Impotența clasică românească: se discută luarea în considerare a nimic…

La BNR se întâmplă chestii

Șeful supravegherii din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, spune că în banca centrală se discută de mai bine de 9 luni despre posibilitatea limitării creditului de consum, având în vedere avântul acestuia din ultima perioadă. Cinteză este primul oficial care înaintează și o valoare exactă și spune că gradul de îndatorare, respectiv raportul dintre venitul net eligibil al clientului și rata creditului, nu ar trebui să depășească 53%. (sursa)

Deci de 9 luni oamenii ăștia se prefac că lucrează. Au văzut că Prima Casă e extrem de căutată și tot felul de săraci își iau casă, apoi că a revenit creditul cu buletinul pentru bunuri de consum mult peste nevoile oamenilor, și ei ce fac? Păi, discută. DE NOUĂ FUCKING LUNI!!!

Probabil peste încă doi ani, când lucrurile vor scăpa de sub control, vor ieși și vor spune că au ajuns la o decizie. La fel cum au făcut cu Banca populară, BIR, creditul cu buletinul, FNI și toate mizeriile pe care trebuiau să le controleze și să le oprească la timp.

Da, cu riscul ca săracii proști să latre că e în defavoarea lor să nu îi lase să se bage până în gât în datorii.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

21 comentarii

  1. BNR = muzeul dinozaurilor

    • @m
      Toate cadavrele plutesc ;)
      În 2007 când a crescut gradul de îndatorare acceptat la creditare la 70%, permițând bula imobiliară, de exemplu, ce oameni erau la BNR? Când au permis toate mizeriile băncilor, ce oameni erau la BNR? Oamenii ăia competenți de la BNR nu au sesizat mizeria cu creditele în franci?

    • Politica BNR tine pe linia de plutire tara. Daca ar fi acolo genul de oameni din guverne, am fi scuturați bine mai des.

    • @Cristian hai lasa creditele in franci. BNR poate face multe reglementari, dar nu vor avea vreodata vreo baza sa restrictioneze bancile de la a folosi monede din spatiul economic european.

      Veam colegi de facultate care imi explicau docti ca francul e cea mai buna solutie, ca e cea mai stabila moneda, etc. Degeaba incercam sa le zic ca nu francul e problema, ci moneda nationala, ca daca iti iei credit in alta moneda decat cea in care ai veniturile iti asumi un risc (tot asa cum iti asumi un risc si la abonamentul de telefonie, care iti este impus legat de euro).

      Sigur, ai asteptari ca oamenii de la BNR sa fie luminati, dar una e sa reglementezi niste riscuri pentru intreaga economie, cum e gradul mediu de indatorare, ponderea creditelor de consum si alta sa aperi oamenii de propria lor prostie.

      Partea a doua e mai mult domeniul protectiei consumatorului. Clauze abuzive, faptul ca nimeni nu a luat in considerare stupiditatea de a vota comunisti la putere, a lua credit in franci si apoi te miri cum moneda noastra nu tine pasul cu una sustinuta de o economie solida dpdv financiar (nu ca elvetienii ar produce cine stie ce inafara de servicii bancare).

    • Au învățat. La fel cum au învățat din greșelile din anii ’90. Asta e, a fost criza mondiala, numai țări europene cu exporturi competitive și o piața internă fara dependenta atât de mare de finanțare externă, ca polonia, au scăpat mai ușor.
      Eram mult mai vulnerabili în 2008 decât acum. Alte deficite.

  2. Dar bancile cum se protejeaza ? Vb de bancile private care dau bani amboulea. Trebuie sa vina tatuca BNR cu o lege ? Ele nu au discernamant sa nu mai dea bani la cine nu merita ?

  3. Creșterea din fiecare an de după 2007 se datorează DOAR consumului din banii UE
    https://www.moise.ro/2017/12/20/dezintegrarea-uniunii-europene-inceput-azi/.
    În acest caz este cît se poate de clar că ăștia din bănci nu au cum să limiteze creditele ieftine.
    Iar o parte din banii UE vin și de la BCE care a injectat bani foarte ieftini și mulți în economiile UE.

  4. Ce îți miroase a sub prime? N-au treaba, stai potol! Tre sa simtă și poporul avuția, cum altfel dacă nu prin credit.

  5. Băncile centrale merg pe sârmă, cam așa se caracterizează activitatea lor. Nu pot sa încline prea brusc într-o parte sau alta. Nu se iau decizii din topor (sic!). Trebuie monitorizate anumite tendințe aparente, ca sa se decidă dacă chiar sunt tendințe.

  6. Nu au nici un interes sa limiteze creditarea. De aia se prefac ca muncesc. Ca sa aiba o scuza in momentul in care o noua criza o sa vina. Si daca o sa fie o problema cu unele banci, statul o sa le salveze cu banii popendulatiei, ca de obicei.

  7. Creditul cu buletinul nu a revenit. Ei ii zic credit cu buletinul dar in momentul in care ceri creditul ei interogheaza direct anafu (welcome to 2010) si vad exact ce salar ai. Practic au eliminat nevoia de a duce declaratia aia de venit de la locul de munca, o iau ei direct de la sursa.

  8. Ce face BNR aici e o mizerie. Daca vor reduce gradul de indatorare odata cu cresterea ROBOR vor face refinantarea creditelor aproape imposibila si vor creste considerabil numarul de situatii in care creditorii nu isi vor putea plati ratele sau vor sacrifica alte cheltuieli pentru a plati ratele.

    Si nu, nu e prima oara cand BNR face asta, a mai facut-o odata prin 2008, fix inainte de criza cu rezultate dezastruoase pentru economie si consum. Dar la ce aura de sfant are Isarescu probabil ca va fi aplaudat de 3 sferturi de internet pentru treaba asta.

    De ce face BNR treaba asta? Hai sa speculez un pic, cumva pentru ca Statului Roman ii e din ce in ce mai greu sa se imprumute si vrea sa lase bancile in situatia de a nu putea finanta pe nimeni altcineva?

  9. Intrebarea e unde sunt bancile acum cand legile justitiei vor fi belite? Isi freaca bine mainile pentru dezastrul ce va urma? Nu spun ca unele legi n-ar trebui modificate dar mereu ni se serveste gogoasa comunista la pachet cu ziklon

  10. Tot strigati tare si des, tot BNR alaturi de romanii plecati afara mentin tara asta la nivelul de plutire, altfel deja eram un alt fel de Zimbabwe, mult mai puscat. PS: Si asa suntem bananieri…

  11. Să moară Cichi Cean, o generație a crescut cu Manole la BNR!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile