Cum instalezi aer condiționat vara – în provincie

Articolele de genul ăsta sunt scrise de bucureșteni pentru bucureșteni. 10 zile până vine, 1 lună până vin instalatorii, faze din astea, clare de București. Pentru că 50% dintre voi, cei care citiți acest text, nu sunteți din București, iată un ghid pentru voi.

Prima idee este că aerul condiționat se instalează până în mai. Dacă v-a prins mai o să fie un pic greu, pentru că cerere și ofertă, mulți vor să instaleze, aparatele de pe stoc se duc, echipele sunt ocupate.

Știam asta, am întrebat, celălalt adult din casă a zis că nu e nevoie, după o săptămână de căldură a cedat. În iulie.

Pasul1. Sunat la firmele de climatizare din oraș. Este ușor să îi combini și la montaj rapid dacă îți vând ei utilajul. Aici apare problema cu aparatele care nu sunt pe stoc. Dacă nu au pe stoc, întreabă cât de repede pot veni dacă ai tu aparatul. La mine răspunsul a fost “două zile”.

Desigur, se presupune că știi deja cam ce vrei. E simplu, 15mp camera, între 9 și 12.000BTU.

Pasul2. eMAG » climatizare » în stoc. Am ales firma de la care voiam aparatul, m-am uitat la estimările de livrare, i-am ales pe unii din București care aveau aparatul pe stoc, și ofereau și montaj acolo.

Comandat vineri, venit luni. Luni telefonat la firma de instalare, venit marți. 1.200 lei manopera, 800 lei piesele. 2 ore a durat.

Știu, dacă suni la primul Dorel de pe OLX o să fii șocat. Dar sună și la al doilea. Și la al treilea. Eventual întreabă prin jur oameni care au instalat cu cine au făcut-o.

Pasul3. Știam deja pe unde vreau traseul, la ce priză leg, am tras cablul să iasă undeva frumos, să nu atârne cablul, am pus cablu de 2.5, am reparat în jur, totul frumos.

Unitatea externă este pe balcon, am înțepat burlanul și scurgerea se face frumos, fără să o văd.


Atât.

 

young-woman-standing-front-air-conditioner-looking-out-window

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

105 comentarii

  1. Am montat anul asta doua aparate AC in provincie. Primul in aprilie, al doilea in iunie. Am vorbit cu patronul firmei care se ocupa de ACul de la munca. In aprilie a trimis echipa de baieti cam in 4-5 zile. In iunie deja a trebuit sa astept mai mult de doua saptamani. Montajul la primul a fost 800 de ei cu tot cu kit, pe balcon, iar la al doilea 950 lei, ca au montat schela. Lucrat frumos, fara furtune si cabluri lasate aiurea.

    Comentariu apreciat.413
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1988
    • 18000 btu pentru 15mp? wtf, 9000 btu este mai mult decat suficient.

      Comentariu apreciat.688
    • Am două unități de 9k montate în dormitoare. Cînd a fost iureș le porneam pe amîndouă cam o oră, apoi rămînea numai unul (soția nu suportă jetul de AC) și care făcea față la tot apartamentul (inclusic sufrageria care este în partea opusă holului). Dar da, blocul este izolat…

      Comentariu apreciat.305
    • Mai omule iti place sa faci surfing static de iti pui 18000 btu/h??? Intamplarea face sa lucrez in bransa (incalzire,HVAC-uri ), la un calcul cu un programel de calcu la 14 mp pe Est cu 2.5 mp de sticla cu 2 oameni in camera si alte trei surse de caldura (PC, TV, si inca una nespecificata) rezultatul a fost 7500 Btu. in fine tu platesti factura la electricitate. Ca idee un A/C inverter modern de 12000 but/h consuma cam 1,5-1,9 kW/h.

      Comentariu apreciat.587
    • @ValinN Zi pana la capat daca zici. Un Inverter modern de 12000 btu mananca cel mult 1.5kWh in blana, si daca e cam pe ieftineala. Unu ok nu merge la 1.5kWh. Vezi A++, unitati care se duc la 1050W max.

      Chestie care se intampla cateva minute maxim daca e corect dimensionata unitatea relativ la spatiu. Nu sta nici un AC in consum maxim toata ziua. Asa ca nu e atat de oribil consumul. Moka nu o sa fie si nu a fost niciodata.

      Comentariu apreciat.283
    • Eu stau la ultimul etaj, într-un bloc neizolat. Când sunt 39°C în București, 18 000 BTU răcește 16 mp la 22°C fără să clipească.
      În altă cameră am o unitate de 9 000 BTU care produce o adiere răcoroasă.
      Voi puteți să vă puneți 9000 BTU pentru că este optim/eficient/eficace/calculat de software/orice alt motiv.

      Indecis. Tu ce zici?2638
    • Ori e luat de pe temu ori e prost instalat. Cheama pe cine sa-l verifice.

      183
    • mihai, e ceva in neregula cu aerul tau, posibil sa nu mai ai lichid de ala de racire.

      189
    • Mihai, tu vorbesti serios? Eu credeam ca scrii la misto, o ironie la cum zice Vali la motoarele de masini – ca 0.9 consuma mai mult decat 1.8, ca „trage mai din greu”.

      37
    • Am verificat ce scrie pe unitate și aparent am uitat ce am cumpărat acum 4 ani . Este de 12 000 BTU. Puteți să ignorați ce am scris.

      222
    • Gree inverter cu seer ~7 de 12000btu pe răcire blana imi trage maxim 1050w. În rest pe auto la 22-25⁰ sta pe la 275,325,365,480w . Minim trage cam 120w .

      70
  3. Sunt curios daca de la anul se vor prinde si brasovenii ca e gata cu smecheria si trebuie AC si la ei. La ultimele cazari am cam fiert in suc propriu, maximul a fost la un airbnb la etaj 9 orientat spre sud fara niciun aparat de aer conditionat.

    Comentariu apreciat.436
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 24173
    • Well that escalated quickly

      Comentariu apreciat.933
    • @AlexM n-am gasit pe airbnb filtrul de etaj si orientare. De ce asa nervos de dimineata?

      Comentariu apreciat.1432
    • Hai ca a fost decent, s-a abtinut sa te faca direct mitic :)

      Comentariu apreciat.432
    • @Sorin putea dar mitic nu sunt, mai aproape de adevar era daca ma facea gras ca nu suport bine caldura :)

      Comentariu apreciat.322
    • @ ev21
      Probabil pentru ca nu are aer conditionat si azi iar sunt temperaturi mari.

      240
    • AlexM, unde ai pomenit tu sa iti dea descrierea exacta la AirBNB, cu etaj si orientare cu tot, MAI ALES cand nu ii avantajeaza? Stupid F**K.

      Comentariu apreciat.482
    • vara la brasov tine 1 luna juamte ce aveti, pui ac mai mult pt incalzire daca vrei, fyi sunt 30 de grade in bucuresti acuma in 1 august, nu 45…

      19
    • @ Nico
      Pai el nu-si ia niciodata de pe airbnb pana nu verifica inainte.
      Pasii pe care ii face inainte de inchiriere:
      – Se duce pana acolo sa vada orientarea
      – intra in vorba cu vecinii sa vada daca proprietarul e ok
      – sta cateva ore prin zona sa vad daca pune cineva manele sau da cu bormasina mai ales la ore NEPOTRIVITE!!!
      – verifica cu administratorul daca nu sunt datorii la intretinere.

      Comentariu apreciat.280
    • @ev21 cu totii mai nervosi de dimineata, probabil nu bausem cafeaua… bine bine, nu ai filtru, dar descriere ai?

      115
    • Eu am 25 de grade in casa fără nici un AC. Comic ca ăștia fierți pe Green încălzire globală etc sunt primii cu ACul in gușă . Răcire pasiva 😍👌

      411
  4. Pasul 0 : ii spui celuilalt adult din casa ca nu te intereseaza daca el/ea rezista, tu nu rezisti, asa ca suni la firma din Martie si esti linistit.

    Comentariu apreciat.725
  5. 1200 manopera și 800 piesele este enorm. Kitul de montaj, daca nu este inclus cu aerul, ar trebui sa fie undeva la 300 lei iar manopera undeva la 6-700 lei, deci undeva la jumătate.

    Comentariu apreciat.745
    • Montaj 600 de lei București, OLX, programat în 5 zile de la apel, iunie, cu console, ancore și cablu electric inclus. Traseul frigorific livrat cu aparatul. Omul profi, avea și scanner de fier. Hilti cu carota. Ștearsă de praf după lucrare. Cu bon fiscal și în echipa cu nevasta. Ma simt eu dator sa fac cu ei mentenanța anuala.

      Comentariu apreciat.961
    • stai ca eu acum am citit cu atentie, am crezut ca e si pretul aparatului :))

      Comentariu apreciat.361
    • Practic ajungi să mai dai pe manoperă cît jumate din prețul unei unități. Eu mi le-am montat singur pe amîndouă unități. Cum orice român are o bormașină prin casă nu este greu de dat cîteva găuri. Din kitul de montaj inclus am folosit doar țeava, suporții i-am făcut din cornier și vopsiți bine (nu au ruginit deloc), bercuit țevile și înainte de montaj am ”spălat” țevile și unitatea interioară cu freon (am cumpărat o butelie de 1kg cu robinet și furtun – 120 lei), strîns bine holenderele și a mers din prima, fără pierderi în cei trei ani de funcționare, fără pompă de vacuum sau alte fițe. Bine, eu am mai montat cîteva zeci din astea pe la muncă…

      Indecis. Tu ce zici?3438
    • Marinel ,nu toti suntem asa de mesteri la toate. Nu ti-a dat erori de comunicare intre UE si UI?

      Comentariu apreciat.331
    • Si mie imi place sa mai mesteresc pe acasa, dar sincer nu m-as baga sa imi montez singur un AC. S-au chinuit baietii jumate de zi la fiecare aparat ca sa iasa frumos. Prea multe chestii la care poti sa dai rateu.

      Comentariu apreciat.482
    • La climatico montajul e intre 1000 si 1200 cel „lux” lol. Eu am prins acum 3 ani cu 700 cel standard si evident ca au mai fost nevoie de niste piese in plus ca nu erau de ajuns cele din kitul de instalare deci a ajuns pe la 800. Dar au fost foarte profi oamenii: punctuali, au lucrat rapid si curat (au venit cu kärcheru la ei si au luat si ambalajele)

      60
    • #ValiN, de unde prostia asta cu redus cu 40% ? Cred ca anul asta au avut cele mai mari vanzari.

      51
    • Marinel omite sa zica ca meseria lui de baza e mecanic pe transatlantice si ca asta face for a living:)) dar in rest da, e ffff simplu

      233
    • pus acum 3 sapt aparat de 24000 kit inclus montaj 550 langa buc. Sigur daca te aruncila primu pui si cu 1800 montaju….

      90
    • Foorysh o fi acelasi ca a venit la fel cu nevasta dupa el cu un logan :)) daca da omu face 1000-1500 de ron pe zi in perioada asta, fara stres, 2-3h de lucrare sau mai repede. de ;a mine a plecat la aaltu si mai avea unu pe seara, la fel cu carota mare, cablu aveam eu de curent, console a luat el – 50 de ron.
      Cand ma uit pe emag si vad montaj 1000 de ron peste 2 sapt mi se face rau.

      80
    • @Foorysh Executarea carotei se face sub jet de apa? Asa am vazut la o lucrare, dar casa era la gri. Nu era inca terminata.

      22
  6. Montat in Bucuresti , in aprilie ce e drept, in 2 zile programare, 18.000 btu 850 lei. Afacere mai buna ca in BV.

    170
  7. Nu trebuie sa calculezi suprafata camerei in functie de BTU. Daca ai camera mica, nu iti lua de 9000 pentru ca nu tii usa inchisa, e de preferat sa se duca aerul rece si in restul camerelor sau pe hol.
    Am vazut tot mai multi cum prefera sa-si instaleze AC pe hol ca sa se duca in toate camerele. As fi vrut sa fac si eu la fel, dar configuratia apartamentului nu permitea asta.
    Si mai e o chestie, decat sa-l tii pe 21 de grade cateva ore, mai bine il tii pe 25 toata ziua. E si suportabil daca vrei sa stai in camera si nu consuma mult. E minunat sa vii acasa de la cumparaturi si sa simti inca de la usa cum vine racoarea. Doua AC-uri date pe 25 de grade fac minuni daca sunt tpornite constant

    153
    • NOU
      #40

      E si o chestie de cultura, romanului nu ii place sa tina usile deschise prin casa, ca poate ii vine cineva in vizita si sa nu vada chilotii insirati peste tot, vasele nespalate in chiuveta, trage curentul, intra tantarii, etc.

      Altii au animale de casa si nu au chef de par si pisat peste tot.

      69
  8. Ce i s-au intarit sfarcurile doamnei. A facut treaba buna meseriasu, baga aparatul aer rece!

    Indecis. Tu ce zici?273
  9. NOU
    #42

    Nu te supara, dar ce kit ti-au dat de 800 de lei ?

    Intr-adevar, majoritatea AC-urilor vin cu traseu scurt sau deloc, dar un kit cu tot cu console, traseu de 3-4 metri, dibluri, etc e vreo 400 de lei de la Aero.

    De manopera nu mai spun, o fi pentru ca au venit a doua zi si au zis sa-ti aplice taxa de graba/fraier ?

    Comentariu apreciat.313
    • Aci vezi tu ca e o problema : nu prea mai sunt in piata accesorii. Si nici aparate de aer conditionat. Stiu pentru ca nenea Ping o redus productia la fabricile Mideea cu 40%.

      73
    • ValiN, acum 10 secunde m-am uitat pe emag de kituri, sunt pe alese, in stoc.

      61
    • Am cumparat un aparat de AC prin mai , la un pret decent (1200 ron, starlight de 9000 btu de la emag) sa-l montez in bucatarie.
      110 lei kit tevi cupru , 55 de lei setul de console , si inca vreo 60 de lei cablu , stecher , furtun de condens si suruburi de montaj. Le gasiti pe toate la leroy merlin.
      Eu astept pana in octombrie-noiembrie sa scada pretul montajului la o suma decenta. Daca nu, asta e, o sa iau painea de la gura montatorilor de AC si o sa-l montez eu in toamna.
      Preturile montajelor de AC mi se par de domeniul sf-ului sincer. Am dat 350 de lei pentru un montaj acum 2 ani, in prezent nu mai gasesti sub 700 …….

      82
  10. Dar te lasa tanti de la monumente și cea de la cultura sa pui AC la monumente istorice?
    Poate nu știai, dar grajdurile din curțile din centru sunt opere de arta deosebite.

    244
  11. Poate ar fi util si un sfat de folosire: temperatura dintre exterior si interior nu ar trebui sa fie mai mare de 12 grade (la fel si la AC-ul masinii). Daca afara sunt 40 de grade, nu tii 23 de grade in casa. Altfel, corpul uman va fi supus unor socuri termice care nu-i fac bine. Un alt comportament nesanatos observat este acela de a porni AC-ul 30 de minute pe 18 grade, dupa care inchis 30 de minute si tot asa. Daca lasati AC-ul pe 25-26 de grade pe modul auto pe durata intregii zile va fi si mai economic si mai confortabil.

    Eficienta AC-ul este determinata si de gradul de izolare al casei. Personal, racoresc bine o casă de 120mp cu un aparat de 12000 BTU.

    145
    • Asta cu diferenta de temperatura e oarecum relativa.
      Daca eu sunt work from home si nu am nevoie sa ies din casa toata ziua, nu sunt supus nici unui soc termic din cauza ueni diferente de temperatura mari.
      Deci in situatia asta pot tine lejer AC-ul pe 23.

      81
    • Corect, o alta observatie e cea legata de temperatura indicata de catre AC.

      Mai exact, daca tu il pui la 20 de grade, sau 24 de grade, asta NU inseamna ca aia e temperatura aerului pe care il sufla unitatea, ci temperatura-tinta.

      Aerul suflat e maximul de rece (sau de fierbinte) pe care il suporta unitatea.

      In functie de turatia configurata (auto, full, low, medium, etc.), de puterea unitatii in BTU, aerul din interior (temperatura tinta) va ajunge la parametrul configurat dupa o anume perioada de timp.

      Acelasi principiu se aplica si pompelor de caldura, centralelor termice cu termostat, etc. (la centralele termice ai optiunea de a stabili temperatura apei la robinet, in radiatoare, etc., dar tot temperatura de pe termostat e cea dorita).

      100
    • Recomanda cineva un AC fara teava, portabil ? Pentru o casa bine izolata, max 25,5 grade in dormitor in aceasta vara. Intr-o zona in care (pana acum) n-au fost veri caniculare. Multumesc.

      02
    • AC portabil fără țeavă de evacuare aer cald? Și căldura pe unde o evacuează, o face cuburi și o scoți cu fărașul? Doar dacă are răcire cu apă, dar atunci înseamnă că va avea 2 furtune și tot vei avea niște ”mațe” după el…

      30
    • @Lara Am un Trotec 2100 X. E ok, 7.000 de BTU, diverse funcții, chiar răcește

      01
  12. P.S. Cele două aparate Daikin de 7000 de BTU, care au mers toată luna iulie 12 ore/zi setate la 25 grade au consumat suplimentar 60 kWh. (apartament 70 M2, etaj 4 din 4 Brașov)

    Adică am dat citirea 240 kWh, față de media de 180, am consumat mai mult în decembrie, 245 kWh când a venit soacră-mea și a făcut cozonaci. Merită toți banii.

    Comentariu apreciat.270
  13. 1.200 lei manopera, 800 lei piesele, vorbesti serios ? Ce piese au fost fratelo de 800 de lei ? Un kit de instalare este in jur de 200-300 de lei, este suportul si ceva metri de furtun. La 1200 de lei manopera te-ai intepat teribil. E de dat o gaura si pus niste suporti. Pretul pietei este undeva in jurul a 600-700 de lei la manopera, atat am pus in primavara la inceput la un apartament nou. Probabil ca acum din cauza cererii imense se plateste aiurea. Fiti destepti si puneti-va in toamna iarna max primavara aparatele, nu asteptati ca fraierii sa vina vara.

    112
    • NOU
      #61

      Nu e chiar dat o gaura si pus niste suporti, desi chiar si alea dureaza ceva, in functie de configuratia casei, locatia instalarii celor doua unitati, etc.

      Mai ai mufarea cablului de curent, pus un stecher, verificat presiunea in instalatie, freonul, etc.

      Dureaza intre 2 si 4 ore in mod normal, conteaza si distanta de unde vine echipa, etc.

      Dar da, 1200 e mult.

      13
  14. Bună ziua, pentru o garsonieră comunistă cutie de chibrit, ceva gen 16-18 m2, un aparat cu 9000 Btu este ok? Mulțumesc

    91
  15. cerere si oferta
    In aprilie, veneau in aceiasi zi sa iti instaleze aparatul. In iulie, iti da „ragaz” 2 saptamani ca sa fii sigur ca vrei instalare :)
    Am luat 3 aparate identice in 2 ani: primul 1700 lei, pe urma 2000 de lei, pe urma 2500 lei – acum vad ca e la 4000 lei
    vorbesc despre Gree Pulsar / Gree Bora / Gree Silver A4

    100
  16. de ce are domnisoara DOUA unitati interne pe acelasi perete?

    103
  17. Pentru ca in anii trecuti n-a fost nevoie (parter, orientare pe Nord, balconul vecinului de la et 1 ne umbreste) am zis ca rezistam ca niste eroi. Si-am rezistat, pana pe 12 iulie, joia. Marti a venit aparatul, nici nu eram acasa, am rugat o vecina sa il ia ca ne-a surprins total (estimarea spunea ca vine vineri). Tot marti am anuntat la Depanero ca l-am primit, pe un link dedicat, joi la ora 11 am avut montaj.
    Aparat de 12.000 fara kit, 1600 lei (de BF a fost 1300, in ianuarie a fost 1050 – taxa pe prostie).
    Montaj cu kit, 848 lei.
    De vinerea pana martea urmatoare am incercat sa gasim AC in stoc pentru socri si n-am reusit sub 2500 lei (doar aparatul) asa ca s-au lipsit. In noiembrie stim ce avem in wishlist :)
    TLDR, a mers repede in Bucuresti, dar m-a costat cu vreo 500 de lei mai mult decat ar fi trebuit.

    131
  18. pus in aprilie, si eu stiam unde vreau sa il pun dar dupa ce mi-a estimat cat material extra imi trebuie m-am zgarcit si l-am pus cu doar 300 de lei extra cost(o gaura in plus fata de ce era inclus etc…) 2500 aparatul cu kit cu tot +650 instalarea comandata in acelasi timp

    10
  19. Nu vad nimic de priza cu impamantare.

    Nu e o reglementare obligatorie la instalare de aer conditionat?!?

    31
  20. Si daca se infunda burlanul si intra apa in unitatea exterioara?

    11
    • Unitatea exterioară nu este etanșă, partea de jos e doar o tavă și apa se poate scurge ușor peste buză, dar aceasta are scurgere doar dacă unitatea e folosită pentru încălzire. Presupun că Vali se referă la scurgerea de la unitatea interioară. Nu cred că burlanul ăla se va înfunda ușor oricîte frunze ar intra în el, nu e casă părăsită…

      41
    • @Marinel: stiu pe cineva care avea AC montat cu scurgerea in pluviala blocului. S-a infundat pluviala si apa intra prin unitatea interioara direct in casa

      11
  21. Caut ceva info despre cat ar trebui sa fie (sau cat poate fi maxim) traseul frigorific de la aparat la unitate. Sa zicem una de 12.000. Vreau sa mai pun un aparat pe un hol, dar unitatea nu poate sta decat la balcon sau geamuri si e ceva distanta pana acolo.

    Din ce am gasit pe net sunt niste informatii cam vagi gen:

    – Lungimea traseului frigorific – aceasta nu trebuie sa depaseasca 7ml in cazul aparatelor clasice si 15ml in cazul aparatelor Inverter. Randamentul aparatului de aer conditionat scade atunci cand aceste limite nu sunt respectate. Totodata, consumul de energie electrica este influentat de lungimea traseululi frigorific

    – in manopera intra un traseu frigorific de 3m

    – peste cei 3-4 metri by default din instalare se plateste suplimentar

    – Traseul frigorific pentru un aparat de aer conditionat poate avea si o lungime de 30m, insa trebuie completat cu Freon de la o lungime de peste 5m.

    Daca stie cineva care se pricepe cat de cat ceva info mai exacte ar ajuta.

    30
    • Din experiența mea îți spun că merge și la lungime (foarte) mare fără pierdere de randament dacă țevile sînt bine izolate (de preferat și individual) și i se bagă la montaj surplus de freon, indiferent dacă e cu invertor sau compresor clasic.

      61
    • Daca depaseste 5 ml, trebuie completat cu agent frigorific in fucntie de specificatiile producatorului. Poti sa faci linistit traseu de 15 ml (sunt unitati mai scumpe, japoneze speciale ptr camere tehnice care duc si 30 ml). Cu cat este mai lung traseul si cu mai multe coturi, cu atat are un randament mai mic, insa nu este o diferenta majora , doar cateva procente.

      50
    • Marea provocare o sa fie cu circuitul de evacuare al condensului. Daca vrei sa-l pui afara, trebuie sa fie in panta pe toata lungimea traseului, altfel iti trebuie fie un fel de pompa, fie sa se scurga undeva in casa.

      30
    • NOU
      #87

      Merge cat de lung, ai doar grija sa existe o panta intre unitatea interioara si cea exterioara, cu cea exterioara amplasata mai jos decat cea interioara (macar 10 grade).

      In rest, e o problema mai degraba estetica, pe langa gaurile prin pereti, traseul ala va arata ca pula pe pereti, va trebui mascat cumva.

      42
    • Fixat, henț.

      pentru evacuarea condensului ai nevoie de panta spre exterior.

      in rest unitatile e bine sa fie la exact acelasi nivel. sau mai precis ‘traseul’ sa fie orizontal. orice altceva nu inseamna decat ca impingi apa la deal. compresor, pompa si tot restul muncesc mai mult, consuma mai mult, se uzeaza mai repede pentru ca vrei tu sa te bati cu newton. si stim toti ca el castiga mereu.

      si eu auzisem tot felul de teorii oferite de unul sau altul, ca aia mai sus, ca ailalta, ca 10%, xa juma de metru, ca aia ma-sii. si nici una din explicatii nu avea vreun sens. au venit baietii decla climatico, super profi, si mi-au zis-o pe asta, asa l-au montat, si nu il simt in factura la curent.

      bine, il tin pe 25 sa faca doar dormitorul, ceva daikin nu stiu cum 9000btu, dar totusi merge non stop din iunie….

      00
    • @Cristis, caută manualul de instalare pentru unitatea exterioară pe care vrei să o pui. Pentru că acolo ar trebui să scrie și care este distanța maximă _fără suplimentare de refrigerant_ și diferența de nivel maximă între unitatea externă și cea internă (la care nu mai contează refrigerantul, atâta poate pompa). Pentru că nu toate sistemele sunt egale. Dar s-ar putea să nu găsești documentație ok pentru chestii chinezești, și atunci o rezolvi „la ochi” cu instalatorul, din presiuni.

      00
  22. Exista o varianta si mai simpla, mai ales daca esti client E.On: poti instala aer conditionat, centrala termica, pompa de caldura, chiar si statii de incarcare pentru auto electrice sau fotovoltaice direct de la ei, cu plata in rate.
    Am facut treaba asta cu 2 case diferite, am 3 unitati instalate, toate Gree: 2 bucati de 18k BTU si 1 bucata 8-9k BTU (nu retin exact, mi-e lene sa ma uit pe unitatea externa).

    Pe scurt: m-am inscris pe site, la cateva zile (sub o saptamana) am fost sunat – de fiecare data cam intr-o marti, miercuri, de fiecare data instalarea s-a facut pe vineri (deci la 2 zile distanta), nu am achitat nimic, totul este in garantie, am pus plata in rate pe 2 si 3 ani pentru ca ai garantie si servicii de curatare/intretinere in tot timpul asta incluse.

    Nu va ganditi ca va usuca de bani, diferenta este chiar OK si nu mai stati dupa toti Doreii ca ba ca nu au timp, ba ca mai trebuie luat nu stiu ce, ba ca mizerii.
    Daca esti comod si vrei ceva instalat rapid si chiar bine (nu am avut nicio problema pana acum cu aparatele – doua au deja 2 ani), daca nu iti mananci de sub unghie si timpul tau e pretios, va recomand o solutie de acest gen.

    69
    • Nu toți au venituri din IT. Mai sînt și care trag din greu la șaibă…

      65
    • Din ce preturi am vazut la ei plateai cam dublu fata de ce e pe piata, asa ca no thanks

      120
    • Ai platit pentru produsele alea mai mult de dublu. E mai convenabil sa le cumperi cu un card de credit in rate egale fara dobanda. 3-4-5 ……12 , depinde de puterea financiara a fiecaruia, decat sa le iei in rate pe factura furnizorului.
      La engie plateam pe o centrala viessman vitodens vreo 9500 de lei la finalul contractului iar in magazin era 4100. Bineinteles ca am ales varianta in 4 rate egale fara dobanda :)

      50
  23. românii care se miră la costul manoperei și al kitului:
    1. instalarea s-a făcut cu firmă, nu cu Dorel.
    2. unitatea nu avea nici un fel de kit in pachet, știam, scria pe descriere.

    • NOU
      #95

      Dorel iti ia 3-400, firma iti ia 6-700. Sunt firme puzderie care fac asta.

      E maxim 450 de lei un kit peste tot, cu tot ce ai nevoie.

      81
  24. Lucrez in IT… montat primele doua aparate din viata mea anul asta. Unul la maica-mea si al doilea la bunica-mea la tara.
    Asta dupa ce am auzit (si vazut) ca majoritatea montatorilor nu au pompa de vacuum + ca vin in cateva saptamani + ca multi lasa dezastru in urma.
    Cumparat o carota de 70 cu ~50 lei si mi-am asumat pierderea garantiei… aia e.
    Momentan dupa o luna, inca functioneaza. Mai vedem la anul daca mai au freon.
    Avantajul a fost ca unitatile externe stau pe balcon sau terasa si cei 3m de kit inclus a fost de ajuns.

    70
    • E jale daca ajung IT-istii sa-si monteze singuri AC. Ce mai urmeaza, sa-si faca de mancare? :)

      Si e clar ca Vlad e IT-ist daca se mira ca dupa o luna inca functioneaza ce a facut el si n-are incredere ca dupa un an vor mai avea freon.

      230
  25. Eheheee treaba ca la romani s-a aplicat si la noi :)) Am zis hais apunem AC ca va fi cald si mi s-a zis ca nu e necesar, a venit canicula, am luat un AC la repezeala si i am facut retur, am cumparat din alta parte. Din momentul cand am luat decizia pana a fost instalat au trecut cam 2 saptamani.. acum ghici ce.. AC-ul sta inchis pentru ca e prea frig in casa

    23
  26. Am comandat aparatul la ALTEX in iulie, in plina canicula. Comandat vineri, ridicat de la ei sambata (era ultimul). Dupa o saptamana au venit si cei de la firma sa faca instalarea. Eram programat luni si m-au sunat sambata daca nu vreau sa vina sambata, ca li s-a eliberat un loc. Instalarea a costat vreo 650 plus o strapungere suplimentara -100. Restul au avut ei tot (m-am incadrat in cei trei metri de traseu.

    60
  27. NOU
    #101

    Bv, azi a fost montat si la mine ac-ul. Il am de anul trecut luat (tesla12.000, 999lei), dar am tot zis ca nu e nevoie.
    Sunat cam pe 10 iulie la cineva care a montat un ac in sat la o crasma si am vazut ca au lucrat bine. Au zis ca ca ma programeaza intre 10 si 14 zile, ~850 de lei cost, le-am zis ca sunt plecat pana la sfarsit de luna, au venit fix in ziua urmatoare. 900 de lei (nu am avut consolele de termosistem, doar unitatile + furtunul dintre ele, inclusiv deplasare ~60 km dus intors), au lucrat frumos. Probabil o sa trebuiasca sa curat mai profund terasa, dar holbandu-ma prin camera i-am vazut facand curat bine (nu am fost acolo, le-a deschis tata care sta in alta parte si s-a intors la final).

    01
  28. Stau la casă din 2017 și până acum nu a fost nevoie, dar anul ăsta au fost vreo 4 nopți care m-au rupt. Anticipam și prin decembrie am început să pun niște modele în coș. A venit Mai și am uitat plus alte cheltuieli, când am zis „hai” se mărise prețurile cu 1000 lei + greu la manoperă.

    Am trecut anul ăsta, o să îl pun pentru la anul. Ce doream să întreb pe aici, dacă luam instalare tot de pe emag, oare nu se mișcau mai repede?

    05
  29. Cu o mare inspiratie de moment, am instalat in Iasi chiar cu cateva zile inainte de valul de canicula, doua unitati de 12000 btu, Ariston Kios wi-fi. Au fost 5400 ron ambele, all-inclusive ( nici macar nu le-am carat eu, au venit baietii cu ele). Apartament de 4 camere, aprox 90/100mp, tinute pe Auto, 26 de grade, tineau in cel mai cald punct din casa 26,5 grade, chiar si pe varful valului de canicula. Astept cu “nerabdare” prima factura, estimez undeva la 250-300 kw peste consumul lunar obisnuit.
    Dupa prima vizita pentru estimare, mi s-a oferit instalare a doua zi, a trebuit eu sa ii mai aman doua zile pana mi-am tras prizele si am mai facut niste mici pregatiri prin casa.

    00
  30. Am inchiriat un spatiu intr-un bloc nou constructie 2024. Scurgerile A.C. (2 la numar) coboara de la etajul 5 printr-un tub pvc de 50 si se opresc brusc sub tavanul de la spatiul comercial fara nici o posibilitate de a continua pe o alta scurgere. Instalatorul care s-a ocupat nu mai raspunde la telefon, vecinilor nu le pasa. Maine le bag spuma pe teava sa ii vad apoi cum iau atitudine.

    20
  31. NOU
    #105

    Similar, alt adult din casa – lasa ca nu mai luam , facem economie. Pana in iulie, cand nu a mai rezistat si mieuna zilnic. Na gaseste acuma rezonabil in plin sezon. Am luat un 24.000 BTU de pus pe hol intre etaje ceva oferta TCL wireless de la emag – in mare e ok pt toata casa lasat la 26 grade. Cu montatul – 500 lei kitul de instalare, apoi inca 300 lei alta teava second ca nu se potrivea prima for some reason desi stiam ca e standard. Manopera – am preferat sa montez eu unitatea de interior, si unitatea de exterior langa balcon, dat gaura pana afara etc. Cand am sunat la specialisti pentru punerea in functiune mentionand ca totul e pregatit, 400 lei manopera pentru 1 ora de lucru si aia a fost tot. Aproape tot, o sa iau un distonocalm cand vine factura de curent.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile