Inventarul clădirilor vulnerabile la cutremur?

Ascultam podcastul ăla impotent de la Recorder despre cutremur, și vine momentul cu clădirile vulnerabile la cutremur. Nimeni nu știe câte sunt, că nu s-a mai investigat nimic. Se pornise inventarierea lor și s-au oprit la un moment dat.

Ok. De ce s-au oprit? Au găsit ceva? Le-a spus cineva? Cine? De ce? Găseau prea multe? De ce găseau prea multe? Ce s-a întâmplat cu ele între timp? Au fost consolidate pe ascuns? Au fost lăsate așa? Au fost vândute unor fraieri?

Repetați întrebarea asta de zeci de ore. De ce. De ce s-au oprit. De ce nu există o listă clară. De ce statul nu și-a consolidat el clădirile. De ce nu facem instructaj la școală. De ce. De ce. De ce.

cutremur

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Instructaj se face la scoala.

    00
    • La școala de jurnalism poate.
      ,, Cutremur în showbiz…. S a aflat tot tot! Bob Marley a murit la 36 de ani, fără nici o intervenție chirurgicală la nivel dentar !!!,,

      00
  2. 1. In general sefii si sefutzii de la ISU, cei de la primarie, cei de la *insert orice* au in birou una sau mai multe icoane. Acele icoane au rol de protectie, il protejeaza pe cel din birou ca pe timpul domniei lui sa nu vina cutremurul cel mare. Din ’77 pana acum a functionat.
    2. Daca eu imi fac acasa o lista cu ce ar trebui sa pun la punct s-ar aduna 20 de lucruri(random number). Ii arat nevestei si atunci ea va avea asteptari, imj va cere sa repar din ele, viata mi-ar fi mai grea. Prefer sa nu ma apuc sa fac acea lista si sa-mi tin o iconitza protectoare in portofel.
    Concluzie: nu facem liste cu cladiri cu rism seismic ridicat ca sa nu ne traga nimeni de maneca.

    00
    • alta idee:
      -esti un modest alegator care vrea sa isi vanda apartamentul/imobilul
      -vin specialistii si spun ca imobilul tau se va darama la primul cutremur de peste 6.3grade
      Te bucuri? Mai votezi cu acel primar? O sa-ti mai vei putea asigura proprietatea?

      00
  3. Păi agitația a fost bună cât să ne oblige să cumpărăm polița pad, de parcă ar mai fi vreo firmă în stare să despăgubească în caz de cutremur major

    00
    • Sa nu uitam ca despagubirea la PAD e de 20.000 euro (respectiv 10000 pentru saraci), s-or fi gandit ca ii muta pe toti la rulote in caz de ceva..

      00
  4. pai sunt cam private. nu statul trebuie sa aiba grija de ele….

    00
    • Salut cu nostalgie un capitalist încremenit

      00
    • sunt cam foarte socialist de fapt, dar chiar sa aiba grija de casa ta statul nu inteleg. si ca exemplu pentru astia asa, nu socialisti ci comunisti partari ca tine, crezi ca e normal sa am un apt intr-un bloc cu bulina care valoreaza cam 0 -20K acum si vine primaria si imi renoveaza blocul si acum pot sa il vand cu 100k . nu am cheltuit nimic, a avut grija statul de mine. fo!

      00
    • Și cine ar fi de vină fiindcă tu crezi că o renovare rezolvă problemele structurale despre care e vorba aici?

      00
    • cine ar fi de vina? dar niste responsabilitate personala nu trebuie sa avem? si btw, prin renovare nu ma refeream la vopsit pe afara ci la rezolvarea problemelor structurale. dar probabil iti e greu sa intelegi. sucul de morcovi cu lapte de soia ti-a crescut estrogenul prea mult si te simti nevoita sa raspunzi prea repede, inainte sa citesti ce am scris.

      00
  5. Cel care vinde, pierde bani. Cel care cumpara, sta cu stres. Concluzia e ca e mai bine daca nu stim.

    00
  6. La cutremur si nu numai, functioneaza selectia naturala.

    00
  7. sunt multe, mi se pare imposibil ca la noi sa se reuseasca in timp util sa se consolideze. si pana s-ar termina, la noi ar dura 50 ani, trb s-o iei de la capat cu alea care acum sunt okish samd

    00
    • Ca la radet

      00
    • 50 de ani ar dura studiul de fezabilitate. Mai durează apoi ceva până câștigă licitația cine trebuie…

      În fine, se rezolvă în câteva sute de ani.
      Aveți răbdare, unde vă grăbiți așa domne’

      00
    • Pai ar trebui demolate si reconstruite mai bine de jumatate dintre cladirile din Romania.
      Un cost pe care nu este nimeni dispus sa-l suporte.

      00
    • Cel mai romanesc comentariu posibil. De ce se consolidam, si asa nu terminam tot, mai bine sa moara cateva sute de mii de oameni decat sa facem noi ceva. De ce sa fac dus, si asa ma imput pana maine. De ce sa spal masina, si asa se murdareste pana saptamana viitoare. De ce sa-nvat ceva, si asa pot copia. De ce sa ii duc sotiei flori, si asa e proasta si se cedeaza dupa mai multe insistente.

      00
  8. La un moment dat a fost cineva investigat in București : se prinsesera oamenii ca e mai ieftin sa dai spaga la cineva sa iti reinspecteze cladirea și sa o scoata de pe lista cladirilor cu bulina rosie.
    Nu mai știu exact articolul, parca acum 5-10 ani.

    00
  9. Ce ii impiedica pe proprietari sau pe viitorii proprietari sa isi faca expertiza singuri – sa plateasca un expert? In fond e vb de viata lor. Ea fel ca aia care intra in depasire in curba. Mai bine sa nu stie ca vine TIR ul pe contrasens.

    00
    • Problema este ca adesea sa faci modificarile necesare e mai scump decat sa construiesti de la 0.
      Vorbim de cladiri vechi, cu spatii adesea mici.
      Daca faci pereti noi, blochezi totul.
      Dureaza si costa enorm.

      00
    • @Bogdan1, dacă mentenanța ( întreținerea) și reparația bunului pe care îl ai în posesie constați că ,,te costă mult,, înseamnă că nu îți permiți acel bun.

      00
    • Bogdan, nu trebuie toata lumea sa aiba o rapandula de casa prin Cluj in care sa nu investeasca absolut nimic si sa o inchirieze unuia care face coffee shop artizanal; unele darapanaturi de case merg si pe minus.

      00
  10. Nu e nimeni real intereat de acest aspect.
    1. Primariile nu vor sa stie, pentru ca ar trebui sa faca ceva. Nu au bani, legislatia e praf si e mai comod asa.
    2. Proprietarii nici nu vor sa auda de asaceva, pt ca adesea sunt in zone centrale, cu preturi mari si nu isi permit sa investeasca in solutii de intarire a constructiei, dar nici nu vor sa le scaza valoarea de piata.

    In ‘77 tata lucra in armata, iar dupa cutremur, mortii au fost dusi pe stadionul 23 august.

    Armata s-a mobilizat atunci.

    Acum va fi teribil, nu va faceti iluzii.
    Nu uitati ca veti ramane ai fara utilitati: apa potabila, gaze si curent.

    Nu vor avea unde sa ingroape mortii.

    Si uite asa, scapa si Nici Sordan de problema cladirilor istorice si se apar terenuri proaspete pt noile PUZ-uri.

    00
    • Că se leagă de armată și de cutremur:

      Acum ceva ani a fost o emisiune despre cutremurul din’77
      Era în emisiune și un actor Mihai Gruia Sandu, atunci militar în termen
      Ce m-am frapat la Gruia e faptul că a spus CĂ SE ȘTIA!!!!!!!! că va fi cutremur și ofițerii își sunau familiile, asta îmi aduc aminte

      Poate știe cineva unde e arhivată integral aceasta emisiune

      http://tvr2.tvr.ro/un-nou-sezon-destine-ca-n-filme-din-4-martie_7118.html
      https://m.youtube.com/watch?v=QgYp5ThWoyg

      00
    • „Nici Sordan de problema cladirilor istorice si se apar terenuri proaspete pt noile PUZ-uri.”

      De multe poti sa il acuzi pe primarul actual, in primul rand ca pare un autist politic. Dar e prea mult sa sugerezi ca de abia asteapta sa scape de cladirile vechi ca sa dea liber la constructii noi. Ca realitatea e exact pe dos. Orice vrea sa construiasca ceva nou in Bucuresti cam stie asta.

      00
  11. Nu e nevoie de listă.
    Cine stă în imobile construite înainte de ’80, își asumă riscul.
    Cine cumpără, la fel.
    Sa speri că o clădire care a trecut prin cutremurul din ’77 (+ câteva notabile după) e OK, e naivitate.

    00
    • Nici pentru alea făcute după ’77 nu bag mână în foc, înafara de cele pe Bulevardul Unirii făcute pentru nomenclatură.

      00
    • @Florin
      Orice structura are un anume grad de elasticitate, asa ca e mai putin mpotrant numarul de cutremure prin care a trecut, daca tot restul e in standarde.
      O cladire se misca si e afectata in fiecare zi de la vibratii, tasari ale terenului si alte asemenea, pe care nu le simti.
      Mai importante sunt lucruri ca marca betonului, armarea si configuratia structurala, pentru ca nici o cladire nu e real „proiectata sa reziste la cutremur” ci incadrata intr-o serie de coeficienti, si asta incepand de la primul normativ de prin 1960.

      Majoritatea cladirilor care au cazut in ’77 aveau fie o configuratie structurala dubioasa rau (cu centre de masa/rigiditate amplasate ampulea, rosturi seismice zero), ca nu existau norme si metodologii de verificare aprobate, fie beton care era mai mult nisip pentru ca „dezvoltatorul de anii ’40” facuse economii.

      Anecdotic, la unele teste ale marcii betonului pe cladiri din perioada interbelica un cm cub de beton care teoretic trebuia sa reziste la 2-300 kg incarcare pana sa se sparga…..rezista la 50 kg sau mai putin.

      Asa ca orice ar spune agentii imobiliari, m-as feri mai degraba de cladiri construite in perioada in care furtul de materiale era o forma de supravietuire ca in anii ’80 sau in care dirigintii de santier inchideau ochii la orice ca in anii ’90, ca cine stie ce dracu’ materiale sunt bagate acolo.

      Ca un exemplu, gandeste-te ca majoritatea blocurilor in care „auzi vecinul de sus cand merge la baie” sunt in cartierele construite fix in perioada aia (Berceni/Dristor/Tineretului), mai ales unde s-au folosit elemente prefabricate.

      00
  12. Varianta auzită de mine ar fi că majoritatea blocurilor din perioada comunistă în București sunt vulnerabile la cutremur, iar dacă ar ieși public să spună asta s-ar duce piața imobiliară în jos. Plauzibil? Aș zice că da. Blocurile făcute după ’77 se apropie de 40 de ani vechime, multe au fost prost întreținute, mai cunoaștem vecini care au spart un perete de rezistență…

    00
  13. Vedem la marele cutremur ce și cum.

    00
  14. Cel putin un sfert din Bucuresti va fi pus la pamant cand o veni cutremurul ala mare. Si Romania se va reintoarce unde ii e locul, adica in Evul Mediu. Vor dura decenii pana va veti reveni. And good luck with that!

    00
  15. Noi românii nu știm să facem prevenție iar când se întâmplă o tragedie spunem că Așa a vrut Dumnezeu sau Nu a avut zile.

    00
  16. Nicolae Noica, fost ministru, explica intr-un interviu acum cativa ani, ca imbulinarea a fost determinata pe baza vechimii constructiei/standard de constructie, nu pe baza de expertiza tehnica.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube