Informare. Doar un pic.

ignorant

După cum zicea tata Sârbu la o şedinţă, suntem ţara care are cele mai multe televiziuni şi cele mai multe ziare din Europa, raportat desigur la numărul de locuitori. În atare situaţie, ar fi fost cel puţin util, dacă nu obligatoriu, ca fiecare om să pună mâna cel puţin o dată pe lună pe un ziar serios, pentru a se informa cu privire la situaţia ţării. Un efort pe lună, pentru a afla lucruri care nu se publică în tabloide, gen cursul euro, starea economiei, politicii, agriculturii etc.

Simplu.

Să nu faci asta se cheamă indolenţă. Să nu îţi pese ce ţi se poate întâmpla, la fel, prostie plus indolenţă. Căutarea unui ziar în care se publică starea companiei la care lucrezi sau industria în care activează firma ar trebui să fie o datorie civică, alături de încasatul salariului.

Soţia unui coleg de-al tatei lucra la o fabrică din asta mare, cu sute de angajaţi. Prin 2003 au trimis-o în somaj tehnic 6 luni. După aia încă 6. Şi încă 6. După aia i-au spus că firma a dat faliment. Era tare necăjită, că se obişnuise să stea degeaba acasă şi să vină banii. Nu s-a gândit o clipă să întrebe pe cineva care se pricepe care e treaba. Nu. Nu era treaba ei.

Cam aşa şi cu oamenii care au fost surprinşi de criză în 2008 şi 2009, deşi cine avea urechi de auzit ştia ce urmează să se întâmple. Cine nu ştia făcea în continuare credite şi cheltuia banii ca şi cum ar fi fost Crăciunul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. Ei… se intampla si la case mai mari. Multi mai mari. Ca Palatul Cotroceni asa. :P
    Deci… daca aia, motzu, „nu s-au prins”… ce rost mai are sa ai pretentii de la aia nåtângi?

    Ce aiurea si cu politica asta. Mereu poti gasi exemplificare din randurile ei.

    00
    • @.pm: pai, aia de ne conduc nu aveau treaba să se prindă. eu merg pe principiul ca fiecare om trebuie sa isi vada interesul. daca te lasi pe mana autoritatii, iti pierzi banii la fni sau bir.

  2. NOU
    #3

    Eu credeam că și în 2008 și 2009 a fost Crăciunul. Pe la sfârșitul lui decembrie parcă. Sau a fost prin august?

    00
  3. Calvin & Hobbes! Absolut genial! Nu cunosteam acest citat plin de intelepciune al lui Calvin!… Din pacate, nu prea cred ca e cunoscut in .ro aceasta banda desenata!…

    00
  4. presa in romania s-a facut nu neaparat pt a informa poplatia dar pt a putea santaja Statul/Puterea si a scoate un ban
    E o industrie care a putut sa se dezvolte pe piata romaneasca din ultimii 20 de ani. E oricum mai usor decit sa faci mecanica fina sau IT.
    Asa ca te faci ca scrii (substanta nu prea multa) si in rest „pac cu revolutia”

    00
  5. @zoso ai oarecum dreptate. Dar trebuie sa recunosti ca e putin cam greu de gasit o baza solida de ghidaj in conditiile in care pana si statul tau da gres. …mai ales ca nu e un exemplu singular pe plan international. Ce as desprinde ca lectie din anii astia, ce tocmai au trecut… e ca nu-ti poti pune toti sacii in aceiasi caruta. Ce acum arata bine… maine poate sa fie o mare tzeapa. Efectiv nu poti avea incredere in NIMIC.

    00
  6. In ianuarie 2008 ma uitam cu mirare la ce se intampla in USA si imi spuneam ca nu se poate intampla asta si la noi, pentru ca acele publicatii serioase de la noi, ne asigurau ca economia, sistemul bancar, duduie. In ignoranta mea imi spuneam ca nu sunt multe investitii americane la noi si ca orice s-ar intampla supravietuim, fara sa vad efectul de domino, fara sa stiu ca noi, romanii, produceam majoritar cu investitii straine nu cu investitii proprii. A trebuit sa vina o norma BNR din octombrie 2008 ca sa imi dau seama ca totul s-a terminat. Acum nici nu are rost sa mai asteptam ceva, pentru ca raul s-a produs si toata lumea sta cu ochii pe publicatii serioase despre starea natiunii, doar doar se va vedea un semnal pozitiv. Intre timp asteptam…ce? nimeni nu stie.

    00
  7. @.pm: uita-te la data acestui documentar https://zoso.ro/maxed-out-hard-times-easy-credit-and-the-era-of-predatory-lenders-2006/
    eu mi-am facut datoria, m-am informat despre ce e vorba, mi-am alertat familia si apropiatii sa nu faca cheltuieli nesăbuite. cred ca se putea evita mult din rahatul personal (nu vorbim de cel global) in care sunt unii daca aveau pe cineva care sa le spună care e treaba.

  8. Eu cred ca nu ai fost atent cand ai pus una langa alta o foaie din Libertatea si una din Ziarul Financiar :). Ai vazut cate poze are unul si cate are celalalt? Cu cititul e greu, pierzi timp daca e scris marunt, ca in articol si mai trebuie sa si craniezi putin la ce ai citit. Asa, cu pozele e usor, doar te uiti la ele. Eu chiar am vazut oameni care aveau oaresce probleme in a citi cursiv, nu mai spun de tras o concluzie dintr-un articol de presa

    00
  9. Foarte bine punctat. Un fel de cos de la mijlocul terenului de baschet :D
    Ideea e ca aia prosti care iau de-a gata maniplarea si reclamele e clar ca nu aveau cum sa nu fie luati prin surprindere. Tocmai de asta reclamele la TV sunt idioate… pentru ca sunt facute pe intelesul target-ului asta de care vorbeam mai sus. In unele reclame la masini de peste 12.000 de euro vedeam acum un an la cele cateva dotari ce apareau scrise pe TV, pe langa abs, esp etc., era trecut si „radio cd”. E mai usor sa faci afaceri dand tzepe decat sa te lupti calitativ cu concurenta. Prostesti prostimea… pleonasm si redundant, dar si asta e o nisa. De aici si tabloide si reclame tampite la masini si alte bunuri de valoare.
    Uite reclamele de acum… 1 euro pe zi si ai logan, 10 euro pe saptamana si ai skoda fabia etc. De ce pun astia costul pe zi sau pe saptamana al leasingului? Ca Gigel percepe ca e ieftin… si se baga. Si Gigei sunt multi si vor multe. Doar Gigel se mandreste cu noul lui logan sau mai stiu eu ce… desi mai are de platit la el 10 ani.
    Te felicit pentru atitudinea ta de a vorbi despre economii, despre faptul ca vrei sa-ti iei masina cu banii jos si altele.
    Gigel ar zice ca esti fraier ca pui poze cu audi ala sportback sau de care ziceai ca il vrei… si ca nu ti-l iei deja… in leasing/rate. Dar gigel zice asta in timp ce injura bancile ca ii dau sms-uri legate de creditul lui pentru perdele.
    Si daca nu venea criza nu era normal sa ne bagam cu totii la rate. Si in mare p-arte d-asta a venit.
    Sper sa continui cu posturile de educatie economica, pentru ca dupa zf, mereu trec pe la tine prin ograda.

    00
    • @Radu: intre timp am renuntat la a3 si mi-am achizitionat un reno megane, an2008, full options. tot din economii :)
      nu ca as fi fost eu prea destept, ci pentru ca am fost atent la ce spuneam unii care au niste milioane prin conturi.

  10. NOU
    #12

    adica o fabrica este mare daca are sute de muncitori? si daca ar avea cateva mii cum ar fi?

    00
  11. Cu cei de la putere care nu s-au prins cum ramane?

    00
  12. @Zoso: e bine si ce zici tu, dar sunt destui cu credite gen casa sau masina care si le-au facut inainte de a incepe criza in afara si astia nu aveau ce sa mai faca acu 2 ani. :)

    si nu ma refer la aia cu Q7 sau masini scumpe… nu. ma refer la aia cu credit de 12000 euro pt masina sau pt casa de 6k

    00
  13. NOU
    #15

    Ce pot sa zic? Unii prefera sa traiasca rupti de realitate, in coltul lor de lume. Tot ce urmeaza sa li se intimple (pe linga ce li s-a intimpat deja) este in intregime vina lor.

    00
  14. @zoso Foarte tare :) Eu momentan strang bani ca sa-mi iau o masina… si momentan am un matiz de 10 ani luat cu vreo 600 de euro de la un vecin. Cum ar fi, da… asta e „valoarea” mea acum, un matiz vechi. Dar macar are servo, aer, geamuri electrice etc. Si la ce vad in jurul meu… sunt din ce in ce mai tentat sa trag de matizul asta mai mult de 1 an cum imi propusesem initial si sa am o masina varza dar niste „cash”. Oricum, iti dai seama ce looser sunt ca nu imi iau si eu macar un logam cu 1 euro pe zi, nu? :D

    00
  15. te complici. ia-ţi direct un A6 în leasing, să nu rămâi fraierul cartierului

  16. Nu, merci :D Am un prieten care acum doi-trei ani a luat nu stiu… A4 parca… cu vreo 13.000 si l-a vandut peste un an cu 6.000.
    Adevarul e ca da, la un A6 chiar ar avea o legatura cu cartierul… ca nu o sa mai am bani sa-l misc din parcare, deci voi fi jmeker in cartier, la propriu :))

    00
  17. NOU
    #19

    Eu nu am cheltuit ca nu am avut de unde. E mai sigur asa nu zoso?

    00
  18. Trebuie să mă lămureşti cu două lucruri: cine este „tata Sîrbu”? Ştiu un „tata Sîrbu” dar acesta este numit aşa numai de cei apropiaţi lui, adică cei din sistem. Dacă nu eşti din sistem ar fi frumos din partea ta să-i zici „domnu’ Sîrbu”, dacă e vorba de Sîrbul despre care-ţi vorbesc eu.
    Şi nelămurirea numărul doi este legată de faptul că în articol spui:
    Cam aşa şi cu oamenii care au fost surprinşi de criză în 2008 şi 2009, deşi cine avea urechi de auzit ştia ce urmează să se întâmple. Cine nu ştia făcea în continuare credite şi cheltuia banii ca şi cum ar fi fost Crăciunul.
    iar în comentariul numărul 8 spui:
    cred ca se putea evita mult din rahatul personal (nu vorbim de cel global) in care sunt unii daca aveau pe cineva care sa le spună care e treaba.„.
    Contrazici ceea ce zici în articol şi îi jigneşti pe cei din familie sau apropiaţii care, după cum zici tu, ar fi nişte dobitoace care nu ar fi înţeles că se apropie năpasta, noroc cu tine. Nu ar fi o problemă chestia asta, crezi ce vrei despre pulimea din jurul tău şi chiar şi despre cei mai îndepărtaţi dar am văzut că ai o plăcere nebună să spui despre oameni care chiar au probleme financiare că e numai vina lor. Tu singurel ai recunoscut că eşti cel care a tras semnalul de alarmă în familie, dar dacă restul poplaţiei nu a deţinut un astfel de geniu în familie? Cum mai poate fi o informaţie credibilă dacă ea nu vine din surse credibile? De ce ar crede pulimea în filme documentare şi nu în bîrfa de la colţu’ scării? Trebuie să recunoşti că nici chiar Zoso nu s-a prins că va fi nasol şi nici chiar Zoso nu are habar că e doar începutul.
    În altă ordine de idei… eu mi-am luat măsuri de precauţie şi tot varză simt că am ajuns, ne-am întors în timp 10 ani de zile într-un singur an. Îţi dai seama unde o să fim la anul? Îţi spun eu: nici nu-ţi poţi imagina, cît ai fi tu de Zoso!

    00
    • @Meneopol:

      1. atunci cand ai 3 coaie, ii spui cum vrei tu.

      2. ma referam la rahatul fiecaruia. unii au ajuns rau de tot.

      3. sunt mai multe niveluri de varza. una e sa te prinda cu armura pe tine si alta e sa prinda cu chiloţii in vine, fără nişte economii si cu credite căcălău.

  19. The evidence of this is made graphic by the collapse of the housing market. Untold thousands of American homeowners are homeless and bankrupt because of something called, with a certain poetry, „predatory lending.” In some circles, they are blamed for their own misfortune. Jim Cramer screamed on CNBC that the financial collapse was the fault of „shiftless homeowners” who bought mortgages they couldn’t afford. It didn’t occur to him that banks should not have been encouraging the sale of those mortgages. In the days before deregulation, it was very hard to get a mortgage from a bank that didn’t believe you could make the payments. It recent years it was hard not to get one.

    dintr-un articolscris de Roger Ebert despre documentarul Inside Job. Ce vreau sa spun este ca riscam ca cei cu adevarat vinovati sa scape nepedepsiti.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube