Industria de mase plastice plânge a pagubă…

Am fost la Hornbach să iau niște chestii de-ale gurii: un cablu și două prize (apropo, au apărut prize maro, pentru că negru e prea mainstream). M-am uitat pe etichete, toate sunt produse în Germania. Toate. Pentru că noi nu putem să facem nimic care implică plastic, și asta încă din 2009, când puteam să facem pâlnii și bouncere la grămadă…

plastice

…dar nu putem să facem nici măcar niște amărâte de lighene pe care lumea să vrea să le cumpere. Dar știți ce? Toți producătorii se plâng că românii nu cumpără produse românești, dar unul n-ar pune mâna să facă niște studii de piață și să afle de ce nu le cumpără și ce ar vrea să cumpere.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Scrie în germană pe ele dar sunt făcute în China sau în Turcia.

    00
  2. Zoso fara suparare,da numai fraierii se duc sa cumpere de la Hornbach.Ai magazine jdemii care sunt cu produse si preturi normale,tu te incapatanezi cu horbahul.

    00
  3. ceva de baut n-ai luat? :)

    00
  4. De-ar fi asa simplu cum spui, multi-milionar te-ai face.

    Prin natura activitatii am de a face cu IMM-urile din productie
    Am cunoscut firme care produceau si prize si cabluri si ligheane.
    Toate au dat faliment iar in cel mai bun caz s-au reprofilat.
    Cand tu lucrezi cu taxele la zi si produci ligheanul cu 50 de lei
    Apoi vine turcul cu ligheane importate din turcia la jumate de pret, fara sa plateasca taxe. (pe aceasi filiera ca si fructele)
    Cat crezi ca pot rezista pe piata producatorii?

    Apoi a fost si mentalitatea aia retarda a romanilor „tot ce e facut in romania e prost”.

    Si uite asa in magazine gasesti numai marfa proasta made in Turcia, Germania si alte zone cu productie de masa dezvoltata.

    Asta e motivul pentru care la noi vezi prize de doi lei made in Germania sau Turcia.
    Iar in Germania ai sa vezi prize la doi euro made in Romania.

    00
    • oare de ce au romanii mentalitatea ca tot ce e produs in romania e prost si de ce nu face nimeni nimic sa schimbe asta ? … doar intreb

      00
  5. Acum câţiva ani de zile un prieten a făcut cursuri de germană şi a emigrat cu familia. Primul lui loc de muncă a fost la o companie producătoare de electrice, mai ales prize şi întrerupătoare. Fluxul de producţie se desfăşura astfel: scoteau prizele din cutiile în care veneau din landul China. Nu mai reţin dacă veneau gata ansamblate sau pe bucăţi. Ştergeau de pe ele orice urmă de „Made in China”. Cu polizorul dacă era necesar (scris turnat în relief). Apoi le introduceau în ambalaje frumoase cu Made in Germany şi le trimiteau către marile lanţuri de magazine din Europa. Unde oamenii se uită pe etichete şi văd că toate sunt produse în Germania. Toate. Sigur că da. Şi ambalate de o marmotă. Sau asta se practică numai în Elveţia?

    00
    • Chestia asta se intampla de la prize de 0,2€ pana la utilaje industriale de sute de mii de euro.

      Iar pentru cine nu stie,
      al doilea cel mai mare exportator de produse contrafacute din lume, este Germania.
      China e pe primul loc.

      00
    • Priza chinezeasca era materia prima, pe care ei o prelucrau putin si obtineau produsul finit nemtesc 100%. PS: asamblate, nu ansamblate

      00
  6. La fel de bine puteai sa cumperi de ale gurii din Dedeman care e firma românească dacă vrei sa susții firmele românești.

    00
    • Ai dreptate Sandu, dar singurul domeniu la care suntem buni si competitivi sunt cablurile electrice. Ca atare 4 din cele 5 firme de care ai amintit sunt producatoare de cabluri electrice.

      00
    • Producători autohtoni pe partea de aparataj electric avem Insta Focșani, dar mai ales Relee Mediaș, care are o reprezentare bună în magazine cu prelungitoarele și prizele proprii. Dar deh, e mai ușor pentru unii bucureșteni mutați la ţară să bată câmpii de ani de zile în articole cu pâlnia aia decât să se uite și pe la alte rafturi, să vadă că avem de mult timp producători români de mase plastice în magazinele DIY și nu numai.

      00
    • Să știi că nu suntem chiar atâta de buni pe cabluri. Compară de exemplu cablul românesc cu unul italian sau nemțesc. Cuprul lor are calitate mai bună, e mai maleabil, izolaţia e mai bună.

      00
    • Sandule, faci o confuzie. De fapt mai multe.
      Comtec e importator de China, restul sunt producatori. De cablu. Iar cablul de retail ( ce se foloseste in constructiile civile) e pierdere pentru producatori ( toata lumea se bate pe pretul de vanzare de raft, marje foarte mici, necesitate de procesare mare – de la bara de 30 cm diametru sa ajungi la firul de 1.5 mm e cale lunga si consumatoare de resurse), asa incat iproeb, cablel ( si mai putin electroplast) nu prea fac cablu de retail ( cu diametru de pana in 6). Romcab face, doar pentru ca a acaparat piata si datorita volumelor se „mai scoate”.

      00
    • ICME ECAB (Cablel) NU mai este firmă românească. Produce în România, dar este o firmă grecească, cu management grecesc.

      00
    • @BogdanT
      Nu știam. Electricianul spunea că astea de la Comtec sunt românești.

      00
    • „Ai dreptate Sandu, dar singurul domeniu la care suntem buni si competitivi sunt cablurile electrice”
      sa nu cumva sa credeti ca firmele alea sunt romanesti. au fost romanesti inainte de 89. cel putin una de acolo cu care am avut eu de a face a fost cumparata de italieni chiar daca numele este acelasi.

      00
  7. Hai sa nu fim suedeji.
    Cacaturile romanesti COMTEC sunt copi dupa niste turcisme de 2 lei facute in romania.
    Ce se gaseste made in germanica se pisa pe toate saraciile din EsT.
    Numai cine stie cunoaste , restul cumpara intrerupator din piata din 2 in 2 ani ca asa se face…

    00
  8. Apropo de sustinut economia romaneasca, tu de ce te duci la Hornbach si nu te duci la hypermarketul ala cu capital integral romanesc detinut de 2 frati romani? Pe langa asta, acolo vei gasi si prize din plastic facute in Ro la preturi rezonabile :)

    00
    • pentru ca nu au angajați la raft. și am nevoie de ajutor uneori.

    • La cluj au angajati la raft foarte ok

      00
    • Zi-ne și nouă care e hypermarket-ul ăla cu capital integral românesc deținut de 2 frați români.

      00
    • Au si angajati la raft foarte multi, dar ii mai prinzi si ocupati ca nu esti singurul client.

      00
    • in ultimele 3 dăți in care am avut nevoie de un pic de ajutor, 1 sigurnă dată am găsit angajat și a trebuit să îl aștept un sfert de oră ca să termine cu alți doi clienți. pentru că era singur pe 3 culoare.

    • Fa o sugestie la punctul info pentru ca in general ajung unde trebuie si se iau masuri. Sugestie ca la carte ma refer, cu completare in condica & shit. Si ca o sugestie pentru tine, ar fi trebuit sa iei legatura cu un consultant vanzari proiecte pt ca sunt mai motivati si tu aveai un proiect dar asta insemna sa iei majoritatea materialelor de la ei. Ps la proiect ma refer ca il aveai de cand ti.ai luat casa nu pentru cablurile si prizaaceea in sine…

      00
  9. Daca ai studia putin problema in amanunt ai observa ca materia prima este foarte scumpa in Romania fata de Germania si asta datorita faptului ca multe din combinatele noastre chimice au fost inchise prin falimentare sau prin vanzare catre cumparatori fara putere financiara. Vezi oltchim – arpechim … Si atunci o sa intelegi de ce nu se produc plastice la noi ieftin … nu o sa cumpere nimeni produs made in ro daca este dublu la pret fata de cel made in .de
    exista o gramada de produse made in ro de calitate foarte buna si chiar si din plastic insa se adreseaza altor categorii de cumparatori nu celor care vor ceva de 2 lei.

    00
  10. De ce nu cumpara romanii produse romanesti ? :)))) SUNT PREA SCUMPE !
    Una e sa dai 5 lei pe un lighean (made in china) si alta e sa dai 50 de lei (pe unul made in RRomania). Mai ales cand romanii au salarii de 700 lei :))

    00
  11. Cele mai bune prize nemțești erau Gewiss si Febro făcute la Bistrița

    00
    • pana la urma nu conteaza asa mult unde sunt facute ci controlul calitatii in fabrica respectiva si standardele pe care le impune firma mama.
      iPhone de ce nu e chiar o chinazarie proasta , doar e facut in china…?

      00
  12. Prize de calitate: Schneider Electric sau Legrand

    00
    • Tocmai am cumpărat nişte prize duble Legrand. Au holţşurub doar într-o parte a prizei, în cealaltă nu se prinde de perete. Dacă tragi cu putere din capătul care nu este prins, o scoţi din perete.

      00
  13. ba da de ce nu investesti tu niste bani intr-o afacere de produs ceva sa ne arati si la astia mai slab de inger cum se face….

    Ca asa de dat sfaturi toti e buni dupa care mergem la hornbach

    00
  14. Prizele maro au apărut de cel puțin 3 ani. Nu știu de ce. Mie-mi plac cel mai mult alea albe. Dar dacă nu ai de ales și găsești priză maro cu șase poziții, o iei, că nu se mai uită nimeni ce culoare are priza pe care o pui pe UPS. No… Iar Germania rareori face prize („triple”) pe care le comercializează în RO. Și nu sunt tocmai cele mai ieftine ;)

    00
  15. Spune-mi mai mult, vreau sa stiu, simt ca nu imi irosesc timpu citind si scriind comentariu asta. Masinile care faceau aprovizionarea aveau asigura si cauciucuri bune? Chiar nu pot sa ma culc pina nu aflu…

    00
  16. Face ceva cu playerul ala video ca nu isi face resize bine pe telefon

    00
  17. In Romania se faceau multe la Prodplast, langa Obor, dar cum Bucurestiul are nevoie de mall-uri, a fost inchisa fabrica, dezafectata si vanduta pentru constructia unui mall super necesar.

    00
  18. Chiar astazi se incheie Expo Plast 2015 la Romexpo.
    Sa vezi acolo cati producatori de mase plastice sunt romani si cati straini.
    Vreo doi romani, restul pana la 50 stranieri…

    00
  19. Chiar astazi se incheie Expo Plast 2015 la Romexpo.
    Sa vezi acolo cati sunt producatori romani si cati sunt straini.
    Vreo doi romani si restul pana la 50 stranieri…

    00
    • Expozitiile nu sunt o atractie pt producatorii romani. Se plateste taxa f mare si feed-back-ul e semizero. De cand cu cataloagele pe net si cu agentii de vanzari care iti bat la usa nu mai am nevoie sa platesc taxe sa merg la targuri sa-mi fac cunoscuta oferta. TIB-ul a ajuns o mizerie in ultimii ani cu spatii goale si asta pt ca nu se mai merita

      00
  20. Ca sa faci plastic de calitate ai nevoie de mai multe:
    1. Proiectant specializat, care este in stare sa stabileasca corect planele si suprafetele de separatie pentru matrita. Cum in Ro proiectantii sunt platiti cu 500 de euro, majoritatea care aveau ceva la bibilica s-au tirat si au ramas cei care stiu sa traga doua linii insa se lauda ca cunosc 12 programe CAD.
    2. Centre CNC de prelucrare. Cum citeva pastile coromant costa cit salariul unui muncitor pe o luna, nimeni nu investeste in technologie cu care poti atinge o precizie mare, sculele nu se schimba dupa intervalul stabilit de producator, iar mentenanta masinilor se face doar cind ele se strica de tot.
    3. Sculer-matriter. E o meserie pe cale de disparitie. Cei batrini aveau mina formata, citeodata pierdeam ore uitindu-ma cum muncesc acesti oameni. Cit despre tineri, sunt prea putini interesati sa invete meserie. Majoritatea prefera sa faca facultate cu orice pret, chiar daca nu le duce capul si apoi sa ingrase rindul somerilor cu diploma.

    Cum in Romania orice patron vrea sa se imbogateasca peste noapte si de preferabil cu o investitie minima, nimeni nu va investi milioane de euro in masini, scolarizare si technologie care se amortizeaza in zeci de ani. E mai simplu sa cumperi de undeva, pui un adaos si vinzi mai departe.

    00
  21. exista prize colorate de o gramada de timp. legrand au colectii cu prize simple sau colorate, satinate, cu granit, piele etc.

    sfatul meu este sa cumperi prize / stechere de la firme consacrate ( schneider / legrand , eu sunt patit cu un triplu stecher turcesc, au inceput sa iasa scantei din el si s-a distrus invelisul de plastic, daca nu eram in camera sigur lua casa foc.

    daca tot iei prize ia cu iesire usb.. gen https://www.legrand.ro/produse/296/Fise-inovative/

    00
  22. Industria de mase plastice este foarte puternica in Romania. iti spune asta cineva care macar de 2 ori pe sapt ajunge intr-o fabrica de mase plastice. Ce nu intelegi tu e ca masele plastice facute in Ro sunt 90% sticle si bidoane. Prizele implica ceva mai mult decat un plastic turnat, suflat sau injectat.

    00
  23. Vali, inca mai furi curent de la vecini?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube