Imobiliare – dollar auction

Sunteți familiari cu conceptul de „dollar auction„? E relativ simplu, nu vrei să accepți pierderile și rămâi așa, deși te afunzi și mai tare. Cam așa sunt oamenii care au cumpărat imobiliare nasoale, în câmp, departe de oraș, în zone fără utilități și așa mai departe. Nu vor să accepte 10-20-30-50.000€ pierdere și rămân acolo, nefericiți. Banii sunt mai importanți decât fericirea. Sau prea mulți ca să renunți la ei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

155 comentarii

  1. Asta e din categoria romani romanind. „Am 2 copii dar nu m-am interesat nici o secunda de ce se gaseste in jurul noii case.”

    Comentariu apreciat.35015
    • Cei 2 elefanței cu breton au nevoie de spatiu ca sa sara pe trampolina iar seful casei are nevoie de loc pentru ciubar

      Comentariu apreciat.7110
  2. „eu nu conduc de teama insa am zis ca va fi automata”
    viata ei este un deliciu

    Comentariu apreciat.3018
    • Asta e un reminder pentru cei ce sunt singuri si se simt nefericiti: bosilor stay strong, mai bine singuri si in cautari decat sa va multumiti cu o proasta ca asta care sa va manance zilele, mergand din greseala in greseala.

      Comentariu apreciat.31733
    • Hah da.. problema nu este schimbătorul, ci piesa dintre scaun și volan. Asta și in mașina full AI o sa conducă prost.
      @N mare dreptate , uite doar cum pune problema – eu însărcinată (cam irelevant in context imobiliar, a fost anul trecut gata pa) , un băiețel… și sotul. Sunt șanse poate și de un divorț acolo.

      Comentariu apreciat.8213
    • @Trl da si mie mi-a sarit in ochi insiruirea aia „si sotul” ca atunci cand vb de casa „plus anexe) :)))
      Comentariul lui ev21 de mai jos s-ar putea sa fie corect. Si uitandu-ma pe calculele unora cu combustibilul, prostul nu mai e asa prost, dar acum nu vrea sa se mute in oras ca nu mai are scuza cu „am prins aglomeratie iubita” cand se duce prin oras „cu treaba”

      Comentariu apreciat.762
  3. M-a pierdut la faza cu cenusa. S-a mutat langa Etna sau langa crematoriu?

    Comentariu apreciat.2001
  4. Romania, tara in care orice cotet se cinde. Fara drum, fara canalizare, fara acte in regula, in mijlocul campului, din materiale de doi bani, nu conteaza. Un roman o sa-si distruga viata si o sa-l cumpere.

    Majoritatea nici nu au habar ca pentru 100.000 imprumutati pot plati inapoi 200.000 sau mai mult.

    Comentariu apreciat.1438
  5. La 1500 lei pe luna combustibil + alte cheltuieli afernte, ar putea iesi mai ieftin sa inchirieze un apartament in oras, pe langa parinti unde sa poata sta in timpul saptamanii si sa meraga, doar in weekend, la casa. Sigur, costurile vor fi mai mari de 1500 lei, dar for mai scadea chheltuielile de la casa, vor putea fi aproape de parinti, deci parintii i-ar putea ajuta mai usor. Ar putea, cand vin vineri seara la casa, sa isi faca toate cumparautrile necesare si ar mai scuti acei 60 lei pe taxi, etc. Asta, sau ar putea sa vanda si sa isi ia altceva. Sigur, au vrut curte pentru copii, dar nu au analizat restul de necesitati si, foarte important probabil ca a fost mai ieftin sa ia acea casa in afara orasului. Daca vor mai si vinde in pierdere, probabil ca dupa ce inchid creditul mai raman cu maxim bani de avans, pentru un potential apartament, solutie care nu cred ca e cea mai optima.

    Comentariu apreciat.1496
    • ești nesimțit. cum adică să își planifice drumurile?!

    • NOU
      #16

      Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 7184
    • Jorj, iues e tara aia in care galonu e mai ieftin ca litru la noi?

      Comentariu apreciat.1390
    • 1500 lei, la 7.5 lei litrul inseamna 200 litri pe luna. Daca are ceva monstru care consuma 10 la sută, ajungem la 2000 km pe lună. Împărțim 2000km la 20 de zile (poate stă în weekend acasă) și facem omul nostru 100km/zi. Ori s-a mutat cam departe de oraș, ori mai merge și prin alte părți.
      Sau nu știu eu matematică azi.

      Comentariu apreciat.922
    • A vrut curte pentru copii și a cumpărat în zonă poluată cu cenușă. Luați de-aici, trăiți sănătos, pușlamalelor.

      Comentariu apreciat.1291
    • George , vezi ca un galon are 3.7854 litri. Galon care in state costa cam 3.40 USD. Care s-ar traduce in aproximativ 3.92 Ron per litru. FYI

      Comentariu apreciat.581
    • Depinde de oras, dar cu ac blana si cu 1.2 – 1.4 daca ai semafoare dese si mergi bara la bara cam 9-10 ai consumu la benzinara. Nu iti trebuie monstru.

      Eu in oras am consumu 9-10 cu 1.4 benzina, la drumuri de 5-6 km. Viteza medie: 15-20 km/h. Doar daca am drumuri unde am putine semafoare si merg constant scot 7-8. De obicei in Budapesta consum maxim 8 inclusiv la ore de varf.

      Eu acu nu ma plang de consum, ca folosesc masina in oras doar cand fac cumparaturi mari si cand merg la socrii in partea celalalta de oras.

      In afara pe autostrada la 130 consuma 6.5. Pe DN la 90 consuma 5.

      156
    • NOU
      #22

      hai ca v-ati prins voi, Romania NU e tara sa faci naveta in halul asta. oricate „zone metropolitane” ar aparea cu promisiunea ca poti sta la casa in suburban si sa vii in oras (centru) pentru munca, scoala, samd, tot o sa fie in continuare mult mai ok sa stai la bloc in oras.

      97
    • Poate jobul sotului e taximetrist? altfel, nu stiu cum ajungi la banii aia pe combustibil. Sau poate ei stau la 6 km de oras, dar jobul sotului nu e de fapt acolo, si are o naveta mult mai lunga. Oricum, eu nu recomand nimanui cu copii mici sa se mute intr-o zona in care transportul in comun nu e super frecvent, minim la juma de ora, si civilizat. Noi ne-am mutat cand avea copilul vreo 11 ani, si autobuzele circulau destul de bine, si tot a fost greu cativa ani buni, desi era suficient de mare sa ia autobuz. Mereu intervenea ceva la o ora la care nu circula busul, si trebuia sa o facem pe taxiul.

      41
  6. Stai, cum adică împământarea nu se încadra în bugetul inițial? Cine mai face azi case fără împământare? Nu e obligatoriu? Și ma gândesc că oferta inițială include așa ceva, la fel cum include instalația sanitară, uși, acoperiș, etc.

    Comentariu apreciat.1038
    • probabil au luat o casă veche.

    • Ehe, daca asta ar fi cea mai mare problema lipsa impamantarii la multe case rasarite pe langa orase …

      Comentariu apreciat.400
    • NOU
      #27

      Probabil impamantarea era legata la stalpul electrica, aka aproape inutila. Daca vrei sa pui panouri de exemplu cu impamantarea aia, o sa rada cei care fac dosarul, ca tre sa ai o hartie la dosar cu niste valori. Eu am sapat un sant de 40+m si am facut-o corect cu stalpi si platbanda si pentru panouri si pentru casa. Pana atunci stateam linistit increzator in echipa electrica care au legat casa la retea, ca sigur nu e nevoie.

      Comentariu apreciat.353
    • Zerus, oamenii astia nu au avut bani de mobila noua si tu vorbesti de panouri

      Comentariu apreciat.700
    • E ca’n poanta aia de la „Vacanta Mare”, cand voiau Crapu si Menumorut sa vanda o masina, intreaba cumparatorul daca poate sa ajunga nu stiu unde cu ea, la care aia raspund:
      > – Aaa… te costa-n plus, trebuie sa-i cumperi motor ! 😁

      170
  7. Alegerea e simpla: te faci taximetristul familiei si stai la casa sau ai toata libertatea de deplasare sau stai la bloc.

    Comentariu apreciat.742
  8. nu inteleg asta: „vai nu o sa mai am curte daca ma mut la bloc si nu o sa mai aiba unde sa se joace copiii in ea, dar cu doua randuri mai sus ma plang ca trebuie sa merg 10 km pana la un loc de joaca”
    Spre final credeam ca sotul e un prost si a fost imbarligat/batut la cap de sotie sa se mute la sat ca ea lucreaza de acasa. M-am inselat, in sensul ca e si mai prost decat il credeam, ea vrea inapoi la oras, dar el insista sa ramana la sat sa fie sofer de taxi.

    Comentariu apreciat.1297
    • Eu nu inteleg conceptia asta la unele persoane :” Am 1-2 copii, daca am curte o sa se joace singur/singuri in curte, noi pe langa ei si o sa fie perfect”

      Asta era valabil acum 20 ani. Poate merge si acum daca stai intr-o zona de case si sunt inca 10-15 copii pe strada cu care sa se joace si ai tai. In rest copiii vor socializare. Trebuie sa ii duci unde sunt mai multi copii, trebuie sa ii duci la prieteni in oras, apoi la scoala, activitati extrascolare, etc. Multi nu se gandesc la consecintele unei case la camp la 10-15 Km de oras pentru copii.

      Comentariu apreciat.786
    • M-am inselat, in sensul ca e si mai prost decat il credeam, ea vrea inapoi la oras, dar el insista sa ramana la sat sa fie sofer de taxi.

      N-ai înțeles.

      Ăia 10 km pe care îi face zilnic sunt „liniștea lui sufletească”, fără nevasta proasta lângă el.

  9. Mergeți și citiți comentariile. Să vedeți câți (bine, câte, că majoritate îs femei) îi recomandă să rămână în cenușă, frumos la casă. Asta în condițiile în care la final zice că nu le ajung banii, că dau mult pe transport și etc.

    141
  10. > am depasit bugetul cu 15 mii
    > eu nu conduc dar am zis ca daca e automata merge si asa
    > ne-am mutat in camp fara nimic in jur si acum ne surprinde ca nu avem nimic in jur

    Astia sunt niste adulti care au luat niste decizii si aparent au facut si 2 copii.

    Sa faci mutarea inapoi insemna sa accepti ca ai gresit si putini o fac, prefera sa sufere asa ani la rand.

    Comentariu apreciat.1774
  11. Din pacate in Romania, in zona metropolitana a oraselor mari, unde sunt joburile bune nu exista locul ala unde sa ai si o curte decenta, sa ai transport in comun, sa fii relativ aproape de servicii publice decente. Din cauza coruptiei si a dezvoltarii haotice, s-a construit prost si infrastructura publica nu a tinut pasul cu transformarea multor sate in suburbii.
    Estimez ca pentru o casa cu o palma mai mare de pamant si unde sa nu faci pe soferul pentru copii iti trebuie minim 350.000 euro.

    Comentariu apreciat.7338
    • lol. nu.

    • In jurul Bucurestiului nu cred ca mai exista zona fara scoala, cresa, spital, supermarket. Si casele incep de la 120k in functie de suprafata si de zona.

      1316
    • Deci cam tot ce a detaliat vali pe aici pe blog de ani de zile…

      175
    • Nicaieri in lume nu exista o casa decenta la un pret decent in zona metropolitana a oraselor mari, peste tot sunt foarte scumpe.

      Comentariu apreciat.792
    • La fel cum nu e vina corupției și managementului prost pentru legeile termodinamicii, la fel nicăieri în lume unde ai curte nu ai transport in comun decent și servicii publice dezvoltate. Drumul taberei are suficient transport în comun? Mulți ar zice că nu, dar să presupunem că da. Un sat cu case cu curte și livadă de dimensiunea Drumul Taberei are 4000 de locuitori. În loc de 500.000. Daca ai microbuz in colțul opus al satului nu ai considera transport in comun. Păi și atunci vrei 15 linii de STB si 1 de metrou la 4000 de oameni? Nicăieri nu ai așa ceva.

      Indecis. Tu ce zici?3211
    • Ba exista.

      Si cu mult sub 350k.

      Acum depinde si de tine ce filme gen Dallas ai in cap atunci cand cauti sa te muti la casa.

      Indecis. Tu ce zici?2415
    • @Razvan, uite, facem o afacere. Iti dau eu casa in care locuim, este intr-un oras mare si turistic din RO, statie de autobuz si gradinita/cresa la 100m de casa, magazine mici,medii,mari pe o raza de 500m. Bonus, autobuzele sunt din 7 in 7 minute, deci nu astepti. 5 camere, 300m curtea, cu tot ce-ti trebuie pentru confortul tau.
      Toate astea la pretul de 200k. Pana la 350k e profitul tau. Nu zic cat a fost, ca e o gluma comparativ cu ce scoruri crezi ca sunt pe piata :))))

      Indecis. Tu ce zici?2320
  12. Asta se întâmplă pentru ca oamenii se gândesc doar la beneficii, iar chestiile nașpa se fac ca nu le vad. Înainte de a alege casa, cauta sa stai cu chirie la casa minim 6 luni și sa prinzi măcar doua anotimpuri, ideal o iarna, ideal în zona în care ai vrea sa te muti. După ce vezi cam cu ce se mănâncă, poți trage linie.

    Comentariu apreciat.787
    • Înainte sa semnam pt petecul de pământ unde urma sa ne construim o casa (destul de aproape de o linie ferata), mergeam in cartierul ala de câteva ori pe zi la diferite ore si parcam in fata terenului sa vad cate trenuri trec, la ce interval si cat de tare se aud.
      Dupa cateva zile au inceput vecinii de acolo sa ma ia la intrebari despre ce caut acolo, ca apaream suspect.
      Raspunsul meu:
      – Astept trenul… :)

      Comentariu apreciat.904
  13. Oamenii ăștia chiar există sau postările sunt distracția unor troli? Cum să fii atât de tâmpit? Înțeleg pe ăia flower power care copilăresc și n-au nicio treabă cu copiii. Ii înțeleg pe cei care se retrag la țară la pensie deși ei sunt orășeni get beget , dar ăștia doi, având doi copii, ce naiba gândeau, că fac home schooling cu ei? Și dacă doamna a zis că va conduce, de ce naiba n-o face? Dacă are o urgență și soțul nu-i, sau ii e rău, sau whatever, ce face? Sună la 112 pentru că a uitat să cumpere lapte? 6 km ar însemna să poată s-o ia și pe jos, sau nu? Băi, băiete, cum au trăit ăștia până la vârsta asta și cum s-au înmulțit?
    Auzi, cenușă, împământare, pnm…

    Comentariu apreciat.1494
    • Sunt foarte multi oameni asa. Sotia e pe un grup din asta de mamici si aproape zilnic e o discutie din asta si cel mai amuzant e ca o data la cateva zile apare una gen „noi am vrea sa ne luam casa in camp, ce parere aveti?” sau „noi suntem oraseni cu doi copii dar am gasit darapanatura asta de casa intr-un sat uitat de lume la 100 km de Sibiu”. People never learn.

      Comentariu apreciat.923
    • Bre, grupurile astea de mamiki sunt cancer curat. Acum e perioada concediilor si e invazie de postari cu „Hey mamiki, maine plecam cu copilul in concediu la dracu in praznic si azi am constatat ca pasaportul copilului a expirat. Va rog sa-mi spuneti ca nu sunt o vaca cu cabina. Ms pwp”.

      Comentariu apreciat.611
    • @Ambra – hai sa ne gandim ca nu toti sunt pregatiti pentru olimpiada. 6km distanta inseamna cam 75 minute de mers pe jos normal, nu alergand. Si mai trebuie sa se si intoarca acasa ;-) .

      Ca au fost niste alegeri gresite (mutarea acolo) este cu totul altceva…

      147
    • ev21, măcar alea de care spui întreabă înainte de a face mișcarea proastă, nu după ce s-au mutat cu doi copii la curte cu cenușă.
      Adib, să știi că e bun un drum din ăsta de 75 de minute pe jos, te gândești la ce cumpărături ai de făcut, pariez că nu omiți nimic esențial, iar de întors te întorci cu taxiul și plasele și ai scutit jumătate din bani.

      Dincolo de glume e o situație la care se pot găsi rezolvări. Aici e o oportunitate de a fi creativ, descurcăreț, cu neuronii la tine, într-un cuvânt adult responsabil pentru doi copii. Dar nu știu cum, am tendința să pariez că nărozii vor da din lac in put și se vor afunda și mai mult în probleme, nu i-a dus capul până acum, nu cred că se vor lumina brusc.

      231
    • Ambra, femeia e singura cu 2 copii MICI acasa. In ce film face 6 km pe jos pana la supermarket? Cu copiii ce face, ii leaga cu funia si merg catinel dupa ea?

      142
    • @ev21 poate au fost impresionați de haihui în doi cu tatăl din Apuseni.

      70
    • F., zisesem că e glumă, dar de ce să stricăm o replică isteață cu detalii din astea?
      Și până la urmă poate să meargă pe jos până în oraș și după ce ajunge bărbatul acasă, să-l lase să bea și el o bere, că și el e uom, chiar dacă mai tălâmb așa…

      32
  14. „ne streseaza foarte tare cheltuielile ce par sa nu se mai termine” – si au facut si 2 copii. Inteleg ca poate nu s-au priceput la alesul casei, dar mai e cineva care nu stie ca sunt cheltuieli mari cu crescutul copiilor?

    Comentariu apreciat.905
  15. Draga Participanta Anonima, am solutia pt voi
    1. Pare locul ideal pt a cultiva marijuana
    2. Cu banii din productie va veti permite homeschooling si bona pt cel mic
    3. sotul sa isi pastreze jobul sa nu dati de banuit
    4. Pe pungile de maria sa puneti o frunza s mi scrisul ECO si sa apara cuvantul Homemade
    5. In timp cumparati terenul din jurul vostru cu un credit, nu cu cash
    6. Sotul sa schimbe masina, sa cumpere una cat mai nebatatoare la ochi, un logan alb pe gaz.
    Bafta

    Comentariu apreciat.1079
    • Vezi ca homeschoolingul e ilegal si poti sa faci puscarie(vezi cazul dornean din bihor). In rest, de-acord cu sfaturile tale…

      Comentariu apreciat.336
  16. Nu stim despre ce oras/zona este vorba. Si ce dinamica are orasul respectiv.
    Am inteles ca acuma cheltuie 1500 ron pe motorina. Daca ar sta in oras cat ar cheltui? probabil sotul tot ar folosi masina intr-o oarecare masura. Cate drumuri pe zi fac spre oras si inapoi? cat timp ar economisi daca ar locui in oras?

    Daca casa se poate da in chirie, la 6 km de oras nu e foarte departe, ar putea fi un pret mai mare decat chiria unui apartament in oras.
    Surplusul din chirie + economia la motorina + ce mai economisesc ei, s-ar putea gandi in cativa ani sa isi cumpere un apartament al lor sau sa stinga mai repede creditul daca au rate la casa.

    Comentariu apreciat.261
  17. E mai mișto la casa dar depinde unde e casa :)

    Comentariu apreciat.411
  18. … sau ca să vorbim pe limba doamnei ce și-a scris oful pe grup
    Fail to plan is plan to fail

    /s

    Comentariu apreciat.363
  19. NOU
    #66

    hai mai nene, 6 km de oras nu e departe deloc, acum depinde si cat de izolati sunt. 1500 lei/luna pe motorina inseamna 4 plinuri, adica minim 2400 km/luna adica 80 km/zi, adic aproximativ 7 drumuri dus intors/zi.

    Comentariu apreciat.760
  20. Te muti cu chirie si pui stop la investitii, si te duci doar inweekend la „tara”, stiu e dureros da am amici care asta au facut, ma rog, au cumparat in oras langa scoala ca au bani si a ramas proprietatead e 2500mp cu casa mare in standby.
    Problema mare a acestor orasele de langa ca unele asta sunt e ca primaru a furat da nu a si facut si inteligentii de la transporturi nu le strafulgera deloc niciodata ca ai zona metropolitata si dc teintepi cu linii de metrou usor rapid care sa vina la juam de ora, ai rezolvat tot traficu dinbuc ca nu ami vine nici draq cumasian daca faci 15 min pana la unmetrou din zonele metroplolitane

    Indecis. Tu ce zici?928
  21. eu cred ca il trimite la kaufland de 3 ori pe zi, altfel nu se explica.

    Comentariu apreciat.700
  22. Zic sa se faca streameri, eventual sa isi ia si mai departe, acum e la moda curentul off grid, daca le iese nici nu trebuie sa mai mearga la oras, bine asta inseamna ca trebuie sa aiba ceva curte nu terasaa de 20-30mp, si sa aiba un pic de abilitate la editat. Ba chiar sa faca un canal pt fiecare membru si unul pt familie, scot 3-5k euro fara provleme, hai noroc!

    251
  23. Man – ceva nu inteleg. Noi ne-am mutat la 15 km de oras intr-un sat care are legatura cu orasul pe 2 benzi. Pana la scoala si gradi fac 20 minute cu masina – avem 1 masina deocamdata. Cu un drum merge toata familia ( sotie si 2 copii ) si la fel si la intoarcere. Daca e sa avem nevoie de ceva avem si in sat magazin. Sau daca e ceva mai mare facem 1 data pe saptamana o cumparatura mai mare. De livrat mai toate magazinele de bricolaj livreaza. Cu inflatia asta si noi simtim o presiune. Am intrebat copii daca ar vrea sa ne intoarcem la bloc au zis ca nu. Dar asta inseamna ca 1 data pe luna facem pe taxiul si ducem si aducem din colegi la playdate. Si o data la 10 zile trebuie sa bag motorina … Ceva nu mi se leaga.

    Indecis. Tu ce zici?4932
    • pai poate tu ca omul normal ai verificat bine unde te muti daca ai scoli, cum ajungi cat te costa. Eu am
      locuit 7 ani langa Bucuresti intr un complex super ok, aveam scoli bazin de înot gradinite, parc magazin la care ajung pe jos. Chiar si tren direct si autobuz spre oras. M- am mutat cand a fost marele return to office si pt ca am
      obtinut pret bun pt apartament. Insa am foști vecini care isi duc copiii cu la scoli din centrul orasului. am prieten in Corbeanca care isi trimite copilul cu Bolt la liceu in centru si se plange de costuri ca matracuca din postare. Daca te documentezi, iti asumi si verifici toate aspectele legate de stilul de viata chiar pot nimeri locuri ok. Insa daca alegi strict casa si pretul si apoi te gandesti la toate celelalte aspecte poti ajunge intr o situatie naspa. Si acolo ai o iesire, cut your losses and sell. Dar unii vor si curte mare si pret mic si conexiune cu orasul..

      Comentariu apreciat.561
    • tu ești un fraier care a făcut ceva corect. ea nu.

    • Din fundu’ satului unde locuiesc, până în parcarea de la birou sunt fix 11 km. Copii n-am, când și dacă or veni, sunt două școli în sat și vreo trei grădinițe. Supermarketuri sunt vreo 4, plus buticuri de cartier. Transportul în comun lasă de dorit, cu stații doar la strada principală și autobuze doar din oră-n oră, dar pe când aveam job în cealaltă parte de oraș, era utilizabil și așa.
      Nevastă-mea are mai puțin de mers decât am eu, cam jumătate de distanță. Teoretic ne-am putea descurca cu o singură mașină, practic programul ei e “rupt” în două, mai fuge la shopping sau chiar acasă să doarmă de amiază, așa că e fiecare cu mașina lui. Eu lucrez în sistem hibrid, la fiecare zi de birou am dreptul la una acasă. Mai fac câteodată o săptămână de mers la birou urmată de o săptămână de lucru de acasă, dar în general merg la birou o zi da, una nu. Fac un plin pe lună, asta în condițiile în care am mașină cu motor de 2 litri benzină. Rezervor de 55 de litri, nu de 70 sau 100. Am încercat și să lucrez o lună de acasă apoi o lună la birou. Trei plinuri pe lună înseamnă munca doar de la birou. Deci la 1500 lei pe lună mi se pare că domnul respectiv se plimbă mai mult, dar având în vedere că au doi copii, cifra devine plauzibilă. Problema doamnei este că lucrând doar de acasă îi lipsește socializarea, și neavând permis de conducere sau fiindu-i teamă de condus, evident că vrea să se mute în oraș, pentru că depinde de soț sau de taxi. Dacă nu mai fac față cheltuielilor, cel mai bine ar fi să vândă casa și să ia un apartament. Probabil că au credit pentru casă, ceea ce face vânzarea mai grea.
      Chiar ieri aveam o discuție cu soția, că ea nu mai suportă ambuteiajele, că face 20 de minute pe 5-6 km și dacă nu ar fi mai bine să ne mutăm înapoi în oraș, dar nu la bloc ci la casă. I-am reamintit că în principal ea a vrut să ne mutăm la sat, și că prețurile unei case la gata, în care doar să te muți, în oraș trec de 300.000 E. Asta pe căutate, nu pe povești. Da, poți găsi case la 150k, 200k, dacă vrei renovări complexe sau chiar demolări. Eu unul m-am obișnuit aici, dincolo de faptul că pentru a merge la mall sau la o ieșire cu colegii trebuie să mă urc în mașină sau să iau un taxi ori transportul în comun, apoi să merg 1 km pe jos până în centru, nu simt deloc lipsa orașului sau vreo nevoie de a fi mai aproape de el.

      Comentariu apreciat.326
  24. Ador oamenii astia. Imi cresc f mult stima de sine.

    Comentariu apreciat.712
  25. nici ea nu băune de inteligență, dar bag seamă că soțul e adevăratul cretin în poveste, genul ăla cu chemarea ogorului, vrea să stea la țară că aer curat sau ceva (cenușă în cazul lor). probabil se dă cocoș în fața cunoscuților că uite ce s-a ajuns el om realizat cu casă pe pământ, nu stă la bloc ca ceilalți ratați. de aia refuză să se mute înapoi, că ar deveni fraierul găștii la orice ieșire la bere.

    Comentariu apreciat.556
  26. Mamiki care au visat boem la aer curat, curte cu fluturasi si unicorni, viata idilica de la margine de tara. Vad ca a fost soc si groaza cand au realizat ca n-au gradinite, scoli, licee. Prioritati.

    Comentariu apreciat.484
  27. Copii cu alergii și furtuni cu cenușă, sounds about right, e locul ideal să îi crești. Sunt ca ăia care își iubesc copiii, dar nu îi pun în scoică când fac drumuri scurte pentru că merg încet, ce naiba se poate întâmpla?

    Comentariu apreciat.553
  28. Cred totusi ca e „cost sunken fallacy” ce se intampla acolo. Am bagat bani pe care n-avem cum sa ii scoatem in veci, stam aici si ne chinuim. Ca aia care pleaca in Occident si isi fac casa in Cucurezii-Din-Deal in care baga 200k euro si ea face la pretul pietei 30k pentru ca bineinteles, nu e terminata. Plina Romania de ele.

    Comentariu apreciat.542
  29. M-am lamurit, mamika nu e la margine de Bucuresti, citez: ” nu am mentionat nimic de București. Stam langa un oras in provincie, salariile sunt destul de mici. Abia s-a angajat pentru ca majoritatea doresc sa fie acolo la 7-8 dimineata, si nu avea cum ajunge din pacate. Sau se cerea sa stea mult peste program etc. Nu a gasit ceva cu masina de serviciu, cauta de 2 ani…” Deci a vrut sa scape de traiul din oraselul de provincie, asta era problema azatoare.

    Comentariu apreciat.512
  30. Rămân cu ochii beliți în peretele din față și mă întreb unde Dumnezeu dai de distrușii ăștia.
    1500 lei lunar pe combustibil.
    În două mașini bag lunar 200 de euro motorină.( Greta Thuringher să mă sugă, la fiecare alimentare se sinucide un căluț de mare).
    Câștig puțin spre decent. Lucrez în două locuri, fac aproximativ 53 de secunde până la locurile de muncă. Nici să trag o țigară nu am timp.
    Curte am, cât vezi cu ochii. Tot satul e practic o curte.
    Ce nu înțeleg.
    Ce fel de sfaturi așteaptă domnița și cât de slab mobilat la mansardă ești să ceri sfaturi pe internet de la necunoscuți?
    Toți suntem diferiți, avem alte așteptări și alt istoric în spate.
    Fă în pula mea ce consideri că e bine pentru tine, nu stai miloagă la diverse păreri.

    Comentariu apreciat.7330
    • Probabil au ceva SUV cu 4L diesel.

      141
    • Patru litri au eventual in bidonul cu apă sfințită de sub chiuveta din bucătărie.
      Ăștia sunt oameni cu creierii zburdalnici. Fani Free Willy.
      Stau la mama dracului în vârf de munte și merg la cumpărături cu lista după mine. Am grijă să am ce am nevoie. Nu să umblu ca descreieratul la 12 noaptea după un bec pentru veioză.
      Îți asumi decizia luată și înghiți în
      sec când ai pofte de gravidă. Gen
      calzone sau tiramisu. Că în sat din pulă mâncare fashion.
      Te muți la câmp și apoi faci valuri ca tenia în latrină că pute a balegă.

      Indecis. Tu ce zici?265
    • Iti iei un spring, il incarci de la priza pana iti pui panouri si te plimbi pana iti vine rau.

      1500 pe combustibil e plauzibil, dar sunt multe drumuri aiurea care pot fi optimizate.

      32
  31. Ar trebui sa vedeti comentariile la post, „pai ce te mai duci la magazin, pune si tu o rosie, o gaina, o vaca”.

    Comentariu apreciat.601
  32. Unii o fac din fudulie: -uite draga ce case frumoase au astia, hai sa luam si noi una – am vazut eu una ieftina pe olx.
    Altii o fac din disperarea traiului la bloc: vecini galagiosi, trafic la fereastra(alarme sirene tobe ingaurite, motoare turate) mizerie in bloc, la ghena dupa masina de gunoi, vecini nespalati, locuri de parcare ocupate de vecinii nespalati, coloane sparte, babe senile care uita apa deschisa etc. Ei cred ca daca se muta la casa scapa de toate problemele dar nu gandesc ca dau de altele. Unii la pun in balanta si isi asuma sau nu schimbarea. Problema nu e a celor care isi doresca asa ceva problema este a celor care ne conduc ca nu asigura infrastructura si legislatie corecta ca suburbii cu case existain toata lumea numai ca sunt legate eficient de oraseniar aceste cartiere au totul necesar pt un trai decent

    131
  33. Dragut cum toata lumea ii baga mortu in casa ca e proasta satului, dar simplul fapt ca isi pune intrebarile astea inseamna ca intelege ca ceva nu e in regula acolo.

    Daca stai sa faci un pro si contra situatiei actuale eu o vad asa:
    Pro:
    1. Spatiu mai mare pentru depozitare, sa zburde copii
    2. „Aer curat” cand nu e furtuna de cenusa
    3. BBQ ocazional cu familia/prietenii cand vin in vizita (2-3-4 ori pe an probabil).

    Con:
    1. Cheltuiala aiurea 1500 RON pe combustibil si deplasari
    2. Timp pierdut aiurea ducand si aducand locatari
    3. Copiii cresc cu funingine in plamani
    4. De la anul va fi si mai nasol cu distribuirea lor dimineata pe la scoli, gradinite si colectarea lor
    5. Cel mai probabil e nevoie de inca o masina cu toate cheltuielile aferente: achizitie, ITP, asigurare, combustibil, scoala de soferi
    6. Cheltuieli mai mari cu intretinerea casei, incalzirea, acoperis, etc.

    Solutia desigur e mutarea inapoi in civilizatie.

    De exemplu: pana anul viitor prin aprilie-mai-iunie adunat fiecare leut, nu se mai cheltuie nimic fara rost, prin primavara scos casa la vanzare cu termen de eliberare 3 luni, de indata ce se vinde se cauta un apartament cu 3 camere si diferenta acoperita din credit. Daca nu sunt cumparatori, mutare soft in chirie incepand din august 2025 ca sa poata ala mare sa mearga linistit la scoala, timp in care casa sta la vanzare, eventual cu un mic discount sa scape de ea.

    Chiria pe primele luni se poate acoperi din banii pusi deoparte de acuma pana in primavara.

    Marele dezavantaj ar fi viata la bloc, cu tot ce inseamna asta: vecini galagiosi, lipsa de spatiu, stres cu parcarea.

    Avantaje ar fi proximitatea de scoli, gradinite, kauflanduri, parcuri, bunici care sa ajute cu copiii.

    Daca ar judeca la rece chiar nu vad de ce ar fi un mister ce sa faca.

    Indecis. Tu ce zici?285
  34. Ce nu intelegeti e ca nu mai au bani de a doua masina(si nici timp probabil de scoala de soferi). Stai sa vezi cand o sa se strice si prima. :D
    E o chestie ce am vazut-o, saritul de „pasi”. Prin pasi inteleg ca esti sarac si vrei sa-ti iei ceva. Acel ceva la multi e din start o casa in loc de un apartament decent. Si asa de mult isi doresc casa ca nu mai conteaza locatia, drumurile praf, infrastructura, nimic.
    Daca nu ai copii e relativ ok dar cu copii devine totul foarte complicat.

    251
  35. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2248
    • NOU
      #98

      Eu stau relativ la porumb, 25km de oras, imi lipseste doar gazul, dar nici nu am nevoie, consum o butelie pe an pentru gatit, cam totul e pe electric. Sat asfaltat canalizare samd.

      Dar pe de alta parte nici nu m-am tampit sa renunt la apartamentul din oras, acolo stam cata vreme are copilul scoala. In vacante + vineri duminica – la tara. Si am solar si altele nu e casa sa zic de vacanta.

      Comentariu apreciat.365
    • Eu stau la porumb de 13 ani. Copii nu avem asa ca despre asta nu pot sa-mi dau cu parerea, dar despre chestii de organizare a vietii, cum sa nu faci 1000 de drumuri cu masina, cum sa faci comenzi, cum sa nu te ia iarna si mai ales toamna prin surprindere cred ca am invatat in anii astia destul.

      Comentariu apreciat.441
    • Diferenta e ca noi nu bifam chiar toate dumele alea deodata, si pentru cele pe care le bifam nu cerem sfaturi de la necunoscuti pe internet.

      Comentariu apreciat.290
    • esti hater, uita–te mai sus exact acelsi lucru l-am zis si eu si mi-am luat minusuri ca… e o solutie pt multi care au facut greaseala cu porumbu ca locuita permanenta

      44
    • @Ionut, nici nu trebuie să fi stat la porumb, prietene, trebuie doar să fi avut ceva părinți, bunici, neamuri ceva pe la țară și să fi mers acolo de câteva ori pe an ca să te prinzi de anumite lucruri. Sau ce, ai impresia că „la porumbul” ăsta modern diferă mult de satul românesc tradițional?

      222
    • In Bucuresti stau la 10 minute de parc, la 3 minute de scoala copilului si la 1 minute de parinti si la 2 minute de magazin, vorbesc de mers pe jos.
      Da, cand va fi copilul mare ma voi gandi sa ma retrag la casa , sa simt pamantul, gratare fara sfarsit , legume bio in sera si sa fac yoga, pana atunci nu.

      Indecis. Tu ce zici?2512
    • @Johnnyfer nu prea ai inteles ce am intrebat, este ?

      @gigi da gigi, am inteles, majoritatea sta in oras la 5 min de X. Dar eu garantez ca exista un procent din cei ce comenteaza care sunt in aceeasi situatiei, doar ca povestea lor nu a ajuns pe net si atunci e ok sa randa si ei putin aici si desi traiesc acelasi lucru ii iau la injuraturi pe aia din articol.

      Comentariile ar fi drepte cand 100% din cei care citesc nu sunt nici pe departe in situatia din articol.

      312
  36. Acum realizez ca ai avut o influențează mare asupra decizii mele de a nu face casa ci a ma muta dintr-un cartier mărginaș mai spre centrul orașului. A avea copii îți schimba prioritățile. Mulțumesc Vali!

    Comentariu apreciat.5410
  37. Am un sfat amplu, dur si eficient:
    1. Sotul isi aduce aminte ca ea l-a cicalit ani la randul cu mutatul la tara, o incinge sistematic pana ea se urca in masina pe care o conduce greu desi e automata, cu totul cu plodul energic, si se duce la parinti.
    2. Sotul isi da seama ca nevasta-sa e o putoare care castiga putin pentru ca face martisoare de acasa si scoate casa la vanzare, in asteptarea divortului.
    3. Fiind gravida si cu geloziile de rigoare ea o sa mearga la o ghicitoare recomandata pe un alt grup de mamiki sa ii faca farmece sotului.
    4. Sotul, atins de farmece, incepe o idila cu o casierita de la benzinaria unde tot face plinuri, regulat.
    5. Socrii vor expune problema pe un grup de FB dedicat socrilor care au probleme cu spatiul locativ.

    Comentariu apreciat.8310
  38. la inceput entuziasmul e suficient de mare cat sa faci pe taximetristul crezand ca la un moment dat o sa conduca si celalalt. Si vezi niste ani mai tarziu ca s-a dublat timpul de stat in trafic si tot tu esti taximetrist si ca nici macar efortul nu e apreciat si divortul nici nu-ti dai seama cand se incheie.

    103
  39. Ai mei au doua case relativ aproape de București(zona Periș), una 800mp teren alta 1200. In una stau ei și una as putea sa o upgradez pentru mine. până în București sunt cam 50 minute în weekend și 1,5 ore in timpul săptămânii. Zona e conectata, exista școala, grădinița, supermarket etc. Cu toate astea nu vreau sa locuiesc acolo pentru că și 1.5 ore e mult zilnic plus că lucrurile care mă interesează se întâmplă în București. Așa că mi-am luat garsoniera acum vreo 15 ani sa stau cât eram tânăr ficior (și aia a rămas mica) iar în momentul actual locuiesc cu chirie in 2 camere. In locurile alea as face investiții și m-aș muta după ce are și copilul(nu exista inca) permis.

    Am o groaza de colegi care s-au mutat la porumb prin sate dubioase și acum se plâng ca duduia asta că îi costă mult, că ei nu vin la birou că fac 3 ore pe drum și alte dume din astea. Și am impresia că ei fac totul din presiune și din visul părinților de a avea plodul o casa pe pământ, sa ai și tu să crești o roșie, un castravete. Eu crescând la tara nu vreau sa mai ud roșii și castraveți, am făcut asta toată copilăria…plus naveta cu trenul la Ploiesti sau București. Dar cine sa asculte când le zice altul că e greu la țară….neah

    Comentariu apreciat.506
    • Am niste prieteni care s-au mutat in Peris. Din casa pana la locul de munca (in Bucuresti, zona aproape de Gara de Nord), face fix 50 de minute – cu trenul +. De ce nu alegi solutia asta?

      213
    • Știu că sunt trenuri (acum aproape din oră in oră fata de cum era când eram la liceu) doar că primează confortul. Acum fac 20 de minute cu tramvaiul până la birou, daca zice un prieten „hai la bere” ajung in 15 in centrul vechi sau pe unde ne vedem… Chestii din astea care pentru mine primează in fata unei bucăți de teren care trebuie muncită.

      Am in plan sa dărâm casa cu teren mai mic sa fac ceva ușurel pentru când oi avea 45-50 de ani. Întâi sa fie de weekend și apoi permanent. Asta in ideea in care in anii ăștia se mai dezvolta infrastructura, se mai așează satele astea din jurul Bucureștiului. Pe lângă Periș deja au început să bage canalizare (apa și gaz aveau) sa circule și STB mai des. Recomand zona aia cat încă e ieftina (5-10 euro mp)

      Comentariu apreciat.294
    • @CP
      Păi poate el nu are serviciul pe lîngă Gara de Nord și mai face alte 50-60 minute pînă ajunge acolo. Nu-l văd a fi atît de prost să nu știe că trece trenul prin Periș, văd că și-a făcut ”calculițele”…

      161
    • Munca e prin zona AFI și ar adaugă 20 de minute cu tramvaiul(daca vine repede) doar că nu vreau, nu sunt la vârsta la care să mă retrag la țară și să pierd timp pe drumuri, conexiuni cu oameni ( ies des la o cafea, o bere, o țigară jumă de ora). Daca suburbiile noastre erau ca pe la alții, altfel mergea treaba.

      Dar îi înțeleg și pe ceilalți… E ok sa îți iei o casa acolo cu perspective de viitor îndelungat dar nu te mai plânge, e logic că vine cu eforturi și deranj.

      241
    • De Cocioc ce parere ai ?

      14
    • Gigi: No ideea

      40
    • Alex,mai exista teren la 10 euro in zona Peris?

      51
    • eu stau in bucuresti, la bloc, nu central dar nici periferie.

      in ultimii 7 ani am trecut la pas cu muca pein cred minim 75% din „rezidentialele” din bucuresti si ilfov.

      ca sunt blocuri de 4 5 8 etajje, d-alea mai mici de 2 3, vile vagon, intre 3 si 15 case lipite, ansambluri de vile, grupate pe cate un 500mp cate 2 , sau 3 si chiar 4 am vazut, cu niste curti minuscule unde nu ai loc de un smart, am vazut si ansamblu de 48 de duplexuri trantite intr-o parcela de 25x250m, unele unde s-a tras si asflt sau macar beton, altele si fara apa si canalizare, aproapte toate cu finisaje execrabile, preturi variind intre 60k-70k si peste 250k.

      cu vreo 2 3 exceptii, unde pretul era mult peste aia 250, nu m-as muta in niciunul.

      inghesuiala si mizeria sunt cuvintele de ordine.

      161
    • @caposu: Exista in satele care aparțin de comună, nu fix in Periș(care e mai scump puțin). Urmăresc de ceva vreme un teren de 5200 de metri pătrați, am vorbit și cu proprietarul, dar e extravilan și trebui sa aflu ce planuri are primăria. Dar mda, se găsesc terenuri cu potențial de investiție.

      60
  40. Principala problema e ca oamenii sunt dezorganizati si aerieni.
    E greu sa faci lista de cumparaturi pentru ala care e cu masina sa i-o trimiti pe whatsapp cand se pregateste sa plece si sa le cumpere de la un magazin din drum. Ca refuz sa cred ca doar la Kaufland gasesc ce au nevoie. Sau sa faci lista si sa te duci la cumparaturi in weekend.
    Nu scrie unde sunt localizati, in Bucuresti/Ilfov in general toate magazinele mari livreaza – trebuie o lista si tehnicul familiei sa plaseze comanda. Scapi de aglomeratie si drumuri.

    Despre “n-am chef sa conduc” nu comentez ca au scris si altii mai sus. Presupun ca au transport in comun in sat ?.

    174
  41. La mine la țară vine microbuzul să îmi ia copii din poartă (sunt la grădiniță).
    Pentru cei care fac școală / liceu în oraș (la vreo 15 km distanță), îi ia autobuzul și li se decontează banii.

    203
  42. Doua chestiute:

    1) incredibil cat de multi oameni dau si ultimii bani pe orice achizitie, fie ea si imobiliara, si apoi nu le mai raman bani de nimic altceva (vezi faptul ca nu au avut bani de mobila noua pt o locuinta noua). Inclusiv oameni care dau ultimii bani pe o masina de ‘fitze’, si apoi abia mai au bani sa-i puna motorina.

    2) si eu stau intr-o localitate de langa Bucuresti, si fac naveta aproape zilnic spre Bucuresti, dar in niciun caz nu dau 1500 pe motorina. Fie ala o abureste ca atata costa motorina, si ea habar n-are pe ce lume e; fie au o masina care consuma mult si inutil; fie habar n-au sa-si planifice calatoriile. Daca dai 1500 pe motorina si te plangi din cauza asta, ar trebui sa iei niste masuri, nu sa te plangi: schimbi masina cu una mai economica (nu e nicio rusine sa conduci un Smart spre exemplu); mergi cu transportul in comun; eficientizezi deplasarile (mergi la cumparaturi in drumul spre casa de la munca), etc.

    Comentariu apreciat.358
    • La fel și eu, fac 30-35 km zilnic către serviciu și înapoi. Mă uit în situația alimentărilor, sunt mult sub ce spun ei acolo. Sunt de aceeași părere, fie nu știe ce vorbește fie mașina aia papă combustibil la modul american.

      123
  43. Pe pariu ca la corporatie unde muncesc ei au idei, fac planuri, coordoneaza lucruri?

    Comentariu apreciat.476
  44. Totusi cenusa aia are bun simt, nu intra si in oras!

    211
  45. Factori și aspecte cum spune stimabilul pitici gratis…
    Au/vor avea 2 copii. Un apartament nou de 3 camere, a ajuns sa aibă preț în bucurestistan, in jur de 150 000 euro (cu in loc de parcare) , la periferie, la minim 25 min de metrou (în cazul fericit in care e metrou pe acolo) . Patru camere se duc spre 200 000, și oricum nu prea se fac, că nu e cerere…
    Repet, periferie, unde nu stau academicieni, ba dimpotrivă…
    De cele mai multe ori, blocul e făcut de niste suedeji/ceafalati , care spala astfel niste bani, ba și câștigă foarte bine (sunt făcute prost, cu necalificați tot suedeji plătiți cu ziua sau cu pakistani, cu materiale ieftine, cu rasol peste tot).
    In situația asta, unora li se pare mai acceptabilă varianta de casa ceva mai departe, mai mare, cu ceva curte, și la care poate poți să te implici in evoluția edificării. Bineînțeles că trebuie înțelese și asumate și dezavantajele…doamna pare că nu a făcut-o.

    1711
  46. E al dracului de ușor să-i spui unui om, coane, mai bine pierzi €50k euro decât să fii nefericit. Poate a muncit o viață pentru banii aia, acum să îi piardă pt că nu îi mai convine e foarte greu.

    1613
    • așa. și ce faci, trăiești 20 de ani în mizerie?

    • Ce 20 de ani… dacă mai rămân acolo, în 3-4 ani divorțează (deja sunt în criză de bani, nu se pun de acord ce să facă în continuare, e clar), ea pleacă la mă-sa la oraș cu copii cu tot, el rămâne tot acolo și se apucă să agațe puștoaice pe tiktok.

      125
  47. Macar barbac’su nu e betiv! Toata ziua cu curu.n masina, saracu’ ….

    Comentariu apreciat.461
  48. Deci discutam despre calsicul:
    – „M-am mutat la porumb si nu m-am gandit ca nu am scoli, magazine, spitale, locuri de joaca in jur”.
    – „Dar ce smechera am fost eu cand le-am aratat prietenilor curtea de 100 mp pe care o voi avea.”

    Indecis. Tu ce zici?273
  49. In alta ordine de idei, avem o veste buna: un ministru PSD la spital dupa un accident pe V. Oltului.
    Timpul de executie al autostrazii tocmai s-a mai scurtat cu vreo 6 luni.

    173
    • Eu nu am inteles niciodata de ce se fac acele santuri tip crater in localitati, si chiar intre localitati, fara sa montezi parapeti (sau alt sistem de protectie). E plina tara de asemenea „lucrari”. Proiectantii si reprezentantii autotitatilor sunt chiar atat de prosti si nu realizeaza ca oricand se pot intampla accidente grave?

      183
    • Drenaj apa pluviala

      411
  50. mno da ce rai sunteti unii. imi aduc aminte prima casa pe care mi-am luat-o am luat-o total orb. cu centrala pe lemne, fantana, fosa septica, 12km de iasi (nu in camp totusi). ce mai.. tot tacamul lipsa. mi-a pus nenea centrala in functiune si m-a lasat cu ochii in soare si cu 10mc de lemne. initial am incercat sa le tai cu fierastraul. ca sa nu mai zic de prima iarna unde a fost cod rosu de ger vreo saptamana si mi-a inghetat conducta pe sub pamanat (era la cca 1m, deci sub limita de inghet).
    dar, fara experientele alea, dupa 5 ani nu as fi stiut ce sa-mi cumpar. lasati lumea sa invete.

    Comentariu apreciat.344
  51. Eu doar vreau sa spun ca mi-am activat fulgii de zapada pe tema site-ului.

    211
  52. Noi avem naveta de 10 km dus, 10 intors, ne mai frecam pe drumuri, mai plecam in wk uri dar in nicio luna nu am consumat motorina de 1500 de lei. E ceva ciudat in postarea asta, mai ales treaba cu cenușa. Ei nu stiau cand au cumpărat? Am văzut postarea si pe fb dar nu am avut timp sa intru la comentarii

    104
  53. Sotul descarca in multe locuri prin oras de aia 1500 de ron pe luna…

    Comentariu apreciat.313
  54. Comment spre aprobare?

    20
  55. Vorbiți întâi cu „prostul” înainte să luați proasta în brațe. Inside info.

    142
  56. Am citit si eu. Comentariile. Aici sunt oameni care nu au facut greseli in viața. Imaculați. Probabil ca femeia se simte abandonata acolo in „pustietate” cu doi copii. Depinde de om. Asa ar fi si nevasta-mea de exemplu. Ar muri daca ai pune-o sa stea departe de agitație.
    Eu in schimb m-as muta in varful muntelui fara regrete.

    Ce nu stie doamna aceea este ca problema ei este universala. Si daca va sta in centru are sanse mari sa nu aiba cu cine se juca copiii. Poate ajunge la Kaufland mai usor dar socializare la copii tot nu va avea.

    Acum poate o sa vi se para ciudat ce va spun. Eu sunt ala care isi da in chirie casa super pozitionata in oras mare si se muta la bloc in complex cu copii pe motiv ca nu are copilul cu cine sa sejoace. Nu glumesc deloc. Inteligenta emotionala va fi mai importanta ca IQ in viitor.

    Indecis. Tu ce zici?921
    • Toti gresim insa asta nu inseamna ca nu putem vedea greselile altora, nu? Si in special dupa ce am facut ceva similar parca este mai usor sa vezi daca este sau nu o greseala.

      Nu sunt sigur ca inteligenta emotionala se dezvolta din interactiune in special sau ca este atat de importanta in viata. Nu de alta, insa stiu copii foarte populari si limitati care nu au ajuns mai putin limitati desi erau mereu in centrul atentiei/petrecerii/jocului.

      153
    • Și eu sunt de părere ca e important ca să locuiești într-o zona unde copilul are cu cine sa se joace.

      512
    • nu mai sunt la modă copiii introvertiți? de ce trebuie neapărat să se antureze cu alții, are atâtea chestii la dispoziție să facă singur acasă pe computer. oricum e overrated socializarea, ăștia mici stau numai cu nasul în telefoane și stau pe tiktok/twitch

      144
  57. muți, nu muți, vremea … trece!

    70
  58. Probabil ca duamna nu a locuit in oras cu copii mici sa vada ce bine se merge cu carutul pe trotuarul complet ocupat de masini. Ce frumos urci carutul peste tot felul de borduri de juma de metru inaltime. Ce frumos vezi mai tarziu ca toate locurile de joaca din oras sunt mega pline si jegoase. Eventual mai nimeresti la bloc intre niste vecini petrecareti sau apartamente inchiriate…vezi atunci distractie weekend de weekend. Depinde ce vrei de la viata.
    E posibil sa existe gradinita in sat la ei. Sau interesat daca e buna gradinita?E posibil ca si scoala generala de acolo sa fie ok, trebuie putin interes sa vezi ce optiuni ai. Ca sa ajungi la 1500 ron motorina pe luna nu e greu, dar poti optimiza din drumuri. Mergi la cumparaturi cu lista pentru o saptamana, anumite chestii mici se pot lua si local, cam peste tot gasesti un Profi. O paine sau o bere o poti lua si din sat, nu trebuie sa mergi pana la Kaufland la oras. Poti gasi localnici care vand legume, fructe la preturi si calitate bune. Atat unde stau eu langa Iasi cat si la casa de la tara de la mama dracului (la 60 de km de orice oras) exista optiunile descrise mai sus. Trebuie doar sa iesi din bula ta si sa vezi ce poti face local.

    116
  59. Situatia mea este una clara si concisa pe care am inteles ca trebuie sa o accept
    1. Nu conduc de frica (bunnnn)
    2.Ma plictisesc repede (exclus mutat la tara)
    3. Mama vrea sa stea la tara pentru ca…o rosie in gradina

    Ce am facut:
    1. Eu am tras tare si mi-am luat apartament in centru (provincie) si ajung pe jos repede unde am nevoie in toate punctele de interes
    2. Mama investeste in casa de la tara (repara, darama iar construieste, trage apa etc). I-am explicat ca nu e okay mi-a zis clar: cand nu mai pot o vinzi si iti iei banii nu esti obligata sa stai insa avand toate conditiile o vinzi insa fara conditii nu vine nimeni sa cumpere.

    Trebuie sa analizezi cine esti TU. Eu nu sunt casatorita si nu as avea cum sa stau la casa singura(mereu e ceva de facut-un gard, un var etc. Nu ma pricep si nu imi place prefer o viata comoda). Uneori nu am job poate nu imi permit sa intretin casa (la apartament am renovat si o perioada va fi bine). Casa te tine legat. Spinoasa treaba.

    141
  60. Revelatoare doamna si postarea ei. Ce am invatat eu:
    – Viata la casa nu trebuie idealizata. La fel cum nici viata la bloc nu trebuie demonizata si luata in deradere. Am auzit ambele. Intotdeauna e mult context de luat in calcul, nevoi, dorinte etc.
    – Nevoile unui copil sunt destul de predictibile, si totusi avem asemenea specimene. Wow.
    – 6 km eu i-as face cu bicicleta, daca ar fi practic
    – Daca te stii ne-sofer, te opui oricarei idei sa te muti undeva la „nicaieri pe dreapta”. Dependenta de masina e o chestie reala, o poti evita. Si daca nu conduci, esti dependenta nu doar de masina, ci si de partenerul respectiv. Nu e drept sa iti sclavagesti partenerul si sa il faci sofer pt toanele tale. Nu e nici pt tine placut sa te stii …izolat, imobil, daca el nu e acolo. Poate bea un pahar, sau poate ii e rau, poate nu ai bani de taxi la frecventa pe care o doresti…esti blocata acolo.
    – Also, e de kkt si sa il duci cu zaharelul ca poate vei conduce, si totusi sa nu o faci…daca n-ai facut-o o perioada suficient de lunga, hai sa presupunem ca raspunsul la „conduci?” e „nu”. Nu „poate…”
    – E un joc de orgolii. Ea e cu WFH deci flexibila cu a locui oriunde. Domnul pare mai legat de oras, dar totodata el vrea sa ramana la casa. Ramane ghicitoarea – de ce vrea domnul sa ramana la casa? Ceva pare putred.
    – De ce nu fac schimb cu parintii? Eu subinteleg ca parintii au un apartament in oras. Sa faca rocada, parintii basculati la suburbie, cuplul cu copii in oras. Deal-ul sa tina pana se fac copiii de facultate. Si apoi, se „renegociaza” intelegerea. Costurile ar fi minime – doar mutarea, si eventual cateva drumuri (mai rare) spre parinti, sa ii ajuti cu una-alta.
    – „curtea pentru baieti” – meh. Poate undeva pe la 12-14 ani ii intrebi. Si poate vor zice ca nu le pasa, ca ei stau pe PC mai mult. Unii parinti isi fac niste proiectii dubioase. Lectia e sa ai grija ce (crezi ca) iti doresti. Nu tot ce vezi tu ca bine e vazut si de altii ca „bine”.

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)