La etajul 2 al unui bloc, o familie a pus la pământ trei pereți, dintre care unul despărțitor, cu armătură. Oamenii susțin că nu au știut că le trebuie acordul primăriei, însă asta nu îi disculpă. Pentru că aceste modificări au primit o amendă de 3.000 de lei și sunt obligați să aducă locuința la starea inițială. (sursa)
Eu aș face așa: aș pune camera pe proprietar și pe meșter și aș purta următorul dialog:
– De ce ați dărâmat peretele ăsta, nu v-a spus meșterul că e de rezistență?
– Ba da, dar nu știam…
– Să moară mă-ta că nu știai! Jură-te!
– Da!
– Nu v-a zis meșterul că nu aveți voie să îl dărâmați?
– Ba da, dar ce știe el…
– Să moară mă-ta că așa te-ai gândit tu, că nu e important…
Gezus fuck, eu când aud de dărâmat pereți din ăștia îmi tremură un pic picioarele. Cât de imbecil să fii să te apuci să faci așa ceva într-un bloc? Și doar 3.000 lei amendă?
da’ a iesit o sufrajerie mareee!
si cum o mai aduce la starea initiala? cum leaga firele de fier-beton? … in cel mai bun caz va ridica niste pereti falsi … pedeapsa trebuie sa fie mult mai mare
@miki: superglue, probabil.
Corect ar fi ca pe cheltuiala proprietarului care a comandat lucrarea si pe aceea a mesterului care a executat lucrarea structura de rezistenta a blocului sa fie analizata de specialisti din Inspectoratul de stat in constructii si acestia sa decida daca se mai poate repara sau necesita evacuare si demolare. Iar in cazul in care totul este atat de grav si necesita evacuare si demolare proprietarul sa plateasca pana la adanci batraneti impreuna cu sotul/sotia (caci astfel de decizii sunt luate de obicei impreuna).
@zoso – Offtopic – a zis CTP ceva nasol de unchiul tau de la Jurnalism:
„Şi, poate mai grav, acest Petcu aud că e profesor la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Bucureşti, plătit de la bugetul statului ca să-şi bată joc de istoria presei româneşti.”
https://www.gandul.info/puterea-gandului/breaking-news-adevarul-si-pro-tv-n-au-aparut-niciodata-11467641
@Ciprian: am văzut zilele trecute. CTP e o fosilă azi, dar e amuzant cum e sărit din enciclopedia aia. amuzant și trist în același timp. cine știe cum l-a refuzat pe unchi-miu la un post și ăla se răzbună.
Las’că merge și-așa!©™®
Stirea e manipulatoare. Cazul prezentat e de tot rahatul, Peretele in cauza e zidul despartitor dintre bucatarie si hol, nu e perete structural. Acea plasa de armatura care se vede nu are nici un rol structural. Daca era perete de rezistenta, am fi vazut niste bare de otel de diametre destul de mari (12, 14, 16 mm), nu o amarata de plasa sudata de 4 sau 5 mm.
scoate galbenu. ustura la ochi.
Cine stie cate n-or fi modificate. Ce-i trebuie ronanului autorizatie? Ce n-ar da el pentru un living cu gresie.
Parca devenise penala treaba de genul asta.
asta e unchi ca si tac’tu sau e unchi pe bune? ca iesirea lui CTP a fost justificata, nu de alta.
@androidul cu sobolani: nu îl cunosc.
Adica aia pot taia porcul in mijlocul drumului, ca-i in fata casei lor, iar astia sa nu poata sa-si sparga apartamentul lor propriu si personal?
wow, daca ai stii ca doar vreo 10% din locuinte mai sunt in starea initiala…
@zoso: offtopic – cred ca remarca „well-loved” trebuie inlocuita cu alt calificativ …
am auzit ca nici peretii „de umplutura” nu e sanatos sa fie mutati/scosi. ideea e ca se modifica centrul de greutate per total bloc, la 10 etaje daca isi scoate lumea de pe o parte a blocului cateva tone de caramida, undeva tot se simte.
la fel de „minunati” sunt cei de la parterul blocurilor, de-si aranjeaza la primarie o extindere de balcon (inexistent), urmeaza o concesiune de teren, un gardulet inchis la cativa metri de extindere-sa nu-i treaca cineva pe sub geam…o gaina, un cocos… mai face si cel de la blocul de peste drum asa ceva (se practica de obicei la blocurile „spate in spate”) si s-a dus naibii si liniste, si acces pompieri, si locuri parcare, si loc de joaca pt copii! (da, in acest caz e permisa virgula inainte de SI!)
” Pentru ca aceste modificari au primit o amenda de 3000 de lei si sunt obligati sa aduca locuinta la starea initiala.”
cam lipsesc niste cuvinte la inceputul frazei, un verb asa, gen „a facut” sau trebuie sa dispara „ca”
astia ar trebui arsi rau de tot. nu e de gluma cu asa ceva. stau intr-un bloc la 10 din 10. nici nu vreau sa ma gandesc ca lipseste vreun perete de sub mine si ce se poate intampla din cauza asta la un cutremur mai serios.
Se poate repara dar costa ffff mult. mai bine il lasa asa si se roaga sa nu vina cutremurul.
Ca reparatie: trebuie dat jos cu picamerul minim 5 metri de o parte si alta a locului unde a fost zidul atat din tavan cat si din podea. apoi trebuie legat de fierul dezvelit fier pentru noul zid si turnat din beton cu clasa necesara zidului. Oricum nu mai e ca inainte dar asa se mai aproprie.
Cel mai bine iesiti din blocuri ca nu stiti cum sunt facute si cat fier si ce beton a fost turnat. nu e deloc bine ce e acolo, mai bine in bordei de pamant pe sol decat la etajul 10 in titan.
Ăştia vor 1000E/mp pentru astfel de apartamente modificate genetic…
Eu am darmat parapetul de sub geam sa imi maresc o camera in balcon. Peretele nu era de rezistenta. Am facut-o cu acte, autorizatie, proiect de arhitectura, etc…si m-a costat 60 de milioane. Nu prea e ok ca o amenda pt 3 pereti!!! sa fie 30 de milioane cand costurile de demolare ale unuia singur sunt de 2 ori mai mari
Vali, chestii de genul se intampla tot mai des, dar eu zic daca tot au banii de modificari sa plateasca amenda pe masura nu 3000 ron, si sa ii oblige sa refaca peretele de rezistenta, plm nu stai in vila ta ca intr-un bloc la comun. La mine in bloc 2 luni m-au frecat la cap cu lucrarile, la cate modificari si-au facut cu 2 etaje mai sus, 2 luni frate:august si septembrie, concert de bormasina acompaniata de baros, psihic ma punea la pamanat, ca noroc ca era luna concediilor, am mai schimbat locurile de petrecut ziua, se presupune ca acasa trebuie sa te odihnesti sau nu mai e la moda? doar platim impozite.
`mesterul` nu e obligat sa stie care e structura de rezistenta a blocului. ala nu e decat un alt dorel care da cu barosul ii spune cel care plateste. Normal mi s-ar parea ca tot primaria sa se ocupe de refacerea structurii de rezistenta (gen filiera arhitect, echipa de constructii) iar cel care a produs paguba sa plateasca facturile. A zis bine cineva mai sus: pot pune niste chestii de rigips care sa ‘simuleze’ structura de rezistenta initiala si cu asta am ‘scapat’.
Mi-a placut asta cu Dorel…ha ha ha…
Toti romanii sunt mesteri si stiu ei mai bine. Plus ca durerea la basca e maxima. Ce conteaza ca risti viata unui bloc intreg. Nu o sa ti se intample taman tie sa iti cada tavanul la un cutremur
Caz concret, patit de parintii mei. Imbecilul care s-a mutat un etaj mai jos (la 1) s-a apucat de renovat. Si a tot renovat pana cand tatal meu (inginer constructor) a zis ca ceva nu-i in regula cu aia. A mers la el in apartament si s-a crucit. Pusesera la pamant un perete despartitor din beton armat si o parte dintr-o grinda de sustinere, adica ce iesea in relief. Repet, au darmat o bucata dintr-o grida ce face parte din structura de rezistenta a cladirii. La acel moment incepusera sa mai dea jos un perete de rezistenta. Ba chiar vroiau si autorizatie de la gaze sa mute tevile ca-i incomodeaza. Asa ca a urmat o plangere la primarie, undeva. Aia s-au chinuit pana au reusit sa intre la ala in casa si au reusit doar cu politia locala. Urmarile: amenda de 180 milioane lei si obligatia sa refaca structura peretilor. Partea frumoasa acum incepe. Ai mei au sunat la primarie sa-i intrebe cum ramane cu plangerea lor: au primit rapsunul ca amenda a fost platita si ei nu mai au ce face. Ramane sa-i dam in judecata, pe cont propriu pentru a-i obliga sa refaca peretii. Adica cum, poti sa demolezi peretii, platesti o amenda si gata? Da, toti se spala pe maini si ii doare undeva de starea cladirilor. Noroc ca blocul nostru are doar 4 etaje si are o structura de rezistenta destul de serioasa. Cat despre datul in judecata, cei de la asociatie au ridicat din umeri.
poate se pensioneaza parintii, se muta la tara si vinzi…
Crezi ca daca stiu ca e o grinda data jos, o sa iti mai cumpar vreodata apartamentul?
crezi ca daca firma de asigurati stie, iti mai asigura?
crezi ca daca pica blocul o sa primesti banii de asigurare? mai ales ca vecinul stie ca stii..
Chestia e ca daca ar lua la control blocurile s-ar cruci. Daca ar da amenzi de 18.000 lei sa vezi ce s-ar apuca locatarii-arhitecti sa-si mai refaca din structura initiala singuri-singurei.
Daca nu le place cum e compartimentat, sa-si faca in plm casa.
Nu ar fi mai simplu ca orice amenajare interioara sa se faca pe baza de proiect si autorizatie?
io_nu_tz: legea cere ca in cazul oricarui tip de recompartimentare sau demolare de elemente construite sa se obtina autorizatie de construire.
@zoso : primii care au facut ilegalitati si „modificari” in rezistenta au fost cablistii care au dat GAURI in plansee pentru a trage cablurile prin bloc ( mijlocul anilor 90 ) … un planseu gaurit aiurea si brutal cu bormasina = dezastru’n rezistenta blocului … stiu, carcotasii vor spune ca este o gaura cu un „fi” minuscul de cablu coaxial insa ganditi-va la 9 plansee gaurite intr un bloc de 10 etaje construit inainte de 1977 + un seism la fel … de la o anumita „vibratie” in sus a bloculului asta inseamna prabusire … deci autoritatile sa inceapa cu asta si pe urma cu amaratii care au dat un BCA jos … a si da , cel / cei care au daramat pereti de rezistenta = tentativa de omor colectiv = parnaie fara drept de apel
Frate, cât mă bucur de viața la țară: fără bormașini când vrei să tragi un pui de somn, fără să stau cu teama că vecinul modofică până cade blocu’ etc etc etc.
Rude cu Arthur!
https://youtube.com/watch?v=twAwUVE6xYA
Eu nu inteleg de ce te alarmezi. Fenomenul este raspandit deoarece cretinii se inmultesc precum iepurii. Imi amintesc de Arthur care si-o daramat casa pentru ca vroia sa isi faca discoteca. Asa sunt constructiile la romani, o paranghelie continua pana cand ti se rupe firu de la tavanu ce ti-o cazut in moalele capului. Personal ma bucura ca se intampla asa ceva, dar partea proasta este ca trebuie sa locuim cu idioti si daca stai in bloc vei face ‘gramada cere varf’ la un loc cu ceilalti nefericiti ce trebuie sa locuiasca in acelasi bloc cu un dobitoc.
Eu mi-am cumparat recent un apartament. Bucataria era 2 camari cu pereti subtiri de BC, dacca te lasi un pic pe ei cad – clar nu sunt de rezistenta, da?
Eu vreau bucatarie mai mare, asa ca am zis „daramam camarile”. Dar, hai sa o facem cu autorizatie, frumos si legal.
M-am dus la un arhitect. MI-a zis, „foarte bine, eu pot face proiect pentru modificare… dar vezi ca iti trebuie aprobare si de la constructorul original al blocului, cum ca modificarea ta nu afecteaa structura. Si cum probabil nu o sa gasesti constructorul, va trebui sa chemi niste experti agreati de primarie (de la inspectoratul de stat in constructii?) faca o analiza a structurii de rezintenta a blocului, ca sa-si dea cu parerea ce poate fi dat jos si ce nu. Plus alte acte, birocratie, umbla pe la diverse birouri. All in all, fara sa bagam macar in seama cat anume m-ar custa autorizatia, exista o sansa reala sa astept mai mult de 6 luni pana cand pot incepe renovarea apartamentului !
Sfatul arhitectului a fost „mergi pe burta, intelege-te cu vecinii sa nu faca scandal”. Sfatul arhitectului, da? Omul la care m-am dus pentru proiect, si care avea de castigat bani din asta.
No, in momentul in care autoritatile din RO vor fi normale, si nu va fi prohibitiv sa iti obtii o autorizatie pentru o modificare de rahat – atunci mai discutam despre cat de naspa sunt cei care nu obtin autorizatii.
Sigur ca e inconstienta sa dai jos perete de rezistenta. Da’ sa nu ignoram si partea cealalta a problemei…. desi multi romani vor sa-si modifice apartamentul, in continuare e prohibitiv (in termen de timp, nici nu discutam costuri!) sa o faci in mod legal. Asta mi se pare o problema cel putin la fel de mare.
Serios acu’, ca m-am si enervat.
Nu e ca si cum fiecare cladire din bucuresti e un unicat – sunt ‘jdemii de blocuri pe acelasi plan. Cand am cautat apartament, din cauza ca stiam exact in ce cartier caut, nici nu m-am obosit sa ma duc la fata locului – intrebam pur si simplu, „e planul A (ala cu holul nustiucum) sau planul B (ala cu sufrageria patrat) sau planul C”? Atat – alte variante nu erau.
De ce dracu’ e asa de greu de obtinut o autorizatie? Ar trebui ca orice functionar de la primarie sa stie, „pe planul A pot fi dati jos peretii astia, aia nu; pe planul B asa si pe dincolo; pe planul C nu se poate modifca nimic”.
Sau daca nu stie un functionar… sa accepte dracului orice modificare semnata de un arhitect, si sa le verifice prin sondaj expertii lor, si sa retraga autorizatia arhitectilor care fac planuri aberante. Fac pariu ca nu s-ar inghesui prea multi.
Cum ar fi ca atunci cand cumperi o masina noua, primul lucru sa trebuiasca sa mergi la RAR sa o omologhezi? ca deh, e personalizata, are alta vopsea si alt casetofon decat modelul pe care l-a aratat constructorul. Cum v-ar place sa dureze 7 luni de cand cumperi masina pana cand ai dreptul legal sa o conduci – si sa trebuiasca sa o plimbi pe platforma intre diferite locatii pentru omologare?
@V: arhitectul n-are nicio treaba cu rezistenta blocului. de asta se ocupa alti specialisti.
O sa aflam la primul cutremur serios cate mii de amenzi n-au fost date.
La urmatorul mare cutremur, vom scapa de multi prosti. Cu sufragerii foaaarte mari!. si de niste nevinovati…….. victime colaterale.
Poate vroia sa faca discoteca, ca Arthur … ce stiti voi :)))
pentru asa o fapta in spania vei fi urmarit penal cel putin 20 de ani…vei suporta toate cheltuelile de expertiza si reparatie a unor firme calificate expre si amenda care presupun ca e pe masura faptei…in concluzie :asta e considerata o „crima” si asa e.