Să înțelegem importanța locului nașterii

A fost faza cu Alexandru Arșinel și rinichiul primit peste rând și lumea s-a oripilat un pic că ce, el nu e om, să stea la rând, să fie tratat la fel ca restul.

Și adevărul e că oamenii nu sunt egali. Oamenii de la Roșia Montană sunt forțați de ecologiști (pot folosi termenul ăsta acum, că e deja evident că exploatarea nu se va mai face) să moară de foame, sub pretextul că se reprofilează, se mută, se recalifică și așa mai departe. Dar oamenii de sub zăcămintele de gaze de șist sunt mai oameni decât ei, că ăia nu trebuie să se mute, că gazele nu sunt importante, oamenii sunt. Oamenii ăia, nu pierzătorii de la Roșia. Pe ăia dă-i naibii (metaforă, că iar sar japițele de fund în sus că instig la genocid).

tomberonez

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Am vaga impresie ca 95% dintre cei care sunt contra, habar nu au despre potentialele efecte asupra mediului si 95% dintre cei care sunt pentru, habar nu au despre potentialele efecte asupra bugetului.

    00
  2. Pro sau contra exploatarii…mai putin conteaza acum.
    important e ca tunul nu s-a mai dat

    00
  3. Eu, deși spre mâhnirea tuturor cunoscuților nu m-am interesat de această problemă… durându-mă-n cur, am înțeles altfel argumentul ecologiștilor. Facerea de bine a oamenilor din Roșia Montană înseamnă facere de rău pentru mulți alți locuitori ai țării. Și în acest caz, argumentul lor este coerent.

    00
  4. @animal00 Daca se strang 10.000 de oameni la Sighetul Marmatiei, si reusesc sa sperie niste politruci ca „publicitatea dauneaza sanatatii mintale a copiilor”, si sunt interzise agentiile de publicitate (sau orice domeniu in care lucrezi tu in Bucuresti), ce opinie ai avea la adresa lor?

    00
  5. Sal-l exploateze ma, dar sa-l exploateze statul, nu sa-l scoata in proportie de 80% din tara.

    00
  6. bun:
    1. daca se intampla o belea ca la Baia-Mare, sau aia de la unguri, cu aluminiul – nu cumva sunt afectati __SI__ cei care nu au nicio treaba cu exploatarea aurului? Nu cumva sunt afectate si generatiile viitoare (o sa treaca multa apa pana sa spele cianurile alea);
    2. Cum plm pot ei sa dea pe mana o exploatare riscanta unei corporatii inregistrata pe o insula-paradis-fiscal? Daca se intampla ceva, ce ii face? Ii ia vaslele de la barca cu care cara banii acolo? Care e diferenta intre rosia montana si o firma de apartament care are/capuseaza contracte cu statul?

    Nu uita ca altii mai destepti decat noi nu isi taie padurile ca pot lua lemn ieftin de la romani, isi inchid centralele atomice pentru ca oricum pot lua curent ieftin de la termocentralele romanesti … samd.

    00
  7. Nu mi se pare normal ca decizia privind exploatarea aurului de la Rosia Montana sa fie practic luata de cateva mii de ecologisti, care, dupa cum i-am vazut pe la TV, stau inca pe banii parintilor, mai putin remus cernea care in ultimul timp a facut progrese pe partea financiara. Pe langa cei 10.000 de ecologisti care au iesit la miting in Bucuresti, multi dintre ei doar pentru ca e asa e „cool”, sunt alte zeci de mii in Rosia Montana care asteptau un loc de munca. Atentie, cand spun locuri de munca nu ma refer doar la cele 2.000 care se infiintau exclusiv in cadrul proiectului, ci si la restul care s-ar fi infiintat datorita dezvoltarii zonei – in magazine, la firme de prestari servicii, un jurist, un avocat, la firme de constructii, la furnizori de utilitati si altele……. Din pacate se dovedeste inca odata ca oamenii politici nu au pic de verticalitate, Ponta, care e clar ca sustine proiectul si in momentul de fata a dat inapoi la presiunea strazii, Crin e contra ca asa zice strada si are nevoie de voturi, desi in calitate de presedinte al PNL trebuia sa sustina initiativa privata, dezvoltarea si capitalul in toate formele lui, Basescu, care a tras sforile pana acum pentru Gabriel Resources iar acum, la primul miting s-a dat la fund si se ocupa de maidanezi.

    Nu ne ajuta cu nimic faptul ca avem resurse naturale in subsol. Toate statele dezvoltate europene la care privim cu jind si-au exploatat de mult resursele de subsol. Intradevar au reusit sa transforme acei bani in autostrazi si infrastructura, servicii de educatie, medicale si sociale foarte bune, adica banii s-au intors in folosul cetatenilor. Probabil ca aici Romania nu sta foarte bine.

    00
  8. ar trebui facuta diferenta intre un business si un biznis cu iz de tzeapa

    00
  9. da, fix de aia mor aia de foame. Ca e declarata zona monoindustriala de cativa ani nu are a face, right?
    vezi documentarul Open Pit sa-i vezi si pe aia care muncesc in mina aia din Peru ce bine le merge.

    00
  10. fereasca sfântu’ de mineri disperati cu acces la materiale pirotehnice

    00
  11. Pe de alta parte, cred ca subiectul dezbaterii este trunchiat. In mod normal trebuia sa avem o discutie, o dezbatere publica, eventual un referendum pe tema exploatarii aurului de la Rosia Montana prin folosirea de cianuri (intelegand ca in acest moment aceasta este singura tehnica eficienta si oricare alta este in faza experimentala) .
    Dupa ce se lua hotararea, in cazul in care se hotara exploatarea aurului, trebuia organizata o licitatie internationala la care sa fie invitati toti actorii mari din aceasta piata, criteriul principal de departajare a eventualilor participanti urmand sa fie „cea mai mare redeventa platita statului roman, cu respectarea anumitor standarde ecologice impuse de la bun inceput in caietul de sarcini.
    Eu nu am inteles inca de unde acest RMGC, de unde a aparut el si de ce este singura varianta la exploatarea aurului in Rosia Montana. Mi se pare ca nu s-au facut niste pasi locigi.

    00
  12. ce-i drept in Ro auru e al tau si nu te lasa ecologistu din bucale sa il exploatezi.
    slab argument. mai baga

    00
  13. animal00, in 10-15 ani se pot dezvolta alte industrii acolo. asta cu ce-o sa faca peste n ani nu e argument.
    da la ultima-s deacord cu tine. astia de la putere-s prea incompetenti pentru asa ceva.

    00
  14. Putin ciudat ca scrii despre un lucru trivial ca Piata Regelui si doar mentionezi fugitiv protestele, care sunt cele mai mari din ’90 incoace si totusi inseamna ceva in istoria recenta a Romaniei.

    Iar punctul tau de vedere e cam partinitor. Cealalta partea a problemei, din cauza careia oamenii „nu sunt lasati sa lucreze”, e ca acel contract de exploatare e facut clar in detrimentul nostru. Sunt foarte multe ambiguitati si nu ofera garantii clare pentru protectia mediului dupa exploatare. Cateva sute de joburi pentru cativa ani dar cu ce cost? Otravirea mediului si sanatatea celor din jur?

    00
    • @Bogdan: cu dragă inimă aș menționa protestele dacă rezultatele sau cauzele ar fi obiect de mândrie. dar nu sunt. e bine că se protestează, e bine că se ridică simțul civic, dar atât.

  15. Unii oameni sunt mai egali decât alții.

    00
  16. Cine a zis ca s-a terminat treaba? „Potaurul”?
    E praf in ochi. Mai e mult pana departe. Eu sunt aproape sigur ca se va vota „pentru” in parlament. Cu bile, pe ascuns, ca sa fie treaba buna. Apoi Dottore va da declaratii inlacrimate ca el nu e de acord, el a votat impotriva, dar parlamentul a hotarat.. etc, bla bla bla.

    00
  17. Auzi, animal00 de ce nu e moderat dar eu sunt?

    00
  18. Dacă te-ai născut în Valea Jiului, Munții Apuseni, Prundu’ Bârgăului (nu domnul blogger!), Victoria, Pogoanele, Buzău, Vaslui, Botoșani, Anina, Herculane și alte asemenea locuri minunate:

    – Prietene, ai belit belengheru’!

    O să-ți salveze ecologiștii copacul din fața casei, ca să ai lemn bun din care să-ți faci cosciugul în timp ce mori de foame.

    Dar e bine, or să organizeze ăștia și niște cursuri de Yoga, să ai la ce să meditezi în timp ce karma te scarmănă pe la mațul gol. Eventual, or să organizeze și cursuri de masaj, să nu te rănești în timp ce-ți numeri coastele, iar la copii or să le organizeze cursuri de pictură, să învețe și ei că mânuțele lor sunt bune și la altceva decât la căutat în gunoi.

    Dixit.

    00
  19. Sugi pendula cu Rosia Montana, ca vorbesti prostii, asa cum vorbesti si cu agricultura. Argumentul suprem, vor muncii oamenii de acolo. Care oameni, cei 100 de locuitori ai Rosiei Montana? Pe langa faptul ca nu vor fi angajati aia de acolo, chiar de ar fi, cui ii pasa? Sunt o mana de oameni…

    00
  20. da ma. Pentru ca protestul este anti minierit, nu contra unui contract prost.
    Dar nu despre RM era vorba. Ci despre faptul ca argumentul lui zoso ii tampit.

    1. Mina aia asigura 800 de oameni/10-15 ani. Deci, daca nu esti in aia 800 de oameni, ai belit pendula.
    2. Chit ca lucrezi in mina, cat plm de salariu iei? De-o ciunga jumate. Daca aurul din pamant era al tau, da nene, atunci era trai pe vatrai.
    3. Faptul ca esti nascut in RM nu inseamna ca esti un dobitoc cu singurul scop in viata sa scormonesti in pamant.

    Minieritul are o mare problema. Indiferent de ecologisti, pontaci, rgcmisti. Se termina produsul. Ca atare, daca te nasti in zona aia, dupa ce s-a inchis mina…trebuie sa faci altceva.

    Imi plac argumentele proRM.
    1. E aur. Deci romania castiga bani. INTERESU ROMANIEI
    cand le zici „parca nu sunt atat de multi bani, pentru Romania” apare argumentul 2. „Da aia 800 din RM?”

    Sincer, sper sa nu se exploateze inca niste ani. Pentru ca astia actuali de la putere nu-s capabili sa sustina un asemenea proiect.

    00
    • @animal00: corect. dacă nu le dă salarii gen 1000€, cum ai tu, degeaba. seems legit. după cum scrie in articol, gata, s-a terminat, dar e amuzant in continuare cum ne doare sufletul de niște oameni pe care de 8 ani nu ii ajutăm deloc.

  21. zoso: ce e ma gata? hai sa fim seriosi ca rad aici si curcile de noi.
    Mie mi se rupe de oamenii din RM. Si de cele 4 dealuri, denumite pompos munti. Si de cianura. Si cam de tot. Pana la banii mei.

    In momentul asta contractul are iz de teapa (sa citez pe cineva de mai sus). 150mil$ pentru ecologizare au aroma de gluma proasta.
    Redeventa aia e numa pentru aur si argint sau si pentru restul de metale? Informatia asta nu am gasit-o pe nicaieri, daca ai un link raman dator.

    Pana la urma este vorba de bani

    00
  22. Daca s-ar face o minima documentare s-ar observa niste deficiente grave ale noii legi care a scos oamenii in strada. In noua lege e trecut negru pe alb ca firma nu se va supune noilor modificari fiscale in urmatorii 15-17 ani. Stiti de ce au bagat asta? Pentru ca le e frica, ca la un moment dat tara asta va fi guvernata de-un guvern zdravan la cap, care se va documenta nitsel si va vedea ca-n alte tari companiile care exploateaza resurse naturale fie ca e vorba de gaz, titei sau aur au cote de impozit pe profit diferite. Gen, ca si exemplu, in Norvegia impozitul pe profit pentru companiile petroliere e de 28% si guvernul vrea sa-l creasca si-n acelasi timp sa-l scada pentru restul companiilor. In acelasi timp tot in Norvegia companiile petroliere platesc o taxa de 50% din profit, da, ati citit bine, 50% din profit! Asadar compania ramane cu 22% din profit in urma exploatarii unor resurse care apartin statului. Ceea ce mi se pare rezonabil atat pentru stat cat si pentru companie. Pana si-n Congo companiile miniere platesc un impozit pe profit de 30% in conditiile in care redeventa e de 5%.

    00
  23. Cumva este distractiv că nea Ponta a dat-o cotită acum, după ce se întorsese la 180 de grade acum ceva timp. Deci totul a revenit la normal, ca să zic aşa ceva. Problema este că o altă mină,cea de la Certej, tot din zona aia, începe deja faza de construcţie în trimestrul 4; acolo se vor folosi 26.000 de tone de cianură. De ce nu protestează nimeni pentru asta, să mor dacă ştiu.
    Legat de Roşia Montană, mi se pare de-a dreptul ilar că ai putea crede că alea 900 de locuri de muncă ar fi contat cumva. OK, salariul mediu în domeniul extracţiei minereurilor metalifere este bunicel: 2.100 de lei, dar aşa cum au punctat oamenii de mai sus locuri de muncă ar fi temporare. Mi se va spune: se vor dezvolta alte industrii pe acolo? Problema este, din câte am înţeles, că zona respectivă a fost declarată monoindustrială de un ilustru guvern din trecut, deci nu prea ar apărea ceva prea curând.
    Vali, mi se pare distractiv că faci atâta tam-tam pe tema Roşiei Montane când impactul economic al acestui proiect ar fi cam de căcat. Ştii câte locuri de muncă ar fi adus fondurile europene dacă le-am fi atras pe toate până în 2020? 500.000 de locuri de muncă. Pe tema asta de ce nu se vorbeşte atât de mult? De ce nu ies oamenii în stradă. Ştiu, nu-i atât de sexy subiectul, dar totuşi…
    Un alt punct de vedere legat de Roşia Montană: vrem dezvoltare durabilă sau nu? Este un termen uşor abstract, de „lemn”, dar eu optez pentru chestii care se întind pe un orizont de timp mai lung şi care reduc impactul asupra mediului şi societăţii în general.
    Penultimul punct: un articol din New York Times de prin 2010. Foarte interesant, ţi-l/vi-l recomand: https://www.nytimes.com/2005/10/24/world/behind-golds-glitter-torn-lands-and-pointed-questions.html
    Apropos, Gabriel Resources nu a mai făcut nimic nicăieri în lume. Dacă era o companie mare, poate aveam ceva mai multă încredere, fiindcă aşa cum scrie în articolul din NY Times, firmele miniere au o reputaţie pe care şi-o apără dacă vor să mai pupe alte proiecte miniere. Dar poate Gabriel Resources nu va mai face nimic după… convenabil, nu?

    00
  24. Ah, si-nca ceva, avem exemplu din Peru unde s-a exploatat timp de 13 ani, s-a scos aur in valoare de 30 de mld. de dolari si oamenii sunt la fel de saraci, zona e extrem de poluata, oamenii nu mai pot sa faca agricultura si sa creasca animale, ei se imbolnavesc, in timp ce-o mana de oameni se bucura de aurul consistent exploatat din zona. Totul pe larg aici .

    00
  25. Andrei: animaloo nu e moderat pentru ca tu vezi mesajul meu numa dupa ce apare, ca sa zic asa. Got it?

    semeketh- deci, peste 10 ani, cand locul ala o sa arate selanar, or sa se poate dezvolta afaceri (probabil set de filme sf, loc de dat cu biclele sh) dar acum nu (trecand peste declararea zonei drept monoindustriala).
    Chiar nu m-am gandit la asta.

    iar politicenii romani…ponta anti ponta, crin care este in opozitie de la guvernare. Niste glumeti

    zoso: la barlad nu se face bere. Mi se rupe.

    Cum se face oare ca astia de la Gabitza nu au avize? Sau bani sa porneasca ceva? Sau glumele amuzante spuse de proRM?

    00
  26. Sunt zeci sau sute de mii de firme in tara asta. De ce sa le fac la astia lege speciala la fiecare? Astia de la RMGC sunt mai cu moț decat Dacia, Sidex sau alte firme care tin orase intregi in spate, cu mii de angajati?
    Aia 800 de mineri din Rosia Montana sunt mai breji decat 800 de oameni din Flamanzi sau din Ic Ponor? Doar pentru ca se echipeaza cu lampase sa lucreze intr-o mina de suprafata? Ce vor face „minerii” astia intr-o mina unde trebuie chimisti, ingineri, soferi de raba si artificieri?

    00
  27. Vad ca tot ii dau ecologistii cu 800 de oameni pt 10 ani. Baaa dar alea 2 miliarde de dolari pe care le incaseaza statul la buget inseamna km de autostrazi, spitale mai bune, profesori mai bine platiti si asta pt 20.000.000 de vite furajate

    00
  28. @semeketh: Avem o mulţime de zone miniere în ţară. Arată-mi te rog ce alte industrii s-au dezvoltat în ele, în afară de nenumărate bodegi care vând băutură pe caiet. Peste tot este sărăcie lucie şi jale după oprirea exploatării. Poluare era şi în timpul exploatării. Şi vorbim inclusiv de oraşe, nu numai de cătune la colţ de lume.

    Spre deosebire, în localităţile în care există producţie cu valoare adăugată, nu doar exploatare, resursele eliberate de falimentul unei companii sunt absorbite de altele. Nu întotdeauna, dar în multe cazuri. Mult mai multe decât cele vizibile (Nokia Jucu, Dacia etc). În timp ce în oraşele miniere…

    @lc: sigur că da, din cele 2 miliarde se face tot ce nu s-a făcut din cele 50 de miliarde alocaţi gratis de la UE, dar nefolosiţi de România din prostie şi mai ales pentru că nu se pot fura. Cele 2 miliarde se vor putea fura, dar nu o vor face pentru că… nu ştiu, îmi explici tu. Apropo, vezi că numai tunurile vizibile din ultimul an ale celui mai cinstit guvern din România se aproprie deja de suma aceea. Dar mai probabil e că au depăsit-o demult.

    @Vali: Având în vedere logica aparte din spatele articolelor legate de Roşia Montană în comparaţie cu toate celelalte, eu în locul tău aş sta pe acasă zilele astea. E prea mare riscul să rămâi blocat în Dubai dacă intră RMGC în insolvenţă :)

    00
  29. Pentru cine face socoteli cu aurul de la Roşia Montana, cu miliardul ăla pe care-l ia România nu faci nici 15km de autostradă suspendată, cum vrea dom’ doctor. Spitale, furajat vite, etc., astea nu intră la socoteală.

    Iar ce zice animal00 e de bun simţ: totul până la banul meu. Tu dai pământul, resursele, legea, eventual şi muncitorii, iar înapoi iei 6% din ce se găseşte? Păi cred că mai bine lăsăm taxa pe A2 şi în weekend, facem mai mulţi bani.

    00
  30. argumentul asta ca oamenii de la RM mor de foame este incredibil de lame. nu stiu daca ar fi 1000 locuri de munca la o astfel de exploatare…
    pai hai sa comparam cu dezastrul produs de inchiderea tuturor uzinelor din Brasov si trimiterea a zeci de mii de oameni acasa. ei? uite ca orasul e tot acolo, chiar se dezvolta. bun. extrapolati acum la toata tara. s-au inchis mai toate minele de carbune din toata tara si nimeni nu le-a plans de mila. adevarat e ca daca nu omorau intelectuali la Bucuresti, poate ca lucrurile stateau altfel.
    treziti-va la realitate si intelegeti odata pentru totdeauna ca cineva isi doreste foarte mult aurul respectiv si ca noi nu facem parte din planurile acelui cineva. ca in filmele SF, vin the aliens, ne exploateaza pentru resurse, dupa care se muta mai departe.

    00
  31. @andrei: pai ne-a costat peste 1 mld. contractul cu Bechtel si n-am obtinut nimic. eu chiar nu pricep de ce lumea crede ca in cazul RM lucrurile stau altfel.

    00
  32. @Mircea: iegzact! Sunt din Brasov si primul lucru la care m-am gandit cand am auzit lamentarile celor din RM asta a fost. Da nene cred ca vreo 60000 de muncitori daca nu mai mult lucrau in ’89 in Brasov in marile intreprinderi acum daca sunt 3000 e mult. Ce pana mea au facut atatia oameni? Ce pana mea au facut cei 1000 din RM pana acum? Astea’s cioace asa cum cioace sunt si lamentarile ipocrit- ecologiste ale scuturatorilor de PET-uri din Piata Universitatii.

    00
  33. Ciorbea ne-a comunicat acum la digi24 ca sa ne apucam de fabricat ciubere si sa uitam de minerit ca nu se va aproba proiectul
    Da’ cei cu pregatire umana sau fara indemanare tehnica???
    Spalatori de vase in Germania???

    00
  34. nu inteleg de ce vor astia aurul de la RM, pentru ce? aurul nu mai are valoare, scade pretul in fiecare zi.
    pana una-alta am si eu o intrebare, pana cand cu QE-ul asta in lume? si Putin spunea mai acu cateva zile „printati, printati dar pana cand?”

    00
  35. @Andrei: In proportie de 94%, nu 80. Doar 6% din aur ramane la noi in tara.

    00
  36. Si da, orice ar fi semnat ‘statul’ in contractul ala pot sa refuze sa aplice, daca asa vrea, fara nicio despagubire. Bine ca nu o semnat ca daca nu incepe exploatarea toti romanii trebuie sa plece pe luna!

    00
  37. Si eu zic sa lasam statul Roman sa exploateze Rosia. Sa faca profit cum face CFR-ul, Posta, si altele. Cum adica sa vina strainii sa faca bani la noi? Cum adica sa castigam bani din redevente, impozite, taxe, TVA cand putem sa exploatam noi? Nesimtitii, vor sa vanda tara!

    00
  38. si ca sa intelegeti ca e o treaba generalizata din care nu invatam nimic: http://rabble.ca/blogs/bloggers/brent-patterson/2017/05/harper-spins-canadian-mining-peru

    cei din spatele acestor afaceri sunt oameni fara scrupule, nu le pasa de parerea noastra. vor pleca de aici cu ceva, indiferent…

    00
  39. Mno, stii tu sigur sigur ca daca se face exploatarea acolo oamenii aia necalificati o vor duce mai bine. Asta e un alt sofism pe care se tot bate moneda. Sa zicem ca totusi este asa desi imi este evident ca este doar o parghie in constiinta colectiva, nu este normal ca pentru cativa indivizi (cativa la scara istoriei) sa distrugi ceva pe termen nedefinit.
    Daca te da grija oamenilor alora afara din casa fa lobby pe blog pentru calificarea lor in ceva util, si eventual nu doar a celor de acolo.

    00
  40. ingame: care companii petroliere din Norvegia platesc 50% taxe? Statoil care apartine statului?

    00
  41. Liviu: n-ai inteles. Problema nu este ca niste straini vor face bani. Problema este ca noi doar pierdem.

    00
  42. super tare, Vali esti un che guevara, inciti la revolutii si genocide

    00
  43. Gabriel Resources a exploatat si exploateaza cu success in Norvegia, Suedia, Finlanda si Noua Zeelanda. Da, tot cu cianuri. Daca Norvegia – tara spre care as dori ca Romania sa aspire – a acceptat si a dat toate avizele posibile lui Gabriel Resources, nu vad de ce Romania sa fie mai catolica decat Papa.

    RM oricum e compromisa ecologic si arata ca un peisaj tipic post minerit. Acum avem ocazia prin aceasta masiva exploatare sa curatam cu adevarat zona. Apropo, in Baia Mare tot cu cianuri se exploateaza dar de statul roman si poluarea e la ea acasa. Nimeni nu a protestat pana acum.

    Nici o tara din lume nu isi permite sa nu-si exploateze resursele minerale. S-o lasam mai moale cu ecologismul in tara in care nimanui nu i-a pasat niciodata de ecologism.

    00
  44. Ghest, de unde ai scos tu ca Gabriel ăsta exploateaza si inca cu succes, auzi nazdravanie, minereuri in Scandinavia si Noua Zeelanda ? Vad ca nici pe siteul lor oficial nu se lauda cu asta. La ‘about us’ pe siteul lor scrie doar asa:

    About Us
    Gabriel Resources Ltd. is a Canadian TSX-listed
    resource company focused on permitting and
    developing its world class Rosia Montana gold and
    silver project.

    Sa ai tu exploatari ‘de succes’ in cele mai bogate tari din lume si sa nu zici nici macar o vorba ? Tz, tz, tz…atata modestie mai rar …

    00
  45. @aiurea, daca te deranjai sa cauti nitsel pe google ai fi aflat ca in Norvegia exista mult mai multe companii petroliere decat cea detinuta de stat. Si-ai fi vazut si care sunt procentele de impozite aplicate acestora. Dar uite ca te ajut eu. http://www.energyreport.ro/index.php/2013-stiri-pline-de-energie/2013-stirile-pline-de-energie/2013-contabilitate-si-fiscalitate/653-secretul-miracolului-petrolier-norvegian-investitorii-se-inghesuie-desi-impozitul-pe-profit-e-de-78

    00
  46. ingame: alea nu sunt companii petroliere norvegiene si cum statul norvegian detine monopolul mi se pare normal sa puna taxe mari celorlalte companii. Statoil detine monopolul in Norvegia si toti banii din petrol cu mici exceptii se duc intr-un fond special. Din fondul ala o sa-mi iau eu pensie la batrinete :D

    00
  47. @aiurea, tu ai tras ceva pe nas? Acolo nu se specifica daca taxele sunt sau nu pentru companii private sau de stat. Asa cum in romania nu se face nicio diferentiere cand vine vorba de impozit intre o companie de stat si una privata, asa nu cred ca se face nici in norvegia.

    00
  48. @Ghest: la Baia Mare, mi se pare ca rusii exploateaza steril pe fosta platforma australiana. Nicidecum statul. Daca nu esti din orasul ala, fa o vizita sa vezi ce frumos se profileaza haldele de steril la marginea urbei. Si ce fain e adus de vant praful in oras pentru ca vegetatia pe dunele alea e ca inexistenta(abia a inceput sa rasara iarba pe alocuri). Asocierea intre ecologie si Baia Mare e cam improprie. Cat despre dezvoltare economica datorita mineritului cu cianuri (in zona respectiva), dovada e vizibila. una dintre platformele de preparare a minereului e demolata, cealalta nici nu mai stiu daca functioneaza. fostii mineri ori o freaca la rece, ori sint in birt.

    00
  49. @Raul, nu pot sa cred! Cum adica, o exploatare asa zis miniera cu cianuri nu aduce bunastare celor din zona?! Cum adica minerii stau in birt si nu exploateaza haldele de steril?! Spune drept, cine te-a pus sa scrii tampeniile astea, Soros, nu-i asa?!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile