Vă învăț cum să scăpați de propuneri de tipul timeshare

Din când în când le-ați auzit și le veți auzi pe măsură ce trece timpul. Hai să ne adunăm 3-4-6 familii și să luăm cabană munte/casă Bulgaria/casă Grecia/apartament litoral românesc, de obicei de la oameni care au primit cadou casa în care stau. Nu vreau să fiu rău, dar am făcut follow-up la propunere, că au fost 2 în ultimele luni, și oamenii nu știu cât au impozitul pe proprietate.

Nu-i asa că ar fi mișto? Și ne organizăm, că doar nu mergem toți mereu acolo în același weekend, un weekend unii, altul alții și tot așa. Împărțit la mai mulți e chilipir.

Revenind. Cea mai bună metodă de a scăpa de faze de genul ăsta, care par senzaționale pe hârtie, e să puneți o întrebare simplă. Cum reparăm dacă și când se va strica ceva?

Și aici se rupe lanțul. Păi, eu sunt zugrav, dacă e ceva, mă bag eu. Deci o să fie un concediu de muncă, întrebă nevastă-sa enervată. OK, cum vei fi plătit de noi restul? Vei fi plătit? Ne faci o reducere?

Și de aici puteți extrapola. Dacă ne fură televizorul de 5.000 lei, că unii ați vrut concediu cu televizor 4K, deși acolo nu e semnal TV. Dacă unul lasă un consumator de curent mergând și până peste 2-3 săptămâni sau luni când vin ceilalți se adună o factură de 1.000 lei, cine o plătește? Cum stabilim vinovatul?

Și gata.

casa-269

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. eu am cort cu all inclusive

    00
  2. Cred ca ar merge, dar maxim cu inca o familie. E ca la bloc: cu cat sunt mai multi, cu atat iese mai naspa, pentru ca e mult mai greu sa pui de acord multi oameni.
    Deci reteta esecului e sa fie multe familii.
    Reteta succesului e sa ai oameni cu care te intelegi foarte bine cu care sa ai o relatie de cativa ani.

    00
    • Bunicu m-a invatat o chestie ”nu testa niciodata prietenii cu probleme cu banii, o sa ai intotdeauna o paguba si un prieten lipsa”

      00
    • @Nicu Ce sa zic, eu n-am testat doar ca ne gandisem si noi la o varianta de genul acesta acu in pandemie.
      Treaba asta e ca in casnicie: n-ai de unde sa stii cum iese la final, daca nu incerci.
      Ideea e sa anticipezi eventualele probleme si sa le elimini cat poti de mult.

      00
    • @Nicu: așa l-am testat io pe frate-meu ș-am ajuns la concluzia că-i un gunoi de om. Nu o dată am întrebat-o pe maică-mea cu cine l-a făcut.

      10
    • @Aderentiu, daca iti permiti sa cumperi o casa tu plus inca o familie, nu mai bine mai faci un mic efort si o cumperi singur?
      Dar chiar si asa, trebuie sa te gandesti daca merita efortul financiar.

      1. Ai niste bani pe care vrei sa ii investesti
      – trebuie sa te gandesti daca valoarea casei va creste in timp;
      – trebuie sa faci un plan pentru a o intretine, sa nu o lasi in paragina dupa primii 2-3 ani.

      2. Vrei pur si simplu o casa de vacanta
      – trebuie sa te gandesti cat de des te vei duce acolo si in cat timp iti amortizezi investitia, raportat la inchirierea unei case;
      – daca este la 50 km, poate te duci 2 weekend-uri pe luna, dar daca este la 500 km cel mai probabil te vei duce 2-3 saptamani pe an (asta daca vrei sa-ti petreci majoritatea concediilor in acelasi loc).

      00
  3. Curentul si apa le opresc din app de oriunde vreau. Costurile de intretinere externalizate la o firma, si impartita factura. Furturile se acopera din asigurare. Mai greu cu impartirea week endurilor. Aici e de fapt problema cea mai mare.

    00
    • NOU
      #11

      Tu n-ai citit bine despre ce fel de oameni e vorba in articolul asta. Nu e pentru cei ca tine care iau peste 5,000 de coco pe luna si opresc curentul „din app” sau „externalizeaza servicii”. E pentru „eu sunt zugrav, varuiesc eu” si „f*** am uitat resoul aprins si acum nu stim cum sa impartim o factur de 1,000 de lei”.

      10
    • Pai poate daca n-ai bani nu e o idee buna sa iti iei casa de vacanta…

      00
    • @Alex, pai poate daca ai bani, este o idee mai buna sa iti cumperi singur o casa de vacanta, nu in colaborare cu 4-5 prieteni.

      @Bubu, spui ca angajezi o firma externalizata pentru intretinere. Si cum imparti costurile respective. Daca o familie a petrecut 5 saptamani la casa de vacanta, iar o alta familie doar 1 saptamana?
      Daca o familie are copil mic care deseneaza pe pereti, cine plateste firma externalizata sa zugraveasca peretele repectiv?

      00
  4. 1. Inainte de toate faci asigurare, sistem anti incendiu, alarma si supraveghere video
    2. faci de la inceput o cheta lunara de sa zicem 100/familie. Acesta va fi ca un fond de urgenta pentru reparatii sau alte necazuri.
    3. Anula faci o sedinta in care stabilesti ce ar mai trebui reparat/investit.
    4. Pui in discutie inchirierea partiala sau totala altor pers cand nu este folosita, incerci sa o faci self sustenabila

    00
    • Eu la casa de vacanță așa aș vrea să scap de ședințele astea tip asociație de proprietari…

      00
    • @Eugen
      daca vrei sa scapi sa ti-o iei singur sau sa delegi pe cineva. Cand esti impreuna cu cineva , in cazul asta co-proprietar, inevitabil trebuie sa stai 5-10 minute si sa va consultati, sa luati decizii.

      00
    • Sedinte, discutii, chete… astea taie din start cheful oricarui doritor.

      00
    • @Kopa_Kopan, foarte bine!
      asta e si una din ideile articolului. daca nu esti dispus sa acorzi un minim de timp unor discutii cu „parternerii de afacere” pt ca toata treaba sa mearga bine, inclusiv in folosul tau, n-ai ce cauta in asa ceva.
      si sa fim seriosi, si daca e casa ta, daca ai o partener(a) de viata si eventual copii marisori tot stai de vorba cu ei cand faceti chestii la casa (reparatii, investitii, modificari, schimbat mobila sau mai stiu eu ce), nu cred ca decizi tu absolut tot, fara sa pui in discutia familiei absolut nimic, nici macar bunicii mei barbati nu faceau asta pe vremea cat traiau. :)

      00
  5. Griji de oameni bogati.

    00
    • Și mulți dintre ei stau la bloc de 10 etaje cu emoții la un cutremur.

      00
    • ambele comentarii sunt perfect valide si antagonice in acelasi timp, ce poti sa vrei mai mult de la internet?

      00
    • Pai da, ca aia bogati se gandesc cum sa imparta o casa la munte.

      00
    • Exact asa se intampla most of the times. Ei stau in niste apartamente sau case vai mama lor, dar da bine sa povestesti si ca mai ai o casa de vacanta sau apartament.
      Altfel nu ar exista discutii cu cine achita o factura de 1000 lei sau cine zugraveste.
      Deci sunt griji/discutii de oameni saraci care vor sa se simta bogati.

      00
    • @John, dacă aș fi bogată și aș fi în situația să împart un imobil în felul ăsta tot nu mi-ar conveni să plătesc eu toate oalele sparte doar pt că sunt bogată.
      Dacă vrei să împărțim beneficiile, împărțim și pierderile, că nu ți-ai pus tu la bătaie capul/curul/pizda/norocul (ce-oi fi pus eu la bătaie să mă fac bogată).
      Că până la urmă, dacă eu sunt bogată, pot să-mi bag picioarele și să-mi trag casa de vacanță proprie și personală, că dacă tot plătesc singură pierderile, să mă bucur singură de beneficii. .
      Mi se pare aberant pretenția unora ca unul singur să plătească tot doar pt că e bogat/are mai mulți bani.

      00
  6. Problema e simpla dupa mine.. sunt toti cel putin ce venituri medii, si confortabil financiar? Atunci e ok. Cand sunt toti niste wannabe’s cu pretentii care vor sa aiba si ei casa de vacanta ca au auzit ca e cool, atunci e problema.

    00
    • Si dupa aia:
      – stiu toti sa traga apa la WC?
      – fac toti baie regulat?
      – fac curat la incheierea sejurului?
      – vin cu ulei de acasa, sau „lasa ca e acolo”?
      – au prieteni oligofreni pe care sa-i invite si sa distruga casa?
      – pot accepta ca e ocupat weekendul asta, sau „hai ca venim si noi, si dormim 3 in pat”?

      E greu pana nu imparti ceva cu un om, o perioada, sa-ti dai seama daca poti convietui sau nu.

      00
    • Dupa ce ca si asa este complicat sa faci planuri de vacanta, daca trebuie sa mai ti cont si de planurile a inca 3-4 familii, deja te lasi pagubas.

      00
  7. Timeshare-ul făcut cum trebuie e ăla popular în Vest, în care cumperi o săptămână într-un imobil și există o firmă care face administrarea și care este responsabilă de reparații și de îmbunătățiri. Anul ăsta reparăm X, înlocuim Y și adăugăm Z, prin urmare strângem atâția bani de la fiecare. Se trece de obicei în contract faptul că suma nu poate crește cu mai mult de câteva procente de la an la an, sau e necesar acordul scris al tuturor proprietarilor pentru o sumă mai mare.

    Din păcate la noi sistemul ăsta nu prea a prins. Singurul loc de care știu eu (fiindcă am cumpărat un astfel de timeshare) este complexul Vila de Aur din Poiana Brașov, dar și acolo doar pentru că așa a fost gândit de Loteria Română în anii ’90.

    00
    • Am (avut) asa ceva in Egipt, la Hurgada. Reparatiile se fac din inchieierea in afara perioadelor programate ( eram 6 proprietari pt un apartament cu 3 dormitoare cu cate 2 sapt/ an fiecare prin rotatie in perioada iun-sept) . Suma incasata de inchirierea in restul perioadei reprezenta c/v reparatiilor plus comisionul si eventualul profit al firmei care se ocupa de cladire

      00
  8. Un concediu cu rulota/autorulota sau cort, rezolva toate probleme. Unde mai pui că scapi si de vorba: vecinii mei ascultă muzică bună, fie că vor sau nu.

    00
    • Facut plimbare in weekend pe munte. La dus am trecut pe langa o poiana minunata de camping, cu copaci, rau, tot ce trebuie. Cam la 5-6 kilometrii de la asfalt, pe drum forestier semi decent. Totul foarte civilizat, corturile puse la distanta, tineret, distractie de bun simt, parea super ok. La intoarcere 10 masini de Gorj la un loc cu muzica blana, urlete de pirande mioritice, baetii erau cu drujba in padure si carau brazi pentru foc.
      Banuiesc ca la ora 18:00 iti luai rulota/cortul si te carai in alta parte. Ca n-am auzit sa vina vreunul sa toarne benzina pe niste maimutoi d-astia.
      Bonus off topic: Intr-o curba periculoasa, cu o banda pe sens, un cacat de 50 si ceva de ani oprise in mijlocul strazii ca sa ia apa de la izvor. Era foarte ofuscat ca se uita lumea urat la el. I-am urat lepra venerica si multe altele. Misto concediu.

      00
  9. Ideea nu e rea in principiu, problema e implementarea.
    Este mult mai eficient sa faci share la o resursa care este scumpa si nu este folosita cu frecventa mare.
    Ca un exemplu as vedea Vereinurile de aici din Germania, unde exista un Verein adica un fel de club pentru aproape orice, de la tenis pana la cimitir (oamenii care ingrijesc mormintele fac parte dintr-un verein).
    Ca totul sa functioneze ok si sa nu existe abuzuri ai nevoie de un regulament betonat (a la Sheldon, adica care sa prevada toate posibilitatile) si niste oameni civilizati care sa-l respecte sau pedepse pentru cei care sunt ei mai cu mot si cred ca regulile sunt pentru fraieri.
    Asadar situatiile mentionate de zoso ca fiind imposibile trebuie incorporate in acest regulament.
    Avand in vedere ca e vorba de romani, regulamentul o sa fie de forma si nu va functiona niciodata, iar cei care ar trebui sa-l respecte vor lua mita ca sa nu vada problemele.

    00
    • …..(oamenii care ingrijesc mormintele fac parte dintr-un verein).

      Bine ca ai precizat :) Ma si gandeam cum s-ar face timeshare la un mormânt.

      00
    • @Akeem La noi, daca nu ma insel, dupa 8 ani se elibereaza incinta si poate veni alt client.

      00
    • @Dex Eu stiam ca 7. Deci tot un fel de time share si ala :D

      00
    • La noi unde? In Ro? E vorba de 7 ani, dupa care poti sa refolosesti mormantul, dar pastrezi intr-un sac depozitat la colț oasele locatarului initial, cu slujba de rigoare. Nu te da nimeni afara dar tre platita o taxa. Eu de ex platesc 45 lei/an/mormant pentru ai mei.

      00
    • @Akeem La noi in Jermania, ca nu mai sta nimeni in Romania. Bineinteles ca in Romania, ca nu comentam pe Deutsche Welle.

      00
    • la 7 ani definitiv, la vot cateva zile

      00
  10. Eu zic ca nu prea are rost. Investitia e mare si pb mare e ca te leaga de acelasi loc. Asta e si frumusetea vacantelor, sa poti merge in diferite locuri(o sa se termine si pandemia). Mai pune si altele pe lista: cand ajungi acolo, 2 zile dai jos paianjeni. Daca mergi doar un weekend pe cand ai terminat curatenia e timpul sa te intorci. Apoi discutii de la un cuplu la altul pe langa cine repara ce se strica: a ramas o oala de ciorba in frigider, am gasit niste sosete sub pat, e o urma de pantof de copil pe zugraveala, etc. Iarna poate fi horror: o casa neincalzita degeaba faci foc atunci, e foarte rece, trebuie incalzita minim 2 zile inainte altfel nu poti pune capul pe perna de cat de rece este. Mai bine mergi la o pensiune de cacat sau un sejur minimal, iesi mai castigat.

    00
  11. L anoi oamenii se cearta in sedintele de bloc unde fiecare e proprietar unic pe apartmanent, deci pot numai sa imi inchipui cum o sa se certe 4 familii pe o casa de vacanta.

    PS: si cei care se cearta nu sunt pensionari, ma refer la middle manageri cu masina de serviciu cocotata pe trotuar.

    00
  12. Sau vă uitați la filmul ăsta (https://m.imdb.com/title/tt1850397/?ref_=m_nmfmd_act_9 ) și vă trece ideea. :))

    00
  13. Nu merge, cel putin nu in Ro. La noi lucrul amestecat miroase a rahat. Stie cineva o afacere cu 2+ asociati care sa tina mai mult de un an si in care sa nu fie unul mai smecher si unul mai fraier? Sau o taxa de succesiune cu toti mostenitorii mulțumiți?
    1. Intotdeauna vor fi discutii ca unii contribuie mai mult ca altii, copiii unora sunt mai stricatori ca ai altora, unii nimeresc we cu soare iar altii pe alea cu ploaie, etc.
    2. Esti obligat sa te duci tot timpul la gratar in acelasi loc. Altfel vei avea impresia ca ti-ai luat teapa. Nu mai bine inchiriat o pensiune/cabana de fiecare data in alt loc?
    3. Te muți in capatul celălat al tarii, blochezi niste bani? Va vrea cineva sa rascumpere partea ta?
    Etc….

    00
    • like pt punctul 2. stiu si oameni comozi care merg intr-un singur loc de vacanta in fiecare an si n-au jena. dar parca io n-as vrea asta.

      00
    • Punctul 2 e corect cu o singură excepție, mersul la schi.

      Locuiesc în București, vreau să merg la schi o săptămână pe an. Am copii mici și nu vreau să fac minim 7 ore pe drum. Vreau să existe o infrastructură decentă pentru schi, lucru care înseamă și instalații de cablu dar și tunuri de zăpadă cu lac de acumulare pentru ele, plus ratrack-uri pentru amenajarea pârtiilor, astfel încât să am și certitudinea (95 la sută) că mă dau în condiții decente. Vreau instructori de schi care vorbesc româna, pentru copii. Vreau niște restaurante decente și un supermarket la maxim 15 minute cu mașina. Vreau un patinoar decent… mă rog.

      Poiana Brașov e singurul loc care se califică. Bansko sau Austria sunt departe, iar restul de stațiuni de la noi sunt deficitare la infrastructura de schi.

      Am preferat să iau un timeshare pe care să-l folosesc 7-8 ani și pe care apoi pot să-l vând mai departe dacă vreau, așa cum a făcut și cel care mi l-a vândut mie. Și n-a pierdut bani la vânzare, ba dimpotrivă.

      00
    • Neaorin, du-te o data la schi in Austria si n-o sa-ti mai trebuiasca poiana brasov in viata ta.

      00
    • @boglous: am fost în Austria de șase ori la schi. E foarte frumos, dar nu am de gând să fac drumul ăla cu mașina cu copii mici. Hai să zicem că la problema cu instructor de schi care vorbește românește s-ar mai găsi unele soluții, nu chiar la îndemână dar oricum. Însă știu bine care e limita de toleranță a copiilor la un astfel de drum cu mașina.

      00
    • Dar nu mai zboara avioane?

      00
  14. 1. timeshare cu 2-3 saptamani pe an e pierdere de timp. Mai bine platesti o sedere undeva si nu-ti mai bati capul aiurea in tramvai. As gandi asa ceva, daca as apuca sa merg macar 2 luni pe an, altfel nu „se” merita.

    2. am cel putin 3 familii cu care as face timeshare fara probleme. Chiar 4, daca stau sa ma gandesc. Cu una deja fac un fel de „share”, ca locuim impreuna in aceeasi casa. E chiar misto, cand sunt doua gagici care fac cu schimbul la gatit si curatat. Plus ca mai ai cu cine povesti seara la un pahar.

    3. nu ii ziceam timeshare, dar ani buni mergeam la cabana unui prieten de-al sotului. Gagiul avea cabana la Valiug, in muntii Semenic. Si ii dadeam numa’ de veste cand mergeam. Cumparam ce trebuie de mancat, faceam OBLIGATORIU curatenie la plecare si aveam grija sa fie totul OK. Ne-am bucurat ani la rand de locul ala vreo 6-8 familii, fara certuri si nasoleli. E necesar sa fie si un minim bun simt, normal, plus ca te faci de cacat daca intra x familie dupa tine si se stia cine a fost inainte. A mers treaba mult si bine, pana am inceput sa ne carabanim prin strainataturi la ski si pe la mare in timpul verii. Dar se poate.

    • Cand te duci in cabana altcuiva funcționează. Ca esti om civilizat, vii cu mancarea ta de acasă, faci curat inainte de plecare, plătești un geam spart, chestii din astea. In rest nu e treaba ta ca vecinul a rupt 1 metru de gard cu căruța ori ca primaria a dat ordin sa se taie balariile din fata portii.
      Cand esti coproprietar, incep mofturile: de ce TV 4k (vorba cuiva de mai sus) ca eu as vrea mai degraba aer conditionat, etc.

      00
    • E vorba despre cat de cacanari sunt oamenii implicati sau nu. Locuiesc, dupa cum spuneam, cu inca o familie (mama si fiica). Bucatarie la comun, gatim impreuna, impartim cheltuielile etc.

      Daca alegi sa faci gat pentru orice porcarie, te certi de la orice. Ca lasa aerul conditionat peste zi, desi nu sunt acasa, ca platim 100 de dolari in plus pe luna pentru TV si familia mea nu-l foloseste etc. Se poate si varianta asta.

      Sau poti sa inchizi tu ochii la una-alta si familia (familiile) respective sa fie intelegatoare cu chestii pentru care in mod normal ar face gat.

      E ca un fel de casatorie extinsa … te poti certa cu sotul zilnic sau poti sa-l lasi in boii lui, ca nici el nu se leaga de soarta ta de cate ori faci ceva ce nu-i convine.

      La faza cu cabana s-a rezolvat usor: familia care a fost de cacat (ca a fost si un caz din asta) nu a mai gasit cabana disponibila … asa cateva luni si au inteles ideea.

      Mai este o chestie pe care o inveti dupa 40 de ani eventual si dupa ce o iei aproape complet de la zero: lucrurile NU CONTEAZA. Daca imi fut o prietenie pentru un televizor sau pentru un laptop busit, probabil gresesc undeva. Mai bine sa am oameni aproape, decat sa ma cramponez pe orice maruntis.

  15. Singurul caz din asta care a mers bine din auzitele mele, a fost intre un frate si o sora. Desi stiindu-i de multi ani, si pe acolo au aparut frecusuri.

    00
  16. Pai in Ro cel putin, as in “casa la munte”, prãsupun ca e mai mic impozitul decat in oras, unde hai sa fim seriosi, impoZitul este o gluma, raportat la proprietate. Cum si de ce sa stie cat e impozitul? Nu anteleg

    00
  17. Caz concret. Doi amici, ulterior naș și fin. Luat ceva casă într-un sat uitat de lume .Gen 200 de km de reședințe.Casa cam prăpădită, dar locuibilă,,ia uite ce frumos se văd dealuri/brazi/ververițe/bondari din fundul grădinii și ce susur cristalin are părăul care trece prin același fund al aceleiași grădini,,.
    Mai dus un sac de ciment, mai un robinet, mai un sac de glet. Toate depozitate frumos într-o magazie, pentru cănd ne apucăm.Toate drumurile acolo pentru ,,apucat,,se sfărșeau în niște beții sinistre, pentru că hai să vină și ăla și ăla să ne ajute. Pauză reparat. Unul dintre asociați își dusese acolo ceva ATV destul de șmecher. ATV făcut praf de celălalt asociat beat ghips, care organizase ceva sexy party fără știrea celuilalt. Fast forward. Deja sunt 5 ani de cănd nu își mai vorbesc și casa e scoasă la vănzare.

    00
    • nasol … e greu cu natura umana … yada yada…

      ce voiam cu adevarat sa spun e ca din toate comentariile de la articolul asta conceptul de „ceva sexy party” mi se pare unul cu adevarat demn de explorat de catre turisti.

      00
  18. eu am o altă problemă: de ce m-aș duce în fiecare an în același loc, când locurile cu adevărat fabuloase din europa sau din lume sunt enorm de multe și de necuprins într-o viață?

    (recunosc, eu am o cabană de vacanță, pe care nu o împart cu nimeni, dar ajung din ce în ce mai rar pe acolo, tocmai că m-am săturat, deși zona e fantastică)

    00
    • Asta este principalul motiv pentru care dau pas la propunerile unui prieten de familie. Desi ne cunoastem de ani de zile, mergem la mosia lor la tara cam la doua saptamani (vara), cand au fost plecati din tara ne-au lasat cheile sa mergem sa udam gradina. El ne propunea sa ne asociem trei familii, sa luam un apartament in Grecia. Dar ma gandesc de cate ori as accepta sa merg in acelasi loc si nici nu ma dau banii afara din casa. Asa ca e mai convenabil sa refuz

      00
    • @Berenger, ăsta cu locurile diferite e stilul tău. Ăsta e și stilul meu, încă sunt prea multe locuri mișto în țara asta pe care nu le-am văzut (ce să mai zic de străinătățuri, că pot să număr pe degetele de la o mână unde am ajuns), Barcelona e singurul loc pe care vreau să-l văd iar.
      Dar oamenii sunt diferiți, au plăceri și pasiuni diferite, același om poate avea chiar mai multe stiluri de a fi turism în cursul vieții sale.
      Poate fi perioada liberă din tinerețe, solo sau cu partenerul, când poți dori un loc diferit chiar și pt cel mai banal picnic, apoi e perioada când copiii sunt foarte mici, vrei să ajungi unde comod, să știi abc-ul ăla mic de unde poți să iei bere și ceva copiilor în secunda în care oprești motorul și când vrei să te și odihnești un pic, nu să vizitezi/faci excursii, copiii cresc și iar poți pleca razna, și apoi poate îmbătrânești și vrei să ajungi într-o stațiune balneară (aceeași, că acolo sunt izvoarele pt „bubele” tale) de 2 ori pe an măcar 2 săptămâni per sejur. Și vorbesc doar de situația în care una și aceeași persoană își poate schimba stilul de turisticeală.

      00
  19. pe de alta parte sa detii singur o cabana si nu ai o anumita varsta ca sa ai multe weekenduri ocupate cu altceva (nunti, botezuri, tabere, parinti la tara, concedii in strainatate, city breakuri).

    00
  20. Multi cred ca „Ideea nu e rea in principiu, problema e implementarea.” :) Babaeti, ideea e rea. E vb de micro-comunism. La fel si cu comunismul, o gramada de imbecili mergeau si inca mai merg pe ideea ca e bun in teorie, dar nu s-a reusit „implementarea” nicaieri pana acuma. Proprietatea privata e viscerala, e in ADN-ul omului. Copiii mici sub un an, nu stiu sa vorbeasca dar stiu care e jucaria lor, daca le-o iei se apuca de plans. Pasarile se bat pt cuibul lor, animalele in padure se bat pt vizuina lor. Iar noi oamenii tot o frecam de 1-2sute de ani incoace cu idei marete de proprietate de grup! :)

    00
    • Culmea, timeshare-urile sunt extrem de populare în SUA, raiul capitalismului feroce. Mai bine zis în destinațiile lor favorite de vacanță gen Hawaii sau Caraibe.

      Pentru că nu trebuie să fii vreun Adam Smith ca să-ți dai seama că achiziționarea unei proprietăți în care vei locui cel mult o lună pe an nu e o alocare optimă a capitalului, dacă nu ești deja putred de bogat.

      00
    • @neaorin: Nu prea am vazut prin Caraibe si in Hawaii n-am fost inca. Dar am vazut de-astia incercand sa ofere time-share-uri in Las Vegas. Da’ asta nu inseamna nimic pt ca pe strip in LV iti este oferit orice la fiecare pas no pb. Chestia asta e oferita ca o alta modalitate de a lua bani de la prostime. In wild west era odata snake oil si magic potions pt sex/potenta, acuma e gaselnita asta cu time-shares. Iar cei care pun botul n-au vazut socialismul/comunismul practic, n-au vazut in viata lor cum orice ‘bun al intregului popor’/proprietatea de grup se duce naibii. In mod inevitabil si de fiecare data.

      00
    • Depinde și unde te duci in Caraibe, americanii au locurile lor favorite și nu identifici un timeshare doar plimbându-te pe stradă.

      În Las Vegas ideea de timeshare e stupidă. Cazările sunt extrem de ieftine pentru ce condiții primești de la orice cazino, pentru că ăia au interes să te aducă și să te țină acolo cât mai mult, ca să te jumulească la ruletă și la blackjack. De aia și oferă atâtea chestii gratis,”casino comps” cum le numesc ei. Iar alte motive ca să revii an de an în Las Vegas nu prea sunt.

      Aia cu comunismul nu știu de unde ai scos-o. Ești proprietar în acte pe imobil pe perioada respectivă. Proprietarul nu e asociația sau vreo altă firmă. Ai toate drepturile și obligațiile care derivă din asta.

      Chiar și la noi în Poiana Brașov unde am un timeshare, situația e similară. Când am cumpărat, vânzătorul a avut nevoie pentru notar exact de aceleași acte ca și pentru o vânzare / cumpărare normală, și n-a trebuit să ceară voie nimănui ca să vândă.

      00
  21. The Loft! Disponibil si pe N….

    00
  22. NOU
    #65

    Am observat în comentarii exact principala problema din societatea românească-nu sunteți in stare nici ipotetic sa va puneți de acord într-o situație pozitiva…ce sa mai vorbim in cazuri nasoale. Asta e realitatea. Daca vreti o schimbare în timpul vietii asteia încercați in alta tara.

    00
    • @mesteru’ Iti spun de ce ti-ai luat minusuri: “nu sunteti in stare”. Adica eu m-am carat, bai, fac parte din alta societate deja, una vestica si prospera bineinteles, da’ tot ma intorc in kkt-ul meu sa dau lectii. Daca scrii aici, faci parte din societatea noastra si sa stii ca esti penibil.

      Nu am plecat pentru ca am parinti batrani, iar in rest muncesc ce imi place, cu cine imi place, si copiii invata la o scoala (privata) de care imi place. Nu toti romanii sunt de kkt, doar ca nu se vad din cauza uscaturilor. Ah, am vazut vreo 50 de tari, stiu vreo doua unde m-as putea retrage cu nevasta la o adica.

      00
    • NOU
      #67

      Ai dreptate MD… si eu ma gândesc câteodată la ce naiba imi pierd vremea comentând despre Romania sau informanduma ce se mai întâmplă pe acolo. Dar ca si tine sau multi de pe aici stiu ca exista un 20-25% de romani inteligenti,cu bun simt care ma gandeam ca ar putea sa schimbe in bine Romania si cine știe poate sa ma intorc sa imi aduc si eu o contribuție cat de mica. Dar ma doare când vad ca nici cei mai inteligenți nu se pot pune de acord asupra unor chestiuni-macar pe moment ca sa iasa tara din bulibaseala asta.
      Brașovul e orașul meu de suflet,acolo am crescut și m-am format – munții aia m-au învățat mai mult decât unele materii la scoala. Poate ca mi-au insuflat prea mult pragmatism dar mi-a ajutat al dracul de mult peste tot în lume.
      Sunt multe de spus…nu am timp și spațiu aici . Sper sa fie cum spui tu si speranța sa moara ultima dar daca ne referim la unitatea de timp în vieți de om nici măcar nepoții tai nu o sa trăiască intr-o societate cum deja sunt prin alte locuri prin lume. Da poți sa iti faci bula ta in Romania dar nu poți sa traiesti doar in ea iar cand iesi din ea te consuma cat nu face…parerea mea pragmatica. Sa auzim numai de bine.

      00
  23. Din fericire (sau din păcate, depinde cum privești lucrurile) nu am prieteni care să-mi propună așa ceva. Probabil i-am ales și „crescut” după chipul și asemănarea mea, adică, de la un punct încolo, fiecare cu aia a mă-sii.
    Mie mi se pare ciudată treaba asta cu timeshare în țara unde tot omul visează să aibă lucrul său și de aceea se înhamă la credite pe zeci de ani ignorând chiria. Adică, tot un fel de d-asta e și chiria. Practic împarți o locuință cu altcineva, doar că stai doar tu acolo. Dar tot trebuie să te consulți cu proprietarul dacă vrei să bați un cui în perete, fiindcă nu e casa ta. Cam așa și cu cabana sufletului, doar că se stă cu schimbul și fiecare e proprietar și chiriaș prin rotație pe perioade scurte.
    De asemenea, sunt curios cum stă treaba cu hârțogăraia în caz că una din familii vrea afară din combinație. Și a doua familie nu are bani să pună alături de celelalte două pentru a cumpăra partea primei. Și a treia familie, când vede așa, vrea să vândă casa. Și a patra nu vrea s-o vândă. Și tot așa.

    00
  24. Nu cred ca va merge niciodata asa ceva. In urma cu doi ani, era sa ma bag intr-o firma cu un amic, totul suna bine. Pana a inceput ca eu am mai multi bani si sa investesc eu in niste utilaje si cheltuieli de inceput, ca el se revanseaza dupa. In discutii a aruncat si o pastila, ca daca incepe sa faca firma poate isi un a7 in leasing.. Aici s-a rupt firul, viitorul arendas tipic, rupt in cur dar cu a7 in leasing. Iar sa detii o cabana in share, e sf. Cel putin nevestele mereu vor avea mereu ceva de comentat, ba ca a lasat mizerie, ba ca a consumat tot zaharul, vorba aia cacat amestecat..

    00
  25. Singurele proprietati time-share pe care le-am vazut ca functioneaza de ani buni sunt cele administrate extern. Sunt in Franta cateva lanturi care iti permit sa cumperi o proprietate (inclusiv in mai multe persoane) si se ocupa ei de administrare. Sloturile sunt standardizate si tu poti decide cate pastrezi (si le imparti cu ceilalti proprietari) si cate le lasi lor sa le inchirieze (pentru a-ti reduce din costurile de administrare).

    Regulile sunt la fel si pentru proprietari si pentru turisti, inclusiv garantiile pentru lucrurile deteriorate.

    00
  26. eu am fost în categoria celor care a propus o colaborare de genul ăsta unor prieteni, la modul „hai să vedem alții ce părere au despre asta, să vedem în ce ape ne scăldăm”.

    ce-i drept, nu s-a concretizat nimic, nici propunerea mea nu era fermă, dar nici ei nu sunt tocmai în cel mai potrivit moment al vieții lor (de cuplu): la jumătatea lui august, acum, vine cea mică pe lume și, probabil, primele 6 luni nu le stă gândul la investiții în imobiliare.

    altfel, bune de tot întrebările date de tine ca exemplu, doar că nu mi se par deloc greu de răspuns adică eu aș zice așa, dacă m-ar întreba cei cărora le-am propus:
    cum reparăm dacă și când se va strica ceva?

    decidem case by case, calculăm costul și îl împărțim la numărul de proprietari; cam ca la scara blocului; bine, dacă o comite cineva, și-o asumă.

    cum mi s-a întâmplat mie când stăteam în chirie acum vreo 6 ani: am scăpat sticla de parfum în chiuvetă, și am spart-o. a înlocuit proprietarul, dar am cotizat la final de lună, pe lângă chirie, și costul noii chiuvete + manopera. cum, de altfel, mi se pare și normal.

    nu cred în asta cu „eu sunt meseriaș, mă ocup eu”. nu boss, tu ești meseriaș la tine la muncă, la tine acasă iei alți meseriași și ești, cel mult, diriginte de șantier.

    dacă lasă unul un consumator de curent > plătește. prostia se plătește. în plus, la câte variante de IoT există, ne prindem repede că e ceva în nerergulă, la o adică.

    concluzia mea: nu te bagi la o fază de genul ăsta decât dacă ai încredere în cei cărora le propui asta. și, de preferat, nu m-aș avânta la mai mult de 4 persoane implicate (ex. 2 familii). ce e peste, pentru mine se cam împute treaba.

    altfel, da, mi-ar fi plăcut în martie, când s-a instaurat lockdown-ul, să fiu într-un apartament la Mamaia sau la munte. parcă e un pic diferit față de blocurile din București.

    00
  27. O vorbă din bătrâni spune: „Căc**ul amestecat nu e bun”

    00
  28. Timeshare este una din cele mai mari scamuri existente in vest.
    Te duci in vacanta in Mexic si cind ti-e lumea mai draga incep sa te bata la cap sa cumperi timeshare si insista pina accepti ( daca esti fraier).
    Unde e problema cu acest concept? Tu platesti bani, destul de multi, pentru care ai dreptul odata pe an aproximativ 2 saptamini in respectiva locatie. Transportul e pe barba ta, mincarea la fel. O firma care se ocupa cu intretinerea iti cere constant bani pentru reparatii. In functie de cit platesti ai dreptul sa alegi perioada din an in care mergi acolo. Daca nu poti ajunge odata acolo din diferite motive atunci astepti pina la anul.

    Despre timeshare se spune ca iti aduce bucurie de doua ori: Cind o cumperi si apoi cind scapi de ea.

    00
  29. Pana acum am primit invitatii doar pentru timeshare la o naveta de bere. Ori mi-am ales prietenii gresit ori … din contra.

    00
  30. 1. Pana acum am fost in concedii in 6-8-10-12 oameni. In toate ne-am distrat, secretul e sa stabilesti itinerariul dinainte, fiecare sa spuna ce vrea sa vada si se face planul. Adevarul e ca trebuie sa ai si o chimie construita in cativa ani, cand veneau cupluri noi se simtea si rupeau putin filmul.
    2. Cineva si-a luat pamant + casa cu inca o familie. Au ajuns sa imparta 50/50 pentru ca doar o familie contribuia la intretinere iar alta venea doar in vacanta.
    Daca nu cunosti bine oamenii, nu te baga.

    00
  31. E mai usor sa inchiriezi 20 de zile pe an decat sa faci posta pe un imobil…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube