De ce se inundă o anume stradă la fiecare ploaie sau furtună în Brașov?

La fiecare ploaie mai serioasă sau furtună, o stradă din Brașov se inundă, prilej pentru oameni să se dea cu fundul de pământ și pentru locuitorii altor zone să se minuneze.

Faza nu e nouă și are o explicație logică: Brașovul e pe un deal, când plouă, apa se duce la vale și se adună, ați ghicit, pe strada unde se întâlnește din mai multe surse. Strada asta se numește Stadionului și acolo se adună apa din jumătate de oraș. Teoretic, ar trebui să se miște spre stația de epurare, dar nu are cum dacă plouă mult și rapid.

harta-brasov-inundatii

 

Pentru oamenii din zonă n-ar trebui să fie o surpriză și pentru mulți nu e. Eu știu că o să se inunde strada și mă duc acolo să mă plimb cu fi-miu cu mașina, că îi place apa multă. Problema e alta: strada aia era singura legătură cu Sibiul și Făgărașul, înainte să se deschidă traficul pe Ocolitoarea Brașovului. Dar oamenii nu știu de Ocolitoare, care e pustie, și se înghesuie pe acolo.

Soluții pe termen scurt sau mediu nu sunt. Trebuie făcut un cazan imens unde să se adune apa până apucă să se scurgă spre stația de epurare. Loc ar fi, dar bani nu sunt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Canalizarile-s ca … ! Orice oras devine paralizat la o ploaie un pic mai puternica.

    • Nu se justifica investitia intr-o canalizare mai buna pentru 3-4 ploi pe an.
      La fel cum nu facem in Romania autostrazi cu 6 benzi pentru 8 weekend-uri in mijlocul verii.

  2. Adica un bazin de retentie intermediar? Se gasesc din astea in marile orase. Adica din asta:

  3. nu sunt bani ptr ca avem flori multe si frumoase /scumpe ,patinuar si sala sporturilor /scumpe rau …aa si unii nu platesc taxele ptr autorizatii de constructie/taxa monumente :)

  4. macar sa schimbe numele strazii, sa-i zica potopului , ploii , inundata … facem o petitie …

  5. Si in Bucuresti, e tot asa, stati linistiti. Locuiesc pe o strada cu un drum usor in panta si tot asa, la o ploaie mare se aduna toate puhoaiele acolo, masinile incep sa pluteasca ca barcile iar lumea neputiincioasa, de pe margine, tzipa din toti ranunchii cand trece cate un bulangiu de taximetrist in viteza a 3-a prin balta si da cu masinile de gard, de copaci… etc. Cand apa se scurge, raman numere de inmatriculare, bucati diverse din masini, etc. Unii raman impotmoliti in mijlocul baltii si se dau jos in chilotzi din masina sa impinga, altii sparg seminte pe margine si tot asa….

    Asa e la ploaie, n-ai ce drk sa faci. In peste 80% din cazuri cand stiu ca vine furtuna o tai cu masina de acolo si o parchez in alta parte (pe dealuri) dar sunt situatii in care nu ma misc asa rapid.

    • Cum nai ce drk sa faci, fii atent idee: parcheaza mereu masina in alta parte si asa nu vei mai avea griji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • @Radu

      …bine mah… o sa-mi aleg un deal. Poate iau si gratarul cu mine, dimineata cand merg la munca.

    • Eu ți-am dat minus tot pt ”n-ai ce drk sa faci”. Voi, cei din acea zonă, ar trebui să luați la întrebări candidații pt primăria de sector: ”nene, ce soluție ai pt problema asta?”. Știu, poate nu trec ei pe strada voastră. dar în campanie toți publică niște adrese de e-mail la care, de regulă, chiar răspunde cineva. Măcar să ai un răspuns dacă cumva se-ntîmplă să fii întrebat de ce nu-l mai votezi și a doua oară.

  6. Se poate ocoli pe Mihai Viteazul…

  7. Vand casa ieftina cu fatada renovata recent pe stada Stadionului, cu piscina in zilele ploioase.

  8. Mă scuzați, nu-i asta problema. E vorba de proiectarea greșită a străzii și a canalului de colectare a apelor pluviale. Compania Apa, care are în grijă alea, nu e foarte interesată de rezolvarea problemei, iar când au asfaltat strada aia nea Scripcă, moldoveanul șef, a ignorat toate soluțiile tehnice și a mai turnat jumătate de metru de asfalt. Apă de jumătate de metru era și în zona Gării.

    În privința proiectării, veți avea și alte surprize, de exemplu la dvs. pe stradă. Știți cum e asfalt brici de la o casă la alta? Ei bine, pentru că asfaltul ăla e foarte bun, gros și nu lasă pământul să respire pe nicăieri, apa din sol intră prin pereți. De-aia avem pereți groși și reci 90% din timp.

    Pe vremuri, când orașul nu era condus de băieți aflați în control judiciar, trotuarele erau făcute cu piatră cubică, care nu era lipită cu ciment, doar pământ, să mai iasă/intre un pic apa prin ea. Și pe lângă case era o dungă de verdeață, tot pentru respirație. Acum aveți asfalt dintr-o parte într-alta, stați într-o vană, și găsiți explicații pentru o vană nu pentru un oraș.

    • ”pentru că asfaltul ăla e foarte bun, gros și nu lasă pământul să respire pe nicăieri, apa din sol intră prin pereți”
      Fugi departe.

    • NOU
      #18

      Mai e și o problemă cu scurgerea p-acolo. Niște băjeți au aruncat inclusiv carcase de porci unde nu trebuia, probabil cu complicitatea unor băieți de pe la instituții. Mai compicată treaba. Dar mere de un clickbait.

  9. Nu mai bine s-ar duce spre Paradisul Acvatic? E mai aproape de strada decat statia aia :))

  10. NOU
    #20

    De Mijloc – Morii – Lungă – Carierei – Brintex – dreapta spre giratoriul de la Altex – faci stânga la giratoriu și ieși la benzinăria MOL – faci stânga și ajungi aproape de Hornbach – drum liber spre Sibiu și Făgăraș :)

  11. Cand te mai duci cu ala micu’ la baltoaca pune pe Waze ca e inundatie, sa stie oamenii care nu-s din localitate.

  12. Am trecut și eu odată prin ”lacul” din Brașov (eram în drum dinspre Zărnești spre Iași). Nu era nivelul așa ridicat (~50-70 cm) cum înțeleg că a fost anul ăsta și m-a ajutat și faptul că mașina era mai înaltă.
    Soluția rapidă chiar asta e: bazin de acumulare cu pompe ce pot evacua rapid apa spre rîul/pîrîul cel mai apropiat. Chiar mă miram cum de un oraș de talia Bv nu e în stare să facă asta (costurile nu sunt astronomice pt un oraș).
    Apoi am constatat că Iașiul trăiește de zeci de ani cu o problemă similară (dar infinit mai mică ca amploare): intrarea/ieșirea din partea de vest a orașului are un pasaj subteran ce se inundă la fiecare ploaie mai serioasă. Cantitatea de apă care se adună acolo este de cel mult cîteva sute mc (incomparabil mai puțin decît ce se întîmplă în Bv). Nu sunt specialist însă estimez că n-ar costa mai mult de 100k euro construirea unui ”mic” rezervor din care o pompă cu plutitor o poate evacua, automat, afară (spre canalizare sau pîrîul Bahlui aflat la apx 300m distanță). Cu toate acestea, primăria, mereu și mereu, preferă să blocheze două mașini ale poliției care să redirecționeze traficul! Sunt unii care spun că n-o fac deoarece acele echipaje de poliție sunt oricum plătite. Argumentul e cretin: echipajele sunt plătitite însă cît stau blocate cu asta, alte chestiuni (care chiar reclamă un echipaj de poliție) pot rămîne nerezolvate. N-am idee care ar fi costurile ”de întreținere” a două echipaje pt 12h (sigur pot rezolva mai ieftin cu niște Gică care să monteze capre de drum închis), însă am o bănuială că în acești 25 de ani x 10 cazuri/an s-au terminat demult cei 100k euro necesari.

  13. Niște pompe mai serioase ar putea ajuce primăria, măcar așa cât să scoată apa să se circule normal. Ar fi cea mai rapidă și cea mai ieftină soluție. Doar nu se inundă săptămânal. Cred că și pompierii ar putea face asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile