Imobiliare: vinde acum, dacă nu se mai poate!

Apropo de articolul ăsta al lui Alex, cu cartierele rezidențiale bombe cu ceas, fără acces al pompierilor, fără asfalt, mi-am adus aminte de reportajul ăsta din vara trecută, unde pe la minutul 13 un nene spune clar “știau foarte bine bine ce au cumpărat”.

Așa e. Prețul reflectă ceea ce au cumpărat. Mereu când trec prin Prelungirea Ghencea îmi aduc aminte de amețiții ăia care cer Primăriei București chestii, când ei sunt arondați la Bragadiru.

Dar, pe un ton pozitiv, eu aș vinde. Nu mai suport praful, jegul, lipsa parcurilor, înghesuiala? Vinde și mută-te din mizeria aia.

Dar aici apar câteva probleme. Prima ar fi că nu prea sunt oameni dornici să cumpere case făcute fără cap. În Prelungire, de pildă, sunt case făcute pe 2-300mp de teren, casa făcută alambicat și cu cele mai proaste și penale materiale, foișorul la poartă, nema loc de băgat 1 mașină în curte, 2 pomi anemici. Cât să ceri pe așa ceva? Cine să cumpere așa ceva?

Problema dureroasă e asta: nimeni nu vrea să își asume. OK, am făcut o greșeală, avem de ales, vindem în pierdere sau trăim aici și suportăm în continuare praful și jegul. Vinde acum. E vârf de bulă. Vinde acum, mută-te în chirie 6 luni și fă un plan mai bun. Da, pierzi 10 ani de rate, dar care e alternativa? Să locuiești în continuare în mizerie sau să te organizezi să oprești și să vindeci haosul. Să ceri asfalt. Sacrifică niște zile de concediu și du-te și blochează primăria în timpul săptămânii. Nu pleca de acolo până nu se rezolvă. E mai important să pleci o săptămână în Grecia decât restul de 350 zile de trăit în jeg?

Ați încercat asta? Să faceți altceva decât să vă plângeți pe grupul cartierului că “așa nu se mai poate”? Bun, dacă nu se mai poate, vinde și pleacă. Fă calculul, asumă-ți că ai făcut o alegere proastă, vinde și pleacă. Prețurile sunt la fel oricum, inflația a schimbat valoarea banilor.

 

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

85 comentarii

  1. Astazi arata cat de cat ca sunt noi si vopsite. Peste 20 ani vor arata mai rau ca un ghetou, cu mult sub ghetourile de azi ale blocurilor comuniste.

    00
    • peste 20???
      sunt aproape sigur ca in max 10 ani alea-s ghetto-budă

      00
    • imi cer scuze la domnii proprietari dar chiar trebuie sa fi complet cretin sa cumperi fie si o debara intr-un imobil unde nu exstita nici macar 3 metri distanta de urmatorul imobil! oricat de sarac ai fi, oricat de disperat ai fi sa locuiesti undeva, oricat de interesanta ar fi oferta, bah chiar si moca si muritor de foame NU ai cum sa locuiesti undeva unde geamul de la bucatarie este la distanta de o palma de blocul din fata!

      00
    • @vlad oltean: asta se cere…fratele meu are casă în cartierul Westfield din Arad. Înainte parcelele erau de 500/700/mp . Apoi au redus la 400 și acum se vând case cu 250 de mp teren. Așa cer românii. Nu vrei să știi ce gălăgie e într-o astfel de „zonă liniștită” vara.

      Cartierul nu este conceput cu trotuare, nimic. Deși în proiectele pe care ți le arată și acum la mai mult de 10 ani de când au început cartierul, trotuare există.

      https://www.olx.ro/d/oferta/casa-in-cartier-westfield-IDfOww9.html

      Repet întrebarea ta….cât de.prost să fii sa cumperi casă la 3 mt de vecin? Cât?

      10
    • @aradean: salut consatene :). Si eu am vrut initial la wedtfield, dar faptul ca era in camp si la 2 pasi de firele de inalta tensiune m-a cam… potolit.

      00
    • Aradene alea sunt lucs si opulenta :))

      uite aici,
      https://www.google.ro/maps/@44.553997,26.1322606,145m/data=!3m1!1e3

      Tunari, nord, aproape de otopeni, lumea buna etc… Te doare minte da un pic zoom out, si alea sutn poze de acum cativa ani.

      00
    • @Arthur: la început lumea era speriată… știa că nu e bine sa stai langa stâlpii de înaltă tensiune dar apoi pt că locurile(casele) alea erau mai lesne(poate) și pt că onoarea de a locui în Westfield era mai mare, au zis că ce poate să fie nasol cu niște electricitate care trece prin curtea lor.:))

      Acum le bagă și gaz…da’ înainte era atât de plăcut să vezi gherțoii și gherțoaiele cum cărau pe lemne în curte la nici 1 km de Arad 😂….și înainte de asta era și mai fain cum.imi explicau aceeași gherțoi că încălzirea pe curent e noul Dumnezeu…și care după câteva luni cu 1500/2000 de lei /lună, au început să crape lemne ca țăranii de care cu dezgust vorbeau înainte.

      PS: când și-a construit casa fratele meu dejecțiile din canalizarea casei lui se scurgeau printr-o rețea „sofisticată ” de canalizare direct in canalul din spatele curții lui. Totuși ceea ce-mi place este ardoarea cu care fiecare își apără acel cartier…🤮

      00
    • @Octtavyan: …ai de capu’ meu…ai dreptate!

      00
  2. Nimeni nu poate să vândă așa ceva și fiindcă sunt ancorați de glie, la bancă, pe următorii 30 de ani.

    00
    • Eu am casa cu ipoteca pe 30 ani. Interdictia de vanzare este doar pe primii 5 ani. Astazi, 8 ani mai tarziu sunt liber sa vand oricand. Doar ca nu vreau. Asa ca asta cu legarea de glie e bullshit. In caz ca vand, casa valoreaza mai mult decat in 2014, suficient cat sa despagubesc banca si sa fac ceva banuti. Nu, casa nu e in Bucuresti nici imprejurimi.

      00
    • Interdictia de 5 ani e pentru credit cu prima casa (noua casa). In rest poti sa vinzi oricand, doar ca trebuie sa ai acordul bancii si obligatia ca in momentul vanzarii banii sa-i primesti in contul de la banca respectiva si sa achiti suma datorata la acel moment (fara dobanda). Acest lucru se mentioneaza clar in noul contract de vanzare cumparare iar banca va ridica ipoteca abia dupa ce isi primeste banii si inchide creditul.

      00
    • Așadar nu poți sa vinzi in pierdere ca nu îți acoperi nici ce ți-a mai rămas in credit, asta pe lângă faptul ca deja ai plătit niște ani!

      00
  3. Culmea e că, daca vând acum, nu doar că și-ar recupera investiția, dar ar face și niște bani in plus

    00
    • bani cu care tot nu ar putea să-și cumpere ceva in București, cum nu puteau nici acum 10 ani.

    • Depinde. În Militari Residence nu se prea aplică.

      00
    • bani cu care tot nu ar putea să-și cumpere ceva in București, cum nu puteau nici acum 10 ani

      Ti-ai raspuns singur. Au cumparat acolo si nu pleaca pentru ca altceva nu isi permit sau se muta din lac in put.

      00
    • Doar ca nu s-a scumpit doar apartamentul lor, ci si toate celelalte. Deci n-ar face nicio afacere daca ar vinde…

      00
  4. Salut. De ce zici ca e varf de bula?

    00
    • Asa speram cu totii de vreo 5 ani, ca este varf de bula si ca urmeaza ca preturile sa se aseze. Asa ar fi si logic, analizand calitatea constructiilor si numarul de apartamente goale.
      Doar ca in fiecare an preturile continua sa creasca fiindca toata lumea vede imobiliarele ca pe una dintre putinele investitii sigure.

      00
    • Ca sa continue sa creasca preturil cineva trebuie sa continue sa cumpere la preturile astea din ce in ce mai mari, iar cum puterea de cumparare si salariile au stagnat plus ca nimic nu creste la nesfarsit, you do the math…

      Ps: citeste niste carti de macroeconomie sau bursa si ai sa vezi ca sunt niste patern-uri numite cicluri economice, bula si bottom, asta este economia de piata, merge in valuri iar acum suntem in varful valului.

      Recomand Ashraf Laidi – Intermarket analisys parca asa se numea cartea, este mai mult despre cum functioneaza valutele (Forex) si vs commodities sau bonduri , dar are multe alte info bune.

      00
    • @xtz, de cativa ani volumul de case/apartamente tranzactionate tot scade, dar preturile cresc in continuare.
      In cartile alea pe care le citesti tu, asa iti spune, ca 2022 este varf de bula?

      Toata lumea stie ca sunt niste cicluri economice, intrebarea este cand se ajunge la nivelul de maxim de unde vor incepe sa scada preturile. Momentan cresterea preturilor este „sustinuta” si de inflatie, asa ca eu sunt dispus sa fac pariu cu tine ca pana la finalul anului cel putin nu o sa vedem nici o scadere.

      00
    • Apropo de investiții sigure, Mariupol Imobiliare vă urează spor la cumpărat și multă baftă viitorilor proprietari!

      00
    • faptul ca ai multe dislikeuri e un bun contraindicator.
      principalul arguement este ca dobanzile tot cresc, asteptati cateva luni sa se actualizeze IRCCul.
      volumul tranzactiilor scade, comparati si cu preturile din afara, la noi chiar sunt mari, comparam cu BENELUX.
      clar ca avem cicluri economice, doar ca acum suntem orbiti de inflatie, vorbim la sfarsitul anului, cand sunt sanse mari ca sentimentul in piata sa se schimbe.

      00
    • Ce povesti induiosatoare. Si-a cumparat cu 30.000 euro un apartament la demisol intr-o zona fara canalizare si acum se plange ca sunt probleme din cauza fosei septice?
      Spune ca nu poate sa il vanda, dar nu spune si cat cere pe acest apartament.

      Teoretic avem asa:
      – pret achizitie in 2019: 30.000 euro
      – cost daca ar fi stat in chirie: 200 euro*36 luni => 7200 euro
      Pretul de vanzare ar trebui sa fie pe la 25.000 euro ca sa spuna ca nu a iesit in pierdere, dar sunt convins ca cere cel putin 50.000 pe apartamentul lui.

      Majoritatea nu s-au pacalit, au facut o alegere constienta, alegere pe care refuza sa si-o mai asume.

      00
    • apartament + probleme = apartament la prețul pieței, eventual un pic peste, ca să fie bine.

    • Am dat decât un link…

      00
    • Cu 200 de euro gasesti chirie la cotetul de la tara al cuiva, nu apartament in bucuresti. Eu zic sa dublezi suma

      00
    • @Andrei G
      Probabil nu ai avut niciodată credit, pentru că altfel ai ști că lunar plătești rata + dobânda și cu cât e perioada de credit mai lunga, cu atât mai mare este proporția dobânzii in rata lunara in primii ani

      Cu alte cuvinte la un credit pe 30 de ani cu o rata de 300 euro lunar este posibil ca în primii ani din aia 300 de euro doar 50 sunt din principal și testul dobânda.

      De asta calculul tau este cam așa :
      -pret achizitie in 2019 – 30.000 de euro;
      -cost acte notariale + ipoteca + evaluare apartament – 1500 euro;
      -cost mobila care nu se mai potrivește în noul apartament și oricum nu ai ce face cu ea că o vreme va sta in chirie – 3000 euro;
      -cost dobânda – minim 150 euro * 36 luni – 5400 euro (sau mai mult dar am pus un minim)
      -total circa 40.000 euro;
      -din banii ăștia scădem 7.200 de euro care era costul dacă stătea în chirie – și ajungem la circa 33000 de euro – deci aproximativ asta este suma de vânzare pentru a nu ieși în pierdere și nu 23.000 cum iese din calculul tau.

      00
    • Când cumperi un apartament la demisol văzând că distanța de la geam la trotuar este de câțiva centimetri, în general 5, aș spune că na, ai căutat și ai găsit ceea ce căutai. Sunt și mai înalte la demisol, dar foarte rar, majoritatea sunt inundabile la modul serios.

      00
    • @Mirel, eu am zis 25.000, nu 23.000… dar putem sa reluam calculele adaugand si ce ai adus tu in discutie.
      Pentru 30.000 euro cu avans 15% luati pe 30 de ani, principalul scade cu aproximativ 1300 euro (adica banii aia cheltuiti cu actele).

      Deci avem asa:
      1. Apartament de 30.000 euro cu o devalorizare de minim 5%: 28500 euro
      2. Rate bancare 36*120 = 4320 euro
      3. Mobila: 3000 euro (cu indulgenta pt ca si aici apare uzura)
      3. Economie din chirie 36*200 = 7200 euro (daca reusea sa gaseasca chirie la 200 euro)

      28500 + 4320 + 3000 – 7200 = 28260 euro

      Acum, du-te tu si spune-i baiatului respectiv ca ii oferi 30 de mii (sau 33 de mii, cum ai calculat tu), sa vedem daca nu cumva te scuipa intre ochi.

      00
    • @Andrei G
      Eu nu îl plâng pe cel din articol, eu nu mi-aș cumpără apartament acolo nici în o mie de ani – iar daca as fi atât de strâmtorat financiar încât să nu am bani decât pentru acolo as accepta că am luat un apartament rău și asta este, m-aș muta când aș putea, chiar în pierdere.

      Eu am făcut acele calcule deoarece tu spuneai că dacă acum 3 ani l-a cumpărat cu 30.000 de euro și acum îl vinde cu 25.000 de fapt iese in câștig pentru că în această perioadă nu a plătit chirie – ori în fapt, chiar luând în calcul câștigul din chirie ar trebui să îl vândă cu minim 33.000 euro ca să își recupereze banii dați sau poate chiar și la un preț mai mare, dacă dobânda la credit a fost mare.

      Referitor la faptul că spui că acel om nu l-ar vinde nici cu 33.000 euro este posibil sa fie adevărat, deoarece, să fim realiști, așa suntem majoritatea dintre noi, vrem sa câștigăm la maxim din orice, iar daca câștigăm mai puțin și nu cat ne-am propus ne simțim că parcă pierdem

      00
  5. Hai sa zicem doua saptamani pe an vacanta, una vara, una iarna.

    In 26 de ani munciti / stati aici rezulta 26 * 2 adica aproape 1 an de vacanta. ( ~52 sapt are un an )

    De ce sa stai in Bragadiru / MR / Prelungirea G si restul cand viata trece…

    Astia 26 de ani sunt “floarea varstei” cand poti sa te misti fara dureri de oase, ficat, tensiune, boli etc.

    00
    • stai și în pulă cu satelitul, faci și o oră jumate până la muncă, practic ți-ai futut viața.

    • Exista o presiune sociala în grupul din care faci parte de obicei, eu am simtit-o pe pielea mea, am fost ultimul care s-a mutat de la bloc la casa.

      00
    • @Rumbu, cum adică „exista o presiune sociala în grupul din care faci parte de obicei”? Boss, schimbă grupul, voi sunteți nebuni la cap, cum să existe presiune socială să faci ce vrei cu viața ta? LOL =)))

      00
    • Plm, nu știu ce prieteni aveți voi dar eu sunt cu aceiași din liceu/facultate. La 40+ nu schimbi mediul, de obicei ramai împreună cu persoane care au un parcurs similar cu tine în viata. De aici intervine și presiunea, când ieși din parcursul respectiv.

      Mutatul la casa vine cu noi obiceiuri și subiecte de discuție la care nu poți participa dacă nu ai făcut și tu pasul. Ca sa dau un singur exemplu, când stăteam la bloc, ieșeam la restaurant de cel puțin 3 ori pe săptămână. Acum trec luni pana calc intr-un restaurant. În loc de restaurant, ne vedem la un grătar, facem cu randul.

      00
    • Presiune sociala, auzi…
      Ghertoiala la gratare, mai degraba.
      Asa-i recunosti pe rumani in strainatate, umbla tot timpu in haita, singuri nu-s in state de nimic.

      00
    • Rumbu inteleg ce zici, stiu multi middle/top management mutati la case prin Corbeanca, Voluntari etc.

      Ce voiam sa spun mai sus e ca multi ajung la porumb doar de dragul de a fi proprietari si dupa injura toata viata statul ca nu le aduce utilitati.

      Am in cerc tot mai multi oameni care aleg sa plece prin sudul Spaniei.

      De ce sa muncesti 26 de ani pentru 1 an de vacanta?!

      In Spania sunt bani mai putini ca in UK, dar clima, mancarea, oamenii… doar o viata avem.

      00
  6. Ce e chestia aia de termopan de la secunda 30? Si-a luat unul cate un apartament la parter in fiecare bloc si le-a unit? E intrarea in scara? Statia de metrou?

    00
  7. Eu zic ca doar le place sa se planga, banuiau in ce se baga cand au cumparat, dar cand sa te plangi e sport national nu poti sa dezamagesti.

    Daca nu le placea plecau, se implicau sa schimbe ei, votau pe altii(in Chiajna e acelasi primar de peste 4 mandate, in Bragadiru au pus primar un dezvoltator imobiliar super dubios) etc.

    00
    • Da, Vali pleaca de la premisa ca sunt oameni normali care sunt suparati ca au fost pacaliti…nu sunt…sunt de fapt melteni, tarambeti veniti de foame la capitala, suedejusi romanizati, romanasi suedejizati, care accepta senin situatia atat timp cat nu face cineva (sfantul duh ?) ceva pt ei…

      00
    • Cei din Bragadiru nu au buletin de Bragadiru, nu votează, păstrează adresa din București din diverse motive (scoala, medic de familie, lene, etc)

      Otopeni are oficial 15.000 de locuitori. Dupa părerea mea sunt peste 50.000, altfel nu știu cine locuiește în cele 22.000 de unități locative (oficial) din oraș.

      Era un articol dar nu îl mai găsesc, făcuse cineva un studiu și raportul este în jud. Ilfov de 1 la 3 între populația declarata și cea reala. De aici și ratele alea astronomice de infectare din perioada pandemiei.

      00
    • Majoritatea suntem tarambeti veniti de foame la capitala, nu? Nu-i ca si cand nativii nascuti si crescuti in Bucuresti sunt mai „nobili” si nu pun si ei tot propria supravietuire pe primul loc.

      00
  8. In film pe la 7:20 explica administratorul Popestiului (in chestiunea utilitatilor gen canalizare) ca cica a fost efectiv un boom in privinta constructiilor iar apoi ei nu au mai facut fata.Pai cum bre nea Florine,aia au boom-buit asa in nestire cu blocurile alea intre care sunt cel mult 2 metri???Voi ce paziti la Primaria aia,ca stiu ca si sa-ti vopsesti fatada sau sa pui acoperis ai nevoie de acte.Aia au pus samanta de blocuri si au crescut peste noapte?Nu trebuiau sa respecte un PUD si un PUZ?Sau sfanta spaga a mers boom,boom,boom???

    00
  9. Fost proprietar de garsoniera timp de 8 ani in Popesti, am vandut anul trecut cand a aparut un copil. Mutat in chirie 6 luni, acum mutat de tot in Sibiu. Cartierele astea sunt bune si ele la ceva, iti ofera un acoperis cu putini bani. La 25 de ani a fost fix ce mi-a trebuit, garsoniera de bagagonteala, rata mica. Intre timp mi-a mai venit mintea la cap, am realizat ca Popesti se transforma in ghetou, a aparut si un copil si am plecat.

    00
  10. da boss, dar cum sa stai decent cu chirie si sa imbogatesti pe altul? trebuie sa ai lucrul tau, indiferent ca e la cuca macaii si traiesti cu betoniera le geam

    • la geam? ai văzut-o pe tanti maria, că șterge praful de 3 ori pe zi și nimic? trăieste cu betoniera in casă…

  11. Din ciclul „Sa se dea, sa se faca…”. Un mp de asfalt costa 50-60 lei. Daca ar pune tot cartierul cate 1000 de lei de apartament cred se asfalteaza tot cu borduri si trotuare si cred ca raman bani si pt spatii de joaca daca este mai au loc. Asa ceva insa nu se va intampla niciodata, mai bine si-ar taia un coi decat sa dea bani pt a se face ceva la comun.

    00
    • Ai si tu dreptate, dar apar niste probleme/dileme:
      1. De ce sa plateasca locatarii pentru o lucrare ce ar trebui facuta de Primarie de la bun inceput?
      2. Ce garantie ai ca nu vei fi amendat pentru lucrari ilegale / fara autorizatie? Pentru ca nu prea ai sanse sa obtii autorizatie pentru amenajari pe domeniul public.

      00
    • 1) Primaria nu specifica cand va face lucrarile. Se vor face cand vor fi fonduri si daca vor fi :)
      2) Nu se opune nici o primarie sateasca gen Bragadirul la o asemenea lucrare: se face un proiect, se respecta norme, etc… sa fim seriosi, vointa sa fie din partea locatarilor.
      3) Asa ceva e un vis umed in Romanistan: romanul nu scoate bani decat daca simte ca obtine ceva in plus decat i s-ar cuveni. Cred ca daca le ceri sa stranga 1000 de lei pt spaga pt drum s-ar putea sa dea. :D

      00
    • Vorbim de Primarie care nu asfalteaza soselele si tu ai ajuns la „romanul da bani doar daca primeste mai mult decat i s-ar cuveni”? Haide sa discutam despre faptul ca momentan multi primesc mai putin decat li s-ar cuveni si totusi accepta asta.

      00
    • Dai 1000 de lei de apartament si ramai si cu banii luati, si fara asfalt, asa cum e traditia la noi.

      00
  12. Problema cu prăfuiții și jegosii e simplă.

    Legat de tweetul cu nimfomane punct ro: lăbarii ăia chiar te fac virgin și urât când ei plătesc pentru futut? Ok, plm, lasă așa.

    00
  13. Nu va vinde nimeni nimic, desi ghetourile alea au plus valoare acum, asa le place, sa vina altii sa le faca, altii sunt de vina, sa raspunda altii, sa vedem cine e vinovat, lasa ca e mai bine asa la inghesuiala, nu vindem ca trebuie sa luam masina noua, si nu avem bani de alta casa….e in firea romanului sa se minta singur, sa ia tepe maxime si apoi sa se planga, dar sa nu faca nimic.
    E la un moment dat in linkul ala pe youtube nenea ala cu tricou albastru, pai are o burta stil bere la pet, bonus dintii praf, pai ala nu face nimic pentru a isi ameliora starea lui de sanatate precara, si pana la urma aspectul si demnitatea lui umana, va vinde el sa se mute undeva mai decent? O sa se planga cu vecinii in gradinita aia amenajata, va mai baga un pet si va injura autoritatile. Eventual nici nu isi va face ever buletin de popesti-leordeni, si nu va vota sa il zboare pe primarul ala suedej smecher, care da vina si el pe autoritati si legislatie…

    00
    • Pe mine m-a amuzat ca nenea respectiv zice la un moment dat :”pe noi ne nemultumeste ca daca se construieste ne ia perspectiva si vederea ” si arata cu mana inspre un drum de pamant si un camp proaspat discuit :))))))))

      00
  14. ” Vinde acum. E vârf de bulă.„

    Să-mi bag pl, că de 5 ani tot e vârf de bulă.

    00
    • pai cred si eu la cat au intins pelteaua bancile centrale tiparind bani in nestire … normal ca au impins perioada nasoala mai incolo un pic, vedem cat mai tine.

      00
  15. Sa vanda si cu banii castigati sa isi ia un apartament in Dubai. Am auzit ca sunt oferte bune :))

    00
  16. Asa este. Stii in ce te bagi. Eu am cautat cred ca 6-7 luni o casa in bragadiru, am vazut peste 30 de case din locatii diferite din bragadiru. Am vrut neaparat asfalt, canalizare, strada linistita, NU complex de case etc.

    Am venit si am vizitat zona si pe ploaie si pe ninsoare ca sa vad cum se inunda. Probabil am avut noroc, ca strada mea nu se inunda.

    Am dat mai multi bani intr-adevar decat intr-o zona fara asflat si fara canalizare. Problema cu oamenii care se muta in zone unde e naspa nu e pentru ca nu vor sau pentru ca nu s-au interesat. e pentru bani.

    Eu am stat in dr. taberei toata viata si am vrut sa-mi iau acolo apartament de 3 camere in bloc nou. Nu ai cum. Mult prea scumpe pentru ce ofera. Pentru mine nu merita sa dau 150k pe un apt nou in Dr. Taberei lipit de Auchan. Asa am luat casa asta care este de 5 ani, mobilata si utiliata cu MUUULT mai ieftin decat un apt nou in Dr. Taberei.

    Dar da, stiam in ce ma bag, stiam ce sa caut, dar nici nu am fost extrem de conditionat de bani.

    Cand trebuie neaparat sa stai undeva si ai buget de 70k, nu prea ai varianta decat bloc in popesti, militari residence, bragadiru, chiajna.

    00
  17. Problema e ca nici alternative foarte multe nu sunt, primesc cu modestie toate downvote-urile si cu mare apreciere comentarii cu pareri bune, rele, vorba aia, facem un brainstorming.
    Sunt baiat tanar, lucrez la patron, castig bine, peste salariul mediu, dar nici nu-s bogatan. Intr-o zi mi-am dat seama ca oricat ar zice diversi guru financiari ca a-ti cumpara o casa e liability, am zis ca nu-mi convine sa dau 400 de euro chirie pe 2 camere, mai bine dau 300 rata pe casa cu ceva curte, mai ales ca 90% o sa raman pe meleagurile astea in urmatorii 10-20 de ani. Am luat casa ok, nici lux, nici cazatura, am utilitati, nu vine vidanja sa-mi iau resturile, strada e lata, 9m, incape masina de pompieri, n-a fost nevoie pana acum , asfalt n-am (200m de drum pietruit pana la sosea), acum am inceput demersurile sa cedam strada catre primarie, ca pare ca se vrea din ambele parti, poate pana ies la pensie se si asfalteaza. Masina si motocicleta le bag in curte de fiecare data + daca-mi vine cineva in vizita, la fel procedez, vecinii vad ca nu prea obisnuiesc, banuiesc ca-i chestie de gusturi si de traditii.
    Ce-mi place, am loc in curte sa stau la soare, imi place sa-mi tund gazonul, sa spal motocicleta in curte, am spatiu destul cat sa-mi vina prietenii sa jucam chestii, sa vedem un film, sa gatim sa ne simtem bine.
    Ce nu-mi place, clar ca n-am asfalt + ca nu-i neaparat pietoni friendly zona si nu pot sa vin pe jos de la carciuma, dar asta nu-i problema, ca servesc foarte rar, imi place mai mult sa merg cu masina/moto decat sa beau.

    Acum, alternativa mea (la aceiasi bani, ca nu-mi permiteam sa ma mut la Miami sau in Primaverii, poate cu ceva sacrificii prindeam o Corbeanca sau Otopeni, dar acolo e si mai departe si sunt si alte dezavantaje) care ar fi fost? Apartament cu 2-3 camere intr-un cartier decent, nu foarte aproape de centru unde m-ar fi costat in plus 15k locul de parcare sau as fi umblat de nebun in fiecare seara sa gasesc o bordura libera. Pe langa asta, pune si bormasinile care se aud din toate directiile (aici macar am un singur vecin, stau in duplex), spatii comune insalubre si spatiu in casa mai mic, acum nu m-ar deranja, dar daca se intampla deranjul si apare un copil, atunci cred ca m-ar deranja. Toate astea nu le-am visat eu, le-am observat la prieteni, cunostinte care n-au vrut sa se mute la porumb.

    Obiectiv vorbind, ce alternativa as avea in afara de a vinde tot si a pleca intr-o tara normala?

    00
  18. Pai cum sa le vinzi daca sunt insalubre ? Au voie sa le mai vanda ? :D

    00
  19. Nu inteleg businessul asta de a acoperii orice pret cu un produs. Adica in functie de cati bani ai, pot sa iti dau ceva. Ai bani foarte putini, nu zic ca nu am ce sa iti dau ci iti dau un gunoi stricat cu care o sa pierzi pe termen lung mai multi bani. Ce? Educatie financiara? Intelegere? Ce a facut fiul lu’ vecinu Marian de la 2? Aaaa… ok, atunci nu putem sa stam asa fara casa nici noi.

    00
    • Poate in alte domenii poti accepta ca nu iti permiti sa iti cumperi obiectul respectiv si asta este. Dar cand discutam de un apartament, nu prea ai optiuni. Ce faci? Dormi pe banca in parc?

      Problema este ca, din disperare, multi au acceptat compromisuri din ce in ce mai mari, iar dezvoltatorii au profitat de asta. Stiu si ei ca blocul ala construit la 2 metri de blocul vecin este o bataie de joc si nu merita nici 50% din pretul cerut, dar daca si vecinul a crescut pretul … piata merge in continuare.

      00
    • Practic tot clipul si problema aia se reformuleaza asa „am dat 30 de mii de euro pe un apartament care valoreaza 30 de mii pe piata insa noi am crezut ca are aceleasi facilitati ca unul care valoreaza 70 de mii si nu ne convine sa vedem ca am platit un pret corect cand noi am crezut ca este super oferta”.

      Da, nu sunt parcuri, nu sunt trotuare, nu exista aer, e departe de puncte de interes – insa toate alea se regasesc in pretul scazut de achizitie.

      O intrebare – daca primii care au cumparat acolo la nivel de proiect au fost prosti sau pacaliti iar acum totul este construit (prost) si se vad acele probleme inseamna ca nu exista nici o tranzactie in zona, nu? Nimeni nu ar cumpara acolo cand vede conditiile – sau oamenii accepta in continuare acele conditii pentru ca pretul justifica asta?

      00
    • Asta e problema Romaniei. Cumva am ajuns in situatia in care din ce in ce mai multi romani practic nu-si permit sa locuiasca in propria tara. Noroc cu apartamentele babacilor de pe vremea lu nea’ nicu, date pe ochi frumosi in ’90.

      Dar sa zicem ca esti dispus sa te muti in mediul rural. Daca vrei sa ai acces la apa curata, curent, scoala si macar dispensar daca nu spital, tot o sa te usture la buzunar. Cu o suma accesibila oricui (salariul minim pe 10-15 ani) abia gasesti o casa batraneasca fara curte.

      00
  20. Principala problema a imobiliarelor la noi nu este pretul ci faptul ca se construiesc fara a avea un sens. Chestia astea este perversa pentru ca aglomereaza zone inutile si fute tot conceptul de urbanism, respectiv umfla pretul pe anumite segmente. Si modul la care il umfla este foarte simplu Giani dezvoltator de meserie face in camp niste cutii de chibrit pe care le vinde cu 60k eur. In acelasi timp Dorel care a venit inaintea lui Giani vrea sa vanda cutia de chibrit cu 50k de eur ca nu mai poate. Se uita pe olx si alte nebunii il vede pe Giani cu ale sale cutii de chibrit, se mai plimba prin cartier si afla ca ar fi batut palma la 65k eur. Dorel pentru ca in fond nu e chiar presat de timp pluseaza la 70k ca e mai curat si nu e chiar in camp la el, ar accepta si un 65k eur, dar cand primeste o oferta de 60k eur se simte deranjat si refuza(el voia cu 50k eur totusi initial). Cum nu este chiar presat de timp mai asteapta si se uita la piata si vede ca altii au vandut cu 80k eur. Jocul asta este in toata piata si din cauza asta vezi platite advertoriale si zone umflate, respectiv zone aglomerate pana la refuz.
    In zona unde stau s-a terminat anu trecut un ditamai complexu de apartamente. Compartimentarea este cretina, dar este pentru inchiriere si pentru omul modern ce mananca delivery. Preturile pentru 2 camere cat de cat normale erau pe la 130-150k eur, pentru 3 camere vreo 300k, iar pentru 4 400k eur. Cele cu 2 camere s-au vandut ca painea calda din groapa discount(de vreo 20-30%), au mai ramas compartimentarile dubioase si alea de 4 camere. Influenta acestor preturi asupra zonei este fabuloasa practic toate apartamentele din blocurile comuniste au crescut cu 20% cel putin, iar cele cu 3-4 camere cu un timid 10%. Asta desi toata zona a devenit aglomerata si deja sunt ore in care mai mult se sta pe loc decat se merge. Si compar asta cu vremurile pre-pandemice cand majoritatea cresterilor erau de maxim 10% sa nu zic ca au fost ani in care s-a stagnat(vorbesc de perioada 2015-prezent). Fun fact, daca mergi vreo 500 de metri spre zona centrala vei gasi niste locuinte mai decente si la niste preturi mai de bun-simt, dar nu sunt construite recent(vorbesc perioada 2010-2015). Asa ca vreau sa aud iarasi cum piata imobiliara bucuresteana nu este supraincalzita si ca totul merge bine.
    Apropo ROBORUL se apropie de 5%, iar IRCC vineri o sa creasca si el spre 4 daca nu o sa ramana blocat la 3.8%. Asta inseamna nsite cresteri de rate 100-200 de ron. Dar hei totul este frumi.

    00
    • Problema imobiliarelor la noi „ie multe”: dezvoltare regionala proasta, in care se pune ciubucul pe primul plan. Putine orase cu economie sanatoasa, care atrag multi oameni crescand cererea de pe piata imobiliara. Instabilitatea generala economica mana oamenii cu bani sa-i bage in imobiliare crescand si mai mult cererea. Administratie corupta care te lasa sa faci blocuri din 3 in 3 metri.

      Normal ca Dorel o sa traga in sus de pret, apartamentul nu cere de mancare, impozitul e infim. Cumperi apt cu 50,000 si il vinzi cu 90,000 in 5 ani. Mai bine de atat doar sa ai norocul prostului la loto sau cazino, ca nici un plan de investitii nu-ti dubleaza banii asa de repede.

      00
  21. Dacă mâine se dublează un pic gigacaloria în București(330/140) o să fie o vară caldă în imobiliare.

    00
  22. Când vrei sa fii șmecher pe bani putini suferi na plm șterge prafu.
    Confortul costa bani, la 30 de mii pe apartament ce vrei ? Zi mersi ca ai apa și gaz.

    00
    • Pai cam asta e ce-si permite romanul de rand 1600 lei * 12 luni * 10 ani ~= 38,800 euro. Scazi banii de mobila si amenajari… plus ca trebuie sa mai si mananci.

      00
  23. Cu putina imaginatie, harnicie si drag de gradinarit, poti sa faci super misto si o curte mica. Totul e sa-ti placa, sa te informezi pe net despre plante si idei de gardening. Si sa nu-ti fie scarba sa bagi mainile in pamant. Dar majoritatea sunt oameni de bloc care au vrit la curte, ca-n filme. Si soc si groaza, la curte trebuie sa fii gospodar, altfel ti-o furi.

    Avantaj gradinarit: cand pui casa in vanzare, ia ochii si la agenti si la clienti. Ei nu stiu ca acolo e de munca, dar le place ce vad.

    00
  24. Multi au cumparat asa din presiune sociala, impreuna cu gloata. Au prins prima casa si au dat bani pe toate cotetele supra evaluate. Consider ca prima casa a facut rau mai mult decat bine, multi au luat 100k dar ei habar nu au ce inseamna suma aia, nu au avut economii mai mari de 3000 de lei. Le-a dat ma-sa bani de avans si dupa aia arunca banii pe cotete.

    00
  25. Foarte multi au cumparat fara sa aiba nici un ban in buzunar, nici de avans, nici de mobila, nici macar de notar. Se discuta cu dezvoltatorul pretul apartamentului complet mobilat/utilat, plus banii de notar, sa iasa maxim 57.000 EUR, apoi se facea credit prima casa de 60.000 EUR, avansul de 5% se dadea in numerar (in precontract, insa banii nu se dadeau niciodata, constructorul doar declara ca a primit banii in numerar) si asa ajungeai proprietar de apartament fara sa ai nici 100 EUR.

    00
  26. Uite de asta stau ca „oaia” in chirie.
    Pentru ca nu vreau sa arunc cu bani, pe care nu îi am, in ceva supraevaluat.
    De acord, pretul e dictat de cerere, dar tot nu imi vine sa dau 80k pe 50-55mp undeva pe la „adunații împrăștiați, doar ca să crească inima în mine pentru ca sunt proprietar.
    Preturile au crescut peste tot, nu doar în București….momentan locuiesc în Pitești (deh, aici am nimerit jobul), preturile sunt la fel ca în București.
    Singurul lucru care mă consolează este faptul ca plătesc 800 de lei chirie…la 2 camere. Nu e renovat, dar e decent. Nu mă plouă, nu ma bate vântul, nu mă dau afară din casă cheltuielile lunare.
    Prefer să pun deoparte decât să fac credit pe ceva supraevaluat.

    00
  27. Westfield din Arad e lux pe lângă astea. Intr-adevar mi s-au părut dubios că sunt fire de curent prin cartier și bâzâie de zor. Nu as fi luat niciodată casa acolo. Curios că au câștigat câteva premii cu acel cartier și acum vad că răsar blocuri…. Din câte am înțeles de la cei care stau în zona au schimbat acoperișul că era igrasie… (La casa noua).

    Cel din zona Bucureștiului sunt groaznice. Nici nu îmi pot imagina cum e sa stai acolo. Problema este că se construiește în continuare… Când vor fi și la noi legile ok și se vor respecta va fi prea târziu să repari ceva. Alea rămân acolo pentru o perioadă lungă….

    Tot incerc sa îmi dau seama a cui e vina cea mai mare… Clar dezvoltării că fac ceva de rahat, apoi autoritățile că iau șpagă (degeaba zicea dezvolatartol din filmuleț că a respectat tot , nu cred)… Apoi ar fi vinovați și oamenii că cumpără așa ceva. Multi ziceau că nu știu că va fi așa… Pai înainte să te muți mai întrebi pe alții. Cum sa cumperi apartament care e la un metru de vecinul…. Când ajungi acolo îți dai seama că nu e drum.. doar nu te aștepți că prin miracol sa te ocolească praful.. Daca nu ar exista cerere nu ar fi nici aceasta oferta…. Daca nu ai bani de București, mai bine te muti in alt oraș sau tara…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile