Irina Rimes a dovedit deja că e bună ambasadoare a lui Brâncuși

Niște oameni extrem de sparți de prin Ministerul Cerșetoriei Naționale au venit cu ideea s-o pună pe Irina Rimes, fata aia care zâmbește ca un ostatic, ambasador al Zilei Naționale Constantin Brâncuși. Ministrul actual chiar a avut un puseu de sinceritate spunând că ministerul n-are nicio strategie generală pe tema asta, doar le-a venit ideea și-o fac.

Fain, dă-o dracului de treabă, cum să nu fie fain? Ministerul Culturii în România este doar o administrație care împarte bani unor persoane cu handicap, respectiv celor care suferă de o boală specifică care-i face să creadă că sunt artiști în condițiile în care n-au talent. Orice număr al României Literare este o dovadă în acest sens. Când face altceva decât să împartă bani la handicapați, ăsta e un eveniment. Și cică Rimes ar face asta pro-bono, adică moca.

A, și pentru că umblam pe internet iar în loc să muncesc, ca noi toți, am aflat că deja se fac miștouri că această fată n-ar prea avea nici în clin nici în mânecă cu acest Brâncuși cu care România se mândrește excesiv, deși singura contribuție a țării a fost că l-a convins să fugă din ea dacă vrea să se realizeze ca artist. Deja se fac miștouri pe seama ei (fără grijă, probabil o să fac și eu de-alea). Ce știe Irina Rîmeș despre Brâncuși, ce ar putea face fătuca asta ca ambasador?

Păi deja a făcut, uite că lumea vorbește de Brâncuși de parcă iar le pasă de el. Alternativa ar fi fost niște simpozioane pline de putreziți care ar fi vorbit despre Brâncuși pe metoda descrisă de maestrul Mihai Eminescu acu secole: nu slăvindu-te pe tine, lustruindu-se pe el”.

Bravo, Irina, merci, lasă ciuda ăstora față de tine, nici nu te-ai apucat de treabă și deja s-a ambalat lumea pe subiect. Pwp, sper să faci succes maxim cu următoarea melodie sau cu emisiunea ta. Nu servesc muzică de-aia și nici emisiuni de-alea, nu-s în taget, dar ca ambasador al Brâncușiului, eu zic că ai început bine.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Să curgă carnea, sa se ajungă!

    00
  2. Trebuia pus ciolos, poate raspundea si el ce se mai aud de donatiile pt cumintenia pamantului…..

    00
    • Da man, a luat Ciolos banii din donatii si a plecat cu ei acasa. Atât va duce capul.

      00
    • Păi lume a donat pentru Brâncuși… Și apoi dintr-o dată… Puf! Nici Brâncuși, nici bani. Parca înșelătorie se chema asta, ultima dată.

      00
    • A dracu dubla masura…. daca facea exact aceeasi mizerie mama mama ce era la gura omului…

      00
    • Daca facea psd aceeasi mizerie….

      00
    • Dane, usor cu pianul, vezi ca esti in casa talibanilor pluso-useristi. Pentru ei nu conteaza ca lumea a ramas si fara bani si fara Brancusi, important e sa-i sparga capul aluia care critica icoana lu’ Ciolos.

      00
    • Din cîte îmi aduc aminte, a existat intenția de a rambursa banii donatorilor care însă s-a oprit în nu-știu-ce chichițe birocratice!
      E ok însă repunerea pe tapet a acestei chestiuni (dacă pt taxa de primă înmatriculare s-a putut, ar trebui să se poată și aici).
      Eu altceva am să-i reproșez lui Cioloș referitor la respectiva colectă publiblică: n-a fost bine gîndită! N-a fost adaptată deloc ”etosului românesc”…
      Să vă zic cum aș fi făcut io.
      Cît era minimul donației, 50 ron? Ei, de 50 ron îți trimit acasă un voucher (nenominal) care să asigure intrarea unei persoane, o dată, la orice muzeu din Ro.
      Pentru donații mai mari de 1000 ron, donatorul primește o diplomă NOMINALĂ (și pe care o poate păstra) care să-i asigure accesul nelimitat (de ori cîte ori dorește) în ORICE muzeu din Ro timp de 1 an.

      00
  3. NOU
    #9

    Care este soluția ta la rezolvarea unor astfel de probleme? Culturale, that is.

    În afară de a preamări orice român care și-a băgat pula în România (de ex. Caragiale, Brâncuși) pentru a se realiza sau a muri în altă parte, nu ai nici o părere bună despre țara asta unde îți câștigi banii. Dai în ea cu fiecare ocazie – cât de mică se poate – pe care o găsești.
    La TNR, în afară de recenziile de filme (extraordinar de bune!!!!!!!!!), site-ul și, implicit, conținutul, e cam cum sunt multe din filmele americane: pentru americani tâmpiței cărora le curg balele când văd un film puțin mai inteligent decât jumătate din singurul neuron pe care îl au.
    „Arhanghelul Raul” a fost slab spre mediocru, deși ai zis că a fost unul dintre cele mai vândute SF-uri din România, și nu m-a convins să cumpăr și continuarea. (Nu, nu poți spune că faptul că a fost printre cele mai vândute e o dovadă a calității, cât timp Irina Binder e în topul vânzărilor în România). Culmea, „Călătoria spre centru pământului strămoșesc” mi s-a părut foarte bun.
    Ce soluție aveți în afară de a scrie articole pentru a hrăni orgoliul unor bule? Ce proiecte aveți pentru a face țara asta mai bună? Sau măcar orașul unde locuiți să fie mai bun?
    Eu, unul, nu văd nici unul din partea nici unuia. Doar niște persoane care scriu articole pentru ca peste timp să devină niște ilieșerbănești sau moisegurani care au zis câte ceva, dar nu a făcut nimic. Doar s-au plâns că sunt probleme. Și atât.

    00
    • Planul meu personal de țară e să scriu în așa fel încât să am mai multe comentarii ca ale tale, care sa-mi spună că a cincea carte e mai buna decât prima. Nu cred că puteam primi o încurajare mai bună, merci!

      Vorbesc serios.

    • Daca la planul ala adaugi si sa scrii multe articole aici, pentru ca diversitatea de opinii si unghiuri de abordare a crescut semnificativ calitatea in comentarii, incerc sa dau si eu o sansa genului SF, desi nu s-a lipit de mine pana acum.

      00
    • NOU
      #12

      Foarte bine că asta urmărești. Să scrii mai bine decât cartea/povestea anterioară. Dar asta e doar la capitolul carte.
      La articole nu se vede pe nici un site cu capul pe umeri. Indiferent dacă scrie proprietarul sau guest author-ul.
      La tine sunt aceleași probleme cu câte o autoritate ministerialo-statalo-județeană. La vali cu traficul auto și cu cu publicitarii. La cetin nu cred ca văd un articol pozitiv la 20 negative. Sunteți influensări. Nu veți reuși să influențați pozitiv pe cineva în ritmul ăsta.

      00
    • Da, înțeleg ce spui cu negativitatea, încerc să repar această problemă.

    • @Remington Steele – Bine punctat. Doar pentru feedbackul ăsta ar trebui să îți dea bani grei influensării ăștia trei. Cam de aia îl citesc pe cetin o dată pe lună (plus că e manelist cocalar semidoct), pe zoso doar la budă; iar din păcate pe Eftimie, pe care îl apreciam mult (blog, podcast, nuvele), încep să îl asemui cu CTP, un babuin care mai aruncă din când în când cu angertainment ca să pară că are idei valide.

      00
    • @Remington
      mi se pare mie sau nu ti-ai dat inca seama ca productia zilnica de ura / venin/ angertainment nu este ceva colateral, intamplator, ci este chiar strategia principala de a genera trafic?

      la Eftimie inca nu mi-e clar, banuiesc ca o arde asa mai la extrema dreapta din convingere, nu din calcul. :-)

      dar oricum, nu conteaza, rezultatul e acelasi… de aia reprosurile tale referitoare la negativitate, desi corecte, sunt totusi de o naivitate delicioasa.

      00
  4. Mă tem că voi stârni critici, dar Brâncuși nu ar fi prins atât în Romania dacă nu ar fi fost realizat ca artist și recunoscut implicit în Franța. La fel și Cioran, revendicat de cultura franceză și, cum suntem noi, opunându-ne unei astfel de acțiuni “ticăloase”, preaslăvit în mod ipocrit de români, pe raționamentul dacă e renumit acolo, trebuie să fie și aici, că nu sunt francezii nerozi. Fara îndoială că amândoi au avut talent, însă aici în România cultura e aia pe care ne-o bagă alții pe gât, închiși și indiferenți la a ne descoperi singuri personalitățile marcante ale veacurilor trecute. Vreau să aud câți dintre noi am căutat de bunăvoie un articol de Maiorescu, or un tratat de Eliade, o scriere de Tutea sau Noica? Sau știm oare cine e Nicolae Titulescu sau I.C Brătianu? Nu cunosc eu atât mentalul occidentalilor, dar nu cred că se așteaptă francezul sau germanul să fie anul “Centenarului” de la nu știu ce eveniment, ca să afle că exista un x atunci de care pana acum n-avea cunoștință de cauza, sau să citească o carte doar că promovează ministerul culturii scriitorul x.

    00
    • Și, pentru a-mi susține faptic ce am zis, sa luăm ca exemplu campania de donații eșuată pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului. Dacă am fi fost atât de interesați de Brâncuși, s-ar fi strâns suma într-o săptămâna sau, mă rog, am fi presat statul să vireze câteva milioane din fondurile care și așa așteptau să se ducă pe apa sâmbetei pe studii de fezabilitate pt. n proiecte.

      00
    • Sunt perfect de acord cu cele ce le ziceți aici.

      00
  5. Nu-s fanul number uno al politicaly coretness-ului dar e de porc sa-i faci handicapati pe cei la care tu te uiti cu scarba. Nu de alta dar mama m-a invatat sa nu bag prostii si nesimtitii in aceasi oala cu handicatii. E aiurea…dar nah, tu stii mai bine.

    00
    • Ascultă de la un om care are un singur frate, și ăla e handicapat real, de-ăla nasol, care are nevoie de îngrijitor toată viața:

      Handicapul presupune că omul respectiv are un deficit insurmontabil. Altfel spus, nu avem cunoștințele necesare, medicale, tehnologice, psihologice pentru a-l repara. În cazul lor soluția este să încerci să le oferi ceva care să le facă viața mai ușoară, cât de cât și să speri că, poate, știința va găsi vreodată vreo soluție.

      Prostia și nesimțirea sunt chestii vindecabile. Pentru prostie avem un tratament de mii de ani, verificat, testat, îl știm și îl găsești fără probleme. Pentru nesimțire avem legislație, și cât de cât, din ce știm, nesimțirea poate fi corectată.

      Când spun că oamenii finanțați de ministerul culturii sunt handicapați, folosesc cu mare atenție termenul. Eu cred, sincer, că oamenii ăia nu pot fi salvați și gestul corect este, conform logicii, să-i ajuți să aibă o viață mai bună chiar dacă, gândind-o la rece, sunt complet inutili pentru societate.

    • Nu-s de acord cu punctul tau de vedere pentru ca raman la ce am zis mai sus, adica: nu-i bag pe cei nevinovati(handicapati cu acte)cu cei vinovati(incompetenti, nesimtiti, prosti, paraziti ai sistemului, etc.) in aceeasi oala. Poate asta e handicapul meu, nu pot fi usor convins sa-mi schimb ideile. Poate pana la urma fiecare avem unul sau mai multe handicapuri, depinde cine ne priveste si ne evalueaza.
      PS: Incheierea aia cu „…gândind-o la rece, sunt complet inutili pentru societate.” parca e rupta dintr-un discurs extremist, mai lipsea sa ne dai si solutia, solutia finala poate.:)

      00
    • Da, după genul ăsta de conversație tind să cred că nu prea e multă lume care ar dori să poarte o discuție cu tine. Nu cred că e din rea intenție, pur și simplu încă nu știi că nu e ok să te comporți așa. Dacă n-aș crede că ai putea fi recuperat aș zice că ești handicapat.

    • Cred că e vorba de o neînțelegere aici (și pe mine m-a păcălit!).
      Prin oameni finanțați de ministerul culturii, bănuiesc că Psionics a înțeles (ca și mine dealtfel!) că e vorba de oamenii care iau decizii în acest minister.
      În acest context, termenul ”finanțat” e nițel ciudat (deși corect în sine).

      00
  6. Să o pună pe Cruduța ambasadoarea lui Terente.

    Too soon?

    00
  7. Eu zic ca si-a facut treaba excelent. Uite, vorbim mai mult de ea (cand nu ar trebui sa vorbim absolut deloc, eventual prin treacat) decat de Ministerul Culturii…

    Pai asa o sa fie invitata si la anu’….

    00
  8. Fătucă asta lucrează pro-bono ca Benny hill ministru sănătății care in fiecare fraza pe care o scoate pe gură sunt 2-3 minciuni ?

    00
  9. Las’ ca-l pune pe Mircea Diaconu la ICR si se rezolva cu cultura.

    00
  10. ideea ca ideea….dar freza aia….. (facesnap)

    00
  11. Ea trebuia sa refuze elegant titlul, nu e ca si cand i l-a bagat cineva pe gat. Nu are Irina Rimes nici o legatura cu sculptura, cum nu are legatura tamaia cu heroina(Parazitii). Nu mai avem nici un scultor/pictor de talie nationala internationala mai cunoscut ? Bine ar fi unul de talie internationala gen https://ro.wikipedia.org/wiki/Adrian_Ghenie sau https://en.wikipedia.org/wiki/Liviu_Mocan. Adevarul e ca am ajuns sa fim pamant de flori in pictura si sculptura…. :(

    00
    • Maestre, când ești super-sculptor și vii din România, oricum vorbești de Brâncuși. Că te întreabă lumea, e probabil prima întrebare. Că e poate cel mai mare artist al nostru.

      Ideea e să aduci conversația între oameni care nici măcar nu se gândesc la asta, cum ar fi, de exemplu, fanii Irinei de pe instagram.

      Și stai liniștit. Când Brâncuși era începător probabil așa ziceau și contemporanii lui „am ajuns pământ de flori în sculptură, suntem nimic”. Câțiva ani mai târziu nu mai eram. E posibil să avem un viitor Brâncuși între noi, dar nu știm, că probabil face foamea pe undeva cu dalta în mână în timp ce încearcă să-ți transforme viziunea în piatră. Omul acela muncește acum, de-aia nu știm nimic de el.

    • Ar fi interesant de văzut cîte search-uri sunt pe Google zilele astea pt ”Brîncuși”! Ar fi o metodă destul de obiectivă de măsurare a impactului. Că poate măcar 25% din ei chiar rețin ceva din ce găsesc pe Internet.

      00
  12. OK, si dupa parerea ta – cine ar trebui sa fie ambasador Brancusi? Cine ar putea atrage un pusti de 13 ani care se uita doar pe Tik Tok catre cultura? Spune un nume, propune o strategie in 3 fraze.

    00
  13. Mare-ai fost tu, mai Costică
    Ici, la noi, in Rhomânică!
    „Mare”-i și-astă Irinuță,
    Care cântă din guriță!
    Păi, și fi’ncă tot ați pus-o
    Pe ea mare-ambasadoare,
    De-un singur lucru, mi-e ciudă,
    Că PROSTIA, chiar, nu doare!!!

    00
  14. Din ce am bagat de seama, tendinta in soshal midia e „ce-aveti cu fata, bah frustratilor si ciudosilor, e frumix ca au facut-o ambasadUare, ce daca habar n-are, parca voi ‘steti mai destepti?”.
    O viziune extrem de constructiva, trebuie sa fim de acord :D

    Bai, dar apropo de „vai, n-au instruit fata, vai nu i-au zis ce sa spuna, ce sa faca…”. Frate, da’ tu – in calitate de ambasadoare, cough-cough – te prezinti ca musca la arat? Nu citesti nimic, nu te preocupa subiectul pe care-l „ambasadoresti”, doar te duci si zici de „domnul sculptor” si ca tu esti mainstream? Deschide o pagina de net, uita-te la niste imagini, ca de nu parca te vad invitand-o pe Domnisoara Pogany la vreo lansare….

    00
    • Așteptările astea spun ceva despre dvs.
      Adică dvs, dacă ați fi fost în locul I.R., v-ați fi repezit să vă năuciți ascultătorii cu niște fraze sforăitoare și lipsite de orice sens (precum, Brîncuși exprimă INEFABILUL etc, etc)!
      Fata a exprimat, în cuvinte simple!, destul de bine ce înseamnă pentru ea Brîncuși. Atît cît îl știe!
      Credeți că cei cărora trebuie să li se adreseze știu mai mult?
      Mai toți vă așteptați ca un ”ambasador” să fie un profesor (sigur, e excelent cînd cele două calități se îmbină! – dar rar se întîmplă),
      Astăzi, aproape orice informație e la cîteva clickuri distanță. Un ambasador trebuie doar să te stîrnească.
      Dacă 25% din cei care caută ”Brîncuși” zilele astea pe Google (”cine e, fată, Brîncuși ăsta? Ce albume a scos?”) ajung și pe wikipedia (sau alte pagini) de unde află cine a fost și ce a făcut Brîncuși, cred că putem considera campania un real succes!

      00
    • Nu, domnule H. Nu mi-aș fi ”năucit” ascultătorii. Mi-aș fi pregătit un discurs bogat în informații și în același timp conceput într-un limbaj simplu, care să atragă tinerii (tocmai pentru că ei nu știu, probabil, foarte multe).
      Dacă pot face asta.
      Dacă nu pot, refuz misiunea.
      Desigur, dacă dumneavoastră vi se pare ok să te prezinți în fața lumii și să spui senină, din postura de ”ambasador”, că tu n-ai ”tangențe cu cultura” și tot ce știi despre sculpturile lui Brâncuși e că ”arată altfel decât se numesc”, de asemenea spune ceva despre dumneavoastră. Chiar ceva mai mult.
      Ce a făcut Irina Rimes denotă lipsă de respect pentru cei cărora, culmea, li se adresează. O misiune de ambasador al culturii nu presupune să te prezinți cu ”atât cât știi”, dacă atât-ul ăla se rezumă la ”sculpturile arată altfel decât se numesc”. Presupune să te informezi și să prezinți totul într-un limbaj accesibil.

      00
  15. Pentru chestia asta cu Brancusi nu era mai potrivita Adda ? Sau Subcarpati?

    00
    • subcarpați nu sînt potriviți nici să ducă gunoiul. nu cred că există un deserviciu mai mare adus folclorului.

      00
    • probabil ma insel ( in bula mea la 3ooo km) dar cred ca fara ei si cei ca ei in 2025 nici nu vom mai avea cui sa aducem deservicii

      00
    • @Mihai vrei sa dezvolți un pic subiectul? Aveam impresia ca încearcă sa facă ceva fain cu folclorul. Sau… Mai bine spus, nu am impresia ca ar face ceva rău.
      Nu am cunoștințe despre folclorul romanesc drept urmare nu mi dau seama dacă aduc sau nu un deserviciu.

      00
    • Io-s de acord cu Mihai. Subcarpați doar preia folclor, nu-l îmbunătățește, iar versurile sunt extrem de slabe. Bean este excepțional ca MC, pentru că poate să facă acele versuri penibile să sune foarte cool.

      Dar uite aici, simplu, o treabă pe melodia aia pe care s-au excitat toți.

      Pleaca urechea la Badea Bean, asta-i ca sadea
      Nicio sansa s-auzi vreodata de la noi manea

      Alexandru Mușina e printre primii care a teoretizat ideea că maneaua este adevărata formă de muzică populară de aici, că tratează subiecte concrete și imediate (bani, neveste pe masă, dușmani) nu bălării etno bășite de tip tralala. În cercurile în care se discută realmente chestia asta informația e cunoscută.

      Bean, săracu, țipă de muzică populară și exclude 50% din ea. De-aia nu poți să pui așa ceva limitat la cultură.

    • deloc surprinzatoare eruditia hintelectualilor de rit nou in ce priveste maneaua
      normala si conform indicatiilor aversiunea fata de folclor

      00
  16. Dupa Bucuresti, in Chisinau sunt cei mai multi oameni cu cetatenie moldoveneasca.

    00
    • Hai că m-ați făcut să mă uit pe ”link”. Citit primele două fraze și închis.
      Serios? Atîta ați înțeles voi, că ‘dacă nu Irina Rimes, atunci poporul român urăște femeile’?? Wow!!
      Asta îmi aduce aminte de ministrul-wanna-be, Ilan Laufer (n-o să credeți cît am sgîrmat net-ul ca să-i găsesc numele!). Și care, btw, și-a făcut niște poze în parcul Brîncuși care, n-am înțeles de ce, au stîrnit atenția media: omul nu era cățărat pe niciun exponat, a făcut și el o poză așa-zis ”comună”, banală, cum fac mii de turiști.

      00
    • Nah,e mult mai complex : e vorba de o „tara abjecta” unde crema femeilor e dispretuita si urata ; cu cine exemplificam?
      Cu Lorena Lupu ,Bianca Dragusan , asta Irina si inca una.
      Galeria intelectualilor de contributorz creste precum.

      00
  17. Deci, avem un guvern de căcat, în care mulți și-au pus speranța și care nu face nimic. E normal să iasă cu cate o fumigena pe zi, pentru a tine lumea conectata sa nu fuga la WC când începe reclama.

    Cine drku da doi bani pe faptul că Irina Times a fost pusă sa facă figurație sau sampling la un eveniment?

    Get a life people…

    00
  18. Nu știu dacă I.R. e cea mai inspirată alegere dar, ce știu sigur, este că nu e cea mai proastă! Iar fata a fost cît se poate de sinceră (dar noi am uitat să apreciem asta căci ne-am obișnuit să fim prostiți din vorbe). Dacă ar fi fost vreun îngălat plin de vrăjeală, cădeați pe spate de admirație!
    Sigur, unii spun că ar fi trebuit o selecție, un concurs ceva… dar, la cum se mișcă lucrurile în Ro, probabil că imediat după Crăciun aveam și ”ambasadorul”!
    Pe alt palier… Irina Rîmeș, serios? Așa jos? E un grobianism jegos, trebuie s-o spun.
    De dragul obiectivități (și nu c-ar fi vreo rușine): am 48 de ani, nu cred că pot fi suspectat de ”fan I. R.”…

    00
    • e posibil ca asta sa vina ca un șoc pentru tine, dar DA! așa a scris SPCLEP-ul in buletinul ei de România, Rîmeș Irina. Si așa o cheamă si in actele de Rep. Moldova.
      si tu care ai crezut ca e o trimitere grobian de jegoasa la râmă…

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)