Inspectorii ANAF au salarii prea mici?

Se întâmplă un protest și un lider sindical se scapă

“Mulți m-au întrebat: 10.000 de lei brut sunt bani puțini și 6.000 de lei net? Eu zic că da. Pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să îl verifice și se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar, dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta, și trebuie să înțeleagă și ministerul, și premierul, și guvernul că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”, spune liderul sindical Vasile Marica.

Nu știu ce să zic. Părerea generală e că nici ăia 6.000 lei nu îi merita, că suntem pe ultimele locuri în UE la colectarea TVA, iar evaziunea e în floare, se vede asta în stradă. Mă rog, inspectorii ANAF nu văd asta. Nu văd nici birocrația exagerată. Nu văd nici dosarele întârziate. Nu văd nici colectarea mică. Nu văd nici mașinile din parcarea ANAF. Ei văd doar salariile lor și alte metode de a-i jupui și enerva pe oamenii care au nesimțirea de a-și plăti taxele.

Și poate facem și noi o direcție internă, să verifice inspectorii ANAF, poate aflăm cum reușesc mulți ca, din ăia 6.000 lei, să trăiască așa bine, să aibă mașinile și casele pe care le au. Că asta îi doare de fapt, că nu pot să se etaleze așa cum vor.

film-ted-lasso-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

123 comentarii

  1. 6000 lei sunt net dar fara sporuri, asa ca…

    Comentariu apreciat.14610
    • Bine ca nu i-a trimis la Buzăianu, in Elvetia, să-l intrebe de sănătate, că apoi cereau salarii de 1 milion de euro….

      Comentariu apreciat.638
    • Aia voiam sa zic si eu, cu sporuri sari bine de 10 mii.

      Indecis. Tu ce zici?3717
    • Exista date pe site-ul lor privind salarizarea din minister. Ca să va scutesc de căutat, salariul mediu e 7400 lei net, deci cu tot cu sporuri.

      Comentariu apreciat.7012
  2. Adevarata intrebare e daca ITistii de la ANAF au scutire de impozit

    Comentariu apreciat.12212
    • Au, ca au introdus si bugetarii in categoria de IT ce beneficiaza de scutire

      Indecis. Tu ce zici?289
    • Care IT-isti? La ANAF conform nivelului de tehnologizare se numesc „tamplari”

      Comentariu apreciat.1016
    • Si daca joaca cu zergii?
      A, pardon, am citit templari

      Comentariu apreciat.734
    • Nu cred, una din condițiile pentru a putea aplica pentru scutirea angajaților tăi de la impozitul pe venit este să ai venituri din activitatea de creaţie de programe pentru calculator.

      Dau din top, nu mai țin minte care era pragul de venit dar cred că era 10k euro / lună pentru fiecare angajat. Nu prea văd cum ar putea ANAF avea venituri din dezvoltare software. Chiar dacă ar face ei (ceea ce nu e cazul) ar trebui să vândă mai departe acel software către alte agenții guvernamentale sau companii private.

      143
    • Corecție: n-am avut dreptate. Am căutat ce a spus Claudiu mai sus. Se pare că de la 1 ian 2023 se aplică și la bugetarii din anumite arii IT fără condițiile prevăzute privaților.

      Comentariu apreciat.351
    • Chiar daca le scoate scutirea de la it, raman cu aia de handicapat. Fiindca it-istii de la ANAF, aia sunt, niste handicapati.

      Mizeriile alea scrise in java pe care le produc pentru interactiunea dintre stat si contribuabil, fac orice elev de liceu sa se simta doctor in computer science.

      Comentariu apreciat.833
    • @Sorin: Exclus zergi. Doar cu terrani.

      13
    • Nu există scutire de la impoxit pentru cei care produc soft, există evaziune în it prin neplata impozitului.

      27
    • @Sly evazioniști ești tu ca nu plătești 99% impozit. Ce dracu, muncești și vrei sa ramai cu bani după plata taxelor?

      81
  3. Pai normal ca e mic, doar rata la G Class e 5000 lei. Traiti mah voi cu 1000 de lei.Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu

    Comentariu apreciat.1202
  4. Poate au 6.000 de lei net si restul in plic 😀

    Stupida rau comparatia „avocatul cu care ma cert eu castiga mai bine”

    Comentariu apreciat.1239
    • De fapt venitul lor e la plic iar restul e salariu.

      Comentariu apreciat.575
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 34118
    • Cred ca de fapt venitul lor depinde de felul in care se cearta cu acei avocati !

      Comentariu apreciat.342
    • @daniel

      Oamenii cu care te lupti tu au salariu triplu cat tine si sunt mult mai motivati sa te convinga de anumite chestii.

      Pai sa se duca in privat atunci sa ia salariul triplu. Iohannis are 25.000 de lei, il scuipa in cap orice ITist senior fara facultate deci cum e cu motivatia?

      Comentariu apreciat.6012
    • @daniel, si cine-i impiedica sa se duca in tabara cealalata? De ce nu se angajeaza ei ca avocati la firmele pe care le verifica?
      Poate pentru ca nu sunt la fel de bine pregatiti? Poate pentru ca ANAF-ul este una dintre cele mai ineficientii institutii din Romania?
      Adica tu ceri cresteri salariale, dar fara sa arati niciun rezultat. In fiecare reiese ca statul român colecteaza mai putin procentual decat in anul anterior.

      Comentariu apreciat.6714
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1981
    • Andrei, te cheama profesorii sa negociezi si pentru ei.

      173
    • Nici la privat nu este disponibil un numar nelimitat de posturi. Deci daca toti inspectorii ANAF pleaca in privat, o sa fie concediati o parte din avocatii de la privat care vor ocupa posturile vacante de la ANAF.

      Comentariu apreciat.454
    • @thebblack, si cu profesotii este aceeasi porcarie. Militeaza pentru salarii mai mari, dar niciunul nu ar vrea sa fie implementat un salariu pe baza de performante.
      In timp ce nivelul de invatamant scade, ei se plang ca nu primesc bani suficienti.

      Comentariu apreciat.369
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 955
    • @daniel, nu ai inteles.

      Ideea este urmatoarea:
      – in total sunt X locuri de munca (Y in privat si Z la stat);
      – cei din privat inteleg ca primesc salarii mai mari;

      Si avem 2 variante:
      – angajatii din privat sunt mai bine pregatiti, ceea ce inseamna ca este normal sa aiba salarii mai mari;
      – angajatii de la stat sunt mai bine pregtaiti, ceea ce inseamna ca pot sa le „fure” posturile celor de la privat si sa primeasca ei mai multi bani.

      Dar tinand cont de faptul ca nu prea am auzit de inspectori ANAF care sa isi dea demisia si sa plece la privat, tind sa cred ca nu sunt suficient de bine pregatiti sau ca salariul + bonusuri + spagi de la ANAF ajunge la valori mai mari decat salariul de la privat.

      Comentariu apreciat.419
    • @daniel. poate nu ai auzit inca de judecatori. li s-au facut absolut toate poftele, salarii mari, beneficii etc. Si tot niste lepre sunt, tot scapa toti infractorii, tot se prescriu dosarele.

      Comentariu apreciat.614
    • „avocatul cu care ma cert eu castiga mai bine” … sa mearga si ei sa lucreze in privat, daca se simt capabili.

      Comentariu apreciat.353
    • @Andrei sau varianta C. – vreau să lucrez la stat (pe un salariu mai mic decât in privat) dar pentru a face o schimbare în societate. sacrificiu, voluntariat, d-astea

      Indecis. Tu ce zici?1317
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1243
    • @Flat, daca esti de acord sa lucrezi la stat pe un salariu mai mic decat in privat pentru a face o schimbare in societate, nu faci greva ca salariul tau este prea mic. Adica cele doua situatii se bat cap in cap.

      @daniel, conform rapoartelor ANAF gradul de colectare al TVA-ului este cel mai mic din Europa. Si tot ei presupun ca si procentul de colectare pentru celelalte taxe este la fel de mic.

      Asadar putem concluziona lejer ca angajatii ANAF sunt foarte incapabili sau foarte corupti. Alege tu varianta care ti se pare mai buna. In orice caz, astfel de persoane nu merita mariri considerabile de salarii.

      Comentariu apreciat.333
    • Hue hue, ce dublu standard aici…..

      Mergi în piață, dai 5 lei pe roșii, îți pune toate mizeriile, nu ești mulțumit ca de banii tai vrei calitate.

      Mergi sa te angajezi la *orice instituție publica*, ești plătit 5 lei, dar e ok sa nu muncești ca de banii ăștia ce pretenții sa ai.

      177
    • @Andrei G,

      Pai hai sa il desfiintam de tot, daca nu au rezultate sa se duca toti acasa sau sa se angajeze la privat.

      516
    • @daniel, tu probabil ca lucrezi la stat si de asta nu ai habar cum stau lucrurile cnad vine vorba de eficienta si de maririle de salariu.

      In orice companie privata, cand te duci sa soliciti o marire de salariu, trebuie sa argumentezi ce ai facut ca sa o meriti. Daca eu ma duc la seful meu sa ii cer o crestere salariala, dar din rapoartele de activitate reiese ca firma la care lucrez are cele mai proaste rezultate din toata industria, s-ar putea sa primesc o palma peste ceafa si sa fiu si concediat.

      Dar la stat lucrurile stau total diferit, oamenii fac greva pentru ca pur si simplu vor bani mai multi. Singurul lor argument fiind ca altii care sunt mai bine pregatiti decat ei si care lucreaza in alt domeniu, castiga mai bine.

      224
    • @Andrei G,

      Nu am lucrat niciodata la stat. Am fost super eficient la locurile de munca pana acum, si cu toate ca la toate locurile de munca mi am automatizat task urile, marirea de salariu nu am primit pentru ca pitong, moment in care am zis ca atata timp cat imi va permite situatia sa nu mai lucrez ca angajat, ci pe cont propriu. Stiu cum e cu eficienta si maririle de salarii.

      Insa, in ceea ce priveste ANAF ul, comparatia cu o companie privata e deplasata. Ce zici tu e ca daca oamenii vin cu rezultate, numai atunci pot cere o crestere a salariilor. Ori, rezultatele nu vin, fix din cauza lipsei de interes data de marimea salariului. Catch 22 cum s ar zice. De aceea eu zic, marim salariile dupa care cine nu munceste – dat afara.

      Dar, hai sa aducem problema mai spre noi, tu ai face 25 de saibe in loc de planul de 20 daca stii ca marirea salariului e incerta ?

      1514
    • @daniel: scuze, comparatia ta e slaba.
      Corect ar fi:

      tu ai face 20 de saibe daca planul este de 25 de saibe, in conditiile in care in mod normal tu faci 15 saibe, iar materia prima este pentru 30 de saibe?

      Hai ca e cu talc, iti fac si desen daca vrei :D

      146
  5. Nu stiu de ce se compara cu avocatii, se puteau compara, de exemplu, cu videochatistele.

    Comentariu apreciat.827
  6. Mda. Vara trecuta umblau prin Costinesti să-și ia dreptul de 300 de lei de la fiecare casā cu sezoniști…

    Comentariu apreciat.532
  7. 6.000 plus bonusuri. Iar din acest motiv și pentru că ei consideră că merită mai mult, nu zic nu șpăguțelor (mai mici, mai mari, cum o pica…).

    234
  8. Părerea mea… poate dacă îți faci controlul corect și aplici reglementările cum trebuie nu e nevoie să te cerți cu un avocat.

    Comentariu apreciat.546
  9. @Vali, de cand m-am logat cu Patreon prima data la primul articol, si contul Baliverne, si contul de Patreon intra doar in moderare (desi inainte Baliverne nu mai intra de peste un an), desi folosesc aceeasi adresa de email. E un bug, sau e intentionat ca am spus prea multe prostii?

    54
    • se mai uită și la om. mai fă și tu duș din când în când :D

      ps: nu e de la mine.

    • Trimite si tu toti banii o data cu western union ca toata lumea. Altceva: te cheama Alexandru? Like in Alexandru Macedonschi sau like in Ioan Alexandru?😂

      117
  10. Ceva dreptate are omul. Sincer, nu ştiu dacă există, dar ar trebui echipe separate pentru IMM-uri şi pentru contribuabili mari. Cu expertize şi salarii diferite.

    Am avut control şi rambursare TVA în 2022. Firmă mică, 2 oameni, nişte facturi, calculezi tva, împarți la 2, verifici achiziții, mai scazi una-alta, easy peasy, doi bătrânei simpatici au terminat in 2 zile. Fără stres, da, ăia e ok să aibă 6000.

    Dar când trimiți aceeiaşi oameni la Continental, Amazon sau OMV, şi le dai tot 6000 Ron ca să se bată cu contabili şi avocați plătiți cu 5000 Eur, să nu te aştepți la Eliott Ness.

    Comentariu apreciat.8034
  11. Am mai povestit pe aici, la babacii mei la bloc, central bucale, deci preturi măricele, a cumpărat doua apartamente alăturate, un inspector Anaf detașat de pe la Gorj/Vâlcea la București. Omu’ are și suv coupe mertan (ala cel mai mare) care pare luat de nou…

    Comentariu apreciat.503
  12. Nu ii mai jeliti, 6000 ii face lejer intr-o zi e la 2 fraieri care le cauta nod in papura sa ii bubuie cu amenzile. Sunt mai rai ca interlopii – „iti dau 20000 amendau sau 2000 cu 3000 spaga?”

    Comentariu apreciat.558
  13. NOU
    #53

    Dacă nu le convine 6000, sa treacă în privat unde vor câștiga 10000 și se vor certa cu inspectorii ANAF.

    Comentariu apreciat.935
    • te rog frumos să nu fi impertinent.

    • NOU
      #55

      Am încercat, dar mi-am imaginat cum ar fi ca eu, lucrător la ANAF, mă duc să muncesc în privat. Și am vizualizat șutul în cur primit la 2 ore de la angajare când am pus întrebarea: Dar voi nu aveți solitare acilișa pă compiutăr?

      Indecis. Tu ce zici?288
    • Pai aia e problema, ca se muta la privat. Dar se muta aia competenti, corecti, care pot. Si la stat raman leprele.

      50
  14. Acei oameni de la finante nu fac greva ca să le mărească salariile.

    Acei oameni fac greva ca să nu le taie salariile și ca să nu fie dați afară.
    Pentru ca prin ordonanța asta cu reducerile despre care se vorbește se desființează foarte multe posturi de conducere.

    Dacă nu exista post vacant pentru cel care a avut funcție de conducere atunci se poate organiza un concurs la care participa TOȚI angajații din acea unitate iar la final unul sau mai mulți vor pleca acasă- cei care pleacă acasă pot fi oricare din funcționarii de acolo.

    Deci se desființează posturi de conducere dar de fapt urmare a acelui concurs poate fi dat afara oricare din cei care lucrează acolo, iar șeful sa rămână pe o funcție de execuție.

    Comentariu apreciat.4510
  15. Deci se compara u salariile avocaților și consideră că e rușinos pentru ei. Nu sunt oameni, nu au stofă de verificator de venit, nu se ridică la importanță întâlnirii cu cei mai jmecheri decât ei. Nu funcția le conferă lor onorabilitate, prestigiu, ci punga cu bani.
    Să ne gândim deci, în lumină acestei weltanschauung, cu ce scârbă se uită ăștia la noi, cei inferiori, cu venituri medii!

    Comentariu apreciat.404
    • Îmi plac provocările din programare dar procesul de encodare a problemelor de geometrie analitica in cod C++ nu-mi umple stomacul. Cam la fel si pentru oamenii ăștia doar ca la ei mai intervine si blazarea ca se învârt în cercuri de patroni și directori.

      Și cam așa este, în societatea Românească nu funcția îți conferă onorabilitate sau prestigiu, ci punga cu bani sau aluzia la ea.

      Un exemplu de căcat dar adevărat: femeile sunt mai dispuse să aibă o relație cu medici sau avocați și pentru că sună bine banii, nu doar pentru prestigiu. Dacă medicii ar fi la fel de respectați dar lefteri, ar rămâne mai toți ad labam.

      Degeaba ai prestigiu fără bani și invers.

      226
    • 6000 net! Acum, cât vrei să fie? Dacă luna asta se întâlnește cu un avocat care are 15000 trebuie să îi crească salariul? Apoi, luna următoare, dacă dă de E. Musk îl ridicăm la 100000000 salariul? Unde ne oprim? Eu dacă am elevi la clasă cu părinți milionari în euro trebuie să ridic pretenții de salariu cu n zerouri? Ar fi corect, ar fi normal, aș fi sănătos la cap?

      Comentariu apreciat.352
    • Sa fie pe măsură costurilor pe care le are un asemenea angajat, nu?
      Echivalentul inspectorilor ANAF din Danemarca sau Suedia de ce nu fura pe sub mana? Numai din respect fata de țară și meserie ?

      Altfel, mă îndoiesc că oamenii ăia umblă cu haine vechi de 15 de ani pe ei și mănâncă covrigi cu parizer.

      Da, e normal ca bugetarul să nu ducă o viață de lux, dar noi avem imaginea bugetarului din anii 90, cu costum prăfuit, moștenire de la bunicul. Și care mănâncă covrigi cu ceai și încălzește apa la oală ca să se spele.

      În plus uităm că mulți dintre tinerii care intră acum pe posturile astea nu au primit în anii 90 apartament la preț derizoriu. Mulți plătesc chirie, lucrând ca bugetari în alt județ decât cel din buletin.

      Dacă scazi și o chirie din ăia 6000! de lei net, parcă nu mai sunt atât de wow…

      613
  16. Bine că nu se ceartă cu industria pharma sau cu pensionari speciali sau cu mama lui Oprișan.

    Comentariu apreciat.326
  17. NOU
    #65

    salarizarea in institutiile publice functioneaza cam asa:

    -palmasii castiga suma X
    -directorul numit politic castiga 3X, dar 1X merge inapoi catre partidul care l-a numit.

    probabil normal ar fi ca palmasul sa ia 1.5X, iar directorul 2.5X, si partidul MUIE, daca directoul si-ar ocupa postul prin concurs si nu altfel.

    Comentariu apreciat.391
  18. Pai daca oamenii cred ca sunt la fel de buni ca avocatii aia, de ce nu pleaca de la stat sa se angajeze pe 10.000 ca avocatii aia?

    Comentariu apreciat.337
  19. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 859
    • Păi deja îi [probabil și te] plătim pe măsură. Cu 17% mai mult decât cei care le susțin salariile. Îmi place cum ne facem că cei 6000 lei sunt toți banii. Fără spor de calculator, spor de antenă, spor de vechime, vacanțe plătite de contribuabili.

      Elita societății. Ahahahahahaha

      Comentariu apreciat.377
    • @Flat, salariile functionarilor publici trebuie raportate la salariile din privat. Si in momentul de fata, in Romania, pe langa faptul ca sunt foarte multi functionari publici, salariile acestora sunt mai mari decat ale celor din privat.

      De exemplu la o simpla cautare pe Google am gasit ca salariul mediu al unui angajat IRS (echivalentul ANAF din SUA) este de 71.000 dolari pe an. In conditiile in care salariul mediu in SUA este de 74.000 dolari. Asta inseamna un castig cu 4-5% mai mic fata de media nationala.

      In schimb in Romania salariul mediu net al unui angajat ANAF este de 6000 lei, raportat la salariul mediu net pe tara care este de 3600 lei. Deci castig cu 67% mai mare decat media nationala.

      Vezi undeva o diferenta?

      Comentariu apreciat.573
    • @Andrei G. Corecție: salariu mediu din ministerul finanțelor (nu găsesc separat pe ANAF) este de 7400 lei net.

      253
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 948
    • Flat, ești foarte prost informat. Statul are zeci de mii de posturi de angajați necalificați. Numai că sunt plătiți cu 3000+ lei.

      Printre instituțiile care au se numără: CNAIR, Romsilva, efectiv toate primăriile, CFR care are și necalificați și calificați la mișto. Get your facts straight.

      Comentariu apreciat.320
    • cate facultati ai nevoie ca sa te angajezi la spatii verzi la dat cu matura?

      190
    • @Flat, deci cum? La stat nu exista oameni care se ocupa de curatenie, nu exista angajati care se ocupa de pregatirea mancarii si de felierea salamului? Dar la cantinele institutiilor publice cine lucreaza? Si curatenia in institutiile statului de cine este facuta?

      Si nu cred ca este cazul sa comparam „IT-stul” de la stat care instaleaza windows-ul pe calculatoare si schimba un mouse cand se strica si castiga 4000 de lei cu programatorii din privat care castiga 3-4 mii de euro.
      Este vorba de cu totul alta activitate, chiar daca coana Mita ii vede pe amandoi ca stau in fata calculatorului si crede ca este vorba de aceeasi activitate.

      112
  20. Ma uit asa cu stupoare in ce disolutie am ajuns ca si stat. Statul zici ca nu mai poate controla nimic. Astia de la ANAF au inceput o greva spontana pt ca sunt amenintati cu taierea unor sporuri(au peste 6000 net cu sporurile alea) si desfiintarea unor posturi. I magistratura si-au dat bani cati bani au vrut bula lor, au cumulat ce a vrut bula lor si au terminat un proces cu statul in 3 termene pe repede inainte(acolo s-a putut). Nimeni nu vrea sa taie nimic si ameninta. Eu cred ca o sa ne trezim in curand cu un TVA marit obscen cateva procente si acciza mai mare la benzina, chestii dintr-astea „neocolibile”. Alta sansa de a stoarce bani nu exista. Si urmeaza un an electoral.

    Comentariu apreciat.470
    • 6000 net e OK dar nu e așa de mult, mai ales pentru orașele mari în care sunt concentrați oamenii ăștia. Da, foarte posibil că nu merită acei 6000 net. Dar atunci ar trebui concediați și înlocuiți cu oameni care să-și merite salariile și care să fie plătiți la un nivel la care să aibă motive de a refuza majoritatea oportunităților de mită.

      Pe de o parte e interesant ca mita să fie accesibilă tuturor. Pe de altă parte un stat în care mita e accesibila numai celor top 0.1% bogați funcționează mai bine pentru că legislația se aplică restului de 99.9%.

      Iar ca legislația să fie aplicată 100% ai avea nevoie de roboți nepărtinitori pe post de lideri, cu oameni la putere nu poți avea asta.

      1115
    • @vosidit98 10 ani am încercat și cu robot. Nu funționează.

      100
    • vosidit, nu te recunosc. cum adica 6000 net e ok? spune-mi ca vorbesti de euro, ca ma ia cu palpitatii.

      112
    • În magistratură nu și-au dat cât au vrut, doar au pus în vigoare o lege existentă din 2018.
      2018.
      A apărut în 2018 o lege de majorare a salariilor.
      5 ani mai târziu încă nu se plătesc salariile conform acelei legi.

      Și, ca chestie, chiar dacă acea decizie de punere în aplicare a legii a apărut în aprilie sau mai, în august (respectiv salariile pe iulie) încă nu s-au plătit salariile conform acelei decizii/legi.
      Nici vreun chior din urmă.
      Cel puțin nu la instanțele din subordinea Curții de Apel București.
      Mai ușor cu magistrații pe scări!

      113
    • @thebblack adica cu 6000 de lei te descurci. Daca esti un cap si un cur si nu ai vreo boala cronica. Nu mori de foame si nu stai dezbracat. Dar e nivelul de salariu din care nici nu iti permiti vreun viciu sau lux. Poate o iesire la o tigara si o cafea/bere cu amicii pe luna.

      Adevarul e ca suntem intr-o perioada de tranzitie urata peste care a mai venit si recesiunea. Si in functie de multe argumente variaza ce inseamna un salariu bun.

      6000 in Bucuresti != 6000 in Caracal, dar pe de alta parte nici nu prea gasesti job care sa plateasca salariul ala acolo. Am citit si tampeniile cerute de bugetari cu radiatii de la calculator.

      Realitatea din teren spune ca patronii trag cu dintii sa tina salariile cat mai mici, si asta e oarecum dreptul lor, dar exista un risc din ce in ce mai mare ca piata de munca din RO sa intre in colaps si sa vina o zi in care te vei duce la munca si 7 din 10 colegi vor fi vietnamezi, sri lankezi si africani dispusi sa locuiasca sezonier cate 8 in camera ca sa trimita bani acasa.

      Dar un asemenea stil de viata nu e ceva aspirational pentru nici un angajat. Iar ideea ca un patron arata spre asa ceva si zice ca asta e angajatul ideal este dezgustator. Mai bine dai afara tot si treci pe roboti, fiindca e clar ca asta vrei.

      111
    • @ab, magistratii isi motiveaza monstruoasele pensii speciale prin faptul ca nu au dreptul la greva, dar in iunie instantele si-au incetat complet activitatea, amanand toate termenele dupa vacanta de vara, pentru septembrie-octombrie, tot personalul fiind platit integral si pentru perioada de greva. aia de la finante au protestat, dar salariile si pensiile grase ale magistratilor le-au virat la timp in carduri, sa nu ramana cumva specialii sechestrati prin seychelles sau reunion.

      91
    • 1. A. Habar nu am dacă judecătorii au fost plătiți pt iunie.
      B. Judecătorii fac multe alte chestii în afară de faptul că intră în ședințele de judecată. Restul chestiilor le-au făcut.
      C. Cauzele urgente au fost judecate: arestările, ordinele de protecție, ordonanțele președințiale, etc.
      D. Neplata salariilor conform unei legi vechi de 5 ani》 personal din ce în ce mai puțin 》 termene din ce în ce mai lungi.

      2. Restul personalului a fost plătit pt că restul personalului nu a fost în grevă și a muncit.
      Ca și în cazul judecătorilor restul personalului face 6435214 alte lucruri decât să stea proptit în scaun și să dea din taste/mâzgălească cu pixul pe caiet 1-2 zile pe lună în sala de judecată.

      3. Nu ANAF face plățile, nici salariile, nici pensiile. Ministerul Justiției/casă de pensii fac plățile. Ministerul are buget propriu, virează banii în băncile, băncile împrăștie în conturile angajaților.
      Nu sunt sigură cum e pt alți bugetari, dar în cazul personalului din subordinea ministerului Justiției ANAF este la fel de implicat în plata salariilor cum este implicat în plata salariilor în cazul unui angajator privat.

      17
    • vosidit, adevarul e ca foarte multi romani, majoritatea chiar fac tot ce zici tu cu jumate sau doar putin mai mult din aia 6000.

      alt adevar, trist pentru cei desprinsi de realitate ca tine, e ca foarte multi romani se apropie de aia 6000. da, nu apar in statistici ca sunt platiti la negru, dar adta e alta discutie.

      32
    • @ab, chiar ca sunteti si va considerati speciali:
      1. a. daca nu stii, nu aduce in discutie.
      b. judecatorii au amanat procesele, adica nu si-au facut treaba care le justifica existenta.
      c. aici mi-au dat lacrimile! cata abnegatie! mai merita inca un 25% cand isi reiau lucrul (in septembrie, daca nu reincep protestele la revenirea din caraibe).
      d. daca nu s-ar pensiona la 50 de ani, ar fi suficient personal. in anaf, majoritatea personalului e trecut de 50 de ani si in scadere numerica. procentual, administratiile financiare au redus mai mult personal decat instantele. termenele lungi sunt culpa instantelor, nu o circumstanta atenuanta.
      2. nici restul personalului nu a prestat nimic util societatii. ai redactat vreo hotarare data la termenele din iunie?
      3. toti ordonatorii de credite fac plati, adica toate ministerele si celelalte institutii. sa inteleg ca banii ministerului justitiei nu vin din ceea ce jupoaie anaf-ul de pe contribuabili?

      p.s.: asta e nivelul de cunostinte in domeniul financiar/fiscal al unui jurist care a lucrat in banca si a fost admis sa lucreze in justitie?
      p.s. 2: ceea ce observ la toti cei din justitie care se manifesta public este misecuvenismul si sofismele/truismele/suficienta cu care isi argumenteaza privilegiile.

      42
  21. ANAF-ul este precum Poliția, se ocupă de cei care n-au rea multe mijloace de apărare, adică de omul simplu, nu de cocalari și samsari.

    Comentariu apreciat.470
  22. Jegurile de la ANAF sa invete cum se completeaza un tabel inainte macar…
    Am primit nevasta un cacat de hartie cum ca ar datora ceva la stat, pe respectiva foie nu se specifica nici o suma si are un tabel GOL!
    Ce am reusit sa inteleg e ca datoria e din 2017… aparent astea nu se prescriu precum faptele penale.

    252
    • Se prescriu la 5 ani.

      22
    • La 5 ani de la incheierea anului fiscal sau ceva de genul (deci practic intre 6-7 ani de la data efectiva la care s-a inregistrat datoria). Asa le trimit ei, cu puțin înainte să se prescrie. Odata ce au trimis hartia, termenul nu mai conteaza. ‘Moartea si taxele’

      130
  23. Oare cum ar fi dacă ar încasa comision din ce sume recuperează ?

    114
    • vrei să treacă rata de colecatre de 100%?

    • Nu, că ajungem ca în state unde poliția confiscă orice obiect care e presupus să fie implicat într-o infracțiune, mașină, cash, după care își iau cotă parte.
      În 2022 sau 21 suma confiscată de poliție era mai mare decât cea din spargeri.
      Vrem să îi dăm – nu Anafului – oricărei instituții din România puterea asta?

      251
    • @Pixel
      ” Să se revizuiască primesc,dar să nu se schimbe nimica .”

      13
    • Pixel, da. Generatia de snowflakes romani vrea macar o institutie superdictatoriala , cu puteri nelimitate, sa-i scape pe ei de coruptie, ca sa se simta protejati. Si o sa primeasca exact ce isi doresc, asculta la baiatu ce zice acilea. Dorintele lor se vor face realitate. Nevestele o sa ii tina sub papuc nonstop, o sa ii controleze 24/7 spre binele lor, ce institutie mai rea de atat vrei? 😂😂😂

      44
    • Exista asta in lege, dar nu se mai aplica de cativa ani. Cand se aplica, aproape le dubla venitul.

      10
  24. duamnele de la ANAf si sefii lor sunt asa de buni ca isi fac singuri de lucru, prin procedurile idioate demne de secolul trecut pe care le gandesc si implementeaza.
    dupa care spun ca au salarii mici si muncesc enorm. pentru ca terbuie sa mananca gura la toti angajatii de la stat. sporurile si tichetele trebuie luate definitiv pentru toata lumea. altfel e discriminare, aia dau in judecata si pac le platim din urma pe 5 ani. dar asa sunt gandite de la inceput toate asa -zisele reduceri de la stat – sa fie atacate usor in instanta.

    192
  25. La nivelul societatii romanesti ANAF-ul este una dintre cele mai detestate institutii. Si spun asta pentru ca orice cetatean roman nu este roman pana la capat, daca nu este umilit de ANAF. Si cand spun umilinta, ma refer la popriri de conturi cand oamenii nu erau in tara, ma refer la platit datorii de doua ori ca acea chitanta nu a fost inregistrata, ma refer la spaga cand iti vine un control. Unele chestii au disparut, alte s-au rafinat, dar am mai spus-o si prin alte parti, daca maine armele ar fi la liber in Romania cred ca in ANAF s-ar inregistra primul mass-shooting din istorie.
    Ei bine oamenii astia care se plang de viitoarele scaderi de salarii le urez un bun venit in Romania. Ani si ani de-a randul s-au crezut mai speciali si au avut niste beneficii de care s-au bucurat. Si acum brusc au descoperit ca se intampla rahaturi si pe la ei. Bineinteles sunt sigur ca exista si oameni competenti si care-si fac treaba acolo si-i pot intelege pana la un punct, dar acestia isi pot gasi oricand un loc in privat daca nu au si facut-o. Asa ca cine a ramas sa se planga sunt fix cei care nu pot supravietui in economia reala, recte zona privata. Si nu am vreo empatie, mai ales pentru cate rahaturi a fost de vina ANAF.

    Comentariu apreciat.414
    • 80% din personalul anaf este trecut de 50 de ani, mai greu ii angajeaza cineva, la privat sau chiar la stat. daca ar fi fost functionari publici speciali, erau deja pensionati la ora asta.

      22
  26. „Părerea generală e că nici ăia 6.000 lei nu îi merita, că suntem pe ultimele locuri în UE la colectarea TVA” – da, dar din postura de inspector fiscal cum e mai usor sa strangi niste bani?

    1. Te pui pe munca si deranjezi niste evazionisti si dupa aia te trage seful pe dreapta ca ai deranjat pe cine nu trebuie sau
    2. Te dai pe brazda si in loc sa iesi in strada pentru salar mai mare te bucuri ca mai primesti ceva in plic cand mergi la o verificare.

    Nu de alta, dar la ANAF nu are cine sa te dea in gat la DNA decat daca faci greseala sa te iei de o firma mai mica unde te apuci sa le faci probleme pentru gramatica din rapoarte. Alora care nu-si permit sa dea mita le e mai usor sa-si asume un flagrant pentru DNA.

    170
  27. Nu mi s-a aprobat comentariul în care povesteam de achizițiile și automobilul unui angajat Anaf…
    Iar ne ducem pe fenta cu salariile bugetarilor, când de fapt problema e spaghelnita pe care o iau unii de acolo și cum alterează asta concurenta care ar trebui sa fie intr-o economie capitalistă…

    121
  28. Am avit un pfa, ulterior desființat. După 2 ani am primit hartie de la anaf, 50 de bani. Nu era clar daca plus sau minus. Dupa adresa scrisa și încă săptămâni de asteptat, platisem mai mult de fapt, aveam de primit. N-am întrebat cum ii pot recupera.

    210
  29. Voi stiti vreun bugetar care sa benefieze de scutirea de impozit ? Pentru ca in MO nr. 1252 se specifica clar, doar institutiile cu anumite coduri CAEN (5821 5829 6201 6202 6209) beneficiara de scutire. Adica cei implicati in actitatea de creare de programe de calculator. Care institutii fac asa ceva? nada, niciuna!

    26
    • Pe de alta parte ar trebui ca IT-isti sa primeasca si ei spor de calculator

      101
    • Programele de supraveghere a hacherului rus, bombardierului roman, badantei srilankeze, ogarului ahgan si dogului german nu se scriu singure.

      43
  30. Glumeti oamenii de la ANAF. Am primit impozit de 10% pe pierdere fiscala. Cu somatie ca tre’ platita in 2 saptamani. Mers la sediu si tot ei cu gura mare, ca a fost o greseala, ce ma agit. Sa fac cerere ca in 30 de zile se rezolva. Am precizat ca avocatul va face plangere impotriva inspectorului care a semnat hartia si nu contra ANAF. S-a rezolvat pe loc…

    Comentariu apreciat.410
  31. Cred că atunci când totul în jurul tău se reduce la câți bani faci, nu ești împăcat cu cei 10.000 pe care-i faci tu când celălalt face 10.001. Nu contează ce muncă/skilluri extra presupun acel 1 în plus, tu vezi doar că e mai mult.

    Iar asta se aplică și în mediul public, și în cel privat.

    243
  32. Inspecțiile fiscale sunt ca la bambilici: cât ai salariul? 6k! Eu 10k, am câștigat, gata inspecția!

    91
  33. Trebuie să îi înțelegem, oamenii de la ANAF lucrează cu, citez din comunicarea unui protestatar, „calculatoare vechi, care emit radiații”. Atât s-a putut :)

    Comentariu apreciat.250
  34. Cat timp exista bani de recuperat pe sentinte definitive din aia ar trebui constituit bugetul de salarii. E problema lor daca isi fac treaba si recupereaza banii aia de la jeguri gen Voiculescu sau se duc acasa cu mana goala, sa le explice copiilor si restul colegilor din alte directii de ce nu isi fac treaba.

    110
    • Nu e rea ideea, dar nu avantajează pe cei care performeaza la locul de munca, că nu stai sa vezi daca iei salariul funcție de alții, sau daca pila lui X sau Y a venit la munca și a mai și făcut ceva. Marea buba la stat e că indiferent de ce faci, muncești sau nu, la sfârșit de lună intra salariul. Îți spun din proprie experiență că la stat e bine sa faci minimul și pe-a prostul, sa nu te trezești cu sarcini suplimentare neremunerate doar pentru că ești capabil sa faci una sau alta. Nu exista noțiunea de competivitate, că nu ai cum sa ajungi șef, ăla e numit politic!

      151
  35. Superbă idee, vedeți cum nu mai există șpagă în spitale după ce salariul doctorilor s-a dublat.

    Comentariu apreciat.282
    • Corect. Da, ai nevoie de salarii mari unde ai ca raspundere sa investigatii nereguli, sa faci controale si sa dai amenzi tocmai ca sa atragi oamenii suficient de pregatiti incat sa nu pierzi ca stat apoi procese pe banda rulanta cand se contesta amenzile.
      DAR de unde incepi ?! Pentru ca asa cum zici si tu maresti salariile si ramai cu leprele actuale pe cap, care oricum sunt invatate cu spaga, salariul e asa mai mult o scuza cand sunt intrebati de au atata avere „ah am economisit, am trait doar cu sana si covrigi”.
      Sincer pe zi ce trece las la o parte orice urma de bun-simt si mentalitate de „bah hai sa vedem cum fac aia pe afara si sa facem si noi” si imi doresc sa se ajunga iar la taiat salarii si dat afara bugetari. Nu, nu e sa moara si capra vecinului, e mai mult dorinta sa se faca ceva dreptate.

      90
  36. Urmeaza sa am inspectie fiscala.

    – Ziceau ca o fac in 90 de zile. Au mai trecut 20 de zile peste alea. Deocamdata astept, fara bani mind you!
    – Toate actele sunt la dunga, toate facturile in dosare. Totul e perfect si totusi ma cac pe mine de frica. Sigur o sa observe ca am/n-am basca. Depinde de zi, vreme, etc.

    Am auzit de povesti horor si mai presus ca n-ai cu cine sa te certi. Iti impune, ii dai in judecata, castigi peste 4 ani, iti dau banii peste 5. Intre timp ai dat faliment de 3 ani.

    Comentariu apreciat.390
    • pentru ca le permite codul de procedura fiscala. in trecut, puteau sa amane la nesfarsit procedura de contestare, pana cand s-a specificat in cod ca au maxim 6 luni pentru a raspunde la o contestatie.

      40
    • Stai man calm ca nu e dracu asa negru. Daca esti in regula nu e nimeni absurd

      24
  37. Nu toți angajații de la o instituție se ocupă de controale și luat șpagă, maxim 20% au rol de control. Mai exista diverse servicii în spate, unii chiar muncesc pe bune, stiu că pare SF, posibil un 30% muncesc pe bune, un 40% muncesc la o capacitate de 50%, iar restul freacă menta.

    160
    • toate institutiile de stat sunt capusate de structuri ”forward”, care sunt inutile si mai mult incurca.

      21
  38. A trebuit să completez o cerere la ANAF online pe care dădeam click sa se deschidă dar primeam eroare. Nu înțelegeam de ce. Apoi mi-a spus cineva că trebuie click dreapta, download, completat și reîncărcat. Nu scria asta pe site, era „inside info”.

    Navighezi mai ușor pe AliExpress și comanzi și îți ajunge repede, trece de vama, ajunge intact toate asta mai natural decât să completezi o cerere la ANAF.

    90

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile