Se înmulțesc spargerile din locuințe…

E toamnă, deci urmează iarna, deci băieții care se gândesc cu groază că o să vină factura la gaz caută soluții. Și pentru că a munci și a împărți facturile cu familia e ceva complet stupid, toamna se înmulțesc spargerile din locuințe. Știți voi, ceva ușor, cât să fie prinși să facă 3-6 luni la bulău și să iasă la primăvară.

Dar nu e doar asta.

În ciuda statisticilor, prăpastia dintre cei care au și cei care nu au se adâncește, și foamea le dă ghes unora să iasă din casă și să pună mâna pe ce au alții. În ultimele săptămâni am auzit de 3 spargeri în zone unde până acum nu s-a întâmplat așa ceva, pe lângă ce a pățit Cetin. Au intrat, au luat ce li s-a părut de valoare și au plecat. Vecinii fie nu au auzit nimic, fie nu erau acasă. Într-un caz au forțat ușa metalică (ieftină, ce-i drept), cu o rangă din aia de 39 lei de la magazinele de bricolaj.

Și mă gândesc la soluții, că nu cred că încă niște camere video sunt ceea ce trebuie. Am una la poartă și una în curte, dar dacă cineva e pus pe treabă și le vede, caută sursa și dă cu ciocanul în unitatea care salvează înregistrările și cam aia e. Nici salvarea în cloud nu e o soluție, pentru că se întrerupe prea des internetul ca să mă pot baza pe așa ceva.

Mă tentează o alarmă cu senzori de mișcare, care să fie activată când plecăm de acasă și care să urle când detectează că a intrat cineva în casă.

Idei? Soluții?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

89 comentarii

    • Burghezule, casa cu 6 camere? :)

      00
    • Si eu am patit-o ! Mie mi-au spart casa cu mine inauntru!!! Noaptea. Nu va mai povestesc ce cosmar am trait numai la gandul ca ma puteam trezi intamplator. Mi-am pus BGS. Ei s-au ocupat de tot.Senzori la fiecare geam,senzori de miscare,centrala gps,alarma etc. Investitia initiala e cam mare. Depinde cate geamuri ai. La mine, Bucuresti, verificat, vin in maximum patru minute. In contract am sapte minute. Si cand vin e bine sa te feresti din calea lor! Daca nu vin la timp suporta paguba !Am si buton de panica. Contractul e ok.ca si clauze. Platesc 120 lei pe luna. Cu tot cu TVA. Repet,invrstitia depinde de nr.de senzori. Costa cam 280 lei un senzor. Unul bun.Dar toata aparatura ramane in proprietatea ta. Nu am gasit alta varianta mai sigura. Camere video ? O prostie. Adica nu te ajuta la nimic. Decat sa vezi cine te-a furat. P.S. Un pistol nu strica. Doamne fereste, dar la ce am trait eu e bun.

      00
    • 1. Aia care intra la tine in casa fac copie dupa cheia nevestei cand e la shopping, i-o extrag din geanta si i-o pun la loc.
      2. Usa, yale scumpe sunt necesare.
      3. Recomandata centrala smart cu acumulatori, internet, numar mare de porturi de senzori. Sa-ti trimita pe SMS si mail alarma, eventual la un vecin, si daca te tine si la bgs. Unele trimit alarma si cand cade curentul, ca sa stii cum stai. Sa sune si goarna evident sau sa aprinda lumina, ca nu strica.
      4. Senzori variati, pot fi si bluetooth, unul de prezenta poate fi suficient dar e misto sa ai si de fum, de inundatie, de geam spart, de diverse, cati suporta centrala. ( de exemplu poti sa dai pe twitter de la munte „iar mi-a spart un prost geamul”)

      Mai sunt chestii delicate cu armarea, au telecomenzi, tastaturi, buton de panica etc…. tu ar trebui sa te gandesti cine ti-ar intra. Camera e un moft separat, se anihileaza simplu cu un dispozitiv care se cumpara din piata, poti totusi sa pui una pe parcare / intrare.

      00
  1. Vorbește cu colega Cetin , am auzit ca este expert deja antifurt

    00
  2. camerele video sunt vax. o sapca trasa bine peste ochi si le anuleaza.
    ia-ti o alarma, nu din magazinele de bricolaj, si leaga si camerele video la ea. sau alarma la dvr. gen la detectie miscare sa inceapa sa filmeze si camerele.
    cat de des iti pica netul ?! poti sa setezi ca la detectie miscare sa primesti poze pe mail. da, vei primi poze cu laptopul uitat deschis, cu faxul care scoate o foaie, cu caloriferul, dar astea se pot seta din sensibilitatea senzorilor de alarma.

    00
    • ieri s-a intrerupt de 3 ori, săptămâna trecută de vreo două ori și tot așa. nu e ceva regulat. uneori merge bine 2-3 săptămâni, alteori am pene zilnice.

    • asta e ca aia cu pantofarul fara pantofi.
      situatia moderna.. bloggerul fara net :)

      00
    • Tu vorbesti din experienta? Chiar te rog sa detaliezi cum legi o camera la o alarma?

      00
    • Camerele de obicei au si detectie de miscare asa ca nu prea are sens aranjamentul asta. Eventual invers – cand detecteaza camera miscare sa inceapa sa tipe alarma. Pe de alta parte, unele camere au si zone de detectie, asa ca nu tipa decat daca detecteaza miscare in zona usii/geamului.

      00
    • @Oz : , vezi pctul 12.

      00
    • Nu, camerele nu au functia asta, nu au un senzor de miscare in ele. DVR-ul are functia asta, dar ii o functie, ii din SOFT.

      00
    • @gigi : poti sa faci un aranjament de genul sensor de miscare mascat la poarta/veranda care cand detecteaza miscare porneste toate camerele care pot fi in alte zone din casa. protejezi si hdd-ul asa. chiar daca ai seta din dvr camerele sa inregistreze doar cand ele detecteaza miscare, ele tot inregistreaza dar apoi dvr-ul sterge inregistrarea daca nu este valida (daca nu contine miscare) si ai si mai putine „alarme false” : camerele vor intregista si muste …si te trezesti cu mii de fisiere cu dimensiune variabila in functie de cat ai setat tu (in general 10 minute) peste care trebuie sa te uiti sa prinzi infractorul :)

      aici e ca in fotbal, cata popendulatie atatea solutii vor fi prezentate

      @Vali : poti sa gasesti un communicator gsm pe care sa-l legi la centrala de alarma ca sa nu mai depinzi de internetul pe fir pe care il ai. se poate interfata si cu dvr-ul.

      00
    • @maxp
      Da stiu, lol. Dar nu o foloseste nimeni, ca nu ii fiabila. Cum faci programarea zonei de detectie? Cum faci armare dezarmare? Cum te deosebeste pe tine, pe apropiati de straini? Ii o chestie hobby, legi un senzor care ii da comanda dvr-ului sa inregistreze si suna o sirena sa stii ca cineva ii in curte si cam atat. 99% din DVR-uri au chestia asta.

      00
  3. Arme de foc, normal.
    Plus facut tot posibilul ca toti vecinii si cunoscutii , sa afle ca detii arma de foc.

    Mai departe, fiecare pe riscul lui. Una e sa riste sa fie prins si batut de un proprietar intors acasa pe neasteptate, si alta e sa fie prins, impuscat si omorat de acelasi proprietar in aceeasi situatie.

    00
    • Arme de foc plus legislatia care sa iti permita sa detii arme de foc.

      00
    • Nu e neapărat obligatoriu, prezenta armelor de foc pe scară largă poate mări dramatic violența infracțiunilor. În Africa de Sud, de ex, pe strada te împușcă direct ca să îți ia portofelul, prefera sa te omoare decât să lase martori sau să riște să îi impusti când fug.

      00
    • @Radu: omul presupunea ca doar el are arme de foc, nu ca ar exista pe scara larga.

      00
    • @Radu: chestia cu „te impusca pe strada ca sa iti ia portofelul”, in caz ca e adevarata, se intampla in cazuri speciale, gen atunci cand legea si ordinea s-au dus complet pe apa sambetei si hotul nu risca absolut nimic (am auzit de cazuri prin fosta Iugoslavie, unde chestiile astea erau facute de militiile inarmate care practic detineau controlul zonei unde jefuiau). Gandeste-te ca si in Romania, ca sa iti fure portofelul pe strada nenea infractorul te poate lovi in cap pe la spate cu o ranga (care e legala si se poate gasi la magazinele de bricolaj pentru o suma modica, vezi mai sus) si sa te jefuiasca dupa aia (contrar a ceea ce ai vazut in filme, o lovitura in cap te poate omori, iar dupa o rana de glont poti scapa, diferenta dintre cele 2 nu e chiar asa de mare). Dar asta e jaf cu mana armata si respectivul risca dintr-o data o pedeapsa tripla. Daca doar te intimideaza si te face sa ii dai singur portofelul scapa mai usor daca e prins, asta daca depui tu plangere (daca esti gasit mort se face ancheta implicit).
      In plus, de ce ai vrea sa ucizi pe cineva intr-un mod care face zgomot si lasa urme (gloante in corpul victimei, tuburi de cartus pe jos, reziduuri de pulbere pe maini/haine) care te pot demasca, doar ca sa ii furi portofelul? Nu mai bine cumperi un cutit Bear Grills pe care il folosesti fara inconvenientele astea?

      Am si eu o statistica pe care am citit-o mai demult si nu o gasesc acum: in tarile gen State, Africa de Sud si altele, unde armele sunt legale, din totalul spargerilor, doar 4-5% sunt asa numitele „hot burglaries”, adica situatii in care infractorul intra in casa peste victima. In restul de 90+% asteapta ca locatarul sa plece. In tarile cu control strict gen UK, ele ating si procente de 70%, deci pentru hoti proprietarul in casa e doar un mic inconvenient.

      00
  4. Abonament la firma de paza, vin ei cu echipamente (poti sa le cumperi, sau sa le inchiriezi).

    00
    • Si cand renunti la contract sau schimbi firma, vin aia de la firma initiala sau careva la care le-au vandut pontu, si iti sparg ei locuinta. Am patit asta in Cluj la sediu de firma.

      00
  5. iSmartAlarm. Senzori de usa si de miscare, camera video, alarma, notificari, integrare IFTTT. Ca si last resort – manything. Instalezi pe un telefon vechi si il tii in casa. Primesti notificare cand detecteaza miscare.

    00
  6. Io mi-as lua un Cane Corso, sau ceva de genul.

    00
  7. Am alarma cu senzori de mișcare, alerta prin sms si monitorizare din partea unei fierme de paza din zona mea. A costat instalarea cu echipamente undeva la 1500 lei plus un aabobsment de 120 lei pe luna.

    Contractul are stipendulat intervenție in MAX 3 min. Peste plătesc ei daunele.

    Am senzor si in magazie cu activare separată fata de casa.. si azi-noapte un șobolan a activat alarma. M-am trezit cu alarma urlând plus firma de paza la usa :))

    00
  8. În primul și în primul rând, îți trebuie o ușă cât de cât și o yală cât de cât (musai fără butuc), de exemplu ușă Maco și yală Mottura.

    Nu trebuie să ai ceva impenetrabil, trebuie doar să ai ceva mai bun decât 95% din vecini.

    Când i-a spart apartamentul maică-mii, i-am întrebat pe polițiști cum e cu ușile mai bune și yalele făra butuc (specific alea două de mai sus, că asta aveam eu luat când mi-am luat apartamentul) și mi-au zis că niciodată în viața lor nu le-au văzut pe astea sparte, nu că ar fi imposibil să o facă cineva, dar n-o să stea nimeni 2 ore la ușa ta că și-a pus ambiția.

    Și mai ziceau o chestie: 95% din spargeri sunt găinării, intră în orice apartament, după un minim de research referitor la orele în care apartamentul e liber. Restul de 5% sunt pe bază de ponturi, la familii ceva mai bogate, care au valori în casă și pe care îi „toarnă” un apropiat.

    Pe cei din prima categorie îi sperii cu o alarmă dacă reușești să-i surprinzi cu ea – hoții cunosc principalele sisteme de pe piață și cum le pot neutraliza, așa că niciodată chestia aia de e pe toate gardurile nu e varianta câștigătoare, dar aproape sigur îi trimiți la vecinul dacă ai o ușă + yală ok. Cu cei din a doua categorie e bine să nu te pui, ăia sunt mai buni decât găinarul de rând, așa că mai bine faci și tu niște lucruri de bun simț (o ușă bună, o yală fără butuc, o alarmă) și nu-ți ții valorile la cearceaf.

    00
  9. In zona unde stateam sunau alarmele la greu. Si? Suna pana la alo comanda, nu se baga nimeni. Senzor cu alerta de echipa de interventie, pt. atunci cand nu esti acasa am auzit ca e cel mai sigur.

    00
  10. in pendula mea speram la un link cu ranga de 39 lei

    00
  11. IMO, cea mai buna din paleta de sisteme de alarme pentru uz-casnic e verisure. Ar mai fi un startup francez – myfox, dar nah, e ca citroen/peugeot: arata bine, dar cam scartzaie. Partea nasoala e ca ai un ecosistem inchis – in sensul ca trebuie sa cumperi senzori/traductoare/* doar de la ei, sunt relativ scumpe. Pe de alta parte, e misto ca sunt conectate tot timpul la net, au adaptoare pentru GSM/date ca backup, iar la verisure – nu stiu daca e si-n ro – au dispecerat si trimit pe cineva la tine acasa. Si apoi, le poti controla SI de pe telefon.

    Pe locul 2 ar fi alea din gama fibaro, vera/*, samsung-smartthings. Partea misto e ca sunt o gramada de producatori care suporta protocolul si frecventa pe care opereaza (Honeywell, GE, LG, etc) si cam poti sa faci ce vrei tu din casa: alarma, door-lock pe bluetooth sau pin, administrarea sistemului de incalzire (multi-zone, valve individuale pe calorifere, senzori pe fiecare camera) sau udatul gradinii cand au fost peste zi 35C. Partea proasta e ca protocolul (zwave/zigbee/*) sunt protocoale oarecum deschise si daca cineva vrea sa ti-o traga, ii costa 10-15 euro, un cont pe ebay si putina indrazneala.

    Cica alea din prima categorie ar fi protejate la jamming – asa ca poate c-ar merita banii dati in plus.

    00
  12. Cea mai buna solutie: alarma ca lumea pe casa si daca te tine buzunarul contract cu firma de paza. Alarma costa cam in jur de 2000 de lei, are senzori de miscare de interior, acumulatori si se conecteaza la un tel fix sau mobil. Daca te tine punga e ok si o firma de paza ca in cateva minunte sunt la tine. Alarma asta nu e „bullet proof” dar va tine hotii simpli departe de tine iar cei profesionisti nu vin pt parciuri de laptop-uri si valori mici, aia vin la pont serios. Nu va agitati cu camerele de luat vederi ca de multe ori politia se uita la imagini si ridica din umeri, rar daca o sa recunoasca gainarii. Daca nu aveti bani luati-va macar o carcasa de alarma si camere fake in prima faza. E plin de hoti mai ales in zonele de case/ap noi, sunt mana in mana cu muncitori si zilieri ce dau ponturile.

    00
  13. Alarma cu senzori apre toate zonele pe unde se poate intra in locuita usi/geamuri si contract cu firma de interventie. Ca degeaba suna alarma, nu se baga nimeni. Noi am montat alarma inainte sa ne mutam in casa.

    00
  14. Cum stai la curte lasa urzicile sa creasca si cel pytin vara nu o sa vrea nimeni sa intre…

    00
  15. Doar o sugestie pt camerele de supraveghere: UPS si DVR amplasate in pod, langa router. Chiar daca iti scoate sigurantele o sa inregistreze mai departe. Presupunand ca accesul la pod e un pic mai greoi si ca e relativ izolat termic, bineinteles.

    00
  16. Mergi pe DSC sau Paradox, Canada, au cea mai mare raspandire in Romania.
    Cablarea poti sa o faci prin pod, gaura in fiecare camera, gaura la centrala. Mai poti pune pat cablu sau spart pereti, tras fire prin ei, deci cred ca se exclud. Si ar mai fi wireless, care is la fel de bune. Dar daca se poate prin pod iti recomand sa o faci asa, nu se vad cabluri, si costul ii mult mai mic pe fir in comparatie fara fir ( un senzor pe fir ii ~50lei, unul fara fir ii ~200lei).
    In legatura cu dispeceratul, daca iti stii bine cartierul, cauta cea mai apropiata masina de casa ta. Si fa contract cu ei. Da, BGS is dumnezeu & shit, dar nu te ajuta cand is in centrul orasului si tu stai la periferie.
    Alta chestie, un sistem video nu ii un sistem de alarma. Sistemul de alarma poate functiona si fara tine. Pe cand sistemul video nu, poate sa iti intre in casa si sa iti fure si dvr-ul fara ca tu sa stii asta. Asa ca daca vrei, in prima faza, monteaza o alarma si pe viitor un sistem video.
    In concluzie, ia o centrala cu N+1 zone, unde N is numarul de senzori. Ia o tastaura LCD, nu LED. Sirena ia o DSC Lady PI, Paradox nu face sirene. Senzori de miscare DSC LC-100 sau Paradox 476+, pentru aplicati mai speciale exista si senzori mai speciali. Daca vrei poti sa iti iei un modul de telecomenzi si sa armezi din telecomanda.
    Daca imi faci o schita cu casa (geamuri, usi, intrare, curte, etc) iti pot face necesarul de materiale si o schita cu amplasarea

    00
  17. Camere in casa controlate la distanta si conectate pe internet. Am pe cineva care era in Bucuresti si vedea pe ipad tot din casa din Eforie

    00
  18. Cand hotu’mi intra’n casa
    Eu il poftesc la masa
    Lucruri valoroase chiar eu ii pun in plasa!

    Eterna si fascinanta romanie

    00
  19. Lasa furtu din casa…astia iti fura si de pe blog…

    00
  20. Il uiti pe Kevin acasa.

    00
  21. 2 variante:

    1. Contract cu firma de securitate + sistem cu senzori. Eu am la BGS, sunt decenti, ajung cam in 10 minute cel mult daca faci un test. Costa 150 lei/luna (aici depinde si de densitatea contractelor in zona, stiu oameni care dau 100 in cartiere rezidentiale si oameni care dau 200 daca sunt mai izolati).
    Sistemele clasice (adica nu 2.0, IoS whatever) sunt DCS si Paradox. Eu am un Paradox Magellan 5050, parca. A costat vreo 1700 lei cu tot cu senzori, 2 tastaturi si modul de Internet (asta e misto ca mai poti sa o armezi din telefon cand uiti de ea).

    2. IoT/2.0 style. Daca as mai cumpara o data mi-as pune hub SmartThings si senzori pe Z-wave. Probabil tot cam pe acolo ajungi (plus/minus 200-300 lei). Avantajul ca ca poti integra si alte rahaturi gen boxe Sonos, becuri smart, termostate, sezori de umiditate etc. Si ca le mesteresti tu. Alea de la Paradox sunt destul de complicate de instalat. Dezavantajul e ca probabil nu prea sunt agreate de astia de la firmele de securitate (care probabil daca au un eveniment ar da vina pe sistem, montatori autorizati, etc).

    00
    • DSC si Paradox sunt singurele alarme cu care toate dispeceratele is de acord. Stiu ca BGS DOAR DSC si Paradox acceptau in dispecerat. Hai ca mai gasesti firme care accepta Teletek, Roel, etc, dar noua generatie plug n play nu le accepta nimeni. Problema ii ca nu ai cum sa le legi la dispecerat, ca nu au protocoale asemanatoare. Asa ca raman doar hobby :)

      00
    • Partea misto la varianta IoT e ca poti avea securitate pe mai multe niveluri: becurile smart se pot aprinde random iar muzica poate sa porneasca la fel, indicand ca sunt oameni in casa. Daca aia totusi au un pont ca nu e nimeni acasa si incearca, poti lega becurile la sistemul de alarma, sa dea flash-uri in acelasi timp cu urlatoarea. Si daca tot nu merge, poti sa legi si camere la tot ansamblul.

      00
    • Poti face la fel si cu PGM-urile de la alarma. In caz de armare sa iti aprinda un bec sau altceva.

      00
    • Posibil dar asta e doar una din chestiile posibile prin varianta IoT. Sunt o gramada de alti senzori pe care poti sa ii integrezi in sistem: apa, aer, lumina, temperatura, umiditate etc. Poti sa folosesti sisteme diferite pentru redundanta iar instalarea e mult mai usoara.

      00
    • @Oz : mi se pare, nu sunt sigur, ca poti sa programezi codul pe care il trimiti la dispecerat ca sa se pupe cu ce asteapta ei. stiu ca erau unele prin comert care se programau prin sms ca alta interfata nu aveau, dar e posibil sa fiu prost informat

      00
    • Oz, protocolul 6 cu 1 si 4 cu 2 il au 99% din sistemele de alarma.
      Erau la inceput C&K (produse de C&K security, firma canadiana care a fost preluata intre timp de DSC paremise) care avea un fomat de transmisie unic, mai special, dar si genul ala de alarme stiau protocolul 4 cu 2, ala de baza,(nu stiau 6 cu 1), in schimb erau foarte mișto ca utilizare, pacat ca nu se mai gasesc si nu le-au mai dezvoltat, se putea face bypass la zone (daca aveai probleme cu unele din ele) oprire sirena, armare dezarmare remote etc.. cu un softulet pe care il puteau adapta acum si la telefonie, pentru useri, nu mai vorbim de dispecerat care avea control total asupra lui de la distanta

      00
    • @maxp, nu se pot programa coduri decât in protocolul 4 cu 2, protocolul e baza.
      Nu alarma, dispeceratul de monitorizare e ala prost daca nu stie mai multe protocoale.
      Prima data la o alarma se stabilește protocolul, baza (cel mai slab protocol) e 4 cu 2 unde doar acolo poti modifica codurile (4 cu 2 = primele 4 cifre reprezinta clientul, urmatoarele doua cifre sunt zona+eveniment, 13 e alarma pe zona 1, 23 alarma pe zona 2, in protocolul asta se poate modifica sa se transmita altceva dar e limitat la 9999 clienti (pentru dispecerat) si putine evenimente pe care le poate transmite), daca in schimb selectezi alte protocoale de transmisie acolo nu poti modifica nimic, la protocoalele mai noi evenimentele sunt standard by default (dar sunt mult mai avansate si transmit infinit mai mai multe detalii despre starea sistemului decat cele transmise de protocolul 4 cu 2, de aia nici nu e nevoie sa mai programezi alte coduri, nu e cazul).
      Dar protocolu e baza la transmisie, nu codurile.

      00
    • La aia cu becuri care se aprind random ma gandesc ca ar mai trebui un singur lucru: fumigene. Si bineinteles un 80 decibeli de https://www.youtube.com/watch?v=Z1fTbDJiyrM Nu cred ca-ti mai intra nici dracu’n casa. Eventual numa’ daca il cheama pe popa inainte, sa dea cu agheazma.

      …Sau poti sa le pui pe niste monitoare filmele tale facute in cripta… in beci, pardon. Efect garantat!

      00
  22. Ai si o statistica sau e doar o parere personala ca „se inmultesc spargerile din locuinte”? Fata de luna trecuta/anul trecut/aceeasi perioada de anul trecut?

    00
  23. Solutia aia optima, care rezolva problema de la radacina e:.

    Fiecare sa aiba job si salar si o sa fie prea ocupat ca sa se gandeasca la prostii.

    Sa vezi ce dragut era in Munchen cand puteai sa umbli la 3 noaptea pe strazi fara nici un deranj, pe principiul asta.

    Restul, arme, alarme, etc sunt pansamente.

    00
  24. Apartament comunist cu popendulatie mixta, pe la etajele 4-8, exclus ultimul etaj. Si abonament la baba de la parter care sta zi lumina cu coatele pe pervaz.

    00
  25. Dar pe ala de ti-a dat cu piatra-n geam l-ai prins?

    00
  26. Usă metalica de-aia cum au la baruri / cluburi de are o tonă, montată în toc adecvat, cu yală de-aia de safe… Nu stiu cum se cheamă, au montat-o ai mei. Cheia arată ca o cheie de safe. E cioară-safe. La geamuri pui gratii. Sau obloane. Arată urât dar aia e. Nu ti sparge nimeni casa dacă i se pare că durează prea mult…

    00
    • Cred ca ar trebui sa corespunda si cu nivelul de risc. Adica incepi si tu cu asigurare de bunuri, senzori si alarma si urci la usa de 2 tone, alarma cu interventie. Daca ai ajuns la gratii iei in considerare sa te muti.

      00
  27. O soluție foarte simplă este o centrală smart home + câțiva senzori.
    Pentru ușa de la intrare și geam câte un contact magnetic, pe hol/ în cameră câte un senzor de mișcare.
    Și faci un scenariu: s-a activat un senzor? >>> să sune o sirenă, să se aprindă luminile în casă + apel/ notificare pe telefonul tău (ca mai apoi tu să suni la poliție)
    Poate nu se sperie orice hoț, dar măcar alungi amatorii.
    Pe lângă asta 1-2 camere care să cuprindă cât mai mult din acces.
    Sunt centrale care au ca senzori inclusiv camere video de ex, Panasonic, deci mai puțină bătaie de cap sa integrezi mai multe sisteme, DVR/NVR etc.

    00
  28. Nici un sistem nu asigura protectie 100%, iti trebuie o combinatie din cat mai multe: alarma + camere + gard inalt + caine + paza + etc.
    Daca ai alarma, timp de interventie 5 minute e mult! Trei hoti scotocesc toata casa si sunt fugiti cu „marfa” in 2-3 minute!

    00
  29. Nu stiu daca ma repet pe blogul asta sau am scris pe tema asta pe blogul vecin, prieten si deja patit. Dar opinia mea, mostenita de la bunicu’ e sa ai un sistem mai original de siguranta, unul care sa nu fie larg folosit si de care hotii sa nu fi auzit.

    O alta solutie am vazut la un mos vecin (astia au experienta de viata si mai sunt si paranoici). Mosul nu incuia doar usa de la intrare, ci fiecare usa din casa, inclusiv pe cea de la baie.
    Ideea era urmatoarea: daca nu isi permitea o usa scumpa, il lucra pe hot la psihic.

    Hotii dadeau o tura prin scara blocului si observau ce fel de yale au montate apartamentele, cam cand sunt proprietarii acasa si cam care merita jefuite. Socoteau cat timp le ia sa sparga/jefuiasca un apartament, veneau noaptea cu uneltele necesare si rezolvau rapid. Daca ar fi incercat asta cu mosul, ar fi spart – probabil – fara probleme usa de la intrare si ar fi ajuns in holul apartamentului care nu continea nimic de valoare. Dupa aia, ca sa ajunga la bunatati, ar fi trebuit sa sparga fiecare usa in parte, dar asta nu era in planul lor. In plus, usile de la camere aveau broaste din alea vechi cu chei mari care se sparg in alt mod decat o yala moderna. Dintr-o data jobul devenea mult mai dificil decat anticipasera si nici nu se mai incadrau in timp. Pe asta conta mosul, ca hotii sa renunte.

    Solutia transplantata in zilele noastre ar fi usa dubla, cu yala mai serioasa la usa din interior. Hotii pot evalua securitatea casei observand-o de la distanta, dar asa ei vad doar incuietoarea de pe exterior. In mijlocul actiunii, cand se vad deja inauntru, dau de inca un obstacol pe care nu il anticipasera si care e mai dificil de trecut.
    Sau alarma montata in casa (fara panou in exterior, astfel incat sa hotii sa nu observe modelul si dispunerea) si care sa acopere doar camerele in care tii obiecte de valoare. Hotii sparg usa, intra in casa, se vad deja cu prada in sac si, cand le e lumea mai draga, declanseaza alarma si intra in panica. Sau alte variatii pe tema.

    00
  30. pe partea de camere va sugerez sa cititi http://forum.softpedia.com/topic/1006396-prostia-se-plateste-dar-imi-pot-face-dosar-penal/page__st__18

    pe parte de sisteme de securitatea treaba sta oarecum similar, montarile se fac cu firme autorizate, etc

    zicea cineva mai sus de usa si yale fara butuc, etc, diferenta intre o yala ieftina si una scumpa este de 15 minute, prima se sparge/ desface in 10-180 secunde, urmatoarea in 15 minute (taiere, spargere, etc ) . am studiat situatia acum vreo luna pentru ca eram in cautare de usa pt. apartament.

    preturi – usa 1500-2000 ron
    yala ~ 500-600 ron bucata

    jucariile astea cica nu se pot deschide doar se sparg/taie/ etc

    pe zona asta gasiti niste sfaturi interesante
    http://forum.softpedia.com/topic/28994-despre-ui-metalice/page__st__1170
    vedeti ce zice mariusyale acolo ca nu zice rau

    00
  31. Cel mai bun sistem? Ascunzi toate lucrurile de valoare din caza (pui si tu un tv cu tub, lol) si chemi o firma de paza serioasa sa-ti instaleze un sistem de alarma pe abonament. Astea cu sunatul la politie sunt hilare, am sunat la 112 ca arde o casa si pompierii au ajuns in 15 minute de la 400m departare.

    Nici un sistem nu e impenetrabil. Zilele trecute mi-am cumparat antifurt pentru bicicleta, top 3 din lume (dintre astea portabile ma refer, nu lant de ancora). 15 secunde cu polizorul sau 30 de secunde cu o ranga destul de lunga. Dar nu poti sa-l rupi cu mana goala ca pe celalalte.

    Daca hotul isi pune in minte sa te faca si stie ce vrea sa fure, intra cu japca si in 2 minute e plecat. La fel si cu bicicleta, iti face cu mana de jos cand stie ca lui ii ia 15 secunde sa-ti taie antifurtul si tie minim 45 de secunde sa traversezi apartamentul si sa cobori trei etaje.

    00
  32. Solutia e contract cu firma de paza si securitate cu sistemul lor senzori and stuff și intervenții incluse în abonament! Și testat firma din când în când sa vezi cum intervin.

    00
  33. un sistem de alarma simplu, eu mi-am pus un dsc, poti sa ii pui si modul gsm si primesti sms-uri

    00
  34. firmele de paza ofera si instaleaza alarme. de obicei au preturi foarte bune. la cj abonamentul e 55 de lei pe luna.

    poti face pipi pe camera de luat vederi. vezi hotul si ce folos ca-l vezi dupa?!

    00
  35. In link, sistemul de alarma pe care il folosesc eu (pisector). Are SIM card in el, are si legatura la linia de fix, are si baterie proprie. Are doua sirene wireless (le trebuie UPS daca e problema cu taiatul electricitatii) si are o gramada de senzori (inclusiv senzori de fum gasesti, daca iti trebuie). Are telecomanda on/off , precum si meniu telefonic (poti sa suni la numarul de telefon al SIM card-ului sau liniei telefonice si sa activezi/dezactivezi alarma). Pentru video folosesc camere wifi dlink si un DLink DNR recorder cu hard disk usb , ascunse in perete. Pe exterior, lumini cu senzor de miscare.

    00
  36. Securizeaza-ti camerele video ca sa nu mai pice juma’ de net data viitoare.

    00
  37. 1 – caine (dar in apartament nu e o idee buna)
    2 – lasi ceva pe hol bun de furat care sa multumeasca hotii si sa nu mai trebuiasca sa intre in toata casa
    3 – un singur senzor care sa detecteze spargerea usii si sa urle prin vecini (dar pe la case se poate intra pe geam)
    4 – usi bune, din alea scumpe, cu fier in pereti (dar unii hoti stiu sa taie fierul si sa scoata usa cu tot cu toc, probabil se rezolva cu un aliaj special care se taie doar cu strungul)
    5 – lasi mereu pe cineva acasa
    6 – BGS
    7 – mergi la Biserica (Dumnezeu apara de hoti, in caz ca nu, nu suferi asa mult de pe urma pierderilor trecatoare)

    00
  38. Alarma, nealarma, cosmarul e sa te intalnesti fata in fata cu hotul, tu in pla goala si ala cu cutite si pistoale… Vezi la Obor in spate la piese de LADA, sunt niste moldoveni care vand si altceva… intreaba la boschetarii din zona, ca aia intermediaza treaba.

    Apoi succes cand trebuie sa-l folosesti, statul roman te rasplateste intre 2 si 9 ani de facultate, plus canci auto-aparare, ca el venise sa se joace cu cutitul si tu l-ai intampinat cu un pistol.

    00
  39. Până la urmă ce soluție ai ales ?

    00
    • nu e genul de soluție pe care o alegi de pe o zi pe alta.
      cred că voi chema o firmă specializată să îmi recomande ceva în funcție de configurația casei și cerințele mele.

  40. degeaba si camere si tot felul de prostii, nu prea ii sperii. ideea e ca ei apuca sa intre in curte(si sa fure eventual) pana vine BGS ul sau cu ce minune ai contract . si crede ma, sa vezi hoti la tine in curte/casa nu i o experienta placuta, mai ales pentru sotie sau copil. ramai cu traume . am trecut prin asta . eu am o casa undeva mai retrasa( 2, 3 kilometri de oras) mi au furat tot felul de scule si acareturi . mi am luat doi ciobanesti germani si pe viitor vreau sa iau un doberman. nu intra nici dracu in curte cand ai doi caini cat tine cand se ridica in doua labe. dupa parerea mea caini sunt cea mai buna paza.

    00
  41. Cel mai simplu e sa iti pui turnulete pe casa, ai vazut tu case se suedeji sa fie sparte ?

    00
  42. In functie de locuinta iti poti alege solutiile.
    Altfel pe aici doar pareri.

    00
  43. Detector de miscare (cu microunde ca sa nu se declanseze la orice pisica) si pe declansare sa faci un pulverizator cu cloroform :)

    00
  44. cum adica cade netul? pai cum e cu supernet 4gplus+muschi+love samd?
    cade reteaua de curent. pe vremea lui ceaus. ëra intrerupta. da’acu? cum pana mea?????/
    da in pendula me in judecata pe muistii aia! te muti de la ei si gata. muie la statuie!

    00
  45. Electrificat tot ce se poate.
    Daca mai ai si curte, mine antipersonal.
    Daca iti pui senzori de detectie a miscarii, lega-i la niste mitraliere/aruncatoare de flacari montate in miradoare.
    Schimbi sigla cu un citat clasic, parca era ceva cu Arbeit macht…

    Lasind trolajul deoparte, problema cu spargerile e nasoala si nu vad contramasuri universal valabile.
    Iar cu indulcirea repetata a Codului Penal si a pedepselor, totul pare de prost-gust, infractorii sint mingiiati parinteste si scapa cu pedepse cu suspendare, ori prea mici, ori inainte de termen. Asta in conditiile in care noi nu avem infrastructura. Daca mizeria bipeda infractoare ar sti ca il asteapta spartul pietrei in regim de 12 ore/zi, poate ar functiona profilaxia.
    Iar aia care vor sari cu drepturile omului si alte bazaconii, le ofer o mostra de democratie si alegeri libere: Domnu’ ce serveste? Tirnacop, sau lopata?

    00
  46. să vă fac în ciudă: nu încui mașina niciodată în curte. de multe ori las și cheile în ea. încui foarte rar ușa din spate la casă, doar când plec de acasă mai multe zile. prin curte stau tot timpul lucruri destul de valoroase și ușor de luat, de la mașina de tuns iarbă la mobilier ușor de grădină. în zece ani nu mi-a intrat nimeni în curte, nu în casă, ca să-mi ia un fir de ață și asta se întâmplă tuturor vecinilor. și da, e românia. avantajele de a nu sta în cartiere magnet pentru hoți…

    00
  47. Zi coae cu piatra

    00
  48. 1. cucubau@yahoo.com …. a yahoo account already exists with this email address ….. deci e valid chiar daca nu este al meu

    2. Da-mi ceva timp sa-mi fac un mail si o sa-mi fac cont si la tine si la cetin desi nu-mi place de voi cind sariti la gitul celor care au alte pareri decit ale voastre

    00
  49. A cerut cineva detalii …. ce s-a mai intimplat cu ala de ti-a aruncat cu piatra?
    Care a fost motivatia lui?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile