Imobiliare: cum se calculează suprafețele

Anunț de vânzare casă. Știam zona, am dibuit casa, am aruncat un ochi pe gmaps și peste gard. Cerem detalii de la agent. Nu iese terenul la socoteală. Așa din ochi pare 4-500mp, nu 600mp cât spune anunțul și agentul că are.

Mă rog, hai la vizionare. Prietenul mulțumit, soția lui la fel. Pe mine mă tot râcâia aia cu terenul. Sunteți pregătiți? Nu, serios, sunteți pregătiți?

Dacă pe un lot de 400mp construim o casă cu etaj și cu 100mp pe nivel, 400 + 200 = 600mp suprafață a proprietății!!! Mind=blown

Bos, DAR BECIUL L-AI PUS LA SOCOTEALĂ?!?!?!

imobiliare-2020-07

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Si daca proprietarul descopera un univers paralel, se pune dublu.

    00
  2. Unii adauga la suprafata terenului si suprafata drumului de servitute.
    „600 mp teren”, nota cu steluta: curte 450mp + 150mp drum de servitute :)

    00
    • Ai sa rizi,dar am platit drumul de servitute la fel ca terenul propriu-zis.Si doua contracte de vinzare-cumparare.Dar vinzatorul mi-a precizat de la inceput.

      00
    • Mwell, drumul de servitute a fost făcut de proprietari prim cedarea de teren, asa ca este și el achiziționat la momentul 0 cu același preț cu restul terenului. De aia cer oamenii bani și pe el sau îl calculează la suprafață. Este proprietatea ta.

      00
    • da, si poate ca nu ar trebui sa fie sau sa existe. magaria asta cu mafia politico-imobiliara face sa apara tot felul de monstruozitati si dubiosenii, dar e bine bos, suntem ‘piata libera’ mancami-ar pl toti astia care dau drumul la construit deam’plea

      00
    • drumul de servitute e fain ca asa nu te trezesti cu nesimtiti care isi lasa masinile in strada chiar daca au loc de parcare in curte.

      00
    • In plus, daca tu prin absurd cumperi in viitor toate terenurile din spate deservite de drumul de servitute, poti sa-l inchizi/ingradesti fiindca nu mai este necesara servitutea.
      Dar daca nu ai acte pe el, nu poti face nimic de genul asta.

      00
    • Andrei, mai mult. nici nu il poti cumpara FARA bucata de servitute. trebuie facuta dezmembrarea intre cele 2 parcele ca sa poti cumpara doar „terenul”, dar ce interes ar avea vanzatorul sa faca asta el ramand cu o bucata de pamant pe care plateste impozit dar este complet inutilizabila din orice punct de vedere.

      00
  3. Agentul si proprietarul erau fani Harry Potter…
    https://youtu.be/ch8uPA7-hPE

    00
  4. păi e greșit calculul, că primul nivel e la parter, deci nu aduge nici un plus. Ar trebui să se pună doar nivelele superioare și beciul.

    00
  5. E logic că beciul se scade, nu se adună :-)

    00
  6. Comisionul era 2%?

    00
  7. Domnul respectiv trebuia să mai adauge următoarele la calcul:

    BECIUL, PODUL, SUPRAFAȚA ACOPERIȘULUI, SUPRAFAȚA PÂNZEI DE PĂIANJEN CARE ÎI ÎNVĂLUIE CREIERUL.

    Noaptea minții bă băiatule!

    00
  8. Eu nu inteleg ce cred oamenii aia ca obtin?
    Inainte de cumparare verifici si tu actele si acolo scrie 400mp in loc de 600mp. E cu 30% mai putin ca in anunt, nu e de trecut cu vederea ca la 580 in loc de 600 sa zicem.

    00
  9. si la apartamente e la fel: daca sufrageria are 20 mp si are bucatarie inclusa de 7 mp atunci impreuna au 27mp.

    as vrea sa vad o lege arhitectul sa fie obligat sa se semneze pe bloc. sa stiu cine a proiectat mizeria.

    ieri era la Kanal D unul cu „locuintele vedetelor” din nord; aratau ca favelele alea din Popesti Leordeni.

    00
    • Am primti din intamplare reclama cu ceva apartamente/penthouse-uri prin Floreasca, Bucuresti. Zic hai ma sa ma uit, sa nu mor prost, ce ofera astia la 500.000E.
      Pai asa:
      – bucatarie open space
      – dormitoare de 10mp
      – la penthouse pe 2 nivele, cum deschizi usa de la intrare, ai in fata dormitorul principal
      – tot felul de unghiuri ciudate intre pereti.
      Pai daca nici la banii aia nu primesti ceva ok…

      00
    • @zarax
      Nu înțelegi tu tendințele noi în compartimentarea locuințelor. Milenialșii sunt niște persoane foarte dinamice, pline de energie, care au pasiuni, nu stau ei să gătească, să facă murături. Ei sunt trendsetteri și sunt preocupați de utilizarea eficientă a timpului și micromanagement.
      Adică comandă ce e mai ieftin prin glovo că nu-s în stare să gătească, au silă de cratiță de parcă ar fi o virtute că nu știu un ou fiert și așteaptă caserolele și oalele cu mâncare din provincie, venite pe autocare.
      Eu nu pot înțelege chestia cu open space niciodată. Să candească in toată casa a ceapă prăjită sau a pește. La fel lipsa de spatii de depozitare: cămară, debarale, dressinguri, orice unde se pot depozita jucării, scule, haine de iarnă, schiuri, un împuțit de perete unde să pot atârna bicla.
      Am mai fost și eu atarnache la vizionări de apartamente mai vechi și mai noi.
      În unele din ele aș trăi doar în chirie și turist. Nu există dârlău familist, care să nu aibă o trusă de scule, niște bălării specifice de băieți. Efectiv nu era loc, pentru că nu a fost prevăzut niciun spațiu de depozitare.
      Am intrat odată într-un dormitor matrimonial și 2 inși nu au avut loc în el.

      00
    • NOU
      #26

      Aia era si ideea, sa nu ai loc de 2 persoane in dormitorul matrimonial. Creaza intimitate, nu stii tu. :)

      00
    • pai daca Smiley a dat 300k la Cernica… (adica 200 probabil) normal ca in Floreasca sa fie mai scumpe

      00
    • @un om simplu din popor

      Adică atunci când am chef de sexuț cu gagica, ne futem pe rând, că nu avem loc amândoi în dormitor? :D

      00
    • @Ionut M: va futeti si voi ca oamenii, in bucataria aia de 27mp.

      00
  10. Ha! F tare! Anul trecut am încercat sa vând casa pe teren. Am 700, dar masurat..da 650…pt ca pe terenul meu e construit gardul pe toate cele 4 laturi, da, e gardul meu pe terenul meu, astfel ca oricine calculează aria ii da mai puțin. Na! Acolo nervi! Ca de ce e asa? Ca de ce?

    00
    • Daca ai „pierdut” atat de mult din teren, inseamna ca ai un gard de minim 40 de cm grosime pe toate laturile. Incearca si tu sa le explici potentialilor clienti cum se calculeaza si sa masori terenul de unde incepe gardul (nu doar partea interioara).

      00
  11. fara sa intru in detalii tehnice:

    la terenuri (aka imobile) suprafata e pur si simplu suprafata in proiectie orizontala. nu se adauga si nu se scade nimic. eventualul drum de servitute face parte din suprafata si il cumperi ca atare.

    la cladiri suprafata construita este amprenta la sol, suprafata utila este amprenta mai putin peretii, suprafata desfasurata este suma suprafetelor utile de la fiecare nivel existent (subsol, parter, etaj, mansarda).

    orice altceva este incercarea hotului de a se intalni cu prostul.

    00
    • Aha, atunci e clar. Totusi, BECIUL, cum se calculeaza BECIUL?

      00
    • Da’ mă, da’ terenul e x mp pur și simplu, nu adaugi la suprafața terenului suprafața desfășurată a construcției de pe teren.
      Suprafața terenului rămâne aceeași indiferent câte construcții și oricâte etaje au acele construcții pe care le trântești pe teren.

      00
    • Deci dacă iau la munte un teren din care jumatate e cu panta de 30 grade, se ia proiecția la sol? Pe bune acu, mereu m-am întrebat cum se calculează curtea la munte. Sunt terenuri care au diferența de nivel de 20+ metri, cum pisici iei proiecția?

      00
    • DFT, proiectia se poate face si „in sus”. Adica iei punctul cel mai de jos si-l aduci/imaginezi la nivelul punctului cel mai de sus. Si tot asa, ridici puncte din partile de jos spre un plan care se formeaza „in aer”, partial.

      Uite aici o poza care vorbeste mai bine decât mine: https://www.noitopografii.ro/topografie/76-diferenele-intre-suprafeele-inclinate-i-cele-reduse-ale-judeelor-romaniei

    • Am scris greșit, „se ia proiecția la sol” în loc de „se ia proiecția la orizontala”, întrebarea rămâne.

      00
    • DFT, exact. se ia proiectia in plan orizontal.

      daca te uiti in sectiune si vezi terenul ca o linie diagonala iti imaginezi aceasta diagonala ca fiind ipotenuza unui triunghi dreptunghic cu o cateta orizontala si una verticala. suprafata ta va fi data de cateta orizontala.

      mai bine nu pot explica in cuvinte.

      AB, exact :). de asta le-am pus separat. sunt chestii diferite, se calculeaza diferit, se numara si/sau se platesc separat.

      00
    • fluture, mai precis reducerea suprafetelor nu se face in sus sau in jos ci la planul de proiectie care in cazul romaniei este asa numitul „stereo 70”, asociat in mod uzual cu sistemul de cote „m(area) n(eagra) (19)75”.

      acest plan de proiectie (stereo 70) este un plan secant (adica ca si cum ai taia „capacul” portocalei), practic el intersectandu-se cu suprafata tarii intr-un cerc cu raza de vreo 200 de kilometri si centrul undeva in judetul brasov. practic asta inseamna ca intradevar reducerea se face in sus sau in jos in functie de locul din tara unde te afli si altitudinea la care te afli. adugand acel sistem de cote insa, reducerea se face intotdeauna in jos pentru ca nivelul 0, ala in functie de care vf moldoveanu are 2504m, este nivelul mediu al marii negre in anul 1975. in final asta inseamna ca reducerea se face practic intotdeauna in jos, dar cum ziceam, nu conteaza pentru ca in cadastru cotele nu conteaza si oricum exista mai multe sisteme de altitudini (atat topografic, adica pe plan, cum ar fi ca in vestul tarii e posibil sa gasesti planuri topografice cotate dupa marea adriatica, facute pe vremea asutriecilor, iar in nord e posibil sa gasesti cote dupa marea baltica, in sistem sovietic; dar si geodezic unde poti avea de exemplu cote raportate la elipsoid sau la geoid).

      na ca am zis ca nu intru in detalii :))).

      00
  12. Asta e maxima zilei. Bine ca nu are zgarie nor pe terenul ala ca era mai mare decat tot cartierul. Si nu inteleg pt ce minti aiurea si exagerezi suprafete, zonele de locatie, anul de constructie, etc. Cine da zeci de mii de euro oricum verifica tot ce se poate verifica. Numai enervezi lumea.

    00
    • Pentru ca unii sunt cu mintea pre-setata pe anumite suprafete. Ex: 5-600 m2 pentru curte, peste 150 -180 m2 utili, etc. Daca vezi anunt cu 400 m2 nici nu te intereseaza si sari peste. Daca totusi ajungi sa vizionezi probabil este o sansa sa iti placa si sa faci compromisul. Cam la asta cred ca se joaca schema. Recunosc si eu ca desi eram initial setat la 5-6 arii am ajuns sa iau 410 m2 ce erau „vanduti” drept 450 in anunt.

      00
    • Pot sa confirm, am ramas placut suprins cand am vazut un apartament de 43mp bine compartiment de pe timpul comunismului, cu bucatarie inchisa.
      Problema e ca uitandu-ma pe atatea „residence” cu 49mp si bucatarie open space mi-am format in cap ca e imposibil de mic.

      00
    • Exact asta este ideea apartamentelor open-space. Sa iti dea impresia ca sunt spatioase, cand de fapt sunt aceeasi cutie de chibrituri unde nu poti face nimic util.

      00
    • Si asta nu ar fi o problema, un spatiu bine compartimentat e tot timpul de preferat in detrimentul unor metri patrati in plus aiurea.
      Cu meltenismul de pe piata noastra, cumparatorii se cred in filme americane si sa fie cat mai mult la metri patrati dom’le. Asa e cand te gandesti unde sa mai intinzi o saltea si pentru socru mic, ca sa dormiti toti 6 linistiti.

      00
    • apartamentul meu are 47mp (sau 49, ceva de genul) utili, se adaugă 7mp balcon. inițial bucătăria era închisă (cam mică, dar o formă decentă, nu chestie d-aia lungă și extra-îngustă), dar foștii proprietari au spart o debara și peretele spre hol. nu e open space cu livingul sau alt spațiu locuibil, doar cu holul.
      i-au mai rămas 2 spații de depozitare decente, fără să pun la socoteală balconul.
      după aprecierea mea în 9 ani acolo, e absolut rezonabil pt o persoană sau un cuplu, eventual cu animal de companie. greu cu 1-2 copii, dar cumnată-mea susține că bunică-sa a crescut 2 copii într-un apartament identic (a avut unul la 1,5 stații de mașină de al meu :) )

      00
    • Poti sa cresti si 2 copii intr-un astfel de apartament. Doar ca va fi destul de dificil, ideal ar fi sa existe si un dormitor al lor.

      00
    • N-am zis că ar fi imposibil. Am zis că ar fi greu.
      Sincer, dacă ar fi decomandat complet mi s-ar părea un pic mai ușor. Nu ușor, doar un pic mai ușor. Dar e semidecomandat.
      Mă rog, astea sunt teorii la beție. :)
      Mie și pisicului ne ajunge. :)

      00
  13. Beciul nu se pune la socoteala ca ala nu il cumperi de la proprietar. Pentru el platesti redeventa statului.

    00
  14. Da’ cerul, cerul de deasupra proprietatii, ala de ce nu l-a pus in calcul? Cota-parte din soare, luna, si alte corpuri ceresti?

    00
    • cotă parte cu cine? cu restul de 7 miliarde de oameni?

      sau pt alte corpuri cerești în afară se soare și lună se ia în calcul doar populația din emisfera nordică?

      00
    • spatiul aerian, nu mai stiu acum exact de la ce inaltime) precum si subsolul (in sens de ce se gaseste in pamant, nu beciul) apartin onor statului roman. nu e nici o indiviza :D.

      00
  15. Sa nu dai idei pentru calcularea impozitului pe teren.

    00
  16. Prin 2006 am cumparat un apartament „nou”, suprafata scrisa in contract de 110 mp, 2 camere :). Deci living de 30mp, dormitor de 20, bucatarie de 20, balcon de alti 20, etc, nici regii nu aveau asa ceva.
    Doar ca.. in realitate prapaditul de apartament avea camere mai mici decat cele comuniste, undeva un total de sub 50mp. Restul de suprafete erau bifate pe casa scarii, hol intrate bloc, scari bloc, cota indiviza pe la subsol si naiba mai stie ce..
    Dar eu boss, am 110mp, se poate demonstra :)

    00
  17. Deci cum se calculeaza defapt? Eu stiam ca se inmultesc laturile, si apoi se mai adauga 100 din oficiu.

    00
  18. Bine ai venit in lumea mea! Casa cu 500mp. Zona decentă. Prețul cam mare dar nah in Ct e greu cu terenul prin oraș! Ma duc să o vad si primul lucru pe care il sesizez e ca cei 500mp sunt mai mici decât imi imaginam eu. Întreb și mi se dă asigurări ca sunt. Ok hai sa vedem casa. Casa e ok, bine compartimentată totuși de pe balcoane vizual spațiul era mic. Imi exprim mirarea, sunt asigurat că ăia sunt metrii. Când am văzut cadastrul i-am găsit. Casa 200mp, teren 300 mp, adunate 500mp. I-am zis omului ca de fapt am greșit eu căutam 700mp din care 500 de teren! Am realizat ca nu as fi avut cu cine să ma cert.

    00
  19. Cea mai mică distanță dintre două puncte?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube