De ce e important oul lui Vosganian dacă vrei să vorbească nepoții tăi românește

Inca de la declaratiile deja celebre ale lui Vosganian m-am gandit sa scriu un  articol in care sa incercam sa depasim stadiul de caterinca colectiva facila si de meme-uri bazate pe jocuri de cuvinte cu oua. Luni, cand i-am deschis blogul, am vazut ca a scris singur ideea principala a articolului meu asa ca am renuntat la a mai scrie pe subiect. Asta pana am citit comentariile. Toate comentariile care sustineau punctul de vedere al articolului aveau putin plusuri si de obicei mai multe minusuri. Asa ca m-am gandit sa incerc o explicatie mai ampla, poate mai convertesc din necredinciosi.

Nu e prea complicat de inteles ca societatea nu avanseaza uniform si urbanul (adica densitatea umana crescuta) – istoric vorbind – a reprezentat un catalizator al evolutiei materiale si culturale al unei comunitati. De fapt, asta-i istoria lumii.

Agricultura –> excedent de calorii –> cresterea densitatii umane –> diversificarea culturii materiale –> orase –> regate –> imperii -> republici -> J (aici esti tu) -> free inhabitant -> sovereign AI

Ma rog, ati inteles ideea. Cresterea densitatii umane si diversificarea culturii materiale se potenteaza reciproc si duc catre progres.

De ce vorbitorii de limba romana de la aparitia lor pana astazi au fost importatori  neti de cultura materiala SI politica este un subiect complicat si nu are legatura cu abilitatile lor individuale sau lipsa lor. Dar e simplu de inteles ca circumstantele istorice nu au permis mentinerea si amplificarea urbanizarii dupa retragerea romanilor la sud de Dunare iar asta, in timp, a avut un efect distructiv: aparitia comunitatilor mici, fragmentate, autarhice, cu un nivel minim de organizare politica. Iar acest retard istoric s-a propagat pana in modernitate, cand Romania a devenit tara cel mai  slab urbanizata (sau cea mai rurala, cum vreti) din Europa, in ciuda eforturilor de modernizare din ultimii 150 de ani.

Aici urmeaza o paranteza: Fata de efortul modernizator al unei parti a elitelor politice (care au renuntat la inceputul secolului XIX la grafia chirilica, vestmintele de influenta orientala si au importat atitudini, institutii si  tehnologii occidentale) a existat o contrareactie culturala de justificare a inapoierii printr-o abordare romantica a satului si taranului care s-a dovedit extrem de influenta si distructiva (a fost esentiala pentru ethos-ul elitei politice interbelice) cu toate aberatiile politice care au urmat. Inchidem paranteza.

Acest  decalaj intre societatile care au evoluat rapid si noi a fost indentificat, observat si asumat de aproape doua secole, insa el nu a fost niciodata o problema la fel de stringenta cum este azi. Acutizarea problemei are 4 cauze, zic eu:

  1. Democratizarea: elitele ante si interbelice  traiau intr-o lume aproape separata de restul societatii. Se incerca ridicarea taranului din saracie dar intr-un ritm mai putin alert si intr-un alt spirit decat astazi. Conceptual, a primat ideea ca taranul intruchipeaza cea mai inalta forma a romanismului (cu tot cu lipsa igienei minime sau a asistentei medicale). Astazi, cand intreaga populatie decide directia de dezvoltare a statului si percepe decalajele, registrul de urgenta s-a schimbat.
  2. Tehnologia informatiei: o mare parte  a populatiei traia inca intr-o splendida  izolare. Intr-un fel mecanismele alteritatii s-au pastrat aproape intacte pana la aparitia  internetului si a diseminarii lui in toate straturile societatii. Dupa liniste tiuitoare de milenii, internetul ne-a facut sa fim mai perceptivi fata de diferentele din societatea noastra si societatile occidentale.
  3. Transportul: rapid si ieftin. Dupa secole in care au fost necesari calatori care sa descrie alte societati o data la un secol, in ultima suta de ani oricine se poate sui intr-un avion pentru a vedea cu ochii lui cum e in alta parte. Perceptia asupra altor comunitati nu mai este filtrata de intelectuali si elite, ci de propriii ochi.
  4. Uniunea Europeana: libera circulatie a persoanelor a produs o unda de soc sociala. Posibilitatea de a merge nerestrictionat oriunde in Europa a produs o revolutie in mentalitati.

Si acum, elefantul din camera cu portelanuri. Societatea nu mai este un monolit, natiunea nu mai este un ideal iar transcendenta religioasa nu mai este o miza. De aceea oamenii vor sa traiasca bine aici si acum, se identifica cultural mai degraba cu oameni de aceleasi valori si nu neaparat cu oameni care vorbesc aceeasi limba. Este probabil ca un programator din Bucuresti sa aiba nu doar mai multe subiecte in comun cu un altul din Berlin sau San Francisco, dar forta de penetrare a valorilor occidentale sa le ofere si un background cultural comun. Concomitent, un hipsteras cu palariuta cu un mocha latte in mana sa nu mai gaseasca nimic in comun cu un agricultor din satele Moldovei sau Dobrogei.

Parti ale societatii evolueaza diferit, mai rapid sau mai lent, iar cei care evolueaza mai rapid nu mai au rabdare. Nu vor sa mai depuna efort pentru ca peste cinci generatii romanii sa traiasca ca italienii sau spaniolii ci prefera sa traiasca ei, astazi, printre italieni si spanioli. Si  nu sunt de blamat. Pentru ca schimbarea mentalitatilor este  un efort imens, de cele mai multe ori lipsit de satisfactii si nu se incheie tot timpul cu succese.

Concluzia ar fi ca oul lui Vosganian este simbolul unui stil de viata premodern, care conserva repere culturale si mentalitati premoderne  si care, canalizate politic prin diferite retele de putere, ajung sa perpetueze forte politice conservatoare, cu care partea postmoderna a societatii nu se mai identifica. Si, de aici, niste forte centrifuge care pot duce la finalul experimentului politic romanesc. Deci, pentru oricine are  inca o doza de nostalgie pentru romanism, problema reducerilor decalajelor materiale si culturale cu occidentul este absolut esentiala. De aceea introducerea tuturor romanilor in fluxuri economice moderne, alocarea de resurse pentru educatie si sanatate si accelerarea federalizarii europene sunt prioritati zero. Si de aia nenorocitul ala  de ou netaxat este o miza mai mare decat pare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Fluture?

    00
    • de data asta nu.

    • Turambarrrr sau George Damian?

      PS: unul care să știe să scrie în română nu ai găsit? În 2017 trebuie să fii retard să nu știi cum să pui diacritice unui text.

      00
    • Probabil ideea era ca cei modernizati o sa vrea sa se separe de conservatori, care o sa rămână niste inapoiati. Daca o sa fim toti moderni, avem sanse mai mari sa pastram romania decât daca o sa fie rupturi din astea uriase in societate. Si cum progresistii nu vor sa devina conservatori si ar fi si pagubos, având in vedere ca relatiile cu tarile dezvoltate si progresiste (trump si brexitul sunt doar chestii de moment) ne tin pe linia de plutire, e indicat sa aducem la modernizare pe conservatori.

      00
    • Cred despre mine ca pot fi mai concis de atât :-)

      Si, mai mult, nu m-as hazarda sa folosesc „potentat”, „transcendent” si, mai ales „alteritate” ca sa zic ca satul românesc e pielea pulii si ar trebui sa isi schimbe repede mentalitatea, pentru ca „aia mai rapizi nu mai au rabdare”.

      Mi se pare trist sa stii intelesul unor cuvinte relativ complicate si sa continui sa-l aperi pe Vosganian sau ideile lui. „introducerea TUTUROR românilor in fluxuri economice moderne” exact când societatea occidentala creeaza – sau incearca – sa creeze fluxuri economice diferite de cele de pana acum, in care sa includa si pe cei „saraci cu duhul”, sa fie mai „umana”, autorul vrea/crede ca asta e viitorul si ca, iata, Vosganian l-a inteles si ni l-a spus. Dar noi, cei cu mentalitatea „low level” nu intelegem.

      PS. Pentru Vali: nu e ABSOLUT DELOC important ca limba româna sa dainuie peste secole. La fel cum nu e important sa dainuie semintia asta româneasca. Si, ce sa vezi, istoria ne arata ca, practic, nici macar imperiile nu rezista. Ar fi bine sa ne concentram pe uman, in general, decât pe limba sau originea noastra. Ca sa nu mai zic ca si tu si guest-ul va contraziceti când spuneti ca românul ar trebui sa copieze strainul, sa intre si el „in rândul lumii moderne”, dar, in acelasi timp, sa-si pastreze limba si semintia. E imposibil. E ilogic.

      Recomand tuturor care vor sa devina mai intelegatori, mai toleranti, mai… umani, cartea „Sapiens” a lui Harari.

      00
    • @Perkele – nu sunt eu autorele, dar rezonez aprobativ; o singură observațiune: oul ăla netaxat a apărut în condițiile dezindustrializării accelerate din anii 90, când cartiere întregi (precum Steagul în Brașov) s-au golit urgent – iar strungarii s-au reîntors în satele de unde veniseră ca să mănânce ouă netaxate

      00
    • @Tâmplarul: Lasă modestia, Fluture, când te stârnești scoți articole mai lungi.
      Știind că tu ești guest_autorul favorit al lui Vali trei lucruri mi-au ridicat sprânceana și de aceea am întrebat:
      – încercarea de a pune tâmpenia lui Vosganian într-o lumină blândă. Tu nu ești Turambarr care într-un articol îl ia de păr și-l dă cu capul de blog iar în următorul îi propune o discuție despre violența intrinsecă a oului.
      – gâdilătura aplicată fibrei naționaliste
      – faptul că ești de acord cu Vali încă din primul paragraf :-)

      00
    • dintre noi trei, doar unul e milionar :)

    • @AI_core: La faza asta cu Vosganian si, in general, la faza cu „satul românesc trebuie sa moara”, nu voi putea fi niciodata de acord cu Vali.

      Nici macar acum când stiu ca are mai multi bani in cont decât mine :-)

      De fapt, daca stau sa ma gândesc, in ultima vreme ne cam indepartam ideologic :-)))

      00
    • lăsați, lăsați, domnu fluture, că la toți ne e greu. unii la întreținere, alții la mutat lingourile dintr-un seif in altul…

  2. Recunosc ca m-am oprit la „aici urmeaza o paranteza”. Deja era prea mult, mi s-a parut ca tot ce citisem pana acolo era o paranteza si ca urmeaza subiectul, dar cand am vazut ca mai urmeaza o paranteza mi-am pierdut orice speranta…

    00
  3. Vai de plm atatea cuvinte si fraze alambicate pentru a spune fix nimic nu am vazut de mult.

    00
    • Ba spune o gramada, numai ca spune mai pe ocolite ca in banc dar pana la urma tot ne loveste in oaua, traducerea e asa”nu mai avem bani,nu mai avem de unde impozita, la fel ca marile imperii traim din noi cuceriri si japca proaspata, eu sunt ghiuleaua care loveste in ziduri neatinse, maine vor spune si altii cu alte cuvinte, VA IMPOZITAM PAMANTUL AERUL APA SI TOT CE AVETI PANA VINDETI SI PLECATI”

      00
  4. Iar tu insisti sa legi o tema de dezbatere de sltfel valida si decenta de un cacat de om.
    De-astea reactii negative.
    E ca si cum omu chiar a intentionat ca discutia sa progreseze la modul asta.
    Vax. Se intampla sa cunosc un pic mai de aproape specimenul si fara gres iti zic ca e un cacat sinistru. #nomorepublicity.

    00
    • E un caz clasic de ” ce a vrut sa spuna poetul” in care se atribuie sensuri profunde unor fraze banale. In cazul de fata Varul Jean Vosganian a fost a zis ca statul roman pierde bani din cauza celor care isi cresc singuri gaini si oua. Multora nu le vine sa creada ca cineva putea sa debiteze o asemenea ineptie asa ca s-au apucat sa caute sensuri ascunse crezand ca omul a vrut sa spuna altceva, dar nu l-a ajutat exprimarea.
      Nu e cazul, tipul chiar e atat de paralel cu economie, nu mai cautati ceva profund intr-o balta cu noroi.

      00
    • ba a continuat pe acelasi plan cu tricotaju si rosia. No shit.

      00
  5. corect, în principiu. problema e la ipocrizia vărului jean. economia informală, cu al său nou simbol – oul netaxat – e o consecință a sărăciei. și sărăcia, și cadrul general al economiei informale sunt o consecință a instituțiilor extractive, acele instituții care sunt făcute nu să înlesnească prosperitatea, ci să o direcționeze strict spre o minoritate de privilegiați, în defavoarea celor mulți. sărăcia și inegalitatea în românia sunt, în primul rând, consecințe ale acțiunii statului. acel stat în a cărui elită văru jean e de decenii și care, de fiecare dată când a avut de luat decizii, au fost doar foarte proaste: de la cel mai mare deficit structural în vreme de prosperitate, la cea mai ilegală lege de mediu.
    și, nu oul e problema și nici miza. economia informală va dispărea nu fiindcă vor apărea alte instituții extractive s-o anihileze. ea va fi anihilată doar când aceste instituții, de care și văru jean e responsabil, vor dispărea.

    00
  6. „…..sa nu mai gaseasca nimic in comun cu un agricultor din satele…” – este atat de impersonala descrierea asta. mai corect ar fi fost „sa nu mai gaseasca nimic in comun cu …ma-sa si cu ta-su”. plm, nu-i bai ca IT-stul are mai multe in comun cu unu’ din Berlin sau San Francisco; problema e ca agricultorul nostru nu are nimic in comun cu fermierul din Olanda sau Elvetia. nu stiu daca acolo fermierul plateste sau nu 50centi cand mananca un ou din curte dar sunt convins ca (cel putin in Ch) agricultorul are un statut mai invidiat decat IT-stul (plm…oricine poate invata C#…dr nu toti isi pot permite sa cumpere pamant ;) )
    per total, atat articolul cat si acest comentariu, ideea e buna: sa fie bine ca sa nu fie rau

    00
  7. Recomand pentru o aprofundare a subiectului și cartea România Medicilor – Medici, țărani și igiena rurală în România de la 1860 la 1910 de Constantin Bărbulescu

    00
  8. tre sa fie un baiat de 20 de ani student in anul 2 la sociologie. io il felicit pentru teza asta de licenta. e o singura problema: NU SE POATE CITI

    00
    • Eu unul imi pierd repede rabdarea la articole lungi care nu te introduc in subiect repede sau nu reusesc sa-ti prezinte subiectul astfel incat sa vrei sa afli mai multe.
      Nu e cazul aici, totusi, mi se pare clar si concis (pentru un amator), probabil voua astora care nu reusiti sa-l cititi v-ar trebui niste benzi desenate…

      00
    • Tu esti ca aia care zic ca cuvintele unguresti sunt „imposibil” de citit. Nu, problema e la tine.

      00
    • Inclusiv la o teza de doctorat tre sa fii capabil sa spui intr-o fraza de maxim 3 propozitii CU CE VII NOU. daca nu esti capabil, nasol momentu

      00
  9. Boss, ne-ai pierdut, pai ce facem aici mai traforam si noi ceva .

    P.S. am ajuns sa te citesc cu dictionaru’ langa mine

    00
  10. si ti-am spus sa nu dormi cu atlasul ala mare de geopolitica pe polita de deasupra capului…

    00
  11. tltr: „Parti ale societatii evolueaza diferit, mai rapid sau mai lent, iar cei care evolueaza mai rapid nu mai au rabdare. Nu vor sa mai depuna efort pentru ca peste cinci generatii romanii sa traiasca ca italienii sau spaniolii ci prefera sa traiasca ei, astazi, printre italieni si spanioli. Si nu sunt de blamat. Pentru ca schimbarea mentalitatilor este un efort imens, de cele mai multe ori lipsit de satisfactii si nu se incheie tot timpul cu succese.”

    Mergea un Podcast :D

    00
  12. Pana la a ajunge la exemplul cu oul netaxat, politicianul roman trebuie sa dea el mai intai un exemplu de corectitudine la plata taxelor (nu mai amintesc exemplele lui Fenechiu, Negoita, chiar si Vosganian cu dosarul Romgaz-Interagro)

    00
  13. Catalizator al evolutiei, cultura materiala, retard istoric, comunitati autarhice, mecanismele alteritatii…dar noi nu stim cum sa scapam de astia care se leaga de ouale noastre. De la unii care le vor numarate pana la altii care le vor impozitate.

    00
    • Dar n-a zis asa ceva vosganian. Unii sunt asa de prosti de ajung sa apar un pesedist (alde-ist, whatever). Sunt atâtea motive valide de atacat pesedeul…sper ca vreti sa convingeti taranii sa nu mai voteze cu psd, nu ca asa ati inteles textul lui vosganian.

      00
  14. Dupa Kahneman, Thaler https://www.bbc.com/news/business-41549753

    Britanicii au integrat ideile in administratie cu Behavioural Insights Team, idem Obama cu propriul „nudge unit”.

    Intre timp, la noi, un fost musteriu de economie sa lamenteaza ca statatul este vaduvit de ouale netaxate.

    Mai trist e ca diversi incearca sa caute contextul istoric si cultural sa ii justifice aberatiile. Cuaie nici daca ma scremeam 1 an cu marx in mana nu debitam o justificate asa patetica.

    Serios urbanizare si decajale, saracii… hai sa mai aruncam cu bani, om vedea ce iese. Nu a ajuns experimentul lui Ceausescu sa vezi cum e omul nou civilizat cu forta? Ti-e mila de aia cu oua si curte?

    Ba pardon, mie mi-e mila de trogloditii din orase, rupti de tara, dar ramasi tarani in suflet. Tarani in sensul rau. Fara un reper moral, fara respect pentru propietate, fara respect pentru munca sau o calificare relevanta, o generatie de rupti in cur ramasi lipiti la sanul statului, sau cum zici tu ” integrati in fluxurile economice moderne”.

    00
  15. Tovarase aberezi si vorbesti din carti. Surprinzi niste puncte esentiale in articolul tau (cum ar fi faptul ca satele inca traiesc ca acum 100 de ani) dar faci niste clasificari care in viata reala nu isi au rostul si nu sunt nici eficiente.

    Eu personal sunt IT-istul ala care se intelege poate mai bine cu colegii din Berlin si San Francisco. Dar la fel de bine am casa la tara in care cresc gaini si alte cele. Eu unde ma incadrez?

    Decalajul de care vorbesti in articol este intr’adevar un decalaj daca facem o comparatie obiectiva intre societatea in care traim noi si societatile vestice (REPET: societatile vestice, comparatie pur OBIECTIVA)

    Daca stam sa privim lucrurile in ansamblul lor, eventual incercand sa le intelegem asa cum sunt nu asa cum ni s-a spus ca ar trebui sa fie, vom observa ca in asa zisul nostru decalaj avem niste avantaje si niste metode de viata care coroborate cu tehnologia de azi pot reprezenta un avantaj si nu neaparat un dezavantaj total.

    Problema noastra e ca nu avem oameni care sa vada si sa inteleaga ce ESTE si nu cacaturile pe care le citest din te miri ce seminarii si studii. Toti vor sa fim ca Franta sau Germania, desi noi nu trebuie sa fim ca Franta sau Germania. Noi trebuie sa devenim varianta de secolul 21 a Romaniei.

    De la vladica la opinca, toti vorbesc din carti, toti vor sa fie ca afara fara sa inteleaga ca la noi nu e ca afara si noi suntem diferiti, asa cum toate popoarele sunt diferite si toti indivizii sunt diferiti iar modelul nostru de dezvoltare trebuie sa fie diferit. Nimeni nu observa o chestie in tara asta: pe vremea comunistilor, toti aia care lucrau in fabrici 8-9-10 ore pe zi locuiau in zonele adiacente fabricilor si aveau gospodarii intregi (animale, pamant, etc,etc). De ce s-a pierdut modelul asta economic care era viabil si iti asigura si o oarecare sustenabilitate? Pentru ca suntem idioti si vrem sa avem hipermarketuri ca in vest, nebagand in seama avantajele.

    Asa ca in loc sa ne amagim cu „nu o sa fie niciodata ca afara” sau alte cacaturi de genu asta, hai sa vedem ce avem, ce nu avem, ce avem nevoie CU ADEVARAT, ce e de umplutura si hai sa le facem. Azi, incepand de acum.

    Uitandu-ne „afara” si incercand sa facem tot ce fac aia, doar pentru ca asa fac ei e cheia sigura spre haos si o noua epoca a „formelor fara fond”. Altfel, o sa ne certam in continuare pe probleme de secolul 19 in secolul 21 si o sa le mai si dam importanta, cand de fapt avem solutiile in curtea noastra, uneori chiar mai elegante decat cele ce ni se propun de pe alte meleaguri. Trebuie doar sa le vedem. Adica sa deschidem ochii si sa gandim cu capu’ nostru, chiar daca uneori gandim prost.

    00
  16. sunt de acord cu ultima fraza din ultimul paragraf..dar…oul ala e mai mult drubul cu sare. facem de toate in jurul problemei mai putin iesitul din problema care dupa mine nu e fiscalizarea ci eficientizarea asta incluzand in primul rand castigul impotriva coruptiei, care practic e drubul cu sare la noi in tara si care practic i-a facut pe multi sa isi mute curul in alta tara unde drobul de sare nu e asa mare.
    acum imi poate domnu vozganyan arata cum aducem sistemul in secolul 21? ca daca sistemul e defect nu vad ce sens are sa ne invartim in a schimba ceva, e ca si cum ne-am invarti oriunde in africa incercand sa ne impunem ca e tara de prima clasa.
    ma repet, ‘hai sa dam tot statului spre administrare cand stim si vedem cat de bine se pricepe statul la administrat’ asta e marea buba si drobul cu sare din circoteca lu vozganyan.
    inainte de a scoate taranul din cotetz sau grajd vozaganyan ar trebui sa-l ajute sa-si faca bordei, dar e bine si frumos cand poti rezolva totul din teorie.

    00
  17. Un sot care isi molesteaza sotia frecvent ii zice intr-o zi: auzi draga mea, parca nu mai esti asa, cum sa zic eu, 100% in relatie.

    Sa se rezolve problema de mai sus stiind ca sotul este varujan.

    00
  18. Achiesez la o mare parte din continutul articolului, dar … Apare un mare dar. Fara a fi vreun exeget al romanismului, sau saraciei mioritice, taranul ala e sarac si din pricina statului, care e o curva mincinoasa cum nu s-a mai vazut. Ar fi ideal ca taranul nostru sa semene cu fermierul austriac, dar: saracie, alcoolism, ajutoare sociale, influenta inca mare a BOR etc. Iar, desi nu il inteleg pe taranul roman (nu am cum, sunt crescut la oras, vreo patru generatii in urma sunt tot oraseni, am alte valori, idealuri etc), simpatizez cu el atunci cand autoconsuma, adica atunci cand trage statul in piept. Iar statul roman national unitar bla, bla e cam sortit pieirii. Probabil nu in 50 de ani, dar in 100-150 ani

    00
  19. Bun articol.
    Insa deja este oul tau aici, nu al ametitului de Vosganian.
    Strict despre oul tau: Agricultorul si Programatorul au un lucru in comun – votul lor. Singurii care sunt in masura sa se asigura ca ambele categorii vor evolua in acelasi ritm, sunt cei alesi la fiecare 4 ani.
    Asta este rolul lor, indiferent ce categorii ii aleg. Ei se pot ocupa de distribuirea resurselor in aceasta directie (educatie, infrastructura, medicina etc. )
    Aici intervine principala problema a executivului: Lipsa de continuitate. Fiecare ministru nou, aduce idei proprii (sau desenate de partid) pe termen scurt sau extrem de scurt (nu cred sa fi avut pana acum un ministru cu mandat intreg de 4 ani).

    00
  20. Nu coaie, ce vroia Vosganian să zică e că nu mai sunt bani de furat așa că trebuie taxe noi că să circule bugetul la cine trebuie.

    Ăla vă fură pe față iar tu te caci pe tine cu platitudini sociologice din anul întâi de facultate.

    Pariu că la proteste erai ăla cea mai ironică pancardă și ai sheruit cele mai tari memeuri iar apoi ai dormit liniștit pt că uite ai făcut ceva.

    00
  21. Nu ne convine sa intelegem ca taranul roman nu e ala care isi bea toti banii si sta pe ajutor social. Taranul roman e omul ala sarac care, daca ar putea, ar alege sa faca altceva pe mai multi bani, dar:
    1) pe vremea lui, scoala nu faceau multi, deci nu stie multe
    2) si-a luat atatea tepe de la oameni de bine care doreau asocieri si etc, incat nu mai are incredere decat in el
    3) nu are suficienti bani sa produca la scara impozitabila, asa ca produce cat sa traiasca el si familia lui.

    Ar fi tare frumos sa nu mai acreditam pe unu care abereaza, cu ganduri de bine. Varujan a gresit. Punct. Ca ideal ar fi sa se poata asocia taranii romani, sa produca cum trebuie, sa vanda, sa fie impozitati, e altceva. Ca in Romania anului 2017 asta este imposibil, e alta discutie. De unde sa ia taranul roman bani pentru tot felul de investitii in agricultura? Din fonduri europene pe care niste baieti nu le acorda din frica sau pentru ca nu le iese nimic? Din subventii peste subventii care ba se dau ba nu? Ba au valoare suficienta ba mai bine te lipsesti? Sa produci pentru ceva supermarket care iti ofera de cateva ori mai putin decat ai primi daca le-ai vinde la poarta? Ar fi perfect daca am incerca sa vorbim cu taranul roman, adevarat, sa vedem care sunt probleme lui si de ce produce asa putin si apoi sa vedem care sunt solutiile.

    00
  22. @Vali
    Ai scris serios, iti raspund serios:
    TU nu ai fi existat daca nu erau acesti tarani/crescatori de gaini, undeva in trecutul tau, DECI le esti indatorat cu viata.

    Mai mult decat atat, cercetarile arheologice de la noi demonstreaza fara drept de apel faptul ca centrele noastre urbane au fost distruse in mai multe faze, ceea ce face limba si poporul roman sa fie purtate mai departe de catre… centrele culturale reprezentate de manastiri si de ostroavele de salbaticie ale satelor.

    In sfarsit, Uniunea Europeana la care te raportezi este fix un rahat, inventat de niste baieti cu foarte, foarte multi bani, care au vrut (si au creat) un mecanism fix si fara mari probleme de a crea si transfera bani permanent, fara piedici, in interiorul continentului.
    Faptul ca nu intelegi asta indica faptul ca nu intelegi economia europeana – sau sa spun economia germana + benelux care praduiesc toate celelalte economii ?

    Daca tu chiar te consideri „european” mai mult decat „roman”, iti urez viata lunga in lumea virtuala, hranindu-te cu biti si band content zi de zi…. Altminteri, daca esti sincer si recunosti ca mananci si mancare si bei si apa, vei fi nevoit sa admiti ca acestea sunt produse de tara noastra, fata de care ai o datorie eterna (apropos, mentionata si in Constitutie…).

    Poti sa aprobi sau nu comentariul, mi-e indiferent.

    00
    • Iar tu ai fost destul de credul, incat sa crezi niste teorii ale unor sinistri, care spun ca tot ce e rau in lume e din cauza Germaniei ca exporta prea mult si nu are deficite bugetari mari.

      00
  23. A, si sa nu uit: MUIE VOSGANIAN.L

    LA CACAT !!!

    00
  24. Bos, mai e o miza – tu stii cat trafic se face cu oole de tara? De cand cu informatiile astea ca nu cresc gainile cum trebuie, treburi, socoteli, traficul cu oua de tara e in floare. Socra-miu a carat cartoane intregi de oua la el la fabrica.
    …si ouale sunt varful icebergului – estimez ochiometric ca o treime din productia micilor agricultori romanesti nu se duce pe autoconsum, ci pe servicii din alea „iti aduc un cos cu legume la usa in fiecare saptamana”

    00
    • :) Jollyca, faza asta cu cosul merge 1-2 luni pe an, maxim, atunci când se face oricum, orice, mai mult decât ai nevoie. Pentru a duce un cos de legume în fiecare săptămână, fie și unei singure familii, presupune muncă și planificare și solare, eventual încălzite. Adică bani investiți. Ce observi tu e în bula ta, dar cum zicea cineva, ia trenu și mergi prin țară. Ăia 40% dintre țărani nu duc nici un coș la nici o fabrică sau corporatiști. Apropo de ouă. Am 25 de găini. Știi câte ouă am luat ieri? 3 alalteieri zero, azi? 1. Săptămânal le cumpăr mâncare de 20-30 lei. Da, astă vară au avut producția record de 9 ouă intr-o zi. Iar media de vreo 4-5 timp de câteva luni. Ca să vinzi constant ai nevoie de multe alte chestii care presupun bani investiți. Ca să intri în economie, așa cum vrea bou de Vosganian, trebuie să depășești un anumit volum, iar ca să faci asta, ai nevoie DIN NOU de bani, nu ciupituri din chestii făcute pe genunchi!

      00
  25. Prima data a fost satul, apoi orasul. Sa nu uitati asta!

    00
  26. @Alexx, sigur, strainii rai sug sangele poporului si d-aia nu suntem noi in stare sa construim autostrazi (desi avem bani de la ei) si alegem hoti si prosti de 27 de ani.

    Revenind la subiect, interesanta perspectiva.
    Imi pare rau sa vad ca un subiect serios atrage comentarii de genul TL;DR. Generatia facebook much? E prea greu sa te concentrezi la un text mai mult de 2 randuri, un post care nu are 2 selfi-uri sau mancare? E trist nene. Zoso, unde ti-au fugit toti comentatorii cu un pic de creier?

    00
  27. Fratilor, domnilor, oameni buni… Vă mai amintiți de Ioana Petreascu, finanțista lui Ponta, don’șoara care a identificat (și ea…) una din problemele fundamentale ale economiei României de azi – recte babele care vând pătrunjel nefiscalizat?
    Vosganian e din același film. Doar că e mai bătrân și mai ticălos. Plm, am ajuns să dezbatem prostiile scoase de guvindul ăsta? Serios? Nu e destul cât s-a vorbit de hidrocefalul de Daia și obsesia lui, oaia?
    Ce urmează, o exegeză a părerilor lui Becali despre rolul brânzei în dezvoltarea durabilă a României?

    00
  28. Bai, eu nu citesc asa ceva. Din comentarii am inteles ca statul nu mai are bani si trebuie crescute impozitele daca nu vrem sa fie naspa.
    Eu zic ca bani sunt suficienti insa ar trebui ca astia sa nu mai fure.
    Uite o faza la mine in comuna. Consiliul comunal se misca foarte greu. Multe sedinte pentru a ajunge la un acord. Il iau pe unu de o parte si mai ca-mi zice ca ei tergiverseaza hotararile ca sa aiba cat mai multe sedinte. Cica alea-s platite. Mai multe sedinte, mai multi banuti in buzunar.

    00
  29. Eu ma indoiesc profund ca veodata, acel cacacios care a submitat economia tarii in diverse afaceri, care mai de care mai dubioase a gandit ce se spune mai sus.
    Problema e ca trebuie sa introduca taxe noi, pentru ca ghici ce, statul a ramas fara bani. Si ca Sa dovedesc afirmatiile mele: sotul este legitimat la un club sportiv, club care plateste cu banii de la primarie sportivii romani si cu sponsorizari sportivii straini. Acum problema e ca in ultimele 7 luni a luat doar 3 salarii.
    Nefiind evazionisti platim la 3 luni toate cele catre strat:cas, impozit, pensie. Pe 25 iunie nu am reusit sa platim, am platit pe 21 iulie. Toate ok. Acum, pe 25 septembrie, dupa alte cateva luni fara bani iar nu am platit. La nici o sapatamana de la termen, adica pe 2 octombrie, am primit somatie de plata. Asta in conditiile in care, dupa ce platesc primesc chitanta/ confirmarea de primire a banilor (platesc online) in 5 zile.
    Avand in vedere cele de mai sus, cam cat de disperat e statul roman? Eu zic ca foarte si ca ce a aruncat vozganian acolo e doar inceputul. Si ca idee, pe ei i-au anuntat ca nu isi vor lua banii prea curand pentru ca primaria a ramas fara fonduri. Oare pt ca au marit salarile si pomenile ca porcii?!

    00
  30. politicienii si popii…

    00
  31. for f***s sake, patura desteptata cat de cat a societatii nu poate pretinde sa conduca societatea fara sa intre in lupta politica. Hei, eu ar trebui sa castig bataia asta – uite ce bine arat in poze. Sunteti de partea buna a istoriei deci veti castiga, cum le-a zis Obama in Siria.

    Aia care au modernizat societatea la 1848 nu au asteptat dupa ciocoi si fanarioti. Imi amintesc ca a fost oaresce scandal.

    (Si stai ca nici nu vreau sa intru in partea in care o parte din ideile noi si stralucitoare is falimentare si distructive si la ele acasa in SUA)

    00
  32. Am ajuns să mă minunez nu atît de grotescul afirmaţiilor lui Vosganian, cît de faptul că există oameni care încearcă să explice şi culmea, să găsească justificări pentru respectivele afirmaţii. E ceva ce ţine mai degrabă de Orwell (gura păcătosului adevăr grăieşte, Vosganian chiar a pomenit numele acestuia într-o postare ulterioară), sau eventual de Aldani, cu povestirea lui în care o poliţie sanitară utopică te amenda dacă ieşeai fără fular din casă în aprilie. Din păcate, pe la nivel de Uniune Europeană sînt încurajate unele curente de gîndire care duc cam într-acolo. Ca să fiu mai clar, e ca şi cum aş vrea să pun un tablou pe perete, şi desigur, trebuie mai înainte să bat un cui. Ei bine, nu, nene, n-ai voie să baţi cuiul, trebuie să chemi pe cineva autorizat, cu atestat de Bătător de Cuie, curs de calificare de minim 6 luni (plătit cui trebuie), autorizaţia emisă de primărie, valabilă numai un an, cu timbru, ştampilă şi toate cele, ciocanul să fie cu coada din lemn autorizat (vezi cîntecul lui Andrieş, cel cu ţepele…), oţel de firmă autorizată, ce, ne jucăm cu aşa ceva? Dacă bate cineva un cui neautorizat şi afectează structura de rezistenţă? Sau îşi dă cu ciocanul peste degete şi trebuie să i le amputeze, sau face tetanos, sau în cazul benign înjură de mamă şi-l aud copii? Şi mai presus de toate, specialistul trebuie plătit, emisă factură, bon, chestii serioase, nu aşa, unde mai pui TVA-ul neplătit…

    00
  33. În anii ’90, tînăr și optimist fiind, gîndeam că în vreo 20 de ani o să avem un standard de viață comparabil cu Occidentul (după principiul ”e greu să ajungi primul, dar și mai greu e să rămîi primul”). Adică îmi imaginam că putem arde ușor etape de evoluție (asemănător cu ceea ce s-a întîmplat cu piața telefoniei, unde lipsa infrastructurii a permis introducerea facilă a ultimilor tehnologii).
    Acum, ironic bineînțeles, mă gîndesc că șansa cea mai serioasă a României vine de unde nici cu gîndul n-am gîndit:
    1. Evoluția (tehnologică, dar nu numai) face ca lucrurile să se petreacă din ce în ce mai repede.
    2. ”Retardul” Ro față de Occident e de cam 50-70 de ani (iar dacă vorbim de mentalități, 150 de ani, pe puțin!).
    3. Se zice că istoria e ciclică.
    Prin urmare, șansa noastră de a fi la același nivel cu Occidentul este ca acesta să ne ajungă din urmă (asemeni unui atlet care e pe cale să aibă un tur de pistă în plus).
    Niște semne deja sunt: mulți au început să ne aprecieze exact pentru cît de înapoiați suntem: avem turiști amatori de senzații ”wild”: drumuri forestiere, trasee montane prost marcate, animale sălbatice ce pot fi întînite în regiuni joase pt că ”sus” li s-a distrus habitatul (dar și pt că li s-a permis înmulțirea necontrolat), avem și pe prințul Charles care regăsește, probabil, aici niște lucruri precum erau în copilăria sa (ritmul mai relaxat și traiul patriarhal, pesemne).
    Deci, la ce să fugim după alții care vor să ajungă ca noi?!

    00
  34. A, uitai să zic părerea despre Vosganian: e un bou. Cînd am citit prima oară ce a debitat, mi-am adus aminte de povestea aia cu hangiul care a vîndut un ou fiert și apoi cerea clientului contravaloarea a nu-ș cîte generații de găini (Creangă, cred).
    Eu l-aș fi întrebat dacă gestul lui (de acu’ vreo 2 ani) de a se unge cu mir în fața Parlamentului s-a datorat faptului că n-a vrut să prejudicieze statul cu 50 de bani (îndrăznesc să cred că poporul ar fi apreciat mai mult un ou crud strivit de fruntea lui) și, prin urmare, din acest motiv a preferat uleiul de mir (ce să-i faci, calculele cu cît pierde statul prin neimpozitarea acestuia sunt mult mai complexe!!).

    00
  35. „Sounds good, doesn’t work”
    Suna bine ce spune Vosganian, dar nu in cazul nostru.
    Un caz asemanator este cel al biciclistilor care considera ca ei ar putea sa mearga cot la cot cu tirurile pe DN1, intre Cluj si Oradea. Asta pentru ca si in vestul Europei biciclistii sunt incurajati sa foloseasca drumurile nationale. Doar ca acolo, pentru autovehicule, mai exista si varianta rapida, pe autostrazi, superstrazi si alte inventii.
    Directia e buna, dar vorba presedintelui, paas cu … paas.

    00
  36. Ideea in sine e interesanta, dar sa nu ne inselam. Dl. Vosganian nu e interesat de filozofie economica. El (si prin extensie toat gruparea PSD/ALDE) vrea, in primul rand, noi surse de bani.

    Lasand evaziunea fiscala la o parte, urbanul e deja suprataxat asa ca ar vrea sa inceapa sa taxeze si productia rurala pentru consum privat.
    Zic pentru consum privat pentru ca, cel putin d.p.d.v. legal, daca faci magiun din prunele din gradina (ca sa folosim exemplul Dl-ui Vosganian.) SI IL VINZI, esti deja obligat sa platesti impozit.

    Cat despre troc, in SUA de exemplu trocul este impozitat:
    https://money.howstuffworks.com/bartering4.htm
    https://www.investopedia.com/financial-edge/0312/the-tax-implications-of-bartering.aspx

    Si ca tot vorbim de programatori, cum ar fi sa trebuiasca sa platesti taxa pentru softurile pe care ti le faci singur acasa pentu propria utilizare ? Si aici e un subiect interesant pentru ca e destul de greu sa tragi linie intre comercial si non-comercial.
    https://wiki.creativecommons.org/wiki/NonCommercial_interpretation
    https://wiki.creativecommons.org/wiki/Defining_Noncommercial

    00
  37. Găozanian ăsta, hoțul cinstit cu meleoanele-n bănci care pe unde și care plătește impozit…nici cât un ou. Io sper să-i stea ou-n gât…cu găină cu tot. Și lui și-ntregii clase politice.
    De fapt, mi-aș dori să rămână-n România atâția politicieni câți am botezat io.
    ‘Te-ma-ș în gura lui de hoț nenoricit. S-aibă de trăit numai atâtea zile câte urechi are…începând de alaltăieri.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile