Individualism și nepăsare…

Nu cred că e mai evident decât acum sunt două lucruri de care ar trebui să ne pese pe lume: de noi și de afacerea noastră. Orice altceva nu contează.

Industria restaurantelor scrie editoriale lungi despre cum le e greu și cum se luptă ca să nu moară. Industria de divertisment la fel. Industria de șaibe la fel.

Am ce mânca? OK. Hai să vedem dacă afacerea mea e ok. Dacă e, dă-i naibii pe toți. Dacă nu e, hai să ne luăm moaca aia tristă și să ieșim în public și să le cerem celorlalți să se gândească la noi.

Asta în timp ce noi nu ne gândim la nimeni. Dă-i naibii pe toți, să vină să ne consume produsele. Eh, n-au bani, pe naiba, să termine cu scuzele, noi suferim aicea! Atenție la noi!!! NOI NOI NOI!!! Ce zici? Că și alții suferă? Păi da, dar noi suferim mai mult!! NOI NOI NOI!!!

Nimeni nu se dă un pas în spate și se oprește un pic să se gândească la întreg. Toți vor să se salveze doar pe ei, fără să înțeleagă că ei nu există fără restul din acest întreg/ecosistem/economie.

N-am o concluzie, sunt doar sătul de declarații de la oameni cărora le pasă doar de ei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. daca Sica Mandolina nu ar fi o papusa pe sfori, i-ar lasa pe acesti evazionisti si afacerile lor paguboase sa moara, lasand locul apoi poate unor conglomerate de investitii germane sa faca turism ca in Bulgaria – economia romaneasca ar castiga mai mult daca ar vinde tot litoralul decat daca ar tine pe linia de plutire o industrie care fara vouchere de vacanta nu exista

    00
  2. Sa pice pe capete.

    La aproape orice restaurant, ieftin sau scump, 1 din 3 cazuri:
    1. Mese extrem de aproape
    2. Familie cu copii razgaiati care nu sunt dati afara
    3. Sucuri si ape la 250ml.
    4. Ospatari ciufuti.
    5. Muzica de kkt.

    00
    • Ce, mă?! Așa fac ăștia la restaurant? Bagă apă la și suc la 250 ml?! Cum să n-ai apă la 2 litri? La 4 pahare. Și o pizza la toți. Nu, că altceva nu mai vrem. Am venit să jucăm cărți!

      00
    • Haideți dle motanes că o ardeți aiurea cu apa aia. Sunt și alte mecanisme că sa faci profit nu tre sa forțezi lumea sa cumpere n sticluțe de apa (pana mea, poate am mers prin soare 2h și îmi e sete, ce fac dau pe apa cat dau pe mâncare?). In Franța de exemplu sunt obligați prin lege să îți ofere apa de la robinet și mergeau bine restaurantele chiar și așa. A, și în aceași Franța dacă vrei apa îmbuteliată exista opțiunea la 0.75

      00
    • Motanes, eu am intalnit in Franta, UK, Germania, Belgia si Olanda ca si la ultima bodega sa iti dea apa de la robinet gratis. Ba chiar am auzit ca si in SUA se face la fel, deci nu e apucatura numai la socialistii astia de europeni.

      00
    • Dle Radu, dar ați făcut o comparație foarte potrivită cu Franța. Se știe că românul, la fel ca în Franța, iese la restaurant să ia micul dejun, prânzul și cina…

      Eu nu aș da apă la 0,75 decât celor care comandă mâncare sau o sticlă cu vin. Tu ai idee câți atârnă prin restaurante la o cafea și o apă de 0,75, fără să mai ia și altceva? Ca să nu fie pierdere, restaurantul trebuie să vândă apă la 0,25, mă rog 0,33 litri, de fapt.

      Eu nu deschid restaurant să plătesc 3 bucătari pricepuți pe tură ca să vând apă la 0,75 litri. Cine nu-și permite să cumpere 2-3 sticle de apă la 0,33 înseamnă că nu are bani să cumpere o rață confiată, o friptură de vită, măcar un pui în sos gorgonzola. Ori dacă nu are banii ăia… eu nu mi-l doresc în restaurantul meu. Că l-am deschis și plătesc oameni ca să ies în câștig, nu în gaură. Indiferent de cât de nepopular este răspunsul meu, un restaurant așa funcționează.

      00
    • @shack ai uitat sa zici de:

      Paine platita la felie, feliile ramase punandu-se in cos la alt client de cate ori merge
      Cartofi prajiti reciclati – ce nu s-a mancat
      Zat refiert

      00
    • @Motanes Da, dar sunt cazuri in care dupa o zi de caldura cand intri intr-un restaurant si vezi ca au bere la 0.33 la un pret de genul 15 lei sau apa la 12 lei sau fara alcool la 17 lei….iti lasa un gust amar si lumea-si baga pla in rata confiata :)

      Pt mine nu e vb de a imi permite sau nu, ci de faptu ca ceri 17 lei pe o bere fara alcool si dupa pe partea de mancare bucatarii aia buni nu exista. aici e problema.

      Vindem mititei la 8 lei bucata, apa la 12 lei 0.33 si cand ceri pui gorgonzola defapt vine ceva de nu poti sa„-l mananci. si daca cumva va zice cineva ceva sariti toti de cur in sus.

      00
    • NOU
      #10

      @motanes

      uite ca in Norvegia atarna multi la o cafea si o apa de la robinet.
      Stau si cate o ora doar cu o cafea in brate. Stiu ca in Romania nu se poate. Ca daca nu scoate macar de un Audi vara asta, nu „se” merita sa iti deschizi restaurant.

      00
    • Maestre motanes, daca restaurantul de care vorbiți e populat majoritar de atarnache nu vad decât două cauze:
      1. Atâta poate zona, atât pot sa cheltuie oamenii din zona aia, asta e cultura lor față de ieșitul în oraș… Trist sau nu, asta e adevărul.
      2. Restaurantul e ok poziționat, dar nu a ajuns la maturitate, încă nu îl cunoaște suficientă lume astfel încât procentul de oameni care mănâncă și beau (și acumulează note de plata babane) sa fie majoritar fata de atarnache menționați mai sus

      Cum va explicați că exista totuși multe restaurante în București, unde se mănâncă bine, la preturi ok și unde au și apă la 0.75? 😉 aia ce fac in plus, cum pot?

      00
    • Daca un restaurant sta sa faca profit din apa plata la 0.33 vanduta cu 5-600% adaos.. probabil e o problema la mancare..

      00
    • @motanes e ca si o cunostinta de a mea, si-a deschis restaurant si voia sa faca din prima luna 15k euro pe luna :))) si sa urce pana la 25k in 3 luni :))
      omul nu a tinut in viata lui 1000 euro cash in mana.

      Tot la fel ca si motanes, facea urat daca cineva era la masa cu o cafea mai mult de 10 minute, chiar deranja din 5 in 5 minute, „mai doriti ceva”… Se certa cu clientii pe facebook… ce sa mai… motanes :))

      00
    • am uitat sa zic ca a dat faliment in 3 luni :))

      00
    • Nu va mai plângeți ca nu vi se da apa gratis la restaurante… Dacă va e sete cu adevărat, beți de la baie…

      Pe la 15,16 ani, când mergeam în cluburi/bodegi, câte doze de cola am umplut pe la baie… Pfff… Dacă îți e sete, te descurci… Restul sunt mofturi contra cost… 😎

      00
    • Coane Motanes, să nu vii prin Grecia vreodată că te laşi de bisnis. Păi aici, minimul de întins la o cafea de 2.5 euro e două ore. Sport național, nu glumă. Apa e gratuită şi poți cere 35 de pahare, dacă vrei. Greu, tare greu.

      00
    • NOU
      #17

      @Roxani: asta la cafenea nu la taverna; sa fim exacti

      00
    • @Ivanov: Dar vai, cum vrei să bea sărmanii de ei apă de la robinet, nu ştii că aia are gluten şi poate provoca autism?

      Au văzut toţi tembelii că prin filme se bea numai apă îmbuteliată, au auzit şi ei de Flint, Michigan, aşa că nu-şi iau decât la sticluţe, deşi în cele mai multe oraşe din România apa de la robinet e cât se poate de potabilă (nu vorbim aici de excepţii).

      Dar lasă, sunt bune şi crizele astea la ceva. Azi gleznele goale beau numai apă adunată de fecioare din creierii munţilor cu ulcioare făcute manual de bătrâni de 80+ şi îmbuteliată în recipiente de sticlă bio, mâine vor participa la The Thirst Games pe marginea unei bălţi în care pluteşte un şobolan umflat şi ne-am pişat eu şi doi câini.

      00
    • @Motanes
      Nu toate restaurantele trebuie sa fie de lux si la restaurant mai mananci si o banala pizza, o ciorba cu felul doi sau o prajitura, asa ca si bauturile ar trebui sa fie mai ieftine, nu? Sau macar sa iti dea posibilitatea sa iei la 1L. Pe mine ma doare in cur ca ma vede bombardierul de la masa vecina si rade de mine, ca impart sticla de un litru cu omul.
      Nu tre’ sa mancam toti doar rata confiata si steak de vita argentiniana, la care sa asezonam un vin vechi de cand era mamaie virgina.

      Adica, e rusine sa comanzi un pahar de vin, asa ca mai bine cumperi o sticla si o imparti fara probleme cu cei de la masa.
      Dar, daca e apa, ne apuca jena brusc, sa vrem o sticla de 1-2L, sa ne potolim setea, tre’ sa comandam la eprubeta, sa nu fim tarani.

      00
    • @motanes – bă, bine că n-ai dus încă vita Kobe la abator!
      Că și vin ăia să bea o apă la trei sferturi fix unde servești tu rață confiată [în sloboz de călugăr nedus încă la măicuțe]…
      Nu vrei să-ți atârne ghiorlanii in restaurant?… Pune cover fee la preț de 5 ape și dă-le gratis apă de la robinet, filtrată și răcită .

      00
    • Sa nu mai zic ca daca ceri o cafea, poate in 2 din 10 restaurante primesti si un pahar cu apa gratis, adica nu apare pe nota de plata. Ca e inclus in pretul cafelei, e partea a 2-a.
      Sa nu mai zic de suedejia cu ardeiul si smantana cu care vine insotita o ciorba si care apar pe nota de plata :))

      00
  3. Mă uit la primul paragraf. Apoi la ultimul. Iar la primul. Şi tot aşa. Şi nu pricep, nu se bat cap în cap?

    00
    • La început joacă un rol. La mijloc invalidează prima teorie jucată și apoi la final bagă concluzia. Da, și eu, pe Dostoievski si pe Zo$o i-am priceput mai greu. După aia n-am mai citit altceva. :P

      00
    • ady, nimeni nu se gândește la propriul bine prin intermediul binelui comun. toți vor să le fie lor bine în timp ce totul în jurul lor se poate prăbuși lejer.

    • @vali, păi tu din ce scrii dai senzația că ești ba pro ba contra, de aia zic.

      La subiect, așa a fost tot timpul, așa o să fie și de acum încolo. Nu mi se pare lumea mai cinică sau mai empatică decât acum jumătate de an. Și e ok să ai în tine o doză de interes personal, e chestie de supraviețuire, bănuiesc, să-ți pese mai întâi de tine, de familie și de siguranța lor.

      Oricum, relax, cei care merită să fie ajutați, vor fi. Lumea își va aduce aminte că au fost undeva frumos unde au fost primiți cu bun simț și se vor duce acolo tocmai ca să-i ajute. Se vor duce unde s-a mâncat bine, vor cumpăra produsele care au fost bune și rezistente. Vor face donații în continuare. Își vor ajuta prietenii apropiați (acuma, nu poți să ceri unui arădean să-i pese de mamaie Ileana din Botoșani).

      Ceilalți, ăia nesimțiti, vor fi și mai mult taxați, dar pentru ăia nu am regrete.

      Eu sunt optimist, treaba va reveni la normal, foarte lent probabil, dar uite că lumea a mai supraviețuit unei ”apocalipse”.

      00
    • Vali, nu exista binele comun când te gândești la ce pui pe masa. Nu exista binele comun din afacerea mea.

      Ma gândesc la binele comun când nu arunc gunoi pe strada, când încerc sa respect în mare regulile societății sau lucruri similare în care pt binele comun nu sunt afectat 100%.

      Lumea se plânge de masuri, restaurantul se plânge ca el plătește chirie pt capacitate de 100 locuri și statul zice „ai voie 25”. Statul e bou, acei 25 nu acoperă costurile.

      Au zis mulți ca statul nu pierde prea mult cu resraurantele, inclusiv mandolina pulii, ca cei din horeca au impozite mici. Sunt retarzi pt ca nu vad ca acel client merge cu motorina pana la restaurant, își ia haine pt ca mai merge la restaurant, oprește la benzinărie și pe lângă țigări mai ia și ceva, și tot asa. Exista tva și taxe în tot parcursul clientului. Este extrem de grav ca idioții ăștia nu vad aceste aspecte.

      Sunt satul de toți cei care au lucrat doar angajați la viata lor dar o dau pe „îmbogățirea lacomilor”. Nu știu deloc ce înseamnă cost, echilibrarea pietii, ce reprezinta o chirie de 6000 euro pe luna. Un vad format și faptul ca proprietarul urmărește aspectul asta și la următorul contract îl va lua în calcul.

      Sunt masuri și discuții fără cap sau coada. Nu sunt în stare sa zică măcar „nu știm, nu cunoaștem, vedem, așteptăm ca alte state sa ia masuri sa vedem ce se întâmplă la ei și apoi hotărâm”. Orice, o strategie.

      Au trecut fucking 2 luni de promenada a bătrânilor prin piețe și copiii nu au ieșit din case.

      Sunt cel puțin 10% din cei de pe blog care ar avea câteva masuri mai coerente. Sau cel puțin discurs.

      Sunt doar jegoși, creează confuzie și frica și ma împing efectiv sa ma gândesc doar la mine și cei apropiati.

      Eu aștept luna viitoare, 25, când toate taxele vor întra cu poprire. Sa vad toate magazinele din Mall-uri, firme de construcții, horeca, tot tot tot cum se sufoca instant. (au plătit salarii din acele taxe fără sa producă pt a nu pierde oameni buni, chirii sa nu piardă spatiile și multe multe altele accesorii).

      Toți marii furnizori (care în mare parte credeți ca vor duce paguba) se vor scufunda instant. De tot. Toți creditorii își vor cere banii instant, sumele sunt mari, ii vor baga în insolventa.

      Va fi o cădere atât de abrupta pe toate palierele cum nu a fost vreodată prin Europa. Din cauza lor și masurilor, și a faptului ca sunt incompetenți major. Chiar cred ca vor sifona acest ajutor care va fi acordat de UE aproape integral și nu ne vom mai ridica 10 ani.

      Și fii sincer: de câte ori ai fost tu protejat de binele comun văzut de alții?

      Eu pe perioada pandemiei mi-am renovat singur aproape o căsuța la 100 km de București pt ca sunt aproape sigur ca va fi o perioada cumplita din punct de vedere economic. M-am gândit la mine.

      Gândiți-vă și voi, dar pe termen mai lung. Acum exista o semi dezmortire și o pacalire a noastră a tuturor ca lucrurile pot reveni la normal. Fals. Căderea vine după ridicarea integrala a restrictiilor/masurilor. Atunci cu adevărat va fi fiecare pt el.

      00
    • @Ivanov, las-o bre că nu te crede nimeni!
      Unde e profitul din anii precedenți?
      Unde sunt banii de concediu de odihnă ale „oamenilor buni”?
      Aveai kiu8 în leasing? Ghinion!

      Eu asta nu înțeleg:am o afacere, îmi merge relativ bine, ce fac cu profitul?
      Reinvestesc și am taxe mai mici,pun deoparte pentru chestii neprevazute, sau îl cheltui aiurea (insert any useless shit: cars women….)? 99% din „întreprinzători” nu gândesc mai departe de un sezon!

      00
    • @Ivanov
      Greul va veni cand se vor termina sulurile de hartie igienica.

      Patronul va ramane patron, bucatarul va ramane bucatar si spalatorul de vase va ramane spalator. Fiecare isi va continua viata doar ca va castiga mai putin si va cheltui mai putin. Fiecare trebuie sa lase de la el pentru bine comun. Patronii n-ar trebui sa se planga ca nu e bani de Bali si Indonezia anu asta, bucatarul sa nu se planga ca nu isi ia BMW cu 10.000euro si spalatorul de vase sa lase naibii pasiunea pentru telefoane de 2000 lei si adidasi de 500.
      Tot patronii vor trebui sa-si trieze personalul si sa-si asculte clientii care se plang ca ciorba le este servita rece sau ca berea e calda.
      Angajatii sa puna telefonul jos cand e la munca si sa puna Happy Face cand intra un client in crasma.
      Clientul sa fie putin mai rabdator si intelegator cu personalul si sa realizeze ca daca se aseaza pe o terasa ce are statuie cu bucatar la intrare si se numeste Lary&Denis va primi ciorba rece, bere calda si un „‘tute-n gura de hapsan!” spun printre dinti din partea ospatarului.

      00
    • @Ivanov, un om își ia țigări și dacă nu se duce la resturant. Și dacă se duce la resturant, ce naiba mai ia de la bezinărie? Haina pentru restaurant n-o cumperi in fiecare săptămâna cand te duci sa mănânci. Nu vă mai victimizați. Într-un fel sau altul iesim din situația actuală. Vor exista ajutoare finaciare și pentru Horeca, vor pică câțiva. Dar vezi că ăștia din Horeca nu sunt singurele victime ale situației, cam aproape toți românii au fost afectat sau vor fi afectați.

      00
    • NOU
      #30

      Pe scurt ?
      Nu te bucura ca a murit capra vecinului.
      Suntem toți în aceași barcă , dacă unul cade mai trage cinci dupa el.
      Și tot așa, efect de domino , să nu își imagineze nimeni că este intangibil.
      La momentul ăsta ,, încă mai e de unde ,, dar nici nu vreau sa mă gândesc la ce o să fie peste un an , la modul cum merg treburile acum

      00
    • Nu stiu de ce, dar pe cei mai ofuscati si cei mai aprigi sa vina lumea la munca orice ar fi etc, sa ne infectam sa facem sa dregem sunt aia cu bani (cum a zis asta de mai sus ca si-a renovat o casa de mai sus)….

      Deci exemplu sunt pline….toti se plang cu hoteluri, cu restaurante, cu piscine…ba da un pulica care lucreaza ca lacatus sau un pulica care-i bucatar in restaurantele alea ba de aia nu zic nimeni nimic.

      Atat ma bucur ca mi s-a facut o scarba de toti. auzi si tu ca sa se deschida restaurantele ca lumea cumpara haine sa se duca la ei….atunca sa omoram oameni ca se cumpara sacouri negre.

      Mie imi e urat si mai urat din ce vad in partea cetatenilor cu bani care ar da si cu masina peste tine sa te duci sa faci shaorma sa nu dea faliment….de fapt asta e tara in care traim.

      00
    • Comentariu asta lui Ivanov a mai fost acum o luna aici pe blog, n-ar mai trebui aprobat.

      „Toti sa plateasca taxe si tva, mai putin eu, ca oricum se platesc prea multe”.

      Pai ca sa ajunga la carciuma ta, nu pui si tva-ul platit la pasta de dinti cu care s-a spalat dimineata? Curentul din lift?

      Esti foarte destept ca ai bagat banii intr-o locuinta aditionala cand urmeaza criza.

      00
  4. Tocmai ai descris toate hastagurile.

    00
  5. E greu pt toti. In 4 saptamani imi vine 4 runner-ul si il duc la retrofit pt overlanding. Goodbye humanity!

    00
  6. Asa e si in politica, toti sunt pentru buzunarul si afacerea lor

    00
  7. https://www.digifm.ro/stiri/mihai-margineanu-la-digi-fm-nimeni-nu-s-a-gandit-o-secunda-la-artisti-oamenii-astia-sunt-in-pragul-saraciei-68673
    sau
    https://www.facebook.com/digifmradio/videos/855001064992360/

    Aici Mihai Margineanu se plange ca nimeni nu se gandeste la artisti, ca nu au ce manca si ca nu e normal ca cineva care canta de 20 de ani sa fie lasat de izbeliste. Merita ascultat pentru ca se pliaza perfect pe tema articolului de mai sus.

    00
  8. ce comunisti deveniram :)
    E bun individualismul, dormi mai bine noaptea.

    00
  9. Evaziunea pe care au bagat-o atatia ani a fost buna dar are un cost. E statul vai de pula lui dar astora din carciumi, hoteluri si exploatarea lemnului ar trebui sa le-o traga. Se depun anual bilanturi la finante asa ca daca s-ar dori, pe tip de industrie s-ar putea crea un model transpus intr-un soft si periate toate companiile. Esti in aia sa zicem 10% ok, poftim ajutor, nu esti, pa, pa, incearca la camatari.

    00
  10. Azi, putin optimism nu strica: ETA 30 min Crew Dragon. https://www.youtube.com/watch?v=Aymrnzianf0
    Maine, poimaine metrou drumul taberei…

    00
  11. A fost odata o economie care a supravietuit la razboaie, vulcani, cutremure, inundatii, ciume, etc. Sigur ca a fost greu, unii au murit, altii au saracit, dar, pana la urma, s-a supravietuit. Dar, nu, marea economie moderna, aia care e imprumutata 70 de trilioane la extraterestrii, se caca pe ea la 2 luni de semi pauza.

    Eu zic ca e bine. Daca venea o calamitate adevarata acum probabil mancam cacat prin pesteri. Poate ca cu ocazia asta stam si ne gandim daca ce avem merge cum trebuie, sau mai trebuie lucrat pe undeva, eventual pe la partea aia cu „profitul pe primul loc”, in loc sa fim oameni, sau sa incercam sa construim o societate, sau sa facem afaceri care pot supravietui la o belea minora….

    00
  12. Am o prietena care lucrează la un restaurant în Nordul Italiei.
    A reînceput munca de vineri, nu își vede capul de treaba. Cica e mult mai mult de munca decât înainte.
    Nu se plange, bine ca are de muncă, dar e mult mai mult. „Recuperează”.

    00
  13. Asta cu binele comun, ma face sa ma gandesc la un numar de stand up, pe care l-am vazut la IUmor (da sunt o taranca, ba chiar ma uit si la Las Fierbinti).

    Tipul zicea asa: „Ce imi mai place cand seful ne zice, la firma, ca suntem toti o familie, ca sa facem si sa dregem impreuna, sa tragem tare si sa muncim, ca suntem o echipa. Dar vara, cand el posteaza din Tenerife si eu ma inghesui, cu restul fraierilor, la strandul din cartier, nu mai suntem o familie? Sau cum vine asta?”.

    Cam asa si aici.

    00
  14. As vrea sa sriu cam cat din cei care arunca cu pietre pe aici sunt angajati si cati au o afacere. Cam cum as putea eu, care am o pravalie pusa pe butuci de situatia asta sa ma gandesc la „binele tuturor”? Ce inseamna asta mai precis? Am vazut un singur om printre toate comentariile care a adus vorba de chiriile nesimtite, de taxe, costuri operationale si alte aspecte ale unei afaceri care fac berea aia sa coste cat costa.

    00
  15. Ce nu înțeleg ăștia din zona de servicii e ca daca oamenii nu au bani, mai gătesc pe acasă, mai merg cu cortul sau stau acasa, poate se tund putin mai rar, mai repară ei problema de la țevi, mai dau ei cu o mână de var etc.

    00
  16. N-ai vazut articolele alea in care toata lumea are grija de banii pe care oamenii ii tin in depozite? Ca au crescut depozitele in toate tarile. Ca oamenii cumpara doar ce e necesar. Ca oamenii nu mai cheltuie.

    Adica, pe scurt, noi suntem de vina. Ca strangem bani si ca nu mai cheltuim bani aiurea. De aia nu isi revine economia.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile