Jocurile de societate sunt în viața noastră încă de prima dată când ieșim să socializăm cu alți copii la câțiva anișori, până când jucăm ultima tablă cu pensionarul de la 5, albiți de trecerea timpului. Multe dintre ele le-am învățat de mici și apoi, din cauză că nu le-am mai jucat, le-am uitat cu trecerea timpului. Pe zoso.ro, vrem să vă reamintim o parte din jocurile de societate îndrăgite de noi toți, prin acest serial.
Vom trece în serial prin jocuri de cărți, jocuri care implică un traseu sau o tablă de joc, dar și jocuri care se pot juca fără alte echipamente sau cu resurse comune(foaie de hârtie și pix).
Jocurile cu traseu sau tablă de joc datează din anul 3500 î.Hr. și s-au născut în Egiptul antic. Primele lor urme de astfel de jocuri au fost descoperite în situri arheologice ce datează din epoca de dinaintea dinastiei faraonilor egipteni. În vremea aceea, jocurile se jucau pe table în nisip sau sculptate în piatră și lemn, cu pietre și piese din lemn. În ziua de azi, majoritatea jocurilor au și o variantă online, cea mai celebră fiind colecția de jocuri de la Hoyle.
Jocurile cu traseu se împart în funcție de 3 elemente care țin de modul în care se obține victoria. Jocurile bazate pe strategie, cum ar fi șah-ul, se pot anticipa și gândi astfel încât mutările să ducă la victorie. De cealaltă parte, jocurile pentru copii, ”Nu te supăra, frate” sau ”Snakes and Ladders”, se bazează pe norocul la aruncarea zarului, nefiind nicio decizie implicată în joc.
Cele mai dificile și mai bune jocuri cu traseu sunt cele care îmbină elementele de noroc cu cele de strategie în aducerea victoriei. La ”Monopoly”, de exemplu, poți avea un handicap sever dacă norocul tău la zaruri este dezastruos, însă pe parcursul a mai multe jocuri, jucătorul cu strategia cea mai bună va avea de câștigat.
Al treilea element este diplomația sau abilitatea de a negocia cu ceilalți jucători. Tipul ăsta de factor se aplică în jocurile cu mai mult de 3 jucători și cu un traseu complex, ce implică decizii și interacțiuni.
Există peste 400 de jocuri cu tablă, din care o să vă povestim despre cele mai populare și mai interesante. Așteptăm de la voi sugestii de jocuri pe care le-ați încercat și v-au plăcut.
Jocurile de cărți implică în mod evident, în loc de o tablă cu un traseu, un pachet de cărți de un anumit tip.
Cărțile de joc au evoluat pe parcursul a 600 de ani, în funcție de culturile care le-au adoptat.
Cel mai comun tip este cel al cărților de poker anglo-american. El conține 52 de cărți, cu cele 4 tipuri de culori – inimă roșie, inimă neagră sau pică, treflă și romb și 13 simboluri ierarhice – de la 2 până la 10, apoi Juvete(Valet), Damă, Rege(Popă), As. Se mai includ în pachet 2 sau 4 jockeri, folosiți la diverse jocuri ca și cărți speciale.
În Europa centrală, pachetul de cărți are și o variantă de 32 – nu apar cărțile de la 2 la 6. Culorile și simbolurile diferă, aici apărând Frunza(verde), Inima(Roșie), Bâtă(sferă cu clopot), Ghindă(galbenă). Cărțile sunt originare din Germania și se folosesc la șeptică, cruce, chemps.
Mai există pachetul de 78 de cărți pentru tarot sau cel de 48 cărți japoneze, dar nu sunt foarte răspândite și au utilizări limitate.
Jocul de cărți începe invariabil cu împărțirea către jucători a cărților, în direcția acelor de ceasornic pentru America de Nord, Europa de Nord și Vest, Australia și Rusia, și în direcția opusă acelor de ceas în celelalte regiuni ale lumii. Cărțile se împart cu fața în jos, pentru a nu fi văzute și de ceilalți jucători.
Întotdeauna înainte de împărțire cărțile se amestecă de către dealer, care poate fi în afara jocului sau poate fi unul dintre jucători.
Diferența notabilă față de jocurile cu traseu este că jocul de cărți poate fi inventat de către unul din jucători sau poate fi modificat dintr-o variantă mai veche, regulile noi devenind reguli de casă, respectate de toți de la masă. Jucătorul care nu respectă regulile ajunge să fie penalizat pentru asta sau pur și simplu se reface tura stricată de greșeala unuia din participanți.
Tipuri de jocuri de cărți:
Jocuri în care se iau ”mâini” – runde multiple, fiecare jucător pune o carte pe masă, iar cartea cea mai puternică ”duce mâna”. Aici trebuie să iei cât mai multe mâini, cele mai puține sau un număr prestabilit. – Whist, Șeptică, Cruce, Pinochle și altele
Jocuri de împerecheat cărți – scopul este să aduni cât mai multe perechi de cărți de un anumit tip – Kemps, Gin, Rummy, Popa Prostu, Canasta etc.
Jocuri în care trebuie să scapi de cărți – runde multiple în care trebuie să scapi de cât mai multe cărți cu putință, așa încât să termini primul cărțile din mână – Macao, Șeptică americană
Jocuri de acumulare – trebuie să ajungi să ai toate cărțile de joc în mâna ta – Război
Jocuri de comparație – compari valoarea mâinilor tale sau a cărților din mână după un anumit număr de runde – Poker, 21, Black Jack, Baccarat
Jocuri de băutură – se bea
Jocuri cu pariuri – variații de mai sus, cu mențiunea că se depun pariuri în fiecare rundă.
Și aici așteptăm jocurile voastre preferate cu cărți de joc despre care vreți să citiți în serialul nostru.
Jocurile care se joacă fără alte resurse decât jucătorii sau cele care folosesc resurse comune(foi de hârtie și pix) fac și ele parte din lista jocurilor de societate pe care vrem să o prezentă aici, pe zoso.ro. Aceste jocuri sunt foarte populare tocmai pentru că nu au nevoie de materiale sau pregătire suplimentară, ci doar o explicație scurtă a regulilor pentru cei care nu le cunosc și o tura demonstrativă fiind suficiente pentru a începe jocul.
Avantajele unor astfel de jocuri e că numărul lor nu este limitat de un traseu, un număr de pioni sau număr de cărți disponibile. Întradevăr, o parte din jocuri se pot juca doar în doi, dar regulile se pot adapta pentru mai multe persoane.
Vrem să vă reamintim regulile de fazan, biscuite, avioane, vapoare, fotbal pe hârtie, statuete și altele
În articolele următoare, vă vom descrie câteva din cele mai populare jocuri din fiecare categorie în parte, descriind regulamentul, modul de joc, construcția, povestea. Așteptăm și sugestii de la voi legate de ce jocuri ați vrea să vă reamintim.
Abonati-va la MaiBun.ro pentru a primi articolele prin email sau RSS si invata cu noi toate jocurile de societate.
Baccarat ? Nu sunt sigura ca vreau sa invat, dar totusi mi-ar placea sa vad regulile. De asemenea, as vrea sa vad care e treaba cu Gin-ul.
As vrea sa vad ca prezentati si 66 sau Licitatie… ar fi interesant…
ne bucuram in münchen ca putem sa vedem regulile jocurilor noastre din tinerete si sa-i invatam si pe copii nostrii,rentz,whist am dori cu placere sa gasim regulamentele la Dumneavoastra.Va multumim si va dorim toate cele bune
Multumimi de sugestii. Va pregatim urmatorul episod saptamana viitoare. Pana atunci, va invitam sa cititi si celelalte articole de pe zoso.ro
Unul dintre jocurile mele preferate cu carti si poate unul dintre cele mai fun de jucat in muulte persoane este Mafia Il stiti?