Imobiliare: miroase a frică, băieți!

Niște oameni care își fac banii din imobiliare discută despre cum nu există nici o criză în imobiliare, prețurile vor crește, oamenii vor cumpăra, totul e bine și merge ca pe roate.

Mi-a plăcut aia cu garsoniera de 50.000€ acum 10 ani. Pentru că așa e când nu e nimeni să-ți dea peste bot, spui ce prostii îți vin la gură.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

134 comentarii

  1. Negarea realitatii e o boala psihica, se trateaza.

    Comentariu apreciat.1368
    • O cireada de papagali care au dat toate argumentele pentru care nu numai ca vine criza dar si suntem deja in criza numai ca nu intelegem noi, ca suntem prosti si ca ne tinem banii la ciorap si nu le dam lor pentru ca stiu ei mai bine.

      -Investitorii/samsarii au bani dar inflatia e mare si de aia nu investesc dar nu, nu e criza
      -IRCC-ul e mare dar e bine ca e mare dar nu intelegem noi si nu, nu e criza
      -bancile arunca disperate cu credite, ma scuzati, au apetit pentru finantare la fel ca in anii de dinainte de 2009 dar nu, nu este criza
      -exista bani in PNNR la care Samsarii spera sa se mufeze dar nu conteaza ca oamenii nu mai au bani si putere de cumparare, important e sa aiba ei deci nu, nu este criza
      -intram in Schengen si rupem pe imobiliare!!!!!!???????????
      -criza daca va fi va fi pe sectoare minus imobiliare ca asa vrem noi

      Cumparati cat mai mult!

      Comentariu apreciat.1273
    • Știu cazuri care s-au trezit refuzate de banca pentru credite, în special ipotecare. Aveau avansuri date și dintr-o dată s-au trezit ca nu se mai încadrează și acum sunt în situații nasoale, cum ar fi sa piardă banii de avans. Dar… am observat că dezvoltatorii au devenit mai indulgenți și trag de tine sau îți oferă tot felul de posibilități, să te aștepte vreo 5 ani pana ești eligibil sa îți mai iei un credit de nevoi personale dau sa strângi bani.

      137
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 4192
    • Dacă ai în jurul tău o masă de populație care îți explică constat că ,,chiria e cât rata și poți să ai ceva al tău,,( care nu e de fapt al tău), atunci e rău.
      Dacă ești genul pe care în general îl doare în pulă de părerile altora, atunci e bine.

      Comentariu apreciat.13833
    • pe scurt, multe din proprietățile scoase la închiriere sunt vai morții lor, pentru că proprietarii nu sunt închiriatori profesioniști. mobila e vai morții ei, ăia sunt paranoici că le distrugi proprietatea, chiriașii sunt și ei jegoși și mizerabili și legea nu apără pe nimeni.

    • Nu e rau daca esti tanar.
      Dar gandeste-te la cei 60+, care traiesc dintr o pensie normala nu din aia speciala.
      Cam cat de mult din pensie se duce pe un apartament cu 2 camera si cam cati proprietari ar face un ctr pe 10 ani de exemplu ?
      Assta ca sa ai si tu chirias o siguranta ca nu te muti la fiecare 2 ani.

      Comentariu apreciat.1026
    • @bosulean dupa mine, nu e vb daca e rau sau bine ca sunt si proprietari ok. Intrebarea e la pensie, daca o apuci, ce faci ? ca presupunand ca stai doar in baza pensiei de la stat plus privat pilon II si III, asta inseamna in cel mai bun caz o scadere a veniturilor de pe o luna pe alta de 35-40 % acum (nu mai zic ca procentul asta o sa creasca cand vor iesi decreteii peste 10 ani la pensie) iti mai permiti sa stai in chirie atunci ?

      Comentariu apreciat.928
    • Plus ca nici chiriile nu stau in loc. Cine stie peste inca 35 de ani daca nu vor ajunge si la noi chiriile ca-n vest? Ori daca punctul de pensie creste ca pana acum, cu 12.5% la fiecare 10 ani, asta ar inseamna o pensie medie de 2690 lei prin 2058.

      Unul dintre motivele pentru care pensionarii supravietuiesc, cat de cat, cu pensii de 1000 lei este ca n-au de platit si chirie.

      Comentariu apreciat.1894
    • E bine sa stai in chirie, dupa cum e bine sa ai casa ta. Problema e cand faci pasul.

      Eu as zice ca nu e un „pic exagerat” sa faci pasul cand dobanda reala la creditele imobiliare e intre 8,5% si 10%, iar pentru un apartament mediu din Cluj se plateste salariul mediu pe 11 ani. .

      Mai gandeste-te cand ai ceva avans consistent din bani (macar 30%), cand pretul unei locuinte medii de 50 mp e pe la 6 salarii medii anuale pentru zona respectiva si cand dobanda a ajuns la valori normale la cap (3-4%).

      Comentariu apreciat.424
    • In discutia chirie vs creditac, apar mereu 2 chestii:
      1. Banii pe care ii dai pe chirie ii poti da pe rata si iti ramane casa ta
      2. E foarte riscant sa iei credit. Asa, daca stai cu chirie, n-ai stres. Nu mai ai bani, nu pierzi nimic.

      Prima chestie e clara, nu o mai explic. Dar situatia a doua e interesanta pentru ca ofera chiriasului o superioritate morala in ceea ce priveste riscul. Chiriasul nu pierde nimic, domne.
      Sa zicem ca avem chiriasul A si creditacul B. Ambii stau in aceeasi apartament de 10 ani.
      A plateste chirie 1500 lunar – total 36 000 euro
      B plateste rata 1700 lunar. – total 40 800 euro
      Deci A a iesit mai castigat cu aproape 5000 de euro.

      Dupa 10 ani, nu isi mai permit sa stea in chirie/sa plateasca rata. Deci amandoi au aceeasi stare, nu mai au unde sa stea. Perceptia generala e ca B a pierdut ceva, dar daca privim overall, putem spune ca B practic a stat in chirie 10 ani de zile timp in care a platit 40 de euro mai mult lunar, dar a avut o libertate mai mare in ceea ce priveste administrarea apartamentului.
      Poate singurul avantaj al lui A e ca se poate muta oricand in functie de interes (job, educatie, trafic etc).

      Comentariu apreciat.6818
    • @bosulean, nu este o drama daca stai in chirie cat timp esti tanar, dar nici placut.
      De exemplu daca vrei un televizor OLED de 65 de inch, s-ar putea sa nu se potriveasca cu mobila proprietarului. Sigur ca poti sa cauti un alt apartament, dar poate ca acolo nu mai ai masina de spalat vase si parca nu ai vrea sa investesti tu in una scumpa tinand cont ca este posibil ca peste 2-3 ani sa te muti din nou.

      In schimb problemele apar atunci cand ajungi la varsta pensionarii, cand venituri dintr-o data scad la mai putin de jumatate. Ce faci atunci, din ce iti mai platesti chiria?

      Comentariu apreciat.667
    • Eu am fost oripilatacum vreo 15 ani de un neamt venit pe la noi in vizita care isi cauta o casa cu chirie pe langa Munchen si i-am zis ca e nebun ca da 3000 de euro pe chirie.

      Justificarea lui a fost ca deocamdata este tanar (bine, avea 2 copii deja) si cel mai important aspect pentru munca lui este mobilitatea, nu vrea sa se lege de un anumit oras daca gaseste un loc de munca mai bine platit in alta localitate.

      In opinia lui, chiria era ca orice alt cost lunar al desfasurarii activitatii si o lua in calcul atunci cand i se oferea un nou job si ca nu are de gand sa se inhame la un credit pana cand nu e sigur ca va ramane in acelasi loc si pana cand rata nu va fi sub un sfert din veniturile familiei (nevasta-sa era casnica).

      Recunosc ca pe mine nu m-a convins, dar am vazut si un alt mindset care probabil e majoritar prin Vest. O parte din mindset-ul occidental functioneaza si fiindca la ei niciun parinte nu se simte dator „sa lase ceva copiilor”.

      Fast forward la pensie, daca ai avut un venit mare toata viata, chiar si pensia de la stat s-ar putea sa iti ajunga. Si oricum se presupune ca ai contribuit pe la vreun fond privat, deci cred ca vei avea bani suficienti sa platesti o chirie. Sau sa iti iei o casa pe Costa de Sol sa stai cu artrita la soare.

      Daca nu ai avut un venit prea mare si in consecinta acum ai o pensie mica, poti face downgrade la o garsoniera sau doua camere.

      Daca toata viata ai avut venituri mici, in Vest exista fonduri dedicate exact pentru pensionarii care nu isi permit o chirie.

      Chiar daca sistemul de pensii e similar, piata imobiliara e insa foarte diferita in Romania. Pe de-o parte nu exista protectie reala a chiriasului, chiriile nu intra integral la deducerile fiscale, nici proprietarii nu sunt incurajati sa faca investitii. Pe de alta parte, impozitele sunt foarte mici, nu o sa vezi pensionari amarati cu apartament in centrul Londrei. Romania este o tara de pensionari proprietari fiidca impozitul e 100 de lei pe an.

      Comentariu apreciat.739
    • E cam aiurea sa zici ca ai 2 copii si ca nu stai cu chirie ca vrei mobilitate ca sa dai ocol tarii dupa cum ai tu chef.

      Indecis. Tu ce zici?3330
    • @Rumbu: partea cu mobilitatea locului de munca nu prea mai functioneaza acum cand wfh e tot mai intalnit.

      Indecis. Tu ce zici?278
    • In principiu ideea de chirie/inchiriat merge si face sens daca partile implicate in proces sunt oneste unul fata de celalalt. Asta in Romania nu exista decat in niste cazuri extrem de izolate, regula fiind ca o parte sa abuzeze prea mult si fara prea mari consecinte.
      Asa ca alternativa reala pentru orice roman nu este o chirie eterna cum se practica in anumite tari, ci fix achizitia unei proprietati care daca este achizitionata prin credit imobiliar este doar o chirie mai sofisticata.
      La nivel de investitor imobiliar inchiriatul nu este foarte avantajos deoarece nu esti protejat de nici un abuz din partea chiriasului, respectiv cand tragi linie profitul nu este wow(vorbesc de persoana fizica nu juridica). Ca poate fi privit ca un bun in care stochezi asa-zisa valoare in speranta ca-l vei vinde mai scump pe viitor este o discutie separata. In cazul de fata acesti bani sunt doar o completare foarte mica a veniturilor tale.

      158
    • @punkreas
      In fct de credit, valoare imobil după 10 ani și cât de repede se prinde B că nu mai poate plati ratele sunt șanse să rămână cu ceva din suma aia dacă reușește să vândă apartamentul. Multi factori și clar nu funcționează daca totul e la limita (rata e maximul posibil)

      @rumbu
      In 50% din cazuri o sa moștenească ceva de la părinți care poate fi valorificat.
      La noi as zice că procentul e maxim 20%

      121
    • Vad ca multa lume puncteaza achizitia unui apartament ca si cum va fi al tau pe viata. Nu, dupa 5-10-15 ani poti sa-l vinzi, te muti, inchiriezi! Am stat 10 ani in chirie (aceeasi garsoniera) si regret oarecum ca am dat banii. Desigur, nu aveam multi bani pusi deoparte, dar tot puteam sa-mi iau o garsoniera cu credit si in aia 10 ani reuseam sa inchid creditul. Atat chiria cat si proprietatea sunt bune, fiecare cu minusuri si plusuri. Daca rata la credit e mai mica decat chiria pe o luna, esti obisnuit sa economisesti lunar si ai deja un 10-15% pentru avans, atunci poti sa cumperi. Daca esti la limita cu fondurile si abia te incadrezi la un credit, plus iti iei anual ultimul „Iphone”, mai bine nu (deci ramai in chirie). Ca idee, nu va bagati la „prima casa” sau echivalent, ca trebuie sa tii de credit/apartament minim 5 ani (plus alte clauze dubiose). In rest, poti sa vinzi apartamentul chiar daca nu ai terminat de platit creditul, chiar si dupa 1-2-3 ani. Obtii acordul bancii unde ai tu creditul ca noul cumparator sa vireze o parte din bani ca sa inchida creditul tau (e bine sa intrebati la banca inainte sa luati creditul, sa stiti toate clauzele, asa ca cititi bine foile primite). In concluzie, nu mai mergeti pe ideea ca achizitia unui apartament prin credit te leaga acolo. Evident, sunt multe costuri si e posibil sa pierzi din bani, dar nu atat de grav.

      Indecis. Tu ce zici?289
    • Chirie vs proprietar este simplu si totusi oamenii au pareri diferite, eu sunt adeptul cumpararii si iti explic pe scurt de ce.

      1. Costul vietii intr-o proprietate(apartament) este mereu acelasi. Sa admitem ca eu sunt investitorul, cumpar un apartament si rata la banca este 400 de euro, mai am de facut niste renovari intre chiriasi, mai un impozit pe cladire, mai un impozit pe venit, etc – o sa inchiriez acel apartament cu minim 450 de euro, ca nu aduc bani de acasa ca sa stea chiriasul comod, nu? In cel mai rau caz, daca nu ies pe zero pe final de an il vand si asta e, asadar cele doua costuri – chirie sau cumparat sunt cel putin egale

      2. Avantaje la cumparare:

      – Ai cea mai scazuta dobanda la un credit – restul creditelor gen nevoi personale, descoperire de contdaca iti cumperi un tv etc – toate au dobanda mai mare, creditul imobiliar are dobanda cea mai scazuta pentru ca este garantat cu proprietatea
      – controlul assetului – suna pompos insa e real, tu stabilesti ce se intampla cu apartamentul – daca il pastrezi sau il vinzi ori dai in chirie, daca vrei sa schimbi ceva in el ori ba
      – costuri fixe – sa admitem ca iei imprumut cu dobanda fixa, azi semnezi contractul cu banca si ai un desfasurator, stii ca pe urmatorii x ani in fiecare luna ai de plata 400 de euro
      – domiciliul fix – stii ca nu te da nimeni afara maine
      – avantaj la cresterea de pret – in timp imobiliarele tind sa creasca, hai sa spunem 3% pe an, dupa un an, 10, 20 – o sa valoreze mai mult. O chestie pe care oamenii o omit aici este acel leverage- tu pui 20 de mii jos, iei 80 din banca si un apartament de 100 de mii, creste cu 3% pe an insa la toata suma, nu la aia 20 de mii ai tai.
      – acumularea de capital – sa zicem ca ai pus jos 20 de mii si un credit de 80 de mii, in fiecare luna platesti 200 de euro din acel credit. Dupa 25 de ani e platit, e al tau, costul tau de locuit undeva este zero fata de 400 de euro (vb strict de finantare) si in acelasi timp ai la dispozitie 100 de mii de euro spre deosebire de un om care a stat in chirie 25 de ani, azi chiria este mult mai mare de 450 de euro cat era acum 25 de ani si nu are nici un leu in buzunar

      Motive de a sta in chirie (de regula explicate de Chifoi)

      1. Nu ai probleme si batai de cap – corect, insa tot platesti pentru ele, doar nu o sa platesc eu (proprietar) din buzunar, doar ca sunt incluse in chirie. Eu am rata la banca 400 de euro si iti inchiriez apartamentul cu 450 sau 500 de euro, din diferenta platesc robinetul stricat si becul spart

      2. Mobilitatea – Daca nu ai un job mai sus gen doctor, director de ceva etc si esti un om normal cu un job normal (gen casiera in Mega, sofer, contabil, electrician etc) atunci mobilitatea aia nu prea exista, eu nu stiu asa multi oameni sa se duca din Constanta in Iasi si apoi in Bucuresti si dupa aia in Timisoara, tot la 3 ani.
      In plus, odata cu varsta, spre 30 de ani cand incepi sa ai familie si copii ai nevoie de stabilitate, nu sunt multe motive sa pleci departe si sa lasi in urma familie, prieteni, etc

      Tot la mobilitate – orice produs se cumpara si se vinde iar timpul in care se vinde e dat de pret. Daca pretul de piata al unui apartament este 100 de mii si tu ceri 120 de mii pe el atunci o sa dureze probabil 1-2 ani pana creste piata si tu obosesti si il vinzi pe la 105 sau poate 110, daca pretul de piata este 100 de mii si tu pui un apartament azi cu 95 de mii e posibil sa il vinzi intr-o saptamanta

      Cam asta e ideea, pe scurt.

      Indecis. Tu ce zici?3714
    • motivul #1 pentru a cumpăra: nu poți trăi în chirie din pensie.

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 733
    • cât e la azil pe lună?

    • @Rumbu cu ăla din München chirie 3000 Euro pe lună șamd. Fac pariu pe ce vrei tu că ăla își plânge de milă acum.

      Dacă investea acei 3000 pe an si își cumpara ceva prin München (sau si mai la sud in pic, atât cât merge S-Bahnul) acum avea un imobil cu o creștere a prețului inimaginabilă. Acum cât este chiria aceea de 3000? 5000?
      Mare greșeală a făcut, însă ca de obicei nu o recunoaște…

      Indecis. Tu ce zici?2224
    • Cum spuneam, in Germania situatia e un pic mai complexa, e greu sa judeci la fel decizia de acolo cu decizia de aici. Sunt niste abordari fiscale in Germania care descurajeaza proprietatea, trebuie sa ai minim 40% avans, e vreo 10% taxa de transfer pe imobile si spre deosebire de rata la casa, chiria este deductibila sau de la un anumit nivel vine ca avantaj la salariu. E usor sa zici ca te muti cu casa, dar daca dai 10% de fiecare data cand te muti, nu suna asa bine.

      Intre timp, am vorbit cu neamtu’ dupa 15 ani. E tot homeless, e mutat cu familia pe langa Londra unde sta – bineinteles – cu chirie, are 52 de ani si castiga 140k lire/an, lucreaza in securitate IT. A zis ca e prea devreme sa se gandeasca la pensie. Cum spuneam, are alt mindset, eu unul nu as putea dormi noaptea in locul lui.

      Comentariu apreciat.4711
    • ,,motivul #1 pentru a cumpăra: nu poți trăi în chirie din pensie.,,

      motivul #1 pentru a cumpăra MAI LINIȘTIT ( chiar și cu credit) e ca o perioadă no more bărgări la 50 de lei, bere de abație, ultimul iPhone, textile la suprapreț și suc de banană belită în Zanzibar.
      Degeaba vrei să cumperi, dacă prioritățile tale este ciuda dușmanilor.

      Indecis. Tu ce zici?328
    • Voi nu ați auzit de închiriat nemobilat? Jesus. Nu as sta in jegul altuia. Chiria se ia utilat, adică doar bucătărie. Restul pereții goi, îți pui mobila ta, cum îți place. Civilizat

      Eu așa am stat in chirie și a fost super.

      199
    • Si eu locuiesc pe meleagurile acelea. Si nu doresc să “mă cert” nimeni. Fiecare are prioritățile lui in viață. Însă pe la chirie, taxe, etc nu este adevărat deloc. Din contră putea sa deducă destul de mult dacă închiria locuința când se muta la Londra. In fine si la 140k brut nu scuipi pe milion.
      Este exact cum am zis, se muscă-n cur si nu recunoaște. Nu-i vb de mindset, etc. A pierdut o oportunitate care nu ca reveni.

      Sâmbătă am băut cu niște prieteni: el avocat lobbyist la nivel ministerial, ea șefa BD Germania si EuropaEst la un cabinet de avocați american. Au băut toată viata toți bani. Nu au investit in nimic in afara de doua Alfa Spider. După două sticle de vin iese adevarul la suprafață: da, le pare rău ca nu au investit in imobiliare. Pe la mijlocul anilor 90 el era mare șef la agenția de investiți dintr-un land RDGist -putea să cumpere cu salariul anual o strada întreaga in Dresda Neustadt… mda, alta mentalitate. De looser!

      Indecis. Tu ce zici?1911
    • @Flat asta merge in afara poate, unde ai si o lege care protejeaza fiecare dintre parti. in Romania am zis mai demult, am cautat si nu prea am gasit in capitala. Si cand am gasit nemobilat, diferenta la chirie era de 20 euro mai putin decat mobilat si am renuntat. Daca cineva apropiat imi garanta ca proprietarul e om ok si nu face manevre de tipul „eh acum dupa un an baiatul meu, fiindca esti oarecum legat de glie cu atata mobila, hai sa iti maresc chiria ca a crescut euro,inflatie, chiriile sau cine stie ce motive” poate inchiriam. M-am lipsit.

      65
    • Daca chiria pentru propietatea N este 900-1000 de lei si rata la banca pentru aceeasi propietate este 2000 , clar e mai ok sa stai in chirie.
      Daaaaaar , cum in Romania chiria pentru propietatea N este 1900 si rata 2000 , e de la sine inteles de ce Romanii aleg calea creditului.
      Daca aducem in discutie si faptul ca in Romania media pensiilor , este care este……..Cred ca este de la sine inteles , de ce balanta se inclina spre 95% credit si 5% chirie.

      53
  3. Foarte bine. Sa duduie imobiliarele. Sa cumpere acum cat mai pot ca nu mai prind. Faceti credite, cumparati. Banii nu trebuie sa stea la fraieri.

    Comentariu apreciat.7411
  4. Deci un grup de oameni care au interesul ca imobiliarele sa se urca pana la cer spun ca imobiliarele o sa urca la cer…

    N-am mai rezistat cand femeia aia a spus ca sa luam credite pe 30 de ani ca viata e scurta.

    Iar Soflete are interesul ca piata de passive house sa se urca pana la cer, de aia baga videouri numai cu termopane cu $5000 si pompe de caldura cu $30.000.

    Nu stiu daca in Romania exista cineva, in afara de top 10%, care sa construiasca casa pasiva particulara cu 500K – 1M… nici casa aia de prost gust in Cluj de 2,5M nu e pasiva :))

    Comentariu apreciat.668
    • top 0.1% poate, restul ajung invariabil tot la palate suedeze cu 20 de camere.

      Comentariu apreciat.435
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 976
    • daca asi fi luat casa acum 8 ani in loc de apartament, cand inca preturile erau decente, mi-as fi pus pana acuma si pompa de caldura si panouri si … cat mai multa independenta. in 30-40k te duci cred cu tot cu panouri si pompa.
      Probabil raportat la nivelul investitiei „nu se merita” cum zice romanu de pantelimon, da overall te cam doare undeva iarna viitoare, daca le ai de ce zice romgaz/transgaz/enel/ciolacu/putin etc…
      Evident pana nuse pun taxe si pe astea, ca sper canue nimeni inocent sa creada ca stau nu isi ia parnosu din orice.

      Indecis. Tu ce zici?1020
    • Un studiu facut chiar de Poli Bucuresti o casa pasiva devine net pozitiva dupa 16-26 de ani, studiu facut undeva in 2014-2015.

      Presupun ca acum e mult mai mult avand in vedere ca preturile in constructii s-au triplat.

      Studiu: https://www.researchgate.net/publication/274241037_A_life-cycle_cost_analysis_of_the_passive_house_POLITEHNICA_from_Bucharest

      71
  5. NOU
    #36

    In cel mai bun caz, oamenii care vor sa cumpere vor fi mai atenti la ce si unde vor sa cumpere si mai au rabdare, ca nu mai e inghesuiala la cumparat, cam incepe sa fie inghesuiala la vandut… e deja normal sa ai credit ipotecar la un DAE 10% care e foarte foarte mare…

    244
  6. La min 4:10 o buseste rasul pe doamna când spune ca nu crede ca va veni o criza. Ca apoi, pe la min 7, ne spune cum bigger is better. Iei acum cu ircc mare ca să știi ce te așteaptă. Și dacă nu iei acum, vei regreta în viitor

    Indecis. Tu ce zici?265
  7. Doamna: putem sa continuam sa avem curaj pentru ca trebuie sa fim optimisti si sa fim si realisti si sa gindim logic, tendinta este evidenta si de aceea zic ca ar trebui sa avem mai multa incredere in noi
    Nu stiu despre voi dar pe mine m-a convins, ma duc sa fac credit.

    Comentariu apreciat.874
    • Se cam vede disperarea pe fata lor… bulgarele emare si isi cam dau seama ca va cadea peste ei daca nu gasesc cat mai repede suficient de multi prosti (sau disperati) care sa impinga la el.

      173
  8. E un bulgare mare intretinut de:
    1. Cei care isi cumpara prima locuinta, ca sa fie a lor, decat sa plateasca chiria lunara, mai bine rata lunara si majoritatea din cei pe care ii stiu, spera cu optimism sa stinga imprumutul mult mai repede. In practica putini chiar reusesc.
    2. Cei care cumpara cu imprumut bancar a doua locuinta pentru a fi inchiriata, pe principiul ca in 20-30 de ani locuinta se plateste singura. Nu sunt putini acestia.
    3. Constructorii care deja construiesc pe banii lor, nu mai sunt presati de o rata bancara ca sa vanda mai iefin si repede.
    4. Cei care au bani si cumpara cu banii jos din cauza celor de mai sus, ca daca astepti inca 2 ani nu mai cumperi nimic cu ei. In Cluj.

    Comentariu apreciat.4810
    • 2. Locuita se plateste singura in 20-30 de ani. Cat timp ratele sunt peste 5% calculul asta e o gluma

      3. Constructorii stiu ca locuintele trebuiesc ingrijite si incalzite iarna. Energia e f scumpa la 14 lei/mc de gaz. Trebuie sa vanda

      4. Clujul e decent, dar preturile nu vor mai face un x2 curand

      1413
    • @Pablo
      2. Nu e ca si cum chiriile ar fi constante 20 de ani. Mai pune si proprietarul umarul din cand in cand. Chiar poate plati anticipat in primii 5 ani e mult mai eficient.
      3. De ce sa incalzesti apartamente semi finisate si nelocuite? fii serios.

      95
  9. Trag și ei cât se mai poate. În State toți indicii sunt la pământ, unele dintre cele mai mari scăderi din toate timpurile. În România criză ca în 2008 nu o să fie pentru că veniturile de acum sunt mult mai mari decât cele de atunci raportat la prețul imobiliarelor, dar un 20-25% tot se duc în jos.

    Indecis. Tu ce zici?3013
    • Ai uitat sa o bagi pe aia de face Tsunami cand o zice Dorel: „ce se intampla in SUA vine si la noi dupa 6 luni”.

      916
  10. Totusi ce inseamna criza? Scadere cu cat a preturilor? 5%? 15%? 30%? 50%? In 2008, au picat cu vreo 40% in urmatorii 2 ani. Si acum o sa fie la fel? Sau mai rau?

    Situatia e mai complexa, desi cererea scade, scade si oferta, pentru ca 90% din aia care isi cumparau apartament, faceau upgrade, vindeau ce aveau si luau altceva. Deci nu se va dezechilibra prea mult cererea fata de oferta. Preturile la materialele de constructii nu prea scad si chiar daca dezvoltatorii mai rad din profitul ala nesimtit, tot nu cred ca pot reduce cu 40%.

    167
    • Piata imobiliara e diferita de alte piete. La imobliare intai se blocheaza piata: nimeni nu mai vinde (ca doar nimeni nu-i „prost” sa vanda mai ieftin, nu-i ca la rosii: daca le ai, n-ai incotro, tre sa le vinzi ca se strica) si nimeni nu mai cumpara (ca nu mai are bani).

      Pana la o scadere reala a preturilor poate dura si 2-4 ani, sau, daca e o criza mai mica, nici nu scad, doar raman la fel perioada asta de blocaj. Ca exemplu, in SUA, in ultima suta de ani, au fost doar doua perioade de scadere reala a preturilor la locuinte, in criza din 1930, si in cea din 2008, in rest… doar blocaj.

      Comentariu apreciat.533
    • E tricky, si eu vreau sa fac upgrade. Dar n-am avansul pt ala mai mare. Si nu se vinde nici asta mai mic ca as lua banii de aici si i-as muta in partea ailalta.

      Daca piata duduia asa cum spuneau flacaii de deasupra pai il aveam p’asta mic vandut deja si alaltu mare nu il pandeam de juma de an:)) (Yeap din August il urmaresc si tot nu s-a dat, si intre timp au aparut 3 apartamente contracandidate care se preteaza pe nevoiele mele)

      222
    • IonutO, niste detalii? Mpu, zona, an constructie

      Fac pariu ca vinzi unul comunist si cele 3+1 sunt tot comuniste…

      217
    • Actually apartamentul are doar 5 ani, rezidentialul e bun cu 1000 de locuri de parcare la 930 de apartamente, parc de 4K metri2, trotuare, parcare biciclete, restaurant cu piscina, carrefour express, Auchan, Lidl in 800 de metri, metroul la 15 minute de mers pe jos….dar gradinitele si scolile sunt in „pix” la juma de ora si m-am acrit sa-i trezesc pe astia mici la 6 jumatate si sa-i tin in fiecare zi cate o ora in autobuz, cateodata mai mult.

      Vreau sa fac maxim 10 minute pana la gradinita, asa ca caut in bloc vechi, anvelopat, 4 camere, maxim 4 etaje maxim etajul 2. Si pt zona unde vreau eu am gasit 4 pe aceeasi strada.

      Comentariu apreciat.452
    • Mai adaug deasupra, vreau sa fac 10 minute pe jos, nu cu masina cu nu autobuzul, cu nimic. 10 minute cu un picior rupt eventual.

      Comentariu apreciat.361
    • IonutO, la comuniste e bataie mare de cap, odata ca ai costuri de minim 20-30k euro sa renovezi decent… plus ca tine putin si de noroc, peste ce meseriasi dai ca altfel trebuie sa ii monitorizezi zilnic cateva saptamani…

      Interesant ca al tau nu se vinde. Poti sa zici aproximativ in ce zona si ce pret e media?

      515
    • Domnu Ionut in ce rezidential locuiti?

      31
  11. Luați domle la fratii neacoita , ca fac blocuri în zone unde nu e tras iluminat public (deși unul din frați e primarul sectorului unde fac blocuri) …accidentul de săptămâna trecută cu gravida lovita pe trecere, pe la blocurile lor a fost.. cu drumuri de acces foste carari prin lanurile de porumb care erau înainte pe acolo…dar facem pariu ca tot el (si probabil firea la generala) o sa fie aleși ? Ca e poporul sarac și prost maica…

    Comentariu apreciat.374
    • Culmea, zona unde a fost accidentul este chiar langa parcarea supraterana a lui Negoita si e o zona cu trotuar si pomi. Da, lipseste lumina, dar sa vezi pe o strada mai incolo cum nu ai nici lumina, nici trotuar, si ditamai balta. Nu stiu cum nu a fost niciun accident acolo acum.
      Mie nu mi-e clar daca doamna respectiva a fost pe trecere sau nu, dar oricum ar fi fost, e tragic ce s-a intamplat…

      202
  12. Nimic nu uneste o familie mai tare decat un credit pe 30 de ani. 😃

    Comentariu apreciat.1253
  13. In primul rand ca un grup de smecheri din Romania, nu au ei cum sa dicteze piata mondiala. Uitati-va in vest, acolo deja preturile au scazut si sunt intr-un proces de scadere inca de la jumatatea anului trecut. Nu stiu cum se face ca doar in Romania cresc. Probabil ca aici sunt mai multi fraieri sau oameni fara educatie financiara, care se lasa pacaliti mai usor de niste escroci imobiliari.

    Indecis. Tu ce zici?328
  14. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2046
    • termina :))
      Sutn case in bv de vanzare de 5 ani, nus e vindeau la 60k sa se vanda la 120 cat cer pe ele acuma.
      Si apoi fata de august anu trecut cand zburdau la 160k case si nu seuita nimeni la tine cand le ziceai ca am 100 ne vedem sa discutam? (pleaca sarakie!)
      Acuma sunt la 100-120, si dc le zici ca am 80, vorbesc frumos si incearca sa te faca sa vi la discutie poate mai trag de pret face to face ca stiu si eu ca nu se vinde nimic de 6 luni.

      Indecis. Tu ce zici?247
  15. Casele din America sunt mai ieftine decat Romania. Caz concret: 800 de mp amprenta teren, casa de 130 mp, 3 bedrooms (adica 4 camere), 1 baie, beci finisat cu birou. Langa un oras de marimea Brasovului, la o ora de Chicago. Pretul? 137 000 de dolari.

    Bineinteles casa are curent, gaz, canalizare, trotuar etc.

    Indecis. Tu ce zici?3626
    • Birou Pipera – ( Aeroport București) – Chicago + două ore trafic, dă cam 15 ore. Pare mult, dar eu zic că merită.

      Comentariu apreciat.4813
    • Pereti din OSB, acoperis din carton… 1h de Chicago intr-o tara unde fara masina esti precum fara picioare… relax, nu mai suntem in anii 90 cand vedeam reclame cu Burgeri si „american dream”.

      Comentariu apreciat.5915
    • Bine, dar zona Chicago e cam decedată de mult timp…

      Indecis. Tu ce zici?256
    • Si in Romania ai nevoie de masina. Sau iti cari cumparaturile cu trotineta?

      Daca nu vrei pereti de OSB, poti sa iti construiesti singur o alta casa.

      Un lot de 800 mp intre doua case, cu utilitati in fata e 8000.

      Indecis. Tu ce zici?1530
    • O fi o zona mai decedata, dar tot are un PIB cam dublu cat Romania.

      206
    • Langa buzau la vreo 20 min, 10k euro o casa cu teren cat vrei.
      In 2 ore esti la Bucuresti. Mai zic?

      Indecis. Tu ce zici?298
    • da si tu un crime report al zonei.
      mai adauga demografie, venit mediu pe cap etc.
      Si atunci vei afla ca e mai bine sa stai intr-un cartier muncitoresc din Bucuresti.

      Indecis. Tu ce zici?2712
    • Demografic: 90% white, restul latino/asiatici/negri.
      Venit mediu pe familie in jur de 65K pe an.
      Crima foarte putina.

      155
    • Confirm, de cand mi-am facut un obicei sa ma uit pe HGTV mi-am dat seama ca preturile alea „mari” vehiculate pe acolo nu sunt, de fapt, (mult) mai mari decat ce se cere pe aici.

      Diferenta principala e ca acolo se cumpara mult mai „multa” casa decat la noi – aici, in suburbiile noastre originale, ai o jumatate de duplex la 90-110mpu, cu un 250-500mp de teren, si cu cele doua bai utilate, la un 150-200k de USD. Asfalt, gazon, iluminat pe strada, din astea doar daca ai noroc. Dependenta de masina e asigurata si aici, nu trebuie sa-i aratam cu degetul pe americani (bine, pentru ca au inventat-o, hai).

      Pe cand pe acolo, casele lor (da, da, de carton, ok) sunt la cheie, adica doar te muti. De lipsa asfaltului nu se pune problema, gazonul de obicei e brici, cu tot cu garden shed si evtl alte amenajari prin gradina/curte, inclusiv niste landscaping. Inauntru e mobilat si utilat, cu stainless steel appliances (pentru amatori de HGTV), doar sa te muti in cei 200+ metri patrati utili de locuinta, plus arii aia de teren. Si astea de pe la 350k in sus, cerul e limita, bineinteles.

      Pretul pe mp e cam in favoarea lor, prieteni, chiar daca unii de pe aici dau toata tara aia ca zona defavorizata (probabil lucreaza de acasa si cumparaturile le aduce bringo, ca daca iesi pe strazi pe la noi nu-ti mai arde de ganduri din astea haioase).

      262
    • Eu nu vorbesc de pe HGTV, am stat prin zona vreo 12 ani, si cam tot atati ani prin Ro.

      Dar lasam oamenii sa ne explice cum e mai bine intr-un cartier muncitoresc in Bucuresti, in scara jegoasa cu bucatarie de 5mp.

      Sau in Buzau la 2 ore distanta pe DN cu doua benzi.

      223
    • Casa din OSB, rigips si acoperis din sindrila bituminoasa e considerata casa, lol.
      Btw, printr-o casa d-asta din „concrete/brick&mortar” ai mai pati d-astea >?

      https://www.theguardian.com/uk-news/2022/jan/21/british-man-killed-by-stray-bullet-as-he-lay-in-bed-in-atlanta.

      LOL

      413
    • Case sunt doar alea cu fundatie de beton unde lipseste jumatate de fier, si cu umplutura de PET-uri si moloz. Ahh da, si mostre de beton care nu au nimic cu ce se livreaza in betoniera.

      148
    • Depinde de ce vrei. Posibil ca in zonele limitrofe sa fie asa ieftine dar din cate stiu cam 300K e minimum intr- o zona ok. Cred ca in Wisconsin sau Illinois sunt mai joase preturile ca nu s asa multi doritori( daca iti place iarna geroasa, foarte bine).
      Depinde iarasi daca vrei un oras dormitor si daca esti ok printre rednecks sau nu.
      130k nu mi se pare o zona superioara a clasei de mijloc. Poate undeva pe la mijlocul ei, dar nici asta nu prea cred. Daca ma insel, asta e, e ignoranta mea.
      In fine, fiecare si le stie pe ale lui si asta conteaza:)

      25
    • E o zona fara crima, cu oameni decenti, as zice blue collar. Eu doar voiam sa arat ca e posibil sa ai autostrada, gaz, curent, canalizare la un pret foarte decent.

      La 300K poti sa gasesti un apartament de 3 camere/2 bai la un zgarie nori in Chicago in cea mai buna zona („Gold Coast”). Asta daca chiar vrei sa fi intre upper middle class.

      41
    • Mi se pare destul de ieftin, sincer.
      Nu am bagat un ochi pe redfin sau zillow dar stiam ca Chicago nu e un oras ieftin.

      21
    • Uite aici un Zillow:

      https://www.zillow.com/homedetails/235-W-Van-Buren-St-UNIT-2313-Chicago-IL-60607/2107532794_zpid/

      Cam mic pentru standarde Americane, dar eu zic ca merita. Vine si cu loc de parcare.
      Sunt cam 4-5 parcuri langa, lacul cu plaja, si statie de „metrou” la 2-3 minute pe jos.

      30
  16. imi place cum toata lumea vorbeste ca ‘tot o sa se duca in jos cu 25%’ fara sa puna in perspectiva un pic cu nivelul veniturilor. Daca s-ar duce cu 25% in jos atunci in cele 6 poluri financiare ale Romaniei (Buc, Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta, Sibiu) n-ar mai fi apt de cumparat, toate s-ar duce cu o viteza uluitoare. Ar avea dezvoltatorii de construit 10 ani de-acu inainte. Ca sa va faceti o idee, in Olanda unde a ‘explodat’ pretul pe m2 la imobiliare, fiind acum mai sus si decat in 2008-2010, toate bancile asteapta o corectie de ‘4-5%’ in 2023 si inca pe-atat in 2024; In Olanda pretul mediu la imobiliare e de ~400k la un venit mediu de <50k/an brut, adica iti trebe fix 30 ani sa poti achita achizitia; In Romania, in polurile economice mai sus mentionate, poti sa faci asta in <10 ani daca te uiti la nivelul veniturilor. Daca ar mai scadea cu inca 25% si-ar lua toti apartamente la fiecare 5 ani;

    Indecis. Tu ce zici?3424
    • boss s-au dus deja 10-15 de anu trecut si incanu cumpara nimeni. ce ai

      1510
    • Faptul că stii tu case de acum 5 ani ce nu s-au vândut(asa ai scris in alt comentariu), asta nu înseamnă că încă nu se vând. Asa credeam si eu, că situatia e nasoala, dar daca intri pe site-ul ancpi, tranzactii imobiliare-unități individuale, ai să vezi că scăderea e de maxim 10% pe cash si 15% pt ipoteci pentru luna decembrie 2022vs2021, iar la totalul tranzacțiilor(case, apartamente, terenuri) e sub 5% scăderea.

      711
    • Diferenta intre Olanda si Romania e ca in Olanda vin oameni din toata lumea, pe cand in Romania, in zonele mentionate de tine vin doar cei din provincie. Ca sa nu mai zic ca din Romania se si pleaca, deci raman o gramada de apartamente libere.

      101
  17. Cine vrea sa vândă , va scădea .
    Vor scădea alea la porumb.
    Cele in locații bune , nu prea , sau cu un 5%. Vb de locații top.

    Cred ca cei cu Cash se vor uita după ceva oportunități in zonele bune si se vor lansa la un 10% discount . .
    Sentimentul de frica e destul de puternic si va afecta piața, orice ar zice experții aia .

    Apropo: ala primul de a intrat in dialog … ce englezisme grețoase . Care e ideea ? Bite the bullet si tenfold 🤣🤣🤣🤣🤣
    Grețos

    Cum va evolua piața chiriilor ?

    215
    • ce englezisme grețoase . Care e ideea ? Bite the bullet si tenfold …. Grețos

      Nu sunt eu cel mai în măsură să te critic, dar știi de proverbul cu paiul și bârna ?

      Cele in locații bune , nu prea , sau cu un 5%. Vb de locații top.

      Cred ca cei cu Cash se vor uita după ceva oportunități in zonele bune si se vor lansa la un 10% discount . .

      73
    • Totuși, este o diferența, nu?
      If you know what I mean 😉

      20
    • Daca scad alea de la porumb, vor scadea si alea din locatii bune, ca doar preturile sunt corelate. Vor scadea mai putin, bineinteles.

      50
  18. Noi vrem sa facem un upgrade la locuință, familia s-a mărit, vrem sa luam ceva mai mare cu 1-2 camere decât ce avem acum in următorii 3 ani. In Sibiu tot ce e in zonă buna, scoli, magazine, la pret ok, se vinde instant, de multe ori nici nu se vedem anunțul. Imobilele noi, supraevaluate, făcute de dezvoltatori in zone nasoale sunt câte vrei. Sperăm si noi să pice piața, nu avem așteptări mai mult de 20%, iar dacă va pica 50%, atunci situația va fi nasoală rău în România, vom alte motive de stres, jobul, traiul de zi cu zi, iar mulți din cei care apelează la credite nu își vor permite nici rata la un imobil care a scăzut cu 50%.

    Comentariu apreciat.303
  19. A mentionat cineva ceva de cum sa faca anunturile mai atractive?
    Sa vad si eu poze decente cu casa extern si din fiecare camera. Nu sa vad aceasi curte si buda din 7 unghiuri.
    Sa puna locatia corecta. Nu Centru cand cauti un oras iar dupa ce investighezi afli ca e in centrul unui sat la 40km.
    Sa raspunda intrebarilor la telefon, nu cu: „Veniti, vedeti, discutam la fata locului”
    Sa, sa, sa…
    Sa nu minta,

    Dar astea sunt detalii, piata creste.

    Comentariu apreciat.490
    • Caut sa achizitionez un teren, foarte putini indica locatia corecta. Restul fac poze la boscheti.
      Cand am reusit sa ma inteleg cu un proprietar la prostit primarul ca terenul valoreaza 50 euro nu 25 cum am batut palma (se vede la notar in grila si nu da bine ca si primarul are teren de vanzare), terenul este si acum la vanzare dupa 6 luni.

      190
  20. Doi pensionari la piata in Dr. Taberei:
    – X: De luna viitoare fac piata in Rahova!
    – Y: Asa ieftini sunt cartofii acolo?

    – X: Mai ales chiria, e doar 75% din pensie acolo.
    – Y: Ai grija, sunt multi gipsani pe acolo…

    – X: Stai linistit, am doar monede. Fac zgomot cand trec!
    – Y: Ce noroc pe noi ca stam in chirie, hai ca o sa caut si eu tot in Rahova…

    Indecis. Tu ce zici?278
  21. La mine in bloc nou vinde cineva 2 camere de 50 mp fara balcon, 98.000. Acu mai putin de 2 ani era pe la 64.000. Hai sa zicem ca sunt ceva cumparatori ce isi permit suma asta de 98.000. Dar sigur nu sunt cumparatori ce sa dea atat pe ….. 2 CAMERE. E vb. de Iasi.

    Comentariu apreciat.371
    • In ceva orasel marginas de 10k populatie, vecinul vinde cu 65k euro ap de 75mp. Se mira ca in 3 luni nici macar nu a sunat cineva!
      In 2010 a cumparat apartamentul cu 5k euro ca era paragina + revonare + mobila… el zice ca asa merg preturile. Aha, vad.

      Comentariu apreciat.440
  22. Recent, cineva cunoscut a cumparat in cluj o garsoniera de 25m cu 70.000 euro….

    516
  23. Miroase a frica si situatia pare ca e maro, insa nu pot sa nu observ entuziasmul tau. Savurezi din plin momentul. Cand de mai bine de 10 ani ne avertizezi ca vine o criza, ai o bucurie in privire cand in final apar niste semne.

    Daca era sa ne luam dupa ce ziceai tu, nu mai cumparam niciodata nimic.

    Comentariu apreciat.7914
  24. Pun si eu link-ul asta aici: https://www.idealista.it/news/immobiliare/internazionale/2023/01/27/172419-l-europa-si-prepara-a-una-grave-battuta-d-arresto-nel-settore-immobiliare-dopo#at_medium=email&at_emailtype=retention&at_campaign=1059&at_creation=news_daily_20230130&at_send_date=20230130&at_link=m-3-titular-node-172419&at_recipient_id=38014373934&at_recipient_list=3&utm_medium=email&utm_campaign=1059&utm_term=m-3-titular-node-172419

    Si traducerea titlului articolului: „Europa se pregătește pentru un regres major în sectorul imobiliar după majorarea ratelor”.
    Sunt vizate UK si Germania, dar stati linistiti, pe noi nu ne va afecta, asa cum nu ne-a afectat nici criza din 2008 :)

    Comentariu apreciat.312
    • In cel mai rau caz or sa se ieftineasca prin Ieuropa si o sa putem sa cumparam si noi (cu mai putini bani, evident), pe asta o stiu de la Tariceanu din 2007 😉)))

      230
  25. Emoțional fiind, matematica spune ca 50000 EUR x3 lei – 150000 eon
    60000×5-300000.ron
    Noroc ca este 600 de euro salariul mimin,gorsoniera cred ca s a ieftinit.

    14
  26. Noroc cu tusa Tamara ca a fost femeie darnica de fel. N-as fi stiut incotro s-o apuc.

    111
  27. Își face griji din ăstea domnul general, în rezervă, Coldea Florian?

    42
  28. Acum stiu ca lumea de aici si-ar dori sa scada preturile, dar nu prea se vede asa ceva… pe modelele Bancii Centrale Europene, noi stam acum cu preturile sub valoarea lor reala. Probabil ca asta e fiindca iau totul si fac medie, si ruralul ultra dubios si fara valoare, si orasele mari. Sa zicem ca nu om fi acolo, ci macar pe la fair value in zonele care conteaza; deci nah, se buseste un pic creditarea si atunci ai o mica scadere, dar in nici un caz ceva de amploarea corectiei de acum 15 ani. A se remarca si unde ne dadeau modelele lor ca supraevaluare in 2007-2008…

    https://sdw.ecb.europa.eu/reports.do?node=1000003807

    Ca nuanta, piata de la noi va scadea mai serios daca vine un crah major prin economia europeana/cea globala, care acum nu prea mai este prevazut de nimeni. Dimpotriva, se vorbeste chiar ca zona euro scapa de recesiune in 2023 (recesiune care pana mai acum 6 luni era consensul la nivelul prognozelor). Si daca va veni acel crah major, probabil ca piata imobiliara varza va fi una din stirile mai putin interesante la care se va gandi lumea, altele vor da mari batai de cap. Deci rugati-va sa nu ajungema acolo :)

    614
    • ‘noi stam acum cu preturile sub valoarea lor reala’ – pe bune bro ?

      Cati mp2 poti cumpara , dintr-un salariu minim/mediu in tari precum : Germania , Franta , Olanda , Austria samd. ?
      Si cati mp2 poti cumpara dintr-un salariu minim/mediu in Ro ?

      https://www.romania-insider.com/romania-purchasing-power-below-european-average-gfk

      21
    • Tipule, nu trebuie sa ma crezi pe mine, dar nah statistici de la Deloitte (e pe acolo un tabel cu pretul mediu raportat la salariul mediu)… si ca idee, Bucurestiul ar trebui sa stea mai bine decat media nationala, deci Bucurestiul e mult mai OK decat multe alte capitale… M-as avanta sa spun ca si alte orase mari stau OK-ish, mai putin Cluj, care este o dubiosenie…

      https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/bg/Documents/legal/Rael-estate-property-index-2022.pdf

      V-a stris pana si Alter Ego aici un an de zis si tot nu ati inteles (a durat 1-2 minute sa-i gasesc articolul). De 2-3-4 ani se tot striga in anumite colturi ale internetului „criza, criza, sa scada imobiliarele” si tot nu scad… fiindca nu au de ce sa scada prea mult ca nici nu au crescut atat de tare (exceptie facand ultimii 2 ani, sa zicem), iar salariile au crescut enorm de mult. Si am face bine sa nu dam nas in nas cu scenariul unei scaderi brutale a preturilor rezidentiale, fiindca aia va fi cauzata de un colaps economic :) .

      https://zoso.ro/bula-bula/

      31
  29. Salutare! Haideți să vă spun și eu pățania mea: locuind la periferia Brașovului ne-am gândit să ne mutăm în oraș și am plătit avans pentru un apartament nou cu 3 camere, dar până la predare ne-am răzgândit, mai băgăm navetă până strângem de o casă și acum vrem să-l vindem, dar se pare că lumea e în expectativa și nu au fost multe vizionari, dar am varianta de a-l închiria și cred că asta vor face mulți până la dobânzi mai mici, baftă

    20
  30. A fost vreo criza trecută similară cu precedentele?

    60
  31. Astia imi aduc aminte de scena cu intrunirea agentilor imobiliari din filmul „The big short”.

    Foarte mult umor involuntar din partea acestor domni.

    https://www.youtube.com/watch?v=NCx5Ph7EAxg

    10
  32. Eu nu cred ca e criza, cel putin in materie de TERENURI in Bucuresti nu e nici o „oferta”. Caut de ceva timp un teren decent pe care sa fac o casa si nu gasesc. Nu la preturi ok.

    66
  33. Problema colapsului imobiliarelor, care se intampla deja in vest, in special in Suedia, unde intamplator traiesc, si unde pana recent, este fix cresterea dobanzilor.

    Cei care cumpara direct, fara credit, reprezinta o minoritate. Peste tot in Europa. Nu doar in Romania.

    Dobanda afecteaza in doua moduri:

    1. rata creste, si psihologic devine o bariera pentru ca este totusi un angajament pentru cateva zeci de ani. Rata pentru acelasi tip de apartament este de la 30% si pana la 100% mai mare decat chiria.

    2. suma maxima creditata este considerabil mai mica.

    Atat de mica incat nu mai poti obtine un credit care sa acopere pretul acelui apartament de 3 camere pe care voiai sa il cumperi, chiar daca a ajuns sa se vanda cu 15% mai ieftin.

    Rata cresterii a dobanzilor de acum a redus suma maxima pt care o poti imprumuta pentru un credit ipotecar cu 25-30%, si sunt anuntate noi cresteri ale dobanzilor, si probabil, in final, aceeasi familie va vedea suma maxima pe care o poate imprumata redusa cu 35-40% fata de anii anterior.

    Asta conduce la un colaps al cererii pentru imobiliare pentru marea majoritate a populatiei care, cu un avans de 15-30%, ar fi fost in limita de indatorare de 40% pentru apartamentul care se potrivea nevoilor lor (deobicei 2 camere pentru o persoana sau cuplu care nu vrea copii, 3 camere pentru o familie cu unul sau doi copii).

    Si as vrea sa stiu si eu ce familie cu 1-2 copii (majoritatea cumparatorilor de apartamente), care a strans deja 30% din valoarea unui apartament de 3 camere, doua bai, si una-doua debarale, de 65-80mp, va decide ca in loc sa mai astepte, va cumpara acum un imobil cu 2 camere si o baie, de 45 mp.

    Pe cuvant, cei care lucreaza in imobiliare parca sunt complet rupti de realitatea in care traiesc.

    Eu estimez ca, in Romania, cererea pentru imobiliare se va reduce simtitor, si preturile vor scadea cu aproximativ 15%, undeva la nivelul 2015-2017.

    Chiar si asa, preturile pentru imobiliare in Romania erau umflate cu pompa pentru ca exista cerere din partea celor care intentionau sa obtina profit din inchirieri si airbnb.

    Romania este o tara cu natalitate negativa si grad crescut de emigrare. Oferta este mult peste cerere. Aditional, wfh adanceste si mai mult acest dezechilibru dintre cerere si oferta, nefiind nevoie sa te mai muti in Cluj, Bucuresti, Brasov, etc pentru a lucra pentru o firma din aceste localitati. Poti sa stai linistit in Breaza sau pe nu stiu unde.

    Am stat la un moment data in Chiajna o luna, la un airbnb, in timp ce imi renovam apartamentul, nestiind ca la un moment dat, ma voi decide sa ma car din tara. Blocuri de sute de apartamente, cel putin pe jumate goale. Intr-o luna de zile nu am intalnit un singur vecin pe scara. Bloc construit cu cativa ani inainte.

    Daca exista cerere reala pentru apartamente in Bucuresti, zona aceea ar fi fost plina de cei care nu isi permit sa cumpere in oras.

    Indecis. Tu ce zici?299
    • Ce conteaza natalitatea cand ai doctori, functionari etc., si impozit de cateva sute de lei pe an? Toata spaga se duce in apartamente luate cash, apoi revandute la oameni cu Prima Casa, sau date in chirie la Airbnb, sau chatiste.

      Doar nu o sa stai cu banii sub saltea.

      216
    • Corect, pentru ca ANAF nu se uita la ce achizitii apar conectate la CNP-ul tau, pentru ca apoi sa compare cu taxele platite si sa vina sa te intrebe, ba baete, da matale conform cu venitul impozitabil declarat, de unde ai avut bani de 5 apartamente care conform cu contractele vanzare-cumparare inregistrate au o valoare totala de 500,000 de coco?

      Asa ca apropo, astea sunt taxele pe care le ai de platit pana la data de, sau te executam silit. Si uite si o amenda pentru ca ai uitat sa iti delcari veniturile

      114
  34. Eu îmi doresc să cumpăr, m-as bucura să scadă, din păcate eu văd altfel realitatea. Sunt curios de unde ti-ai luat datele că cei care plătesc cu cash sunt minoritari? In 2022, din toate tranzacțiile imobiliare din România, 60% au fost facute cash, fără creditare, se poate verifica asta pe site-ul ancpi sau intreba un notar/agent imobiliar.
    Daca preturile vor scădea 15%, se duc undeva la inceputul anului 2021, nicidecum în 2015.
    Nu stiu cât conteaza emigrarea sau natalitatea, că e negativa de minim 20 de ani si prețurile tot cresc, iar în plus exista suficienți oameni cu bani, it-isti, medici, ingineri, frelanceri, bugetari, diaspora ce pot cumpăra tot stocul imobiliar vreo 2 ani consecutiv.
    Imobiliarele pot sa scada putin sau sa stagneze in imediata perioada, dar în urmatorii 15 ani, multi nici nu vor ști ce i-a lovit, asta dacă ne uitam la statele la care aspirăm(Polonia, Cehia etc), probabil doar cei privilegiati isi vor mai permite un apartament într-un oraș mare într-o zona decenta.

    Indecis. Tu ce zici?1317
    • Aud povestea asta absolut plicitisitoare cum ca preturile o sa ajunga la cer in Romania, din 2005 incoace. Au trecut 18 ani, si tot astept.

      Am spus 15% cu posibilitatea ca preturile sa continue sa scada pana la nivelul 2015-2017, daca rata dobanzilor continua sa creasca.

      Legat de tranzactii imobiliare, vorbesc de orasele mari si relevante, nu de nu stiu ce pocnitoare moarta din toate punctele de vedere. 60% din tranzactiile cu apartamente intre persoane private cu banii jos in Bucuresti cand o sa imi vad eu ceafa. De aia se plange lumea la televizor de rate la banci, pentru ca 60% din ei isi cumpara apartament cu banii jos.

      Nu o sa ajungem niciodata ca Polonia, nu numai pentru ca infrastructura este absolut praf pe toate palierele si ne trebuie zeci de ani sa ajungem la nivelul unor tari precum Polonia, Cehia, etc. Dar, basca, avem apartamente de toata jena de pe vremea lui impuscatu’ facute prost si ieftin (spre deosebire de polonezi), si ce s-a construit din 2000 reuseseste in mod miraculos sa fie si mai prost.

      Bucuresti nu e Varsovia sau Praga. Si la cum au decurs lucrurile in ultimii 33 de ani, probabilitatea ca ei sa stea pe loc, si noi sa ii ajungem din urma este 0.

      Valorea unui apartament e data de calitatea constructiei si de calitatea orasului, si oportunitatile pe care le ofera.

      Cei care s-au carat din tara si nu mai revin, cumpara apartamente absolut degeaba, pentru ca dupa un numar de ani sa realizeze ca au facut o prostie si sa il vanda pentru a isi plati avansul in alta parte.

      Pentru ce sa cumperi o prostie in Romania, pentru ca sa ai de ce sa revii, sa iti iesi din pepeni si sa iti aduci aminte de ce ai plecat, cand de aceeasi bani, poti cumpara un loc sa iesi la pensie in Spania, Grecia sau oriunde altundeva. Absolut oriunde iti poti permite un apartament in Europa, este invariabil mai ok decat in Romania, si apartamentul si locul. Si asta realizeaza toti cei care au plecat.

      Iar povestea cu ITistii si medicii macane de ii sar plombele de rusine. Toata populatia Romaniei sunt ITisti si medici, te pomenesti, si alta ocupatie nu au decat sa cumpere apartamente in devalmasie ca sa faca pe plac agentilor imobiliari. De aia stau goale enspemii de blocuri construite aiurea in tramvai, fara gradinita sau scoala aproape, fara loc de parcare, si cu iesire intr-o straduta secundara care este blocata 24/7 de masini care incearca sa iasa din zona.

      Intamplator, cercul meu de prieteni sunt majoritar medici, si nimeni nu isi bate capul sa cumpere enspe proprietati in Romania, pntru ca nu sunt idioti.

      Care ingineri? In Romania? Ce industrie are Romania mai exact unde te imbogatesti din inginerie? Mori de foame ca inginer in Romania. Asta daca nu lucrezi in telecom sau extractie petroliera, si numeri pe degete locurile de munca disponibile la companiile astea, pe care de asemena le numeri pe degete.

      Indecis. Tu ce zici?3513
    • Locuiesc in Bucuresti pein zona Nerva Traian din 1997.Bloc dat in folosinta in 1993.Scara are 36 de apartamente.Cel putin 5 sint mereu libere(nu aceleasi).Apartamentul din fata mea nu a fost folosit niciodata in 30 de ani.Nici o zi.
      Apartamentul parintilor este in Titan intr-o zona buna(linga parc),este inchiriat.Sint nascut-crescut acolo,mai am prieteni si ajung in zona relativ des.
      M-am intilnit saptamina trecuta cu presedintele de bloc care mi-a spus ca la mine pe scara sint 6 apartamente goale(din 44)iar in bloc circa 40(din 352).
      Ce vreau sa spun este ca rata de ocupare este ridicola,proprietarii isi permit sa le tina goale pentru ca costurile sint ridicole.La niste taxe cit de cit reale,cred ca preturile s-ar prabusi,cel putin in piata de apartamente comuniste.

      Comentariu apreciat.300
    • @Ioan, zici că aștepți să crească la cer din 2005 si încă nu au crescut?
      Pai un apartament cu 2 camere a crescut de la 20000 euro la 80000 euro in București. Aici e putina amuzanta faza, in celelalt comentariu zici ca sunt supraevaluate, iar acum zici că totusi nu au crescut chiar așa mult in ultimii 18 ani, deci, până la urma cum e, prețurile sunt subevaluate sau supraevaluate?
      2. Repet, pe site-ul Ancpi poti verifica tot ce ti-am spus, exista statistica detaliata, cladiri, apartamente, judete, etc., iar pt București, 60% reprezinta tranzacțiile cash inclusiv pt apartamente. Am vazut in alta parte ca recordul il detine orasul Brasov, cu 70% tranzactii cash.
      Faptul că vezi tu la televizor ca lumea se plânge, nu dovedește absolut nimic, nu e statistica oficiala.
      3. Ca ajungem sau nu Polonia sau Cehia din urma, vom vedea, in ultimii 15 ani s-a redus decalajul dintre toate tarile EU si România.
      4. Valoarea unui apartament ii este dat de cerere si oferta, restul vin dupa.
      5. Am zis asta cu it-istii e doar un exemplu, ideea principala era alta, că avem o masa de oameni cu bani suficienta ca sa duca preturile in sus pe termen lung, pe lângă it isti, medici etc, mai sunt antreprenorii, in Sibiu au luat blocuri întregi pe str. dna Stanca.
      Exemplele tale din câmpul tau de prieteni nu reprezinta o regula generală sau ce vezi la tv, exista site-uri oficiale, registre. Si eu am un prieten inginer in Sibiu, lucreaza in domeniul automotive, salariul peste 3000 euro, care la câțiva ani isi ia un imobil, o fosta colega de liceu cu firma, a luat o scară întreagă, la fel am prieteni medici care cumpără tot ce prind la preț bun, iar până acum au iesit pe plus. Dar am înțeles ideea ta, sunt idioti cei ce investesc in imobiliare in România, iar lumea ia cu credit mai mult, că ai vazut la tv că se plâng de rate.

      812
    • Domnu Damian,presupun ca a cumparat o scara de bloc la One.Si a facut un Op din economii.

      72
    • @Damian

      Rata inflatiei este mult peste indicele imobiliar, 2008-2022, cu exceptia lui 2008. Nu astept nimic. Am spus si repet, piata imobiliara e supraevaluata si in cadere libera. S-a construit in draci fara sa se tina cont de nimic. Mai ales in Bucuresti.

      Cerere oferta .Ma faci sa rad. Se vede cu ochiul liber care e gradul de ocupare a blocurilor din Bucuresti. Cand am plecat, o treime din apartamentele de pe scara figurau cu 0 persoane la intretinere. Bloc comunist, cu 9 etaje. Zona buna, mall, gradinite, scoli, parc, metrou.

      Se inghesuie lumea sa se mute in Romania. Uite cum se tin de gard. Toti care au un viitor afara se cara afara, pentru ca exista enspemii de agentii de recrutare si headhunteri pe linked in, care te oferteaza in draci sa te relochezi pe nu stiu unde, in tari din Vest, cu pachet de relocare, si salarii foarte ok. Din itistii aia sau profesionistii care tu iti imaginezi ca au un venit bun in Romania si isi cumpara apartamente, cel putin o treime o sa se care din tara mai devreme sau mai tarziu fara sa isi fi propus in mod special lucrul asta. Sunt recrutati, primesc o oferta buna de relocare la pachet cu famiglie, si pa. Apoi, invariabil vand ce mai aveau in Romania, la pret e dumping atunci cand realizeaza ca nu au niciun motiv sa revina, si nu au niciun motiv sa aiba o bataie de cap in plus facand micromanagement unor chiriasi pe care ii doare undeva, pentru ca asa e romanul.

      Apartamentul meu (3 camere, 70 mp utili) zace gol, nu il inchiriez, nu am nevoie de bani, nu am nevoie de dureri de cap cu chiriasii lui peste. Mai vine mama, mai aprinde un bec, ia indexul la curent, mai da drumul la un robinet.

      La un moment dat poate il vand ca sa pot plati avansul pentru un partament pentru fi-miu, in Suedia. Si cu asta basta.

      Jumate din prietenii mei sunt fix in aceeasi situatie. Au plecat, nu se mai intorc. Au apartamente, mai tin o vreme de ele, pentru ca nu te costa mai nimic sa il detii. Daca vor creste taxele, si vor creste pe masura ce tara „devine mai interesant, si mai ca Cehia sau Polonia asa”, se va umple piata de partamente la vanzare, la preturi de nimic. Fix asta e viitorul.

      Romania nu ajunge pe nimeni din urma. E o tara a carei economie creste pe consum, servicii si bani imprumutati masiv pentru a sustine un aparat de stat supradimensionat si plin de spagari. Asa ceva nu e sustenabil.

      Abia reusit sa construim cateva autostrazi amarate care abia reusesc sa sustina transportul comercial existent. Caile ferate sunt praf. Portul Constanta e praf. Agricultura e praf. Industria abia misca ceva. Deificit de cont curent de multe miliarde. Practic, Romania exista ca piata de desfacere pentru altii.

      208
    • Salut Ioan, fiind inginer de 12 ani în țărișoara asta aș avea și eu ceva de adăugat : orice marcă de mașină ai conducerea șansele ca cel puțin 30% din piese să fie produse în România este sunt f mari. Baftă!

      712
    • @ion, ai centura neagra la a dilua discutia si whataboutisme, desi am punctat f. clar niste chestii ce le-ai scris. Ai ramas blocat pe IT-isti când ideea era oricum alta. Te contrazici singur aproape peste tot.

      Cum poti sa zici că piața imobiliară e supraevaluată când inflatia pe care ai calculat-o din 2005, greșit, apropo, este peste indicele imobiliar? Adica ai randament negativ pe o investitie, dar e supraevaluată.
      Altceva, calculează cât e inflatia din 2005, să vezi că e aproximativ 223%, iar piața imobiliara a crescut cel puțin 350%.

      Zici ca nu are treaba prețul cu cererea si oferta dând exemplul apartamentelor care stau goale, inclusiv apartamentul tău, mai si zici, atenție, că il vei vinde cândva. Ce treaba are cererea si oferta daca apartamentele alea nu sunt scoase la vânzare? Adica nu influențează oferta?
      Mă opresc aici.

      611
    • Ionut, nici nu are rost sa deschizi o discuție, spune-le oamenilor ce le place să audă și că ai auzit la TV.

      410
  35. Un sfert dintre apartamentele din București zac deja goale. Puteți testa chestia asta empriric intrând în câteva scări de bloc la întâmplare și uitându-vă la tabelul cu nr. persoane de la întreținere. Care e cauza?

    Depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității și prin mortalitate masivă (locul 2 în lume conform CIA – The World Factbook 2022).

    Pleacă din țară populația tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte țări. În 2021, scăderea naturală a populației s-a triplat față de 2016!

    Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2022 sunt azi îmbătrânite și pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari.

    Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. Deși ceva mai optimiste, datele Eurostat (sistemul de referință NUTS – Nomenclature of territorial units for statistics) confirmă trendul. Bucureștiul scade constant până în 2050. La fel și Clujul, Brașovul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție.

    În tot acest timp, fondul imobiliar a crescut și continuă să crească, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

    Comentariu apreciat.355
    • Asta e tot ce conteaza. Si faptul ca statul impoziteaza munca exagerat, in loc sa impoziteze proprietatea. Probabil isi doreste o tara de blocuri goale. E pe drumul bun :)

      191
  36. De cel putin 10 ani e asteptata criza imobiliara si preturile tot cresc. La cat de putin se construieste in Romania si la cat de mare e cererea, mai e pana la criza. A, scaderi sau blocaje temporare, da. Orice investitor vrea sa mai si scada. Dar nu criza.

    115
    • Cum de 10 ani?! Ca prin 2015 s-a terminat scaderea. Din 2020 se asteptau unii.
      Daca stagneaza pana in 2025, taxele, plecarea boomersilor vor schimba situatia. Ce atata graba…

      150
  37. ba baetz. bateti ca campii. grav.
    sunt constructor, de 15 ani. nu mai activez in imobiliare de cativa ani dar am ramas zdravan conectat la fenomen. aproape toti amicii mei construiesc sa vanda. cel mai apropiat dintre ei a finalizat in noiembrie doua cashi si le-a pus la vanzare la 400K bucata. in doua luni le-a vandut pe amandoua cu banii cash. nu prin pipera sau floreasca ci intr-un sat din nordul moldovei. 180mp utili cu 800mp de teren, cei drept, lux si opulenta la interior. asa ca… trageti voi concluziile, ca criza, ca plm..

    716
    • 400K pentru casa in nordul moldovei nu cred ca este reprezentativ pentru o intreaga tara. La nivelul ala de 0.01% criza nu prea se simte.

      70
    • nu e chiar așa.
      mulți citesc azi un text și prea puțini îl înțeleg.
      amicii tăi construiesc (oferta) pentru o cerere punctuală în satul din nordul Moldovei: deputatul,senatorul,directorul vămii, șeful vămii, directorul de la gaz, contabila de la Electrica, șeful poliției, șefa de la trezorerie, primarul din satul cu pricina, notarul din reședința de județ, directorul SRI local, chirurgul local încă 4-5 ștăbuleți și gata cererea.
      Nu există nici o legătura, deci NU există nici o legătură cu tendințele generale ale pieței imobiliare despre care vorbim aici. nici măcar una.

      30
  38. Deși aparent ar trebui sa fie o legătură de cauzalitate între declinul demografic și prețul imobiliarelor, lucrurile stau exact invers…

    213
    • Stau invers, pentru ca statul pune impozite aiurea si un procent de 5-10% din apartamente stau goale. Cativa ani mai merge cu cresterea datoriei, dar la un moment dat vine si scadenta.

      110
    • Piețele pot rămâne iraționale destul de multă vreme, însă nu pentru totdeauna. Să crezi că scăderea constantă a cererii alimentează creșterea permanentă a prețurilor imobiliarelor nu e deloc rezonabil. Dacă asta se întâmplă un timp, înseamnă că ne aflăm într-o bulă speculativă.

      170

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube