iPhone SE, pentru că publicul vrea (și) mic

Apple a anunțat ieri iPhone SE, un telefon cu design vechi, dar cu specificații noi. Designul este același iPhone 5/5S, dar cu hardware nou. Și asta pentru că nu doar ăia care vor telefoane mari cumpără telefoane, ci și cei care vor ceva normal.

iphone-se-1 iphone-se-2

Am testat iPhone 6 și 6S, nu mă încântă deloc ca alegere personală, dar înțeleg de ce au apărut, iar oamenii care le au sunt foarte fericiți cu ele, au ecran mare, au și baterie mai mare, totul e bine. Cei care nu au ce face cu atât de mult ecran rămăseseră cu 5S, care se apropie cu pași repezi de finalul vieții (baterie dă rateuri, aplicațiile se încarcă greu), și cum ăștia sunt destul de mulți, era păcat ca Apple să nu le dea ce vor. Iar mizeria de iPhone 5C nu a fost niciodată o soluție.

Aș fi vrut camera să rămână de 8 megapixeli și să existe o opțiune de 32Gb spațiu.

Anul trecut, Apple a vândut 30 milioane de iPhone 5S

(sursă foto)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. imi vine sa-mi vand 6s-ul…
    E prea mare si ma dor degetele cand il folosesc cu o singura mana.

    00
  2. am 6plus si sunt perfect obisnuit cu el. imi e greu acum sa butonez un 5s, de exemplu

  3. ifon rulz…. dupa 2 ani bateria dă rateuri, aplicațiile se încarcă greu….. exista si androiduri cu baterie ne-schimbabila (desi in mare parte sunt gandite tot pentru ifon wannabes, dar in ce priveste os-ul, il reinstalezi si e ca nou. la apple, trebuie sa dai aproape 1000 de euro ca sa iei unul nou, la fel de prost…. dar da, ifon rulz.

    00
  4. E putin incorect cand spui ca hardwareul e nou. E vechi si el, ca e de pe 6s. Practic au combinat 2 chestii vechi si le-au prezentat ca pe ceva nou. Pana acum au mai reusit doar performanta sa lase carcasa veche si sa faca update doar la interior. De data asta au mers mai departe…au lasat si carcasa si interiorul vechi. Cred ca dorinta lor e, de fapt, sa vada cam cat de mult pot sa faca misto de oameni…si ei inca sa le mai cumpere produsele.

    00
  5. Hmmmm
    Galaxy 4 de acum 3 ani n-are nici pe dracu si tot merge my bine decat IPhone 6.
    Dar iPhone ul a luat o tumba in cada si n-are nici pe dracu.
    Galaxy ul are mai multe optiuni…
    Si Vali cat dracu ai tu mainile de mici?

    00
    • eu am mâinile mari, dar nu imi plac telefoanele mari.

    • nu mai suport telefoanele mici.
      Imi face cu ochiul cu galaxy edge dar nu-l pot justifica inca- Iphone-ul a cazut in cada, s-a udat…primul lucru care mi-a pocnit a fost „iai, am motiv sa upgradez”
      Nup. javra dracului merge ca unsa.

      00
  6. pun pariu ca toata conducerea apple a urmat cursuri intensive de pregatire la biserica scientologica

    00
  7. Pentru mine 5c-ul a fost de ajuns pana acum. SE este cu siguranta o solutie buna de upgrade pentru tot ce este mai jos de 6.

    00
  8. Am definit „rata de economisire” banii cu care rămâi intr-o luna dupa ce platesti „traitul” (chirie, facturi, mancare, intretinere).
    Dupa ce platesti toate astea, teoretic ai niste bani cu care poti face ceva.
    So, pentru astia care au iphone, cate „rate de economisire” au costat?
    Cate luni „doar ati trait”, muncind 8-9 ore pe zi, pentru a cumpara… ce? Casa? Nu, telefon. Ceva ce aveati deja.
    Asta e o enigma pentru mine, nu am reusit sa inteleg mintea umana.
    Cunosc un om ce are doi copii, rata la apartament, salariu de 800 de euro, dar isi ia noul iphone de fiecare data cand apare… DE CE?
    Sunt eu nebun, „nu sunt in target”, „nu inteleg”? Ce te face sa ai luna de luna o „factura” de 100 de euro, pentru ca la anul sa-ti iei noul telefon – mai ales ca ai deja un iphone. DE CE fac romanii asta, cand pentru foarte foarte multi, 1000 de euro sunt bani seriosi?
    Cunosc parinti care schimba anual iphone-ultelefonul plodului, ei avand salarii de maximum 1000 de euro. Bai tata, „de banii aia” eu as petrece timpul cu el, nu m-as duce la munca prin noroaiele capitalei… ca sa ce!?
    O mare enigma pentru mine.
    Voi aveti un raspuns serios? Lasa „de fitza”, ca astea doua cazuri sunt de oameni la casa lor, n-au ei nevoie de fitze.

    00
    • de prosti.

      00
    • Ai dreptate in principiu, dar de ce dai exemplu iPhone? Poti da exemplu Samsung S7 – 4.259 lei – https://www.emag.ro/samsung-galaxy-s7-edge-dual-sim-32gb-lte-4g-argintiu-g935fd-128350/pd/DQ28J3BBM/ . Doar pentru ca esti tu hater nu inseamna iPhone este un telefon de fiţe*.

      00
    • Nu pui întrebarea unde trebuie. Aici e un blog de bricolaj.
      Dar dacă spui că: „cunosc un om care…, cunosc părinţi care…” de ce nu-i întrebi direct pe ei?

      00
    • Vasile crede ca sunt hater. Lol. Mosule, eu am „Nokia cu lanterna”, deci ma lasa rece luptele de rahat dintre unii si altii. :) Cu „rata mea de economisire” plec in city-break-uri (oricum MULT mai ieftine decat mobilele). Intrebarea era generala: de ce ar da cineva „rata de economisire” pe cateva luni (dintr-un an!) cumparand produse atat de perisabile. Practic, telefonul asa a ajuns in viziunea unora: la un an trebuie schimbat.
      Muncești ca dementul, 8-9 ore pe zi, pentru ce? Dupa mancare, cacare, chirie, transport DE LA SI CATRE MUNCA, ce faci cu viata ta?
      Ironia maxima e cand multi au joburi de birou, in care stau toată ziua in fata unui computer (cu ecran mult mai mare, btw.)
      Poti spune ca sunt „hippie”, „flower power”, „anti-tehnica”, dar nu „hater”. Apropo, 7 ani am lucrat pe mac-uri, deci nu, nu sunt „hater”. :)
      Sunt anti-haisafimoi.
      ––
      De ce nu-i intreb pe oamenii mei: pentru ca raspunsul lor e „nu intelegi tu, tu ai Nokia cu lanterna”. Dar sunt convins ca nici ei nu stiu de ce isi arunca 25% din economiile anuale pe telefoane „valabile pana la următorul model”.
      Nu ma dau exemplu, dar cu 1000 de euro as vedea cel putin 5 tari, 5 capitale europene. Cel putin!

      00
    • Salut Cristi. Nu toti trebuie sa economisim pt un telefon.
      Spre exemplu, mi-a luat 40 de ore de munca sa il cumpar din Apple store. A reusit sa se plateasca singur in prima saptamana de folosinta.
      Iar 1000E e de obicei biletul de avion pt o persoana undeva mai decent.

      Ce vreau sa zic prin asta? Nu toti avem standardele tale in privinta vietii.

      00
    • De ce iti consumi „rata de economisire” pe city break-uri? De ce ai cheltui atatia bani pe ceva care dispare dupa 2 zile? De ce nu ai cheltui banii aia pentru un obiect pe care il poti folosi zilnic? Cum poti sa traiesti fara un smartphone?
      Raspunsul la intrebarea ta este: pentru ca oamenii sunt diferiti si au prioritati diferite. Tu iti cheltui banii pe excursii. Eu imi cheltui banii pe palinca. Vali pe dildos [citation needed]. Altii pe telefoane. Poate datorita presiunii societatii, poate datorita placerii generate de obiectul respectiv. Cert este ca, atata timp cat ei sunt fericiti, ce te fute pe tine grija?

      00
    • Bravo, tu ești cel mai isteț și cumpănit din sat !
      Doar acum ne-am prins de asta.
      ps.
      Unde îți punem medalia și diploma ?

      00
    • Hai sa ne jucam putin cu cifrele.
      40 de ore de munca, asta inseamna ca ai undeva pe la 4000 de euro venit lunar (25 de euro pe ora x 168 de ore\luna).
      Dar eu vorbeam de cazul particular al Romaniei, unde, cu parere de rau pentru mediu in care ma invart, 4000 de euro lunar nu castiga foarte multi (cunosc vreo cativa, dar sunt ingineri prin Dubai, prin Germania, State… oameni care nu locuiesc in Romania).
      Mi-am dat seama ca esti un boier, dar intrebarea mea, reciteste textul, repet, e pentru pulimea de rand, MAREA MAJORITATE a celor care au iphone. Si astia se invart pe la un mediu/maximum de 1000 de euro/luna. (repet, poate mediul in care ma invart eu nu e chiar cel mai ok). Astia de-i cunosc eu pied o luna pe an – munca, nu mare si soare – deci practic viata lor e cumva cu un an mai scurta la fiecare 10-12 ani, fata de cei care nu cumpara iphone-uri. Pot gandi asa?
      Dar hai sa continuam cu cazul tau. Tu muncesti 40 de ore pentru un telefon „de anul asta”. Adica, o saptamana plina. Asta ara sa luam in calcul necesitatile vietii, care si alea trebuiesc platite. aci o pana, iti cade o plomba in saptamana aia, deci nu mai muncesti doar o saptamana. Tu esti un caz fericit, tu piezi, sa spunem, doua saptamani pe an – munca, nu mare si soare – pentru un telefon. Care ce? Cu ce e mai bun ca cel de anul trecut? Ce exact „produce”?
      Intelegi dilema mea? Nu cred, pentru ca tu „nu ai standardele mele in privinta vietii”. ;) Dar poti explica, poate inteleg…
      –––––
      Altul intreaba de ce ma fute pe mine grija. Alt LOL.
      La orice intrebare se poate raspunde cu expresia asta, iti dai seama? :)
      Dar eu am raspuns „de ce ma fute pe mine grija”: vreau sa inteleg ce gandesc unii de-si amaneteaza o luna pe an (se duc zi de zi la „scarbici”, cum il denumesc ei) pentru un telefon. Nu e o „grija”, e o curiozitate. :)
      –––––
      Un prieten de-al meu, tata, i-a cumparat smartphone (nu stiu daca chiar iPhone) fetei lui de 18 ani. Da, atat de batran sunt, am prieteni care au copii de 18 ani.
      Asa… omul asta i-a cumparat fetei lui smartphone, dar fata aia nu a vazut marea de 12 ani.
      Pentru mine e o enigma teribila faza asta.

      00
    • Actually, sa-l schimbi anual e fix la fel de scump cu a-l schimba la 2 sau 3 ani. Au facut baietii de la gizmodo, sau techcrunch niste calcule mai demult. Pretul de revanzare dupa un an este foarte mare. Acelasi principiu se aplica si la laptopuri, si chiar si la masini, pana la un punct.

      De exemplu daca azi iti iei un Dell la 4000 de lei, dupa 5 ani il arunci la gunoi.
      Daca iti iei un Macbook la 7000 de lei, dupa 5 ani il vinzi cu 3000 de lei. Aceiasi bani.

      Nu este neaparat mai scump pe termen lung sa ai produse scumpe – doar ca tii niste bani blocati, atat. Dar te bucuri de un produs mai bun pe toata durata de functionare.

      00
    • Inainte sa te intreb ce te fute grija, ti-am dat o metoda de a-ti satisface curiozitatea.
      Intreaba-te singur de ce iti cheltui banii pentru city break-uri. Care e motivatia. Poate te simti mai bine pentru ca ai mai acoperit cativa km patrati din pamant. Poate ai vazut niste cladiri interesante sau ai vizitat un muzeu, sau poate colectionezi boli venerice de la prostituate de pe tot globul. Cert este ca activitatea respectiva te face fericit.
      Acum incearca sa iti imaginezi ca restul de 7 miliarde ar fi diferiti de tine. Unii s-ar putea sa fie nascuti in alta parte, sa se fi intalnit cu alti oameni si sa fi avut alte experiente de viata. Toate rahaturile astea, adunate, ii fac sa simta placere experimentand alte lucruri decat tine. Stiu, e greu de inteles conceptul asta, dar sunt sigur ca poti.

      00
  9. Asa e, astia de la Samsung n-au nici un telefon mai de doamne-ajuta pe care il poti tine c-o mana :D.

    00
  10. prea mic, totusi… un ecran de 4.3 (ca sa nu zic 4.5 ca deja sarea peste fratele mai mare) era perfect…

    00
    • Recunoaste ca vrei sa joci si tenis de masa cu el, asa-i? Eu am un ZTE Open C care are 4 inch si de multe ori mi se pare MARE, in special daca e sa il folosesc cu o mina. Inainte am avut o chinezarie cu touchscreen de vreo 3.2 inch sau ceva de genul, ala era perfect.

      00
    • acum am un sony z3c si sunt fan telefoane compacte dar un telefon de 4inch nu as mai cumpara

      00
  11. nu trecusei la 6? Stiu ca tu erai cu cele mici.

    00
  12. Eu inca ma mir ca in AD 2016 se mai scot telefoane cu 16 GB memorie interna. Bine ca filmeaza 4k, sunt curios cate secunde se pot filma.

    00
    • vreo 20 secunde, probabil.

    • 375mb/min @30fps

      00
    • Nu fii rau, cam o jumatate de ora la 30 fps.

      Dar, daca te uiti pe emag, o sa vezi ca primele 4 modele de Apple vandute au 16 Gb. Si au sute de comentarii si telefoanele sunt „minunate”. De ce? Pentru ca sunt un pic mai ieftine decat celelalte modele si pentru ca Apple.

      In fapt oamenii aia nu fac mai multe cu telefonul decat face fiu-meu cu un Lumia 640, care a costat 550 de lei la emag de BF. Adica facebook, whatsapp, web, ceva muzica, ceva youtube, ceva jocuri basic. Si atat. Ca la 11 Gb disponibili nu poti face mai mult, nu ai loc de aplicatii, muzica, poze sau filmari, ai umplut spatiul ala in doi timp si trei miscari.

      Stiu si oameni care se incapataneaza sa creda ca au smartphone, In fiecare weekend ei se ocupa cu „curatarea telefonului”. Si li se pare normal sa dea 3200 de lei pe un telefon (iPhone 6S cu 16 GB) si sa faca asta. Pentru ca Apple.

      00
  13. Asteaptam un telefon cu specificatii bune si pe care daca il tin in buzunar sa ma pot lega la sireturi ( am tras cat am putut de ultimul iphone : 4 )

    00
  14. „care se apropie cu pași repezi de finalul vieții (baterie dă rateuri” – Stii care e solutia la problema asta nu? SCHIMBI BATERIA!

    Nu tot fucking telefonul, in mortii mamii lor de „genii” de la Apple care nu depun un pic mai mult efort inainte de asamblare ca sa poti face asta.

    Reducing costs – massive sales – massive profits. Dar nu le-ar muri profiturile daca ar cheltui in plus ca sa poti scoate si schimba bateria.

    A si sa nu uit, sa ingroase telefonul cu 1mm mai mult sa puna o baterie de peste 2000 mAh. Si microSD, pentru ca 100 euro diferenta intre 16 GB si 64GB e inacceptabil. Iti iei un microSD UHS-I de 128 GB la 30-35 euro si te-ai scos cu muzica, poze, filme.

    Dar nu, pentru ca Apple, „revolutionar”, „compelling”.

    00
  15. Ce m-am râs cand a zis ca e trist pentru cele 600 milioane de PC-uri vechi de 5 ani care ar trebui sa faca upgrade la iPad Pro… saracele Sandy Bridge (https://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Bridge#Desktop_platform)… oh wa-

    00
  16. Daca 5c il lansau la 399 16Gb…eu cred ca aveau succes cu acest model. Media Galaxy il are in stoc si acum la 1.400 si ceva…
    Greu cu ecranul de 4…n-as mai putea!
    Ma deranjeaza faptul ca desi RAM-ul a evoluat si s-a ieftinit…trag ca milogii la pret…
    IOS si Apps ok…probabil ca pe acest lucru se bazeaza.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile