Incendii și căldură

Articolul ăsta trebuia să îl pun pe pregătiri, dar…

Doi chestii.

Prima e să vă uitați prin jur și să vă gândiți dacă ar putea veni și la voi focul. Un scurtcircuit de la prea multe aparate de aer condiționat sau naiba știe ce improvizații, de la voi, de la vecini, se rezolvă cu un detector de fum și un stingător, un incendiu din ăla ca în Italia, Grecia sau Bulgaria mai greu.

Mi s-au umflat venele ultima oară când am auzit “după copacii trebuie să faci curat”. Ăsta e motivul pentru care oamenii asfaltează curtea și taie copacii, ca să-și facă un foișor. Că sunt deranjați de frunze. Că trebuie să dea cu mătura de 4-5 ori pe an. Și nu observă că umbra făcută de copaci e și răcoroasă, nu ca la foișorul vieții.

 

incendiu-paduri

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Azi mai mult n-am lucrat: au fost mai multe pene de curent de cate minim o ora, cea mai lunga pe seara, aproape 2h. Frigiderul rezista…

    00
    • sectorul 4, aseara curent luat 8h. am facut sesizare si chiar uitasera de strada mea la cate or mai fi remediat in zona. noroc cu ups si baterii externe. programul de fotovoltaice a fost un esec. mi-au respins dosarul de 2x pt expirarea actelor.

      00
  2. Ai, n-ai păduri, focul arde!

    00
  3. Am vazut, undeva in Palazu de Constanța, o curte de aproape 1000 mp betonată toată. Băi, dar fără nimic în curte, nici un foișor, nimic. Casa poziționată corect, pe o latură a proprietății și restul – o mare de beton. Zici că vrea o mare parcare.

    00
    • In ritmul in care se fac blocuri in zona o sa faca o gramada de bani cu parcarea aia in 2 3 ani.

      00
    • Întrebarea e cu kkt a obținut autorizația?
      Că din ce știu nu te lasă să betonezi după ureche, mai ales că are și impact negativ asupra mediului.

      00
    • Ce autorizatii, boss? In Constanta/Mamaia/Navodari este o jungla imobiliara. Nu respecta absolut nimeni autorizatiile de constructii. Cred ca nici nu mai stau dupa emiterea lor, ca oricum dureaza ani de zile. Am o vecina care vrea sa-si faca o amarata de cabana, cu o camera+baie+bucatarie si a zis femeia sa fie in legalitate si a mers dupa autorizatii, proiect, etc. Are aproape un an si nu s-a apropiat de o finalitate si, implicit, nu s-a apucat inca nici de fundatie. In schimb un bloc e gata in 3-4 luni. Si politia (locala), ISC-ul, primaria, etc dorm in papuci. Sau, mai degraba, vegheaza ca dezvoltatorii sa nu fie deranjati. Remunerati, bineinteles (alta explicatie nu am).

      00
    • de fapt ți-ai răspuns singurel… respectivul „dă” camere în chirie, cu parcare inclusă!

      00
    • Prin piața Ovidiu de cînd n-ai mai fost? Că sînt sute de turiști iar copaci nici cît să se pișe un singur cîine…

      00
  4. Vecinii mei au tăiat toți copacii din fața porții din cauza frunzelor iar acum se plâng că s-a mătuit mașina și caută umbră pe la alții. Unu dintre ei a tăiat toți copacii pentru a se vedea vila mai bine din stradă. Oameni deștepți.

    00
    • Problema asta se poate rezolva cu un foisor. Oricum daca pui masina sub copaci cade praf, gainat si tot felul de seve, depinde de copac si de zona. Poti avea copaci pentru umbra si foisor pentru masina.

      00
    • Nu cred ca poti face foisor la poarta. Plus ca un foisor nu produce oxigen, umbra si nici nu retine praful. Masina o poti spala daca pica ceva din copac. :)

      00
    • Iti bagi masina in curte si o pui sub foisor. Daca n-ai loc de masina in curte, doar la poarta, si acolo tai copacul sub care o pui, iti meriti soarta. Plus ca nu stiu cum tai copacul daca nu e la tine in curte.

      00
    • Il tai pentru ca locuiesti in Romania si nimeni nu iti zice nimic. :)

      00
  5. Care 4-5 ori pe an? Am niste brazi … le cad acele vara intr-o veselie. Incep sa matur si cind ajung la finalul aleii, partea unde am inceput e la fel. Si pe caldurile astea le dau apa seara la doua zile.

    00
    • Are vecinul un stejar mare, mereu am frunze uscate de la el prin curte, desi e la vreo 30m de casa mea.

      De 4-5 ori pe an dai frunzele asa, cu simt de raspundere. In rest, daca nu vrei frunze prin curte, le maturi saptamanal.

      00
    • como se dice SUFLANTĂ la voi la Romania?

    • Romanii se feresc de suflanta ca de cutie automata. Nu simti masina, nu simti grebla.

      00
    • @Vali:
      Ai vreo idee de cum as putea rezolva problema prafului ce iese din sac la o suflanta? in afara de a cumpara alta mai de calitate probabil ?
      Este un Einhell cu care imi fac treaba in curte ca si putere, dar te umplii de praf extraordinar de rau.

      00
    • nu știu, tati, eu am una de la Makita, doar suflu totul intr-un loc și de acolo adun. nu aspir nimic.

    • La români suflanta e ca aerul condiționat.
      Descoperind țăranu de mine beneficiile aerului condiționat, mă laud și eu la alții mai burghezi decât mine, că mi-am pus suflătoare pe perete. Acum am avut bani și am considerat oportun să îl montez. Principiul vara sanie și iarna căruță m-a sărit. Aia e. Taxa pe prostie asumată.
      Și încă există destui oameni: aoleu, cum să stai cu ăla in cameră? Cum sa sufle în casă? Păi dacă răcești? Păi dacă te dor măsele? Aoleo că nu erai alergic? Vai dar face rău, te doare capul, dinții, spatele. Oameni cu studii superioare.
      Și când le zic că nu, nu am nicio problema, deoarece știu să îl folosesc și nu sunt animal să sar de la 16 la 37 de grade, vorbesc cu pereții. Sunt din ăia care nu merg cu AC-u pornit nici în mașină. Consumă, domne, dar geamul deschis e sfânt. Unii trebuie călcați cu mașina

      00
    • Pe mine ma intrebau ca nu ma doare capul daca il pun la 16 grade sa faca rece? Nu mai, ca nu il pun la 16 grade, il pun la 25 sau 26 si temperatura se stabilizeaza pe acolo si nu il aud cum sufla. Nici in masina nu il pun pe low sau cat e minimul.

      00
  6. Dar nu renunt la ei. Nu am folosit AC vara asta. Am 28 de grade in casa.

    00
  7. Eu am 30 de copaci in curte. Cei 10 tuia inca nu ii pun, ca sunt mici.
    Da, ai de strans frunze cam de 2-3 ori pe an.
    Da, ai de taiat crengi de 2 ori pe an.
    Da, trebuie stropiti de 3-4 ori pe an.
    Dar
    Umbra – este. Fructe gustoase – este. Lemn pentru gratar – este.

    00
    • Florine este cap la tine, in timp ce la alții este minte pula. Ei se screm de 3 copaci. Am înțeles și eu devreme rolul boltei de vie în curte, al brazilor și pomilor la poartă, al diferitelor plante agățătoare pe lângă casă: bariere de praf, rețin umiditatea relativa a aerului, umbră, scad temperatura pe lângă casă.

      00
    • Daca ai gazon, poti intinde linistit patura pe el, la umbra copacilor, si stai frumos afara cand e cald.
      Frunzele ce cad intre doua tunsuri de iarba se iau cu masina de tuns fara probleme.

      00
  8. O soluție pentru cei care au curți mici și nu au loc de pus copaci (vezi noile proiecte cu duplexuri) ar fi vița de vie. Crește mai repede decât orice copac și acoperă o suprafață mare pe care chiar poți să o betonezi pentru parcare sau o bucată de terasă. Vara cad foarte puține frunze… singura problemă e toamna când o să ai prea multe dar sunt mari și cu o suflantă se face ușor curat.

    00
  9. Când am renovat am refăcut rețeaua electrică cu fire serioase, rebalansată rețeaua electrică, etc. De asemenea, pe hol am un stingător de 3kg, ar trebui să acopăr cam tot ce poate porni la mine. Ce pornește de la alții.. n-am ce le face.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube