Impozitarea profiturilor din energie – “cu ce mă ajuta asta pe mine?”

Exemplu de cât de pervers e statul:

Statul român le-a impus producătorilor de țiței, gaze și cărbune, precum și rafinăriilor de petrol și cocs, plata unei contribuții de solidaritate de 60% din profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021, prin ordonanță de urgență care preia Regulamentul UE, adoptat în octombrie. Această rată de impunere este aproape dublă față de cea minimă prevăzută de Regulament, de 33%, și a treia cea mai mare dintre țările care au anunțat astfel de contribuții, conform datelor analizate de Profit.ro.

OK. De unde se face profitul ăla? Din prețurile mari ale energiei. Cine plătește prețurile alea mari? Păi, consumatorii.

Hai să dăm la o parte prețul indirect plătit pentru produsele care s-au scumpit, hai să ne concentrăm doar pe prețul direct. Logic ar fi să le impună o marjă de profit decentă, până în 20%, pentru ca astfel să scadă prețul la energie. Nu să îi lase să pună ce preț vor și să le ia profiturile peste 20%. Că profiturile alea nu sunt din cer, sunt de la oameni.

Oamenii nu beneficiază prea mult de pe urma acestei scheme, și așa plătesc impozite prea mari. Dar statul nu vrea ca oamenii să aibă bani, cu bani le vin idei. Mai bine săraci și îngrijorați decât sătui.

La fel au făcut și cu benzina. Lasă oamenii să plătească mai mult și facem o schemă prin care le spunem că noi le dăm prețul în jos, să înțeleagă că de la noi vine asta, nu din banii munciți de ei. Nici nu trebuie să mai facem autostrăzi, că le scoatem ochii cu scheme din astea.

La final, consumatorul rămâne mai sărac, dar cu satisfacția stupidă că profiturile au fost impozitate.

energie-sonde-petrol Image by wirestock on Freepik

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Și doar petrol & gaze nu cumva sa ne bagam sa luam/limitam profitul bancilor

    11
  2. Au luat autostrazile din Germania ca model, alea fara limita de viteza. Tot ce e peste 350km/h e impozitat tot asa, 60%.

    01
  3. Romgaz e 70% detinut de stat. Dupa capusare, lucrari facute cu firmele cui trebuie, dotari cumparaturi de la firma amantei cumnatului directorului tot ramane un profit monstruos din care statul decide ca 70-80% sa fie dividende. Ca sa fie treaba mai buna ia si extraimpozit ca oricum muta banii din stanga in dreapta. Practic e o mica jecmaneala trasa austriecilor la OMV petrom. Si aia s-ar putea sa guite putin dar nu prea tare pentru ca asa e viata si roata se mai invarte cateodata.

    00
    • “jecmaneala trasa austriecilor la OMV petrom”

      E posibil ca termenul “jecmaneala” in contextul acesta sa nu fie termenul corect, pentru ca cei jecmaniti pana azi au fost romanii, NICIODATA austriecii. Ma refer la resurse si bani. Iar taierea profitului nesimtit nu e jecmaneala.

      01
    • Tătuțu cand dai un oug pe 27 decembrie e jecmaneala. Altfel bag de seama ca au aparut pe blog multi cu curul AURit.

      11
    • Sunt multi auristi pe aici, zice Nicu, care sare ca ars cand e vorba de mici atacuri la interesele austriecilor si rusilor care ii dirijeaza

      00
  4. Sunt dispus sa platesc combustibil mai scump daca are de suferit OMV. Am ajuns sa urasc Austria si tot ce e austriac incat atunci cand vreau sa cumpar ceva si vad ca e made in Austria il pun inapoi pe raft.

    13
    • Nu mai ieși din casă, ai grijă de tine. Nu pari într-o stare bună cu acest nivel ridicat de sensibilitate.

      00
    • Dupa ce vom adera la Schengen vei realiza brusc ca Austria nu e atat de urata, cu muntii si autostrazile ei, cu firmele care investesc in romania si dau de munca romanilor, etc.

      „Pana la urma ce sa faca si ei, cu ce e de vina Erste sau OMV ca politicienii sunt politicieni ?”.

      20
    • Aham, sunt sigur ca daca ar pleca mama lor 3.14da firmele austriece care investesc in romania n-ar fi firme din alte tari care sa le ia locul. Vai ca daca pleaca erste sau raiff romanii nu vor avea unde sa isi tina banii. Vai ca daca pleaca X firma producatoare de mobila sau piese sigur nu vine neamtul sau francezul sa faca scaune sau saibe. Am doua trei povesti cu si despre austrieci care pentru simplu fapt ca am buletin de romania m-au tratat oribil. Ultima data la granitza dintre ungaria si ungaria dintre 999 de masini s-au gasit sa ma opreasca pe mine si sa ma tina acolo sa ma verifice. Eram doar eu cu femeia in masina, masina in stare buna, faruri aprinse, masina modesta cu volan pe stanga nu bmw cu geamuri negre si volan pe dreapta, doar numere de romania. „Of, dar pentru un caz izolat sa nu generalizam!” Aham, din nou, pentru ca nu e izolat ca am auzit pe multi altii ca patisera la fel. Iarasi romanul face ce stie mai bine, apleaca capul si o suge, vesnic ca badea moldovean din mioritza. Austria, ungaria si rusia inca plang dupa vremurile in care erau imperii si asta se vede maxim in atitudinea lor fatza de fostele colonii.
      Sa nu cumva sa suparam Viena ca pleaca Raiff si OMV si ramanem fara dobanzi la bani, cu resursele neexploatate si cu ‘milioane’ de someri.

      00
    • Boicoteaza până la capăt, stai in frig, că aproape jumătate din gazul ars vine de la ei!

      01
    • Inca una tare: sa nu te uiti la Concertul de Anul Nou din Vienna, schimba pe Viata Satului

      01
    • Lecter, sunt sigur ca o sa urmaresti Concertul de Anul Nou de la Viena, dar nu o sa fie la un post romanesc de televiziune, ca nu il retransmite niciunul.

      Nu uita sa iti pui si tampoane in urechi, ca sa nu auzi vecinii facand trimiteri sexuale la familia ta.

      00
    • @bosulean: am sa servesc stridii cu un pahar de sampanie si va doresc La Multi Ani
      TVR 1 difuzează în exclusivitate Concertul de Anul Nou de la Viena
      Susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena în Sala de Aur de la Musikverein, Concertul de Anul Nou este transmis de Televiziunea Română în prima zi a anului 2023, de la ora 12:15, pe TVR 1.
      Schengen! Schengen! Schengen!

      00
    • @Sean
      Pur si simplu rad. Stii de ce rad? Ca am trait putin in comunism si nu era greu ci foarte greu si daca n-o sa am gaz austriac tot am sa ma descurc. Is dispus sa fac sacrificiul asta fara probleme. Pot trai pe avarii tot restul vietii si tot n-o sa plang dupa sula austriacului. Pot trai la foc de crengi gasite prin padure si doar cu paine slana, ceapa si vin de casa, ca astea nu is din austria inca 50 de ani fara probleme. Te asigur ca isi ia viena gazul o sa vina altcineva ca sa ne dea. Va ca lumea sufera de sindromul Stockholm + mentalitate de slugi care cred ca daca moarrle stapanul nu se va gasi altul care sa ii ia locul si sa-l exploateze

      11
    • Nu bos, gazul ala e românesc, doar ca ei îl extrag.

      00
    • NOU
      #21

      @Lecter, păi lasă adresa, dacă tot servești stridii și șampanie, poate sunt interesați pe aici; prețiosu-le!
      @Psionics, acum jaful (înainte să comentați, vedeți o comparație pe state la dobînzile și comisioanele aceleiași bănci; ponderați cu ce vreți voi, productivitate, risc de țară etc, tot dă cu minus) nu se mai face cu arma, ci cu stiloul; ce mă deranjează cu adevărat este discursul părintesc superior-moralizator al unora care ar trebui să aibă drept motto celebra maximă a și mai celebrului JDR: „nu mă întrebați cum am făcut primul milion”…
      așa că, da, și de la mine, „mwie lor!”

      01
    • @costicamusulmanu: adresa Bulevardul Geniului 1-3, București 060116, Romania

      00
  5. „Logic ar fi să le impună o marjă de profit decentă, până în 20%, pentru ca astfel să scadă prețul la energie.”

    Cand vreodata au scazut preturile la energie, combustibili, alimente, servicii, produse, practic orice ?

    In valoare absoluta ma refer, ca cioace de genul „benzina a fost 6 lei acum 2 ani, acum doua luni a fost 8 lei iar azi e 6.5 lei, deci a scazut” apar tot timpul.

    Scaderea preturilor la energie e ca scaderea de Black Friday, le scumpesti pe toate cu ceva timp inainte apoi le readuci in preajma pretului initial si le scoti ochii fraierilor.

    00
  6. „ANPC a amendat cu 172.000 de lei companiile Hervis Sports, Agrana și OMV Petrom Marketing pentru practici comerciale incorecte, lipsa traducerii și lipsa informațiilor de pe etichete
    Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat cu 172.000 de lei mai mulţi operatori economici din diferite domenii de activitate, pentru nereguli privind legislaţia în vigoare, informează ANPC, relatează Agerpres.”

    „În urma unei investigaţii, autoritatea de concurenţă a constatat că Aon România Broker de Asigurare Reasigurare S.R.L., Assicurazioni Generali S.p.A. UK Branch, Generali România Asigurare Reasigurare S.A. şi Omniasig Vienna Insurance Group SA s-au înţeles şi au intrat într-un acord de cooperare ce viza piaţa asigurărilor de aviaţie pentru clienţii mari din România”, a transmis Consiliul Concurenței într-un comunicat de presă. Prin realizarea acestui acord, companiile şi-au împărţit clienţii mari în patru licitaţii organizate de aceştia (ROMATSA, Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” – CNAB şi Romaero), în acest fel eliminând concurenţa dintre ele, a stabilit investigația Consiliului Concurenței.”

    Intrebarea retorica care apare din ofensiva asta austriacofoba la fel de spontana ca lovitura de stat din decembrie:

    Cel care a dat ordinul de atac e acelasi care daduse ordin ca pana acum austriecii sa nu fie deranjati cu nimic?

    01
  7. Evident trebuie limitate profiturile. Altfel, putem să vedem prețuri de 10 lei/kilowatt – cu cât prețul e mai mare, cu atât crește și profitul, și dacă un astfel de excedent nu e impozitat 100%, tentația de a crește prețul rămâne. Oricum, e de neexplicat cum de furnizorii au cerut ani de zile prețuri sub 1 leu/kilowatt, și nici n-au dat faliment, nici nu au plecat, și dintr-o dată se majorează totul cu cel puțin 300%. Nici o materie primă, de la cărbune la uraniu, nu s-a scumpit atât.

    00
    • Dacă nu exista termenul windfall tax, pun pariu pe viața oricăruia că nimeni de aici nu ar fi avut vreo inițiativă.

      Asta așa, cuget de dimineață…

      00
  8. Statul ar putea face multe “din umbră” încât sa înlesnească cu adevărat viața oamenilor care nu aparțin sistemului.

    Nasol mi se pare faptul că această castă a politicienilor a ieșit câștigătoare până acum. Sa luam inflația… majoritatea cetățenilor UE, in jur de peste 90%, (da am surse însă îmi este lene să le căut acum) nu da vina inflației pe politică și din păcate pe ECB care de facto aparține politicienilor. Vina este data in primul rând pe războiul din Ucraina și pe Covid. La Covid este data mai ales pe domnii, doamnele, x-și Virus in persoană decât pe politicienii care au condus Europa prin această pandemie.
    Vina este de fapt, dpdv macroeconomic, bazat numai pe hard facts, a Băncii Europene. Acestă Bancă este o banca pur politica, nu este o banca independența cum ar trebui sa fie. Astfel aceasta banca tipărește pur simplu bani când politicienii diferitelor tari necesita acești bani…de expl ptr granturi ue, pentru granturi/ ajutoare Covid, pentru plata datoriilor acestor țări. Germania, Olanda, Finlanda, etc au pierdut lupta in fata țărilor supraîndatorate precum Grecia, Franța, Spania, Italia…
    trec la suma de bani M3 (vezi Wiki. M3 sunt absolut toți banii existenți intr-o economie, incl banii girali (?..Nu știu terminologia in Ro si îmi este prea complicat sa caut :) ). Inflația a început in 2019:

    Data. M3 in Mrd Euro
    Aug 2022 16.058,6
    Jul 2022 15.909,1
    Jun 2022 15.850
    Mai 2022 15.762
    Apr 2022 15.730,4
    Mrz 2022 15.668,6
    Feb 2022 15.606,1
    Jan 2022 15.543,6
    2021 15.484,8
    2020 14.469,2
    2019 12.984,8
    2018 12.365,1
    2017 11.858

    https://de.statista.com/statistik/daten/studie/241829/umfrage/entwicklung-der-geldmenge-m3-in-der-euro-zone/

    Bineînțeles că exista și alte motive care vin in plus, de expl. Scumpirea (in UE voita politic) a energiei, Covid, etc.

    Precum scrie fi Vali, tot ce se întâmpla acum cu supraimpozitare, reducerea politica a prețurilor, etc este fix ptr a atata pulimii (care este majoritara in UE, precum și in lume) ca politicienii ajuta lumea, ei tipărind din ce in ce mai repede bani mai mulți.
    Inflația in tari care nu au Euro dar sunt in UE este din cauza faptului ca aceste economi sunt prea mici, prea corupte ptr a face o proprie politica fiscală. Fiind prea mici vorbim in cel mai bun caz de o “inflație importată” in cel mai rău caz căutați câți bani a tipărit banca națională.

    Acum un add-on cu prețul imobilelor: oamenii “simt” ca ceva nu este in regulă. Singura scăpare este (dacă ai economii care trebuiesc “salvate”) sa investești in lucruri/ valute care sa-și mențină valoarea cât de cât.

    Acum apare încet însă cu o intensitate crescută problema desființării Cash-lui cu framingul respectiv, etc.

    Ce se întâmplă in aceste timpuri va rămâne in istorie ca decăderea Europei. Comparații există…de la decăderea imperiului roman de vest, apoi de est, decăderea Spaniei in sec 17…etc. Migrație in masă, inflație, decădere economică, războaie la garanție, legi neaplicate, politicieni care se îmbogățesc și tot nu le ajunge până nu se pișă cu boltă pe legistlație, declinul învățământului, etc.

    00
    • Suedia, Danemarca sau Polonia sunt economii mici? De când?

      De restul nu ma ating, dar pe scurt, când nu deții noțiuni elementare de economie, corect si cinstit este sa te abtii sa comentezi complet pe lângă ca și cum te pricepi.

      00
    • Polonia este o economie coruptă. De când cu naționalismul PIS firme străine mari (mai ales germane… germani sunt Dușmanul nr 1 al lui Kaczyinski-PIS) se gândesc de expl să se care mai departe.

      Danemarca (so Suedia) are/ au o inflație de 7,5%pa și este dependentă de țările Euro. Dacă vrei sa vezi diferențele compara Elveția, Norvegia cu zona Euro.

      Ioane, tu zici ca eu nu am habar. Așa o fi…însă tu nu-ți dai seama ca bani tipăriți-l fără calcule economice ci din motive politice duc la inflație… asta le investi in primul semestru la economie…tipuri de inflație, tipuri de credite, etc… acolo exista o corelație domnule.

      Mă rog, cred ca ai uitat da dai exemple cu Luxemburg, Liechtenstein, San Marino, Vatican și Andora.

      00
    • „Economie corupta”. E prima oara în viata mea când aud asemenea nonsens.

      „Economie mare dar dependenta”.(???)

      „Inflație de 7.5% e mare”. Media e Europeană e 10+.

      Ce e aia indicatori macroeconomici, gdp, excedent de cont, exportator net, etc. Nu domnule, e politica la mijloc, e încurcată, corupție chestii, dependenta cumva, nu știu despre ce vorbesc, habar nu am economie de clasa a 10a, nu am proprietatea termenilor, dar am citit eu undeva și e ca mine.

      Mie mi-ar crapă obrazul sa comentez semidoct și apoi sa mai am și tupeul sa ma cert cu lumea cand mi se pune în vedere ca dau dovada de o ignoranță halucinanta pe un subiect pe care efectiv nu îl inteleg.

      Inflație UE:

      https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Inflation_in_the_euro_area#:~:text=Highlights&text=Euro%20area%20annual%20inflation%20was,from%2010.6%20%25%20in%20October%202022.

      00
  9. Opinie nepopulară în zilele astea: nu vi se pare că reacția cu boicotarea ne pune de fapt într-o lumină proastă ca popor/țară? Public, motorul care alimentează treaba asta e mândria, dar mie mi se pare că ieșim tocmai pe dos.

    Să mă explic (și – dacă vor fi – aș aprecia reply-uri în limitele bunului simț, că știu că lumea e aprinsă): să facem puțină istorie contrafactuală, e 9 decembrie, România e în Schengen. Ar fi fost vreun boicot? Sunt sigur că nu, ba chiar cred că s-ar fi cântat despre prietenia româno-austriacă. Dar, stai, nu tot firmele alea ar fi fost? Nu tot OMV-ul cu legături cu Rusia și cu profiturile lui? Nu tot băncile hulpave? Nu cumva același lemn ar fi fost exportat de Schweihofer?

    De ce, brusc, am fi ascuns astea sub preș? Nu-i asta un fel de atitudine de genul, ”fewtuți, dar dacă e cu vaselină, atunci cu plăcere”? Mie asta nu-mi zice ”mândrie” oricum aș privi-o.

    00
  10. Din ce am inteles e o „chestie” in toata UE. Exista „producatori” si exista „cumparatori”. Si se tranzactioneaza pe bursa pachete de energie prin intermediari. Si una peste alta… hop este 5 lei kilowatt-ul cam in toata UE ca … de ce nu ? Chipurile din scumpirile astea penibile o sa trecem toti pe panouri solare si solutii alternative si regenerabile. Eu cred ca e doar un lobby infect ca unii sa se umple de bani. In timp se va dovedi ca ne trage grav in jos si este ineficace. Degeaba ai tu nu stiu ce acrod la Paris daca in Africa si in Asia se arde orice la greu. Tu produci mai scump ca ei si planeta oricum se duce pe paula chipurile. Nu stiu cat e de clara chestia cu incalzirea globala datorata omanilor cand si in trecut au fost glaciatiuni si incalzire chiar si cand nu exista picior de om pe pamant.

    00
  11. Din punctul meu de vedere greseala este la care parte din profit se aplica.
    Ar trebui aplicat 99% impozit / taxa de solidaritate sau cum vrei sa ii spui, la absolut TOT ce e profit impozabil cu un ban peste media din 2018-2021, punct.
    In afara de salarii si prime pe care si le-au crescut consistent caci deh sunt profitabili, restul cheltuielilor acestor baieti destepti au crescut prea putin ca sa justifice o crestere a profiturilor in asemenea hal.
    Pe langa companiile din energie as introduce aici si tot ce e in zona financiar – bancara si retailerii mari de alimente, ca si baietii aia raporteaza profituri muuult mai mari decat anii precedenti.

    10
  12. In Romania, orice taxe se transfera la consumator. Cresc taxele la energie, creste prețul la curent, gaz, combustibil. Nu se ieftinește absolut nimic. Pentru ca stat imbecil și hot, si roman care accepta schemele astea de jegmaneala cinica.

    00
  13. Foarte bun POV.
    Si, mai mult, intr-o piata libera neconditionata, diferenta de impozit tot la noi, consumatorii, va fi: vor compensa impozitarea prin scumpirea produsului.

    00
  14. companiile care au actionar majoritar statul vor fi singurele afectate, la ele oricum nu conteaza pentru ca profitul s-ar fi repartizat prin dividende

    mol, omv si restul vor avea brusc cheltuieli mai mari, adica vor gasi o modalitate pentru a-si externaliza profitul catre companiile mama

    00
  15. Important e ca statul sa descurajeze orice investitie in energie si sa nu apara alternative si oferta mai multe si mai ieftine. Impozit pe stalp, profit, et totul random si discretionar. Nu e ca si cand ar fi investitii care ar necesita predictibilitate pe zeci de ani.

    01
  16. schema e simplă: colectezi bani de la guguștiuci ca să aibă ce fura ai tăi și să poți plăti și taxa de protecție la ăia de ar putea să te bage la răcoare (exact! salariile, pensiile, vârsta de pensionare pt magistrați, milițieni, anaf și curtea de conturi asta sunt)
    După manual
    Statul român

    01
  17. Tu gandeste-te ca ai un stat in care 4 municipii, 8 orase, 31 de sate si un consiliu judetean se pot intretine cu banii pe care-i culeg de la oameni si firme… restul toti au nevoie de bani de la centru… ce solutie au cei de la centru?

    Nimic, de ce nimic? Pentru ca atat se poate… cu oameni ca Ciuca, Ciolacu, Grindeanu, Bode, Daea… niciodata nu o sa ai cum sa faci curat in ograda, iar minusurile alea o sa fie mereu acoperite de catre cei care lucreaza si fac bani, iar cei care intind mana o sa fie cei care voteaza mereu incompententii care pastreaza status quo-ul.

    00
  18. Ce este amuzant este că de câte ori se anunță la noi sau prin alte părți plafonarea prețurilor la ceva, sar imediat adepții „mâinii invizibile” că e comunism, că alea-alea, fug investitorii, faliment, Venezuela, Cuba.
    Aici e o implementare care împacă – stupid – capra „pieței libere”, cu varza „profiturilor nesimțite”. Nu se poate interveni direct pe preț, fiindcă prețul e stabilit de Sfânta Bursă și nu te poți atinge de cele sfinte. (Apropo de Sfânta Bursă, când au ajuns prețurile la gaze la nori, bursa aia din Olanda era „anonimă, nesemnificativă, cu cantități mici, speculativă, blablabla. Când au scăzut prețurile, brusc a devenit ok, reprezentativă.) Atâta poate biata UE, atâta face (că doar nu crede cineva că e idea lui Ciucă-al nostru și al prietenului Marcel, e directivă europeană).

    10
  19. orasele sunt controlate de mafie, la fel ca si politica, asa ca o sa inchei cu un citat…
    “ Nu s-a schimbat nimic,n-o sa se schimbe nimic.
    E tot atat de rece ca atunci cand eram mic”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.