Investiția imobiliară perfectă…pentru mine

Din vară, după ce am semnat, m-am mai uitat din când în când pe anunțurile imobiliare, mai mult de curiozitate, nu atât să văd dacă apare ceva, ci să văd cum evoluează unele prețuri. La un moment dat am abandonat, ocupat fiind cu altele. Zilele astea mă roagă cineva să îi recomand niște case la care să meargă în vizită, că vrea să cumpere. Deschid, bag niște filtre de camere și preț, pornesc la căutat.

Și găsesc o casă pe care aș cumpăra-o eu:

  1. zonă deja construită, nu se va ridica vreun bloc în zonă niciodată.
  2. în oraș, nu pe câmpurile din jur, așadar utilități normale.
  3. un pic retrasă, dar nu cât să nu găsească curierii strada. acces excelent, ieșire spre 3 bulevarde.
  4. destulă pentru o familie (cu un copil), fără să fie mare/greu de întreținut.
  5. grădină mică, cât pentru flori și un grătar, ușor de întreținut.
  6. aproape de magazine și autobuz. locuri de parcare două.
  7. interior în stare bună, rezolvabil cu o lavabilă.

Ză only problem: o singură baie.

Calculele la rece sunt cam așa: din chirie, presupunând o ocupare neîntreruptă, zero renovări și zero apreciere, recuperez prețul de achiziție în 25 ani. Probabil cu aprecieri și renovări, tot în atât.

Sunt în dubii.

imobiliare-2022-brasov-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

154 comentarii

  1. Gandeste-te ca banii care stau degeaba se si depreciaza.

    00
    • Banii nu trebuie să stea degeaba, există atâtea alte investiții viabile.

      00
    • @ubercool: cum ar fi….?

      00
    • @Fisherman crypto boss, nu stiai?

      00
    • Eu plec in primul rand de la premisa sa nu pierd banii. :) Daca acum cumpar 10 oua de bani si peste 10 ani macar sa cumpar 10 oua. Lasand la o parte schemele piramidale(crypto) sunt si actiuni care au crescut si au fost stabile in ultimii ani: IBM, NEtflix, etc. Dar nu sunt sigure si oricand o pot lua la vale(si la deal). Un teren, un apartament, o casa sunt acolo, ai acte pe ele, greu sa ti le mai confiste cineva(e posibil). Si daca le scade pretul ca vine nu stiu ce criza peste 10 ani din cauza fenomenului inflationist care merge de 200 de ani si nu se schimba tot o sa fie o valoare. Il lasi la copii, ceva ramane, nu se pierde. La afaceri mereu le spun: nu te baga intr-un domeniu ce nu il stapanesti bine, indiferent ce ar fi ca poti ramane urgent in curul gol. Pe langa tepari/birocratie/controale care eu zic ca s-au mai diminuat ce nu stie „incepatorul” e ca ai nevoie de o groaza de cash extra sa nu te blochezi pt ca rar iti primesti banii la timp in economia romaneasca.

      00
    • Sunt doar pe jumatate de acord.

      Oportunitatile de regula nu „dureaza” mult, deci daca nu ai cash e greu sa „intri in joc” atunci.

      Pana vinzi un ap / casa dureaza, nu poti vinde doar o camera. Eventual poti renunta la 5-10% din pret ca sa vinzi rapid, dar tot dureaza cateva zile.

      00
    • @Ciocanul mai toți investitorii de succes au scris in nenumărate rânduri ca strategia lor de baza este diversificarea portofoliului. De exemplu: iei 5000$ si-i investești in diverse domenii de exemplu: $1500 in software, $1500 in hardware, $1000 in farmaceutice, $1000 in agricultură.

      Doar ca romanul n-are $5000 ci are, poate, 5000 lei, asta daca-i are si pe aia. Câte acțiuni la o companie software cumperi de $1000 ? Plus că românul de multe ori chiar are nevoie de banii ăia. Rareori sunt bani care stau mai mult de un an in cont.

      Ori actiunile sunt investitii pe termen lung, de 2-3-5 ani, posibil si mai mult.

      Asa ca, ce faci? Te imprumuti la banca pentru a baga banii in actiuni? Bagi sume de 5x mai mici decat americanii, printr-un broker, in optiuni? Te bagi pe day trading (care e practic un job in sine) la sume mici?

      00
  2. „Ză only problem: o singură baie.”

    Not you too?!

    Serios: da, o singura baie pentru o familie nu e destul, dar cat ai vrea? Sa nu-mi spui 3 – 4 :))

    00
    • inca o data: 1. situatia ideala, pentru fiecare cur o buda. 2 situatia acceptabila, 2 bude. 3 situatia pentru saracie si scandal, bine ca avem o buda.

      00
    • chiar nu inteleg obsesia asta cu baile…

      00
    • Noi suntem 3, eu, sotia si fetita de 5 ani. In apartamentul nostru unde am stat initial am avut 2 bai, am vandut pentru a construi o casa si am stat provizoriu in alt apartament un an de zile, cu o singura baie. Dupa ce am plecat de la 2 bai la una am concluzionat ca este greu cu una singura. In plan aveam sa construim casa cu 2 bai, toti ne-au sfatuit sa facem totusi 3 si am taiat dintr-o camera si am mai facut una. Acum cu 3 bai pot sa spun ca a fost cea mai buna decizie.

      00
    • Nu-i nicio obsesie. E normal să vrei să îți simplifici viața?
      Majoritatea nu lucrează de acasă. Deci, dimineața la aceași ora 2 adulți, copii etc. se vor înghesui în singura baie din casă.
      Poate nu toți preferăm să ne trezim cu jumătate de oră mai repede să avem toți timp de mers la baie.

      00
    • Subscriu, ma trezesc zilnic cu 15 minute mai devreme doar sa am timpul meu neintrerupt e buda.

      2 bude is the way to go.

      00
    • Da, nici eu nu înțeleg care e faza cu băile. Eu nu petrec mai mult de 15-20 min pe zi în baie. Îmi ia 5 min să mă cac și să mă spăl, maxim. 5-10 min maxim un duș. Singurul avantaj pe care îl văd la casele sau apartamentele cu mai multe băi, e în caz de oaspeți.

      00
    • Obsesia romanului: sa avem o casa pregatita in primul rand pentru oaspeti. Ne facem de ras, da-o naibii!

      00
    • Pe vremuri când eram singura din casa vu program de dimineata, cand plecam eu la munca, în pat încă se sforaia, asa ca nu ma băteam cu nimeni pe singura baie din apartament. Nu am simțit nevoia de doua bai niciodată. Apoi ne-am mutat la apartament cu 2 bai, aceeași situație, foloseam doar una, insa când veneau musafiri, ii pofteam frumos în baia de serviciu, era mult mai comod asa. Rareori am folosit baia mica pentru altceva decât spălat&uscat rufe, ca acolo era și stația de haine :)).

      Acum… alt apartament, tot doua bai, dar pentru rufe exista o camera separată. 4 years later, nimeni nu mai are program fix în casa. Rezultatul? Baia mica este nou nouță, nu cred ca am intrat de 10 ori în ea.

      Va fi utila când creste copilul și vom avea program de plecat de acasă dimineața vrând nevrând.

      00
    • Noi suntem 3 si avem 2 bai. O baie cu cada si cu toate lucrurile esentiale si o alta baie de „serviciu ” doar cu buda si chiuveta, pozitionata foarte aproape de locul unde ne petrecem majoritatea timpului.

      Eu am o chestie cu folositul baii de catre musafiri. Pe toti ii invit frumos la baia mica, nu ma intereseaza ca vin in gasca si fac coada la spalat pe maini.

      Baia mare e baia noastra, cu toate lucrurile personale la vedere , nu intram decat noi in ea.

      Chiar si cand nu avem musafiri, cele 2 bai sunt folosite la turatie maxima, fiind pozitionate departe una de alta ( apartament pe lung) .

      00
    • 1 ora si 18 minute de la postarea articolului i-a luat Laurei sa ne zica despre un fost/actual/viitor apartament. Zici ca e bot.

      00
    • Robert3, nu te mai saturi să mă muști de cur. Mai ho, stai pe curu’ tău.

      00
    • Inteleg downvoturile intr-un fel. Nu am zis ca 1 baie ajunge pentru o familie, dar nici 3 – 4, mai da-l in plm…

      00
    • @G.: Hai sa-ti explic eu, nu de alta, dar casnica a fost finuta. Cand esti la buda si te caci, daca vrea nevasta si/sau copilul ce te faci, ii trimiti in living, la vecini sau, in cazul in care stai la casa, afara dupa colt? Sau un membru se spala, iar altii au nevoi fiziologice. Sau ai musafiri si ati baut mai mult de 2-3-4 beri. Intelegi ideea?!?

      @vali: Da; e aiurea o casa cu o singura baie, dar poti inghesui/adauga inca una mica?! Daca da, si ai banii pentru investit ia-o macar pentru banii de chirie lunara. Sau o cosmetizezi si o pui pe airbnb pentru straini ca maine-poimaine se deschide aeroportul.

      00
    • @Radu-Mihai ai fost vreodata in situatia pe care ai descris? Daca da, de cate ori pe an? Asta am vrut sa zic, o singura baie nu e ok, dar daca eu ma spal nevasta poate sa se duca la baia 2, in nici un caz nu am avut nevoie de mai mult de 2 bai. Oaspetii da-l in plm, se duc in baia mica. De ce plm sa fac 3 bai in caz ca am 2 oaspeti care vor sa se duca la baie in acelasi timp.

      00
    • Poate nu vreti sa va spalati pe dinti in „mireasma” lasata de ocupantul anterior al baii. Zic si eu, nu dau cu parul… nici sa bateti in usa ca se machiaza consoarta/fiica si aveti nevoie si voi sa folositi toaleta.

      00
    • @Ubercool, tu 15-20 de minute în baie, nevasta 30 de minute (că se se mai și machiază, coafează părul, etc) + minim 15 minute/copil. (Cu cât e mai mic copilul, timpul crește).
      Cu cât timp înainte de plecare vă treziți.

      00
    • Laura, nu te supara, dar e de tot c*catul sa-ti poftesti musafirii in baia mica in mod repetat. Indirect ii spui omului ca e cam jegos din punctul tau de vedere.

      Este DOAR 7 LEI un set de hartie pentru colac…

      https://www.emag.ro/set-hartie-pentru-acoperirea-colacului-de-toaleta-travelsafe-ts0061-10-bucati-7682/pd/DF7N7HMBM/?cmpid=86992&gclid=EAIaIQobChMIjZLCsujt9QIVjOF3Ch0M5Q4vEAQYASABEgJCBPD_BwE

      00
    • Eu sunt de acord cu Laura.
      Am stat în apartament cu o baie, acum am 2, de 2×2,5. Una e a copilului, dar doar cu numele, pentru că după câteva zile și-a mutat prosopul și periuța în baia noastră. Așa că o baie stă nefolosită. Este însă practică de 2/3 ori pe an când am musafiri pe i perioadă mai lungă de timp. Altfel tot în baia noastră, uzuală, îi trimit.
      Neapărat 2 băi e o aroganță, nu o necesitate sau deal-braker. Pentru familii numeroase, de la 5 inși în sus, da, este o necesitate, dar chiar și în 4 după mine e de ajuns o baie. Prefer o debara în plus, sau un studio.
      Acum serios, cât timp vă petreceți în baie zilnic? Lăsați telefonul afară și se reduce timpul.

      00
    • @AB tu te machiezi în baie?

      00
    • 2 adulți,, 3 bai, fiecare cu funcții clare. Uneori nu ne sunt de ajuns.
      Baia cu dus- în ea, pe langa dus, se fumează și bea cafeaua.
      Baia cu cada- are și zona de spălat și uscat rufe plus dulapuri pt depozitare (dero, hârtie igienica, necesare)
      Baia mica, de la parter- teoretic e pentru musafiri, practic în ea e litiera pisicii și, dacă ne da voie, o folosim și noi când ne e lene sa urcam.
      As mai vrea o a doua baie pentru fumat și băut cafeaua uneori…

      00
    • @Ubercool, eu nu mă machiez deloc. :) în rarele situații când o fac, o fac în baie pt că n-am oglindă în dormitor. Si știu o grămadă de femei (maică-mea included) care se machiază în baie.
      mă pieptăn/coafez în baie.

      @AlinP, din punct meu de vedere, colacul de wc e printre ultimele motive pt care mi-aș pofti musafirii în altă baie decât în cea pe care o folosește în mod curent familia.
      Uite câteva motive:
      – coșul de rufe care dă p-afară, cu niște chiloți moț. Eventual chiloții copilului cu skid-marks:
      – a fost copilu’ (sau oricine) și a lăsat urme pe vas și n-a avut nimeni timp să curețe în următoarea secundă;
      – e deschis sertarul cu absorbante/tampoane;
      – n-am chef să curăț toată zona vasului de toaletă pt că unii masculi au țintă proastă sau nu le pasă. (Știu o grămadă de femei care se plâng de problemă, dacă soțiilor și fiilor lor nu le pasă de ele, de ce le-ar păsa de mine, mult mai străină).
      Mai sunt o grămadă de motive pt care cineva ar alege să păstreze baia familiei cât mai privată, motive care nu includ colacul de wc.

      00
    • @lulu pune-ți WC în bucătărie! De ce să stai chinuit într-un spațiu mic? Și apoi colacul e tare și rece, fără spătar….

      00
    • problema voastră e că nu aveți condiții, în general, nu că nu aveți băi destule. Unul se machiază în baie, altul își bea cafeaua acolo sau fumează…

      00
    • @G., tu ai pornit comentariul de la afirmatia lui Vali ca o singura baie nu este de ajuns. Nu a spus nimeni nimic de 3-4 bai pentru o familie de 2-3 persoane, dar 2 sunt necesare.
      Mai ales atunci cand toata lumea incepe programul de lucru la aceeasi ora si ar vrea sa faca baie dimineata inainte de munca.

      @ubercool, tu ai nevoie de 15 minute in baie dimineata, poate sotia are nevoie de 20 de minute ca la ea dureaza mai mult statul pe WC si poate mai vor si copii sa se pregateasca. Uite asa, ajungi la concluzia ca unii membri ai familiei trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme pentru a „prinde” loc.

      @AlinP, un musafir civilizat intreaba el unde se poate duce la baie, deci nu vad nicio jignire daca il conduci catre baia de serviciu.

      00
  3. „zonă deja construită, nu se va ridica vreun bloc în zonă niciodată”
    Pe acelasi principiu si-au cumparat niste prieteni o casa, nu s-a ridicat vreun bloc, insa s-a facut o biserica chiar langa ei…

    00
  4. Autorul „Banii in Miscare” zice ca o investitie in imobiliare ar trebui sa se recupereze intre 15-17 ani. Tot nenea zice ca trebuie luat in considerare un grad de ocupare de 80%.

    00
    • Cam asa e. Daca urmariti, in medie, pretul unui apartament este vreo 200 de chirii, ceea ce inseamna cam 17 ani. Tot ce e sub calculul asta e un deal bun de cumparare. Altfel, un deal bun de inchiriere (ceruta, nu oferita). Si, tot cu acest calcul, obtii un randament de 6%. Mai bun ca la orice banca dar poate ca sub fata de alte variante. Bineinteles, asta e valabil pentru piete imobiliare stabilizate, nu emergente.

      00
    • 80% rată de ocupare se rezolvă ușor dacă proprietatea e într-un oraș decent.

      În cazul meu, am ales doar chiriași care plătesc prin cont bancar. Dacă pleacă fără să anunțe cu cel puțin două luni înainte, am cele două luni acoperite. Fiind persoane cu loc de muncă, nu-și permit manevre de boschetari.

      Problema e că durează puțin să-i găsești. Funcționează pentru proprietăți în care s-ar muta oameni cu ceva perspectivă.

      00
    • Totul e sa nu ai nevoie de banii aia pe loc, pt ca nu e o investitie lichida (gen ai nevoie de cateva saptamani/luni ca sa o transformi in bani cand te arde)
      Si cica profitul pe imobiliare se face la cumparare (adica acolo scoti cei 5 – 10-15% in fct de cat poti sa negociezi si de cat de strans e vanzatorul cu usa).

      00
    • Mda, tipul care de 3-4 ani tot vede picajul pietei imobiliare… o persoana buna de la care sa iei lumina pe tema asta :)

      00
    • Vinde Statul obligatiuni cu 5.62% pe an chiar acum la Posta

      00
    • 5,6% în lei dragule… Nu în euro. Cât a fost inflația?

      00
    • poti sa o recuperezi si peste o luna trebuie doar sa vinzi casa

      00
  5. virgin investor: cumpar casa/apartament, bag in chirie, ma chinui cu chiriasi ani de zile, se strica lucruri, repar, pierd timp bani, ma aleg cu 1000€ profit dupa 5 ani.

    chad investor: nft, crypto, stocks, stories cu portofoliul zilnic pe insta

    00
  6. Unde sunt cele doua locuri de parcare? Pe carosabil, cât se întinde gardul casei?

    00
  7. Ultimul paragraf nu are sens, calculele nu prea arata asa din punctul meu de vedere, al unui bucurestean: presupunand zero investitii, ocupare 100% tot timpul, recuperarea s-ar face in 15-20 de ani (randamentul initial din chirii e pe la 5-6%, posibil sa fie mai jos in Brasov fiindca ai si mai putini chiriasi sau poate nu te-ai uitat la zona care trebuie); desigur asta e nefezabil, doar de dragul calculului, dar mai este si aprecierea de capital. Daca se pastreaza raportul de acum dintre preturi si salarii (care este destul de comparabil cu alte tari cu apa calda) si salariile vor continua sa creasca intr-un ritm similar cu cel din ultima vreme (in ultimii 15 ani, s-au dublat si ceva in termeni reali, ajustati la inflatie), m-as astepta ca pretul locuintei medii sa creasca de vreo 2 ori in urmatorii in urmatorii 20 de ani, sa zicem…

    Chiria o sa tot creasca pe masura ce Romania o sa ajunga cam ca-n Vest si o sa fie o tara in care va fi mult mai greu sa-ti permiti un credit ipotecar (avans mare, conditii destul de restrictive pe gradul de indatorare).

    Btw, din chirii cu randament initial de 5% (cu chirie constanta ulterior) si o dublare a valorii apartamentului te duci intr-un CAGR de 5,6% pe 20 de ani. Is this ideal? Absolut nu, dar plasamentele in rezi oricum nu sunt vazute in tarile cu apa calda ca o investitie care sa aduca multa valoare, mai degraba ca una care o conserva (prin Viena se cumpara blocuri cu randament investitional de 1%, let that sink in)…

    TL:DR: vrei siguranta si profituri mici sau reduse intr-un caz fericit? Cumperi rezi. Vrei sa faci bani seriosi? Bagi banii la bursa si gasesti ceva potrivit profilului tau de risc si de potentiale castiguri.

    00
    • Ocuparea 100% e imposibila.

      00
    • Ocuparea 100% e imposibila.

      NU ȘI DACĂ O ȚIN PE ELODIA ACOLO!!!

    • De-asta si ziceam ca e doar de dragul calculului… oricum, am mai tras de cifre in excel si cu o indexare a chiriei la o inflatiei, si ajustand pentru costuri de reparatii si neocupare in anumite perioade, te duci spre 5% CAGR. In conditiile in care S&P 500 este pe la 10-11%/an pe un orizont foarte lung de timp daca privim in urma, pentru mine personal e clar ce e de ales (si fix asta am ales cu banii mei fiind o persoana tanara care are timp sa recupereze eventuale pierderi). That being said, exista in mod clar o nevoie de conservare a averii si de diversificare, dovada ca se cumpara lejer rezidential cu randamente de 1-2% in Europa de Vest.

      Oricum, piata de acum din RO (si calculele) arata complet diferit fata de cum aratau prin 2006-2008…

      00
    • ”prin Viena se cumpara blocuri cu randament investitional de 1%”

      Există și așa numitele ”negative yield bonds„ pe care investitorii le cumpără. Pe înțelesul tuturor, bagi x azi lei și primești mai puțin peste y ani. Adică ai pierdere garantată.

      00
    • @Zarax: București. Patru apartamente au ocupare de 100% de 5 ani. Cum? Contract făcut ca lumea, chiriași spălați, fără manevre la plic. Dacă fuge careva am două luni acoperite, că nu-și permit să aibă conturile blocate.

      Restul sunt ocupate peste 75%, asta fiindcă mi-a fost lene și silă să fac demersuri.

      @ubercool: Prin Viena se compensează cu calitatea vieții. Te muți aici, ai deja venit anual de câteva ori mai mare decât în orice țară din est. Merită.

      00
    • @Serban, mai devreme sau mai tarziu vor pleca chiriasii iar tu va trebui sa renovezi sau macar sa dai un lavabil plus ca nu gasesti chirias instant. Intr-un an poti avea ocupare 100% dar media pe mai multi ani va fi sub.

      00
    • @Zarax: Corect. Investesc în reperații chiar și atunci când nu se schimbă chiriașii.

      Caut să-mi tratez chiriașii așa cum am fost tratat, dar asta nu e schemă de îmbogățire rapidă. Am vârât bani în proprietățile din România ca să nu-i țin în cont. Deocamdată e aproape de un demers de caritate, vom vedea ce iese când le vând, când vor avea plozii 16-18 ani.

      00
    • Din nou, sunt genul de om care nu ar da afară o familie cu copii, care s-a comportat impecabil, pentru €50 în plus pe lună. Asta fiindcă n-am nevoie – dacă se schimbă treaba e un aspect de îndeptat.

      00
    • @Silviu: oare rata, pretul locuintei nu sunt corelate cu inflatia? adica, sa te protejezi de inflatie, da e o idee sa cumperi imobiliare. Pentru a te imbogati (adica sa acumulezi mult mai mult decat inflatia), in imobiliare iti trebuie 2 lucruri: ori esti pe o piata emergenta (nu stiu, un teren viran, o zona nedezvoltata dar cu perspectiva dezvoltarii etc.) sau, cum zicea foarte bine cineva mai sus, sa negociezi bine la cumparare.

      00
    • @ Octav nu preturile sunt corelate cu preturile de consum, ci chiria este cvasi-corelata cu inflatia (desi, teoretic, la noi ar trebui sa creasca pe termen mai lung si chiria daca o sa devenim si noi piata occidentala in sensul ca nu o sa-si mai permita asa multi un credit ipotecar)… si da, sigur vor mai creste la noi preturile pe termen mediu atata timp cat creste puterea de cumparare… ignorand momentul 2006-2008, care era clar o bula, acum suntem pe la un fair value cu preturile raportat la puterea de cumparare. Si daca raportul asta ar sta constant si salariile vor continua sa creasca, bam, apreciere de capital.

      Dar in fine, la ce cotete se construiesc prin Romania, nu as lipi eticheta asta de orice apartament nou, iar la alea vechi, nah, depinde de cat de OK este cladirea…

      00
    • @Serban „Caut să-mi tratez chiriașii așa cum am fost tratat. Deocamdată e aproape de un demers de caritate” astea 2 sunt motivele pentru care nu ai avut probleme cu chiriasii. Bravo. Am intalnit proprietari si de un fel si de altul. Unde a fost ok am stat ani in sir fara probleme. Unde nu, l-am ***** imediat cum a expirat contractul sa nu ma trezesc dat in judecata, ca de luat garantia inapoi nu putea fi vorba indiferent ca i-am lasat casa mai curata si varuita decat am gasit-o. Nu ma arunc sa zic care e procentul intr-o parte sau alta, dar cand vrei nu stiu cati bani pe chirie si nu oferi nimic de banii aia in afara de acoperis si atat, nu tu promptitudine cand e vorba de reparat prin casa, amanat cu lunile montarea unui aer conditionat acolo unde e cazul si altele de felul asta, e de asteptat ca si chiriasul sa isi ia „revansa” la un moment dat.
      Din experienta avuta pana acum ca chirias, cel mai bine e sa cauti direct proprietar si nu prin agent, ca sa il vezi cu ochii tai pe proprietar daca e om ok sau nu. M-as hazarda sa zic ca logica asta e valabila si cand esti de cealalta parte a baricadei.

      00
    • Ma regasesc in vorbele lui Serban. Multi nu inteleg ce e cu chiria, cum e etc.
      Eu fac contract la Finante.. repar ce se strica. Am ISCIR si service la centrale. Daca e musai bag o lavabila. In timp ce ei sunt acolo. La un apartament omul a prelungit un an ca nu si-a gasit, cu viitoarea nevasta, ceva a lui.
      Caut alta proprietate, ca efectiv mi-a cazut din cer o suma de bani pt. 2 camere. Tot pt chirie. E bine sa le ai in orasul in care stai. E usor de intretinut. Intr-un oras resedinta de judet de pe langa Cluj, am acelasi randament de pe 2 apartamente, ca in mult iubitul oras universitar. Chiar la pret 2 apartamente fac cat unul din Cluj. Cresterea preturilor e identica. N-am pierdut investind aici in ultimii 2 ani.
      1 baie e naspa. Chiar si pt doi. Trei bai la o casa, poate cam mult pt trei oameni. Noi atati suntem. 2 sunt suficiente, dar e ok si asa. Fiecare cu a lui.

      00
  8. ma gandesc ca fiind casa poti rezolva relativ usor sa mai construiesti o baie. un apendic la casa. Nici nu trebuie sa fie f mare, cat sa incapa dus nu cada

    00
  9. Bani se tipăresc chiar și în secunda asta.
    Teren … nu, iar case ….. nu acolo.

    00
  10. Va salut dl Vali. La modul cel mai serios, o sa ne căutam casa anul asta in BV și as vrea ajutorul dvs. Va pot contracta drept agent imobiliar.

    Putem povesti pe email, adresa este cea corecta

    00
  11. Adică îți dublezi investiția în 25 de ani

    Care este alternativa? Eu nu prea văd….

    00
  12. „nu se va ridica vreun bloc în zonă niciodată”. Cum de esti asa sigur?

    00
  13. NOU
    #86

    Mai traiesti 25 de ani ?

    00
  14. si iar nu va mai ajunge lumea la varfu nasului … cum se prinde putin caimac in buzunar cum apar basinile cu 1-2-3 bai la o familie. Daca va intreb unde va cacati cand erati mici … majoritatea va e rusine sa raspundeti in fundu curtii.

    00
    • ce prost ai fost aici.

    • True story:
      In Belgia impozitul pe casa tine cont de cate bude ai. Le zice „chambre a eau” = „camera cu apa”. Ej’boier daca te speli si nu stai la rand la buda.
      Si apropo de asta, in tara asta am vazut cea mai ciudata relatie a oamenilor cu buda.
      Cele mai multe case au doar una. De obicei e ascunsa intre 4 pereti – fara chiuveta(!!!), abia ai loc sa stai pe tron si sa tii usa inchisa. :D La una am stat…cum sa explic, invers, ceva gen „reverse cowboy”). Trebuie sa deschizi minim o usa sau doua pana ajungi sa te speli pe maini. Brrrrrr
      La restaurante am numarat pe degete budele (mai) decente. Oriunde te duci jeg de parca nu e a lor, si in 99% din cazuri e cu bani, chiar daca iti faci cumparaturile la un mall de fitze.
      Uneori e mai cinstit la noi in spatele curtii.

      00
    • Unii dintre noi fac duș înainte să iasă din casă și când vin acasă. Musai și înainte să se culce. Dacă o singură baie nu e o problemă pentru tine, mă întreb cât de des te speli. Se reglează din deodorant?

      00
    • @Serban – te simti cu musca pe caciula ?
      daca transpiri ca un borhot e normal sa te speli de 2-3 ori pe zi …

      00
    • În continuare, nu cred că reazlizezi cât de gravă e situația.

      Eu am două băi și două toalete separate la șase camere, tu pari că te speli doar atunci când simți că puți. Nu vreau să te jignesc, dar asta reiese din ce postezi.

      00
    • @Cosmin – se numeste confort si este firesc sa beneficiezi de el atunci cand iti permiti, chiar daca anterior nu ai avut parte de asa ceva. Acum o mie de ani aveam buda in curte (si in casa), jucam fotbal cu minge de 35 si aveam o singura pereche de tenesi chinezesti si speram sa am o bicicleta cu viteze – alea erau conditiile si atat se putea pentru mine atunci.
      Azi am 5 dormitoare, 2 bai si garaj de 2 masini cu intrare din casa, 4-5 perechi de adidasi diferiti, masina cu scaune cu incalzire si racire in cur si tot asa.
      Tu zici sa nu beneficiez de confort daca imi permit, doar pentru ca la un moment dat in viata nu mi-am permis?

      00
    • @Cosmin, sorry, dar poate tu. Eu am crescut începând cu vârsta de 2 ani în casă cu baie și toaletă de serviciu pentru 4 persoane.

      00
    • @sebybv, pai sunt frati cu francezii normal ca au buda separata, cine i-a pacalit nu stiu exact, inteleg sa ai sala dd baie separat nu si wc fara spalatoare dar plm egalite fraternite pentru toti parazitii, pun intended.

      00
  15. Ză only problem: o singură baie.

    Pentru asta propun una din 3 solutii:
    1) izolezi buda de orice semnal wifi sau mobil, ca sa nu zabiveasca lumea pe buda citind bloguri
    2) mai pui un wc si un pisoar si faci 2 cabine, ca la mall
    3) faci o buda afara, pentru urgente

    cu placere

    00
  16. Mai faci un wc in fundul curtii.

    00
    • Hai sa terminam odata cu mentalitatea asta de sclav. Auzi, wc in fundul curtii. In 2022. Adica de ce nu as avea wc la strada, cu fereastra in gard?

      00
    • Anda, cred ca WC cu peretele exterior din sticla este cel mai potrivit ;-)

      00
    • Anda, imi pare rau, nu am avut steguletele la mine ca sa semnalizez gluma.

      00
    • ce-i drept daca ai o curte mare cum au boierii chiar ai putea avea un wc in fundul curtii =)) una e sa mergi la buda de langa foisor alta sa mai mergi vreo 200m pana la aia din casa

      00
    • Dacă buda de lângă foișor e cum avea tataie când era eu mică (nu locuiam la tataie), chiar și cu zewa în loc de scânteia, merg 200 m până în casă. :)

      00
  17. In tara in care majoritatea locuiesc fara nici o baie, nici nu ai cum sa te superi pe cei din comentarii care nu vad ca ar fi o problema o singura baie la 3-4 persoane.

    00
  18. Vali, o colega cauta de ceva timp casa in Brasov sau imprejurimi, dar nu a gasit nimic.
    Buget 150 000…170 000 euro. Ii poti recomanda ceva? Ii zic sa-ti dea mail?
    Cat ai comisionul? :)

    00
  19. Recuperarea investitiei la o casa, prin chirie, se face mai greu decat la un apartament (garsoniera sau 2 cam). In primul rand ca plaja de clienti pentru casa e mai ingusta, iar si aia ingusta care exista, e deobicei suficient de potenta financiar incat sa isi permita propria casa. Sunt foare rare cazurile in care oamenii gandesc in felul urmator: „am un apartament cu 2 camere, insa clar nu e suficient pentru familia noastra formata din 2 adulti si 2 copii. Ce facem? Luam o casa mare in care sa incapem toti, iar dupa 18 ani dupa ce ne pleaca pruncii la facultati, ramanem singuri in casa aia mare? Nu… Mai bine inchiriem apartamentul nostru, mai punem o diferenta de 300-500 euro pe luna, si stam la casa pentru urmatorii ani, iar cand pruncii zboara de acasa, ne mutam inapoi la apartament”.

    Radamentul unui imobil include inclusiv aprecierea lui, nu doar venitul care-l produce. Altfel, e ca si cum ai calcula chiria in euro si la 15 ani de la achizitia lui, dar tot la primul curs valutar de acu’ 15 ani.

    Referitor la ‘za problem’, nu ai dat si restul detaliilor: cat de mare e casa de are o singura baie. Ma indoiesc ca e un P+1, probabil e doar un P cu 2 cam si living – iar genul asta de compartimentari sunt destul de frecvente. Daca are insa 3 cam si living si o singura baie, aici eu zic ca e prostia arhitectului ca nu a gandit deloc bine.

    00
    • au demolat baia de la parter ca să facă un living mai mare.

    • Teoretic cum s-a demolat, asa se poate și reface :))
      Dar ce a fost în mintea lor? Living mai mare ca să primească mai mulți oaspeți? Pe care apoi sa-i trimită la etaj la baie? :)))

      00
    • Casele se inchiriaza la expati si pt birouri. E o intreaga piata pt ele, normal in orasele mari.

      00
    • @Big: expatii inchiriaza doar in anumite zone. La fel si birourile, deobicei se inchiriaza in oras, nu la periferie.

      O casa in zona foarte buna a Bucurestiului, isi va scoate investitia in aproximativ 30 de ani, fara a pune la socoteala reparatii/renovari, etc.
      O casa la periferie, isi va scoate investitia in aproximativ 15 ani, la fel, fara a socoti alte investitii in imobil.

      00
  20. Calculele la rece sunt cam așa: daca ai banii aia cash pull the trigger. Altfel se pot intampla multe in 25 de ani.

    00
  21. Uau, 75 comentarii in 2 ore. New record.
    Good job Mr. Vali.

    00
  22. De ce nu 2-3 apartamente (garsoniere/cu maxim 2 camere)? se inchiriaza cel mai usor. Nu credeam ca e o piata asa mare de inchiriat case.

    00
  23. Imobliarele in Romania sunt o jungla oricum ai vrea s-o dai. Pe partea de inchiriat legislatia si cadrul de lucru sunt foarte greoaie si efectiv ajungi sa preferi sa mergi la negru cu riscurile de rigoare. Daca proprietatea ta este in alt oras fata de cel in care domiciliezi lucrurile devin si mai nasoale intrucat fie gasesti pe cineva sa se ocupe de acea proprietate, fie faci tu drumurile. Toate astea se traduc prin niste costuri ce se adauga la final fie ca ne place sau nu.
    Experienta mea in Romania cand vine vorba cu privire la inchiriat(chirias si proprietar) este una proasta. Si cand spun experienta ma refer la oamenii peste care am dat si mai ales peste apucaturile lor. Ca si chirias am dat de un proprietar miserupist unde la orice problema trebuia sa ma ocup eu(spart tevi, schimbat calorifere, chestii din astea), desigur costul acestor operatiuni era dedus din chirie nu si deranjul meu. Ca proprietar am dat peste tot felul de oameni cu pretentii nerealiste la pretul pe care-l afisam si cu ce ofeream desigur. De asemenea m-am trezit cu animale de companie in apartament si am sfarsit prin a schimba o buna parte din mobila ca na cotarlei ii placea sa roada la lemn. Sa nu mai zic mobila noua si scrijelita la vreo cateva luni ca nu stiu ce i s-a parut geniului care locuia pe acolo. Toate astea venind de la niste oameni aparent ok la prima faza care aveau toate intentiile bune.
    Recent m-am gandit sa scot toata mobila si sa-l inchiriez nemobilat pentru ca deja nu se merita sa schimb mobila plus alte reparatii. Desigur nu exista o presiune sa vand insa cel putin in Romania mi se pare mai ok pentru toata lumea sa inchiriezi nemobiliat intrucat lumea este mai responsabila cand sunt lucrurile lor, respectiv nu pleci asa cand ai chef sau platesti cand nu ai chef. De asemenea m-am gandit sa caut proprietati prin alte tari mai calde gen Spania/Portugalia si sa cumpar ceva pe acolo eventual sa gasesc diverse firme care se pot ocupa pentru inchiriat Airbnb si altele. Cu toate acestea experienta avuta aici ma face sa evit o perioada investitiile intrucat e prea mare jungla si de la un punct nu se merita.
    La final totul ramane la apetenta ta de risc si cat de bine poti dormi noaptea. In acest moment mi se pare ca eu cel putin pot dormi mai linistit daca aleg sa investesc intr-un ETF lunar la bursa si eventual sa mai bag niste bani de seminte in diverse companii exotice care pot lua in sus sau nu.

    00
  24. 1 e o functie de pretul zonei. Daca pretul zonei creste pana cand e profitabil sa cumperi 2 case sa dai sapaga si sa faci un bloc atunci se vor face blocuri.

    00
  25. E ok cu mai multe bai. Cam 2 la 3 persoane si 3 la 4-5. Normal ca poti sta si cu o singura baie, in final am plecat toti acum 1 mil de ani dintr-o pestera. Sunt insa si la o casa chestii care iti ridica mult confortul si chestii care iti ridica putin confortul. Asta cu o baie in plus mi se pare ca ridica mult confortul, o camera dedicata tip salon rar folosit e o aiureala. Pt o baie in plus: ti se strica buda/cada/etc, ai una de rezerva. Se caca unul acum, parca te-ai duce in alta imediat. Dimineata toti pe o baie daca au acelasi program. Ai mai mult loc de depozitare, eu de exemplu folosesc baia mai mica, fetele au o groaza de cacaturi si le-am lasat in baia mai mare.

    00
  26. Bude putine în casa no bueno. Cam asta am prins din articol și sunt bine, ca eu am plănuit ore-o 6 în a mea. Dar-ar sa o pot ridica la cât costa materialele în ziua de azi.

    00
  27. Daca e permisa intrebarea, poate recomanda cineva o zona linistita de case in Bucuresti pentru locuit? in afara de cele gen cotroceni, primaverii, aviatorilor etc

    00
    • corbeanca :D

    • Eram interesata de Corbeanca, dar mi-a trecut când am intrat pe un grup local de Facebook și nu era weekend în 2021 fără minim o postare în care oamenii se plângeau de manele date la maxim. Cică politia oricum nu le face nimic.
      Cum parca nu vreau sa ascult manele pe un credit de 30 de ani, am zis pas.

      00
    • o comunitate fără manele e o comunitate fără spirit de aventură, fără zâmbet, fără povești.

    • Stau in Corbeanca de 7 ani si nu m-as mai intoarce in Bucuresti. Iar legat de manele, numarul manelistilor raportati la oameni normali e mult mai mic decat in Bucuresti.

      00
    • Perfect atunci,sa fie fara zâmbet și fără povesti. Eu vreau o comunitate anosta ca mine, care doarme noaptea și își baga mașinile în curte. Dacă își da și zăpada din fata curții deja e vis.

      00
    • Nu mă pricep, zic și eu din ce mi s-a părut din autobuz/de pe trotuar:
      – străduțele care dau în Bd. Bucureștii Noi, dincolo de parcul Bazilescu. Casele i s-au părut rezonabil de mici, genul casă dintr-un orășel de provincie, dar curțile erau cam la fel, dimensiuni de curți de oraș mic-mediu de provincie, ceva mai mărișoare decât mai în centru. Încăpeau niște flori, un foișor, 2 pomi, o mașină și chiar un strat de ierburi aromatice, dacă te pasionează grădinăritul; (curțile și casele mult mai mici decât vilele, viluțele și viloaiele din centru.
      – străduțele din bucata dintre Calea Griviței și bd. Ion Mihalache. Am o suspiciune că-s cam scumpe, dar s-ar putea să nu fie tot atât de scumpe ca în cartierele menționate de tine sau chiar ca pe partea ailaltă de bulevard, spre Cașin
      – aș arunca o privire pe străduțele care dau în Drumul Sării, pe partea dinspre sectorul 6;
      – mai sunt niște străduțe cu case care păreau ok, care dădeau în Șoseaua Antiaeriana, dar pe cealaltă parte dau în cartierul Rahova și acum cca 20 de ani zona era ciudată: o stradă avea gaze, asfalt,apă, canalizare, una nimic, una tot, una nimic;
      – prin Vatra luminoasă. Am avut o mătușă care avea o casă pe o străduță cu niște case (demisol, etaj și mansardă) în zona stadionului național. Erau mai multe străduțe paralele cu casele astea tip;

      Habar n-am care-s prețurile în zonele astea. Nu cred că-s ieftine.
      Dar am zis de zone pe care le-am văzut intr-un fel sau altul și mi s-au părut cochete și civilizate și unde eu personal m-aș uita de o casă dacă chiar aș avea bani și aș vrea să locuiesc în București (în interiorul Bucureștiului :) ).
      E foarte posibil să mai existe bucățele liniștite de cartiere cu case, dar p-astea le știu și mi le amintesc acum, pt că p-aici am bălit să locuiesc în diverse momente ale vieții.

      00
  28. „zonă deja construită, nu se va ridica vreun bloc în zonă niciodată”

    Cred că așa a spus și vecinul din apropiere care acum este înconjurat din toate părțile de câte un bloc :) Două din ele sunt gata, alte două tocmai se construiesc. E distractiv să știi că dacă ieși în curte te văd la modul serios TOATE blocurile :))

    00
  29. „Ză only problem: o singură baie. … Sunt în dubii.”

    Treaba e simpla.
    O casa (casa, da?!) suficient de mare pentru o astfel de familie cu doar o baie este o eroare de proiectare si un chin pentru familia care-si propune sa locuiasca in ea.

    Asa ca sunt doua optiuni posibile:
    1. exista posibilitatea sa mai faci o baie fie redesenand niste spatii la interior, fie sa o adaugi casei actuale ca o anexa dar cu acces din interior, nu buda-n curte. In cazul asta as cumpara-o.
    2. Nu exista nicio varianta da a adauga o baie. In cazul asta as trece mai departe ca si cand n-ar fi fost.

    Noi suntem 4 persoane la 2 bai plus o spalatorie cu chiuveta-only si ne sunt suficiente in 95% din situatii in mod normal. Pe vreme de pandemie si work from home ne acopera doar in cca 80% din situatii.

    Vazand utilizarea de care se bucura chiuveta din spalatorie si nevoile din restul de 5-20% din situatii, regret ca nu am mai facut o mica baie de serviciu (a half-bath cum se zice), dar nu mai permitea spatiul.

    My two cents

    00
  30. Vali, ar trebui să faci un sondaj dom’le, ce mănâncă cititorii tăi și familiile lor, că zici că își trăiesc viața în budă!
    Vino cu niște articole despre mâncat echilibrat, sau pune-l pe Cristi. Un vlog cu un nutriționist…. Găsești tu ceva

    00
    • Nu e vorba de ce mănâncă sau de unde își petrece lumea timpul.
      E foarte posibil ca baia să fie goală 90% din cele 24 de ore ale zilei.
      Dar în foarte multe familii ora de plecare și/sau sosire acasă este mai mult sau mai puțin aceeași pt mai mulți sau chiar toți membrii familiei.
      O familie cu adulți corporatiști și doi copii sub 10 ani, ante pandemie ar fi plecat cu toții la job/școală/grădiniță la aceeași oră (mai ales dacă nu era vreo bonă/bunică în peisaj să ducă copiii).
      De asemenea, aceeași familie are aceeași oră de plecare/sosire din diverse locuri de petrecut timpul (liber): cumpărături/patinaj/cinema/parc/ munte/ mare/bunici/whatever. Și pt mulți astea se petrec suficient de des încât o baie la 3-4 oameni să fie o problemă.
      Plus că în baie lumea nu doar doar golește diverse cavități corporale: fac duș/baie, curăță litiera pisicii, spală de mână ceva, curăță baia, incarcă/descarcă mașina de spălat pt ăia care o au în baie, etc.

      00
  31. https://www.facebook.com/101773528099677/posts/462258182051208/?d=n

    Avem și aici o super oferta din Cluj. Comentariile sunt top.

    00
  32. Am renovat in 2020, casa din ’40, aveam o baie dar pt. ca juniorul are obiceiul sa uite sa se mai ridice de pe tron am luat din camera lui 2.2m2 si am facut, o toaleta cu dus si chiuveta. Camera oricum era mica, acum e si mai mica dar sunt 2 bai si sunt de nepretuit. Se poate face o baie relativ usor, fara sa sapi foarte adanc pentru scurgere, in baia pe care am facut-o am pus un tocator cu pompa pt. resturi, am tras scurgerea pe sus si am acoperit-o cu rigips, i-am facut ceva frumos sa nu se vada tzeava pana iese din casa.

    00
  33. … N-ai citit Iancu Guda? daca amortizezi la peste 15 ani e total gresita investitia in imobiliare. ;)

    00
  34. Eu stau singur intr-un apartament de 3 camere si pot spune ca 2 bai reprezinta o necesitate in secolul 21 mai ales daca gandesti pe termen lung si te gandesti ca orice se poate intampla astfel incat sa ai nevoie de o baie in plus. De exemplu te poti trezi cu probleme la o baie, defectiuni, renovari si ca timp de 2 saptamani , una dintre ele, nu o poti folosi , asa cum mi s-a intamplat mie sau sa ai musafiri neasteptati timp de 2 luni si atunci a doua baie este AUR(nu ma refer la partidul AUR) . Eu de exemplu am o cada in baia matrimoniala si o cabina de dus walk-in in cea de a doua. Daca stai la casa o camera tehnica este binevenita. Sunt si apartamente cu camere tehnice dar alea sunt rare.

    00
  35. Ce parere ai de Sacele, langa Brasov? Sau Tarlugeni?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile