Ce înseamnă patriot, „a fi patriot”?

Citiți dicționarul? Lecturați dicționarul? E cam plicticos, e o poveste unde nu se întâmplă mare lucru, dar îmi place că fiecare cuvânt este explicat foarte clar.
(am furat gluma dintr-o emisiune „Ora veselă„)

 

PATRIÓT, -Ă, patrioți, -te, s. m. și f. 1. Persoană care își iubește patria (1) și luptă pentru apărarea și prosperitatea ei. 2. (Înv.) Persoană originară din aceeași patrie sau regiune cu altcineva; compatriot. [Pr.: -tri-ot] – Din ngr. patriótis, fr. patriote, germ. Patriot.
sursa: DEX ’09 (2009)

 

PÁTRIE, patrii, s. f. 1. Țară în care s-a născut cineva, considerată în raport cu acesta. 2. Mediu politic, social și cultural în care s-a născut, își desfășoară viața și activitatea fiecare popor; teritoriul, locul, cadrul geografic și modul de viață al poporului, limba, cultura, tradițiile. ◊ Patrie-mamă (sau -mumă) = țară din care s-a desprins o altă țară, o provincie etc., care este legată de prima prin unitate națională, de limbă, cultură, etc. ♦ Orașul, satul, regiunea în care s-a născut cineva; pământ natal, loc de baștină. ♦ Țară în care cineva se stabilește definitiv, fără să-i aparțină ca origine, dar fiind recunoscut ca cetățean al ei. 3. Loc de origine al cuiva sau a ceva. 4. Loc, climat propice dezvoltării cuiva sau a ceva. – Din lat. patria, fr. patrie.
sursa: DEX ’09 (2009)

 

POPÓR, popoare, s. n. 1. Formă istorică de comunitate umană, superioară tribului și anterioară națiunii, ai cărei membri locuiesc pe același teritoriu, vorbesc aceeași limbă și au aceeași tradiție culturală. 2. Totalitatea locuitorilor unei țări, populația unei țări; cetățenii unui stat; națiune, neam, norod. ♦ (Înv.) Populația unei cetăți, a unui oraș, a unui sat (ori a unei părți dintr-un sat) sau a unei unități teritoriale formate din mai multe sate. 3. Marea majoritate a populației (cu venituri mici) a unei țări; grosul populației; norod; spec. țărănime. ◊ Loc. adj. Din popor = care face parte din grosul populației; de origine socială modestă. 4. (La sg.; colectiv) Număr nedefinit (dar mare) de persoane, mulțime mare de oameni strânși la un loc; poporație, poporime. 5. (Înv.) Totalitatea credincioșilor care aparțineau aceluiași cult sau aceleiași parohii. [Var.: (înv.) popól, popúl s. m.] – Cf. lat. populus, it. popolo.
sursa: DEX ’09 (2009)

 

Cunoașteți oameni patrioți?
Vă considerați patrioți?

Am făcut un mic sondaj de opinie prin telefon (am un mini-grup de oameni cu care interacționez aproape zilnic, deși nu ne vedem decât foarte rar) întrebând ce patrioți cunoaștem. Să facem o listă cu patrioții pe care îi cunoaștem, dacă merită să fie incluși într-o listă de patrioți. În viață sau decedați, români sau străini.

Da’ ce-ți veni!?

Păi…

Diana Șoșoacă, amendată pentru discriminare, după ce l-a numit trădător și l-a trimis în țara lui pe Raed Arafat
12.01.2022
Conform unui comunicat transmis, miercuri, de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), s-a decis că afirmațiile „de ce nu se duce domnul Raed Arafat în țara lui de baștină”, „vorbește despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba țării sale natale”, „nu știu cum domnul Raed Arafat și-a luat examenul de cetățenie” și „trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare.

Patriot, „trădător”…

Șoșoacă e patriotă?
Minigrupul meu spune ca nu.
Degeaba urli ca tâmpitul și fluturi steaguri, e mare diferență între patriot și un prost care urlă și flutură steaguri. Șoșoacă nu face parte din lista de patrioți.

Vadim a fost patriot?
„Ha, ha… Băi Cristi, în demența lui, a fost patriot. Putem spune că Vadim*, oricât de tâmpit a fost, a fost patriot. Între Da și Nu, clar DA, a fost patriot.”

Iohannis e patriot?
Un mare NU!

Avem politicieni patrioți?
Un mare NU!

Ceaușescu a fost patriot?
Un singur vor „Da”.
– De ce?
– Pentru că… comparativ cu cei de azi, se pare că și-a iubit țara.
– Altfel? Comparativ cu Regina Angliei?
– A… nu, comparativ cu regina Angliei, Ceaușescu nu a fost patriot.
– So… cum facem, decide. Da sau Nu, trebuie să votezi acum.
– … Da. Votez Da. A fost patriot.

Altă opinie despre Ceaușescu, de la cineva de 77 de ani:
– Nu a fost patriot.
– De ce?
– Poate și-a iubit țara, dar nu și-a iubit poporul. Am suferit mult sub el. Nu a fost patriot.

Arafat e patriot?
Între Arafat și Sosoaca, patriotul e Arafat.

Am venit pe blog cu aceeași întrebare: Cunoașteți oameni patrioți?
Ce înseamnă patriot, mai mult decât ce spune DEX?

Opinia mea este că aproape nimeni dintre toți cei pe care îi vedem fluturând steaguri și înghesuindu-se la ciolan cu fasole nu sunt patrioți.
Îi doare pe ei în fund de țară, de binele țării. Ei personal nu fac nimic pentru a-și reprezenta patria, neamul cu mândrie.
„Ne iubim țara!” CUM faci cinste țării, dacă tot urli ca un idiot că tu îți iubești țara?
Puți în autobuz, urli ca prostul pe străzi, dai flegme pe trotuare, nu știi să scrii corect în limba română…., te faci de rahat în presa europeană când sechestezi jurnaliști ca o bolnavă mintal… Unde e patriotismul aici?

Paradisul de la Căcâna

 

P.S.: Atenție, că revine patriotul Dragnea pe scena politică.
Dacă mai apare și Năstase, că acum cică are voie, deja va fi interesant cu atâți patrioți care își iubesc țara de nu mai pot, îi vor binele ei și poporului.

 

* am mai scris pe-aici că am cunoștințe care erau în stare să se bată pentru Vadim, dar au o cu totul altă impresie despre Simion. Simion nu e patriot.

 

Later edit: cei de la dexonline, de unde am luat definițiile, sunt patrioți. Mi-ar plăcea să le strâng mâna.
Math-pdr sunt patrioți.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. Patrioti au fost toti cei care de-a lungul timpului s-au inrolat voluntari in diferite razboaie. Patroti au fost cei care au stat in fata tancurilor la Universitate.
    Fara nici o promisiune, fara nici un scop bine definit, pur si simplu pentru ca ei credeau ca o sa fie mai bine urmasilor lor. Sunt pline cimitirele de patrioti, si nimeni nu isi mai aduce aminte de ei.

    • NOU
      #2

      patriotismul real are și o dimensiune mai seacă, controversată, însă, zic eu, cea mai importantă: eficacitatea. diferența de patriotism dintre cei care au stat in fata tancurilor la Universitate și Ion Iliescu? Mother Teresa a făcut mai mult bine oamenilor decât, să zicem, Kissinger? nu are prea mult sens să compari viața reală cu fairy tales. eu „prefer” patriotismul lui Iliescu, Kissinger et al. PS. dacă sunt oameni care își iubesc patria, mă bucur sincer pentru viața lor afectivă atât de luxuriantă. eu, de iubit, iubesc (eventual) femei mature – asta vis.a.vis de definitia de mai sus.

  2. Eu văd patriotismul oarecum similar cu milostenia creștină, vezi Matei 6:
    „Ci tu, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta”
    Diferența ar fi excluderea 4 care promite răsplată divină, lucru imposibil având în vedere leprele care administrează patria.

  3. NOU
    #4

    Nastase a aparut de mult, stai tu linistit: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/adrian-nastase-a-fost-reabilitat-de-instanta-fostul-premier-are-voie-sa-revina-in-politica-1777455.
    E suficient de abil si destept sa nu iasa in fata. Inca.

    • Asta zic, ne face surpriza si apare la timp pentru a ieși președinte. Inca mai am poze de la mitinguri, unde il adula lumea ca pe Kim Ir Sen…

    • Oricat de antipatic imi este personajul (e oricum mult mai citit decat multi dintre contemporanii sai), reabilitarea lui este o procedura juridica, la care are dreptul oricare cetatean condamnat, la expirarea pedepselor si restrangerilor drepturilor hotarate prin hotarare judecatoreasca. Nu cred ca va reveni Bombonel in viata politica, desi ar avea ceva sanse, comparativ cu unul ca si Catu sau Ciolos, Ciolacu, pentru el e mai mult o chestie de orgoliu, nu vrea sa ramana patat.

    • Viitorul președinte al statului român va fi Mircea Geoană.

    • @becaly
      În politică nu se face reabilitare. Ai călcat pe bec, la revedere. Cel puțin în lumea civilizată…

    • @marinel procedura de reabilitare a lui Nastase a fost pur juridica, cat despre reabilitarea lui politica, asta va fi decizia electoratului, daca va fi vreodata cazul. In Romania orice e posibil, tara in care copiii securistilor si comunistilor au amanetat viata politica, de ce nu ar reusi si ginerele lui Preoteasa sa isi faca un come-back furtunos, sa se razbune pe cei care l-au trimis in puscarie? Copiii lui se pare ca au ales calea afacerilor, ca au avut fonduri de investit, asa ca poate el isi va continua cariera politica.

  4. M-am mai gândit și cea mai plauzibilă explicație este că Cristici e de fapt un elev de clasa a7-a.

  5. Patriot înseamnă să fii un cetățean decent, să îți platești taxele la timp, să îți faci treaba bine și să nu fii idiot. Pe scurt, să nu devii o povară și o problemă pentru alți cetățeni.

  6. După părerea mea, actualmente balanța este înclinată puternic în favoarea curentului de tip:
    *”vindem tot: lemn, resurse, sistem sanitar, dăm gratis forță de muncă, cumpărăm armament inutil, etc.

    Este nevoie de un ușor exces din partea curentului de tip:
    *nu ne vindem țara, producem noi curent, naționalizăm zăcămintele, le tăiem mâna la hoți și trădători, ieșim din UE (la sanchi)

    Și asta ca să restabilim un echilibru corect pe termen lung.

    • a oarecum adevarat ce zici tu. doar ca ce se intampla in momentul de fata nu prea e legat de „nepatriotism”, nu ca asti ar fi, ci de respectarea legilor. si daca contracarezi nerespectarea legilor cu extremism nationalist iese cum e mai rau. si cu hoti ci cu extremisti nationalisti.

    • @thebblack Stiu ce zici. Dar cred ca Fluture se referea la sentimentul (planul) care sta in spatele celor care fac legi/restrictii/contracte/tratate.

    • O scurta privire inapoi in istorie (nu doar a noastra) ne poate spune ca o atitudine extrema nu a fost niciodata leacul altei atitudini extreme, ci a degenerat doar in conflict sangeros si inutil.

  7. Arafat patriot? lol. iar Bati câmpii.

  8. patriotismul e reprezentat exact de inversul ultimului paragraf.

    mergi la munca cinstit, plateste-ti impozitele, respecta legile, de la vorbitul la telefon la volan sau fumat in interior pana la vaccinare sau ce considerati voi mai important in legislataia romaneasca, nu fura, nu distruge bunurile, private si mai ales publice, mergi la vot (anuleaza-l daca nu te coafeaza nimic de acolo (PS ar trebui numarate si voturile nule)).

    scandalul prost si manifestarile patetice NU sunt patriotism. sosoaca nu e patrioata. nici vadim nu a fost, nici macar o secunda din viata lui. nici ceausescu. si nici restul celor care au avut cea mai vaga legatura cu partidul comunist roman. de aia care au avut legaturi cu partidul comunist sovietic nu putem spune decat ca au fost direct tradatori si ar trebui tratati ca atare, cat mai sumar.

    • Se numără și voturile nule.
      Numără ăia tot: nr de voturi pt x+ nr pt y+ nr pt z + nr de nule+ nr de anulate+ nr de buletine nefolosite trebuie să fie egal cu nr de buletine de vot pe care le-au primit în secție pe semnătură. „Trebuie să dea cheia”, că să citez.
      Teoretic e este permisă o diferență extrem de mică (1-2, hai 3 buletine), dar toți numără și răsnumără până nu mai știu cum îi cheamă să le iasă cheia.
      Been there, done that. Am numărat și răsnumărat și făcut adunări intr-o situație de-am visat o săptămână cifre și adunări.

    • ideea era sa fie luate in calcul la stabilirea procentajelor :).

      au fost tiparite 10 buletine, au venit 9 oameni, 1 a votat cu x, 2 cu y, 6 nul.

      acum castigator ar fi y cu 66%. cum zic eu x ar avea 11%, y 22%, nul 67%, se refac alegerile cu candidati obligatoriu noi.

      practic singurele voturi nule sa fie cele nefolosite.

      probabil am avea vreo 15 tururi pana am gasi un presedinte, dar macar ar fi unul nou…

    • Mda, e o idee, dar pt asta e necesară modificarea legii.
      Tehnic e posibil pt că în pv se trece numărul de buletine primite în secție și numărul de buletine nule (anulate de votanți).

  9. Men, nu poți să-i reciți ode lui Ceaușescu și să fii numit patriot…

  10. Pai si n-are dreptate Dragnea? :))

    • nu, nu are. nu poti sa spargi vaza, sa furi florile si dupa aia sa acuzi ca copilul nu a adunat cioburile si uscat covorul.

  11. Nicolae Bălcescu si Tudor Vladimirescu

    asta doar pentru ca vad ca se lun si morții (Ceaușescu)

  12. Patriotismul este un concept golit de sens la ora actuala. Este genul de concept care avea valoare intr-o perioada in care nu eram suprasaturati cu ‘informatie’ si tind sa cred ca avea un rol la inceputul secolului al XX-lea. In momentul de fata, e doar un concept menit sa atraga electoratul spre fatada creata de politicieni. Cred ca sa fii patriot in ziua de azi si sa pierzi din vedere salba de perspective si valori alternative este nepractic si chiar uneori in detrimentul interesului Patriei. Pentru mine este greu sa inteleg ce ii motiva si cum se simteau toti tinerii ‘carne de turn’ care au murit subit in primul razboi mondial. Imi imaginez cum as fugi cu ‘flamura’ in mana la somatia de mobilizare a domnului Iohannis.

    • „sa fii patriot in ziua de azi si sa pierzi din vedere salba de perspective si valori alternative este nepractic”

      Patriotismul nu poate să fie practic. Nicio relație care implică devotament (îți iubești copilul – primează interesul lui. Iubești o comunitate, te interesează să-i fie bine comunității, nu ție.) nu este practică, profitabilă.

    • Presupun ca intentia ta a fost sa fii de acord cu mine. Daca nu, gandeste-te la zeitgeist-ul anilor primului razboi mondial, cand probabil era ‘profitabil’ sa fii patriot. Din alt punct de vedere, ipotetic vorbind, daca patriotismul exista si nu e doar un concept golit de sens, cei ce se raliaza la cauze patriotice sigur o fac pentru ca pentru ei este practic, eficient, profitabil sa o faca.

  13. Pentru amatorii de cuvinte. :)

    VIDEO Cât de „rebel” mai este H.R. Patapievici. Despre „fasciștii” de la ICR | Newsweek Romania https://newsweek.ro/interviuri/cat-de-rebel-mai-este-hr-patapievici-despre-corectitudinea-politica-si-fascistii-de-la-icr?fb_comment_id=1698985770149728_1701299466585025

    Când vorbim de naționalism, de patriotism, ne cam împiedicăm în cuvinte. În timpul războiului, E. Lovinescu se numea pe sine naționalist. Când, după război, naționalismul a devenit moneda de schimb a politicilor extremiste, Lovinescu a preferat să folosească cuvântul patriot. În alt context cultural, în secolul al XVIII-lea, Samuel Johnson spunea că patriotismul e ultimul refugiu al plebei. Ce putem înțelege de aici? Am putea spune că naționalistul face din patria lui o religie, iar patriotul vede în ea o familie. Pentru religie nu faci ceva, i te închini; pentru familie faci: cauți să îi sporești prosperitatea, siguranța și starea de bine. Naționalismul este patriotismul celor care nu știu să-și slujească patria decât declamând și închinându-se la simboluri.

    • De fapt Samuel Johnson spunea că patriotismul este ultimul refugiu al unei canalii și făcea această declarație cu referire directă la John Stuart, filosof și ăla și cred că la vremea respectivă și ceva ministru.

    • Nu va mai certati ma, a spus-o Sean Connery in „The rock”…..:)
      Bine, acu’ e posibil ca si Oscar Wilde sa fi facut un cover….

  14. Marota ca Vadim a fost patriot este expresia unei percepții superficiale.

    Un securist sfertodoct care imprastia diareic referințe culturale, antisemitism, xenifobie, invective și calomnii de cea mai joasa speță, toate – cu un singur scop: bani și putere pentru el însuși, mai precis: șefia partidulețului lui de securiști și milițieni, casa data drept sediu, mălaiul primit că subvenție de partide, de la stat și ciupeala din diurnele ălora ajunși în Parlamentul European

    Acest personaj toxic care umbla cu „Sfântă Patrie” in gura, era orice numai un patriot nu. Sau, era la fel de patriot cat de patrioți erau toți milițienii,securiștii și aprozaristii care au condus Romania din ’73 încoace: Păunescu, Voiculescu, Becali, Năstase, Roman, etc. Toți cu patria in gură și cu mana în portofelul nostru.

    In fapt, un cunoscut de-al meu, securist, povestea in 86-87 parca, într-un cerc restrâns de prieteni, că fusese la o sindrofie cu alți securiștii, la care participase și Eugen Barbu și Vadim. Și asta de îl cunoșteam eu, vorbea despre Eugen Barbu ca despre un om de cultură și despre Vadim ca despre o lepra și o lichea extrem de toxica. Deci pina și între securiști, Vadim era cunoscut că o lepra arivistă.

    Cat despre aia care îl numesc „maestru al invectivei”, frate, știu eu niste balabuste, la mine in Tei, care te spurca infinit mai savuros și mai variat. Eu unul, rămân un fan al ironiei și sarcasmului, niste arme folosite de oameni cu alt calibru.

    Așa că asta cu Vadim – patriot ..degajez, s’il vous plait.

  15. Imi platesc taxele si impozitele in tara. N-am plecat si inca nu am de gand sa plec, sa ma transform in Diaspora si sa vin sa salvez Romania o data la 5 ani.
    Ma calific la patriotism?

  16. Ca sa fii patriot trebuie sa fii nebun sau prost.
    Cine rezoneaza cu „Nu te intreba ce poate face țara pentru tine,ci ce trebuie tu sa faci pentru țara ta” este patriot, vezi mai sus.

  17. Sa merg la bordel in Germania si sa aleg doar romance pentru a fi sigur ca banii mei ajung in tara, chiar daca ii cheltui acolo. Sunt mai patriot decar toti aia enumerati de tine

  18. muie dragnea.

    Da acum revenind la tema mustaciosului. Oare toti influensarii care explicau cat de misto e sa te muti la tot felul de firme de apartament cu contractul au vreo musca pe caciula sau se baga in multime fluierand si tipa si ei muie PNLSD?

  19. Normal ca Vadim a fost unul dintre cei mai mari patrioti romani iar Simion si Sosoaca sunt urmasii acestuia.

    Un patriot roman iti va reaminti la fiecare 3 fraze cat de patriot este el. La fiecare 2 fraze va spune cat de speciali si drepti si falnici sunt romanii iar celelalte natii sunt niste gunoaie penibile care nu au facut altceva decat sa fure toate descoperirile lor de la romani.

    Un roman va fi cu atat mai patriot cu cat va aplica dubla masura justificand orice furt, inselatorie, minciuna sau manipulare prin dragostea lui fata de romani pe de-o parte si de Dumnezeu pe de alta parte.

    De fapt trebuie doar sa faci tot posibilul sa fii opusul tradatorilor de neam si tara ca Patapievici, Plesu sau Doamne fereste, cea mai nepatriota romanca in viata, Kovesi.

  20. Sa te lauzi ca iti platesti taxele e ca si cum te-ai lauda ca te speli pe dinti. Da, in Romania e o chestie mai rara si probabil poate fi considerata chiar dovada de patriotism.

  21. „PATRIÓT, -Ă, patrioți, -te, s. m. și f. 1. Persoană care își iubește patria (1) și luptă pentru apărarea și prosperitatea ei.”

    Pot sa lipeasca poza lui Dragnea la definitia asta. Declara ca iubeste Romania, lupta sa nu se bage Bruxelu’ peste noi si sa fim independenti, a dat la pensionari pensii mai mari, a dat la anumite categorii sociale salarii mai mari.

    Se poate da o definitie mai buna patriotismului? Macar sa includa cerinta de a fi cinstit.
    Definitia de pe dex online:
    CINSTÍT, -Ă, cinstiți, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Care este de bună-credință; onest, corect; care nu înșală. 2. Virtuos, fidel, cast. 3. (Înv.) Vrednic de respect; stimat, onorat.

  22. eu nu inteleg „iti iubesti tara” dar „nu iti iubesti poporu”. Cum plm vine? Ce iubesti de la tara? Iti faci laba la forma de peste a granitelor?
    te duci la carpati si iti dai o laba „mama, ce de munte”

    deci cum e aia?

    • Pai in cazul lui Ceasca are sens. El iubea tara cum iti iubesti mosia, ca era luata pe persoana fizica. Poporul mai da-l in ma-sa, sa sufere si daca comenteaza careva il saltam.

    • – Tara mea e cea mai tare, facem aici de toate: de la cartofi la computere. Daca nu stim, învățăm si putem. Casa Poporului va fi o casa in care totul va fi de producție românească, sa arătăm Lumii cine suntem! Nu avem fabrică de materialul X pentru Casa Poporului, facem fabrica! Nimic nu ne poate opri. Trăiască România!
      – Uraaaaa! Uraaaa! Partidul, poporul, Româniiiiiia… Partidul, Ceausescu, Româniiiiiia!

      De aceea pentru Ceausescu parerile sunt împărțite.
      Eu nu il consider patriot. Pentru mine, patriot e Jose Mujica. In capul meu, ordinea e întâi poporul, apoi țara, nu invers.
      Doresc românilor să o ducă bine, de asta fac „lobby” ca tinerii sa studieze afară, eventual sa rămână acolo.
      Întâi poporul, apoi țara.

    • – Tovarășe secretar, dar nu mai bine importam, ca iese ceva mai ieftin sa importam.
      – Nu! Casa asta va avea TOTUL de producție românească! Ultimul cui dr aici va fi românesc!
      – Să trăiți, am înțeles!
      (…)
      – Ați auzit, bă, cât de patriot e tovarășul secretar? Hai, biciul pe ei!

    • – Nu mai plângeti, bă, ca e frig in case! Mandriti-va cu Casa asta…. E a doua din Lume dupa Pentagon!
      (…)
      2020:
      – Nu mai plângeti, bă, ca nivelul de trai nu crește ca in alte țări, ca nu aveti strazi asfaltate la tara, sau ca scolile au in majoritate veceuri in fundul curții! Mandriti-va cu Catedrala asta! Vedeți ce mare e!?

  23. Cel mai patriot e Iliescu. S-a luptat pentru libertatea noastra si inca mai e in tara (si in viata).

  24. Taie „later edit-ul” ca vine Dorin Lazar si face spume ca dexonline are continut piratat.

  25. Eu ma scol in fiecare dimineata, stau drept si cant „Destreapta-te romane” cu mana pe inima. Asta inseamna sa fi patriot.

  26. „companiile cu capital romanesc nu-si vor mai putea desfasura activitatea” … aici a nimerit bine Dlu. Dragnea

  27. 1. Patriotismul are doar o dimensiune afectivă. Nu are de-a face cu cinstea, cu cetățenia, cu taxele, așa cum mai sugerează unii pe aici. Dacă îți plătești taxele și respecți legile (și porți regulamentar masca :-)) înseamnă că ești un bun cetățean. Cunosc români care plătesc taxele în USA, Franța, UK, Italia, Spania, dar sunt atașați sentimental de România.

    2. A fi patriot nu exclude faptul că poți fi un jeg de om. Așadar, patriotismul nu e o calitate în sine a unui om. E doar sentimentul tău pentru o țară, un popor și nu are de-a face cu calitățile tale, cu trăsăturile tale de caracter, cu comportamentul tău față de semeni, cu atitudinile tale față de anumite valori sociale/comunitare. Auzim adesea afirmații precum „Ceaușescu a fost un patriot”. Bun, dar nouă la ce ne-a folosit?

    3. Patriotismul are două direcții: atașamentul față de țară și atașamentul față de popor. Pot fi prezente ambele la aceeași persoană, dar cel mai des e vorba despre atașamentul față de țară, de istoria ei măreață (care o fi aia în cazul nostru?) etc. Adică mai mult față de concepte abstracte decât de oameni. Ceaușescu și-o fi iubit țara, râul, ramul, dar cu noi ce-a avut?

    4. Patriotismul poate sau nu să fie însoțit de naționalism. Dacă primul ține de sentimente, cel din urmă are mai mult o dimensiune politică, de putere. Noi suntem cei buni, nu ceilalți. Istoria noastră e cea adevărată, nu a celorlalți. Noi trebuie să tăiem pădurile, nu ungurii. Naționalismul nu este neapărat ceva rău. Există perioade istorice în care avem nevoie și de așa ceva. Așa au luat ființă în Europa statele naționale, sinteze politice superioare față de cele anterioare. Dar tot naționalismul a dus la fascism, nazism, războaiele din fosta Iugoslavie etc.

    • deci daca iti iubesti nevasta si cu toate astea o snopesti in fiecare seara, e ok, esti familist. as putea spune chiar traditional.

  28. Problema patriotismului si a nationalismului in societatea romaneasca o reprezinta faptul ca niciodata societatea nu a dus-o bine cand acestea erau promovate desantat. Aminti-va de epoca Ceausescu unde erau promovate la greu pentru ca se puteau ascunde problemele. Iar pe cei mai tineri ii rog sa-si aduca aminte anii tranzitiei unde noi nu ne vindeam tara, dar aveam grija s-o furam la greu. Pur si simplu aceste concepte pentru mine sunt sinonime cu niste perioade in care viata era mai mult decat complicata aici.

  29. Dragnea nu e patriot, e un hoț care te face din vorbe în timp ce îți saltă portofelul.
    Iliescu nu a fost patriot, a fost un bolșevic convins care a încercat să păstreze comunismul în România după 1989, nu a regretat niciodată public rolul său în mineriade, nu a crezut în valorile democratice, ci doar în democrația de fațadă.
    Firea a fost patrioată de Voluntari, a angajat peste 17500 dintre ei în cele 32000 de posturi PMB și subordine.
    Arafat a făcut ceva palpabil în România deci a fost patriot atunci până a zis că nu trebuie verificate achizițiile din pandemie.
    Șoșoacă e o trompetă care păcălește oamenii că este patrioată.
    Vadim, Păunescu și Ceaușescu, din motive diferite, nu au fost patrioți, dar au rămas în memorie ca fiind patrioți pe principiul: au dat la oameni săraci.

    • „au dat la oameni săraci”
      au dat muie.

      ai vrut sa zici „au promis”

    • @animaloo

      Poate nu ai fost un om sărac și nu ai de unde întelege la ce m-am referit la ce am scris eu.
      Ceaușescu a mutat țăranii și provincia cu origine sănătoasă în București, unde a ordonat construirea cartierelor dormitor și metrou spre platformele industriale, plus bilete de odihnă în stațiuni pentru oamenii muncii. Fără Ceaușescu nu ar fi reușit așa ceva în viață.
      În perioada când AP îl lauda pe Ceaușescu în România se trăia binișor. Apoi având o mare trecere la seful suprem a facut mult bine in nenumarate situatii ajutand n si n persoane cu butelii, televizoare, frigidere, aragaze, locuințe.
      Vadim a donat mulți bani la săraci, a dat și pentru câini.

  30. Bre, nu prea stiu eu cu raul, ramul, din astea ca din punctul meu de vedere biosfera e apatrida.

    Personal singura data cand ma simt patriot e cand spun din ce tara vin unor oameni carora le-am facut vadit o impresie buna.

    Daca se intampla ca oamenii aia sa fie si femei misto devin asa, un fel de Margelatu’ ajutand cauzasii:))

  31. Nu m-a atras niciodată instinctul de turmă și nici nu cred că am obligații față de România sau români, în general.

    Dator n-am rămas, ba chiar mi-am acoperit cu vârf și îndesat cheltuielile cu școala, sistemul medical și urma aia de infrastructură pe care am folosit-o timp de 19-20 de ani. Mai mult, printr-un sertar există o decizie definitivă care zice că ANAF îmi datorează o sumă, dar na, prea mare futerea, să-i folosească la înmormântări.

    Ce vreau să zic e că un jucător capabil își alege echipa, nu stă să joace în liga a paișpea de dragul roșiilor zemoase și alte motive idioate. Se duce unde e mai bine, nu-și fute viața și viitoarea generație, decât dacă zona de confort e mai ofertantă și are chef de rezolvat probleme care în alte țări sunt deja uitate. Cunosc o mulțime de foști colegi care chiar n-au ce caută într-o țară mai civilizată fiindcă le e bine în România, știu să-și facă loc, știu cum să formuleze o ofertă de șpagă, n-au nicio străbatere când vine vorba de standard dublu și n-au nicio problemă cu țepe și tunuri. Chiar o duc bine, cu ceva efort și determinare care pe mine m-ar face să intru în fibrilații + spume la gură.

    De ceva timp am realizat că nu toată lumea e făcută pentru muncă pe bune, ceea ce e ok. Chiar dacă duce la colaps, probabil nu o să-l resimți tu, dar pula mea, o viață ai.

    • În felul tău, ai dreptate. Acolo unde-ți este bine, acolo este patria pentru tine – de ce ți-ai risipi viața și șansele aici, unde e prostie și hoție?

      Dar dacă am gândi toți in felul acesta („acuma e nasol de trăit aici, ia să mă cărăbănesc eu unde mi-o fi mai cald, mie și copiilor mei”), ce s-ar alege de țară și de neam? Eu cred că ar fi păcat, mare păcat să abandonăm (cui? O să rămână un spațiu gol, curat și frumos pe care să-l vizităm? Noi, sau copiii, ori nepoții noștri?) și să ne dăm spre adopție altor neamuri.

      (scriu doar in răspunsuri adresate unuia-altuia, pentru că altfel nu apare)

    • Florinele, țara rămâne mereu cuiva, nu prea mă interesează cui. Sunt oameni precum Cri*stici, care au de instalat uindăuzuri, făcut uebdizain pe bani de țigări și au ca preocupările schimbul de borcane. De asemena, sunt oameni care joacă sistemul și nu se plâng, fiindcă știu să profite de avantaje.

      Neamul nu mă interesează așa de mult, a fost pielea pulii de la înființare încoace. N-ai nici mulți copii cu ochi verzi și păr blond, nici oameni care să-și agite neuronul pentru că așa e mai bine pe termen lung, nici multe genii care răsar de unde nu te aștepți. N-am găsit nimic demn de abaonat pentru care să merite futerea, serios.

    • Tu esti „Serban vienezul”, pe care s-ar pisa cu bolta Becali si fetele Kardashian daca te-ar auzi vorbind de bani?
      Doar intreb.
      Daca esti „Serban vienezul”, iti repet ce ti-am mai spus, si sa retii, ca vad ca in continuare ai impresii ca ai fi vreun competent: un prost ca Becali sau niste retarde precum fetele Kardashian se pisa pe tine cand vine vorba de bani.
      Nu uita asta. Niciodata nu uita asta.

      Eu deja am setat in cap, cum apare „Serban” in texte: „iar e prostul ala pe care se pisa Becali oricand, sigur iar o suge cum ca e bogat sau ceva”.
      Imagineaza-ti ca una din Kardashians pune 10 poze cum se caca in baie, si a facut bani cat ai face tu in toata viata. Cam asta e nivelul comentariilor tale despre cat de jmeker esti tu: o proasta care pune poze cum se caca in baie te-a facut in 3 zile cat n-ai face tu la jocul/subiectul tau favorit in toata viata.
      Imagineaza-ti plastic: zece cacati de-ai lu’ aia, toata viata ta in bani. Poate inveti ceva de aici.
      Evalueaza-ti viata in poze cu cacat facut de Kardahian. Da, e posibil ca in viata ta, dupa cum spui, sa faci mai mult „cacat facut de Karsahian” decat mine. Mandreste-te ca, material, valorezi mai mult cacat facut de o Kardashian decat altii.
      „Eu valorez 100 de poze cu cacat!, nu ca tine, doar 10!” Asa sa ai in cap discursul cand mai ai impresii de mare bogat.
      Cand iti numeri banii cu care spui ca esti mare barosan… „Ma, luna asta am scos cat 5 cacati de-ai aleia, e ceva! Altii au scos doar cat un cacat de-al aleia, i-am facut!” :) (desi, am o vaga banuiala ca nu faci PE AN cat face aia cu o singura poza. mare „competent”.)

  32. Constat cu amărăciune că suntem o simplă colonie,vasalii unor ţări foarte bogate care au avut colonii pe tot globul şi de unde au supt bogăţii inimaginabile;noi ne-am supt-o singuri aici,între noi.Aşa am ajuns încât să îl declarăm criminal de război pe Mareşalul Antonescu,un Erou Martir al Neamului Românesc.

  33. Iar mă apucă urticaria.
    Acum câteva săptămâni o colegă comenta de AUR că-s patrioți și naționaliști. Apoi a dat-o că și Ceaușescu a fost patriot, dar n-a precizat motivul.
    N-am comentat și în general nu comentez la faze d-astea că m-am saturat să mă cert cu oameni cu idei fixe cu multă vreme în urmă. În plus petrec minim 8 ore în biroul ăla (bine, m-am mutat între timp) și nu am chef de stări tensionate și conflictuale.

    Sincer, sentimentul meu este că idei de genul ăsta de idei Ceaușescu, Vadim, AUR (și alți ultranaționalisti cu steaguri, gură mare și agendă personală) = patrioți, au dus a căderea în derizoriu a clasei de cuvinte cu rădăcina „patriot”, ba chiar i-au dat o nuanță negativă.

    • De asta nu-i suport eu pe AUR, unul din motive, pentru ca isi bat joc de conceptul de patriotism.
      Simion se considera patriot? Adica, ce mi-e Simion, ce mi-e Nicolae Balcescu? FMM.
      Oare jurnalista italiana, acum, azi, in cercurile ei, ce spune despre „patriota” Sosoaca? Cum „se duce vorba” prin zona Italiei despre „romanii patrioti”? Zero raspundere, in capul lor de idioti.

      Cum spunea mosul turc la care am muncit in Istanbul: „sıfır caracter” (zero caracter). Daca-ti spunea mosul „sıfır caracter”, stiai singur ca esti un rahat.
      Caram noi baloti cu spatele, dar aveam grija sa nu fim sıfır caracter.

  34. Mai avea America patrioti daca patriotii ramaneau in tara natala?

  35. Eu știu politicieni patrioți.

    Sunt politicienii polonezi:

    Au interzis prin lege să zici că polonezii au omorât sau participat la holocaust. Dacă zici așa ceva poți întra la pușcărie.

    Ăștia da patrioți!

  36. În cazul lui Dragnea a se citi patrihoț

  37. Exemple de patrioti : Carol 1, Ferdinand, IG Duca. Inclin sa zic si despre Kogalniceanu, Corneliu Z Codreanu, poate si ICBratianu…nu zic ca altii nu sunt, de astia am citit suficient cat sa pot crede ca ar fi pus interesul tarii inaintea intereselor personale…cred ca si Arafat e patriot (nu doar in comparatie cu idioata ailalta) dar nu stiu suficient despre interesele lui personale cat sa fiu sigur…

  38. din cate stiu poti sa cumperi like-uri. Tare mult mi-ar place sa vad o statistica cu tarile de unde sa votat…

    Dar sa stii ca nu m-as mira daca ar fi doar Romania … la urma urmei cum de sa votat ciumele atata timp… Eu mereu ma mint ca voturile au fost fraudate(refuz sa cred ca sunt atatia oameni „culti”)
    Einstein zicea:
    „Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile