Ce înseamnă “cresc prețurile la imobiliare”

Am tot uitat să scriu de schema asta

Chiar şi în vremuri complicate, preţul apartamentelor crește vertiginos. În ultimul an, locuințele s-au scumpit cu 15%, arată o analiză a pieţei imobiliare din șase mari orașe ale țării, inclusiv Capitala. Unul de două camere, construit acum doi ani la Brașov, se vinde cu 80.000 de euro. Clientul mai plătește încă 6.000 de euro și pentru locul de parcare. Prețul pare mare, dar cerere există. (sursa)

Dacă vă uitați un pic mai atent, veți observa că creșterea asta e raportată mereu la unul sau două exemple. Cresc prețurile la apartamente de 2 camere de la porumb sau la casele mici din mijlocul câmpului, deci cresc prețurile la imobiliare.

OK, e de înțeles de ce apar știrile astea, sunt ușor de construit, mai ales fără respectarea normelor de orice, iar dezvoltatorii plătesc știrile astea ca să vândă mai repede. Cumpărați acum, că nu se știe. Repede. REPEDE!

Iar restul? Că piața nu e făcută doar din astea două categorii de imobiliare. Restul trag și ei în sus, dar sunt trași la loc de realitate. Și iau exemplul cel mai la îndemână, Brașovul, cu două exemple:

  1. Din primăvară și până acum s-au vândut două case vechi, una pentru că era excepțional amenajată, și una pentru că proprietarii au scăzut grav la preț (minim 20%). Restul sunt tot acolo. Unele pentru că nu sunt locuibile (aranjate prost, nu din alte motive), altele pentru că proprietarii au pus botul la faza cu “fiecare casă are cumpărătorul ei” și țin la preț de ani de zile.
  2. Apartamentele de 4 camere. Sunt unele de vânzare de 1-2 ani, cu prețuri aproape de cele de 3 camere, dar au nevoie de renovări mai mari sau mai mici. Aceleași apartamente. Și știu asta pentru discutam cu cineva care se întorsese de la muncă din afară, avea ceva bani și voia 3 camere. I-am sugerat să ia 4, că sunt la același preț, dar sunt în oraș și nu în câmp, ceea ce a și făcut.

Ideea e că sunt categorii de imobiliare care nu se mișcă doar în sus. Da, nu sunt majoritare, dar ele există, și, deși oral sunt trase în sus de piață, în realitate nu prea.

 

imobiliare-4camere

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

136 comentarii

  1. Din punctul meu de vedere în mod evident în ultimii ani prețul la apartamente/case a crescut. Că unele se vând mai bine iar altele mai rău asta e adevărat, dar per ansamblu media prețului pe mp a crescut constant.

    In ceea ce privește vânzarea efectivă cred că mereu va exista cerere pentru apartamente/case cu o poziție bună, la etajele 1-4 (pentru apartamente), pe lângă metrou (in București) eventual in blocuri cu 4 etaje in zone pe lângă parcuri (dar fara ultimul etaj) și care arata bine – acestea se vor vinde mereu bine, pentru că sunt puține și toți oamenii ar vrea așa ceva

    Restul celor care vor sa vanda și care au apartamente/case neamenajate și/sau in zone mai rele vor incerca sa se apropie cât mai mult de prețul apartamentelor/caselor bune – cred că de aici apare și acest blocaj pe piață.

    Opinia mea este însă că cel care vrea sa vândă pornește de la un preț pe care îl are el în cap și apoi tot scade periodic până ajunge la prețul pe care un cumpărător REAL este dispus să îl dea – dar daca după 1-2 ani nu ai vândut înseamnă că ori nu vrei sa vinzi ori apartamentul are mari probleme.

    00
    • La etajul 1 isi iau prostii, refuleaza in majoritatea cazurilor, asa ca cine vrea nr 2 in sufragerie sau dormitor go ahead…

      00
  2. Iubesc romanii mai mult ca orice sa-si cumpere apartamente in ansambluri imobiliare ” de lux ” construite din lemn si scartietoare, de catre interlopi si politicieni corupti, iar apoi din aceleasi apartament iubesc sa se planga de interlopii si politicienii astia care au atat de multi bani si atat de multe afaceri si nimeni nu se ocupa de ei…

    Dar daca ar da un Google 5 minute despre ” dezvoltatorul ” care le-a construit cotetul din porumb, la 5 minute de o viitoare statie de metrou care ” sigur-sigur ” se va construi in urmatorii 5 ani, ar afla ca cel mai probabil face parte exact dintre interlopii si politicienii pe care ei ii injura .

    00
    • Am fost d-ăsta, m-am trezit, am vândut, m-am cărat.

      Niciodată, dar NICIODATĂ înapoi în „residence”. 90% sunt absolut mizerabil construite, la absolut toate categoriile: compartimentare, izolație fonică și termică, finisaje.

      Și nu vă imaginați că vecinii sunt esențial diferiți de cei din blocurile vechi: aceleași metehne, acelasi „pus cu curu-n drum” la orice, același stil de a parca în gura Mega-ului pe trecerea de pietoni, același scandal.

      Plus ca mai e o faza: o parte din apartamentele din complexuri sunt tratate drept investiții de clasa de mijloc din România, astfel încât sunt șanse destul de mari sa ai permanent vecini noi în bloc, chiriași ce n-au neapart interes sa se întâmple lucruri (nu-s de învinovățit).

      O să fie interesant în anii următori când se saturează un pic piața, ce-o să se întâmple cu aceste apartamente la porumb, luate pe credit și care sunt etern închiriate. Dacă nu mai sunt chiriași suficienti?

      Băiatul asta aici are o părere contrară avântului imobiliar, să vede dacă o avea și dreptate: https://www.zf.ro/opinii/dragos-dragoteanu-euroest-invest-dupa-2023-piata-va-fi-inundata-de-20295448

      00
    • @Vasile: in articolul la care faci referire, din punctul meu de vedere, autorul s-a descalificat prin urmatoarea afirmatie: „In orasele si comunele limitorfe Bucurestiului, autorizatiile de construire se dau ca painea calda, in cateva luni. Mana de lucru este mai ieftina, costul materialelor de constructii este mai mic, produsul imobiliar finit este mai accesibil. Multi dintre cei care au ales sa se mute in jurul capitalei aveau deja un apartament in oras si isi permit sa il tina gol un timp, dar nu la infinit. ”
      Sa spui ca in Ilfov materialele de constructii sunt mai ieftine, si mana de lucru mai ieftina decat in Bucuresti, mi se pare ca omul respectiv face afirmatii doar de dragul de a le face.
      A, ca terenul e mai ieftin – da. Dar materialele de constructii si mana de lucru e la fel de scumpa (sau ieftina – daca ii place autorului sa o considere asa) ca si in Bucuresti.
      Ca produsul imobiliar finit este mai accesibil in jurul Bucurestiului decat in Bucuresti, nu este din cauza faptului ca materialele sunt mai ieftine sau mana de lucru. Sunt mai accesibile din cauza costului terenului sau a marjei de profit a dezvoltatorilor. E una sa faci un bloc in Bucuresti langa metrou, unde mp de teren e mai scump, si unde evident va fi inghesuiala la cumparare, si alta sa vinzi in Dragomiresti, o casa de 500mp, unde ai poate 10 potentiali cumparatori care iti vin la vizionare in 2 luni.

      00
    • @Vasile, eu nu as alege sa stau in chirie intr-un apartament „la porumb” decat daca pretul ar fi la jumatate fata de un apartament similar, dar in interiorul orasului.

      00
    • @Vasile, orasele mari vor atrage tot timpul chiriasi, iar cu cat salariile vor creste cu atat mai mult se vor scumpi si apartamentele. Ca exemplu poti sa iei si alte orase europene. Sigur, e greu sa compari Bucurestiul cu Viena, dar la Bucuresti chiria la un apartament de 2 camere este pe la 350-400 de euro. Ce vreau sa spun e ca mereu se vor gasi oameni care sa vina in orasele mari si sa cumpere sau sa inchirieze, iar la asta se mai adauga si faptul ca la noi infrastructura e la pamant, iar in interiorul orasului nu prea mai ai unde sa construiesti, de aici si bataia pe apartamentele situate langa metrou.

      00
  3. Au crescut un cacat, ma scuzați. Au crescut preturile oarecum la ce s-a cautat pe timp de lockdown, terase și curți, ca în rest e seceta. Cine își ia informațiile de pe site-uri de știri si-o ia la cioc. De 6 luni incercam sa vindem/închiriem un spațiu comercial cu care ni s-au stricat planurile și informațiile tuturor agențiilor cu care am încercat sa ocup spațiul sunt, cred, mai ancorate în ce se întâmplă de fapt în piață: NU merg treburile. S-a vândut pe rupte ce se vindea și înainte, adică ponturi și case misto care oricum se vindeau, a fost un an bun, dar nu rup vânzările asa cum auzi la toate colturile de strada. Exista foarte mulți străini care vin și cumpara în țară fiindcă au apărut multe „chilipiruri” de genul clădiri istorice prin centru unde pot fi dezvoltate business-uri sau au falimentat proprietarii și vând pentru Cash. În rest, pe partea de spatii comerciale și investiții făcute de romani, e seceta mare. În ce privește spațiul meu comercial, am prețul sub piață și probabil au fost 5 vizionari în toată perioada asta. Cerere din părți.

    00
    • Spatiile comerciale s-au mutat in mall-uri. In rest e cam gata.

      00
    • Chiar nu orice business se pretează în mall. Ca nu exista pe lumea asta doar manichiura și magazine cu haleala și tzoale. Mai sunt și cabinete medicale, spălătorii auto, birouri, etc.

      00
    • Nu, in mall sunt deja spalatorii auto, birouri, cabinete medicale, cofetarii, etc. Doar apartamente mai trebuie sa bage si gata. O sa fim ca si in Metropolis… filmul ala vechi si trist. :D In Timisoara prin centru mai merge lumea la birt sau la mancat dar in rest s-au inchis magazinele si multe altele. Si in afara de weekend e gol.

      00
    • Bine ca spui ca e crestere e doar pentru chestii care s-au cautat pe timp de pandemie, dar exemplu tau de scadere e mult mai evident ca e legat de pandemie. In rest, ramane cum am stabilit, cu toate cresterile, preturile la apt. in romania raman in continuare extrem de mici.

      00
    • @ Ciocanul, generalizezi. Mall-urile nu sunt întotdeauna în cele mai bune zone dpdv business, în orașele mici sunt chiar spre periferie unde au găsit spațiu mare și construibil. Unii au nevoie de anumite arii unde sa se desfășoare și e stupid sa zici ca mor spatiile comerciale de pe străzi comerciale și din zone cu trafic. Dacă faci mâncătorie și vinzi pijamale, cu siguranță la Mall vrei sa deschizi taraba, dar nu, nu înseamnă că toată lumea se muta la mall. Un client ca mine care urăște cu ardoare sa intre intr-un mall fără motiv bine intemeiat nu își va face niciodată control oftalmologic, de exemplu, la mall. Ma duc la unii cu sediul la strada sa nu ma calc în picioare cu toți corporatiștii care își iau lunch-ul la food court. Nu vorbi aiurea, zonele comerciale și cu trafic intens vor avea întotdeauna spatii comerciale.

      00
    • Ne-am axat anul acesta pe achizitii de spatii comerciale. Bucuresti. Din ce vad: sunt zone intregi cu spatii goale de multe luni, atat la inchiriere cat si la vanzare pe Calea Mosilor, Soseaua Pantelimon…de Magheru care clar nu este pietonala nici nu mai zic. S-au schimbat multe in obiceiurile de consum ale potentialilor clienti si ale firmelor care isi pot sau nu permite sa dea mii de euro lunar pe chirii. Ce merg si se tine la pret cu dintii tocmai pentru ca merg sunt spatiile mari, noi, inchiriate catre lanturi de magazine mari.

      00
    • @Ciocanul vorbești de mallurile care s-au închis la începutul pandemiei, iar acum sunt accesibile doar cu certificatul 5G?

      00
    • „nu ma calc in picioare” si „trafic intens” – nu le poti avea pe ambele in acelasi timp.
      Nu stiu cum e pe la voi, dar daca faci o plimbare prin Cluj, pe strada Eroilor („buricul targului”), o sa vezi cam jumatate din spatiile comerciale de la strada in paragina, cu anunt de inchiriere. Iar dintre celelalte, cam un sfert nu mai sunt aceleasi magazine care erau acum cateva luni. Proprietarii cer preturi exorbitante, nu inteleg ca lumea nu mai merge in centru pe bulevard sa-si faca cumparaturile. Cabinetele medicale, centrele de analize etc. s-au mutat prin cartiere, toata lumea prefera sa mearga la medic aproape de casa. Magazinele de haine, „alimentarele”, „aprozarele” sunt la mall. Ce mai merge in centru sunt librariile, fast-food-urile, farmaciile si cabinetele de avocati, notari, asigurari etc. Si, mai nou, magazinele second-hand si „totul la 10 lei”.

      00
    • RaduQ, du-te acum la mall sa orice și anunta-ma cât îți ia sa ieși din parcare cu mașina la plecare. Sau câte zeci de minute stai sa parchezi. Cati țărani parchează pe lângă locuri și câți își busesc mașinile acolo. Prefer sa o iau la pas pe o strada pietonala și sa intru intr-un butic, sa iau ce trebuie și sa ma duc liniștită acasă.

      Ce am zis eu, ai zis și tu. Nu toate business-urile se pretează la Mall și unele chiar nu au ce cauta în Mall.

      00
    • „Chiar nu orice business se pretează în mall.” Corect, dar daca 50% din business-uri s-au mutat la mall si 50% dintre clienti nu mai au acces la diferite activitati neavand certificat verde… e normal sa te afecteze.

      00
    • @Laura: eu imi dau seama de motivul pentru care nu reusiti sa vindeti/inchiriati spatiul. Cel putin mi-am dat seama din afirmatia: „du-te acum la mall sa orice și anunta-ma cât îți ia sa ieși din parcare cu mașina la plecare. Sau câte zeci de minute stai sa parchezi. Cati țărani parchează pe lângă locuri și câți își busesc mașinile acolo. Prefer sa o iau la pas pe o strada pietonala și sa intru intr-un butic, sa iau ce trebuie și sa ma duc liniștită acasă.”
      Daca’mi permiti: traiesti intr-o bula si iti e greu sa accepti o alta realitate. Pe rand:
      1 – cat timp imi ia sa ies cu masina la plecare? nu cred ca am ‘pierdut’ mai mult de 5 minute cu aceasta operatiune
      2 – zeci de minute sa parchez? poate doar daca vreau cel mai apropiat loc de intrare, si astept pana vine proprietarul care e deja parcat acolo. In rest, si daca parchez in cel mai indepartat punct al parcarii; in 3 minute de mers pe jos sunt in mall.
      3 – tarani care parcheaza pe langa locuri? „Specia” asta o gasesti peste tot.
      4 – busit masinile in parcare de mall? N-am avut parte, si cred ca si cazurile astea sunt foarte rare.

      00
    • Sa vb si de parcari. Azi dimineata am fost cu jumatatea sa-si faca niste analize la o clinica noua, relativ centrala. Cand ajung acolo, ce sa vezi ? Niet locuri de parcare ! De nici un fel, nici macar ocupate, intrare de pe bulevard fara sansa sa stationezi macar, parcare la dracu in praznic. Viata e prea scurta ca sa ne batem joc de timpul nostru si sa parchez in Pizdeea ca sa merg unde am treaba. Am mers la urmatoarea clinica ce are parcare. Pe viitor cel mai probabil voi merge si la notar tot in mall/parcare decat in centru unde nu am unde parca. Cum a scris si Vali… merg la o cofetarie si iau tortul tot unde am parcare ca nu merg 200 m cu tortul in brate ca desteptii nu s-au gandit la parcare. Piata verde cu taranii falsi si niet parcare ? Doar babele din jur mai merg in rest 3/4 din tarabe goale. Lumea s-a schimbat.

      00
    • @Ciocanul: eu astazi am avut treaba pe Calea Victoriei. Am cautat loc de parcare pe putin 20 de minute – cu toate ca acolo parcarea e 10 ron pe h. Deci nu imi venea sa cred ca desi e scumpa parcarea, nu gasesc nimic, dar nimic liber. Deci cum e cu parcarile in mall-uri?

      00
    • @Ciocanul: vorbim de metropola Timisoara, unde e musai sa mergi cu masina oriunde pentru ca 200m de mers pe jos e prea mult? :)

      00
    • Laurra, daca eu merg acuma la mall si tu in centru, pun pariu ca gasesc loc de parcare mai repede decat tine.
      Cat despre „business”-urile care nu se preteaza la mall, incerc sa ma gandesc la unele si nu prea gasesc. Azi-maine gasesti in mall si pompe funebre.

      00
    • @Laurra, este ironic cum tu spui ca ai un spatiu comercial pe care nu reusesti sa il inchiriezi nimanui desi ceri un pret mai mic decat restul pietei, dar in acelasi timp nu accepti cand ceilalti iti spun ca majoritatea spatiilor comerciale stradale au murit si toata lumea se muta in mall-uri.

      Legat de parcarea in Mall-uri: indiferent cat de aglomerat este, gasesc loc de parcare mult mai repede decat as gasi pe langa Magheru sau Calea Victoriei. Si mai am si cate 2 ore gratuit.

      00
    • Eu am zis sa mergeți acum la Mall. Intrati intr-o subterana și dați un comment când stați la coadă sa ieșiți.

      00
    • @Laura: exact. ACUM. Acum cand toti sunt luati prin surprindere de faptul ca trebuie sa ia cadouri de craciun. Exact ca si autoritatile care sunt surprinse ca iarna ninge.
      Lasa-ma sa ghicesc: doar parcarile mall-urilor sunt full – restul orasului e liber-liber.
      Pe de alta parte, mall-urile sunt pline si asaltate de oameni tocmai pentru ca iti ofera o multitudine de variante de shopping, lucru care nu se intampla in celelalte locuri, fie si o strada/zona cu magazine. Trebuie sa intrii si sa iesi prin frig, ca sa vezi ofertele de la mai multi comercianti.

      00
    • Pentru mare majoritate a micilor afaceri, cele mai mari chletuieli lunare sunt:
      – angajatii (daca sunt)
      – chiria
      – amenajarea initiala

      De obicei, spatiile comerciale cu vad nu raman libere.
      Din ce am vazut eu, cele mai multe spatii comerciale sufera de 2 probleme:
      – localizare
      – lipsa parcarii

      Orasele au devenit un spatiu al masinilor, pietonii sunt mult mai putini decat masinile => Mall-ul este noul spatiu de evolutie, dar si el e amenintat teribil de online.

      00
    • Bai, duceti-va voi la ginecolog, dentist sau pentru o pâine la mall. Eu evit în continuare cât se poate, hai mersi.

      00
    • @Laurra

      Faptul ca tu urăști malurile nu inseamna ca majoritatea nu le prefera. Preferințele tale personale nu sunt o măsură pt realitate, si nici Steve Jobs nu esti ca să fii un trend setter.

      Pana și Regina Maria sau Medlife au cabinete în sau pe lângă maluri.

      In centrul Bucureștiului, nu mai vezi decât cârciumi, bănci, farmacii, cafenele, mega image-uri, lanțuri mari de magazine (f64, carturesti, zara, whatever). Orice alt biznis nu are nicio șansă pt ca romanul nu se mai duce în centru pt cumpărături de zi cu zi.

      Prefera sa facă comanda online sau sa meargă la Mall, hypermarket sau la depozite de bricolaj pt orice altceva pt ca, indiferent cât de aglomerat, găsești un loc de parcare (spre deosebire de centru unde nu ai nicio șansă).

      00
    • Băi, vorbiți din cărți. Te invit sa mergi si la Regina Maria la maternitate sa parchezi, oricând. Ca anul trecut scăpam copchilu’ printre craci pana am găsit loc de parcare. Mai lăsați-mă ca sunteți fix pe stilul o sa moara televiziunea și radioul ca a apărut internetul. Sunteți intr-o bula. Exista clienți pentru absolut orice. Cu cerere diferita, dar nu moare nimic ca apare altceva.

      00
    • Cine e intr-o bula? Noi, mai mulți care îți spun aceiasi chestie, sau tu care stai cu spațiul comercial nevândut și neînchiriat?

      00
    • CP, doar pt ca sunteți 4 guralivi aici care îmi explicati aceeași idee în 3 traduceri nu îmi schimba părerea reala din piață a agențiilor cu care am lucrat. :) pe partea de spatii comerciale e moarta treaba peste tot anul asta, inclusiv la mult ridicatele în slavi mall-uri. Dacă tot va plimbați des poate ați văzut și voi magazine goale și spatii care au rămas cu meshuri în geam.
      Iar subiectul articolului era despre creșterea umflata de preturi care e propovaduita la televizor. Nu au crescut atat de mult preturile. Ca pe olx sunt umflate, e corect, dar nu vând prea mulți la preturile pe care le cer.

      00
    • @Laurra, nu este vorba ca suntem 4 guralivi care incercam sa ne impunem punctul de vedere. Realitatea este cea de care te lovesti tu, adica faptul ca nu reusesti sa inchiriezi/vinzi un spatiu comercial pentru ca cererea a scazut extraordinar de mult. Si in acelasi timp mall-uri au reusit sa convinga comerciantii sa pastreze spatiile si sa plateasca chirie in continuare.

      00
  4. Lunile trecute o ruda umbla dupa un ap. in Bucuresti si mi-a aratat un aspect interesant: multe ap. erau erau scoase la vanzare la preturi foarte diferite, e.g. acelasi ap. era scos la vanzare in acelasi timp cu preturi intre 76k si 98k eur. Pe acelasi site dar agentii diferite.
    In final a cumparat ceva la 88k eur afisat la 95k. Comision agentie cica 3%, a platit fix 50mii lei. :)
    Zilele trecute am vizionat alt ap., 140k eur cerea. Am fost si am subliniat cateva aspecte negstive. A doua zi era 130k desi eu as zice ca nu merita mai mult de 90.
    Partea proasta este ca e inghesuiala la cumparare, romanul cumpara orice, obsesiv, apoi se plange: nu am drum, nu am parcare, nu scoala, nu..
    Apoi, o familie cu copil si cu venit de 7000 LEI poate obtine usor credit de 100.000 EUR pe 25 ani. Istoria spune ca si daca nu platesc, mare lucru nu se intampla, iesi la pensie pana cand executa banca ceva, asa ca de ce nu?
    Cata vreme asta e posibil, nu vad scaderi desi tare mi-as dori macar o stabilizare.
    Alte exemple:
    Am cumparat ap. 2 camere cu 62k eur in septembrie 2019, in oct. 2021 vecinul vindea acelasi tip de ap. un etaj mai jos, in acelasi bloc, la 98k eur. Asa de mult au crescut veniturile romanilor in pandemie?
    In oct.2020 un ap 4 camere decent se gasea cu 85-99k eur, am studiat,cautam sa cumpar. Acum nu exista sub 125k complet distrus, 140 cu ceva imbunatatiri.
    Asa o fi, am vazut la unul de 3 camere mobila evaluata la 16k eur, nu stiu sigur dar parea ikea style din poze!

    00
    • Lunile trecute o ruda umbla dupa un ap. in Bucuresti si mi-a aratat un aspect interesant: multe ap. erau erau scoase la vanzare la preturi foarte diferite, e.g. acelasi ap. era scos la vanzare in acelasi timp cu preturi intre 76k si 98k eur. Pe acelasi site dar agentii diferite.

      asta e deja ceva obișnuit.

    • Am cumparat ap. 2 camere cu 62k eur in septembrie 2019, in oct. 2021 vecinul vindea acelasi tip de ap. un etaj mai jos, in acelasi bloc, la 98k eur. Asa de mult au crescut veniturile romanilor in pandemie?

      vindea sau pusese la vânzare?
      dacă a vândut, aș cere informații și de la cumpărător cât a dat, nu m-aș baza doar pe ce spune vânzătorul. că oamenii mint de rup.

    • Adevarat, cerea 98k eur. Nu stiu daca a vandut, nu l-am mai vazut prin zona si nici ap. nu pare ocupat. Cred ca il va vinde aproape de acest pret daca nu e deja dat, am vazut ceva vizitatori iar 3 camere in acelasi complex de blocuri nu exista sub 130k eur (rar, cand apar) , iarasi cu destui vizitatori.
      Ma gandesc ca cine vine sa vada ap. la asa preturi e dispus sa plateasca sume apropiate, poate nu 98k/2 camere dar 95, nu cred ca spera la 60-65k.
      Eu sunt dispus sa dau 140k pe 3 camere dar ceva serios, nu bascalii cu dormitoare unde nu are loc un pat, fara balcoane, nu la 3 m de blcul vecin, nu „la bulevard”, etc.
      Dar nu gasesc, caut de peste 1an.
      Ce am vazut promitator, in vara2021 cerea 160+tva, parcare separat 12k eur..
      Ps. Nu vand nimic, privesc doar din situatia cumparatorului

      00
    • Exista zone unde e penurie de apartamente de vânzare, deobicei cele unde sunt blocuri vechi și puține construcții noi, practic ies f puține la vânzare și din cauza asta ies și la preturi mari. Am 2 ani de căutări pentru sectorul 3, o arie restrânse de străzi pe care le voiam, pur și simplu nu exista nimic sub 200k la condiții civilizate (incluzând 2 parcări, un balcon/terasa mai mare, construcție ok etc). Acolo sunt preturi mari. În rest, dacă nu ții la o zona anume, găsești la toate bugetele.

      00
    • Din cate am înțeles faza cu preturile diferite pentru același apartament este cam așa – proprietarul pune anunț de vânzare pentru un apartament cu prețul X ( să zicem 70.000 euro).
      Dacă este într-o zonă cat de cat căutată și prețul este bun este posibil ca una sau mai multe agenții imobiliare sa il contacteze pe vânzător și vor discuta cu acesta pentru a posta și ei anunțul in numele agenției.

      Problema este că agenția vrea să câștige ceva din toată afacerea asta așa că evident nu poate să îl pună tot cu 70.000 de euro, deci îl va pune cu 73.000, 75.000 de euro sau alte sume mai mari din care să poată să își ia comisionul și eventual să poată negocia cu eventualul cumpărător, pentru că în România în general oamenilor le place sa negocieze prețul – și atunci trebuie sa pui un preț mai mare că sa ai de unde negocia.

      00
    • @Laurra ce vrei tu e scump oriunde ai cauta.

      00
    • @ Zarrax am găsit pana la urma, dar am renunțat la niște criterii, gen parcare subterana versus supraterana, la cheie versus băgat niște bani mulți pentru a-l aduce la cheie, etc. La final prețul tot acolo a fost, dar nu sunt variante.
      Ce voiam fix am găsit, dar undeva departe de zona unde ma interesa pe mine, unde se construiește de zori și se băteau dezvoltatorii în oferte. Și acum ma mai suna unii sa întrebe dacă mai sunt interesata sa cumpăr, asa de bine le merge.

      00
  5. Distracția va începe după „reforma” impozitelor la care România s-a „angajat” prin pnrr. Sa vezi atunci cum vor evolua preturile. Bineînțeles tot în avantajul dezvoltatorilor.

    00
    • Adica? Se va plati impozit raportat la valiarea de piata? 😁
      Ca acum e cat 2-3 pizza, in orase zac sute sau mii de ap. care “nu cer de mancare” iar oamenii se ingesuie la porumb

      00
    • @add
      Pretul pieței? Pai mai intai sa eliminam din piață subvențiile mascate gen programul prima casa sau cum s-o mai numi acum. Sa eliminam si facilitatea pe care o au „dezvoltatorii” de a nu plăti impozit pe apartamentele nevândute.

      00
    • Exact, ca sa ajungem la „pretul pietei” trebuie sa eliminam toate programele guvernamentale de „subventionare” a dezvoltatorilor.

      00
  6. La următorul cutremur de magnitudine peste 7, supraviețuitorii se vor putea felicita pentru afacerea făcută.

    00
  7. Am un coeg care a pus la vanzare un apartament la Obor.
    S-a uitat pe OLX sa vada care sunt preturile in zona si a pus cu 5000K mai mult, era cel mai scump apartament in zona cand l-a postat.
    Dupa o saptamana a mai facut o cautare si ajunsese cel mai ieftin, toti marisera preturile. (asa zice el)
    Asta inseamna cumva ca s-au marit cu minim 5000k doar din pix.
    Daca a vandut sau nu, nu mai stiu

    00
  8. Toate ap pe care le-am vazut acum doua luni sunt in continuare la vanzare. Eu sunt din categoria saracilor care cauta ap in bloc vechi, ultimul etaj (preferinta personala).
    De vreo luna vad ap de 3 camere la 110-120k euro :)))) in bloc vechi, zone precum Titan, 1 Dec, Salajan.
    Ap noi in zone precum Ikea pallady la minim 98k + tva (fara debara, camara, balcon functional, dar cu view la glina si multe noxe de la bulevard).

    00
  9. In orasul catun in care stau eu evolutia a fost pozitiva. Ce e interesant? Nu exista pe siturile de vanzari apartamente cu 2 camere, in cartierele comuniste, mai bune. Ori se cumpara cu ajutorul vecinilor, ori lumea le tine. De ce? Nu stiu. Ori au bani, ori? Dar nici in chirie nu sunt date, adica oferta e saraca.
    Si belesc ochii de 3 ani, deoarece am investit in 2 ap cu 2 camere la care am gasit rapid chiriasi onorabili. Si poftesc la inca unul intr-un orizont de timp de 18 luni.

    00
  10. Am fost in iunie in corbeanca sa vad niste case construite.

    Una era 240k, acum anuntul este cu 265k
    Alta era 230k, acum 275k.

    Si am mai vazut anunt la una cu 350k, iar acum cere 400k.

    Nu imi plac discutiile, ca i.as intreba care e faza. Casele erau deja construite. Aveau cerere prea mare ?

    00
    • Faza este simpla: mana de lucru, materiale, terenuri au crescut cu 20%.

      00
    • Faza este că proprietarii nu au nicio presiune să vândă – probabil impozitul este mic și nu au nevoie cu adevărat de acei bani.

      Așa că astăzi pun un pret, dacă peste 6 luni li se pare lor că prețurile au crescut pun alt preț mai mare și tot așa.

      Problema este însă că acești oameni în mod real nu își vând casele/apartamentele sau le vând foarte greu și în general la preturi mai mici decât cele din anunturi, însă preturile lor sunt luate in calcul când se stabilește valoare medie de vanzare a prețului pe mp – și vedem articole că prețul mediu a crescut, deși în mod real creste doar prețul cerut .

      00
    • @Ciocanul, am mentionat ca erau deja construite. Intre Iunie si acum nu s-a mai facut nimic la ele, totusi au crescut preturile cerute cu 10-20 %

      Probabil e ce zice @Mirel, nu vor neaparat sa le vanda, dar spera sa obtina cat mai mult.

      Este posibil sa fie la vanzare dinainte de Iunie, atunci le-am vazut eu, si am mai urmarit anunturile intre timp.

      00
    • Nu o sa se ieftineasca. Majoritatea dezvoltatorilor au o garla de bani. daca se opreste creditarea, daca vine razboi, criza mondiala, vine Isus, etc. nu se intampla nimic. Inchide santierul daca considera, termina si le inchiriaza daca vrea, da afara muncitorii, si cam asta este. Are sute de mii de euro la ciorap sau si mai mult sa astepte vremurile bune cand din nou reia constructia/vanzarea/etc. … si te asteapta pe tine sa fii econom si sa strangi bani, sa mostenesti, sa te bagi sclav la un credit. :D

      00
  11. Au crescut si apartamentele vechi. Si in plus sa vedem elefantul din camera. Degeaba iau eu apartamentul de 85 de mii de 4 camere din oras „contra” porumb de aceeasi bani. Apartamentul de 85 de mii s-ar putea sa treabuiasca „racait” pana la temelie si ma va costa inca 40000 de euro pe putin ca sa-l aduc la o varianta ok: instalatii electrice, incalzire, parchet, faianta, tencuit, zugravit, usi, obiecte sanitare, etc… vs ap nou din porumb care au deja toate astea. Si nu sar din nimeni miile de euro ca paiele din combina… tot creditul e baza. :)

    00
    • Babaiatule, dar ce pui in apartamentul ala de te duce renovarea la 40,000?

      00
    • eu am bagat 12k si abia se vede ceva… trust me intra de ti se face rau

      00
    • Intrebarea cheie este: ai incredere in ce au pus aia in apartamentul nou sau au facut economie maxima?
      Pe de alta parte, renovarea e o bataie de cap de zile mari

      00
    • Pai te orientezi sa fie ok, nu te arunci ca orbul sau pe repede inainte. Explici si la „proasta/prost” ca o sa dureze cautarea, vezi referinte, etc.

      00
    • NOU
      #70

      La noi a fost vreo 7000 de oiro doar manopera la ap nou, seminfinisat de aproape 80 mp cu materiale, electrice, sanitare, mobila si electrocasnice suntem la aproape 24k de oiro… asta inainte sa se scumpeasca manopera si materialele… si nu am facut romanisme dalea sa cumpar „doar ce e mai bun” am fost cumpatat si am luat ce imi permit pe sistemul prea sarac sa iau prea ieftin…

      00
    • Bă băieți, dacă voi cheltuiți 40.000 de euro cu renovarea presupun că folositi materiale mult mai bune decât cele folosite în apartamentul de la porumb, deci comparația nu este corectă.
      Amenajarea unui apartament de 80 mp la nivel mediu nu ar trebui să te coste mai mult de 20.000 euro. Aici desigur că nu intră în calcul mobila de bucătărie și nici electrocasnicele, fiindcă nici in apartamentul ăla de la porumb nu le primești incluse în preț.

      00
    • Depinde si ce cumperi precum si pretentiile, de multe ori deplasate. Eu am bagat fix 12000 lei intr-un ap cu 3 camere si a iesit mai mult decat ok. Suma a inclus mobila, calorifere, zugravit si refacut jumatate de baie si manopera. Am pastrat termopanele, gresia, faianta, parchet, instalatie electrica si tevile centralei.
      Dar altii schimba tot desi nu e cazul, adica „vreau termopane maro'”, parchet „dela cu striuri”, gresie in colturi (de aceasi culoare cu cea veche eventual..), usi „venghe”, cele existente sunt „cires” si nu plac..
      Sau schimba instalatia ca e e aluminiu ori cupru dar „veche”. Apoi pun un bec led si maximul consumator in urmatorii 15 ani e un uscator de par…dar e cupru nou, nu vechitura tocita de curent🙄
      In alt ap. cu doua camere am investit exact 1200 lei: zugravit, niste aplice noi din ikea si un pic de tapet schimbat.
      Urmeaza un altul de 2 camere la stadiul „ulei si linoleum”. Nu am facut calculul exact dar cred ca ma incadrez in 6000 lei. Poate 7000 daca mai repar si instalatia centralei si ceva pe la baie.
      Tot incerc sa aflu unde sau mai degraba DE CE intra acele zeci de mii la cei care zic ca atat au bagat. Rar am gasit explicatii si am vazut destule.

      00
  12. Credit 140k (sub pragul de 19% TVA), avans minim 15% (adica 21.000E),
    => rata = 2600lei

    Orice Maricel si Vasilica care stau in Bucuresti si muncesc ceva castiga spre 3000lei/pers adica 6000lei. Pragul de creditare e la 40%, adica pot sa sustina rata de 2400. P-acolo!

    D-asta cresc preturile la imobiliare. Cand o sa creasca dobanzile astia or sa dea in plata. Cam trebuie sa creasca dobanda de referinta ca contrapondere la inflatie, altfel o sa ajungem in situatia Turciei (De la PSD m-as astepta, dar Mugurel nu e atat de retardat).

    00
    • pentru pragul de 19% la 140k eu zic să așteptăm 1 ian 2022
      știu că ANAF a început să facă deja calculele, dar la ce foame de bani e la finanțe vedem din nou pe 31:
      „articolul XVIII punctul 2 din OUG 226/2020 publicată în Monitorul Oficial 1332/31.12.2020”

      00
    • Dpmdv, mai greu e sa gaseasca aia 21.000 de avans.

      Apropos, va creste si avansul minim de la 15-25% la credite. Cred ca mai degraba asta va reprezinta o frana pentru cresterile imobiliare.

      Ref: https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/278264/un-economist-bnr-a-explicat-de-se-mareste-avansului-minim-pentru-anumite-credite-ipotecare.html

      00
    • Problema este că așa pe hârtie calculul da bine, doar că în mod real nu este chiar așa.

      In primul rand banca trimite un evaluator care evaluează acel apartament și din valoarea evaluată îți dă o parte. Adică dacă Marcel și Vasilica vor sa cumpere un apartament de 140.000 de euro pe care banca îl evaluează la 110.000 de euro banca le va da probabil maxim 95-100.000 de euro – deci Marcel și Vasilica trebuie să aibă vreo 40.000 de euro de la ei și nu plătesc doar avansul minim.

      Puțini oameni au 40.000 de euro disponibili, deci asta este o primă piedică.

      Apoi la 120.000 de euro cum spui tu rata lunara este de vreo 2800 – 2900 de lei, deci trebuie sa ai venituri spre 7000 – 8000 de lei DACĂ nu mai ai alte credite, descoperit de cont, copii in intretinere etc

      Cum toată lumea mai are cate o rată și/sau un card de cumpărături, unii au copii, de fapt veniturile trebuie sa fie de macar vreo 10.000 lei pe lună, dacă nu chiar mai mari – deci nu e chiar așa ușor de luat apartamente de 140.000 euro

      00
    • Plus că la orice credit imobiliar se mai adaugă și niște asigurări „opționale” (pentru casă, de viață), dar fără care banca nu-ți dă creditul sau îți crește dobânda (aia obligatorie de 20 de euro pe an e cea mai mică). Și asta mai înseamnă câteva sute de lei bune pe lună. Deci estimarea ta, GoGu-le, e bună dar e aproximativă. Eu, la un credit de 55 k de euro pe 15 ani plăteam la început vreo 250 de lei numai asigurările, pe lângă rată.

      00
    • S-a schimbat TVA-ul la locuințe noi? E legea în vigoare? E 19% pt. mai puțin de 140k si 120mpu? E 5% până în 100k și 19% pentru ce depășește? La 1 ianuarie cât e?

      00
  13. Tu dai exemple de case mai vechi de cativa ani si de apartamente de 4 camere, adica fix cele care nu prea se cauta.
    Realitatea e ca tot ce e nou s-a scumpit in draci. Case, blocuri, orice…Ce e vechi, se scumpeste si el. Oamenii vor sa tina pasul cu scumpirile locuintelor noi. Problemele cu apa calda, necesitatea de renovare etc ii cam opresc pe unii sa caute apartamente vechi.
    Pe strada mea se construieste in prostie. Preturile, cu 30% mai mari decat am luat eu.
    A vandut un vecin apartament de 3 camere ca al meu cu 25% mai scump decat pretul de achizitie.

    00
    • Domnule nu stiu pe ce strada locuiti,dar pot spune ca in Bucuresti,sector 3 apartament de 2 camere in complex rezidential facut in 2008,60 de mp utili+loc de parcare subteran+boxa,pretul pe site este 110000 euro.Prietenul meu l-a pus la vinzare in mai si vrea 103000.Nu a avut nici un client interesat.

      00
    • De ce nu s-ar cauta apt. vechi cu 4 camere? La vechi vs nou discutia e lunga (eu sunt pro vechi), dar daca te referi la marime, tocmai ca in pandemie si intr-un viitor cu WFH 80% din timp orice e sub 3 camere nu e case e puscarie (astia si daca esti doar cuplu, fara (planuri de) copii). Deci cred ca 4 camere se cauta mai mult decat oricand.

      00
    • @caposu: pai asta e, prietenul dvs l-a pus la vanzare cu de toate. Ia sa puna la vanzare doar apartamentul, fara loc de parcare si fara boxa.

      00
    • @Boris
      Tu pui problema parca primești apartamentul degeaba.
      Evident că toate lumea vrea un apartament mai mare, doar că apartamentul mai mare este mai scump decât apartamentul mai mic și oamenii nu au atâția bani.

      Este ca la mașini – mare parte dintre noi am vrea un BMW/Audi/Mercedes nou cu motor puternic și care costa 100.000 de euro dar ne luam mașina pe care ne-o permitem – exact așa este și la apartamente/case.

      00
    • Mirel, bineinteles ca tanar si sanatos e mai bine decat batran si bolnav, dar ce doream eu sa evidentiez este ca e fix invers decat comentariul original si sunt destui care au inteles ca nu au de ce sa cumpere 2 sau 3 camere chiar daca au banii pentru asta. Si unii dintre ei se uita catre 4 camere. Si sigur ca e cerere mai mica de apt. de 4 camere, dar si ele sunt mult mai putine decat cele de 1,2 sau 3 camere, deci overall nu vad de ce ar fi mai putin cautate (daca prin cautat intelegi cerere vs oferta).

      00
    • @Boris: cati cunoscuti stii ca stau la 4 camere?
      Cati au 2 copii? Cati iti ia sa incalzesti 4 camere?

      00
    • @punKreas dacă am cunoscuți care stau la 8 camere cu doi copii plecați în doar două camere, una bucătăria, se pune de două ori?

      00
    • Punkreas, cate blocuri stii ca au apt. cu 4 camere? Alea care au si apt. cu 4 camere cate alte apt de 1,2,3 camere au pe palier? Tu ai zis ca alea nu se cauta, eu am multi cunoscuti care cauta 4 camere sau care regreta ca au luat doar 3 inainte de wfh. Eu tot ce zic este ca situatia fondului locativ nu se schimba de la un an la altul, iar acum cererea vs oferta de 4+ camere este mai mare acum decat inainte de pandemie.

      00
    • Boris, „in pandemie si intr-un viitor cu WFH 80% din timp orice e sub 3 camere nu e case e puscarie (astia si daca esti doar cuplu, fara (planuri de) copii)”.
      Da, daca toti stau acasa zi de zi, si ambii parinti lucreaza de acasa plus copilul/copiii fac scoala online, le cam trebuie 1 camera de om ca sa nu se deranjeze, altfel incep frustrarile si se simte lipsa spatiului.
      Dar daca nu e cazul atunci si mai putine camere sunt suficiente. Eu sunt genul care nu inteleg rostul sufrageriei/living-ului cand obiceiul de consum al continutului s-a schimbat, fiecare sta pe telefon/tableta/tv/laptop personal si consuma continut personalizat. Nu mai sunt timpurile cand exista un singur tv in toata casa in sufragerie si oamenii merg cu totii sa beleasca ochii la el. Da, un living ar fi bun in situatii rare, dar in majoritatea cazurilor fiecare pe camera lui, normal ar fi sa ai o camera de persoana, indiferent ca e casa sau apartament.

      00
    • Vio o camera pe persoana nu e „nice to have” e mandatory daca fiecare lucreaza de acasa, ca altfel nu prea ai cu sa faci calluri/scoala online.
      Dar chiar si asa, sa stai 24h intr-o camera in care sa si muncesti sa si traiesti e cam nasol. Inainte era 8-9 ore la birou si 2 pe drum, acum e 24h in acelasi loc. Adica si singur sa fiu, nu mi-ar placea sa am doar o garsoniera desi mi-ar fi suficent, pe termen lung ar fi fix ca la puscarie.
      D-aia, si e mai misto sa ai 4+ camere, mai faci o camera de recreere/sport sau pur si simplu nu lucrezi in fiecare zi din aceeasi camera.

      00
    • Eu sunt singură. Am apartament personal cu 2 camere. Când am căutat chirie tot cu 2 am căutat.
      Dormitorul e pt dormit/futut, livingul pt citit, frecat menta pe computer, etc. Nu m-aș muta în garsonieră decât dacă nu mi-aș mai permite financiar 2 camere.

      00
    • Pai daca n-ai nimic frumos in jurul apartamentului atunci normal ca nu iti ajunge o camera de om. Trebuie sa te muti dintr-o camera in alta ca sa-ti treaca de urat, ca nu ai ce face in jurul blocului pe o raza de cateva sute de metri. Fiindca nu am stat niciodata la bloc printre blocuri poate de aceea nu am simtit nevoia sa am mai multe camere, cand la iesirea din bloc aveam atatea de facut. Este valabil si la casa. O camera de om e suficienta pentru ca in rest ai curtea, si mai bine ar fi sa ai padurea langa sau alte obiective.

      00
    • AB, fara suparare, dar am senzatia ca esti trecuta de 40 de ani – faza cu dormitorul.

      00
    • @AlinP, da.
      De ce m-aș supăra!? Nu e vina ta că îmbătrânesc. :)

      00
    • AB, am zis asa ca sa nu consideri ca te judec, nu voiam sa fie inteleasa gresit „curiozitatea”.

      In cercul meu de 3x ani futul se practica spontan prin toata casa, mai mult pe canapeaua din living de la TV.

      Faza cu dormitorul mi-a dat un feeling pe care nu reuseam sa il procesez, de ce musai in dormitor. :))

      00
    • @AlinP, lasă, o să ajungeți voi și acolo. :) când or să scârțâie genunchii, și mijlocul, și gâtul, cineva o să se învinețească foarte rapid din orice și or să se pună cârcei la vreo mișcare mai acrobatică bruscă. uneori patul e o chestie confortabilă care te împiedică să ajungi de la bal la spital. :)

      00
    • AB, cand stateam la parinti aveam deasupra o vecina singura, cam 45-48 ani, ap 2 cam.

      Dormitor la mine, dormitor la ea. Au fost multe nopti ( ora 1-2 ) cand scartaia patul grav, totusi niciodata nu am auzit voce de barbat.

      In living cel putin e un TV care poate sa acopere din zgomot, o canapea care nu scartaie ca un pat… Plus sub un living de regula e tot living deci sanse mai mici sa auda cineva.

      Mi se pare ca futul in dormitor la bloc e putin voyeur, cel putin aia de jos sigur se prind. :))

      00
  14. depinde cum alegi exemplele (in cercetare e expresia „to cherypick data), dar de exemplu in Iasi zona f ok, complex din 2010, 3 camere acum 2-3 ani erau 90k, acum se vand cu 110k minim si cele de 2 camere se vand acum cu aproape 90k.

    00
  15. La nivel de imobiliare in Romania preturile au fost cat de cat corecte raportate la ceea ce se vindea, vorbesc pana in anii de glorie 2008-2010. Problema a aparut din 2010 cu prima casa, care a deschis cutia Pandorei cand vine vorba de tot ce inseamna locuinte si constructii de locuinte. Practic o idee buna in teorie s-a dovedit o umflare artificiala de preturi, respectiv locuinte din ce in ce mai mici si neconfortabile. Poti sa iei orice bloc nou construit dupa 2010 si o sa vezi suprafete mici neconforme cu legea si fara spatii de depozitare asta fiind regula si nu exceptia. Pe langa asta multe blocuri au o situatie juridica indoielnica sau nu au inca asociatii de proprietari si platesc niste taxe de protectie celui care a construit acel bloc, dar din nou nimeni nu vorbeste de acest aspect.
    Acum ne aflam la un moment de cotitura pentru ca se vor intampla doua chestii majore:
    1. Cam toate ansamblurile ce au fost construite dupa vechea oranduire au fost deja livrate. Cand spun vechea oranduire ma refer la consum de energie si cat de verde e cladirea.
    2. Din cauza de PNRR si de directia catre energie verde mai mult ca sigur ca vom vedea niste cresteri de taxe la nivelul proprietatilor sau ce mai e pe langa.
    Nu vorbesc de inflatie de cresterea dobanzilor si alte nebunii, dar viitoarele cladiri de locuit vor trebui sa respecte alte norme, respectiv impozitarea lor va fi un pic diferita. Bineinteles mai trebuie pusa in ecuatie si depopularea tarii din urmatorii 10-15 ani, iar povestea este mai trista. Practic o sa urmeze o stabilizare a intregii situatii si o reincepere a unui ciclu economic pe partea de imobiliare.

    00
  16. Una dintre regulile de bază anti-phishing: nu pui botul la astea cu ”repede, repede”. Aşa că dezvoltatorii şi imobiliarii s-o sugă.

    00
  17. Eu după ce am tot așteptat sa vina criza și sa scadă prețurile in zona pe care o urmăream Cotroceni București, am luat 3 camere 70mp utili plus 9 mp balcoane cu fix 150k euro. Cotroceni, clădire interbelica p+2 etaje. In toți acești ani in care am urmărit tot ce era 3 camere a sărit bine peste 200k, chiar 250k. Eu când am calculat dacă merita sa cumpar, am calculat in x lei/mp si la 2k/mp mi s-a părut ok pentru zona. Ca am făcut bine sau nu sa iau acum sau sa așteptat, timpul va decide dar nah degeaba iau peste 10 ani mai ieftin dacă copilul crește și nu se bucura de mai mult spațiu când sta cu noi…

    00
  18. Din zona de nord Timisoara/Dumbravita.

    Eu am luat in 2017 duplex cu 103k.
    In 2016 se dadeau cu 85k-95k.

    Vecinul a vandut anul trecut cu 143k si bagase maxim 5k, nu a fost locuit deloc.

    Acum s-au vandut alta cu 170k.

    Alte duplexuri din vecini au fost 135k acum 2 ani jumate, acum se dau la 175k si de o luna au crescut la 180k.

    Zona a crescut mult ca si calitate si utilitati, ai tot ce vrei ca la oras… dar au explodat si preturile.

    Alt bloc la 100m de mine, cunostiinta a platit avans acum 2 ani in faza de proiect. Acum e gata, dar dezvoltatorul ii cere 10k euro in plus altfel il da la altul si ii returneaza avansul. Asta se pare ca e noul model, construiesc cu banii tai si dupa vand mai scump la altii cand e gata.

    00
    • Pe ce motiv ii cerea 10 k? Nu are un antecontract?

      00
    • @punkreas
      cunosc si eu cu caz identic. au antecontract. dar cresterea de preturi a fost atata de mare si suma din antecontract atata de mica incat le merita sa le dea banii inapoi… uneori chiar si dublu.. la rezervari factue cu 5ooo de euro pt o propiretate ce s-a scumpit de la 100k la 150k

      00
    • Evident ca au antecontract. In el sunt cele 2 situatii. Cumparatorul nu mai vrea apartamentul, pierde banii. Vanzatorul nu mai vrea sa vanda, da avansul inapoi :).

      Asa ca vanzatorul da avansul inapoi si il vinde acum cand e gata, cu cel putin 10k euro mai scump.

      E legal? Nu stiu, posibil sa fie interpretat ca si conditie abuziva sau dezechilibrare intre parti… asta daca vrea sa il dea in judecata.

      Dar cam asa arata majoritatea promisiunilor/antecontractelor.

      00
    • dacă semnezi așa ceva ești bătut în cap

      la notar ceri echivalență, adică dacă tu te răzgândești și nu mai cumperi pierzi banii, dacă din diverse motive (întârziat finalizare, predare, sucit, probleme) vânzătorul nu îți vinde, îți plătește dublul avansului (adică avansul înapoi + daune)

      00
    • @Flat, așa era în codul civil în 2010 când am cumpărat eu. Dacă se răzgândește/nu mai poate cumpărătorul- pierde avansul, dacă tranzacția nu se mai încheie din vina vânzătorului-returnează dublul avansului.
      Și de asemenea, nu cred că era pe „vrute”, „nu mai vreau să vând”.
      Da, vânzătorul ar putea să ia mai mulți bani acum, dar și cumpărătorul a avut banii blocați plus, știind că va avea o casă în x luni/ani, nu a mai căutat altceva.
      E destul de posibil ca un avocat decent să-l fută pe vânzător într-un proces de să-i treacă cheful de faze d-astea.

      Nu cred că s-a schimbat în codul din 2011.

      00
  19. Anul trecut am vrut sa cumpar un teren pe care vanzatorul cerea 56.000eur. Eram dispus sa-l cumpar cu 50 dar nu a vrut.
    E in continuare la vanzare dar costa 65.000. I-am oferit din nou 50 si s-a simtit ofensat. Oare o sa-l vanda cand ajunge la 70?

    Au crescut in mintea vanzatorului dar asta nu inseamna nimic.

    00
  20. cu riscul de a se mai supara unii pe mine.. ce nu intelege zoso cand scrie aritcolele din familia asta e urmatoare: a crescut foarte mult cererea de apartamente NOI. in cladiri NOI. Iar in imobiliare acum piata de apartaente in blocuri vechi si noi s-a scindat complet. Daca imi arata scaderi de preturi pe apartamente noi sunt dispus sa reflectez. dar am studiat piata in ultimele 9 luni in Timisoara.

    00
    • ce nu intelege zoso cand scrie aritcolele din familia asta e urmatoare: a crescut foarte mult cererea de apartamente NOI.

      ești nou pe aici, nu ai prins articolele din urmă. înțelege foarte bine. înțelege și cauzele. înțelege și că oamenii caută apartamente noi că nu au bani să renoveze apartamente vechi din oraș.

    • @claudiuus
      Lumea intelege destul de bine ideea ca cererea de locuinte noi este mai mare si prin urmare este normal ca pretul sa creasca. Numai ca tot ce s-a construit nou are niste bube, iar dupa situatia din Constanta te-ai astepta ca lumea sa devina un pic mai constienta de ce implica asta.
      Pe langa asta romanul in general nu ar da niste bani unui arhitect/avocat/inginer structurist sa vada un pic cat de buna e treaba acolo si cumpara indiferent de situatii ca deh nu sunt banii lui ci ai banci. Chestia asta ii antreneaza pe toti sa creasca preturile, iar cand se intampla rahaturi ajungem sa ne facem sepukku sau sa punem de un teledon….
      Orice achizitie de locuinta in Romania implica un risc pe care ti-l asumi. Inteleg dorinta multora de a lua o locuinta nou construita, dar nu inteleg naivitatea lor ca asa isi diminueaza riscurile. Sunt sigur ca cei din Constanta asa au gandit, iar acum incep sa-si puna probleme existentiale.
      Momentan toata lumea e fericita ca nu i s-a intamplat lui, dar daca situatia din Constanta se va mai repeta si vor incepe sa fie descoperite bubele exista situatia nefericita sa se ajunga intr-un blocaj in piata.

      00
    • @zoso din nou destul de gresit. pentru cativa prieteni ce am cautat apartamente in ultimul timp motivele nu au fost lipsa banilor de renovare(pt ca am gasit cateva bombe la preturi f bune.) motivele au fost:
      1. nu voiau sa se lege la cap cu procesul renovarii
      2. nu poti renova si casa scarii/acoperis/subsol care contribuie la atmosfera generala cand intrii in locuinta
      3. nu poti asigura locul de parcare (nu poti cumpara locul de parcare la blocuri vechi)

      .. asa ca singurul avantaj la blocurile vechi ramanea pozitia mai buna in oras… si erau dispusi sa renunte la asta.

      00
    • 1. ai 12 comentarii aici și
      2. deja faci școală cu mine și insiști că greșesc, când e evident că nu.
      3. nu poți să îți controlezi numărul de i-uri.
      hai să fie ultimul comentariu cu atitudinea asta.

    • si aduc si exemplu concret: achizitie facuta vinerea trecuta: buget 85000.
      cerinte: 2 camere, 50mp..
      solutii gasite:
      -> apartament vechi la preturi intre 60 si 70. => deci ramaneau bani de renovat. dar fara loc de parcare fara totul nou in jur.
      solutia -> complex nou de 12 blocuri, piscina, loc de parcare subtern. minus predare anul viitor. distanta undeva la 8km de oras.

      00
    • Si cand or sa apara copiii, 8km se vor dilata in spatiu si timp :)

      00
    • @claudiuss
      Deci eu din ce inteleg s-a preferat un apartament nou-nout la 8km de oras in detrimentul unuia in oras, dar fara nimic nou in jur. Practic argumentul suprem pentru cumpararea acelui apartament a fost ca este nou, ca ai loc de parcare+piscina, respectiv nu ar mai fi bataie de cap cu renovare. Din nou daca pe viitori proprietari asta ii face fericiti e ok si nu mai discutam.
      Faza cea mai misto la toata afacerea asta e urmatoarea. Dupa ce vor prelua locuinta o vor amenaja si vor incepe sa locuiasca acolo vor descoperi urmatoarele:
      1. Costul cu intretinerea variaza si daca dezvoltatorul este jeg poate sa mai puna diferite reparatii la restul de proprietari.
      2. Daca dezvoltatorul este jeg poate sa se opuna sa se faca asociatia de proprietari pentru ca el inca nu a vandut tot. Si poate sa faca ce vrea vezi primul punct. Pentru civili cautati sa vedeti ce se intampla in Floreasca Residence, loc nou zona smechera.
      3. In functie de situatie daca dezvoltatorul este cu suflet mare poate sa-ti dea voie sa consulti niste acte alaturi de niste oameni mai specializati(avocat,arhitect,inginer structurist). Faza si mai frumoasa este ca poti pati cum s-a intamplat in Constanta una scrie prin acte in contracte si alta se intampla la primarie.
      4. Ti se va spune ca autorizatia ISU o sa urmeze sa iasa in niste luni ca asa sunt lucrurile in Romania. Mai mult toate instalatiile sunt in garantie si este totul frumos, doar ca polistirenul nu stim daca este ignifug.
      5. Diverse chestii care ar trebui sa intre in garantie le vei plati inca odata vezi punctul 1.
      6. Vei descoperi niste mici abateri fata de ce in plan gen livingul e de 20 mp, dar vei vedea ca nu ai loc sa pui o canapea acolo si brusc o sa ti se spuna ca daca pui si holul intra fix 20 de mp. Locul de parcare nu e asa de incapator si posibil sa trebuiasca sa mai micsorezi masina.
      7. Dupa ce-si va face plinul dezvoltatorul radiaza firma si acei 2 ani de garantie o sa fie ca si inexistenti, dar tragi sperante ca totul se va rezolva.
      8. Pentru ca esti la 8km de oras descoperi ca traficul e naspa si mai ales ca desi ai loc de parcare subteran drumul ala care cica urma sa fie facut se lasa asteptat si te rogi la al de sus sa nu ploua ca sa nu faci off-road cand iesi de acolo.
      Chestiile descrise de mai sus se intampla din pacate recurent si se vor intampla si pe viitor pentru ca lumea le accepta, respectiv este obligatoriu sa stai intr-un apartament nou cu totul nou in jur chiar daca asta inseamna la 8km de oras fara posibilitati reale de deplasare in afara de masina.

      00
    • well ca si notare 8km fata de centru. adica orice alt apartament din zone sunt tot pe la 3-4km. plus multe sunt cu daca… iar 90& dintre ele sunt certiudini la blocuri vechi… serios. daca te uiti la lista ta… si iei un bloc vechi cum e?

      00
    • @claudiuuss
      Cum am spus fiecare achizitie imobiliara vine cu riscurile ei. La blocurile vechi alea comuniste sunt urmatoarele probleme:
      1. Instalatie sanitara si electrica uzata datorita trecerii timpului. Aici povestea este foarte simpla poti face ceea ce tine de tine si sa schimbi ce este de schimbat. Din pacate la blocurile noi nu ai vreo garantie ca ceea ce e acolo este de calitate.
      2. Oamenii din asociatia sunt gaunosi si nu inteleg ce inseamna sa locuiesti la comun. Chestia asta este omniprezenta indiferent ca este bloc nou sau vechi. Ca e mai frecventa in blocurile comuniste nu neg, dar timpul trece se mai anumite jeguri de oameni curata vin altii mai responsabili.
      3. Oricum ai da-o vei fi nevoit sa faci o renovare serioasa daca il iei si chestia asta este problematica din cauza oamenilor din tara. Doar ca toata discutia este ceva trecator, preconizez ca maxim in 3 ani o sa apara muncitori asiatici cu care iti vei face treaba mai bine decat cu romanii, atunci sa vezi distractie.
      4. Toate blocurile comuniste au o problema majora privind locurile de parcare, insa primariile vor incepe sa se miste in directia si pe parcari de resedinta vor aparea niste solutii, ca nu e subteran, ca e in aer liber sunt detalii.
      5. Exista o problema cand vine vorba de structura de rezistenta la anumite blocuri si ce se intampla daca vine un cutremur ca cel din 77. Problema asta este stiuta si asumata la blocurile comuniste, partea foarte nasoala este ca la cele noi se asteapta sa nu fie probleme. Cum insa traim in Romania as merge fix pe ideea ca se poate intampla nasol in ambele cazuri, un bloc nou din Constanta a ars din temelii, numai chestia asta mie imi da de gandit.
      Avantajele sunt putine, dar importante odata ca blocurile comuniste sunt mult mai bine compartimentate fata de cele noi, respectiv blocurile comuniste sunt in zonele bune din orase ca asa a fost vremea. Prin urmare prefer un bloc comunist asa cum e el si cu oamenii de acolo, in fond nu am pretentii prea mari. Insa la un bloc nou sunt prea multe probleme si batai de cap pentru ceva ce este nou desi multi isi inchipuie ca iau mobila si gata se muta in el.

      00
    • Ok, piscină și parcare, dar școală, grădinițe, trotuare, mai mult de un magazin alimentar, clinică pluri-medicală, mai mult de un cabinet stomatologic la max 10 minute de mers pe jos, livratorii de orice ajung acolo la aceleași prețuri ca „în oraș” sau cu supra-taxă sau deloc….
      Dacă dă un viscol într-o zi, în câte zile ieși de acolo.

      Chiar și în apartamentele vechi se mai mișcă lucrurile. În blocul meu, pe scara mea (32 apartamente), acu’ 11 ani erau cred 10 apartamente locuite de babe/moși (75+), acu’ mai sunt vreo 4. Pe lângă anveloparea făcută de primărie (plus o zugrăveală interioară), asociația a schimbat țevile de apă pe bucătării (2 coloane ale scării), a renovat parterul, plus alte chestii mai mărunte și s-a votat deja schimbarea țevilor de căldură și apă pe băi.
      De vreo 5-6 ani avem un președinte care chiar se străduie să facă treabă.
      N-am piscină și parcare, dar am spațiu verde și loc de joacă în fața blocului, școală la 3 minute de mers pe jos, grădiniță la 10, Profi la 3, lidl la 5 (+ vreo 3-4 Mega la 7-10 minute în dreapta/stânga), metrou la 5, trotuar, iluminat stradal și câteva mijloace de transport în comun în fața blocului sau 5 minute de mers pe jos, clinică privată la 3 minute, policlinică de stat la 5, cabinet stomatologic în blocul de alături și încă vreo 3 pe străduțele din spate- 5-10 minute pe jos, cabinet veterinar -3 minute, vreo 3 cofetării la max 10 minute, bănci, farmacii, vreo 2 șaormerii, 1 loc pt pizza (doar de luat acasă).

      Pzm, zici că vreau să-l vând! :)

      Pt mine personal toate lucrurile astea sunt mai importante decât instalații noi (și numai Domnu știe cu ce-s făcute), loc de parcare sau piscină.
      Da, o renovare îți poate provoca coșmaruri, dar faci o dă masiv și mai la 10-15 ani o zugrăveală (și nu e ca și cum într-un apartament nou nu mai schimbi, nu mai zugrăvești 30 de ani). Strângi din dinți și „think at England”. :) De restul problemelor te lovești zilnic/săptămânal.

      00
    • „solutia -> complex nou de 12 blocuri, piscina, loc de parcare subtern. minus predare anul viitor. distanta undeva la 8km de oras.”

      ohoho, o să vezi că minusul este MULT MULT mai consistent decât „predare anul viitor”

      00
  21. Dar la cluuuuujj…..la floresti…nu se lauda careva?

    00
  22. Gresit faptul ca oamenii tin la pret si nu vor neaparat sa vanda. Problema e ca daca a crescut pretul la materiale si toata lumea ridica pretul la case/apartamente, tu ca proprietar daca vinzi vrei sa te asiguri ca poti sa cumperi ceva similar la loc… daca vrei. Poate oamenii vand ca sa isi ia altceva. V-ati intrebat de ce vand oamenii ? Majoritatea vand ca sa cumpere altceva. Si atunci, ca sa cumperi altceva, trebuie sa vinzi cu cat se poate cumpara sau cu cat s-a scumpit in alta parte. Adica faci rocada. Vinzi si cumperi la loc fara sa iesi in pierdere.

    00
  23. Exemplu personal. Apartament 3 camere (75mp, 2 balcoane, etaj la mijloc), București, drumul taberei, lângă mall, metrou la 2 minute distanta. Fără îmbunătățiri. Evaluat 68 de mii de euro. Cumpărat cu 60. Renovarea a costat, ce-i drept, peste 20 de mii.

    Cât se cere pe un apartament nu reflecta și prețul la care se vinde. Prețul de listare poate fi orice. Mereu se cere mai mult pt a rămâne loc de negociere, si pt a te asigura ca poți obține pretul pe care îl urmărești, de fapt. La orice. Nu doar imobiliare.

    00
    • Personal, consider ca Vali are dreptate. Lumea evita imobiliare mai vechi pt ca renovarea presupune mulți bani pentru renovare (minim o treime din prețul de achiziție, dar ca să ajungă pentru tot, aproape jumatate din acel preț).

      Aditional, trebuie sa te și pricepi. Sa știi ce și cum este renovat pt a lăsa loc de modificări și îmbunătățiri ulterioare, fără sa fie nevoie sa dai totul jos, din nou. Iar dacă nu te pricepi, trebuie sa angajezi un diriginte de renovare care se pricepe și înțelege ce vrei și cum e de fapt mai bine: instalația sanitara, instalația electrica, cablaje de joasa tensiune (coaxial, fibra, LAN, etc), izolare termica și fonica, materiale, organizare pt ca treaba sa se facă în timp rezonabil, mobila baie și bucătărie care sa între cum trebuie, uși, geamuri, debarasare gunoi! (chestie care nu e nici simpla, si nici ieftina dacă nu vrei sa joci ruleta amenzilor) etc.

      Si peste toate astea, e vorba de timp,un loc unde sa stai între timp și nervi de otel. O renovare este extrem de stresanta, si chiar și cu o bugetare și organizare făcută cu cap, și cu oameni competenți, mereu apar situații neprevazute.

      Multă lume nu e în stare sa își asambleze un dulap ikea sau sa își schimbe o garnitura la lavoar. Cu atât mai puțin, sa idi taie un blat de bucătărie și sa monteze o chiuveta cap-coada.

      De aceea cred ca se prefera apartament nou. E ca la mașină: cred ca dacă iau ceva de nou, nu e nevoie sa se priceapă sa rezolve probleme. Ca au garanția ca nu vor fi sau ca vine cineva și rezolva moca. Ceea ce este fals.

      Părerea mea este ca orice cumperi, trebuie mai întâi sa înțelegi ce cumperi, cum sa evaluezi calitatea acelui produs, si ce responsabilități pretinde din partea ta.

      00
    • @Ioan
      Lumea evita imobiliarele vechi din 2 motive:
      1. In acest moment sunt foarte putini oameni seriosi pe zona de renovari si amenajari interioare. Exista o foarte mare cerere pe partea asta de oameni care sa poata preia si sa se ocupe de tot contra unei sume de bani consistente din pacate nu sunt, dar vor incepe sa apara cu muncitori adusi din Asia.
      2. Exista o incredere oarba cu privire la faptul ca tot ce este nou nu are cum sa fie prost facut si ca totul va fi bine. In fond multi cred ca este mai simplu sa iei o locuinta noua decat una veche si nu ai prea multa batai de cap.
      Realitatea dura este ca ambele chestii sunt complicate si ca oricum ai da-o vei avea niste batai de cap fie ca vrei, fie ca nu. Ca unii nu inteleg si descopera asta e alta discutie, din nou cred ca aia din Constanta erau foarte mandri de ei ca stau in bloc nou, nu ca toti fraierii care stau in alea vechi, pana cand realitatea i-a lovit un pic in crestet….

      00
    • Evaluat la 68 mii euro inseamna ca atat cerea vanzatorul pe el?

      00
    • Evaluarea a fost făcută de o firma contractata de banca. Am cumpărat cu credit imobiliar (nu prima casa).

      00
    • Am uitat sa menționez ca pe apartament se cerea 70 de mii.

      00
  24. Prima Casă a stricat piața. Ce am observat eu, prețuri primăvara / vară și azi: de la 53.500 la 58.500; de la 120 mii la 135 mii; de la 299 mii la 320 mii, toate în euro, în aceeași zonă și în aceeași stare ca acum câteva luni. Un apartament praf, de la 80 mii în vara la 100 mii acum. În ceea ce privește recuperarea investiției din chirie, am calculat într-un caz 28,5 ani, fără alte cheltuieli. Pai, nu e prost cine cere. Nu-i văd bine pe cei cu apartamente la porumb, luate pe credit, „pentru investiție”.

    00
  25. De ceva timp sunt in cautarea unui teren la munte. Vizionat multe zone, vazut terenuri, discutii multe, la un moment dat gasit terenul ideal, exact ce cautam. Purtat discutii cu proprietarul, aratati ca suntem interesati si ca nu dorim sa-i pierdem timpul, incercat si negociat, insa omul era de neclintit la pret. Bun. La un moment dat luam decizia sa batem palma, vorbim cu omul, ii spunem ca ne-am decis si ca am vrea sa cumparam la pretul cerut de el (in paranteza fiind spus, toata negocierea si discutia a fost de aprox o saptamana; deci nu vorbim de luni de zile de discutii). Plecam dimineata din Bucuresti sa ne intalnim in ziua respectiva cu proprietarul, il sunam si de pe drum sa-i confirmam ca am plecat, omul ne raspunde si ne spune ca e la banca si revine el imediat. Dupa vreo 2h il mai sunam o data, pentru ca mai aveam putin pana sa ajungem. Omul nu raspunde. Ajungem la teren – omul nu raspunde. Ne invartim prin zona, incepem sa ne mai uitam si dupa alte terenuri (desi le cam stiam cele de vanzare din zona respectiva), mai sunam – omul nu raspunde. Dat mesaj – omul nu raspunde. Deja ne-am luat gandul de la teren, insa frustrarea era maxima, in conditiile in care omul ar fi putut sa ne anunte daca s-a schimbat ceva. In prima faza ne-am gandit ca poate o fi batut palma cu altcineva – bun, nu e nicio problema – dar macar ne putea anunta.
    Trece ziua, ne intoarcem in Bucuresti, seara decid sa-i dau un mesaj omului ca ne pare rau ca nu ne-a raspuns, noi am fost la teren si am fost degeaba, si ca ii urez succes cu vanzarea terenului. La care raspunsul lui a fost „Multumesc”.
    Bati un drum de 6h dus-intors, pentru ceva ce ai discutat ca faci – omul putea sa zica macar „Bai, scuze; m-am razgandit / nu mai vand / vand la altcineva – intoarceti-va acasa”.
    La ceva timp am rugat un prieten sa sune la numarul proprietarului sa vada daca mai e valabil anuntul, eu fiind convins ca l-a vandut la altcineva. Surpriza. Terenul inca era de vanzare. Dar de data asta mai scump cu aprox 10k euro.
    Peste jumatate de an vreau sa il sune iar, sunt curios daca il mai are la vanzare.

    00
  26. Oare sa fie de vina si celebra „mai bine platesc chirie si raman cu ceva”?

    Multi cu venituri modeste se arunca la credite pe 30 de ani. Evident ca vor cumpara ap nou pentru ca unul comunist are deja 40-50 ani plus inca 30…

    Practic ajung proprietari, dar la porumb si fara infrastructura. Calitatea vietii le scade iar traficul ii tine mereu agitati si frustrati.

    Sansele sa faci bani / evoluezi avand mintea agitata… scad enorm. Plus ca la ap noi automat ai cel putin 1-2 bebelusi / copii care tipa, vecini tineri zgomotosi, izolatie proasta…

    In viata asta cand esti sarac nu iti permiti lucruri ieftine pentru ca pierzi de doua ori!

    00
  27. Sunt intru totul de acord Vali cu amendamentul ca deși multe apartamente și case nu merita nici pe departe sumele cerute de proprietari, a apărut din nou curajul de a pune niște căzături la vânzare sau apartamente noi ,,cu finisări de lux,, la niște prețuri aberant de mari ca in perioada de aur. Din când in când mai pică care un client însă pentru ca lumea se arunca, mai ales la case prin IF DB și GR plătind niște prețuri incredibil de mari. De cele mai multe ori casele sunt la stadiu de proiect, drumul e ,,privat,, și e pietruit fără colectare pluvială desigur. Dar oamenii cumpara pentru ca …vor creste prețurile …sa ne fie de bine

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.