Ce se întâmplă în Republica Moldova?

text de George Damian

Republica Moldova chiar este aproape de România. Chestia asta nu se vede în presă, însă în realitate există foarte multe legături extrem de strânse și ar trebui să fim atenți ce se întâmplă peste Prut, nu de alta, dar să nu fim a nu știu câta oară luați pe nepregătite.

Oamenii

Din circa 4 milioane de locuitori jumătate au plecat din țară sau își câștigă banii în străinătate: jumătatea jumătății spre Occident (și România), cealaltă jumătate a jumătății spre Rusia. Se pare că a fost depășit pragul de 500.000 de oameni care au dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova.

Ucraineni sunt cam 400.000, ruși cam 300.000, găgăuzi 150.000 plus ceva bulgari – 70.000. La recensământul din 2004 69% s-au declarat moldoveni, 2% români – rezultatele recensământului din 2014 nu au fost făcute publice nici până acum: se pare că 20% s-au declarat români și 40% au declarat româna ca limbă maternă. Basarabenii nu sunt ruși.

Există o problemă identitară: sovieticii s-au chinuit să creeze o identitate etnică moldovenească diferită de cea română, procesul de recuperare a identității române durează de 25 de ani (durata și intensitatea dominației sovietice nu este ușor de depășit). Există un nucleu dur pro-românesc de 15-20% (pro-românesc în diverse grade) care la toate alegerile a obținut un scor electoral de 10-15% (simpatiile acestui nucleu s-au transferat de la un partid la altul de-a lungul timpului, dar asta este o poveste lungă și complicată).

Oamenii sunt obosiți după 25 de ani de tranziție fără nici o direcție clară. În România toată lumea a vrut NATO și UE, în Republica Moldova nu este așa simplu. Corupția, justiția arbitrară, incapacitatea administrativă a autorităților – toate sunt la un nivel mult mai ridicat decât în România.

Politicienii

Clasa politică de la Chișinău este alcătuită din foștii nomenclaturiști sovietici care sunt în plin proces de transfer al controlului către generațiile care nu au fost formate în sistemul sovietic. Există o tipologie a clasei politice aproape identică cu cea din România: aceleași vechi rețele comuniste care au dat naștere unei noi clase de îmbogățiți, nu contează denumirea partidului sau direcția ideologică declarată. Avem moguli de presă lansați în politică, îmbogățiți din privatizări, demagogi, comuniști cu averi capitaliste. Și corupție cât cuprinde.

Un element interesant în ecuație (care deocamdată are o influență mică, dar în creștere exponențială) sunt politicienii tineri formați în România după 1990.

Transnistria

Transnistria este o fâșie de teren în stânga Nistrului unde sunt depozitate mari cantități de muniție sovietică și ceva instalații militare de aceeași origine. Toate acestea sunt păzite de o mie și ceva de militari ai Federației Ruse. Moscova nu vrea să-și retragă militarii de la Nistru din considerente strategice și pentru a-și acoperi acest interes militar a inventat un stat marionetă cu capitala la Tiraspol care s-a despărțit de facto de restul Republicii Moldova. Transnistria a supraviețuit multă vreme cu subvenții rusești și prin bunăvoința Ucrainei. În prezent Ucraina este certată cu Rusia și Transnistria se îndreaptă rapid spre faliment: uzinele de tip sovietic nu își mai pot exporta produsele în Rusia. Pensiile și salariile au fost reduse cu 30% de la începutul anului, prețurile cresc de la o lună la alta. Rusia nu prea mai are bani și oricum nu îi poate trimite în Transnistria.

Totul se învârte în jurul trupelor ruse: câtă vreme Moscova nu își retrage militarii din Transnistria nu se poate discuta despre mai nimic. Există o serie de negocieri întinse de 24 de ani, dar care ocolesc esența problemei cu abilitate. Transnistria este o bază militară rusă și în contextul războiului din Ucraina va rămâne astfel multă vreme de acum înainte.

Economia

Republica Moldova are două surse principale de venit: exportul produselor agricole și banii trimiși de oamenii plecați la muncă prin alte țări. Rusia impune pe motive politice diverse embargouri asupra produselor din Republica Moldova, mai nou le folosește pentru a subvenționa structurile care îi sunt loiale: firmele din Găgăuzia și Transnistria controloate de oamenii Moscovei primesc permise de export în Rusia. În ultimii ani produsele agricole din Republica Moldova au început să fie exportate cu succes în Uniunea Europeană și România, proces care a echilibrat balanța.

Banii trimiși de emigranți au început să fie din ce în ce mai puțini: rubla rusească a scăzut față de euro și dolar, iar economia Rusiei este într-o fază de contracție (petrolul s-a ieftinit, sancțiunile occidentale).

Una peste alta, politicienii de la Chișinău au din ce în ce mai puțini bani la dispoziție. Plus că s-a furat fără milă și din puținul ăsta.

Miliardul furat sau FNI-ul de la Chișinău

Republica Moldova a intrat în știrile internaționale cu jaful secolului: din băncile de la Chișinău a fost furat un miliard de dolari. Suma este mai mult convențională, nimeni nu știe cât s-a furat exact și chiar este greu de spus o cifră clară când e vorba de un furt desfășurat pe o perioadă lungă de timp cu valute diferite. Cert este că s-au furat foarte mulți bani, îndeajuns cât să dezechilibreze bugetul țării (suma furată ar reprezenta cam 10% din buget).

Banii au fost furați din trei bănci, foste de stat și privatizate în folosul unor băieți deștepți aflați în strânsă legătură cu fosta nomeclatură sovietică și cu niște oameni care controlează fluxurile financiare din Federația Rusă. Autoritățile care ar fi trebuit să le dea peste mână hoților au închis ochii ani de-a rândul, iar mecanismul a fost unul clasic: împrumuturi și transferuri fictive garantate cu afaceri sau proprietăți fictive ori aflate la mama dracului. Șmecheri din toate partidele politice au profitat de pe urma acestei devalizări și trei bănci printre care și cea mai mare bancă (Banca de Economii a Moldovei, un fel de CEC) au fost aduse în stadiul de faliment.

Când au dispărut prea mulți bani, băieții deștepți aflați la guvernare au încercat să acopere gaura cu bani de la buget. Doar că gaura este prea mare pentru a fi astupată, iar banii guvernului pur și simplu au dispărut. Și aici a intrat în scenă Uniunea Europeană.

UE nu dă bani pe degeaba

Cei de la Bruxelles au nevoie ca de aer de o poveste de succes la granițele UE. Ucraina nu se califică, iar vecinătatea Mării Mediterane este un dezastru total. La prima vedere Republica Moldova pare o țară de dimensiuni reduse care poate fi transformată într-o poveste de succes – doar că lucrurile sunt mai complicate.

Controlul exercitat de rețelele nomenclaturii sovietice este eficient la Chișinău și întrepătruns cu foștii colegi rămași în Rusia – iar reformele europene nu sunt pe gustul acestora. Când banii guvernamentali au început să se scurgă în gărurile negre ale băncilor devalizate, UE a tăiat orice finanțare pentru Chișinău (au mai rămas niște promisiuni de bani din România).

Prin februarie 2015 partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova (SUA, UE și FMI) au înaintat un document de 90 de pagini cu reforme și măsuri ce trebuie întreprinse de guvernul de la Chișinău, plus termene limită pentru fiecare chestiune. Vreme de jumătate de an nu s-a făcut nimic. Șmecherii din Chișinău și-au zis că merg pe burtă, UE are nevoie de o poveste de succes și o să se facă că nu vede furăciunea. Tupeul maxima a fost atins când șmecherii au zis că naționalizează băncile devalizate – cu alte cuvinte acoperă furăciunea cu banii cetățenilor. Așa a căzut guvernul Gaburici și a venit la putere guvernul Streleț (nu am încărcat textul cu nume care nu spun mare lucru cititorilor din România, am zis să conturez o imagine generală).

Guvernul Streleț a înțeles mesajul: a anunțat lichidarea băncilor devalizate și a promis că va face tot posibilul să-i prindă pe hoți și să recupereze paguba. Lichidarea merge bine, prinderea hoților este mai dificilă.

România, DNA și Republica Moldova

Au existat câteva proteste prin Chișinău când s-a cerut ca DNA de la București să treacă Prutul, iar la Chișinău oamenii aplaudă ori decâte ori vreun șmecher din România se duce la pușcărie. DNA chiar este un brand de țară serios, vă recomand să citiți presa bulgară pe tema asta, dacă aveți posibilitatea.

Multe chestii sunt nebuloase în relația România-Republica Moldova. De exemplu creierul multor afaceri ale lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost un băiat din Chișinău pe care îl cam căutau procurorii români la un moment dat (plus rakeții care îngropau diverși prin dealurile Moldovei). Unirea a fost făcută de mult între oamenii care întorc banii cu lopata.

Cum vă spuneam, jumătate de milion de basarabeni au cetățenie română – și așa a ajuns pe mâna DNA unul din fii fostului președinte de la Chișinău Petru Lucinschi (un fel de Iliescu de-al nostru, sovietic până-n măduva oaselor). Nu întâmplător același Petru Lucinschi este băgat în dosarul devalizării băncilor, operațiune coordonată de un băiat de 30 și ceva de ani pe nume Ilan Shor – absolut întâmplător fiul unui prieten din tinerețe al lui Petru Lucinschi. Nevasta lui Ilan Shor este ceva cântăreață de succes în Rusia și tocmai ce a fost decorată personal de Putin – un fel de semnal puțin subtil către Chișinău. Ilan Shor între timp a fost puțin cercetat de procurorii moldoveni, dar nu prea tare, tocmai ce a fost ales primar în orășelul Orhei.

Dar legăturile miliardului furat cu România nu se opresc aici: finul fostului premier Vlad Filat este arestat în acest moment într-un dosar în legătură cu băncile devalizate, iar câteva sute de mii de euro au fost scurse de băiatul ăsta către o firmă din Iași. Posibil să fie și alte cazuri asemănătoare, trebuie să așteptăm comunicatele procurorilor români.

În loc de concluzie

Noul guvern de la Chișinău pare hotărât pe treabă. Tocmai ce s-a apucat să cerceteze concesionarea aeroportului din Chișinău către o firmă rusească făcută prin intermediul aceluiași Ilan Shor. Ca de încălzire s-a descoperit că profiturile aeroportului nu erau reinvestite așa cum scria în contract, ci erau deturnate către echipa de fotbal a afaceristului (orice om de afaceri serios la un moment dat își cumpără o echipă de fotbal, dă bine la prostime și nu trebuie să vă mai explic eu cum se pot spăla foarte mulți bani în fotbal sau să vă povestesc taina nepătrunsă a pariurilor sportive).

FMI a promis că vine în septembrie să vadă ce se poate face. Despre aderarea Republicii Moldova la UE nu mai vorbește nimeni, iar unirea cu România este un subiect care merită tratat aparte. Pe termen scurt țintele sunt ca Republica Moldova să nu intre în faliment și să nu fie angrenată în războiul din Ucraina – iar dacă se poate, între timp ar fi bine să se facă și niște reforme.

steag-moldova

“steagul Moldovei” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Ce bine ar face chestia asta in Engleza…

    00
  2. Ca tot veni vorba, chiar as fi interesat cum pot sa imi comand vreo 10 sticle de Cognac din zona Chisinau. Dar nu gasesc nicaieri o solutie cum as putea sa import sticlele astea. Stie cineva o metoda, in special legala?

    00
  3. Excelenta analiza.Felicitari autorului.Am tras o fuga si pe blog.Este savuros.Inca odata felicitari.

    00
  4. Cate milioane? „Din circa milioane de locuitori” ?

    00
  5. Stai că la Est de noi găsești și chestii faine, gen napolitane Ucraina. Unde aveți ocazia să cumpărați, nu le evitati. :D

    00
  6. Analiza este, intr-adevar, excelenta, dar tot nu vad de ce ne-ar interesa ce se intampla in Moldova.
    Unirea cu Romania este un subiect ce trebuia inchis de mult, nu tratat separat. In primul rand, nu vad in randul moldovenilor asa o frenezie in ceea ce priveste Unirea cu Romania, iar in al doilea rand, ultimul lucru care ne lipseste acum e o piatra de moara de gat. Romania Mare este doar o utopie. Cine spune ca daca vorbesti aceeasi limba sau imparti o istorie comuna trebuie sa formezi o singura entitate statala. Poate gresesc, poate nu. Un lucru stiu sigur…nu mai vreau sa vad pe toti parapetii scris „Basarabia pamant romanesc”. Bine intentionat sau nu, e doar un act de huliganism.

    00
    • Eu vreau sa vad.

      00
    • si eu…dar cu acelasi interes cu care ma uit la stirile despre Muntenegru. Imi pare rau de ei, mi-as dori ca tara mea sa ii poate ajuta in vreun fel, dar atat timp cat noua ne mor batranii la poarta spitalului sau copiii de foame, nu cred ca putem face prea multe. In plus, cand nu le-a mers chiar asa rau nu vedeai tineretul moldovean pornind in mars spre Bucuresti.

      00
    • Procentul unionistilor oricum va creste in urmatorii ani. Generatiile mai vechi de urss-isti vor disparea natural, iar astia tineri sunt mult mai pro-europeni decat parintii lor.
      Moldova de dincolo nu a existat niciodata ca stat independent. A fost o singura Moldova care s-a unit cu Muntenia si a rezultat Romania. Basarabia e o parte furata de rusi din Moldova care trebuie sa revina la Romania cand se poate. Nici Germaniei nu i-a fost usor dar acum sunt prima putere din Europa. Inainte de unire erau cam la acelasi nivel cu Franta si UK.
      E in interesul nostru sa ne unim. Cu cat vom fi mai mari cu atat vom avea un cuvant mai important in Europa. In vreo 10 ani cred ca va fi foarte posibil. Poate atunci nu va mai fi cazul sa ne comportam ca niste flamanzi care-si vad portia de salam amenintata.

      00
    • Trebuie sa ne intereseze Moldova in primul rand ca vecin. Cat timp acolo si in Ucraina va fi „est salbatic” partea de est a Romaniei va avea o serioasa problema de dezvoltare pe termen lung. Daca aveam granita cu Germania probabil Moldova nu era cea mai saraca euroregiune.

      00
    • nu unirea i-a facut pe nemti ceea ce sunt, ci munca, disciplina si seriozitatea, Sunt tari mai mici care se descurca destul de bine. In alta ordine de idei, destul de ieftina ironia cu salamul. Poate ca limbajul civilizat, diplomatia si respectul sunt principii pe care ar trebui sa le invatam inainte de a vrea sa devenim nemti.

      00
    • Exact unirea i-a facut ceea ce sunt astazi. In ’90 erau 4 tari in Europa cu aproximativ aceeasi popendulatie: Franta, Italia, UK, Germania toate cu acelasi PIB per capita de aprox. 20000 $. Doar Franta era putin mai sus la 23000. De fapt in 2008 in Franta inca era mai mare. Cum este acum Germania fata de Italia? Neamtul a devenit harnic si serios in ultimii 20 de ani? Per capita sunt foarte multe tari inaintea Germaniei, per total, insa, sunt foarte putine. Asta inseamna ca marimea conteaza.
      Compara tu singur Polonia cu Slovenia si vezi care-i mai importanta.
      Stereotipul cu neamtul harnic si serios prinde mai ales la flamanzi. In ultima suta de ani seriozitatea lor apropiata de fanatism i-a dus de doua ori in pragul distrugerii totale.
      Dupa like-uri vad ca gluma cu salamul te-a deranjat doar pe tine :)
      Cand faci un copil tu asa gandesti, ca va fi o piatra de moara la gatul tau? Logica ne spune ca va fi, insa toti o fac, probabil din alte motive.
      Te deranjeaza ca nu vezi frenezie la moldoveni legat de unire? Daca ii vedeai pe toti milogindu-se la granite de tine, Liviu, sa-i primesti, era in regula?
      Serios, legat de unire pe tine chiar te deranjeaza fraza aia scrisa pe parapeti? Diplomatie plus dovezi-zero, patriotism-zero, logica-zero pentru mine inseamana penibil.

      00
  7. Foarte mişto textul. Bine scris, bine structurat. Noi din Ro avem o viziune mai diluată asupra Republicii Moldova. Cumva ştim că nu-i mai bine ca la noi, dar nu bănuiam că ar fi chiar atât de rău. oricum, aparte de firea asemănătoare românului care e înclinat spre furt şi mită, ei se mai confruntă şi cu interesele ruse în zonă. Nu cred să aibă mari şanse să se redreseze, cu atât mai mult cu cât nouă – românilor – nu ne reuşeşte de 25 de ani.

    00
  8. bun material. bun bun

    00
  9. Articol interesant, reuseste sa dea o idee generala corecta. Unele lucruri le stiam, altele nu.

    Parerea mea:
    Ideea cu unirea RO-MD e moarta, cel putin in urmatorii 20-30 de ani. Din mai multe motive. Pana cand rusii nu iși revin din visele umede pe care le are Putin, nici n-are rost sa ne batem capul cu subiectul.

    Dar asta nu inseamnă că ar trebui sa ne fie indiferenta soarta R. Moldova. Dimpotriva. Ar trebui sa-i ajutam cum putem, din puținul pe care îl avem, în special cu chestii care sa sprijine românismul, europenismul și desprinderea de comunism.

    De exemplu, am citit pe undeva că mai puțin de 20% din fondul de carte din bibliotecile școlare și publice din Moldova este în limba română. Anul trecut, guvernul de la București a trimis un TIR de cărți de mari scriitori români (cred că l-am văzut pe Ponta dându-se mare la TV, lângă premierul moldovean de atunci, Leancă) dar e clar că nu e suficient. Tot atunci au fost donate și 50 de mașini Duster (care, probabil, au ajuns pe la amantele miniștrilor…).
    Cred că dacă trimitem în Moldova cărți în limba română, de orice fel, cd-uri cu muzică populară autentică și muzică cultă (Enescu, Porumbescu etc.), filme românești, albume de artă și orice alte artefacte culturale despre România și români, riscul să fie folosite aiurea (cum ar putea fi folosite mașinile) este destul de mic. Măcar 70% tot ajung în școli și biblioteci, la tineri, după ce își trag toți politicienii și funcționariii guvernului de la Chișinău din ele… E doar un exemplu.

    Dacă încurajăm românismul și europenismul, prin cultură și educație, pe termen lung nici nu va mai conta că RO și MD sunt țări separate. Uitați-vă la Kosovo și Albania. Nu se vor uni niciodată, câtă vreme Serbia nu dispare de pe hartă, dar nici nu au o problemă să se integreze cât mai mult.
    În rest, transformarea Moldovei într-o țară modernă, cu un nivel suportabil de hoție/corupție/crimă organizată depinde doar de cetățenii moldoveni. N-o să vină nimeni să le măture prin bătătură. Și câtă vreme Ucraina e certată cu Rusia, nici nu cred că vor fi invadați de ruși așa, netam-nesam. Rușii au înghițit mult, au nevoie de timp să digere. Deja, Occidentul s-a trezit, o nouă acțiune ofensivă rusă nu mai beneficiază de efectul surprizei.

    Apropo de Transnistria, din câte știu 9și nu cred că mă înșel), tiraspolenii au rezistat până azi, de atâția ani, nu doar pentru că i-au ținut rușii în brațe, ci și pentru că ucrainenii au făcut jocurile rușilor, contribuind la tărăgănarea unei posibile rezolvări negociate a problemei. Asta, ca să nu mai zic că ani de zile ne-au înjurat că suntem imperialiști și vrem să le luăm Bucovina, Insula Șerpilor, accesul la gurile Dunării, pe mă-sa și pe ta-su… Dar, după cum se spune, cine seamănă vânt, culege furtună, Dumnezeu nu bate cu bățu’ și pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești.

    00
  10. In Romania in 2012 peste 60% au votat fostul partid comunist, cu rusul in casa, fara un sprijin serios romanesc, Moldova n-are nicio sansa

    00
  11. Sunt din R.Moldova și pot să confirm: articolul într-adevăr e bun și reflectă foarte bine situația actuală :)
    Unica remarcă: n-o să facă nimic nici guvernul Streleț. Totul ce se face la momentul actual e circ și teatru. Toată „elita” de la putere este implicată direct în jaful secolului și toți sunt de la o mamă.
    Unica speranță era UE și reformele pe care ei le impuneau. Dar după alegerile din noiembrie, ai noștri au dat clar de înțeles că le este în cot de europeni. Iar problema cea mai mare este probabilitatea de a reveni la putere a forțelor conduse de la Moscova. Și ăștia de la putere manipulează activ cu acest „pericol” utilizând slogane pentru a rămâne la putere și pentru a fura mai departe.
    Aici la Chișinău nimeni nu vede nici o soluție de viitor :) nici măcar nu avem vreo speranță. Opoziție pro-europeană nu avem. Partidele actuale sunt toate compromise. Rusia ne atacă activ, iar UE nu vrea să mai colaboreze cu puterea actuală. Tragic :)

    00
    • NOU
      #28

      @aster Și de ar fi să intrați în Uniune nu s-ar schimba mare lucru.Uită-te la România spre exemplu.Trag europenii de noi să facem anumite chestii de ani buni și degeaba dacă nu se impun, ai noștri fac tot cum știu ei.În plus de asta e și interes, au afaceri mari englezi,francezi,nemți,olandezi,italieni etc. EXTREM de favorizate de incompetența, volatilitatea și lăcomia sistemului.Băieții ăștia au pe alții în spate uneori ce sunt: politicieni, foști politicieni, fii de politicieni, afaceriști cu bani de nu știm noi să-i numărăm și așa mai departe.Speranța moare ultima totuși.

      00
    • Care e procentul real de unionisti? Cat crezi ca va fi peste 10 ani?

      00
  12. Un basarabean chiar, a scris nu de mult pe Facebook:
    „Niciodată dar NICIODATĂ nu subestima capacitatea de disimulare a măldăvanului!”.

    De reținut…

    :)))))))))))))))

    „Republica” Moldova este un stat creat de criminalii sovietici, creat ca să nu poată supraviețui singură. Actualul guvern mimează din nou politica, speră să mai primească firimituri ca să-și poată menține fotoliile de conducere călduțe.

    00
  13. Statisticile privind popendulatia din RM, nu e asa cum e descrisa mai sus: romanii-moldoveni la ora actuala constituie 80-82%, ucrainienii vreo 200.000, iar rusii peste 100.000, bulgarii undeva la 65.000 iar gagauzii sunt undeva la 127.000….fara Transnistria…. in total popendulatia Rm e de 3,55 milioane locuitori.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube