De ce ne îngrășăm

Am ajuns de curând la o vârstă la care nu mai pot susține stilul de viață pe care îl aveam la 20 și ceva de ani. Știți voi: încep să vă doară chestii pe care nu știați că le aveți prin corp, uneori fără niciun motiv aparent, iar după o noapte de beție sau o noapte nedormită, vă trebuie aproape o săptămână ca să vă refaceți. În plus, am avut mai multe cazuri de decese provocate de boală în familie și în cercul de apropiați, plus cazuri de îmbolnăviri (sau mai degrabă diagnosticări târzii ale unor boli preexistente), variind de la chestii minore, gen nivel prea ridicat de colesterol, până la diabet, aritmie cardiacă, insuficiență cardiacă, scleroză, hernie de disc, demență, etc.

Toate astea, combinate cu anxietatea dată de pandemia de Covid-19, m-au făcut să analizez mai atent propriul stil de viață și pe al celor din jur, să citesc diverse cărți și articole despre nutriție, să experimentez diverse regimuri alimentare și exerciții fizice, scopul principal fiind acela de a preveni degradarea propriului corp, mai ales în ultimii ani de viață, când este foarte ușor să devii o povară pentru familie.

O să mă concentrez un pic pe problema supraponderalității și a obezității, încercând să explic pe baza propriilor observații empirice, câteva din motivele pentru care devenim grași. Voi exclude din discuție cazurile medicale (dezechilibre hormonale, alte probleme de tract digestiv, etc.), pentru că astea ar trebui tratate exclusiv de către experții medicali din domeniu.

Menționez că am în cercul de cunoscuți multe cazuri de oameni supraponderali sau obezi, cu vârste variind de la câțiva ani până spre 80-90 de ani. Din păcate, aceste cazuri se înmulțesc și se agravează de la lună la lună.

Scopul meu nu este să ofer un ghid practic despre diete sau regimuri alimentare (uite ce trebuie să mănânci, uite ce nu trebuie), pentru că un astfel de ghid depinde de nevoile și contextul fiecărei persoane în parte. Scopul este mai degrabă să vă ajut să identificați anumite contexte sociale sau cercuri vicioase care favorizează apariția obezității și să sugerez niște mecanisme prin care puteți ieși din ele.

Totuși, de ce ne îngrășăm?

La nivel foarte obiectiv, e simplu: pentru că aportul de energie rezultată din mâncarea zilnică depășește cu mult energia consumată de corp prin diverse activități fizice și psihice (da, și prin activitate psihică, gen învățat pentru examene, se consumă energie). Rezultă, prin inversiune, că putem slăbi mâncând mai puțin, făcând mai multă mișcare sau ambele. Simplu, nu? Doar că… nu! Există anumite resorturi psihologice care ne împiedică să facem asta.

1. Grașii aflați în negare

Am o prietenă care are forma unei bile. Înălțimea mică nu o ajută, ce e drept, însă pe orice parte ai întoarce-o, e rotundă. Da, a suferit mai multe intervenții chirurgicale pentru probleme cauzate sau agravate de obezitate, deși abia trecuse de 30 de ani. Nu am auzit-o niciodată plângându-se că e prea grasă sau măcar sugerând că ar trebui să slăbească. Nu am văzut-o niciodată încercând să țină regim. Nu i se pare absolut nimic anormal să bage 2-3 prăjituri la prânz, și încă vreo 2 seara. Este o gurmandă autentică: mănâncă mult, bun, des. Știe cele mai bune restaurante, cunoaște meniurile pe de rost, îți poate vorbi lejer despre mâncare o oră fără să se plictisească, intră în discuții cu chelnerii despre cum ar trebui preparat un anumit fel de mâncare. Am încercat să-i sugerez o dată că ar fi cazul să mai slăbească, însă m-a privit bulversată și a răspuns: “Păi în sarcină nu am pus pe mine niciun kil”! Sincer, eu nici nu mi-am dat seama că este gravidă până când nu a anunțat că intră în concediu de maternitate.

Personal, o invidiez uneori pe această prietenă. Mi-aș dori și eu să am în anumite situații din viață această “încăpățânare” sau “tărie de caracter” de a ignora toate evidențele, chiar atunci când ești pe patul de spital și te uiți în ochii morții.

Această prietenă nu este caz singular și nici nu am o soluție pentru acest gen de oameni. Tind să cred că trebuie lucrat pe plan psihologic cu astfel de persoane, și înțeles exact ce le face să refuze să accepte realitatea. Din ce îmi dau seama, moartea și boala nu îi sperie sau nu reușesc să facă o corelație între obezitate și problemele de sănătate pe care le au.

2. Grașii care trăiesc din excepție în excepție

Aș zice că în această categorie intră majoritatea prietenilor mei supraponderali sau obezi. Cum îi recunoști? Simplu: sunt ăia care sunt mereu la cură, dar îi prinzi cu sarmale în farfurie sau scăpați pe la vreo savarină. Dacă îi întrebi: “Coaie, nu ziceai că vrei să slăbești și ești la regim? Tu nu trebuia să mănânci o salată?”, replica e ceva de genul: “Ba da, dar… [ceva motiv random]”

Ăștia sunt oamenii care se folosesc de orice ocazie excepțională ca să evite schimbarea. Știți poezia:

“Da, dar era ziua lu Gigel și ne-a invitat la un tort și nu puteam să-l refuz.”

“Da, dar azi e Paștele și nu pot fără cele cuvenite pe masă, a zis și Iisus că trebuie neapărat să băgăm drob și cozonac!”

“Da, dar sunt în vacanță și am voie să mă răsfăț și eu cu o înghețată!” (eventual, în fiecare zi de vacanță, preferabil la prânz, dimineața și seara!)

În principiu, pentru acești oameni, excepția a devenit regula. E mai simplu să numeri zilele în care se țin de regim decât cele în care scapă la șaorma.

O soluție aici este să nu încerci să schimbi obiceiul, pentru că este foarte greu, ci să-l înlocuiești cu un alt obicei mai puțin dăunător. Crapă pipota în tine dacă nu bagi niște ciocolată la 11 noaptea? E ok, asta este, dar hai să înlocuim ciocolata aia cu una mai mică și cu mai puțin zahăr sau, și mai bine, cu o felie de fruct.

3. Grașii needucați

Sunt oameni care știu că sunt grași, ar vrea să slăbească, dar nu știu cum, pentru că nu le-a spus nimeni niciodată care este o mâncare sănătoasă și care nu. Nu sunt proști, unii au facultăți și meserii complicate și respectabile, sunt umblați prin lume, dar pur și simplu nu s-au întrebat dacă ceea ce mănâncă e ok sau nu și nu înțeleg concepte precum kilocalorii, carbohidrați, grăsimi saturate, etc. Din punctul meu de vedere, mâncatul sănătos ar trebui să fie o rutină pe care o înveți cu ceva exercițiu și repetiție, la fel cum înveți să conduci o mașină sau să mergi pe bicicletă. E greu primele 2-3 luni, dar pe urmă trebuie să o faci din reflex, la fel cum schimbi viteza sau frânezi fără să te mai întrebi care e maneta sau pedala potrivită.

Mai țineți minte cum românii proaspăt ieșiți din comunism făceau cozi la sucul de la dozator prin anii 90. Practic, sucurile alea erau niște arome sintetice cu coloranți și cu zahăr, o parte din ele chiar cancerigene, dar pentru cineva care nu văzuse decât Brifcor la viața lui, sucul ăla era aur! La fel sunt comunitățile de refugiați sau imigranți care ajung din zone sărace sau de război în zone prospere din vestul Europei: sunt copii (și adulți) care au pentru prima dată acces la ciocolată, suc, McDonald’s, etc. Pentru ei, asta înseamnă prosperitatea, la fel cum pentru români, asta era prosperitatea în anii 90.

Soluția aici este educația: oamenii ăștia nu sunt bătuți în cap, pur și simplu nu știu și uneori nici nu înțeleg de ce anumite mâncăruri, care au un gust bun, se găsesc peste tot și sunt și ieftine, pot avea totuși  efecte devastatoare asupra sănătății. Educația asta se poate face în școli, prin medicii de familie, prin diverse programe (ne-)guvernamentale sau chiar prin campanii private ale unor firme.

4. Grașii săraci

Știți că oamenii săraci sunt, în general, mai grași decât cei bogați? Pare un paradox, dar nu este! Sigur, aici nu vorbim de sărăcia extremă de tip Somalia, unde singura capră din sat a murit de sete sau de război. Vorbim de sărăcia din lumea civilizată, unde toți oamenii au un venit minim mai mult sau mai puțin garantat. Și motivele sunt simple:

  • Mulți oameni aleg mâncarea exclusiv pe criteriul prețului. (exemplu concret: majoritatea pensionarilor din România) Avem 10 salamuri la raft, cu prețuri între 2 lei și 80 de lei? Doar nu o să fiu nebun să-l aleg pe cel de 80 de lei, ce naiba, tot salam e! Doar că nu! Există motive pentru care anumite tipuri de mâncare sunt mai ieftine, și anume:
  • Mâncarea sănătoasă este, în general, scumpă. O găină care aleargă liberă prin iarbă și este crescută doar cu mâncare naturală este mai scumpă decât una crescută în raft, care nu a văzut niciodată lumina zilei și este îndopată cu antibiotice și hormoni de creștere. (apropo, știți că la fermele industriale, animalele bolnave, neviabile comercial sau moarte sunt transformate în făină de oase cu care sunt hrănite restul de animale, da? Cum ar veni, unele găini sunt ieftine pentru că sunt canibale, da? :-) )
  • Bogații își permit un abonament la sală, un jogging la prânz, un consultant personal de nutriție, cursuri de yoga și câte și mai câte. Când prestezi 10 ore pe șantier zilnic, parcă nu-ți mai arde și de yoga sau un shake anti-oxidant, dar parcă ai băga o ceafă cu cartofi prăjiți și o bere pe canapea când ajungi acasă, nu?

Exemplul de manual când vine vorba de grași săraci este America. În țara eficienței și a profitului, mâncarea ajunge să fie foarte ieftină (și) pentru că costurile de producție sunt minimizate constant prin diverse tehnici care, în general, reduc valoarea nutritivă a mâncării, crescând conținutul caloric. (practic, devii obez, dar ești și anemic. Știați că se poate, da?)

Aici intră și o sub-categorie aparte de grăsuți: cei care vor să arate că-și permit. Îi știți: “i-am luat copilului Cola, să se bucure și el, că e copil!” sau “L-am dus de ziua lui la McDonald’s, că e mic și să-i facem și lui o petrecere!”

Am cunoscut mai multe familii de țigani și de refugiați unde toată lumea de la sugar la bătrân era supraponderală. Deși multe din familiile astea trăiesc dintr-un singur salariu, copiii au la orice oră din zi și din noapte suc, napolitane, chipsuri, ciocolată, etc. Pentru că altfel, “ce-o să zică lumea despre noi? Că nu ne permitem?!” Așa arată ei celorlalți din comunitate să s-au ajuns, că au atins un nivel de prosperitate. Nu acuz, nu judec, pur și simplu ăsta e resortul psihologic care funcționează în cercul acela social.

Aici soluțiile ar fi cel puțin două, însă complexe și cu bătaie lungă:

  1. creșterea uniformă a nivelului de trai (știți că elvețienii și japonezii sunt printre cele mai sănătoase popoare de pe planetă, da?)
  2. Reglementarea mai strictă a ceea ce pot produce și vinde firmele ca alimente într-o țară. (Știți că margarina este interzisă în anumite țări, da?)

5. Grașii atotștiutori

Știți că există oameni care sunt ferm convinși că zahărul este un aliment sănătos, și trebuie administrat în cantități cât mai mari, mai ales copiilor (ca să crească mari, evident!)? Îi recunoașteți ușor: sunt cam aceeași care se tem de vaccinul anti-Covid, că nu se știe ce prostii pun ăștia în el! Ăia care nu mănâncă roșii turcești, salată olandeză, etc, că sunt pline de E-uri și ale noastre, din România, sunt cele mai sănătoase. Ăia care citesc Formula AS și îți explică că cancerul de pancreas se previne cel mai eficient cu extract de pelin amestecat cu căcăreze de capră hrănită numai cu trifoi și codița șoricelului. Ăia care îți explică savant că o țuiculiță pe stomacul gol înainte de masă e perfectă, pentru că arde slănina! Ăia care au citit ei pe un forum că…

În principiu, pe oamenii ăștia nu ai cum să-i schimbi, că ei au numai convingeri! Orice studiu, orice părere avizată din partea medicilor, orice exemplu nu îi va urni nici un milimetru din loc.

Aș zice că grașii atotștiutori sunt mult mai nocivi decât cei needucați. Una e să nu știi, dar să fii deschis să înveți, cu totul alta este să fi prost, dar să crezi că le știi tu pe toate.

6. Grașii care nu mănâncă mult

Da, există. Sunt oameni care mănâncă normal. Unii nici nu mănâncă micul dejun, mănâncă o friptură medie cu ceva garnitură la prânz și poate o porție medie de paste seara. Nimic exagerat sau neobișnuit, corect? Și totuși, iau constant în greutate!

Problema este că ceea ce era o porție normală acum 100 sau 50 de ani nu mai este neapărat o porție normală dacă viața ta profesională presupune să stai cu fundul pe un scaun 8 ore, apoi să te sui în mașină ca să ajungi acasă, unde mai stai 4 ore pe canapea la Netflix.

Bunicul meu era genul de om care băga o omletă de 4 ouă cu brânză de oaie, slană și jumătate de mămăligă, și asta doar la micul dejun. Doar că după aia, se suia pe bicicletă, mergea 10 kilometri până la câmp, săpa juma’ de hectar de porumb sau cosea fân cât pentru 10 vite, apoi se întorcea acasă tot pe bicicletă, încă 10 kilometri. Eu dacă aș mânca cât mânca bunicul meu, aș avea probabil 120 de kile. De ce? Pentru că munca mea e de birou și nu consum nici 10% din câte kilocalorii consuma bunicul!

Soluția: nu calculați doar cât intră, ci și cât iese. Degeaba ții atent evidența caloriilor, dacă tu nu mergi nici 50 de metri pe jos.

7. Grașii captivi propriului anturaj

Din păcate, ăștia sunt victime fără vina lor. Știu că sunt grași, au decis să facă ceva ca să se schimbe, însă anturajul nu îi ajută: fie sunt constant bombardați cu mâncare multă și proastă, fie – mult mai rău – sunt ironizați sau luați peste picior. Aici intră în joc presiunea socială, mai ales în România. Nu poți explica unei mătuși că tu nu poți mânca 20 de sarmale o dată! Nu poți merge la un grătar cu prietenii și tu să mănânci piept de pui cu rucola, dacă toți mănâncă ceafă de porc și mici. Ce am observat că funcționează într-o oarecare măsură în România este să zici că ții post (chiar dacă nu ții). Dacă zici că nu poți să mănânci cantități industriale de mâncare, lumea crede că ești bolnav sau nepoliticos cu gazda. Dacă zici că ești vegetarian, lumea zice că ești hipster cu bășini în cap. Dar dacă zici că ții post, lumea capătă brusc un soi de respect pentru tine.

Atenție: scuza nu merge în anturaj cu persoane cu adevărat religioase (de exemplu, bunica sau mătușa care știe pe de rost toți sfinții din calendar)

În loc de concluzie

Nu am o concluzie clară, dar ce vreau să zic este că nu există rețete sau soluții magice pentru slăbit sau trăit sănătos. De fapt, există și, în ciuda criticilor, marea majoritate a lor funcționează perfect (o să explic poate în alt articol de ce)! Însă problema principală e că marea majoritate a oamenilor nu au resorturile psihologice, tăria de caracter, disciplina de a face o schimbare în bine până la capăt. Cu riscul de a mă repeta: un stil de viață sănătos este ca condusul. Faptul că ai învățat timp de 3 luni și ai luat carnetul nu te face un șofer bun (nici măcar un șofer – știu mulți oameni care au carnet, dar nu au condus niciodată!).Un șofer bun este cel care conduce corect din reflex, nu pentru că se chinuie să-și aducă aminte regulile și comenzile sau pentru că este constrâns de frica unor amenzi. La fel și cu obezitatea: nu e ceva de care scapi ținând 2 luni un regim, iar apoi poți reveni liniștit la vechile obiceiuri. Iar când toți conduc cu 80km/h în localitate și trec pe roșu, este al dracului de greu să fii tu singurul “fraier” care merge cu 50 km/h și mai și semnalizează schimbarea direcției de mers! ;)

grasiPeople photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

130 comentarii

  1. Autorul nu acoperă cazurile „sufăr cu glanda” sau „nu sunt grasă, am oasele groase”.

    00
    • A notificat in paragraful trei excluderea categoriilor astea din studiu. Cum am zice in IT: out-of-scope.

      00
    • … organismul meu retine apa.

      00
    • Nu prea exista acele „probleme la glanda”. Totul se reduce la aportul caloric vs consumul caloric. Diferenta e ca in functie de individ si activitatea fizica, unii pot slabi pe un regim de 3000 de kcal pe zi, pe cand, in special unele femei, pentru a slabi au nevoie de aprox 1500 kcal pe zi sau chiar mai putin. Ceea ce este incredibil de greu de mentinut cu alimentele obisnuite din regimul alimentar din zilele noastre.
      Si stiu bine ce vorbesc, eu sunt pe un regim de 2200 de kcal de aprox 2 ani si a fost incredibil de greu pana nu am invatat care sunt alimentele cu volum mare si densitate calorica redusa.
      Cand inveti sa urmaresti consumul iti vine sa plangi cand vezi cat de usor depasesti jumatate din necesarul zilnic de calorii cu un volum atat de mic de mancare incat dupa jumate de ora urli de foame.

      00
    • @Cristi2x …si shaorma, si pizza…

      00
    • Pai sa nu mai mănânce glanda n plm

      00
    • @Cristi2x organismul tau retine apa? Ia Apuretin.

      00
    • N-a tratat nici bautorii semi-profesionisti de bere 😀

      Eu sunt pe la punctul 6, nu mananc niciodata dimineata, in unele zile mananc doar pranzul pe la 13-14 dar cand ma pun pe niste beri seara e prapad: mai o punga de chipsuri, niste alune, mai o pizza uneori.

      Si nici nu ajuta ca nu fac multa miscare, mai ies din casa la plimbari dar cel mai mult de la „work from office” imi lipseste drum spre si de la birou pe jos sau pe bicicleta.

      00
    • @rasta
      Glanda se numește tiroida și dacă nu funcționează corect poți să te îngrași și mâncând 1000 kcal pe zi.
      Dacă n-ai glanda disfuncțională și vrei să vezi cum te îngrași mâncând de regim încearcă un tratament cu prednison. Are avantajul că e foarte rapid și te îngrași de pe o zi pe alta.

      E adevărat că mulți folosesc scuza cu glanda, inclusiv oameni care vin din familii supraponderale și care sunt convinși că e ceva genetic, deși familia aia nu a moștenit decât obiceiuri alimentare nesănătoase.

      Matematic vorbind, facebook zice că am vreo 800 de prieteni, cică vreo jumate ar fi supraponderali (estimare din pix). 2 din 400 nu-i chiar cea mai statistic semnificativă cifră, dar nici nu poți spune că nu există.

      De aia mă abțin să judec necunoscuții, un obez de la KFC și un obez de la prednison arată exact la fel.

      00
    • @bea
      Probleme cu „glanda” de-am intrat in Valul 2 de vaccinati.
      Familie in zodia Balena, mandea cu procent de grasime undeva la 12-15%.

      Da, te poti ingrasa daca „esti cu glanda” si daca mananci „normal” pentru Romania: Cartofi/paine/prajeli, carbohidrati si zahar ampulea. Chiar daca „mananci mai putin”…tot scapi in lucerna.

      Aia care „nu mananca si tot se-ngrasa” ghici ce, in capul lor „tin regim” la mesele principale, doar ca „mai scapa” la cate un turtitz, un covrigel..o aia….si nu prea merge cu bancuri.

      Nu stiu sigur, dar vorbesc din ce-am observat.

      00
    • @Rasta – exista problema cu tiroida, evident că există. Eu de vreun an am fost pusă pe tratament, pt hipotiroidism, după vreo 3 ani in care am avut diverse simptome aparent nelegate unele de altele, timp in care m-am și îngrășat 6-7 kile. Mâncând muuuult mai puțin decât de obicei, că vedeam că mă ingras. Majoritatea kilogramelor extra s-au dus cam in trei luni după începerea tratamentului, fără să fac vreo ajustare la dietă.

      00
    • @bea
      Eu am luat prednison vreo 4 ani. Si stiu persoane care iau de 10-15 ani. Nu sunt mai grasi deci… legenda urbana. Adica, nu comparam 5-10kg in plus, cu obezii din KFC de care vorbesti.
      Iar de la tiroida (hipotiroidism de fapt) nu te poti ingrasa in halul ala. Da, pui cateva kg, ai metabolismul dereglat, dar nici sa te scoata cu pompierii din casa nu ajungi.
      Sotia imi povestea cum la o doctorita endocrinoloaga veneau diverse balene care spuneau ca li se trage de la glanda. Raspunsul doctoritei era mereu: „nu de la glanda doamna. De la lingura”
      Pe scurt: cine e obez, mananca mult.

      00
  2. Mai priveam peste umărul soției, cum la TV se lăuda una, Ozana Barabancea, cu ”ce bine se simte in pielea ei” cînd era cît o budană. Ca peste ceva ani să se trezească la realitate și să slăbească pînă să atirne pielea pe ea ca pe cloșcă, fiind nevoie s-o indepărteze chirurgical, că nu era chiar o traiectorie sănătoasă. Dar negarea, în ce stil o făcea…

    00
    • Ozana, cea care a spus ca dumnezeu i-a pedepsit pe cei care au ars la Colectiv pentru ca ascultau muzica satanista. #zdreanta

      00
    • SI-a taiat stomacul pt a slabi nu a fost de vointa, a fost: nu am de ales. Dar multi nu se abtin nici asa pe termen lung sunt persoane care ajung sa faca a doua operatie de taiere stomac si numai pt ca nu reusesc sa se abtina altfel, asadar nu este chiar un model.
      Nu cred ca este o solutie buna cea cu taierea, cand sunt atatea diete care functioneaza cu un pic de miscare

      00
  3. „Mâncarea sănătoasă este, în general, scumpă.” Nu stiu cat iese o salata de rosii cu ardei gras, ceapa, castraveti, dar sunt absolut sigur ca nu e „in general, scumpa”. Oua, fasole… merge si carne, de ce nu? Nu e nimic prea scump sa jutifiec ca tu esti balena.
    Acum nu se mai moare de foame in Romania, acum e plin de grasi pentru ca… se moare de foame?
    –-
    Ieri am iesit cu un prieten in oras. Arata ca un om normal, doar ca are un pepene mare in loc de burta, arata ca o femeie insarcinata.
    Am mers pe jos doua ore, sa ne plimbam. A vrut „sa se hidrateze”. Si-a luat o „apa cu vitamine”, care are „zahar si indulcitori” la ingrediente; ajunsi la inapoi de unde am plecat, s-a oprit sa fumeze o tigara, si si-a luat o „apa cu lamaie”, „cu zahar si fructoza”, 20kcal/100g.
    Am facut un calcul: daca in loc de apele alea manca 100g de pulpa de pui, tot atatea kcal baga in el.

    00
    • Comparatie:
      * „apa cu lamaie”, „suc cu indulcitori” = 20kcal/100ml = 200kcal/litru (a baut doua sticle mici)
      * zacusca de vinete (50% vinete) = 72 kcal/100g. un borcan de zacusca are 340g = 245 kcal

      00
    • Mancatul sanatos e scump. Tocmai de aici si coleratia din text dintre anumite natiuni si nivelul de supraponderali. Si de aia si in US e plin de obezitate morbida.

      Mancatul sanatos insemana timp (si ala reprezinta bani), d-aia mcdonalds e mai ieftin decat ceva restaurant eco/bio/vegan/low-cal whatever.

      Sigur ca o apa e mai ieftina decat un suc (desi am vazut si cazuri mai dubioase), si ar fi fost bine ca respectivul sa isi ia apa, dar by the end of the day tot tre’ sa bagi in tine intre 1500-3000 calorii. Si daca le calculezi o sa vezi ca in meniuri bigmac sunt mai ieftine decat in SaladBoxuri.

      Ce vroiam de fapt sa zic, pt. cei cu bani, daca vrei sa slabesti gasesti si in ro diverse companii care iti livreaza mancarea pt toata ziua cu un numar fix de calorii. Orcine vrea sa slabeasca (sau are senzatia ca mananca putin dar tot se ingrasa), ar trebui sa isi comande o sapt. un meniu cu deficit caloric de 200-300 de calorii (sa zicem pt barbati inactivi ceva gen 1500/zi) si sa manance doar aia.
      Si atunci sa vada ce insemna de fapt sa mananci mai putin decat consumi (adica sa faca ceva foame o perioada). Altfel toti avem senzatia ca mancam putin si sanatos.

      00
    • Eu tocmai spuneam ca un kil de ceapa e 1,69 lei, unul de rosii e 3 lei, un kil de castraveti e 2 lei, iar tu spui „mancatul sanatos e scump”.
      Contradictie.
      Stii cat e o punga de pastai verzi, congelate? 5 lei. Vreo 7 lei un kil de mazare verde congelata, 2-3 lei o punga mica de „amestec mexican de legume”. Ce preturi mai vrei? Mergi in supermarketuri si uita-te prin raioane.
      Nu se vrea mancat sanatos, nu ca e scump. NU SE VREA. „N-am timp de facut mancare”… dar de plans pe net (si nu numai) ca esti balena, ai?
      Era o chestie motivationala pe net, citez numai partea despre grasi: „Being fat is hard, being slim is hard. Choose your hard.”

      00
    • Cât costă o pungă de legume congelate + aromatice + niște leguminoase ca să înlocuiești făinoasele?

      00
    • Mancarea sanatoasa este scumpa sau pacaleala e scumpa.

      M-am pus dracu’ acum 2 saptamani sa iau niste fructe cica de la o ferma locala. Organice / bio / eco adicatelea. Am platit de vreo 5 ori mai mult decat as plati la Lidl, dar am zis ca deh, ne rupem si noi in figuri.

      Apoi, vazand ca de fapt nu e mai nimic de ele, am revenit la cumparat de la super-market.

      Cica ar fi de la ferma si organice, dar nici dracu’ nu stie de fapt si nu prea controleaza. Chiar si mai misto, un prieten s-a dus la un stand al unei ferme, de unde tot lua intr-o perioada chestii din astea „naturale” si a intrebat de unde-s rosiile (ca prea erau uniforme). De la sera. Aham, OK, atunci luam si noi de la sera, de la supermarket, ca si aia tot de acolo le-au luat.

      S-a dus asta apoi la alta ferma si a cules din gradina lor, dar, normal, la pret de eco.

      Culmea, sunt supraponderali, desi se uita sa fie x sau y chestie organica, dupa care baga Starbucks si inghetate cat cuprinde, ca doar o viata avem.

      Si ajungem la problema pe care am observat-o la multi amici din astia „multi”, care imi spuneau ca e nasol ca fac paine in casa, ca mai fac cate ceva dulce sau mancam sarmale si in iunie, cand ni se arata. Ca, vai, astea ingrasa.

      Dupa care, racoriti ca mi-au explicat mie ce gresesc, baga un kil de inghetata. Si, cand le spun sa vada cate calorii sunt in ea, imi spun ca doar 200, ca asa scrie. PER SERVING in puii mei (ca asta e smecheria la multe chestii in America), iar serving e de fapt O LINGURA, de pilda. Deci cat baga ei inghetata sub nas e deja vreo 2000 de calorii, numa’ de acolo.

      Un frappe e 600, 2 croissante tot pe acolo etc.

      Miscare nema, ca doar numa’ slugile merg pe jos sau fac miscare cu copiii in parc.

      Si atunci altii au in continuare 30-40 de kile peste normal, in timp ce noi, fara sa cautam numa’ organic, dar gatind 99% din mancare acasa, aratam inca asa cum ar trebui.

    • @Cristici, dar nu slabesti mancand salata de rosii cu branza. Si nu e neaparat cea mai sanatoasa mancare, bine nici cea mai daunatoare. Dar daca mananci juma de paine si juma de kil de telemea nu e chiar ideal. Eu incerc sa slabesc, am un an de cand am nascut si tot nu reusesc sa dau ultimele 6 kg jos. Vai, ce putin 6 kg, ma uit atent la ce mananc, nu fac miscare multa, dar sunt in brate toata ziua cu un pui de 12 kg sau alergand dupa el. Ultima masa de obocei e in jur de ora 16-17. Am si tiroidita autoimuna, e adevarat, pe care o tratez cu indiferenta. Pt a manca sanatos trebuie sa muncesti si sa inveti zi de zi. Si sa ai acces la mancare proaspata aproape zilnic si bineinteles la un buget mai mare.

      00
    • @A, te rog nu trata tiroidita autoimuna cu indiferența. Duce la o mulțime de probleme de sănătate, cum ar fi cardiovasculare, hipertensiune, colesterol ridicat, ciclu neregulat, etc.

      00
  4. „O găină care aleargă liberă prin iarbă și este crescută doar cu mâncare naturală este mai scumpă decât una crescută în raft, care nu a văzut niciodată lumina zilei și este îndopată cu antibiotice și hormoni de creștere. (apropo, știți că la fermele industriale, animalele bolnave, neviabile comercial sau moarte sunt transformate în făină de oase cu care sunt hrănite restul de animale, da? Cum ar veni, unele găini sunt ieftine pentru că sunt canibale, da? 🙂 )”

    Doar ca NU! In UE, deci si in Romania, folosirea hormonilor de creste este INTERZISA! E o idee preconceputa inradacinata de foarte multi ani. Daca vrei e ca si folosirea verbului „a performa” care NU EXISTA in limba romana. ;-)
    http://publications.europa.eu/resource/cellar/805fbb2e-8e1b-49ea-9153-69a502185c69.0020.02/DOC_1

    00
    • Nu-ți mai bate capul, pt ca oricum nu o sa înțeleagă. “Toată lumea știe” ca puii și porcii sunt crescuți cu hormoni in ferme. Și chiar dacă le spui ca hormonii de creștere sunt foarte scumpi și nu este rentabil să-i folosești, pe langa faptul ca este interzisă folosirea lor!!!, tot o sa vina cineva care sa spună: “lasă ca știm noi”.
      Și nu, păsările nu sunt canibale: https://www.pigprogress.net/Nutrition/Articles/2021/8/EU-lifts-ban-on-animal-by-products-in-pig-feed-777721E/?utm_source=tripolis&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=pig_progress

      00
    • +1.
      Problema mai mare a carnii de pui ieftine (dar din pacate nu numai) este ca ea se injecteaza cu saramura, ceea ce face ca pulpa de pui sa ramana jumate in tigaie dupa prajire.

      00
    • O fi interzisă, dar se si respectă? Am asa impresia ca nu prea…

      00
    • Articolul nu se referă exclusiv la România. (de aceea am și menționat America ca exemplu). Nu neg că sunt ferme cu condiții decente și care respectă regulile în vigoare, dar oare câte sunt din totalul de ferme?

      @mario:
      Păsările pot fi canibale și ți-o spun din experiență proprie, nu din ce am citit. (da, am crescut găini)
      În plus, articolul trimis de tine susține teza mea, deci mă bucur că suntem pe aceeași lungime de undă :D (mă refeream la by-products din alte animale, nu exclusiv din alte găini)

      00
    • rasta,
      about 75%
      Meat naturally contains about 75% water, but can vary depending on the cut. The percentage of water in a cut can vary depending on the time of the year, kind of meat and type of muscle.

      E normal sa ramana jumatate in tigaie. Toti am vazut clipuri chinezesti cu carnea injectata cu saramura. E metoda legala, sunt firme producatoare de automatizari industriale care isi fac reclama cu aceste masini (gasiti pe youtube), am si testat cu niste „sunculita taraneasca” (congelata apoi decongelata, incercati cu mezeluri)… Totusi, carnea neprocesata, cruda: pulpe de pui, halca de spata de porc, etc… aceasta carne nu prea are cum sa fie injectata. Ramane jumatate in tigaie pentru ca are multa apa in mod natural. Puiul ala de tara, care nu ramane jumatate in tigaie, puiul ala era deja „jumatate” cand l-ai luat. In general, pasarile de tara sunt mai slabe, mai fibroase, mai… mai goale de apa. Nu e vorba de injectat, ci de alimentatie.
      Am o sursa de care mai primesc o gaina, un curcan, un pui… nu prea au carne pe ele, cum au cele din comert. Puii aia de tara, adevarati, sunt „fit”, „numai fibra”, nu prea grasi.

      00
    • Mulțumesc Cristi, am un pic de legătură cu domeniul biologiei și chiar și cu cel alimentar, știu câtă apa exista în carne. Dar e o diferență de la 75% pana la 80-85% cât se obține prin injectare.
      Si știu de asemenea ca producătorii o fac nu atât pentru a păcăli la cantar cât pentru a îmbunătăți fragezimea și gustul cărnii. Se injectează amestecuri care se i filtrează între fibrele musculare și rezultatul este invizibil.
      Cunosc producător de carne de pui din Ungaria unde se face un piept de pui atât de fraged încât as fi jurat că e pește când am gustat prima data. Nu, nu e natural.
      Faceți o analiza a unui pui random din supermarket și veți constata ca are conținut de sodiu care îl depășește pe cel natural.
      Sigur, carnea animalelor din bătătură de la sat va fi mai seacă și mai puțin fragedă, în special deoarece aceia fac mișcare și au o fibră musculară mai dezvoltată, cu mai mult țesut conjunctiv.
      Am avut o perioada în care creșteam pui în gospodăria proprie în sistem semiintensiv, adică aproape ca în ferma, tot în baterii și hrăniți cu furaje din comerț cu porumb adăugat. Comparativ, puii aceia creșteau la fel de repede, aveau carnea la fel de fragedă ca cea din comerț, diferența era ca erau mai galbeni și în tigaie sau pe grătar pierdeau cel mult 20-30% din volum, comparativ cu >40% la puiul din comerț.
      Din păcate acum m-am mutat între domni, în zona rezidențială, nu as mai putea să-mi cresc pui și curcani cum am făcut pe vremuri.

      00
  5. pe instagram vad multe grase care promoveaza curentul ca ”ÿou don’t own anyone a slim body”””, ”you don’t need to have a thin body to enjoy life””, you were not meant to go to gym ” , fuck diet culture si alte slogane din-astea

    00
  6. Pentru mine a existat solutie „magica”. Nu slabeam indiferent de regim, miscare, etc. asa ca m-am dus la endocrinolog, mi-a dat tratament si acum am inceput sa slabesc.

    Bineînţeles tratamentul e combinat cu si miscare si un regim (mai relaxat) – tratamentul singur nu rezolva problema.

    Nu-i de joaca cu sanatatea.

    00
  7. Opinia mea este că ar fi suficient sa interzicem sau sa taxăm foarte mult un singur aliment/ingredient respectiv zaharul iar în 5-10 ani rezultatele ar fi spectaculoase și din punct de vedere al greutății medii a populației, dar și din punct de vedere al stării de sănătate.

    Daca o sa vă uitați pe etichetele produselor majoritatea conțin zahăr sau produse similare cu efect de îndulcire gen fructoza, zaharoza, aspartam ai altele.
    Zaharul ăla face că produsul sa fie mai bun,mai gustos, acoperă anumite defecte și creează dependenta, ne face să ne dorim să mâncăm mai mult – iar asta este simplu de vazut, deoarece sucul fara zahar ar fi doar o apa colorata și nu ai mai avea motive să îl bei, înghețata nu știu dacă ar mai putea exista ca atare, biscuiții, napolitanele etc ar fi niste produse fara gust și așa mai departe.

    00
    • Zaharul, bine punctat.

      Da dependenta pentru ca actioneaza direct asupra centrului placerii, endorfine. Si se gaseste pe etichete sub o miriada de denumiri: dextroza, maltodextroza, erythritol, etc.
      Partea cea mai periculoasa din zahar este fructoza (amestec egal de glucoza cu fructoza). Fructoza nu este folosita in mod direct de tesuturi, precum glucoza, si doar ficatul o poate procesa. Capcana este ca nu ridica glicemia, dar ridica nivelul de insulina, necesara procesarii. Rezulta rezistenta la insulina (un cerc vicios).

      Dar, toti carbohidratii au efectul asta (la un consum exagerat, cresc rezistenta la insulina).
      Paracelsus zicea ca orice substanta devine toxina in functie de doza, iar doza difera de la om la om.
      Si toti dau dependenta.
      Si nu au un mecanism prin care sa anunte satietatea, decat senzatia ca iti plezneste stomacul daca mai iei o gura. Si ai mai lua o gura, mai ales din tortul ala… sau din pepene. Si uite asa mancam in exces, iar ficatul transforma excesul de glucide in tesut adipos.
      Dar tot ficatul transforma adiposul in acizi grasi, cetone, glucide. Deci organismul nu va duce lipsa de glucide, si intotdeauna in cantitatea strict necesara momentului. Cetonele sunt in rest o sursa buna de energie pentru tesuturi.

      Insulina in cantitate mare incetineste/blocheaza formarea hormonilor steroidieni (hormon de crestere, tiroida, etc) rezulta de acolo dezechilibre hormonale…

      Vorba lunga, saracia omului.

      Cautati despre rezistenta la insulina!
      Renuntati la carbohidrati macar o perioada. Incercati pe propria piele, nu aveti decat de castigat.
      Si aduceti grasimi saturate in alimentatie, ulei de masline, ulei de cocos, avocado, unt, untura (nu, nu o sa faci atac de cord).
      Se poate verifica, cu niste analize bine corelate, cu schimbarea „comportamentului” dupa masa

      O carte de inceput ar putea fi „the obesity code – jason fung” medic nefrolog.
      Nu e obligatoriu, nu e nici prima, nici ultima, dar e structurata ok, si se pot intelege mai multe lucruri utile.

      Si, obligatoriu, luati in considerare si mecanismele de gestionare a emotiilor (stresului)! E o lupta grea aici! Nu mai folositi carbohidratii drept astfel de refugiu!
      Cine nu a mancat o ciocolata doua dupa o cearta cu cineva (prieten/a, sot/ie, etc), sau niste junk food, sau alcool, da alcool, carbohidrati „concentrati”.

      Si nu uitati de bunica, atunci cand insista pe mese bogate in calorii, dar va certa daca mancati intre mese! Avea dreptate.

      Si nici postul intermitent nu dauneaza.

      Atentie la cei care vand tot felul de diete si suplimente sau produse alimentare, se profita mult pe tema asta!

      Cine are ochi de vazut, sa vada!
      Am zis!

      PS: Curaj, incepe de undeva! (ieri!)

      00
    • Pînă și banalul ketchup conține zahăr…

      10
  8. Simplu si la obiect, mai ales paragraful 3. Eu am slabit 6-7kg (medicul a recomandat sa slabesc 8-10kg) doar prin eliminarea chestiilor cu zahar. Am munca de birou, work from home. Nu am facut mai multa miscare decat de obicei si nu am mancat mai putin. Am renuntat de tot la dulciuri si rar mananc lucruri prajite in ulei. Atat. Nu credeam ca pot sa slabesc pt ca nu aveam timp de sala, imi era foame mereu… dar se poate si intr-un mod simplu.

    00
  9. Procesul de slabire este unul foarte simplu la baza.

    Trebuie sa iti calculezi kcaloriile de care nevoie corpul sa se mentina (sunt multe calculatoare online, pe site-uri de prestigiu) si apoi sa intri in deficit calorit (adica sa mananci mai putine calorii decat rezultatul primit).

    Deficitul caloric + o activitate fizica oricat de mica (gen 10.000 pasi) influenteaza in mod direct greutatea.

    Am ajutat un unchi, care era pe la 89/90 kg sa ajunga la 83 kg (greutate pe care o avea in liceu) doar facandu-l constient de cate kcalorii consuma seara de seara din (2 beri mici, chipsuri si inghetata).

    In linii mari, poti intra in deficit caloric foarte simplu renuntand la urmatoarele:

    – dulciurile
    – patiserie
    – sucuri
    – alcool

    Asa ca sa slabesti, daca esti sanatos, teoretic, e foarte simplu.
    E nevoie sa iesi din zona de confort si putina ambitie.

    Nu trebuie sa mergi la sala (ar ajuta mult) si nici nu trebuie sa fii obsedat cu calculatul kcaloriilor.

    00
    • Am omis grasmile in lista produselor la care trebuie renuntat.

      Asta in mare pentru ca anumite grasimi sunt necesare pentru organism pentru o functionare optima.

      10
    • Vlad, ingerarea grasimilor nu ingrasa. Grasimea de pe burta nu provine din grasimile pe care le mananci, ci de la surplusul de energie neconsumat si transformat in grasime.

      00
    • Dupa cum am scris, grasimile SUNT necesare pentru organism si trebuie consumate in proportie de cel putin 20% din NECESARUL caloric.

      00
    • Si eu daca nu mananc nimic din ce ai enumerat mai sus, dar nu slabesc? La ce sa renunt? Nici nu mananc 20 sarmale la o masa…

      00
    • Practic poti manca orice, depinde de aportul caloric pe care il aduci organismului si rata metabolica.

      De exemplu, ce inaltime ai, ce greutate ai acum si ce varsta?

      00
    • Pai am 31 ani, 60 kg si 1,60 inaltime. Fac treburi casnice uzuale, prin curte si pe afara cu copilul. Cam asta e ” miscarea” pe care o fac.

      00
  10. as vrea sa slabesc vreo 5-10 kg
    momentan ma zbat la 73-76 kg

    am reușit sa cobor la 68.9 KG acum 2 ani
    am avut o accidentare stupida la un meci de fotbal la munca

    coaste, genunchi, încheierea mainii

    am incetat sa mai fac miscare

    incet incet am renunțat la a fi atent la ce bag in gura

    am inceput sa caut scurtături gen scorțișoară, otet de mere, turmeric

    nu merg sau nu au mers pentru mine

    anul trecut am facut niște teste pentru ca nu ma simțeam ok la stomac

    helicobacter pyrolli pozitiv

    antibiotice si omeprazol

    am luat covid

    diaree si constipație in aceeasi zi

    ameteli

    trece covid

    pana in decembrie dureri musculare, oboseala, amețeală din nimic, simptome de artrită pe partea stângă (astea ultimele inca mai persistă),

    acum am energie, am determinare, am reluat mișcarea incet incet am revenit in forma dar am un colacel pe burta cam de 5-7 cm de care vreau sa scap

    00
    • Scări. Urcă și coboară scări, nu musai în ritm alert, cam 100 de etaje zilnic, in mai multe sedinte si nu incepi dint-o dată. Eu mă îngraș acasă, in concediu, la muncă fac cam 120-150 etaje zilnic si scad 12-15 kg in citeva luni.

      00
    • Marinel, si genunchii tai ce zic?

      00
  11. Autorul sa sfaturi despre sanatate si alimentatie, tot autorul:
    „apropo, știți că la fermele industriale, animalele bolnave, neviabile comercial sau moarte sunt transformate în făină de oase cu care sunt hrănite restul de animale, da? Cum ar veni, unele găini sunt ieftine pentru că sunt canibale, da? ”

    Vai de steaua ta.
    Bunica, bunica bunicii si tot asa dadea la gaini coji de oua, oua amestecate cu tarate, tarate cu supa de pe gaina. Saraca, nu putea face faine de oase.

    Am ras si la aia cu gainile libere in iarba, desi subiectul parca a mai fost dezbatut aici. Gainile nu stau in iarba, gainile le tii in batatura, tot bunica avea plasa intre batatura si gradini tocmai sa nu intre gainile. Orasenii tin gainile in gradina si dupa 2 ani se plang ca e pustie gradina.

    Iti bati salamu, pe buna dreptate, de aia cu tuiculita e medicament da esti cam la acelasi nivel de habarnism.

    00
    • Păi tocmai ai confirmat ce am scris în articol: că găinile pot fi canibale și că mănâncă și iarbă (toată!) dacă le ții la iarbă. Că unii oameni aleg să nu le țină la iarbă, pentru că nu au suficient teren sau distrug grădina, e cu totul altă discuție. Nu înțeleg unde e contradicția între ce zici tu și ce zic eu. :D

      00
    • boss, suferi grav de analfabetism functional daca tu ai inteles asta: „Că unii oameni aleg să nu le țină la iarbă, pentru că nu au suficient teren sau distrug grădina”

      00
    • Mai baieti o dati in gainarii

      00
    • Se cloncănesc aiurea.

      00
    • Cum le știe el pe toate….”bosul”….

      00
    • la bunica nu au fost niciodata inchise gainile. intotdeauana am avut iarba deasa si groasa in toata curtea. gainile libere prin curte si porcii(cate 3) plus rate. dar adevarat ca niciun vecin nu avea iarba in curte… mai conteaza sa stii sa cresti animale si sa faci agricultura.

      Bunicul avea podul plin de carti de agricultura

      00
  12. la mine nu merge sfatul nutriționiștilor cu mănâncă mai puțin sau fasting
    dacă nu mănânc, mă ia durerea de cap, care e mult mai rea

    soluția e mișcare, sport

    00
    • Nu zice nimeni sa nu mananci, doar fa-o mai cu cap.

      00
    • Ai citit pe net sfatul nutritionistilor sau ai fost la nutritionisti? In ambele cazuri ai primit informatii eronate.

      Nu trebuie sa mananci putin si nici fasting nu trebuie sa faci pentru a slabi.

      Poti manca 100 grame de cipsuri care au 550 kcal sau poti manca 200 grame de orez fiert cu 200 grame de piept pui la cuptor tot la 500 kcal sau poti manca o salata imensa de rosii/castraveti/ceapa/ardei/morcov si cu ceva telemea (imensa, adica de ordinul kilogramelor) – lucru imposibil.

      00
    • da. dacă ajung la limita de calorii (1700) și mă apucă foamea ce naiba fac. depășești orice ai mânca. nu trece cu apă plată

      am plecat într-o noapte de nebun să caut algocalmin la farmacie non stop că muream de la durerea de cap

      00
    • Primele zile e mai dificil, asa este…se petrec multe schimbari in organism si devii irascibil, dar organismul se va adapta foarte repede.

      Gandeste-te ca de Ramadan, musulmanii nu mananca nimic toata ziua, se trezesc pana rasare soarele sa manance si apoi abia seara si o tin asa o luna.

      00
    • @Flat, deoarece am trecut prin aceiasi situatie, iti pot da un sfat. Nu incepe prin a numara caloriile deoarece vei ajunge la Mc drive la 4 AM. Incepe prin a limita maxim carbohidratii, chiar spre 50g la inceput.
      Cand iti este foame baga un gratar din piept de pui, o bucata de vita slaba, proteina in general, chiar daca depasesti numarul de calorii.

      Daca mananci peste nr de calorii, recomandate zilnic, corpul tau prima data va folosi energia acumulata aiurea, slana de peste tot si abia apoi o sa descompuna proteina :).
      Valabil pentru oamenii sanatosi.

      00
    • Durerea de cap e mai probabil de la sugar withdrawal decat de la mancat prea putin

      10
    • @adi, merci, o sa aplic ce spui

      00
    • 1700…da de la cat vrei ma sa slabesti? sau cat de repede?
      faza e ca poti sa mananci de 1700 de sa te rupi. Dar, tai tot carbo, tai grasimi. Da e trist
      Asa, daca le numeri pe doamnele calorii si ai si tu putin bun simt te tii de ele. Io nu am bun simt :)

      10
  13. Și eu am fost la punctul 3. Spre norocul meu aveam familie în vest… Știam și înainte de a ajunge în Getmania ce-i ciocolata, însă nu o aveam practic la îndemână.

    Pe 23.08. ajungeam în Germania, eram sportiv spre foarte sportiv. Aveam în jur de 1,88m și cântaream în jur de 75de kg. Pe 24.12, al aceluiași an cântăream în jur de 118 kg. Încercând practic fiecare bombonică, ciocolățică și suc din supermarketuri ajunse un pufos mic și dulce.

    După ce am văzut o poză cu mine, am slăbit destul de repede. Dar de 30 și ceva de ani trebuie să lupt cu kilele în plus. Ce-i bine este că mi-am schimbat stilul de viață acum vreo trei, patru ani – mult sport, dulciuri nu-mi aduc aminte să fi mâncat un ultimii ani, zahăr numai din fructe.

    Însă sportul trebuie să devin parte a stilului de viață. Mers cu bicla sau pe jos, da chiar și clla muncă câțiva km pe zi, sport cu mișcare. Șahul și ganterele consumă și ele energie, însă… Mai bine pentru mine sunt alergatul prin parc\străzi, tenis, fotbal, judo…

    00
    • Am slabit 20 de kg dupa o dimineata in care m-am uitat in oglinda de la baie si am realizat ca nu mai sunt eu. Daca ieri eram foarte ok, „cand am sa vreau sa slabesc am sa slabesc. Nu ma intereseaza sa slabesc, de asta sunt gras.”, azi imaginea din oglinda nu-mi mai placea.
      A durat mai putin de un an, am dat jos 20 de kg numai cu numaratul de calorii. Drastic, miam cumparat cantar de bucatarie, am instalat aplicatie, cantaream orice = nu mancam nimic fara a fi cantarit inainte, si bagat in aplicatie.
      A functionat. Mult mai eficient decat am crezut.
      Totusi, si de aceea comentez aici si la tine, e ca devine greu „sa te tii” de asta. E greu pentru ca, cel putin la mine, cu cat trec anii am din ce in ce mai putin chef de sport. Am role, bicla, alergam pe stadion, mergeam la sala de culturism, de lupte… inainte de a intra in casa, seara, alergam 2km… Dar nu mai am chef. De fapt, nu mai vad sensul in a face asta. Daca sensul = slabitul, mi se pare ca e prea putin.
      Nu stiu ce se intampla la 20 de ani, dar la 40 de ani nu mai vad sens in sport.
      E greu. Si cred ca, daca vom putea regasi sensul mental, astia de eram slabi candva, „fit”, slabitul va fi o joaca de copii.
      Cum gasim sensul? :(

      00
    • @Cristici pai intai trebuie sa reîncepi sa alergi măcar un pic, apoi o sa vrei sa te autodepășesti și tot așa.

      00
    • Cristici, de la 50 de ani, in fiecare an se duce 1% din masa musculara, care oricum nu este nemaipomenita la cei sedentari. Ma gandesc ca informatia asta te poate ajuta pe parte de chef de miscare/sport

      00
    • @ Cristici
      „Cum gasim sensul? ”

      Sensul e unic bre.
      Uite am si eu niste exemple din filme : https://www.youtube.com/watch?v=qYqcv_u6O1Y

      „Can I get an Amen for Pussy?”

      Nu de alta, dar nu e datoria nimanui, nici macar aia conjugala sa te cotaie diform. Doar maica-tii ii pasa ca esti baiat bun….Numazic.

      00
  14. Ba da, exista solutie magica, ai zis-o chiar tu pe la inceput: faci bilantul caloric si incerci sa bagi mai putin decat arzi. Cu alte cuvinte, mananci mai putin decat consumi. Si e relativ simplu (mai greu la inceput dar apoi e usor): stii din studii cate calorii se ard intr-o zi normala (sau folosesti un ceas/bratara de fitness), daca faci si miscare mai adaugi si pe acelea si incerci sa te incadrezi cu un procent (in functie de cat de repede si sanatos vrei sa slabesti) sub. Bine, pentru asta trebuie putin studiu (de aia zic ca e mai greu la inceput) sa vezi ce alimente cam cate calorii contin. Si asta e!

    00
  15. ++++++++++ vointa
    ++++++ proteina de calitate
    +++ grasimi din alea bune
    + carbohidrati doar din legume si uneori fructe.
    -30 kg intr-un an, sport minim spre mediu.

    Dietele’s doar marketing iar starea de confort impreuna cu lenea ne conduc.

    10
    • Ce a insemnat 30kg in procente din greutatea totala?

      Una e sa slabesti 30 kg daca ai 150 si alta e sa slabesti 30 kg daca ai 90.

      00
    • @Vlad, de la 100kg la 70kg.
      https://imgur.com/ZuBoA3I

      00
    • „sport minim spre mediu” la tine înseamnă sală de 6 ori pe săptămână, nu?

      00
    • @Flat, nu am fost la sala in viata mea.
      Bicicleta 3-4-5 ore pe saptamana, in aer liber iar acasa 10-15 minute, zilnic, exercitii calistice.

      00
    • Felicitari!

      Rezultate super impresionante.

      Ce aport de proteine ai, cate grame per kg?

      00
    • @Vlad, in perioada in care am dat jos cred ca au fost intre 1 – 2g/kg. Deoarece m-am chinuit ani la rand sa scap de burta ,fara succes, in momentul in care am descoperit „secretul” am zis sa imi vad si eu patratelele.

      https://imgur.com/OcFzttz

      Acum, pentru mentinere, ma incadrez in 100-150g grasimi, 50-150g carbs si restul proteina / zi. Variaza nr de carbs in functie de activitatea fizica zilnica.

      Fac excese, regulate, de gratar insa nu se mai depune nimic :). „Secretul” e prioritizarea proteinelor, daca esti sanatos.

      00
    • Adi, felicitari!!! Ce inaltime ai?

      00
    • Spune ce exercitii faci. Ce mai, fa un articol special pentru blog, ilustrat cu poza din link.
      N-am eu chef de sport, dar chef de mers pe bicla am, iar un 20 de minute de „calistenice” m-as forta sa fac.
      Baga articol pentru blog in care sa descrii experienta ta. Te rog!

      00
    • @Cristici, nu cred ca are sens sa fac un articol deoarece lucrurile sunt simple. In plus as fi rastignit pentru folosirea defectuoasa a limbii romane.

      Pentru mine exercitiile au reprezentat 10%, poate 15%, din tot efortul. Sunt lenes, nu am rabdare sa fac x serii, azi piept maine picioare, bla bla bla…. si unde locuiesc sala se face doar pe baza de contract pe x ani (mergi nu mergi, platesti).

      Am un aparat din asta acasa: https://imgur.com/a/iRRo4VV . Exercitiile sunt cele banale precum tractiuni, abdomene, flotari, etc. O singura serie pana la epuizare facute aleatoriu. Mai am si un set de gantere insa nu stiu daca le-am
      atins de 10 ori. Interesul meu a fost sa slabesc si sa am ceva tonus muscular, nu sa fac bodybuilding sau alte lucruri.

      Mancarea a reprezentat restul din procentaj, 85-90%.
      Partea cea mai dura a fost eliminarea carbohidratilor. In primele 3 luni i-am taiat treptat din meniu. Uneori spre 0, timp de o saptamana. A fost o lupta crancena cu suisuri si coborasuri.

      Dupa luna a 5 a nevoia de zahar a inceput sa dispara, deja se vedeau unele rezultate si eram mult mai motivat.
      https://imgur.com/a/uvDio9L
      Ideea de baza este sa ramai consecvent, chiar daca uneori vei claca si vei manca 4 ciocolate si 3 pizza :).

      „Dieta”:
      – pui,curcan, porc, vita
      – oua, oua la greu (dupa o perioada de acomodare chiar si 5-6 zilnic)
      – orice fel de branza care are ratia 1/1 (numarul de grasimi sa fie egal cu cel de proteine )
      – legume nelimitat si spun nelimitat deoarece niciodata nu vei manca 3kg de brocoli
      – am folosit doar ulei de cocos si de avocado pentru a cali putin legumele ori pentru oua ochiuri (solutia ideala e untura)
      – am inlocuit berea cu vinul. Ambele sunt nasoale insa mai trebuie sa si „traim”
      – uneori am folosit si proteina praf, isolate
      – zilnic electroliti( magneziu sa fie chelat sau alte forme care se absorb rapid)
      – apa carbogazoasa la greu
      – am facut si intermittent fasting, 16-8, deoarece dupa o vreme am vrut sa ating si alte teluri.

      Dupa 11 luni de „dieta” in care nu am facut foamea niciodata:
      https://imgur.com/CXzpb8O

      Totul depinde foarte mult de rezultatul pe care doresti sa il obtii iar variabilele precum numaratul caloriilor, carbohidratilor, a grasimilor conteaza sau nu conteaza.

      Renuntarea la carbohidrati este tot ce trebuie sa faca un om normal, cu o viata normala, pentru a slabi. Punct.

      Recomand cartea lui Ted Naiman, omul explica clar directia.

      Mananca doar cand iti spune stomacul, nu cand iti spune creierul.

      00
    • 36 de likes si nu vrei sa aduni toate astea intr-un „permalink”. Fa textul ala, si trimite-l la boier, promit ca il vor citi macar 5 oameni inainte de a fi publicat. :)

      00
  16. Paragraful ala despre gaini este aberant rau.

    In linii mari gainile de carne se cresc cu retete specifice tipului respectiv din chestii naturale + macropremixuri (gen https://www.crescatori.ro/pmx-f2/ ), la care se adauga un antibiotic in fermele intensive pentru ca daca prinzi o boala iti phute tot septelul. Antibioticul e sistat cu multe zile inainte de sacrificare ca sa iasa din organism (interzis la vanzare cu asa ceva), zilele alea sunt material de cosmar pentru ferme, pot sa piarda integral ce au facut in 2-3 luni daca au ghinion sa prinda vreo boala. Teoria cu hormoni e mai mult decat aberanta.

    Ma rog, e mult de povestit, dar nu are sens la genul asta de articole.

    00
    • Problema cu hormonii de creștere este un mit pe jumătate. La momentul acesta nu știu să fie folosiți hormoni de creștere în fermele avicole intensive dar ei ar fi total inutili : rasele folosite ( oricum puține ) au fost selecționate pentru o creștere explozivă. Puii cresc în cicluri de 21 de zile de la intrarea în fermă la sacrificare , totul pe bază de nutriție și material genetic. Mă amuză discuțiile : ,, Ce fraged e puiul cumpărat, ăla de țară e tare! ” în condițiile în care un pui de țară de 21 de zile e cât pumnul.
      Deci hormoni nu se dau puilor dar ei îi conțin pentru că îi secretă, chiar în exces față de un pui viabil în natură.

      00
  17. Partea cu grasii needucati e foarte greu de rezolvat in conditiile in care suntem invatati ca sarmalele, slanina, mezelurile ”de casa”, in general mancarurile cu amestec de cantitati mari de carbohidrati si grasimi sunt ”mancare sanatoasa”.
    Cunosc oameni care nu concep o slata ca si fel principal de mancare. Am prieteni care se cruceau la propriu cand la inceputul dietei mele, la diverse intruniri vedeam cu mancare de acasa, de obicei niste legume cu piept de pui: Cum? Fara paine? Fara Cartofi? Fara ceafa de porc?
    Cealalta preconceptie este ca daca tii dieta nu consumi carne. Ceea ce e total fals. Am slabit inlocuind carbohidratii cu cdiverse carnuri, ocolind carnurile foarte groase ce-i drept, dar nu foarte drastic.
    Imi amintesc cand am mers in vizita la soacra dupa ce am slabit primii 7-8 kg, treaba fiind deja foarte vizibila. Am povestit de dieta si soacra s-a gandit sa-mi faca o bucurie: mi-a facut mancare de post, adica o tocana de legume care baltea in cel putin jumatate de litru de ulei. A fost tare contrariata cand am refuzat si am mancat impreuna cu ei cotlet la cuptor (fara cartofi prajiti, doar cu salata). A spus atunci ca nu stie ce fel de dieta es asta, sigur sunt bolnav si de aia am slabit.
    Avea dreptate. Eram bolnav de obezitate.
    As dorit sa descriu si eu experienta mea in speranta ca poate ar putea fi de ajutor cuiva care doreste sa inceapa o astfel de transformare, dar sunt multe de spus si nu am timp zilele astea sa le pun intr-un comm.

    10
    • NOU
      #87

      eu cred că grașii needucați sunt o minoritate; sunt mult mai mulți cei pentru care pur și simplu nu este nici o miză în a fi superfit. sigur, ar fi mișto să arăt topmodel, dar nu cu prețul ăsta. nu se poate și una, și cealaltă? ghinion. gen promit că data viitoare voi avea grijă de balanța nutrițională, dar până atunci hai să trăim viața asta

      00
    • Tu ai aplicat regulile de asociere/combinare a alimentelor…. proteina doar cu legume, carbohidrații doar cu legume, proteinele neamestecate între ele gen oua cu brânză sau oua cu carne…dar socrela îți pregătise legumele fierte cu oloi, dala de aproape 900 kcal la sută de grame…

      00
    • Mancarea gatita acasa nu ingrasa in sine, decat daca mananci 100 de sarmale pe zi. Gatesc TOTUL in casa, pana si painea o fac eu. Da, fac si sarmale, mancam si burgeri (gasim la Lidl carne de burgeri de vita), mai face barbata-miu si cate o pizza in casa etc.

      Fie-mea are in fiecare zi program de dulciuri, soc si groaza, nu e pe dieta.

      Barbata-miu are ceva burta pentru ca bea bere, eu sunt cu 10 kile sub normal, fie-mea cu 3.

      Mancam „de toate”, dar nu ca porcii.

      Gatesc aproape totul de la „zero”, adica imi fac eu sosul ragu, de pilda, desi inseamna sa il fierb 3 ore, mancam si cartofi prajiti, si cate o ciorba, lapte si oua etc. Cand fie-mea face sport, primeste in timpul antrenamentului chiar cate o bucatica de ciocolata, are 2 ture de fructe pe zi, eventual un snack pe langa (fructe uscate, nuci etc.)

      Incerc sa o tin departe de bomboane, marshmallows si ce cacat mai mananca americanii, nu pentru ca se ingrasa, ci pentru ca sunt pur si simplu porcarii fara nicio valoare pentru organism.

      Ii iau si inghetata din cand in cand, facem si noi in casa uneori. Coc chestii dulci periodic, bag maioneza in salata de vinete (maioneza o fac tot eu).

      Cu toate ca nu ne tinem efectiv la dieta, evitam chestiile maxi-calorice (soda, frappe-uri, chips) si mancam chestii normale.

      Mai pui si un pic de miscare si arati la 40 de ani mai sexy decat la 20 :D

    • Nu pot da thumbs up la dojo. Felicitări pentru eforturile de a găti! Stiu ca nu e ușor, cu atât mai puțin în ziua de azi, când fast food delivery e disponibil non stop.
      Dar genetica are foarte multe de spus in felul în care organismul depune grăsimea sau nu. Cu toții cunoaștem persoane skinny fat. Sunt persoane care nu sunt grade, sunt chiar slabe poate cu putina burta, dar la care mușchii sunt nedefinit. Cunosc persoane care mănâncă lejer 5-6000 de calorii zilnic și tot nu ajung la obezitate. Dar au grăsime viscerala, miaiinvizibila dar nociva și ea.

      00
  18. Plin de sfaturi pentru slabit pe aici.

    Las si eu unul: „nu mai manca, in mortii ma-tii de creatura diforma ! Tine post, o data la 24 sau 48 de ore mananci, si atunci fara grasimi sau cartofi”.

    There, settled, you’re welcome.

    Am si eu o vita din asta, la 25 de ani si 1.60m are 150 de kile.

    Plina de depresii si smiorc, cum e ea napastuita si plina de boli, ba o dor genunchii, ba are „meteorism” (?!?! wtf).

    Dar, a dracu’, de fiecare data cand o vad, baga ceva sub nas. Rontaie ceva. O „gustarica”.

    Mai da-i dreaq, noroc cu gripa asta chinezeasca, ii triaza la fix, doar pe astia „supraponderali”.

    00
    • Presupun că „vita” in cauză e consoarta ta…asa îmi spune intuiția, sper să mă înșel, totuși. Dacă da, tu o susți in vreun fel? O ajuți la gătit, aveți o relație normală? Lipsa de ambiție poate fi îndreptată și în direcția relației. Daca am intuit bine, eu zic să îți pui serioase întrebări. In primul rand nu e absolut deloc ok sa vorbești așa la adresa ei.

      00
    • Nu e consoarta, doamne fereste.

      Sustii e cu doi de „i”. Dar nici de mi-ar fi nevasta, n-as sustine-o.

      ‘Mi-as picioarele in ele de aratari hidoase…

      00
    • ti-am dat like pentru ca m-ai corectat, apreciez enorm asta la oameni:)) si pe mine ma enerveaza grasii, sincer, dar incerc sa nu vorbesc asa despre ei. Indiferenta e cheia ;)

      00
    • Meteorismul il faci in baza a ce mananci.

      Dar daca te alegi cu asa ceva sa stii ca nu e deloc de ras.

      00
    • Ăsta e prostul de la articolul celalalt, unde stie el cum e cu pozele in contre-jour?

      00
    • Tu esti moldoveanul ala gras care scrie romane tampite pe aici despre propriile frustrari irelevante, invechite si seci, si care poarta masca in aer liber ca ultimul netot ?

      00
    • dragoș, nu fi prost la mine pe blog. just dont.

    • Păi el a început, plm. Scuze Cristici.

      00
  19. Si scriind in graba, acum vad ca ar trebui sa-mi cer scuze pentru typo-uri.

    00
  20. Cine vrea sa slăbească și nu știe cum, căutați Greg Doucette pe YouTube. Aveti acolo toate informațiile de care aveți nevoie.

    00
  21. Pandemia asta, pe mine, m-a dat peste cap. Cursuri online la facultate, mult de munca la seminarii plus doua amarate de restante de seminar, m-au făcut să stau și câte 16 ore pe zi la comp sa pot sa îmi termin ce aveam pentru a doua zi. Ce să și consumi? Nu mai știam cand sa dorm in primul rand. Recunosc, am avut la un moment dat mentalitatea „hai sa îmi comand ceva că efectiv nu am timp sa merg sa îmi iau sau să mă gândesc la o listă ok sa îmi vina curierul” și uite așa am pus vreo 15 kile. Dar, din clipa în care am scăpat de stres am inceput sa îmi revin și să dau ușor, ușor jos cate un kilogram. Ce nu înțeleg grașii, acum fiind și eu „un gras” e cât de grea e dependenta de zahar. Adică probabil ăla e primul punct în care renunță la tot ce e sănătos, după primele zile de mâncat sănătos. Trebuie să îți asculți corpul și dacă te duce pe meleagurile eclerelor și cefelor sa îți revii. Am observat la mine că până nu am o zi -2 de nemâncat mai nimic ziua, până simți foamea aia, nu dau jos. Deci pe lângă la a te orienta spre ingrediente sănătoase din care să îți gătești! , Zahar cat mai puțin, sport,cat de cat,macar, și înfometare nu reușești…norocul meu că am 28 de ani, dar de aici încolo o să fie tot mai greu sa dau jos. Chiar e nevoie de informare în legătură cu asta. Autorul a punctat foarte bine toată situația. Asta nu e un show de cine arata mai bine pe insta, e o chestiune de viață și moarte( sună dur). As puncta ca pe lângă ambiție sa existe și multă răbdare cu tine însuți
    Cam atât! Weekend fain și aveți grijă ce băgați în voi și câtă mișcare faceți.

    00
    • Zaharul ala e o nenorocire. Foarte greu il inlocuiesti cu altceva. Incerc sa il substitui cu ciocolata neagra, da’ nu mancata – tinuta sub limba, taie cumva pofta de dulce si nu bagi atatea calorii.

      Tre’ sa mesteci fiecare imbucatura de un milion de ori pana creieru’ pricepe ca ‘gata, ho, nu mai mi-e foame’.

      00
  22. Prefer sa vad partea spirituala in ceea ce priveste greutatea corporala. Daca inauntrul mintii nostre avem multe „razboaie” ale gandurilor, atunci corpul va citi aceste semne si va incepe sa faca provizii pentru ca stie ca urmeaza o perioada grea. Insa daca ne simtim cu noi si gandurile noastre, atunci greutatea va fi una optima.

    00
    • Exact! Se vede imediat când e un dezechilibru al gândurilor și sentimentelor. Ce uităm noi, ăștia, oamenii moderni, e să reflectăm din când în când și să fim conștienți de noi înșine

      00
  23. Curiozitatea mea cea mai mare referitoare la oamenii grași, mai bine zis cei care ajung la 20-30 kg în plus față de masa de la un anumit moment, de obicei în tinerețe, este următoarea: nu simțiți din timp lucrul acesta? Adică, ceva kg în plus nu se întâmplă “peste noapte”, e o perioadă în care începi să nu mai încapi în haine, chestia asta nu dă de bănuit? Nu e un reproș, doar o curiozitate.

    00
    • in timpul procesului de ingrasare nu ne pasa. unora nici dupa ce s-a intamplat minunea si constientizam cele 20 de kg in plus.

      00
    • Am trecut prin asta. A fost un proces lent, pe care nu l-am conștientizat. Eram fit, dansator, cu 4-5 antrenamente săptămânale. Cât permitea sezonul, mergeam cu bicicleta la job 15km/zi + 8 km în zilele în care mergeam la dans. Eram și mai tânăr cu 10 ani, bagam shaorma cu bere la greu și nu era problema.
      Apoi dansul a murit, am schimbat jobul în același an spre unul sedentar: volan și canapea. Am pus 15 kg în primul an, am tot spus ca ma apuc de mișcare. Se simțea la haine, am crescut încet cu 3 numere. Consideram ca mananc puțin, comparand cu alții, dar era mult pentru mine, plus ca nesănătos.
      7 ani mai târziu m-am suit pe cântar, am făcut niste calcule, rezultatul: obezitate morbida.
      Acela a fost momentul în care am zis ca trebuie sa pun piciorul în prag.
      Apoi vine „susținerea” familiei și prietenilor: „Vai, erai foarte OK, de ce ai slăbit atât? Nu e sanatos!”. Ce vreau sa spun cu asta este ca de multe ori nici anturajul nu ajuta. Lumea nu știe, sau nu are curaj sa spună: „Hooo, porcule! unde te-ai îngrășat in halul asta? Pune naibii furculita jos!”

      00
    • Iti spun cum a fost la mine. Ascult/am muzica rap, si ma imbracam cu haine largi, „rap”.
      Larg insemna 2XL american, iar pentru ca nu imi place sa stau sa aleg/cumpar haine, mi-am luat 15 tricouri. Noi toate, culori diferite, 2XL american.
      In 5 ani, trebuit sa imi schimb hainele, ca se invechisera cumva. Asa ca, am mai facut un drum in depozit: 3XL american. Ce mare diferenta e intre 2XL si 3XL? Nu e asa mare.
      Asta e „drumul” catre gras, unul din ele.
      Analizele imi erau aproape identice cu ale unui coleg de serviciu care facea baschet de cateva ori pe saptamana. mergeam anual, cu serviciul, sa ne facem analize de sange, alea standard. Aveam colesterolul cat el, glicemia cat el, restul erau „normale”, aproape cat el.
      Despre efort… merg zilnic cu bicicleta, am facut calatorii prin tara cu cortul si cu bicicleta, am urcat si putin munte (sa zicem deal) pe bicicleta, alergam dupa autobuz mai bine decat prietena mea de atunci – care avea 50 de kg… deci, care e problema?
      Locuiam la etajul 3, si luam bicla (16kg) in spate si urcam pe scari cu ea in viteza.
      Cand mergeam in excusrii cu madam, eu caram aproape totul, ca un tanc, fara sa gafai sau sa obosesc.
      „Nu simțiți din timp lucrul acesta?” Nu prea… nu. Cel putin la mine, nu.
      Bineinteles, cunosc si persoana atat de grasa incat nu se poate sterge la fund. hashtag nojoke. Despre aceste persoane nu stiu cum ajung asa…

      Una din solutii pentru grasi – si am observat-o/descoperit-o in ultimul an – este sa ai niste haine „de test”, fit -> costum, preferabil niste haine care iti plac mult. Cum incepi sa nu mai incapi in ele, inseamna ca ceva e in neregula. :)

      00
    • Cu cat te imbraci mai larg, „mai comod”, cu atat observi mai greu ca te faci balena.

      00
    • Mulțumesc!

      00
  24. Iti pui o aplicatie pe ‘your precious’ (telefonul mobil), si te-apuci de numarat calorii.

    Dupa ce mai slabesti nitzel cat sa nu-ti bulesti incheieturile, te-apuci de sport.

    Si continui sa numeri caloriile.

    Pana cand? Pana te-nveti sa nu te-ngrasi, sau, daca nu esti in stare, keep on counting.

    Sportul e optional, daca faci sport si mananci ca spartu’ tot n-ai rezolvat nimic. (Daca te cheama eventual Lance Armstrong, se schimba socoteala, ciclistii consuma pana in 9000 de calorii pe cursa).

    00
    • Boss, grasimea este % din restul mase non-grasime a corpului. Daca ai 20 de kile de muschi in plus (la aceeasi cantitate de grasime in Kg), brusc “ai dat jos” multa gasime si arati mai sanatos. Vad ca multi confunda “dat jos kile” cu “dat jos grasime” – cand toti vor sa dea jos grasime. Cand nu faci sala, nu ai masa musculara si ajungi sa dai jos grasime care nu trebuie data jos in mod normal, de-aia nu “slabiti”. Cand nu mai poti merge in jos (mai putina sala si mai outina mancare), trebuie sa mergj in sus (mai multa sal si mai multa mincare). Si pentru ca solutia e contraintuitiva, avem oameni care o viata intreaga nu dau jos “ultimele x kile” si sfaturi aiurea de “mananca ba mai putin” (Care duc undeva, dar nu departe pe termen lung).

      00
    • Daca incepi o replica asa, m-ai pierdut din start. „Boss”.

      00
  25. Foarte bine scris.

    00
    • Exact. Dar hai sa ignoram cat de bine sunt puse in scris niste idei si sa ne concentram pe paragraful unde avem o problema cu modul de hranire a gainilor.

      00
  26. It all began in 1895 when the State Legislature passed a law prohibiting the manufacture or sale of yellow-colored margarine, also called „oleo,” because it was believed to be a threat to the dairy industry. It remained illegal for almost 75 years, until margarine was finally decriminalized in 1967.

  27. As spune ca cea mai mare problema este normalizare grasimii. In partea cealalta a oceanului orice remarca referitoare la un gras nu e vazuta bine dar e foarte ok sa critici o persoana slaba.
    Atitudinea generala impinsa de media este ca nu conteaza daca cineva este gras, important e ca el sa se simta bine in pielea lui. Vezi Lizzo.

    00
  28. Uneori ajută mai mult sa scrii despre experiențele tale personale (‘eu am slăbit/ sau nu cu următoarele’), decât să generalizezi pe un subiect pe care nu îl stăpânești.
    Să citești niște cărți în pandemie nu te face specialist. Decât pe site la Vali, unde mai nou e sezon de homofobi, sexiști samd.
    Și până nu ajungi posesor de vagin, mai ușor cu explicațiile despre corpul muierilor. Thanks,

    00
    • Experiențele personale nu ajută, fix din motivul menționat de tine: sunt personale. Nutriția trebuie adaptată la persoană și context, nu există rețete universale. Eu pot să-ți spun că am ajuns la corpul perfect mâncând omletă de 5 ouă și 7 fripturi pe zi. Ah, dar poate am uitat să menționez că am 1,95 m înălțime și sunt halterofil. Ce funcționează la o femeie gravidă nu va funcționa la un copil obez sau la un muncitor constructor de pe șantier sau la o pensionară. Fiecare are nevoi diferite de nutriție.

      Oricum, articolul nu era despre rețete concrete, ci despre restorturile psihologice care ne împiedică să slăbim. Poți să ai 10 rețete gândite de cei mai tari nutriționiști din lume, dar dacă capul îți spune „hai să mai băgăm un ecler!” sau „de fapt, eu nu sunt deloc grasă!”, degeaba le ai!

      00
  29. E greu cu slabitul si mai ales cu mentinutul. Si mai ales cu datul jos al ultimelor 5 kg in plus.
    Toata viata am fost o gurmanda, well, asta nu s-a vazut in multe zeci de kg, dar intotdeauna am avut cateva kg in plus, pana la 10-20 kg in plus mai ales ca, odata cu varsta, metabolismul nu mai e la fel de verde. Intotdeauna ba mancam ca sparta, ba eram la dieta. Un ciclu nesfarsit. A , si ca femeie, retentia de apa e chiar reala, adauga si aia niste kg in plus in anumite perioade ale lunii.

    Ce am facut si am reusit sa mentin:
    – am eliminat zaharul, produsele din zahar de vreo 2 ani. Nu complet, mai odata la 1-2-3 saptamani mai servesc o prajitura sau mai multe.
    – ocazional servesc ciocolata cu stevie
    – incerc pe cat posibil sa mananc 1-2 mese pe zi si alea consistente, cartofi prajiti cam odata la 2 saptamani ( da ‘ multi, nu va ganditi pa portioarele alea mititele de la Mc), asezonarti cu salata
    – totdeauna accentul este pus pe consistent – chiftele, oua + ceva salata. Niciodata doar salata ca nu tine de foame. Ca fapt divers , nu consum carne
    – beau ceaiuri daca mi-e foame intre mese, bauturi indulcite cu inlocuitori de zahar
    – nimic nu e strict, daca vreau sa ma porcesc, nu tin cont. O viata avem.
    – nu fac sport decat odata la 2 luni , 30 de minute intens, si asta daca am chef. Duc o viata sedentara

    Pe mine ma motiveaza ca arat bine in haine marime s si xs talie subtire si forme. Tot mai vreau sa dau jos vreo minim 5 kg. Dar e greu.

    00
  30. Căutați totuși și despre „rezistența la insulină”, ca sursă principală a dezechilibrelor hormonale, obezității, diabetului, bolilor vasculare, sindromului metabolic, si poate a multor altora.

    Nu e un lucru nou, totuși mai puțini vorbesc despre asta. Poate și din cauza faptului că ideologia oficială zice cu totul altceva.

    „dieta” keto, low carb (chiar zero carb pt unii) high fat merge bine aici.

    Dr. Jason Fung, Tim Noakes, Ivor Cummins (aka the fat emperor) sunt surse bune de plecare.

    Citiți, puneți lucrurile cap la cap, verificați pe propria piele.

    Eu unul, ma simțeam greoi după mese, ma lua cu somn, la 2-3 ore ma lua cu foame iar. Mancam mult cartof, pizza, pâine, produse de patiserie, dulciuri la greu deh…

    Am renunțat la carbohidrați (zahar, amidonoase) și am adăugat și „post intermitent” (la 2 zile săream micul dejun) și ma simt mai bine. Nu mă mai trezesc cu foame dimineața (eram un avocat al mâncatului dimineața), nu îmi mai e foame în timpul nopții, nu îmi vine sa mai ciugulesc între mese! A dispărut acel dor nebun de dulce, dulce, dulce! Sar micul dejun (inutil de altfel) cu lejeritate, uneori pot chiar 2 (nu e nimic exagerat) dar mesele mâncate nu fac rabat de la calorii.

    Puteți verifica ușor pe voi.

    Trebuie un pic de motivație, primele 3-5 zile sunt mai dificile. După aia totul curge de la sine.

    PS: nu cumpărați nimic de la „nimeni” (diete, planuri, suplimente, alimente speciale) nu e necesar. Doar studiați și ajustați alimentația

    00
  31. O bere, doua trei :)
    Eu am ajuns la concluzia ca daca nu am in casa, seara nu mai mananc toate prostiile. Daca le am imediat sunt la dulap si parca de la o pofta ajung la si aia si cealalta si ailalta…

    00
  32. Dang, trebuie sa slabesc si eu… Insarcinata in luna a 7-a acum, pus pe cantar 11.2kg, banuiesc ca mai bag vreo 5-8kg pana vine ala micu. Stiu ca vreo 7-8kg sunt copilul + placenta, dar restul trebe dat jos. Trebe musai sa dau jos kilele astea in plus, ma simt foarte aiurea cu ele pe mine. Ma rog, ma chinui sa nu intepenesc toata in timpul sarcinii, tot am step count 11k pe zi si 2x pe saptamana ma duc la un antrenor personal.

    00
  33. „Știți că margarina este interzisă în anumite țări, da?” adica in statul Wisconsin, presupun ca de aia ai dat linkul.

    Margarina de pe vremuri, clasica , care era facut integral din grasimi hidrogenate e acum in minoritate printre chestiile care se gasesc pe piata.

    00
  34. NOU
    #129

    Deci, nu te ingrasi doar daca mananci calorii in exces. Exista si situatia salamului de 2 lei, facut din gaina care nu a alergat in curte. Trebuie sa faci si tu sport, dar mai ales gaina.

    Lavoisier si Lomonosov isi dau palme, afland ca legile conservarii nu mai sunt ce au fost. O calorie bine-alergata sau macar ridicatoare-de-greutati devine preferabila un calorii sedentare!

    Propun ca pe fiecare pachet sa se scrie, langa calorii la 100 grame, proteine la 100 g, grasimi la 100 g, etc, si kilometrii alergati de suta de grame de gaina. Sau chiar si kilometrii alergati de suta de grame de paste, ca si ele pot alerga, daca le cumperi scumpe.

    00
    • În teorie, din punct de vedere al fizicii, 100 kilocalorii sunt 100 kilocalorii, indiferent dacă le obții din petrol, din pepene, din zahăr pur sau dintr-o găina alergată. În practică, 100 kCal obținute din cremwurști au cu totul alt impact asupra sănătății corpului față de 100 kCal obținute din legume sau 100 kCal obținute din Coca-Cola. Un aliment nu este exclusiv o sursă de energie. Pe acolo mai sunt și alte substanțe, cum ar fi vitamine, toxine, fibre, coloranți, etc. Unele sunt transformate în energie, altele sunt balast, altele sunt asimilate de organism ca atare, etc. De exemplu, impactul unui singur cremwurst asupra sănătății umane este echivalent cu impactul unei țigări fumate.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube