investitori si proiecte

Ce n-au inteles aproape toti tinerii care si-au prezentat proiectele aseara este ca investitorii nu au inima. Lor nu le pasa de proiecte bine intentionte sau de cat de misto e designul. Nu. Ei vor sa stie cum faci bani si cum te pot ajuta sa faci mai multi bani, pentru ca sa faca si ei mai multi bani. Doctori in Ro. e un proiect bun. Dar nu exista o metoda clara de a face bani. Asa ca…va ramane nefacut pana una alta. Eok la fel. Pana nu scot 10.000€ pe luna din el, nu baga nimeni bani.  Tu esti cu ideea si cu sufletul, si el cu banii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Nu e chiar asa… Alexis Bonté a investit in Trilulilu cand nu faceau nici un ban… Si exemple mai sunt. Ai dreptate insa la partea cu „de unde face bani?” proiectul. Asta e foarte important.

    00
  2. Am vazut doctori din ro, dar nu mi se pare ceva…adica, oamenii au de obicei 1 medic si merg la el pana la un moment dat cand il schimba. Adica 1 data pe an sa foloseasca medici din ro. Nu vad unde e reusita…

    Trilulilu e mare in comparatie cu doctori din ro.

    00
  3. Sunt multi care au idei. Dar de la idee pana la a face ceva concret e mult. Si majoritatea nu stiu cum si de unde sa porneasca. Netcamp e o ocazie, dar e una. Ar trebuie sa existe mai multe.

    De exemplu. Sa zicem ca eu am o idee, de unde si cum pornesc, sa ajung sa-mi fac o echipa, sa vorbesc cu niste oameni, sa facem o analiza a ideii, sa incepem implemetarea, sa obtinem un produs beta, sa-l promovam, sa vindem.

    Cred ca s-ar putea putea scrie un articol lung de tot cu sfaturi pentru aceste lucruri. Ar fi interesant ca cineva cu o anumita pozitie in online sa fie dispus sa asculte idei, totul sub forma confidentiala, sa le analizeze si sa aleaga pe cele cu potential, sa-i ghideze intr-un anumit fel etc etc.

    Altfel, parerea mea, multe idei raman stagnate in capsorul unora care chiar ii duce bibilica dar nu se pricep sa proneasca, pentru ca sa fim sinceri nu toti au spirit antreprenorial.

    00
  4. NOU
    #4

    Merci de apreciere, Vali.
    O sa incercam sa ducem cat mai departe proiectul Doctori din RO (intr-o forma sau alta). Se prea poate sa ne oprim la un moment dat din cauza lipsei de fonduri, insa nu o sa-l lasam la stadiul de concept.
    Eu sunt optimist (sau naiv, ar zice unii).

    00
  5. Daca proiectul „doctori din ro” de care vorbiti e atunci am si eu 3 comentarii:

    1. m-am uitat pe prezentarea lor (ppt) si este intr-un slide ceva gen „concurenta = 0”, well, nu e tocmai asa, un proiect similar e doctorbun.ro (poate mai sunt si altele)

    2. ideea nu e noua, exista multe proiecte similare pentru alte tari, dar asta n-ar fi o problema pentru ca si trilulilu e inspirat din youtube, problema e ca nici proiectele straine nu sunt de succes (spre deosebire de cuplul youtube – trilulilu).

    3. oamenii prefera sa ceara sfatul/recomandarea unui cunoscut/prieten/ruda, decat sa se bazeze pe parerea unor straini.

    In rest, bafta cu proiectele!

    00
  6. @Fluture: trilu are potential sa faca bani, doctori din ro nu are.

  7. Pai Zoso, fir-ar, hai sa dai si un exemplu de proiect „asa da” . Ca sa ne lamurim si noi :).

    00
  8. NOU
    #8

    @Laur – concurenta directa nu exista in ro. doctorbun.ro nu face programari online. Diferenta e ca Doctori din RO o sa fie o aplicatie web, un serviciu online, in timp ce doctorbun e un director de medici si spitale.

    00
  9. NOU
    #9

    @Marius Tudor eu sunt convins ca in curand, medicii (si nu doar ei) vor avea 2 optiuni: sa se obisnuiasca cu era digitala sau sa dispara. Programarile facute cu pixul si carnetelul de buzunar nu vor mai merge multa vreme.

    00
  10. Bai zoso care e prostul care sa-si dea 10% din proiect pentru 30000 de euro atunci cand face 10000/luna?

    Eu nu m-as prezenta la netstartup daca as ajunge cu un proiect la nivelul despre care spui tu. Si da, doctori in ro e super tare. Pacat ca nu sunt nici medici interesati de asta (evident cei competenti n-au nevoie de o platforma din asta ca sa castige notorietate) si nici oameni care sa investeasca in proiect!

    00
  11. Evident nu ma refer la proiectele in care s-au bagat 400 000 si scot 10 000 pe luna … ma refer la alea cu investitii minime!

    00
  12. Daca se refera la Doctori Emigrati din Ro poate e ok. Insa doctori din Ro, mai bine fara…Cred ca ar face mai multi bani cu proiectul „Leacuri babesti” .

    00
  13. au as face un site: pacientul.ro sunt mai multi pacienti decat doctori…
    ca idee

    00
  14. @marie jeanne: de proiect cu potential sau cu bani? eok ar face meleoane daca ar avea un salesman bun sau un om care sa stie online.

  15. Vlad Georgescu, nu e proiect identic, dar la ambele idei functia cea mai folositoare ar fi data de topul medicilor, ori si ei au chestia asta. Partea de programari online, eventuale consultati etc ar fi doar accesorii. Asta e parerea mea si singura metoda de a afla e daca se va dezvolta proiectul… succes!

    00
  16. @Marius Tudor

    1. Cand ai 10K euro pe luna nu ai nevoie de investitor. Dar depinde de costurile operationale si de cati bani ai nevoie sa te dezvolti.
    2. Cand vine un investitor si iti da 30K euro pentru 10%, el vine si cu relatiile lui, iti deschide usi, iti da sfaturi, etc. Nu te gandi numai la bani.
    3. Nu te obliga nimeni sa cauti investitori. Daca poti sa te descurci si singur, fa-o.

    00
  17. NOU
    #17

    Salut Zoso. Iti multumesc si eu pentru aprecieri.
    Cred totusi ca nu am fost intelesi suficient de bine. Poate si pentru ca inca nu avem decat un concept. Monetizare exista. Chiar una destul de buna. Problema pe care o avem e comuna multor proiecte. Lipsa educatiei in directia internetului. Atat pt medici cat si pt pacienti. Dar cu o promovare buna se poate imbunatati situatia. Pana la urma rezolvam o problema.

    @Laur
    1. doctorbun este un alt jucator pe piata, nu un competitor. Pt ca ei sunt un director web cu rating pe medici. Noi o sa avem rating, dar nu asta este punctul forte. Noi facem programari medicale online, extrem de rapid si gratuit. Asta este problema pe care o rezolvam. Scrie si in prezentare :). Nu vom scoate bani din bannere.
    2.Binenteles ca nu este noua idea. N-am avut pretentia asta. Dar cand spui ca nu au avut succes proiectele de afara te inseli. Exista exemple de mare succes.
    3 Sunt perfect de acord. Dar de ce sa nu faca programarea la noi pe site, la doctorul dorit, atunci cand acesta e liber ?
    Multumim

    00
  18. Pai ai zis ca si eOk e, ca si doctoridin.ro, un proiect bun dar nemonetizabil. Dar daca zici ca eOk ar face bani cu un salesman bun, banuiesc ca e valabil si pentru celalat :).
    In general, cred ca in multe cazuri curajul si perseverenta sunt rasplatite, cand e vorba despre o idee buna. Altfel ar exista doar monopoluri si prea putina evolutie :)

    00
  19. @Giuco: Daca ai doar o idee nu te va baga nimeni in seama!
    Pentru inceput trebuie sa iei ideea si sa strangi niste bani (2500 -3000 de euro) pentru a obtine un site beta.
    Trebuie sa pui pasiune in ceea ce faci, sa visezi noaptea proiectul si sa`ti vina idei inainte de culcare.
    Vezi ce au ceilalti (90% va exista competitie) si tu incearca sa imbunatatesti.
    Incearca totul din punctul de vedere a userului, cauta carti despre User Interface (UI) sau User Experience. Vei descoperi o multime de lucruri interesante. 80% din designerii romaniei HABAR NU AU ce inseamna sa gandesti un site din punctul de vedere a userului (ex: cate site`uri au ‘refine’ la rezultatele cautarii, sau cate au dezabonare dupa ce`ti cumpara adresa de email).
    Citeste carti de marketing care au exemple in ele si vezi cum ai putea adauga valoare la site`ul tau. O investitie nu se face doar pe income`ul pe care il ai momentan online ci de felul in care gandesti ca si persoana, ideile pe care le ai in privinta proiectului tau (pe viitor) si proiectul in sine.
    Intr`un plan de afaceri, capitolul cu revenue forecast e pe la urma (oare de ce crezi ca e acolo?).
    E posibil ca pentru investitorii romani partea cu revenue forecast sa fie la inceput si daca se poate intinsa pe 7 pagini, dar ce folos are.. nu stiu!
    Ai zis la inceput de echipa, echipa inseamna bani sau daca nu inseamna bani inseamna procente din afacere care pe mai tarziu iti va pare rau. Cauta mana de lucru freelance, obtine o versiune beta, da`i drumu online, pune`ti analytics, fa o campanie de $200 pe AdWords si nu cumpara liste de email ca toti boii din .ro si pe urma cauta investitor.
    Sergiu Biris spunea pe al sau blog azi ca nu avem nici un site .ro in top 10 Google. Cum naiba sa avem daca noi nu aducem nimic nou si in plus fata de .com (doar ca site`ul e scris in romana, ceea ce triaza o parte din vizitatori) sau le lansam la 2 ani dupa ce boom`ul a fost facut. (Ma refer la site`urile de social-networking care au aparut in ultimul timp, dar asta e alta poveste).
    Altceva ce`ti mai pot spune.. nimeni nu-ti va da o carte ’10 pasi sa devii milionar’, totul tine de tine! Inveti din mers pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat.

    You can’t think big without thinking complex.

    Ciprian T.

    00
  20. @Marius Tudor: daca proiectul nu gaseste doctori doritori, nu crezi ca nu are piata si deci nu e un proiect atat de bun? Ideea fara piata de desfacere, si fara model de monetizare nu fac un proiect sa fie bun…

    00
  21. @Zoso: sa stii ca nu e mereu asa. Cred ca am sa te pot convinge de asta first-hand in curand ;)
    Ideea care se pune este daca proiectul are sanse sa creasca si sa faca bani intr-un interval de 2-3 ani, daca ai un plan concret si credibil pentru asta.

    Iar in general, daca deja faci 10.000 nu mai ai nevoie de seedmoney…. si NetStartup asta ofera (sau spre asta vrea sa deschida calea).

    00
  22. NOU
    #22

    Mici gandirisme la articol + comentarii:
    1. Da, investitorii nu au inima. Si nici nu trebuie sa aiba. Daca proiectul nu merge trebuie sa poata sa il inchida rapid si fara remuscari. Pentru un antreprenor e dificil sa renunte la „copilul” lui.
    2. Ca investitor nu vreau sa stiu neaparat din start cum o sa faci bani (vezi exemple internationale arhicunoscute). Personal cred ca este mai important sa fii pregatit mental pentru un drum lung si foarte periculos si sa ai determinarea de a demonstra fiabilitatea ideii tale.
    3. Adevarul mare si nesubliniat suficient sta in ultima fraza din comment-ul lui Giuco: antreprenoriatul nu este pentru toti.

    00
  23. Virgil: am zis eu altceva?! Daca proiectul meu cu investitie de 30 k ar scoate 10 k pe luna as merge singur mai departe pana ma va vedea cineva cu adevarat interesat cu adevarat de produsul meu.

    Mircea: e un model de business care are succes in alte tari! Deci proiectul e bun. Ca nu poate fi aplicat in Romania e deja alt story. Si noi cum vorbim de Romania, aici te cred pe cuvant :) Cred totusi ca trebuie incercat … sunt destui medici cu bani care pot vedea doctori din ro si ar putea fi interesati de o investitie! Investitiile in online nu vin neaparat de la oameni din online!

    00
  24. Andrei Stanciu, mersi de raspuns. Argument concret am doar la a 3-a intrebare pe care mi-ai pus-o. Pentru a putea face programarile asa cum zici va trebui ca medicul respectiv sa faca programari exclusiv prin site, altfel datele/orele se vor suprapune cu cele din agenda personala a cabinetului. Crezi ca in viitorul apropiat (urmatorii 10 ani) se va putea ajunge la nivelul la care toate programarile se fac printr-un site?

    Programarile medicale sunt gratuite de regula, consultatia e cea care costa, deci raman la parerea ca ratingul poate fi punctul forte, asta in cazul in care baza de date cu voturi va fi suficient de mare.

    00
  25. @Marius Tudor: in afara merge sigur, e un model demonstrat si de succes. Multe spitale si clinici il au pentru docotorii proprii.

    La noi, clar va fi mult mai greu.

    Asta intr-adevar nu inseamna ca nu trebuie incercat.

    00
  26. @Mircea: Ma gandesc doar daca ar fi fost ideea mea, cat as fi umblat pe la Ministerul Sanatatii. Sa-mi cumpere ei proiectul si sa impelementeze pe fiecare spital in parte. Si ma mai gandesc cat de fain ar fi ca toti medicii sa primeasca feedback negativ atunci cand iau spaga! :D

    Ca-n bancul ala ” vise, tata, vise!”

    00
  27. NOU
    #27

    @Laur: intr-adevar avem viziuni (e la moda acest cuvant) diferite. Eu am analizat destul de mult posibilitatile acestei aplicatii. Ca sa iti raspund, programarile nu trebuie realizate exclusiv prin intermediul site-ului pentru a functiona. Va dura destul pana cand asa ceva va fi posibil. Insa noi oferim medicilor posibilitatea de as adauga programarile de pe hartie in aplicatie si astfel nu vor aparea confuzii. Iar daca totusi apar, programarea poate fi respinsa. Pana la urma totul tine de educarea userilor dar mai ales a medicilor.
    Marius Deak a spus ceva la Webstock ce mie mi s-a parut foarte interesant. Pentru a educa poplatia trebuie sa produci ceva inainte de toate. Trebuie sa le oferi ceva pentru ai atrage. Asa ca vorbele nu fac 2 bani pana la urma. Din aceasta cauza noi, cei de la doctoridin.ro vom vorbi mai multe cand aplicatia va fi gata si cand vom avea mai multe argumente care sa sustina utilitatea ei. Multumim

    00
  28. NOU
    #28

    @Mircea Scarlatescu: Ai mare dreptate. Fara medici interesati aplicatia nu are nici un viitor. Eu consider totusi ca problemele pe care incercam sa le rezolvam sunt reale. Si de aceea vom merge inainte. Pana la urma aceasta tara este atat de jos si pentru ca se tot amana rezolvarea multor probleme. „Nu lasa pe maine ce poti face azi, lasa pe poimaine ca poate nu mai este nevoie” e la mare putere. Ne complacem in acest sistem medical dezordonat si spagar. Binenteles ca nu il vom restructura noi :). Dar daca aducem un plus, tot este ceva.

    00
  29. Are dreptate Zoso, toti vor un business plan rapid si care sa amortizeze investitia daca posibil in 12 luni. Nu exista nici o strategie in gandul lor, un plan pe 3-5 ani care sa creasca proiectul la un nivel si mai mare.

    Tocmai de aceea am refuzat deja 2 investitori, nu eram okay cu stilul lor si cu planurile oferite, marketing si monetizare.

    Sincer, cateodata trebuie sa mai si risti, si exemple sint foarte multe de firme care au investit in ceva mic si au avut rezultate exceptionale.

    00
  30. @Laur: Vezi, aici ar trebui sa lucreze ei acum, sa implementeze si un sistem de recomandare a doctorilor si reviews. Atunci ar deveni mai interactiv si ar oferi un motiv in plus ca mult mai multi doctori sa intre in reteaua lor.

    00
  31. @Marius Tudor: nici o sansa la Minister. La orice Minister. Nu la noi

    @Andrei Stanciu: problemele sunt cat se poate de reale. Totul e sa fie si doritori pentru rezolvarea lor :) In rest… spor mult

    00
  32. Monetizarea mi se pare ca oul si gaina.

    Doctorii nu vor voi sa fie in baza de date decat daca le aduci clienti, dar ca sa le aduci clienti trebuie sa ai doctorii.

    00
  33. Mai sunt site-uri care fac programari online pentru medici,
    aiprogramare.ro ar fi un exemplu, un esec din cate stiu. Medicii sunt o specie aparte.
    Ideea e insa buna, zic eu, le doresc bafta cu doctori din ro.
    Si sa stiti ca lumea e receptiva la pareri pe net despre medici.
    Sa vedeti pe site-urile gen desprecopii, pai acolo se fac si se desfac reputatii de ginecologi, ecografisti etc.
    Pai daca sunt gravida doar n-o s-o intreb pe soacra-mea de la Ploiesti care e cel mai tare dr. ginecolog la ora actuala in Bucuresti.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.