Un pic de implicare socială, vă rog!

E acel moment din an în care trebuie să vă aduceți aminte că sunteți oameni și să faceți o faptă bună. Pentru că viața nu e doar despre muncă, familie și odihnă, e și despre moralitate.

Așadar, dați share la articolul ăsta și tăguiți-vă prietenii, amicii sau cunoscuții care au lucrat sau încă mai lucrează la Teamnet, Siveco, UTI sau altă companie abonată la contracte cu statul, contracte  pe care le execută prost.

Teamnet Internaţional, fostul jucă­tor dominant de pe piaţa locală de inte­grare IT&C care a intrat în insolvenţă în 2017, a înregistrat în 2018 pierderi nete în valoare de 59,6 mil. lei, în scă­dere cu 12% faţă de anul anterior, con­form datelor disponibile pe site-ul Minis­terului Finanţelor Publice.

În felul ăsta, le mai tăiați nasul pe viitor, când vor mai vrea să aibă păreri despre democrație, concurență sau politică. E bine din când în când să le aduceți aminte că lucrează/lucrau la niște firme competente, cu succese masive pe toate planurile.

 

fun-munca

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Cunosc niste oameni ce-au lucrat si la Siveco si la Teamnet. Oameni sunt foarte competenti si muncitori. Din cate am inteles una dintre cauzele proastei executii erau si proastele specificatii, ba in unele cazuri, sabotaj al clientului (gen Casa Nationala de Asigurari unde aia ce sifonau bani n-aveau nici un chef de-un sistem informatic ce sa le taie craca de sub picioare)

    Acum evident practicile de obtinere a acelor contracte nu erau etice, dar trebuie luat in calcul ca erau putine firme de soft capabile sa ia proiecte asa de mari. HP sunt pe cat de mari pe atat de incompetenti si IBM tot pe acolo. Si ambele sfarsesc in a face outsourcing.

    Deci degeaba vrei sa fii corect daca n-ai cu cine. E drept ca firmele normale aleg sa nu faca deloc afaceri cu statul ca-i chestia cea mai buna.

    00
    • Upvote pentru ca sunt in aceeasi situatie – cunosc oameni foarte buni care au lucrat in firme de genul asta, iar majoritatea proiectelor au esuat din cauza setup-ului – clientii (de stat) care sabotau proiectul (bun termen!) pentru ca deh! aducea un pic de transparenta si nimeni nu vrea asta, plati care nu se faceau la timp etc.

      Software-ul functioneaza pe un principiu simplu – garbage in, garbage out.

      00
    • Primul comentariu, primul cu iz de postac.

      Scot eu cateva din directiile de comunicare primite de astia:

      1. Oamenii care lucreaza acolo sunt buni, „cunosc eu” cativa. Sa nu dam in Teamnet. „Eu” = :))
      2. Nu Teamnet e de vina, clientul, care vrea sa fure cat mai mult.
      3. Acuma recunosc un pic ca Teamnet nu obtinea contractele etic, dar oricum, decat sa le ia „strainii” astia incapabili, IBM, HP, mai bine la romanii nostri verzi.
      4. Teamnet vrea sa fie corecta (lol) dar noh , n-ai cu cine.
      5. Pentru credibilitate mai baga una, ca firmele „normale” nu se baga la contracte cu statul.
      6. Am ajuns pe ceva lista, plm.?

      00
    • „Practicile de obținere a contractelor” înseamnă că de fapt trebuie să livrezi ce ai promis pe mult mai puțini bani decât ai încasat, pentru că „s-au pierdut pe drum”. Când mai ai sub 50% din ce s-a promis e destul de complicat, pentru că altă mare parte se duc pe hardware și licențe de Oracle/IBM/whatever și mai rămân doar cât pentru 3 programatori amărâți, care mai au alte 5 proiecte. Întotdeauna ăia mari din spate (cu licențele și hardware-ul) au dictat cine câștigă de fapt un proiect, alegând cui dau reduceri mai mari.

      Mi-a plăcut reacția unui amuzant care se revolta împotriva „sistemului”, atunci când căutam un sistemist care să aibă grijă de niște RedHat-uri pe la ceva minister – a pus comentariu pe anunțul de job că „dați banii pe RedHat în loc să folosiți OS-uri free, uite unde se duc banii românilor”. Heh, pe licențele alea de RedHat de câteva sute de euro stătea o instalare cu licențe de Oracle de 1 milion de euro, pe aia n-o vedea nimeni…

      00
    • Asta cu sabotajul clientului CNSAS te pot contrazice un pic. Am lucrat cu ei pentru softuri pre-SIVECO, iar relația a fost întotdeauna excelentă. Inclusiv cu zona lor de IT care înțelegeau că nu înțeleg și dădeau acces să le gestionez serverul de DB. Acum, mai ține și de cum te porți cu oamenii.

      00
    • @tester: am ajuns sa fiu si postac :) Sa inteleg ca te asteptai sa dau nume si prenume ca sa fiu mai convingator pentru programatorii „independenti” ce au impresia ca daca au optimizat un site un wordpress au proiectele la nivel national la degetul mic in acelasi timp pleznesc de etica si principii? :)

      00
    • NOU
      #7

      Vorbesti fix din cur referitor la IBM pe partea de programare.

      00
    • @vax „au proiectele la nivel national la degetul mic” Din nou reiei tema: altii mai buni nu sunt . Ca norocul ca teamnet , asesoft si aialalti le-au facut super. Cu patronul fugit din tara , urmarit penal, de statul perpendicular.

      Vezi comentariul meu cu cateva din tepele date de astia pe care-i lauzi si incerci sa-i scoti, cu capacitatea de a face ” proiecte de nivel national”. Capacitatea e sub zero .

      Vezi comentariul lui Ionutz, cu conditiile de acolo si angajatii de acolo. „..TeamNet pt ca ei sunt cei care “cern” piata de angajatii de cacat, comunisti si lingai – cei mai multi sfarsesc la ei si nu mai pleaca!”

      Ii aperi pe niste hoti, hoti care ne fura zi de zi, in cardasie cu politicienii, cu consecinte dramatice. Banii aia sunt banii mei si ai altora, bani furati din buzunarele noastre in schimbul carora primim in scarba niste softuri nefuctionale.

      Iar toti care lucreaza acolo sunt in cardasie cu hotii. Punct. Si ce-i care apara la fel.

      Comentariul nu e nici macar pentru tine, nu te mai obosi.

      00
    • Iar toti care lucreaza acolo sunt in cardasie cu hotii. Punct. Si ce-i care apara la fel.

      EI NU ȘTIAU!!! ei aflau tot ce se intâmplă în țara asta, comentau pe orice temă, dar când nu puteai să validezi cartela la metrou sau nu mergea cardul de sănătate, EI ERAU BOLNAVI ȘI NU CITEAU ȘTIRILE ALEA!!!

    • Exact Zoso, aia ziceam și mai jos.

      „Toate licitatiile erau aranjate si impartite frateste intre firmele astea capabile, controlate de Sebastian Ghita si alti mafioti, unde lucreaza numai oameni buni, destepti, dar care nu se uita la tv, nu citesc stiri si nu stiu unde se afla si pentru cine lucreaza. :)”

      Dar aveau pareri in schimb despre orice altceva. Iar când mergeau la medicul de familie se revoltau că nu merge cardul(plus că nu puteau scoate bani de pe el), când pica avionul în munți se făceau că nu știu de ce nu e localizat și vina e a altora și tot așa.

      Apoi vin deștepții cu explicații, cu ce oameni buni sunt acolo. Sunt niste oameni de căcat, care ajută niște hoți să ne fure cât mai bine. Și care știau 100 % unde sunt și ce fac. Că nu e un soft pt primăria din Cucuieții de deal, sunt lucruri care ne afectează pe toti. Iar dacă nu te poți angaja altundeva, in IT, apoi scuza-mă. Iar dacă atâta poți, asumă-ți flegmele și ura.

      00
    • Bai astia care aparati Siveco si Teamnet, ca ce bune sunt ele companiile, si oamenii de acolo, dar sunt nenorocitii aia de stat care le pun bete in roate… aveti o misiune chiar usoara, si nu va luati nici suturi in cur. cum? Simplu.

      Dati fratilor exemple de proiecte mari, de anvergura, facute cu succes de firmele astea doua, facute pentru alti privati, fara legatura cu statul ala rau. Ca asa arata o firma de succes, care nu e facuta sa fie sugativa la stat, mai are si proiecte cu privatul. Macar peste jumate din bani vin de acolo, proiecte mari, care chiar functioneaza la predare…

      Hai sa va aud.

      00
  2. Inca imi aduc aminte cu ce ardoare se lauda in Iasi la Codecamp de ‘proiectul de management al traficului in Bucuresti’, cu o cladire care rezista la cutremure, centru de urgente, si cat de fain era soft-ul lor. Teamnet cred ca erau astia

    00
  3. Mai este vreun programator care lucreaza pentru mizeriile astea de firme cand sunt atatea alte oportunitati in piata???

    00
  4. eu nu inteleg o treaba, si o zic tot din postura de inginer programator. in caz ca esti programator cat de cat compentent si esti intr-un oras gen Bucuresti unde e plin de joburi si piata e foarte dinamica, ce naiba te tine la o companie gen Teamnet/Siveco/UTI cand stii ca iau contracte pe naspa si sifoneaza bani de la stat si fac alte nasoale, iar profesional stii ca softul ala o sa fie facut de mantuiala si cu multe buguri si probleme si cum scria mai sus, sabotaj de la clienti? ce naiba te tine acolo cand sunt multe alte oportunitati? la fel si cu aia care-s programatori si nu erau platiti cu lunile, inteleg pentru joburi in care dupa ce iti dai demisia, dureaza luni pana gasesti ceva, dar cand unele firme iau practic oameni de pe strada si ii invata programare ca sa ii angajeze, chiar nu inteleg ce ii tine acolo pe oamenii aia.

    00
  5. Pe logica asta ar trebui sa nu mai aiba pareri cam oricine lucreaza la o firma care nu are succes pe piata si evident nici angajatii de la stat (din orice domeniu).

    Vina pentru contractele „executate prost” nu este intotdeauna exclusiv a angajatului care face executia (fie el programator, muncitor, bloger). De la caz la caz mai depinde si de buget, timp alocat, specificatii, materie prima, etc.

    00
    • Pe logica asta ar trebui sa nu mai aiba pareri cam oricine lucreaza la o firma care nu are succes pe piata si evident nici angajatii de la stat (din orice domeniu).

      nu. faza e că ăștia de la astea 3 companii aveau și au păreri despre chestii. niciodată despre cât de căcat e produsul lor final, mereu despre politică, incompetență, corupție etc.

    • ”faza e că ăștia de la astea 3 companii aveau și au păreri despre chestii. mereu despre politică, incompetență, corupție etc.”

      Tragedia face că i-au infectat și pe alții, prin alte sectoare (ex. bancar), fără legătură cu IT-ul.

      00
    • @Garm: păi firmele astea au avut mare succes; Obiectivul a fost să ia banii, ceea ce s-q realizat din plin. Iar partea a doua, da și acolo: dacă lucrezi la stat nu iau in seamă decât părerile tale despre fotbal și femei. Toți doctorii sunt șpăgari, toți profesorii sunt slabi, toți funcționarii sunt leneși, toți magistrații sunt blegi, toți polițaii sunt hoți, toți militarii sunt bețivani. Generalizez, evident. Dar altfel nu merge, aș avea prea multe surprize zi de zi. Și asta e ineficient

      00
  6. Si inca una rapida.
    Toate licitatiile erau aranjate si impartite frateste intre firmele astea capabile, controlate de Sebastian Ghita si alti mafioti, unde lucreaza numai oameni buni, destepti, dar care nu se uita la tv, nu citesc stiri si nu stiu unde se afla si pentru cine lucreaza. :)

    Scrie teamnet pe google vezi ce apare. Mai bagi si sebastian Ghita si fugi mancand pamantul.

    Daca castiga una din firme, subcontracta la cealalta contractul , si invers, ca asa-i in democratie.

    Ajunge si daca citesti titlurile, fara click ..

    https://www.gandul.info/stiri/gandul-in-ianuarie-cum-si-au-pasat-firmele-apropiate-de-sebastian-ghita-contracte-de-90-milioane-de-euro-cu-siveco-si-alti-jucatori-din-domeniu-13874345

    https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-21004589-top-3-firme-care-castigat-bani-stat-siveco-uti-teamnet-toate-patronii-condamnati-definitiv-sau-umariti-penal.htm

    https://www.curentul.info/dezvaluiri/fugarul-ghita-se-lauda-din-serbia-ca-va-castiga-si-licitatia-de-25-de-milioane-de-euro-de-la-apia-dupa-ce-siveco-a-fost-exclusa/

    https://republica.ro/10-intrebari-cheie-despre-zcardul-care-nu-merge-din-partea-unui-insider-din-sistem-cand-e-vorba-de-bani

    https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/zinspectorul-pro-fost-coordonator-din-casmb-vorbec-te-despre-ec-ecul-platformei-de-carduri-de-sanatate.html

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/48-de-milioane-de-euro-pentru-un-soft-blocat-461604

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/accident-aviatic-sistemul-de-salvare-nu-a-functionat-o-analiza-business-club-188190 inclusiv la accidentul aviatic tot TEamnet era furnizor de soft.

    https://riscograma.ro/8302/mori-linistit-112-orbecaie-dupa-tine/

    etc ca m-am plictisit de scuzele astora care lucrau dar nu stiau…

    00
  7. Am ajuns la Siveco dupa ce am ramas fara job si au fost singura optiune. La vremea aceea a trebuit sa stau 1 an si 8 luni pana am gasit altceva pe salariu asemanator. Un pic de insight de la cineva care chiar a lucrat pe acolo:
    -top-managementul este mai comunist decat partidul comunist! Genul ala de oameni care te baga in sedinta pt ca nu le-ai dat „buna ziua” pe strada desi tu nu aveai habar cine sunt si care au ajuns la un nivel maxim de aroganta si tupeu, cu impresia ca toti angajatii din firma sunt efectiv niste sclavi care daca nu presteaza ce/cat/cum vor ei trebuiesc nu doar dati afara ci si batuti de fosta securitate! Cei mai multi din conducere si top management sunt 50+ adusi pe pile si nu au habar de nimic din zona business sau IT.
    -middle-managementul e format din oameni fara skilluri de lideri care au ajuns in pozitiile alea pt ca au pupat cur si care primesc sistematic muie in mod direct de la top-management pt orice merge prost pe orice proiect. La modul ca in sedinte se tipa efectiv, se urla la ei de catre cei din conducere! Iar ei sunt oameni tehnici la baza care nu stiu sa faca fata unei asemenea presiuni si o transmit mai departe angajatilor pe care ii ameninta cu concedii fara plata, dat afara, etc.
    -angajatii (programatori, consultanti, business-analisti, testeri, etc) -> format din 2 categorii:
    1. cei care au ajuns acolo ca n-au gasit inca altceva mai bun si vor pleca la prima oferta dar pana atunci trebuie sa indure si sa faca treaba! In special tineri absolventi platiti cu salarii bunicele si care nu stiau la ce se inhama dar nu vor sa plece acum ca au dat de bani – sunt cei care mai ridica din cand in cand vocea in fata superiorilor pt ca ei sunt cei care duc firma in spinare, dar nu prea ii baga nimeni in seama la capitolul decizii, de-aia softurile ies asa de prost!
    2. cei care se COMPLAC efectiv in locurile lor de munca, din comoditate. Da, genul de oameni care merita sa lucreze in mediul acela toxic – fac exact ce li se spune, isi iau fara plata cand sunt fortati de management, nu comenteaza nimic pt ca „nu se cade sa zici ceva in fata sefului”, barfesc managerii pe la spate dar face-to-face nu au curaj sa zica nimic. Stiu caz concret de om care a primit oferta cu 25% mai mare pt job similar dar nu a acceptat desi cu 2 zile inainte seful i-a zis ca daca nu lucreaza 12 ore pe zi luna viitoare il da afara! Si cand l-am intrebat de ce nu pleaca a zis ca „bai nu se stie peste ce firma dau, de bine de rau aici la Siveco stiu ce treaba am de facut si imi vine salariul la timp, de cele mai multe ori”. Astia sunt cei care ajung manageri si vor fi exact la fel ca managerii lor!
    Bottom line: eu le doresc viata lunga celor de la Siveco, UTI si TeamNet pt ca ei sunt cei care „cern” piata de angajatii de cacat, comunisti si lingai – cei mai multi sfarsesc la ei si nu mai pleaca!

    00
    • ffs, chiar si ca junior, cu cat platesc mai bine Siveco de merita sa ramai acolo? si cum plm Siveco a ajuns sa fie singura optiune pentru oras ca Bucuresti? daca stii un pic de programare mi se pare exagerat sa dureze aproape 2 ani sa iti gasesti alt job.

      00
    • „La vremea aceea” din text era acum aprox 10 ani :)
      Eu veneam pe testare software – era încă incipient „domeniul” și crede-mă că am rupt site-urile de joburi în două încă din prima lună, dar era o „nișă” testarea software.
      Acum nu mai am probleme, curg mesajele pe LinkedIn, dar asta și pt ca am experiență!
      Un junior serios și pus pe treabă va sta un an la Siveco și va îndura mizerii pe un salariu chiar mai mic decât media pieței și asta pt că nu știe care e media pieței, sau poate a mai fost la 3 interviuri și doar Siveco a zis „da” și atunci trage cu dinții să facă 1 an XP…

      00
    • ok, ai dreptate, acum 10 ani era diferita piata

      00
  8. Sebastian Ghita are mai multe firme de IT cum ar fi XOR, Asesoft, Teamnet World Professional Services SRL etc.

    https://www.gandul.info/stiri/lista-firmelor-controlate-de-sebastian-ghita-dna-a-pus-sechestru-pe-conturile-celor-51-de-companii-si-pe-ale-24-de-persoane-interpuse-14496468

    Sa mai vorbim de Irina Socol de la Siveco despre care se spunea ca a aruncat cu scrumiera in capul unui angajat, care isi suna angajații noaptea sa ii întrebe de ce nu si-au terminat task-urile, care a angajat minoritari analfabeți pentru a spăla bani ..

    00
  9. Sunt două categorii acolo, strict la partea de programare (din ce am avut ocazia să cunosc):

    1. Niște oameni cât de cât capabili profesional dar care au prins o poziție de putere unde au mână liberă să taie și să spânzure și care dacă ar pleca în altă parte ar avea viață mai grea, reguli de respectat, etc. – condiții perfecte pentru șefi de coșmar pentru că au sprijinul managementului care știe că dacă îi pierde e neplăcut. Deci îi lasă să zburde.

    2. Alții vai de steaua lor (de obicei studenți ademeniți prin diverse metode, de exemplu cu profesori de la universități, wink wink) care au un rulaj extrem de mare că se prind că sunt acolo să fie carne de tun pentru categoria 1. Abuzuri cu lucrat nopțile aiurea, crize de isterie, în general un mediu de lucru infect. Unii încearcă să reziste dar cei mai isteți din categoria 2 își iau viteză urgent și pe unde ajung nu mai menționează de primul angajator.

    Produsul final, creația unei astfel de echipe, combinată cu cerința neoficială de a nu fi cu adevărat funcțional duc la sinistroșenii de
    genul sistemului pt cnas care e pe jos o dată la două zile. Dar țâța a fost suptă (inclusiv de providerii de soft si hard care nu sunt proști să se dea în spate de la un ban serios mai ales că trebuie și mentenanță după aia, poate un upgrade de OS că iese din support cel cu care s-a implementat), s-a muncit, s-a livrat, s-a făcut succes pe hârtie, realitatea nu prea contează.

    00
  10. NOU
    #34

    @Zoso: ia uite la ce mai dă lumea share pe feisbuc:
    https://www.capital.ro/lege-bomba-a-psd-romanii-obligati-sa-le-dea-bani-parintilor-se-pedepseste-cu-inchisoarea.html
    Oare e pe bune?
    Ce părere ai?
    Poate faci un articol despre asta. Ce zici?

    00
  11. NOU
    #36

    Ce anume îi împiedică să nu o bage?

    00
  12. Acu ceva ani era un soft pe care îl utilizam din postura de contribuabil. Ceva făcut prin VBasic şi care probabil costase statul român ceva milioane.

    Băbăete, nici un input de tip text nu era aliniat cu celelalte, interfața explodată, vreo 3 fonturi şi 5 culori aruncate la nimereală.

    Deci, da, mai vreau să aud cum firmele sunt ok, dar scârbele de clienți „sabotează” proiectul.

    00
    • Sunt multe firme care produc soft prost apoil îl vând pe bani buni la stat. Primăria din Iași a cumpărată cu 10.000€ o aplicație pentru sesizări care nu suportă diacritice, Harta Google Maps nu funcționează, când introduci textul reclamației ai doar un input liniar și nu poți revizui textul, sesizările se dublează automat, uneori sunt afișate și de 5 ori etc. Aplicație realizată de Mobiversal din Oradea care se lăuda pe site cu proiecte de top internațional. Sincer, mie mi-ar fi fost rușine să dau în producție așa aplicație ce pare făcută de un junior într-o noapte într-un weekend prelungit după o noapte de beție. Și ieșenii se mai întreabă cum de Primarul Chirica are 4 vile.

      00
    • ”Sunt multe firme care produc soft prost apoil îl vând pe bani buni la stat. Și ieșenii se mai întreabă cum de Primarul Chirica are 4 vile.”

      Încerc să înțelege corelația.
      Că Chirică are 4 vile și că e ca un alt hoț ce impune și ia mite & ce alte mizerii mai face, e una, că o firmă de soft își bate joc de banii contribuabililor, e alta (chiar și-n timp ce ținem cont de Chirică).

      00
    • Chirica are si 3 neveste probabil se pregateste si pentru a 4a sau alea 4 nu includ cele date la neveste si copii?

      00
  13. Plata prin SMS a peajului (taxa de utilizarea podurilor între Fetești și Cernavodă) și a rovinietei este suspendată temporar, din cauza unor probleme tehnice, anunță CNAIR.

    oare cine a făcut sistemul ăsta e mândru de el?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile