De ce nu se înghesuie primarii să bage apă potabilă la sat și să facă canalizare

O directivă europeană spunea că fiecare sat din România trebuie să aibă până la 1 ianuarie 2016 apă potabilă și canalizare, în lipsa acestei componente importante a vieții urmând a se plăti 50.000€ pe zi amendă.

Părinții mei s-au pensionat și s-au mutat înapoi în satul și casa natală, undeva în Giurgiu. Casa originală, din paiantă, a început să cadă, așa că a fost dărâmată și construită alta în loc. Așadar, sunt oarecum în temă cu situația agriculturii și vieții la sat.

Sunt câteva componente care opresc întinderea utilităților în satele românești, în special în zonele sărace:

 1. casele în sine. în cele mai multe case nu există loc pentru o baie. o chiuvetă poate fi înghsuită undeva, dar o baie are nevoie de cel puțin un spațiu de 2×2. și acest spațiu lipsește.
 2. casele de paiantă. hai să zicem că alipim casei baia. dacă știți cum sunt construite mizeriile astea de case, știți că nu se poate dărâma o bucată de perete prea ușor, pentru a face o ușă spre baie. cea mai bună soluție rămâne, în situațiile astea, intrarea separată. și atunci țăranul se scarpină în cap și zice “păi asta fac și acum, ies din casă și mă duc la căcăstoare, de ce să și plătesc pentru asta”?
 3. banii. la părinții mei în sat au fost inițiat peste 30 de semnături (din 200 case) pentru racordarea la canalizare. după ce s-a pus în funcțiune, doar primarul și încă doi s-au racordat. restul s-au dezumflat când au aflat că trebuie să plătească 20-30 lei pe lună.
 4. secol21. știu că pare incredibil, dar la țară se construiesc în continuare case/vile fără baie la interior. știu, nici eu nu am crezut până nu am văzut. și motivul nu e “cine a mai pomenit căcăstoare în casă”, cum ați fi tentați să credeți, și nici “e prea scumpă vidanja 100 lei la 3 luni”, ci “așa se face”. 4 dormitoare, casă cu etaj, televizor HD, budă în curte și spălat la copaie.

Așadar, când auziți gravități de genul “mor satele” sau “îmbătrânește popendulația”, gândiți-vă și că satul moare pentru că tinerii citesc și aud despre minuni gen apă caldă sau muncă mecanizată și preferă să fie săraci la oraș, unde au apă și căldură, decât la țară.

Iar situația cu gazele e cam la fel. Mă gândesc cu groază câte explozii s-ar petrece de la instalații improvizate de țăranii isteți.

 

taran

“țăran” via shutterstock

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

 1. pai da, fiindcă la țara oamenii se pot lipsi de orice, doar de băutura nu!

  00
 2. paianta nu e un termen pretentios pentru chirpici?

  00
  • Nu cred, din cate stiu chirpici inseamna caramizi pe baza de lut si balegar necoapte, uscate la soare, pe cand paianta inseamna pereti facuti cam din aceiasi materie prima, dar direct la locul faptei.

   10
  • Nu. E altceva

   00
  • Nu chiar. Chirpici inseamna caramizi modelate pe baza de balegar, paie si lut si uscate la soare. Paianta e o tehnica un pic mai complicata, la care peretii sunt dubli, din lemn, si umpluti cu pamant (in fine, cam cu acelasi amestec de la chirpici). Casele din paianta sunt foarte ok ca rezistenta la cutremure, si au o izolare termica buna.

   00
  • NU CHIAR. chirpici este materialul din care se fac niste caramizi, e un amestec de lut, paie, balegar, etc.
   paianta este o structura de lemn, un fel de fagure romboidal.

   00
  • Peretii din paianta sunt facuti din acelasi material ca si chirpiciul, doar ca nu se fac caramizi din el. Se alcatuieste direct peretele din el, prin batatorire. Deobicei se foloseste lut (argila) in compozitie si asta il face foarte tare.

   00
 3. NOU
  #10

  Ce legatura are infrastructura cu cat de bogati/saraci sunt locuitorii ? Ea trebuie sa existe iar locuitorii sa decida daca vor sa se racordeze sau nu.

  10
  • Pentru ca infrastuctura trebuie si intretinuta dupa ce este construita. Si cineva trebuie sa si plateasca pt utilizarea infrastructurii/utilitatilor. Cand lansezi un serviciu (utilitati) te intrebi daca ai si destui clienti pe piata respectiva (satul romanesc).
   Ca sa fac o paralela: tu vezi oportuna deschiderea unei reprezentante Tesla in Romania?

   00
 4. La tara nu e neaparat nevoie de apa curenta , sau de cacastoare in casa. Asa ca de ce ar plati omul un serviciu de care beneficiaza acum gratis? Doar pentru oleaca de confort?
  Iat cu gazul , poate tot atatea explozii cate la oras.

  00
 5. Care’i ma directiva aia de care nu a auzit nimeni?

  00
 6. eu nu pot sa cred punctul 4. Adica…cred ca exista dar vreau sa cred ca nu :)

  00
  • Cum să nu. Să vezi când sapi o fundație și vin vecinii să te întrebe de ce-o faci așa de adâncă (cum a zis proiectantul, după analiza solului), că ei au casa (de chirpici) pusă pe niște bolovani mai mari și a ținut destul de bine, s-a lăsat scara de la intrare și s-a spart pe jumate, da’ intră prin spate.

   00
  • pai da. Aia batrani stiu ei mai bine

   00
 7. N-ai cum să transformi satele românești în townshipurile americane peste noapte, doar trântind canalizare printre noroaie și balegă de vacă. Lipsesc banii, lipsește educația.
  Ai mei, de exemplu, oameni trăiți la oraș, au făcut baia în „casa mare”. Așa e, pe la noi, prin județul Buzău: casa în care stai, și casa mare (un fel de casă „bună” pentru oaspeți). Deci baie, cu cadă, duș, instant, butelie, cablu tv, telefoane mobile, fântână și motor cu care trag apa. Și totuși, anul trecut s-a tras și apă în comună.
  Lupta pe care o duc cu ei e să-și pună și net. Li se pare că 40 de lei pe lună doar pentru net, e mult. Și e, pentru că AKTA profită de monopolul pe care îl cam au pe acolo, dar asta e, când Vodafone are semnal doar când bate vântul, deși harta lor mincinoasă arată 4G.

  00
 8. 5. E făcută canalizare, lumea ar vrea, dar nu poate. În sat la mine am canalizare pe la poartă, dar nimeni de pe stradă nu poate s-o folosească, pentru că e mai sus decât casele de pe margine.

  00
  • @Danyzus: Gandesti superficial. Multe cazuri cu teren in panta. Soseaua e mai inalta decat curtile de pe una sau ambele margini. Mai grav e cand diferenta de nivel e semnificativa. Si se poate face racordul , dar implica , un camin in curtea cu pricina si o pompa submersibila de ape murdare cu plutitor care sa urce mizeria in sistemul public de canalizare.

   Personal, daca se ajunge la asta , gandesc ca e mai ok sa iti faci fosa mare cu drena de apa filtrata prin gradina si cu un cost nu fantastic fata de costul de racordare , iti rezolvi problema singur si nu mai e nevoie de abonament lunar. O data la 1 an – 2, in functie de marimea primei camere de filtrare a fosei , vidanjezi.

   00
  • Nu-mi spune, au pus canalizarea pe stalpi? Sau pe garduri? Solutia: se muta WC/baie direct in pod :-)

   00
 9. si nu stiu cum aia inapoiatii care se caca in curte si se spala la lighean traiesc mai mult cu vreo 10-20 de ani decat aia de la oras care au apa calda permanent si WC-ul in casa.
  cum o fi mai bine ?

  00
  • da, anii de la final, cei mai buni…

  • NOU
   #27

   @iödi O sursa ceva ? Sau ti-a zis un vecin cand va spalati reciproc pe spate in lighean ?

   00
  • @funchi+spanchi, daca vrei o sursa care sa iti arate cat esti de prost poti folosi o oglinda.

   00
  • NOU
   #29

   @iödi vroiam sa iti dau plus… dar o oglinda ar arata cat de urat sunt nu cat de prost. uite sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Oglind%C4%83

   00
  • daca e adevarat ce zici, nu e din cauza ca se caca in curte si se spala la lighean, ci ca, de voie sau nevoie, astia de la tara sunt nevoiti sa faca miscare in mod constant. aia de la oras o dau in alcoolism si uitat cronic la televizor, cel mult se duc cu autobuzul (la care au gratuitate) pana la piata si inapoi sau pana la magazinul de colt, in timp ce aia de la tara mai trebui sa dea o coasa, sa faca o capita, sa praseasca niste popusoi, sa scoata niste cartofi, niste pateu, activitati care-i mai tine in viata.

   10
  • @perkele
   si mai ajuta si netraitul in gaze de esapament etc.

   00
 10. Nu stiu daca acel obiectiv s-a realizat peste tot, dar la mine la tara in Apuseni s-a tras pana la intrarea pe proprietate (fiecare proprietate) canalizare si apa potabila si este si proiect de gaz, acesta din urma facut la cererea primariei… care nu s-a realizat pentru ca nu e cerere de racordare, majoritate prefera incalzirea pe lemne, plitele electrice sau buteliile de gaz.

  Pe proprietatea ta tu raspunzi. Cei care au facut lucrarile au intrebat pe fiecare daca vrea racordarea la casa propriu-zisa si cine a zis ca da au primit estimarea de pret. Unii au facut, altii nu. Dar posibilitatea e acolo. Dar infrastructura exista.

  00
 11. Si eu zic ca trebuie mai intai sa existe aceste utilitati , sa treaca pe la poarta omului, si daca el decide ca nu vrea sa se spele si merge pe pricipiul „pai ce, nu ma spala ploaia”, sa nu se racordeze. Poate pana la urma vede la vecinul cam cum e sa fi civilizat, si se prinde ceva si de el. In acest fel, nu mai este ingradit nici dreptul celui care chiar vrea sa scoata putin capul in lume.

  00
  • „Si eu zic ca trebuie mai intai sa existe aceste utilitati , sa treaca pe la poarta omului”…. pai daca stai, taci si astepti sa iti treaca pe la poarta…… iti meriti soarta cu cacastoarea in fundu curtii…..

   00
 12. Salut!
  Auzi, dar ar fi prea de tot să existe o hotărîre de consiliu local care să permită construirea de case doar dacă au în proiect căscătoare la intern? Sau dacă-s deja construite fără, vroe scutire de impozit dacă își fac în anul respectiv? Sau e atentat la dreptul omului asupra proprietății?

  00
  • Da ar fi de cacat.
   1. Atat timp cat salariul minim pe economie este 1000 de lei, e de cacat sa-i impui omului normele minimale abuzive de 52 mp pentru o locuinta cu 2 camere si alte mizerii. Ca si cum l-ai condamna sa stea in strada.
   2. E absolut abuziv sa intervii in viata omului si sa decizi tu pentru el de ce are nevoie.
   3. Nu confunda satul ( aka rural) cu urbanul. Viata urbana orbiteaza catre aspectul economic si implica rotirea proprietatilor in mod uzual etc. Deci cand construiesti o casa desi o construiesti pentru tine ea face parte din patrimoniul imobiliar al urbei, practic , cand te plictisesti tu se presupune ca ar trebui sa se poata muta altcineva in locul tau. In rural, schimbarea proprietatii se produce adesea succesoral si nu e nevoie de asa ceva.
   Pe scurt nu inteleg de ce va tufe grija asa de altii, ca vorba aia , nu stati in bloc cu ei.

   00
 13. ti se pare ca traiesc mai mult pentru ca la 60 de ani arata de 90

  00
 14. Județul Călărași, o comună oarecare la drum european.

  Casă + etaj + mansardă, douăzeci de metri lungime la șosea, douăzeci de metri lungime în spate.

  Buda este în fundul curții, dar parcarea este subterană.

  Proprietarii locuiesc 11 luni pe an în America.

  00
  • poze sau coordonate gps, te rugam!

   00
  • Stai stai stai, vrei sa zici ca in luna aia ei vin in romania ca sa se cace in curte???? Wow…

   00
  • Se kk in curte din considerente practice. Spre exemplu o familie de langa mine are casa cu toate utlilitatile necesare, dar ei sunt mutati in Italia si vin o luna pe an, vara, in tara. In prima iarna au crapat tevile de la canalizare din cauza ca a inghetat apa in ele. In primavara au avut inundatie continuu timp de cateva saptamani, deci distrugeri si factura imensa la apa.
   Nu merge casa cu canalizare care sa fie locuita doar ocazional.

   00
 15. zi libera pt grammar nazis? casa o fi ea originala, dar intai e originara…

  00
 16. NOU
  #44

  Nu stiu daca chiar s-au dat amenzi, in satul meu care-i destul de marisor si popendulat in mare parte de oameni mai tineri inca nu s-a instalat canalizarea, desi cum ai spus si tu, trebuia sa fie pana la 1 ianuarie, in schimb s-au asfaltat toate drumurile, ceea ce mi se pare perfect.

  00
 17. NOU
  #45

  Mers anul trecut la eveniment internațional al companiilor de distribuție apă desfășurat loco. Prezentat soluție software pentru contorizare apă. Targetat companii românești de utilități. Întrebat stânga-dreapta cum merge treaba cu tras rețele de distribuție apă, canalizare, tehnologie apă. Răspunsuri.
  Banat și Ardeal: am început să ne facem mâna, se mișcă, mai durează, autoritățile locale procupate să curgă apa, cel puțin declarativ.
  Oltenia și Muntenia: ceva proiecte realizate care nu funcționează, cumparat pompe mai mari decât toată capacitatea de consum a comunei, cumparate alte pompe, defectate în prima săptamână, lăsat așa, mai vedem.
  Moldova: proiecte mai deloc, excepție notabilă – companie de tehnologie a apei bazată la Botoșani, cu contracte în țările arabe.
  Dobrogea: e secetă, n-avem apă, ce să facem cu canalizarea.
  București: să trăiești. Vino cu cerere cusută la dosar și discutăm.

  00
 18. Zoso,

  Daca ai doar experienta Giugiu nu poti sa generalizezi.
  Ca idee se baga apa si canal simultan cu: se da amenda cine mai infesteaza apa freatica cu fose sau bude. Daca are alternativa nu are ce sa comenteze.

  daca stai sa-i intrebi trec secole, civilizatia se face si cu coercitie.

  se stie ca cel mai mare dusman al taranului roman este tacsu, ala „totdeauna stie mai bine”

  00
  • @vectrapxi cam cum generalizezi tu , de exemplu.

   Ca idee se baga apa si canal simultan cu: se da amenda cine mai infesteaza apa freatica cu fose sau bude.

   1. Fosele septice nu infesteaza panza freatica. Doar cele construite impropriu si exploatate necorespunzator.
   2. Daca le bagi apa , ce treaba mai ai de panza freatica , care reprezinta primul strat de apa , e de infiltratie si in mod normal e foarte vag caracterizat ca fiind potabil. Sa zicem ca totusi merge, pentru o planeta mai sanatoasa.
   3.Tu presupui ca aia care refuza conectarea sunt aia care au atatia bani cat sa ii doar msdos de o amenda. Aia te ia ei de guler sa le tragi teava mai repede. Aia pentru care canalizarea nu are sens sunt aia pentru care nu are sens sa isi faca wc in casa, ca nu au unde si nu au bani. Si daca ii strangi cu usa, presupun ca or sa zica ( daca au sa-ti dea 30 de lei pe luna) , bine ma , trage canalul in curte. Si-or sa isi faca o buda pe el.
   Iar cu apa curenta… P-asta nu poti s-o impui. De exemplu, in satul meu
   s-au chinuit sa traga apa curenta intr-o zona a comunei unde unde fiestecare are un put in curte, iar apa e la cca 7-9 metri adancime ( panza aia freatica). Lumea momentan se bucura, ce nu stiu ei e ca va fi mai scump sa se racordeze decat sa isi monteze un sistem „hidrofor” ( fie el cu pompa submersibila plus alte detalii tehnice in care nu intru aici) .
   Bineinteles, la fel ca multi altii , mi-am rezolvat problema singur , am apa cacalau si sunt in proces de a construi o retea pe sub toata curtea si gradina.
   Ca si altii, ca nu sunt vreun special. Ca idee, cred ca circa 30% din casele din zona unde s-a tras apa ( eu nu sunt in zona aia ) si-au creat deja un sistem propriu de apa curenta.#dedreapta, cum ar zice mircea badea . Nu vad cum si de cear dori sa se racordeze la sistemul public.
   Nici nu vad cum si de ce ai dori sa le impui asta. Si nu , nu tata s-ar opune apei curente. Lui i-ar fi comod , desi si-a facut si el singur.

   ca cel mai mare dusman al taranului roman este tacsu, ala “totdeauna stie mai bine”

   Asta e un cliseu furat dintr-un articol de agricultura care aici nu se aplica.
   Dusmanul taranului roman e saracia. Du-te tu si construieste-i o baie unuia sa vezi daca te opreste tac’so. Daca nu cumva sunt rromani , caz in care te vor bate cu biciul de sarma inghimpata ca ai avut o asemenea idee. Asta legat de cine isi mai construieste acum vile fara WC in casa.

   00
 19. Cînd te speli doar o dată pe săptămînă, parcă n-ai mai considera oportună investiţia într-o baie.

  00
  • o data pe saptamana? da ce bah, te crezi in germania? La paste si la Craciun!

   00
  • Doar la nastere si la inmormantare cum faceau nemtii pe vremea cand ii vizita Ibn-Battuta,un arab,care se minuna de cat de inapoiati si necivilizati sunt.

   00
 20. Mogosoaia, toate conditiile: electricitate, net, gaze, canalizare si apa curenta, toate evident contorizate. lumea s-a prins ca in cazul apei curente, spre deosebire de restul utilitatilor , nu poate fi oprita in caz de neplata si ghici ce? de ani de zile , peste 80% dintre locuitori nu au platit apa (2 lei mc) , vin cei de la primarie si le lasa somatii peste somatii, si toti rad, ca stiu ca nu au cum sa o opreasca individual, la fiecare casa care nu plateste

  00
 21. Comuna din Dolj,realizat retea apa,hidranti pe strazi din 200 in 200 de metri,canalizare nu.Am sarit in sus debucurie si am fost nr.3 care m am racordat.O luna a fost super,apa 24/24.Dupa o luna,apa dupa cheful celor care dau drumul la pompe,adica apa maxim 2 ore pe zi,presiune cam cat se pisa un bebelus.Solutia finala s-a numit hidrofor la fantana si fosa septica(24mc) in curte si m-am pisat pe civilizatia primariei.

  00
 22. Nu se inghesuie? Eu cred ca din contra. Cel putin in situatia pe care o cunosc eu in judetul CL, aproape toti au „bagat” apa curenta pentru ca e rost de bani.Exista sau cel putin au existat fonduri de dezvoltare rurala in acest sens.

  Problemele sunt multe:
  1.banii- dupa cateva luni cand au vazut cat costa unii nu au mai platit.Pur si simplu. primaria- care a facut „proiectul” cu bani bani prin nus’ce programe cu firme , bineinteles , agreate, nu are capacitatea de a gestiona reteaua.
  S-a ajuns la situatia absurda in care primarul/viceprimarul umbla pe la datornici prin sat sa ii ameninte cu deconectarea de la retea/executare silita; evident datornicii nu numai ca voteaza, dar unii dintre ei stau cu furca la poarta pe principiul „nimeni nu intra la mine in curte”.Evident , politie, amenintari, scandal,etc.
  2. Banii- imediat cand au vazut cat costa, au aparut cativa „meseriasi” care contra unei sume modice iti modifica contoarul de apa „ca sa platesti mai putin”
  3. Banii- primaria trebuie sa plateasca toate aceste pierderi de la 1 si 2
  4. Banii – Ca sa nu mai plateasca aceste pierderi, si sa elimine 1 si 2 primaria ar dori angajeze o firma de distributie – apanova x- care sa faca acest serviciu . Evident costurile pentru cei care platesc, vor creste. Apanova x insa, nu prea doreste sa intre pe aceasta piata , pentru ca sunt probleme/costuri multe si consumatori care ar dori/putea sa plateasca putini.
  Concluzia personala este ca acest serviciu de alimentare cu apa, in unele sate, este pur si simplu un lux pe care marea majoritate nu si-l permite; iar din cauzele de mai sus sufera si cei care au bani si prefera solutiile alternative (put in curte/ hidrofor) care te scutesc de batai de cap.

  00
 23. O tara de retarzi: tarani cocliti, proprietari de vile in camp imbecili, plus soferi care o baga in viteza si trag frana de mana dupa ce opresc. Corolarul unei analize sociologice de mare perspectiva.

  00
 24. Eu cred ca judecati prea dur, fara sa cunoasteti in detaliu situatia. Oamenii aia nu-si permit sa plateasca aia 30 lei pe luna canalizare. Chiar nu-si permit. Acolo, pentru 30 lei mincesti o zi de cand rasare soarele pana la apus. Munca fizica. Nu poti sa vii peste ei cu facilitati legate de confort, dar sa nu ajuti sa-si creasca veniturile. Acolo se produc alimente sanatoase, dar oamenii sunt nevoiti sa le vanda pe nimic pentru ca interesul unora e sa consumam din import. Sunt oameni care traiescu cu 2-300 lei pe luna. Va provoc sa faceti si voi asta. In plus, da exista o anumita lipsa de civilizatie care vine din lipsa de informare la care nu au acces precum cei de la oras. Desigur, sunt si betivi si lenesi, ca pe oriunde, dar asta nu scuza mistocareala pe care o faceti aici unii baietasi de cartier. Voi toti sunteti urmasii unor oameni care au fost candva exact ca cei de care vorbiti acum. Pacat!

  00
 25. Hai sa fim seriosi…. In orice casa taraneasca se poate amenaja o baie cu wc cu conditia sa fie apa curenta si canalizare in curte iar astea trebuie sa le faca Primaria / Guvernul, preferabil din bani publici / fonduri europene, fara sa mai buzunareasca tzaranii. Intr-adevar WC-ul din fundul curtii e mai practic, dar oamenii, daca isi vor trage apa in curte, vor dori si buda moderna, o sa vedeti.

  00
  • Bunicu’ a avut apa in curte (nu in casa) si buda in fundul curtii toata viata (si asa e in multe sate). Vecinii au apa in casa si folosesc buda din curte pentru ca vidanja costa.

   00
 26. Undeva in Giurgiu…suna ciudat…parca ti-ai fi parasit parintii!

  00
 27. cu tot respectul fata de parintii tai si fata de oamenii din sat am o curiozitate. Daca se strangeau semnaturi sa se „bage net ” wi-fi in toata comuna cate se strangeau ?

  00
 28. „țăranul se scarpină în cap și zice “păi asta fac și acum, ies din casă și mă duc la căcăstoare, de ce să și plătesc pentru asta”?”

  Raspuns: buda cu canalizare nu pute asa rau ca aia cu groapa simpla si, deci, poate fi amenajata in apropierea casei, eventual poti gandi cumva o anexa care sa includa si buda. Buda cu groapa trebuie facuta, vorba poetului, „in fundul curtii” ca altfel nu poti sta in casa de miros.

  Problema e cea pe care am spus-o mai sus: baia trebuie cumva incalzita, altfel ingheata in iernile foarte reci. Si mai e problema dusului.

  00
 29. Opai p**a Vali ai mei tocmai anul trecut și-au băgat WC în casa și bătrânu tot afara merge la WC deadracului zice ca nu se poate c*c* în casa.Si asta la oraș nu la sat tata.Nu sa gândit ca nepoți nu o sa vrea sa meargă afara la – 24 grade pe WC. De o sa am probleme cu prostata vreodată îl blestem cate zile mai are.

  00
 30. Eu am o alta curiozitate referitoare la aceste utilitati. De ce zicem: (inter)net, electricitate, apa, canalizare – toate la singular, dar gaze e la plural?
  Nu inteleg, prin teava aia mai circula si altceva in afara de metan? (bine, si mercaptan, dar totusi)

  00
 31. Parerea mea e ca e vorba de bani. Omu a trait si fara atata timp si vine un anonim sa-i zica ca poate sa faca si altfel, dar sa plateasca. Omului evident ca nu-i convine, fiind de la tara e obisnuit sa stranga cureaua pentru zile negre, nu are card de credit sa-si scoata oricand bani sa-si plateasca utilitatile. Eu din ce am vazut la tara nu e vorba de aia cu vile ci de casele de chirpici care adopastesc niste batrani cu veniuri mizere.

  00
 32. Trebuie sa se mai amane acea directiva cam 10, max 15 ani. Cam jumate din sate banui ca se vor muta in cimitire, e o popendulatie imbatranita rau si nu ai cum sa-i mai schimbi. Apoi o sa devina viabila treaba cu canalizarea in ce ramane.

  00
 33. Pai dacă le bagă apă curentă, cui mai împart ei găleți și pixuri în campaniile electorale?

  00
 34. Stai , stai, stai. Ce spuneti dumneavostra in articol e corect, dar nu e valabil pentru toate zonele tarii. In comunele unde am lucrat, in Tulcea, toate casele erau racordate la apa potabila, o comuna are sistem de racordare la gaze (am avut cereri de racordare si de la oameni de 80 de ani), aproape toate aveau canalizarea in diferite stadii de aprobare sau dezvoltare, incluziv cu sistem de vidanjare, iar aproximativ 70 % din autorizatiile de construire pe care le-am semnat pentru case, proiectele aveau baie in casa (ale cetatenilor cu media de varsta 35 de ani). A avea baie in casa, e considerat un lucru desirabil. In toate Regulamentele de urbanism se mentioneaza clar ca nu ai voie decat cu buda vidanjabila, conform legii, dar nu se respecta de toata lumea, iar vina e a primarilor, ca nu vor sa amendeze popendulatia, sa ma stea la birou inca 4 ani. Amenzile sunt consistente, dar numai primarul poate da dispozitie pentru amenzi.

  00
  • Care comune din Tulcea? Citeva exemple ar fi foarte utile.
   Eu consider ca daca ar fi canalizare in comuna unde am o casa batrineasca, mi-as muta rezidenta acolo. Insa, primaria zice ca face nu stiu ce studiu care completeaza nu stiu care alt studi samd. Adica, „vinare de vint” cum ar zice poetul.
   Personal, cred ca un sat cu canalizare ar atrage multi oraseni sa traisca in liniste si la aer curat, insa canalizare ramine un enorm deziderat si nu stiu daca voi prinde asa ceva in viata asta in „Romania lucrului bine facut”

   00
 35. Lipsa de educatie sau bani a unora din pacate trebuie suportata si platita de altii. Caz real la noi intru-un sat langa Bucuresti majoritatea continua sa foloseasca wc vechi la limita de hotar sau sa faca fose neconforme [fara fund sau cu fund betonat oarecum], asta inseamna pentru noi cei din jur foarte multi bani la analize periodice ale apei si investitie in statie de purificare. Am fost si am facut cateva reclamatii dar primarul spune ca nu are ce sa le faca daca nu au bani…

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube