizerii facuse la alegeri la votaul diasporei, vezi astia cu jandarmii de au gazat copiii. Plus intre noi problema e cea mai mare, eu am ceva cu tine, tu ai ceva cu fluture, scopul nostru e mic, sa ne impiedicam unul pe altul, nici nu ne gandim sa ne unim fortele. Exemple simple Vali: am un om in scaun cu rotile si vreau sa-l scot din casa pana in parcare la salvare, pana acolo toate masinile sunt parcate pe trotuar in perete (stiu o sa zici ca nu-s locuri), sau la terasa in centru vechi lumea se uita cum zacea unul lat 3 ore in fata lor pana a venit salvarea, unul nu sunase. Ti se pare ca vreo unul dintre astia zice „Bai scuze, sunt mai needucat dar uite, e o lectie pentru mine ce s-a intamplat azi, vreau sa devin mai bun si sper sa invat din ea si poate cu totii ne ducam”? Nefiind o competitie corecta, fiind un joc murdar, singura varianta sa supravietuiesti e sa te adaptezi regulilor locului si sa joci la fel. Sa tragi teapa, sa te bagi in fata, sa dai un cot in gura sa intri in fata, sa buzunaresti o batrana. Unii dintre noi nu vrem regulile/legile astea.

    De ce sa ramai? Pentru cine sa ramai?

    00
    • cristi, tu ai zis ce am zis și eu. știi că nu dă nimeni doi bani pe tine la 18-19 ani și, de multe ori, nu poți intra la facultățile de acolo și nici nu ai bani să faci școala acolo, așa că stai aici, deși îți provoacă silă, și profiți cât poți. e de kkt, e pulane e spinare, dar hei, trai ieftin, facultate gratis! brusc, descoperi că țara e nasoală. am mai zis-o de câteva ori, sistemul medical e așa de 28 de ani, toți ăia care s-au apucat de medicină știau dinainte cum e. e mizerabil să descopere după ce au terminat că e nasol.

      mai scriu azi ceva, poate se înțelege mai bine.

    • Sunt de acord cu medicina. Stii cat e de munca, stii salariile, stii mizeriile cu dotarile, medicamentele, stii postuilre pe pile, de ce te bagi, de ce vii acum sa te plangi?

      O sa fiu considerat ipocrit dar stiu cazuri cand oamenii stiu treaba asta dar iau si in calcul varianta ca la ospatati „o sa am salariu mic la inceput dar cu spaga o sa se adune mai bine”

      00
    • la fel e și cu facultatea afară. aș vrea să plec, dar costă. mai bine stau aici și plec după. member neckbeard https://zoso.ro/ipocrizia-unora-pleaca-adorabila/

    • Referitor la ce am zis mai sus cu unii care dau la medicina luand in calcul spaga ca venit, sa clarific, stiu cateva cazuri razlete, in nici un caz nu generalizez. Plus ca da, e mai ieftin sa o faci in tara si apoi sa pleci (mai ales cand afli ca la noi posturile-s pe pile).

      Mai e o faza, iarasi o sa fiu consoderat ipocrit. Exista oameni care se plang pentru ca chiar sunt nemultumiti si sunt ingrijorati pentru viitorul copiilor si unii fac ceva mai devreme sau mai tarziu, altii din vari motive nu pot pleca acum dar iu in calcul (parinti in grija in tara sau alte obligatii) si sunt si oameni care merg cu valul, cu trendul care se plang ca asta e trendul. Vin, se plang, tu sari sa oferi solutii dar ei nu vor solutii, ei vor sa se planga, sa fie si ei in trend si stiu ca in afara nu e usor sa te descurci si e mai profitabil sa stai in tara (exemplu ai 2k euro salariu, ai parinti care te ajuta cu mancare, menaj, cu copiii, un apartament e 60k si nu 400k, mai lipsa de personal si esti in pozitie de forta in special pe IT plus standarde scazute, te doare la pl, de taxe se ocupa angajatorul, costul vietii poate fi ieftin la inceput, iti permiti vacante, etc). E profitabil, serios, cand am plecat aveam in tara un job stabil +3 part time colaborari pe termen lung nu de 1-2 luni. Si sunt vai de mama mea, tehnoc nu stou nici un cacat dar piata ma avantaja. Ma durea la peleu. Insa trebuie inteles daca oamenii se plang se plang ca vor solutii sau vor sa fie in trend cu valul de pe facebook? Am rude care atunci cand ma contacteaza, se plang cat e de greu si care daca ii moare o ruda nu are 100 lei deoparte sa o ingroape, desi i-am zis periodic de 3 ani de zile sa puna 100 lei pe luna deoparte, i-am oferit solutii de genul, i-am dat 2 laptopuri bune, i-am propus sa ii platesc curs/cerificare sau oferit part fime sau remote in firme unde cunosc manageri care ar vrea om, propus sa ii ofer variante sa caute sa-si aduca un extra venit sa iasa din cacat (gen sa aduca recomandari pe IT si ii plasez omul si sa ii dau banii de recomandare pe om, sa faca freelancing pe fiver, sa creeze curs de udemy si sa incercam sa promovam sa vedem ce iese chiar daca la inceput va fi free pana sa obtina reviewer si inscrisi si chiar daca pe viitor va vinde la 9.99 la cel mai mic pret), ori mi-au reprosat ca de ce i-am injurat de mama, ori au intrat in pauza cateva sapt si iar m-au contactat cu placa initiala. Exemplul nu e sa ma laud eu, ci sa zic ca unii vor sa se planga si tu sa ii asculti si sa-i compatimesti si sa-i remarci ca sunt si ei in trend cu plansul, nicidecum ca au nevoie de solutii.

      00
    • Vali, nu prea iti dai seama cand te apuci la 19 ani de medicina cat e de groasa treaba. Ai impresia ca s medicii spagari si cacanari, dar ca sunt si bune, auzi mitul ca scoala romaneasca e rupta din stele. Iti dai seama in timp, iti ia cativa ani sa realizezi ca e chiar groasa si daca esti pasionat si vrei bine, ca nu au cum sa depasesti un anumit nivel. Si sincer, cel putin pe vremea mea, acu 20 de ani, pana nu m-a lovit diferenta de la o scoala din afara nu am realizat. Iti zic, in prima zi de practica in Geneva, am plecat spre casa plangand. Nu stiu daca as fi stiut ce si cum la 19 ani as fi reusit sa intru la facultate acolo, sincer, pentru ca am munci zi lumina sa simt ca prind din urma. nu mai zic de alte complexe pe care le naste societatea romaneasca, nu suntem toti copii de vedete. Ce naiba, in ro eu invatam despre laparoscop din carti, si aia erau deja specializati de zeci de ani. Pune mana pe laparoscop, pai iti ziceam toata teoria din toate cartile invechite, dar beleam ochii ca un copil la pomu de craciun.
      Eu vorbesc de domeniul meu, acum cercetare neurologica – in termeni mari. In romania nu exista asa ceva. Ca nu exista. Sa nu ne bagam toti in aceeasi oala, ca sunt meserii si meserii.

      00
    • fără să compar medicina cu jurnalismul, eu mi-am dat seama din primul an de facultate că e pierdere de vreme. aveam și o vorbă: manuale din anii 70 cu profesori care lucraseră în presă în anii 80. am furat tot ce era de furat ca meserie și în anul doi mi-am găsit de muncă. nu știu cum e la medicină, dar eu când am intrat știam în mare domeniul în care urma să lucrez.

    • vali in medicina nu ai cum fura meserie… aici fie inveti, fie esti pilos (parinti aflati in breasla ce se stiu cu director general de spital, consiliu judetean, secretar de stat si mai sus) fie inveti, fie renunti ca nu e de tine.

      00
    • Cred ca la 19 ani adolescentii nu prea stiu care e treaba cu ei. Sigur, sunt si exceptii, in special cei pe care viata i-a facut sa se maturizeze mai devreme, dar restul, nu stiu, nu au experienta de viata necesara. Criteriile de alegere a unei facultati de catre copil sunt diferite si poate nu chiar practice sau profitabile, de exemplu dau la litere ca sunt multe gagici, sau plec cat mai departe sa scap de ai mei, sau vreau si eu o viata de camin, sau iau pe costel sa zica el unde sa ma.inscriu sa fiu in rand cu anturajul, sau mama ma vrea medic ca vrea sa fie mandra ca are o fica la medicina. De multe ori parintii forteaza copilul la ce facultate sa dea, pe criteriile lor, pe 3 vorbe pe care le-au auzit la Saftica de la scara 2, pe niste cacaturi subiective pe care nici macar nu le-au vazut cu ochii lor. Cateodata nici nu-i intereseaza ce si-ar dori copilul, cine cacat sa-l ia in seama „e copil, ce stie el la varsta asta? El e cu fetele in cap acum”. Parintii au alte obiective si considera ca alte beneficii sunt importante decat considera copilul. De exemplu maica-mea mi-a zis sa venim sa nastem copilul in tara ca primim alocatie.

      Cred ca parintii trebuie sa joace un rol foarte activ in a ajuta copilul sa faca alegerea corecta si cred ca cel putin un parinte trebuie sa fie destul de inteligent sa ofere oportunitati copilului, sa vada ce inseamna o profesie in domeniul ala (oportunitati de a gasi job, concurenta, dezvoltare, conditii de trai, posibilitati de emigrat). Parintele trebuie sa fie destul de inteligent, sa mearga mai departe de emisiunile tv antena 3 si tot felul de emisiuni cu nore, soacre si cacaturi si sa ia in calcul binele copilului si a familiei acestuia. Sa caute cu cel putin 1 an inainte ce inseamna profesia aia, sa vada pe net cum e afara, sa caute oameni care profeseaza in domeniu si sa ii roage sa se intalneasca cu copilul su sa le ofere informatii din interior sau poate chiar un fel de practica o zi in domeniul ala, sa se uite pe ejobs, best jobs sa vada cat sunt salariile pe domeniul ala, etc. Sa gandeasca international, daca acum e bine in Barlad sa fac facultatea de litere sau latina, in cazul in care vreau sa plec afara nu fac nimic cu ea.

      Plus inca ceva, tu zici ca daca nu-ti place poti sa te retragi din anul 1. In primul rand e o presiune enorma pe copil, el fiind finantat de parinti. Daca e la buget si se retrage, alta la buget nu poate incepe, obligat taxa, parintele o sa preseze ca nu are cu ce sa ii plateasca, daca e la taxa, parintele o sa zica „pai ti-am platit atata timp degeaba”, daca e in alt oras, iarasi, bani degeaba pe camin, taxa, mancare, cheltuieli. Plus conceptia ca aia care renunta sunt niste ratati care nu-s in stare de nimic, nici macar sa faca o facultate cap coada.

      00
    • @verdenpom – pe mine colegii din parinti medici m-au ajutat super mult. Este mai relaxati, nu invatau sa se rupa ca nu doreau sa fie cei mai cei. Dar imi aduceau carti de la ai lor, pe care la scoala nu el gaseam sau chiar imi faceau cadou cate un xerox. erau geniali. unii s medici pe la o clinica privata in ro, nu stiu daca sunt buni, sper macar oameni sa fie.

      00
  36. Serios? Pai sa ne imi prezint situatia: in ro castig ca angajat 1000 euro pe luna(net), ca subcontractor 2000 euro pe luna(brut) iar in uk 6840 lire.. Pentru aceeasi munca in acelasi domeniu.
    Acum sa ne gandim si la nivel de calitate a vietii: in ro nu ai drumuri,servicii, suporti toti needucatii si ghiolbanii fara sa poti face nimic. Mancarea este mai scumpa in ro ca in uk. Masinile sunnt mai scumpe in ro.. Relatia cu orice inseamna serviciu public este execrabila in ro.. Ma scuzati dar pot fi patriot pana la un punct.

    00
  37. pai….hai sa luam intrebarile pe rand
    – nu exista medici.
    ba da. Exista medici. Nu exista posturi scoase. In barlad, de exemplu, au ajuns socrii la spital si unu dintre baietii de pe ambulanta era „beat”. nu de la bautura ci de la nesomn. Ca deh, ajung, nu e nevoie sa mai angajezi

    – de ce nu pleaca la 18 ani
    pai. pentru ca costa. pentru ca nu toti au bani. pentru ca nu toti vor sa plece din tara. pentru ca sunt prosti care vor sa faca sa fie bine

    – de ce nu pleaca in timpul facultatii
    am zis ca sunt prosti ca vor sa faca bine nu ca nu ii duce capu. Cum sa pleci sa iti schimbi facultatea? Bine, il stiu pe unu care a fost rezident in caraibe, dupa in franta, dupa s-a intors in romania.

    – de ce s-au facut doctori desi stiau ca…
    pentru ca uneori la 18 ani esti prost si naiv. si speri sa se schimbe ceva. Sau chiar nu stii ce se intampla acolo. Da, exista un procent important care se bazeaza pe spaga. Pentru ca sistemul e atat de bolnav. In tarile cu apa calda ai banii aia fara spaga.

    – de ce nu se muta la Futestii de vale
    Pai. Hai sa ne gandim la idee. Faci 6 ani de scoala in Bucuresti/Cluj/Iasi, etc. Termini la 24-25 de ani. Dupa care esti obligat sa faci inca 5-6 (niciodata nu stiu exact) ani de rezidentiat. Ai 32 de ani. Ai un partener care lucreaza in orasul ala mare. De ce nu va mutati la Futestii de vale…..Really?
    Trecand peste chestia asta, hai sa gandim putin. Nu toata medicina este „medicina de familie”. Esti chirug. Ce ai putea face in Futestii de Vale? Nu ai aparatura. Nu ai conditii. Muta-te acolo si baga-ti pula in scoala.

    Si, pe langa asta, desteptii de la putere au mai marit si salariile medicilor. Din pix. Fara nici un fel de calcul de impact. Ca atare au futut si mai tare sistemul, oricum futut

    00
  38. concluzie:
    daca se aplica basina cu plata scolarizarii, doar cei foarte defavorizati vor mai urma studii superioare, chiar si medii, in romanistan!

    00
  39. Vali, iată: http://www.alegatorul.ro/articol/medici-amendati-pentru-ca-au-consultat-prea-multi-_384.html
    Cât despre medicina făcută din pasiune, uiți un lucru esențial: să tratezi pacienții cu doar un stetoscop în secolul 21 trebuie să fii cretin. Oriunde în lumea civilizată, medicina rurală e dotată cu toată aparatura necesară, iar salariile sunt pe măsură. Că banca nu-ți plătește ipoteca pe zâmbet și nici mâncare nu poți să-ți iei.
    Dar e mișto să zgândări căcatu’…

    00
    • România nu poate da banii pe care nu-i are. Tu vrei salarii ca în vest, în situația în care România are PIB-ul atâta, comparativ cu altele care au PIB-ul mult mai mare.

      Deci?

      00
    • Ce zici troane? Ce treaba are pibu? Uite un caz concret: acum ceva ani lucram pt un rege al asfaltului ce a incheiat anul cu 1/10 din nr de km asfaltati comparativ cu al unei firme din germania. Care dintre cele 2 firme crezi ca avea profitul mai mare, comparat 1:1 nu la nr de km asfaltati?

      00
  40. Si strainii vin pentru facultati si multe alte chestii la noi dupa care pleaca.
    Ideea este ca Romania nu stie sa pretuiasca valorile. Eu ca n-am platit taxele la timp o singura luna pac somatie si cont blocat.
    Nu era frumos sa intrebe gen: de ce n-ai platit taxele, ai probleme cu incasarile, putem sa te-ajutam?
    Mai bine renunt la cetatenie ca nu m-ajuta cu nimic Romania.
    Si pana la urma bursele scolare sunt luate de foarte multi retardati.
    Ar trebui sa fie selectie direct din generala ca nu pierde statul Ani de nopti nedormite pentru cariera mea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube