Ce am învățat stând o lună fără dinți

La accidentul din 2007 am rămas cu o parte din maxilar cu probleme. Întâi, toate măselele de pe stânga jos s-au făcut zob și au trebuit scoase. După ce am așteptat ca zona să se vindece pentru a putea face implant. Nu s-a întâmplat. Osul de jos e în continuare trist și fragil, osul de sus e mai bine, dar a rămas deformat, dar măselele de acolo sunt bune.

Eh, am purces la montarea unei frumoase plăci pe partea de jos, care să elimine cei doi dinți din față care erau strâmbi și să adauge două măsele pe partea lipsă. Deci mi-a pilit 7 dinți și mi-a adăugat o placă având 9. O lună de zile am mâncat mai mult moale, că dinții care erau întregi dureau dacă apăsam pe ei.

Ce am învățat:

Te obișnuiești fără dinți.

Primele zile au fost groaznice, eram obișnuit într-un fel, nu mai mergea așa, mestecam greu, rupeam greu. Dar după o lună deja sunt obișnuit să evit unele mâncăruri și să mestec cu atenție.

Așa cred că se întâmplă și cu cei care nu au bani să își pună dinți. Trec peste rușine și peste handicap și se adaptează.

Lumea se uită în gura ta.

E un șoc măricel pentru cei din jur să apari într-o zi fără 2-3 dinți. Lumea observă și oricât de mult am vrea să credem că nu e așa, aspectul contează.

De aceea mă uit siderat la oameni care au probleme cu dinții, pentru că au alte priorități, gen aifon sau concediu.

Periajul contează.

Am lăsat-o mai moale cu periajul, mai ales pe lângă dinții piliți, prilej pentru resturi de mâncare să se adune pe la gingie și dinții să prindă un început de galben. Și asta doar într-o lună.

 

În stânga cu toți piliți și în dreapta cum arată la final. Nu vreți să îi vedeți mai mari.

dinti-noi

 

SHAORMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

  1. Acum a disparut frica de programarea la dentist de vineri :)

    00
  2. Welcome 2 za club… stiu cum e cu dintologia, stiu cum e cu operatiile (mi-a luat an jumate sa imi aduc dantura la o stare mai… normala), am dezvoltat alergie la ace, la mirosul de dezinfectant, la freza la persoane imbracate in halat si…. am programare vineri :)

    00
  3. Eu ma duc la dentist si rad :) Am noroc de asa doamna doctor. Bravo pentru curaj!

    00
  4. Dacă ești mulțumit poate spui si numele dentistului …

    00
  5. NOU
    #8

    Damn, si eu care credeam ca am probleme grave cu dantura după ce am stat 5 zile fără dinti.

    00
  6. Ca sa fie distractia „maxima” pune si o radiografie sa vedem minuni de tratamente endodontice ( de canal) ….

    00
  7. Sincer mi-ar fi placut sa vad poza si la o rezolutie mai mare, poate chiar si niste radiografii (pt a vedea adaptarea marginala si distructia osoasa), pare destul de interesant cazul. Lucrarea in sine nu pare spectaculoasa, efectul de halou de pe marginea incizala lipseste cu desavarsire, din punct de vedere morfologic lucrarile protetice par mai mari, era loc si de mai bine. Cat despre periaj, nu este vorba doar despre ingalbenirea coroanelor, ci despre sanatatea tesutului periodontal (se resoarbe osul si gingia mai rapid). Ti-as recomanda sa folosesti si ata dentara (daca nu o faci deja).

    00
  8. @zoso – dus bucal ai?

    00
  9. Ce ai patit in 2007 ?

    00
  10. Important e să perseverezi. Doar aşa s-a obişnuit şi ăla care nu s-a mai spălat pe dinţi de 6 ani. Cică n-a avut timp.
    :)))
    ăsta e recordul de pacient nespălat, de care mi-a povestit o colegă. Din fericire, n-a fost al meu.

    00
  11. „Te obișnuiești fără dinți.” – pare genul de lucru pe care aş vrea să i-l zic unuia după ce m-a călcat pe nervi.

    00
  12. ori te-ai zgarcit la bani, ori nu ti-ai permis, dar lucrarea de jos e proasta, se vede de la o posta ca e falsa. pare a fi acrilat. si eu aveam probleme de ordin estetic cu dintii din fata-sus (unul era negru, deoarece mi l-a omorat un medic dentist tare priceput cand eram prin gimnaziu) asa ca am ales varianta pilit+imbracat. 4 dinti, ceramica pe zirconiu, 1280 euro, plus tratamente si alte lucrari, probabil la 1500 am ajuns. asta doar dintii din fata. dar a meritat investitia, am prieteni stomatologi care nu si-au dat seama ca e vorba de dinti imbracati.

    00
    • comentariul tău e comentariul unui muist din tulcea, cu dinții de rozătoare. serios. pot pune poze cu tine aici, să vadă lumea cine comentează, dar n-o s-o fac, e de ajuns că tu știi că ești muist, deși nu știu cum prestezi cu dinții ăia atât de mari.

      succese

    • poti da adresa si nr tel a dentistului despre care spui?

      00
  13. Pentru a scapa de petele galbene e nevoie de detartraj. Culoarea galbena nu vine neaparat de la smaltul care s-a ingalbenit, ci de multe ori de la tartrul care s-a asezat peste dinti. Deci, printre recomandari:
    – Initial detartraj complet, la stomatolog (cateva sute de ron in Bucuresti)
    – Folosirea atei dentare in mod corect, cel putin de 2 ori pe saptamana, recomand ata dentara expandabila, nu cu ceara. Ata dentara se foloseste curatand de sus in jos, pentru eliminarea resturilor, nu in stil fierastrau pentru ca va taiati gingia si apar infectii.
    – Control la stomatolog la 3-6 luni pentru a preveni cariile si alte probleme
    – Rezolvarea cariilor adanci prin pilirea dintilor si coroana, daca va permiteti zirconiu e cel mai bun, daca nu, merge si ceramica peste metal, insa de la ceramica peste metal se innegreste gingia la baza si poate aparea gust de metal in gura
    – Rezolvarea dintilor lipsa prin implanturi, fara punte care sa distruga un dinte sanatos
    – Spalarea dintilor dimineata si seara, dupa masa. Am vazut oameni care se spala pe dinti doar inainte de masa, de parca scopul ar fi sa ai dintii curati inainte sa mananci.

    00
    • Subscriu. Cam asa fac si eu plus folosirea de apa oxigenata ( amestec cu apa 50% ) 10 zile apoi pauza sau 10 zile apa de gura – dupa indicatiile stomatologului care pot diferi de la caz la caz.

      00
  14. Trebuie sa stau destul timp fara dinti..mi-ati putea recomanda niste exemple de mancare inafara iaurtului ? Multumesc anticipat

    01
  15. daca nu am dinti si macin mancarea mecanic..o amestec incet si o inghit …ce efecte pot aparea?

    00
  16. Bună! Am văzut articolul ăsta abia acum, după 3 ani. Sunt curioasă în ce stare e lucrarea ta acum, ce neplăceri ai, dacă ai.
    Sunt asistentă de stomatologie, am lucrat cu mulți medici de-a lungul anilor, de la cei mai profesionişti, stomatologi de top, până la… mai mult sau mai puțin competenți. Ştiu exact cum trebuie tratat un astfel de caz ca la carte, dar mai ştiu şi că vinzi un rinichi ca să te trateze un medic foarte bun. Şi eu am în gură câteva minuni „rezolvate” în copilărie de nişte strungari, că stomatologi sigur nu au fost.
    Ştiu că acum nu mai contează pt dvs, dar ceva probleme sunt acolo.
    1. În primul rând, extensiile distale sunt întotdeauna de evitat, şi niciodată nu se pun molari în extensie! Şi dvs aveți 2 extensii, un molar şi un premolar.
    Cele două oricum au doar rol estetic, întotdeauna sunt făcute în inocluzie, adică sunt mai „scunde” ca să nu muşcați direct pe ele, deci nu vă ajută în masticație. Oricum, chiar şi aşa, cu 2 extensii efectul de pârghie nu e deloc de neglijat, chiar dacă aveți caninii pe care, teoretic, vă puteți baza.
    Dacă nu vi s-a decimentat puntea până acum…oricum forțele pe care le absorb dinții din față sunt mari şi îi slăbesc în timp, efectiv îi scot din alveole (se vor descoperi rădăcinile), se vor mobiliza şi îi veți pierde.

    2. Este o problemă şi cu tratamentele de canal. Ați spus că v-au durut dinții după şlefuire, la presiune, când mâncați. Nu este normal. În urma unui tratament de canal bine făcut e posibil să jeneze puțin maxim 24 de ore după. Atât.
    O fi folosit digă, o fi dezinfectat canalele cum trebuie şi cu ce trebuie, o fi folosit apex-locator să fie sigur că a ajuns până la vârf sau nu… nu ştim detaliile astea.

    3. Recomandabil ar fi fost să aveți o lucrare provizorie din acrilat, poate chiar făcută în cabinet (nu e scumpă), pentru a proteja bonturile până la venirea lucrării definitive. O lună de zile mi se pare mult. Plus că şlefuirea e indicat să fie cu prag, la dvs pare a fi fără prag. Lucrarea va irita gingiile în timp.
    Poate că implantul ar fi fost cel mai indicat, dar ar fi fost sigur nevoie de adiție osoasă (la schimbul unui rinichi, desigur). Sau poate era chiar contraindicat în cazul dvs, fără radiografie nu îmi dau aiurea cu părerea.
    Din punctul meu de vedere, aspectul estetic al lucrării nu mă interesează atât de mult. Important e ca lucrarea să fie corectă fizionomic şi funcțional.

    Pe viitor, recomandări din experiența mea de asistent dar mai ales de pacient (din păcate):
    – un dentist ieftin şi prost te va costa mai mult, în timp. Am testat-o. Plus că lucrările protetice se pot reface, dar dinții tăi, nu.
    – nu mai mergeți la dentişti recomandați de pacienți care tocmai au ieşit pe uşă. Un dentist simpatic nu e egal cu un dentist competent. Căutați pacienți care au fost la respectivii cu cel puțin un an, doi în urmă.
    – cel mai important: cereți cel puțin 2 păreri de la medici diferiți. Mulți au consultațiile gratuite, sau au un preț modic. E important.

    Cam asta. Intenția mea nu a fost să deranjez pe nimeni, cu atât mai puțin pe autorul articolului, pe care-l felicit pentru că a vorbit despre asta. Prea e taboo la noi, ne ascundem şi ne e ruşine. Şi la mine-n gură a fost şantier şi nici acum nu e perfect, dar asta-i situatia, nu am de ce să-mi fie jenă.
    Şi cu asta basta.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile