Inundații în Europa: un zid de beton

zid-inundatiiMă tot uit la știrile cu inundații din Europa și nu pot să nu observ simplitatea măsurilor luare. Poza alăturată, de exemplu. E un gard de beton cu mai multe porți metalice. Când se anunță că se îngroașă treaba, pac, se pun porțile metalice, care vedeți că au niște stâlpi care să le susțină, și aia e. Uitați-vă câtă apă e ținută pe loc de un banal zid de beton.

Da, există neșansa să se dea pe afară, dar nu dă toată. Asta e șmecheria: nu vine toată apa aia peste ei, vine probabil 10 sau 20%, care trece de zid. Adică nu te udă până la televizor, eventual doar până la glezne.

Asta e tot. E atât de simplu: gard beton, porți metalice, primejdie oprită.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Parca acum 2 luni au venit in Romania niste firme care sa ofere produsele/serviciile acestea. Romanasii nu au fost interesati. Se prefera lopata si sacul cu nisip.

    00
  2. Las’ ca noi stim mai bine. Oprim apa cu saci de nisip :D.

    00
  3. Ne miram de incapacitatea noastra, sau de capacitatea de a reactiona a altora?

    00
  4. NOU
    #4

    Lideri cu viziune pe termen lung si bani. N-avem nici unii, nici altii.

    00
  5. pai da, pentru ca la ei se stie pe unde vine viitura pe cand la noi nu.d’aia stam cu sacii de nisip in brate si ii plantam in functie de nevoie…

    00
  6. ei c….! pai tu vrei sa dea toate televiziunile de stiri faliment? ce mai urmeaza? sa apara unul care sa umble din poarta in poarta sa le explice oamenilor de ce e bine sa ai asigurare? huooooooooooo!!!

    00
  7. Acuma o sa prinda guvernantii ideea si vor face licitatie. O sa avem dig cu 2000000EUR/km…

    00
  8. plm..ai mai spus asta odata.

    00
  9. Si partea cea mai nasoala este ca toata apa aia care inainte se mai „pierdea” pe traseu, acum va ajunge in Romania.

    00
  10. mai simplu asa, fara batai de cap; https://youtube.com/watch?v=yAx_ygcjzqY

    00
  11. @designeru Doar partea din dreapta.

    00
  12. Pai cum dracu’ sa faca ministerul gospodaririi apelor asa ceva la noi? Pai asta insemana sa faci treaba, documente, sa pui consilierii din minister la lucru si alte minunatii din astea. Pai vrei sa afle toata lumea ca toti plimbatorii aia de hartii sunt niste incompetenti adusi doar pe pile sa manance si ei un salariu de pomana? Sau daca un ministru se apuca sa faca acele garduri si da chix? Pai nu se face de bafta? Mai bine sta in banca lui cuminte, ca inundatiile vin si trec, doar tin tot anul…

    00
  13. @Vipe: normal că se preferă nisipul. E mai ieftin și nu a dat niciodată greș. Ai văzut vreodată inundații în România?

    00
  14. e riscant cu chestiile alea. Daca are vreun Şuţ de la PSD crescatoria de melci pe malul apei te trezesti cu tot puhoiul de partea ailalta a digului.

    00
  15. Pe Romani ii intereseaza dupa ce le intra apa in casa, de obicei atunci se grabesc sa ia asa ceva si sa isi faca asigurare.

    00
  16. poza e din Romania… nu ? :D

    00
  17. da, dar la noi e complicat ca trebuie licitatie cine sa faca zidul si apoi vreo 2 ani dupa aprobare nu sunt bani ca cei de la UE nu se mai pot fura asa de usor.
    Apoi cat ar putea costa? ma gandesc vreo 500000E-1000000/km ca nu -l putem face ieftin, ce e aia ieftin si bun? nu trebuie regii asfaltului sau firmele de constructii din rromania sa „manaca si gura lor ceva”?
    Apoi lucreaza Dorel ca nu avem bani de utilaje si muncitori calificati si in final la prima apa se duce zidul desi ei nu ne-auu garantat ca va tine…
    Dar nu-i problema ca il refac cu o mica suplimentare de 30-50% din pret, in fiecare an, sau depinde cat de des se strica…
    Iar apoi cand nu mai sunt bani de suplimentari, nea Costel din capul satului isi va face in sfarsit si celaalt etaj din placile de beton asa drept turnate…

    00
  18. La inundatiile trecute ( alea din Moldova) a fost o firma care s-a oferit sa doneze un astfel de sistem ( principiul e acelasi, sistemul e patentul lor) prin care se construia un dig din panouri metalice de cca 1-2 km in cateva ore.
    Interesul lor era ca sistemul sa fie cunoscut si probat – ulterior urmand sa le vanda desigur…

    Nu i-a bagat nimeni in seama… Au aparut pe la stiri la un moment dat complet debusolati – nu intelegeau cum nu vrea nimeni o solutie simpla si ( cel putin la momentul respectiv) gratis… :)

    00
  19. Si daca o sa avem si noi asa ceva vreodata, se va gasi un prost care sa uite cheile de la porti acasa, il va lovi somnul cand va veni apa, crasma din sat nu a fost dotata cu sistemul automat: in caz de urgenta spargeti geamul si actionati butonul pentru inchiderea portilor (in cazul incare nu s-a furat ciocanelul). Deci nici o sansa, ramanem la sacii de nisip carati de armata, ce buni mai erau bibanii la actiuni dinastea…

    00
  20. Pe cat punem pariu ca la noi acel zid ar „picura” pe la fiecare imbinare, iar unele panouri s-ar rataci prin diverse curti…

    00
  21. Cetateni care stiu sa-si apere drepturile si au un bun simt al comunitatii. Pentru foarte multi dintre noi astea sunt niste capricii idioate. Pun pariu ca si pentru foarte multi comentatori.

    00
  22. Bani, organizare, viziune. Cam de astea ai nevoie. Fundatiile pentru frumusetea asta nu se fac cand deja esti inundat, planurile se fac bine merci cu mult inainte. Apoi se toarna toate cele, se lasa ‘cheile’ alea metalice, pe care sa ridici stalpii de metal si apoi sa pui ‘traversele’ de vor forma barajul. O chestie din asta COSTA o carca de bani si cineva chiar trebuie sa faca serios treaba. Ca, daca e facuta cum punem in general asfaltul (de nu tine nici macar o iarna), poti avea 4 baraje din astea unul dupa altul si tot ne inundam. Las’ ca vine iar armata si ne scoate apa din birt, apoi de prin case.

  23. De aceea se spune că unele țări sunt mai dezvoltate decât noi. Totul e simplu, dar trebuie să fii suficient de dezvoltat ca să o și faci. Dezvoltat ca să ai banii necesari, dezvoltat ca să îți pese ceva mai mult de cetățenii tăi, dezvoltat ca cetățenii tăi să ceară astfel de lucruri și să solicite ca din taxele lor să aibă astfel de beneficii șamd.

    00
  24. am io un preten daca vrei sa cumperi si sa blochezi intrarea la Lunga ca cica de acolo ar veni prapadu http://floodcontrolam.com/projects/flood-wall-bothell/

    00
  25. La noi nu merge noi suntem legati de glie si trebuie sa folosim nisip si lopata… Rustic dar eficient din punct de vedere social.

    00
  26. Dimineata la stiri spuneau ca acei stalpi au o fundatie de 8 m adancime si in Ungaria au fost facuti cu fonduri europene.

    00
  27. Pun pariu ca noaptea, becurile de pe stalpii aliniati la vreo 2-3 metri in apa, lumineaza.

    00
  28. Zidul ala costa si inca foarte mult, e facut pentru ca pe la ei Dunarea trece si prin orase mari deci pagubele sunt enorme pe cand la noi pe unde trece Dunarea sunt doar case de chirpici si sincer e mai ieftin sa ii mut pe aia de si-au construit case in zona inundabila a Dunarii decat sa construiesc ditamai zidul. Plus ca o astfel de inundatie vine odata la 10-20 de ani, deci clar nu e fezabil economic sa faci ditai zidul pentru unii cu case de chirpici, asistati sociali si care platesc impozite doar pentru ca mai nou nu mai primesc ajutorul social daca au restante.

    00
  29. Zidul ala de beton nu se poate face la noi din simplul motiv ca trebuie respectat proiectul la virgula. Nu e ca la o sosea unde poti sa diluezi compozitia si sa-ti scoti de Veyron la fiecare km. Aici daca nu respecti planul, ai futut un cal in pizda ca-i ia dracu pe toti

    00
  30. Intre timp, handicapatii astia de puleti care au contracte cu primariile pun doar borduri. In loc sa o arda de un proiect cu finantare (m)UE si de la bugetul de stat cu care sa faca garduri din astea prin Moldova.
    (m)UE are milioane de dat pentru pastrarea satului, dezvoltare rurala si alte rahaturi din astea. Ce poate sa fie mai simplu decat gard sa nu plece satul pe apa?

    00
  31. @Ionut Staicu: Keep calm. Nisipul si masurile luate la fiecare hazard nu sunt mai ieftine.

    00
  32. Alea au fost facute cu fonduri europene. Acel dig are o fundatie de 8 m adancime. Placile se monteaza usor. Au costat in jur de 2 milioane de euro. La noi mai greu se face asa ceva

    00
  33. Autoritatile noastre or sa fie luate prin surprindere de toata apa aia care vine pe Dunare

    00
  34. La noi, sacul cu nisip si rugaciunea la doamne-doamne…aia ne salveaza!
    „Autoritatile romane se pregatesc pentru marea viitura. Ponta: „Doamne ajuta sa nu se intample nimic” – stirile protv
    Da doamne!

    00
  35. Este construit de romani? Hihihi

    00
  36. Am inteles din comentarii ca ei este niste dezvoltati si noi nu este.
    Ok,poate da cineva un exemplu concret unde ar fi solutia respectiva utila in romania? Ceva gen „uite,daca in anul xxxx in locul y era un zid din ala nu se intampla [insert intamplare]”

    00
  37. pe dracu e simplu. ala nu e gard de beton, ci e un fundament serios. nu il poti face oriunde, din pacate.
    in plus e foarte scump. trebuie cineva sa investeasca atatia bani intr-un astfel de sistem. noi n-avem bani nici de pensii si tu vrei sistem mobil de protectie.

    00
  38. La noi inca nu s-au prins politicenii cum sa fure si dintr-un proiect de genul acesta. Gandesc mai greu! Si inca o problema pe care nu pot sa nu o constat, la noi lucrarile se finalizeaza (in cel mai bun caz) in proportie de 70-80% – lucru total ineficient in cazul unui astfel de baraj.

    00
  39. Stai să ajungă în România şi după să vezi ce „bine” pregătiţi o să fim noi :)

    00
  40. La noi trebuie studiu de fezabilitate! Nu putem arunca banii aiurea!!!

    00
  41. Nu ne mai pasa, avem asigurari obligatorii. Vedem anul asta niste falimente in domeniul asigurarilor in tara noastra?

    00
  42. Germania e obisnuita cu inundatiile, au avut si banii necesari sa faca investiti. Acele „garduri” nu sunt chiar asa simple, au si o fundatie si stalpi, e un sistem facut cu 3-4 ani inainte in Germania in zonele cu risc mare de indundatii.

    00
  43. exemplu practic de problemă rezolvată, fără zgomot şi fără certuri (pe la televizor)

    00
  44. dacă mai trebuia vreo dovadă despre genialitatea „banală” a vesticilor

    00
  45. NOU
    #45

    Noi n-avem nevoie de zid ca la noi era seceta pana de curand… Sa vina Dunarea sa ajunga la toata lumea… Sa vezi ce pepenoi de Dabuleni o sa fie prin iulie

    00
  46. Noi nu avem nevoie de zid. Pe noi ne ajuta Dumnezeu. :)

    00
  47. La ce presiune e acolo, mie mi se pare cel mai interesant faptul ca rezista.

    00
  48. N-am inteles treaba cu 10-20%. Principiul vaselor comunicante nu functioneaza de la depasirea zidului cu 1 cm?

    00
  49. moama, ce ma incanta lumea. romanasii, evident. la noi nu,la ei da, ca la ei la nimenea. evident, la noi in nici un caz.
    mie imi place de unde comenteaza lumea.

    00
  50. La noi functioneaza treburile altfel… Daca-s inundatii, mergem la biserica, zicem o rugaciune si cand iesim din biserica, nu mai sunt inundatii. The Holy Way.. :)

    00
  51. @Mihai: daca torni apa intr-un pahar si dupa ce se umple mai torni putin, ti se varsa tot paharul?

    00
  52. NOU
    #52

    Se pare ca pentru noi este de domeniul matuzalemicului sa poti opri apa cu un zid de beton si niste porti metalice. La noi se inunda tot, terenurile agricole in special si apoi, inevitabil, pleci cu sacosa goala de la piata.

    00
  53. „Doamne Fereste” a castigat pentru a n-spea oara consecutiv premiul pe tara pentru cea mai buna strategie contra inundatiilor!
    Asta spune tot.

    00
  54. corcodusul: pai tu n-ai pahare d-astea comunicante?

    00
  55. @corcodusul: mergand pe exemplul tau: nu torni doar un pic dar torni continuu (aprox 1-2 zile) cate un pic si in plus nu compari intreg volumul dunarii (paharul) cu volumul curtii de vis a vis care va fi inundata (o picatura).

    00
  56. Un exemplu similar poate fi tsnunamiul din Japonia. Acolo apa a trecut cu putin peste gardul de protectie insa ai vazut in clipuri ce ravagii a facut. Debit continuu, asta te omoara nu cu cati centimetri depaseste un anumit zid.

    00
  57. mihai: nu poti compara.
    La tsunami toata unda a venit spre zid.
    La inundatii unda merge inspre zona de curgere a apei, deci impactul lateral este ceva (mult) mai mic.

    00
  58. Da-l reacu da zid ca nu vine apa la noi.Daca vine tot io o sa strig: V-am zis baaa sa facem zid si n-ati vrut.Si daca vina apa pana la televizor ce ca io nu am televizor.Io citesc frate.Si stirile le vad la tableta…
    Pentru cine a crezut ca vb serios mai sus trimit gratis prin curier un sac de nisip pentru orice eventualitate. Plata curierului la predarea coletului si se face de catre destinatar.
    Solutia mi se pare simpla si practica problema la noi la Romani e ca noua ne place scump si complicat. Si sa avem pe cine sa dam vina. Si cum zicea cineva inaintea mea la noi o sa coste metru de zid mai mult decat metru de autostrada.Si va trebui angajata o firma sa pazeasca zidul..
    Si o ironie . A trebuit sa fac o calatorie cu masina in tarile cu autostrada mai lunga decat a noastra. Si cand m-am intors pe Bucuresti-Pitesti vad 2 masini de paza ce mergeau incet pe banda de urgenta.Mainile sunt dotate cu un far pe capota.Si ma intreb ce pazesc astia ca gardul care nu e furat , nu e furat din cauza ca e rupt. Si tot incercam sa-mi amintesc daca am vazut si la ailalti masini de paza pe autostrada.Nu spun ca nu sunt.Doar ca nu-mi amintesc sa le fi vazut.SI ca lista ciudateniilor sa nu se termine aici nu-mi amintesc nici sa fi vazut gardul rupt sau lipsa.Dar poate ca nu-mi amintesc eu bine.

    00
  59. Tot Ponta e prim ministru si acolo?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.