Ați încercat coniac moldovenesc sau ucrainian?

Pe lângă clasicele Hennesey, Remy Martin sau Courvoisier, pe piața de coniac există și câteva mărci mai apropiate de noi. Divin, Miorița, Brâncoveanu, plus zona de armaniac (sau armagnac, că e ca la whiskey, unii scriu așa, alții whisky), unde sunt inocent.

Am băut o sticlă de Brâncoveanu la un moment dat, apoi niște Kvint, dar nu am o părere formată despre genul ăsta de alcool. Alea două branduri românești care sunt peste tot, că importatorul le duce peste tot, nu sunt demne de luat în seamă.

Să studiez mai adânc problema sau să rămân la Drambuie?

 

emag-sticle-alcool

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Nu sunt bautor de coniac, asa ca nu stiu ce zic aici, dar am baut Divin si mi s-a parut decent, dar nu mai bun decat un whisky sau un rom.

    00
  2. Cognacul în Republica Moldova se numește „divin”.
    De asta o să vezi pe toate sticlele scris asta.
    Am incercat Kvint, Cricova și Călărași.
    Călărași XO mi-a plăcut cel mai mult. Seamănă cu Metaxa.

    00
  3. incearca Ararat. in spatiul ex sovietic e considerat cel mai bun. De la moldovenii de peste Prut vezi daca gasesti Calarasi. Ambele din pct meu de vedere sunt mult peste Courvoisier sau Henessy.

    10
    • NOU
      #8

      Mda, cica Ararat era si brandy-ul preferat al lui Churchill.

      00
    • Ararat vroiam sa recomand si eu sa incerci. Nu am gustat, doar am facut cadou :-)

      00
    • De ce dracu am citit Arafat !?!

      10
    • Confirm, voiam sa recomand si eu tot Ararat. Foarte bun.

      00
    • Ce zice baiatu’ asta, da, si georgienii fac si vin si coniac peste moldoveni.

      00
    • Am cumparat/baut Ararat Otborny – 7 ani vechime. Aprox. 120 lei sticla de 0.7
      Mi s-a parut foarte bun – puternic (se simte alcoolul), destul de aromat (dar nu exagerat).
      Per total, un brandy echilibrat si un raport foarte bun calitate-pret. Se vede ca are o istorie in spate.
      Poate fi comparat cu cognacurile frantuzesti. In rest e chestie de gust:)
      Nicio legatura sau posibilitate de comparatie cu Metaxa&stuff (care e o chestie ff dulce/aromata). Alta categorie de pret si calitate.
      Il recomand pentru incercare. Despre Ararat vorbesc:)

      10
  4. Sunt bauturi mult mai diferite decât par. Whisky se bea sec, cu un strop de apa gazoasa sau cu gheata, in toate cazurile mai degraba rece. Cognac sau armagnac (astea ar fi denumiri de origine controlata) sau in general brandy se bea la temperatura usor mai mare (de ex. în pahare usor încalzite, sau la temperatura camerei) ca sa îi poti aprecia aromele.
    Mie mi se pare ca deosebirile sunt mari, nu ca as fi vreun connoisseur, doar ca la mine momente diferite cer bauturi diferite, atâta tot.
    Ca raspuns la întrebare: da, ar merita sa explorezi nitzel problema. Si nu e musai sa te arunci la ce e mai scump pe piata; reciproca e valabila însa: nu cumpara chestii prea ieftine ca sa nu-ti faci o idee complet gresita înca de la început.

    00
    • Whisky cu apă gazoasă… gheață…. rece… de ce nu pui Coca-Cola și ști de-o treabă.

      00
    • In whiskey se accepta doar gheata sau putina apa plata, dar niciodata apa carbogazoasa.

      00
    • Doar un strop de apă plată, filtrată sau cumpărată în nici un caz de la robinet, și în nici un caz gheață. Nu a stat whisky-ul ăla 8, 12, 15, și mai mulți ani ca să fie băut rece și să nu-i mai simți aromele. Doar dacă vrei să te faci praf și atunci iei un whisky ieftin (sau scump dacă îți place să atunci cu banii) și-l bei cum vrei.

      01
  5. Cunosc niste moldoveni care beau coniac. Nu stiu ce brand mi-au dat, dar era bun. Bun bun. Nu l-as da pe Drambuie.

    00
  6. Whisky este bautura care se fabrica oriunde in lume, in afara de Scotia.
    Whiskey este denumirea oficiala pentru bautura fabricata in Scotia.

    00
    • Fix invers :)

      De obicei ala din Scotia are un Scotch in fata

      00
    • Vezi că e un pic invers, scoțienii folosesc fără „e”. „Whiskey” e spelling-ul irlandez, că acu’ vreo două sute de ani, se lăudau că al lor e mai bun și nu voiau să fie confundat cu cel scoțian. Inclusiv în America a ajuns „whiskey” din cauza irlandezilor care-au emigrat acolo. Și-apoi ai alte distincții inventate ulterior: „scotch” e destul de clar, e „whisky de Scoția”, „whiskey” e, în general, cel irlandez, bourbon e ăla american făcut din porumb și apoi mai ai Tennessee whiskey, fenta aia inventată de Jack Daniel’s ca să nu pară your average bourbon, deși nu e altceva decît un bourbon, dar filtrat prin cărbune de arțar.

  7. Amesteci rau denumirile, nu exista cognac moldovenesc, poate sunt niste bauturi tip brandy, dar nu au legatura cu bautura denumita cognac.
    Cat despre ararat, am avut o sticla de 7 ani cumparata dintr-un magazin amrenesc in paralel cu o sticla de baron otard….nu e rau nici ararat, dar nu se apropia de de cognac.
    Am mai baut si tariile din republica moldova, sunt ok-ish, daca le compari cu bauturile de larg volum si consum ca Hennesey, Remy Martin sau Courvoisier….dar ce vreau sa spun este ca se pot gasi, la cavisti, sticle de cognac de la mici producatori, la 40-50 euro sticla, care sunt mult mai elaborate si mai putin industrializate.

    Avand oarecum tangenta cu domeniul, la un moment dat, pot spune cu certitudine ca bauturile asa-zis vechi…gen 10-15 ani, tinute in nu stiu ce butoaie sunt legenda, un distilat din vin care ar sta 15 ani intr-un butoi de lemn, e cam inaspectuos, ca sa nu zic plin de sedimente, isi pierde din taria alcoolica , apar separari de faza, etc….in general acele bauturi sunt niste cupaje, adica sticla respectiva contine 5% bautura de 15 ani, in combinatie cu alte recolte mai recente.
    Pentru cei ce prefera bauturi tari, aromate, eu as recomanda calvados-ul, un produs prea putin cunoscut in Romania, dar excelent ca bautura.

    02
  8. De la noi, Miorița cel de 18 ani mi s-a părut cel mai bun. Brâncoveanu e mult prea aspru, mai aproape de rom decât de coniac, Jidvei undeva pe la mijloc.
    A spus mai sus cineva de Ararat, dar de la 5 stele în sus.
    De la moldoveni, Călărași e ok, mi se pare însă sub Miorița, dar peste Jidvei și Brâncoveanu.
    Franțuzești, Hennesy, mi se pare mai rafinat. Courvoisier e destul de comun și aspru, se simte prea tare alcoolul.

    11
  9. Posibil ca termenul „Divin” sa provina din expresia „din vin”?

    In ce priveste preferinte personale, la tarii, in general prefer coniacul oricarui whisky/scotch si prefer o tuica/palinca de casa (bine, sa stiu si de unde provine), rafinata de 2 ori oricarui coniac. Dar exista perioade, dispozitii, mediul/ocazia, cateodata vrei ceva anume/alteori merge orice.
    Vara sau in Caraibe/in vacanta, taria merge mai putin sau cu numai cu gheata. In tarile calde, tequila locala sau rom-ul local pot fi excelente. Iarna, o tuica fiarta cu chimion etc e aur.

    10
  10. La bauturi e ca la frumusetea feminina – tine de preferinta fiecaruia si e greu sa faci un top. Daca vrei sa bei ceva bun, dar care sa nu fie peste 100 de lei, iti recomand sa incerci un Jidvei (musai VSOP) sau da-mi de stire si-ti trimit niste palinca de casa. ;)

    00
  11. Uitati-va si la Ingrediente.
    DIstilat din vin este coniac, este OK.
    Unde scrie alcool cu „arome” e mizerie.

    Brancoveanu avea parca, distilat din vin + alcol cu arome….dar nu cel scump, in carte.

    10
  12. Divin e ce trebuie!

    00
  13. straineturi nu am incercat. jidvei e bun. prea bun cateodata :D (prietenii stiu de ce). am mai incercat kvint. bun si ala dar nu a fost ceva sa ma convinga sa mai iau.

    00
  14. Îmi pare rau sa vad ca printre cele enumerate nu se găsește și Drobeta…

    00
  15. NOU
    #33

    Încearcă Bardar

    10
  16. NOU
    #34

    Yeah. Nevermind. Acum m-a apostrofat cineva că e Divin Bardar.

    00
  17. Un coniac bun era prin anii 90, Vasconi, produs în Vaslui. La un moment dat a fost marfă de contrabandă stocurile originale după care au produs o poşircă şi brandul a dispărut.

    10
  18. Kvint și Călărași sunt opțiuni unde nu dai greș, orice peste 5 ani vechime merită fiecare bănuț. Spre deosebire de alti producători mai mici, ăștia doi mențin calitatea la același nivel de ani de zile, testat personal timp de aproape 20 ani de când e băutura mea preferată.
    Divinuri de la Bardar, Cricova, Barza Albă sau Ungheni îmi par mai puțin rafinate.

    00
  19. Cognac, Armagnac sau brandy sunt aceiasi bautura in principiu. Primele 2 sunt denumite asa datorita regiunii de provenienta. Brandy este orice distilat de vin. In Ro avem Vinars (varianata romaneasca a cognac-ului dar foarte important, fara adaos de zahar pentru a corecta gustul – dap, francezii au fost smecheri si au inregistrat reteta de cognac cu zahar adaugat deci este mai usor de creat un produs bun si standardizat. La Vinars trebuie sa te joci din cupaj ca sa obtii calitate). Brancoveanu, Miorita si Jidvei sunt in categoria Vinars. Din informatiile mele, Brancoveanu este cel mai vandut vinars si brandy din Romania. cel mai premiat la competitii internationale de profil (atat XO cat si VSOP si VS) cat si cel mai exportat.

    @AdrianH – confunzi Brancoveanu cu bauturi spirtoase similare cu brandy. Acelea au distilat de vin + alcool + arome (procentul de distilat de vin fiind foarte mic). Ca sa fie Vinars trebuie folosit 100% brandy invechit in stejar romanesc.

    Conform regulamentelor internationale denumirile de vechime sunt: VS = minim 3 ani invechit, VSOP = minim 5 ani invechit si XO = minim 7 ani invechit in butoi de lemn. @becaly, stii tu ceva dar nu stii bine: ai dreptate in sticle sunt cupaje din mai multi ani in general dar ca sa poti sa ii spui XO, VSOP sau VS, varsta minima a lichidului folosit in cupaj trebuie sa fie conform minimului din regulament (adica pentru XO cel mai tanar lichid are 7 ani). Astfel, poti fi linistit ca atunci cand cumperi un XO, produsul din sticla este de multe ori mult mai “batran”.

    Atentie, brandy-ul moldovenesc este in general invechit in tancuri de metal cu chipsuri de lemn (nu in butoi de lemn) si produs din soiuri de struguri speciale pentru produs distilate (randament mare dar evident gust/arome mai putine). Aceasta invechire in tancuri (in loc de butoaie) cu chipsuri de lemn il si face mult mai ieftin (fiind in metal nu exista pierderile prin evaporare ce au loc cand depozitezi in butoi de lemn). Nu stiu daca adauga si alte lucruri pentru a corecta aroma. Ce stiu insa, este ca nu respecta regulamentele internationale de denumire a varstei XO, VSOP si VS din moment ce nu matureaza distilatul in butoaie de lemn.

    20
  20. Va salut cu respect din Chisinau ;).
    Bardar, minim 10 ani.
    Calarasi, la fel ca Bardar la vechime.
    Am mai „gustat” Kvint si Speranta (Barza Alba), am ramas la Bardar.
    Recomand (cum ar zice mamicile de pe grupurile de pe Facebook :D)

    00
  21. NOU
    #41

    sunt băutor (vechi) de vinars, coniac, armagnac. în toate discuțiile asupra acestor băuturi absolut fabuloase văd că se omite ideea de familiarizare cu fiecare în parte. eu beau în general Miorița, Brâncoveanu și Jidvei. dar de fiecare dată, după o săptămână în care am băut o sticla de Miorița de exemplu și încep una de Brâncoveanu, gustul mi se pare dubios. și invers. sau mi se părea, că am trecut de faza aia. chiar e nevoie de familiarizare 1-2-3 zile (eu beau seara câte 3 x 50 ml sau maxim 4 x 50 ml) și abia apoi îi pătrunzi gustul. și trebuie să continui o vreme cu acel gust. sau poate mi se pare doar mie dar cred că e greșit să bei azi Hennesey, mâine Triumph, apoi următoarea zi Alexandrion si după aceea Brâncoveanu XO. nu apuci să-i pătrunzi gustul. chiar e vorba de de a petrece un timp alături de un vinars pentru a-l cunoaște și vorbesc serios, nu vreau să pară că fac pe marele connaiseur.

    11
  22. Martell XO, cel mai bun Cognac baut vreodată!
    Nu am băut Bărdareva, dar am mai băut un fel de curaj de Cognac vandut de Davidoff, excelent si ăla

    00
  23. dacă-mi lași adresa redacției îți trimit peste două săptămâni ceva bun de peste Prut, cadou de Crăciun.

    00
  24. Ferrand sau ferand si martel.

    Ce ai enumerat tu acolo e cognac? Nu pare din ce gasesc pe net. E vreo diferenta la gust?

    00
  25. Ferrand si martel. Ferrand sunt asa un fel de nebuni in lumea coniacului, chiar e interesant brandul.

    Ce ai enumerat tu acolo e cognac? Nu pare din ce gasesc pe net. E vreo diferenta la gust?

    00
  26. Și eu tot Miorița beau în mod constant, ficatul meu nu mai ține la experimente ca să testez altceva.

    00
  27. Kvint crud e samagon, adică mahoarcă, mori in chinuri a doua zi fără pastile anti-mahmureală. După 3-5 ani încolo devine băubil, dar depinde dacă e original sau contrafăcut. Tiraspol e principalul actor în contrafacerea Kvint-ului. Calarasi-ul e okeiuț, depinde cu ce-l bei, adică mîncarea. Sicretul e să bei puțin de tot și să bagi mîncare după fiecare gura de alcool, mai ales mainezuri (cum zic moldovenii la maioneză).

    00
  28. Eu am pus gând rău unei sticle de Akademos cu prima ocazie

    00
  29. Majestat, Brandy de Jerez XO. Il aduce Lidl din când în când la un preț foarte bun sub 100RON. Sunt mare pasionat de coniac, le am pe toate in repertoriu, ăsta se califică în finală.
    Pe partea de whisky, un Bourbon bun cu care sunt prieten este Jack Single Barrel.

    00
    • Majestat e bun la gust dar nu este in gama vinars/cognac. Cand compozitia include apa si caramel intri la categoria Unirea/Drobeta pe care o poti face acasa cel putin la fel de buna cu alcool rafinat si zahar ars.

      00
    • Majestat/Alexandrion/Drobeta și restul la categoria asta, sunt alcool sau distilat de vin de proastă calitate amestecate cu coloranți/caramel/apă distilată.

      00
  30. Divin Calarasi Victor (15 ani) – bun. Miorita XO (18 ani) – bun. Pe astea doua le beau constant, de vreo 8 ani. Am incercat Bardar XO, Martell VSOP, Barza Alba, Brancoveanu, dar nu s-au lipit. Gust de alcool prea puternic, nimic deosebit. Astept BF sa comand un Fanny Fougerat Iris Poivre. Cat despre whisky prefer Glenmorangie The Accord (12 ani) cu un cub de gheata tinut in pahar 1-2 minute si apoi scos. Este Dumnezeu!

    00
  31. Dupa multe incercari cu locale/moldovenesti/europene recomand tot Miorita XO, cea mai tanara, adica 12 ani.
    Foarte importanta este temperatura licorii: la temperatura camerei, in paharul potrivit si tinut in palma cateva minute. Oricat de bun ar fi, daca il bei rece iti bati joc de el.

    10
  32. Hue hue hue.

    Divin Calarasi XO este cel mai bun.

    Uite aici un cado’ de la socru, cu certificat https://i.imgur.com/SAGxfU8.jpeg

    Din pacate nu a intrat in posesia mea ca covid and shit, dar abia astept sa il beau la o portie de mici si catlete.

    00
  33. La wisky daca redbulu e suficient de rece se mai pune ghiata?

    00
  34. La capitolul Kvint, dacă vrei să ieși din tiparele standard, mergi pe Victoria sau Suvurov.
    Dacă ai bani de spart, Wittgenstein. Wittgenstein am gustat o singură dată, mă tem că n am gustul educat pentru așa ceva, mă așteptam la textura coniacului franțuzesc, n a fost.

    Suvurov și Victoria sunt ambele apropiate de Miorița noastră, gust mai dur… cumva a brad …e ce trebuie dacă preferi un coniac de calitate.

    Drambuie e din altă școală, hai să nu comparăm whisky-ul cu coniacul. Oricum, dacă preferi Drambuie, nici un coniac n o să te facă să schimbi macazul. Coniacul are prea multe cerințe, are nevoie de timp (tre sa va cunoașteți cum zicea cineva mai sus), pahar și gust educat. Unde mai pui combinații cu chestii de gen cafea sau țigară de foi…
    Strici banii dacă e să mă întrebi pe mine.

    Miorița noastră e subapreciată, e însă un coniac făcut bine, elegant, cu de toate. Mai ai alternativă de hipster, coniac homemade în zona Jidvei (poate e cineva din Alba/Blaj care poate să te ajute cu ceva de acolo) sau ca să te joci intermediar între Drambuie și un coniac mai serios, poți încerca Jidvei vechi care are note dulci, arome mai gagicoase… e un coniac mai băubil acasă, fără pretenții mari dar cu calitate.

    00
  35. Oare mai exista „coniacul” Strălucitor?

    00
  36. De la noi, Miorita mi se pare cel mai bun. De la moldoveni, divinul Bardar. Am incercat cateva tipuri de Ararat, e bun, dar nu o sa-ti placa . E mult prea alcoolizat pentru cineva caruia ii place ceva atat de dulce cum e Drambuie.
    Camus, Baron Otard si Meukow sunt chiar cognac-uri bune, din gama celor nu foarte scumpe. Vorbesc de VSOP-uri, care sunt pe la 150 lei, ca XO-urile sar de 500.

    00
  37. Pe vremuri erau doua marci: Murfatlar si Dunarea. Murfatlar se mai găsea uneori, Dunarea, doar pentru fețe subtiri :-) Amandouă excepțional de bune. Oare or mai fi de găsit pe undeva ?

    00
  38. Remy Martin … si in rest tacere.

    00
  39. Nu am incercat nimic ucrainean. Din Ucraina am luat mai multe feluri de „vinars” georgian. Foarte bune, aproape la nivel Hennesy. Recomand Sarajishvili XO.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile