Sunt fan inundații

Brașov e un oraș în pantă. Când ploua repede și mult, apa se strângea, logic, în vale, inundând de obicei strada Stadionului. Am scris de asta în 2016. Primăria a făcut niște lucrări în 2018 și 2019, mărind probabil capacitatea de colectare și preluare a apei. La ultimele ploi puternice, strada nu s-a mai inundat așa de des, probabil un 10% din cât se inunda anterior.

Teoretic, succes. Practic, nu e bine, că, uite, tot se inundă. N-a făcut nimic primăria, las că știm noi. OK. Vreți să se rezolve? Hai să facem niște bazine mari de colectare a apei. Unde stai tu, guraliv mic? Ia de aici contravaloarea casei și marș de aici, să construim aici bazinele. Ah, nu vrei? Dar pricepi că nu se pot construi mai mari, că nu e loc? Nici asta, huh?

Dar uitați-vă la clipul de mai jos. E cea mai bună reclamă pentru autostrăzi. Clipurile cu inundațiile de prin sate sunt cel mai bun prilej pentru a discuta ce face primarul pentru asta. Anulat toate serbările, toate șușanelele câmpenești și făcut ceva să nu se mai inunde satul a mia oară. Cimentul e 18 lei sacul. Nisipul crește gratis pe câmp. Pietrele sunt fucking fix pe râu. Apa la fel. Pui mâna și faci un zid pe malul râului. Să sapi șanțuri de scurgere iar nu e greu. Fă apei un traseu, să nu o ia ea pe unde vrea ea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Boss, ca să te folosești de nisipul ala care creste oriunde și de pietrele din rău îți trebuie 1000 de avize de la agenția de mediu, agenția de fond funciar și agenția de plimbat dosare cu șină.
    Nu e chiar asa ușor, și pe de o parte e bine asa, ca nu poate Gigel sa excaveze dunele de nisip din oarecare parc național. Ca poate oricare smecher frate cu pesedeul sa exploateze orice piatra/nisip/lemn din același parc național ca să aibe bani de alimentat Panamera cu care mai târziu se va izbi de parapeți, aia e alta poveste.

    00
    • nu e vorba de parcuri naționale. ci de zonele de pe lângă sate. că în parcul național nu îi pasă nimănui dacă e inundație.

    • rasta încearcă să evidențieze faptul că, bani publici fiind, sunt necesare avize, acte, autorizații etc.

      00
    • Auzi, e nevoie de avize, acte…de neconceput. Dar ce plm au altceva de facut autoritatile locale?

      00
    • si cine a invetat 1000 de avize?
      ei intre ei se descurca! ce altceva util fac? 90% din functionrii publici din Romania o freaca la propriu!

      00
    • 2 ani am stat pt un cacat de autorizatie pt doo puturi pt irigat prin picurare in camp. 2 ani in plm!
      agentia de mediu e locul in care sunt pusi cei mai cretini dintre cretini. apoi urmeaza aia de la ape care sunt la fel de cretini, doar ca nu au destul personal si atunci nici nu isi fac treaba.

      00
  2. Avem pet-uri pe râu trebuie doar prinse cumva sa stea pe maluri, nu e nevoie sa „strici” natura cu betoane.

    00
  3. În plus, nici nu rentabil (economic, electoral etc.) să tai pomana oamenilor pentru a combate fenomene cu frecvența statistică de 2 ori în 100 ani.

    00
  4. In comentariile clipului postat pe facebook s-ar zice ca filmarea este din Ucraina.

    00
  5. Vali, cu riscul sa imi iau hate cu bolta din toate partile –

    Vroiam sa iti scriu si in postul cu peturile, si in cel cu tigla. Ai inceput sa suferi de responsabilitatea omului care a pus mana pe mistrie si isi da seama cate lucruri se pot face usor – sau ma rog, cu resurse putine -, dar cu initiativa.

    Ceea ce este de observat (si trist, in acelasi timp), este ca la aceste doua posturi, majoritatea comentariilor sunt de la oameni care se impiedica in sireturi. In diverse moduri:
    – sa vina altcineva sa faca
    – de fapt problema nu exista (peturile nu sunt acolo)
    – sa ii sanctionam pe aia care fac/aduc/arunca
    – sa semnalam autoritatilor (de parca autoritatile ar avea dorinta, initiativa, competenta sau autoritate)
    – mai bine constatam si dam share pe facebook
    – de fapt o dam in diverse ( in alte parti e mai rau, sau se intampla o data la 10 ani)

    In rest, cred ca mai bine ramanem la homesteading (ca am depasit nivelul de bricolaj amatoricesc) si ii lasam pe blocuitori sa sparga seminte semnand petitii pe facebook.

    00
    • In principiu le zici bine, dar daca iei initiativa in sensul substituirii autoritatilor, ti-o iei apoi din doua locuri…

      00
  6. N-ai cu cine. Incepand de la autoritatile locale pana la oamenii simpli. Prin satul bunicilor mei trece un parau. Parau care periodic se umfla si trece prin curtile oamenilor.
    Si asta din cauza ca nu e curatat si au crescut pe malurile lui salcii si alte cele.
    Vorbesc cu niste prieteni, fac rost de un excavator, primaria pune si ea la bataie un tractor cu remorca. Din tot satul s-au strans vreo 5 oameni cu drujbe. Am lucrat 3 zile dupa care nu am mai gasit oameni.
    Doar nu era nimeni fraier sa lucreze pe gratis. Mai bine au inundatii.

    00
  7. Păi vine unu’ ca Marcel Pavel care explică că inundaţiile nu există, că e mai bine să faci un concert pentru ziua oraşului în loc să consolidezi malurile pârâului sau că trebuie o canalizare mai eficientă dacă se tot inundă zona an de an.

    00
  8. what? tocmai cand a reinceput si Dorian concertele, vii cu rahaturile astea?

    00
  9. O data cu inundatiile am scapat de Covid ! Atentia s-a mutat pe pet-uri, paduri, diguri, drujbe,raul, ramul si idei inutile ce incep cu „ar trebui sa se …”. :D

    00
  10. Nu cred ca aveam curaj sa ma bag cu tirul pe acolo. Nu ii inteleg pe „curajosii” aia

    00
  11. Apoi ce sa mai zicem de aia care își fac case in zone inundabile….asta e așa, next level. Asistații muncesc la casa primarului de obicei, nu pentru comunitatea care le da bani de spart la cârciumă

    00
  12. un zid de un metru pe malul raului nu ar face absolut nimic. zero, nada, zilch. NIMIC.

    e vorba de volumul de apa, nu de cota. albia minora, albia majora, chestii care se invata la ora aia de geografie inutila.

    sau mai pe calcule asa. luati suprafata satului, inmultiti-o cu un metru ala de apa si obtineti volumul. acum luati suprafata garlei, impartiti volumul ala cu ea si veti obtine inaltimea zidului necesar… 50 de metri?

    si acum tineti cont ca inundatia nu e doar pe suprafata satului ci pe tot cursul raului…

    00
    • un zid de un metru pe malul raului nu ar face absolut nimic

      hai să nu facem nimic. sigur se rezolvă. bravo.

    • nu vali, nu e vorba ca „sa nu facem nimic”. dar sa facem ceva doar de dragul de a face e la fel de toxic.

      cu un zid de un metru nu o sa obtii nici un efect, absolut nici unul. ca si cum nu ar fi. exact ca si cum nu ar fi. in schimb o sa cheltui banii pe materiale si munca. per total iesi mai mult pe minus.

      ar putea fi facute impaduriri (sau oprirea dezpaduririlor), poate devierea cursului, poate mutarea satului, poate, poate, poate. probabil fiecare localitate in parte ar avea solutia ei, care ar trebui analizata punctual si probabil ar costa enorm.

      dar ridicarea unu zid de 1 metru chiar nu ar fi solutia nicaieri. poate doar pe principiul „nu se mai ridica, dar uite ce frumos atarna”.

      00
    • mutarea satului e o idee bună. un zid protector nu. yeap, suntem bine.

    • ah, si sa o iau si pe partea ailalta. in cazul asta nici macar nu e vorba de chestii ideologice, doctrinare sau politice. hai sa facem si vedem ce iese peste 20 de ani. si atunci incepem si analizam din 17 puncte de vedre plusurile si minusurile solutiei si vedem cum adaptam.

      e vorba de inginerie. cifre seci. calcule care dau mereu la fel.

      a fost acum cateva zile la stiri. o proasta a intrat cu harbu in balta, s-a oprit. s-a dat jos si dupa cativa pasi a cazut in canalul ramas fara capac din cazua ca la ridicat apa. s-a julit. acum era hotarata sa dea in judecata. exact pe cine si pe ce motiv nu a a explicat. probabil pe dumnezeu ca dat atata ploaie.

      00
    • :) pai mutarea satului e chiar solutia oferita de tine, chiar daca indirect :) „Ia de aici contravaloarea casei și marș de aici”

      00
    • thebblack, mac mac mac. las-o că măcăne.

    • Exista solutii naturale, numite lunci, care au fost defrisate, redate agriculturii in ultimii zeci de ani. Asta au descoperit si italienii, cand au indiguit un rau (nu mai tin minte care) si au obtinut o apa care curgea cu viteza unui express (la ei, nu la noi) si care mai si scapa unde gasea o bresa si facea prapad. Iar cand au inceput sa dea drumul apei in zone inundabile (dar unde nu crea pagube), lucrurile au inceput sa se linisteasca

      00
    • vali, daca tu crezi ca la mine macane…. ma inclin.

      00
    • e ok, te prinzi tu la un moment dat care e faza.

    • sincer nu prea ma prind. incearca sa explici intr-un fel pe care sa-l inteleaga si un inginer.

      ca pana la urma de asta vorbim. de inginerie. „sa facem ceva” e politica. exact ce trebuie sa facem stabileste ingineria. ca de aia e tara asta unde e. ca ce se face stabilesc politicienii. mizeria aia cu 15000 de specialisti nu era o mizerie daca era adevarata.

      avem un sat, avem o garla, avem ploaie. cum rezolvam? evident prima varianta va fi sa dam bani la popa sa faca o slujba. se cheama ca am facut ceva, nu? sau aducem inginerii, ii lasam in treaba lor si in 2 ani, un iaz in amonte de sat, un zid e juma de metru, o canalizare mai mare si cateva gospodarii mutate constatam ca problema nu mai exista.

      dar repet, hai sa vorbim de chestii concrete, nu de declarartii pompoase… pentru cine stie bancul…. sa facem totul!

      00
  13. Zoso, acel filmuleț e făcut pe valea Jiului. Am trecut de sute de ori pe acolo însă nu credeam că este posibil ca Jiul să ajungă pe partea carosabila. Nu cred sa se mai fi întâmplat vreodată așa ceva în acea zonă. De la strada și până la apa sunt, de obicei, aproximativ 6-7 metri. In Târgu Jiu au golit barajele foarte repede ca să poată prelua viitura. Au urmat alarmele toată ziua în zona. Inclusiv pe un râuleț a ajuns debitul la 80mc/s.
    PS: dracu i a pus sa bărbierească munții?

    00
    • În zonă a plouat 4 ore cu 150 litri/m2 plus că a plouat cam 2 săptămâni cam în fiecare zi şi toată apa de pe versanţi s-a scurs în albia jiului. Nu are nicio legătură, sau mă rog, poate una mică cu defrişările.

      00
  14. Io am venit să spun că sacul de ciment o ajuns 21-22 de lei. Parcă în toamnă era 18 lei și asta înseamnă o creștere de vreo 20%. Frumos!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.