Imobiliare: chiriașii distrug tot!

Tanti asta pare foarte supărată pe ceva, dar nu-mi dau seama pe ce. Că zice că de 2 ani are apartamentul gol, că nu îi plac chiriașii.

Pe de altă parte, discutam cu un amic care găsise o „investiție sigură”, apartament de 2 camere într-un bloc de nefamiliști, jegos și pe interior și pe exterior. Da, dar de ce e cu 20% mai ieftin decât restul? Cine vine să stea aici?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

119 comentarii

  1. Cam are dreptate tanti. La mine cam toti chiriasii aveau boala romanului de la bloc – sa dea gauri in pereti.

    Comentariu apreciat.12660
    • Bai eu sunt curios ce plm baga oamenii in pereti de le trebuie bormasini? Isi fac rafturi etajate prinse de perete?
      Afara de batut 2 cuie sa am ceva pe perete sa nu am un perete gol si trei gauri de prins o lustra n-am avut niciodata devoie de bormasina totusi oriunde am stat nu trecea 1 luna 2 sa nu aud o bormasina

      Comentariu apreciat.7529
    • Da, ca sa nu mai vorbim de boala proprietarului roman, care a dat si el cel mai ieftin var din Dedeman, si i se pare ca are Luvru inauntru. Cred ca in nicio tara nu se crizeaza asa ca la noi la pt un cui batut in perete. Pana la urma ce facea chiriasul ala, voia sa bage el tevi prin perete?

      Comentariu apreciat.17465
    • s-au mutat unii langa mine, au lucrat vreo 6 luni apartament sa-l aduca la stadiul de locuit si de 3 ani, in fiecare weekend aud cate o bormasina gen 3-5 minute, nu inteleg ce rahat gauresc in fiecare saptamana, ce gauri le lipsesc, unde mai dau gauri

      Comentariu apreciat.1735
    • Salut! Eu sunt ala care da gauri, dar nu imi plac nici mie. AMA

      Comentariu apreciat.5820
    • @NIX, eu stau intr-un bloc din 1961. Toti peretii sunt din beton armat astfel incat nu pot baga decat dibluri. Pt ce am dat gauri: Atarnat tablouri, pus polite, ancorat dulapuri sa nu imi cada in ca de cutremur in cap

      Comentariu apreciat.335
  2. Pare tanara (dupa poza), are apartament curat si gol, ii dau eu o idee de afaceri….

    Comentariu apreciat.26022
    • Am avut eu un chirias care a facut d-astea, îmi spuneau vecinii ca vin multe pipițe la el, „eh, mai fute si el ceva, e tînar si prezentabil” gindeam eu, dar cind a plecat toata casa era varuita mov si cu cuie in pereti de la oglinzi.

      Comentariu apreciat.817
    • Marinel, păi și o verificare pe parcurs n-ai făcut și tu? Ca poate îți plăcea și îl lăsai gratis.

      Indecis. Tu ce zici?2616
  3. E ca la masinile inchiriate sau de firma. Romanul se pisa pe tot ce nu e al lui.

    Comentariu apreciat.23119
  4. Cost of doing business…

    Ii frumos cand iti vinde agentul apartamentul si ce randament o sa ai la investitie si cat o sa creasca valoarea investitiei.

    Probabil vreo tanti care a facut bani dintr-un smen si apoi a pus botul la smenul altora cu investitii imobiliare.
    Karma is a bitch!

    Apropo: 107 lei pe luna. Atat o costa ca sa stea cu apartamentul gol.

    Comentariu apreciat.14622
    • A uitat să includă impozitul și reparațiile de instalații sanitare care inevitabil crapă dacă nu sunt folosite.

      Indecis. Tu ce zici?6345
    • Ioan C, poti sa detaliezi? Ce crapa si de ce?

      Inteleg la o casa neincalzita ca poate ramane apa iarna si crapa de la inghet, dar la bloc?

      Comentariu apreciat.529
    • Da, cu impozitul ajungea la 115, poate chiar 120 de lei. Tough times

      Comentariu apreciat.595
    • @Hermin

      Apa din București e dură, și formează depozite de calcar pe instalație. Dupa o perioada mai lunga in care robinetul nu e folosit, calcarul respectiv se usucă și tinde se sudeze diverse zone de îmbinare (zone cu elemente de plastic sau cauciuc).

      Deschizi robinetul după câteva luni și îți perforezi acele elemente, și la închidere nu mai e etanș, și ori picura, ori curge de-a binelea.

      Dai drumul la mașina de spălat, și descoperi ca se scurge apa de la furtunul de alimentare. etc

      Comentariu apreciat.5420
    • Bine, dacă apartamentul a costat 100K, pierde valoare iar banii stau degeaba, adică pierzi un potențial profit.

      187
  5. La 4%, cat e randamentul acum (cel putin in Brasov unde am cautat in vara) nu mai merita investitiile imobiliare.
    120.000 Euro ca sa iau chirie 400 Euro? Nu mersi, mai bine ii tin in banca, in lei, si iau echivalentul a 540 Euro. Riscul valutar e mai mic decat riscul distrugerilor si cheltuielile suplimentare pe care le ai dupa orice chirias.

    Comentariu apreciat.16421
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 29177
    • @Dan nu asa se face treaba. Daca ai 120.000 Euro cash nu iei apartament ca sa il dai „gratis” altora in chirie. Cu aia 120.000 dai avansul la 3-4 apartamente pe care le mobilezi IKEA si le dai in chirie, chirie care iti plateste creditul. Ai auzit clasica „se plateste singur”? Apoi peste 30 de ani tu ai 3-4 apartamente care valoreaza 500.000 fiecare ca imobiliarele merg doar in sus, nu?

      In investițiile imobiliare ai 2 strategii:

      „se plateste singur” — explicat succint mai sus, asta mergea cand dobanzile erau mici.

      „nu cere de mancare” — cand ai banii cash facuti dubios si trebuie sa ii bagi in ceva, iei apartamente si le tii goale si le vinzi tu peste ani ca doar nu te costa nimic si ele se apreciaza in timp.

      Comentariu apreciat.9724
    • @curly – investitia in imobiliare este in primul rand o investitie si scopul ei este sa aduca o dobanda cat mai mare, raportata si la risc, desigur.

      Nimeni nu investeste in imobiliare pentru ca este pasiunea vietii lui, ca nu poate trai fara asa ceva. Si atunci da, imobiliarele, bursa, aurul, titlurile de stat – toate sunt intr-un echilibru.

      Comentariu apreciat.393
    • @ev21
      In teorie pare simplu, dar daca ai 4 apartamente si ai 4 chiriasi cum ii descrie doamna, nu stiu ce viata poti sa mai ai, mai ales daca te ocupi singur de intretinere/reparatii, colectare chirie, etc.

      De exemplu, sa te sune doi dintre chiriasi sambata seara, ca li s-a stricat centrala/frigiderul e cam tristut…

      Comentariu apreciat.5917
    • @Aderentiu pai pare simplu, de aia s-au bagat multi investitori si acum se plang de chiriasi. Dar unde ai auzit tu de investitie fara risc? Vezi, de aia ramai sarac.

      Si daca e sa te luam in serios „problemele” exemplificate de tine sunt cele mai simplu de evitat sau rezolvat

      Comentariu apreciat.347
    • cand va aud … parca apartamentul ala nu ramane la voi

      Comentariu apreciat.303
    • Vad ca se discuta de „investititii” si de profit, dar si despre ramasul cu proprietatea, dar:
      – care trebuie sa fie bonitatea ta, ca sa poti lua 3-4 credite pentru a lua 3-4 apartamente si sa le mai si mobilezi/utilezi IKEA (apropo, imi scapa mie ceva sau Ikea e moca pentru unii; vorbesc strict de preturi, nu gusturi/calitate)
      – care e numarul de luni de chirie / an de la care poti considera ca esti pe plus, avand in vedere rata + mobilat + utilat + mici reparatii + asigurari (poti fi parlit si sa te bucuri la ~150e pe an, si sa plangi ca tanti)
      – „macar imi ramane ceva” – da, daca nu mori de foame si apuci sa le achiti, o sa ai ceva. Care e costul, daca tragi linie? Ai ratat cea mai buna parte a vietii facand misculatii in speranta ca „imi raman mie”.
      Bottom line, ca sa nu ajung ca tanti aia, dupa 11 ani de dat in chirie, pot spune ca nu toti oamenii sunt asa cum par, dar nici nu am avut situatii de plecat chiriasul si lasat cine stie ce paguba. Dar acum intervine partea care face diferenta: daca te iei dupa toti prajitii care se lauda ca „investitori imobiliari”, dar nu stiu sa iti spuna cate luni pe an sunt costurile cu intretinerea, asigurarile (da, stiu, bani aruncati, bla bla), finantarea / amortizarea, micile reparatii, atunci ajungeti si voi ca tanti aia. E mai mult decat „ba, iti fac un favor ca te las sa imi dai bani”. E o chestie de reciprocitate. Cand toata lumea va intelege asta, indiferent ca e proprietar sau chirias, atunci o sa fie mai bine in lume. Stii ca ai un rahat de masina de vase / rufe? Schimb-o sau repar-o. Ai o saltea praf? Schimb-o! Nu te culca pe urechea „pai ce vrei, la cati bani imi da…” iti da cat ai cerut, si ai primit atat pt ca ati acceptat amandoi ca la momentul X ala era pretul corect din perspectiva amandurora (proprietar – chirias). Legat de costuri, nu prea vad cum ai putea sa ai restante la utilitati mai mari de 1, maxim 2 luni. Ca iti vin si tie facturile, sau le poti consulta. Si poti sa iei masuri, one way or another. Dar toate astea necesita niste neuroni si oleaca de timp pentru setat. Ca in orice relatie, primele 2 luni sunt cheia relatiei, atunci veseti daca e potrivire sau va vedeti de treaba. Dar daca va inhaitati cu diversi, doar ca sa mai ciupiti 20 de euro (sau 50, sau 100, sau cat o fi minimul acceptabil pe forumul magnatilor cu burta plina de covrigi), ajungeti iar sa decretati ca oamenii sunt naspa. Or fi, dar eu am evitat genul asta de oameni mergand pe ideea „ba, as bea o bere cu asta?” Si pare ca a fost ok abordarea asta, avand in vedere ca am fosti chiriasi cu care ma intalnesc pe strada si nu ne vine sa ne omoram.

      Comentariu apreciat.674
    • @V4li0 speram ca e clar din tonul cu care am scris ca e exagerata treaba cu 4 apartamente :) Dar 2-3 studiouri/ap de 2 camere noi tot luai la groapa acu ceva timp inainte sa explodeze preturile, sa creasca dobanzile si TVA-ul. Acum e cam grava treaba.

      107
  6. Tanti e cam agramată… Nu-mi place de ea!

    Comentariu apreciat.7912
  7. Aberatii!
    Ce semeni aia culegi.

    Am mai multe proprietati in chirie de mai multi ani si cu rotatie de chiriasi.
    Absolut niciunul nu mi-a provocat pagube, altele ca uzura obisnuita.

    Doar ca nu am sarit pe primul care a venit, ba dimpotriva, am facut selectie si am vrut sa ii cunosc personal.

    Restul e cancan romanesc.

    Comentariu apreciat.11411
    • As mai adauga ca 5-10 gauri pentru agatat diverse, nu inseamna paguba.
      Daca chiriasul sta 2-3 ani este normal ca dupa sa ai una alta de reparat, in limita a 30% dintr-o luna de chirie.

      Comentariu apreciat.665
    • @Razvan depinde unde le da, ca daca nu cere traseul firelor electrice si tevilor s-ar putea sa fie distractie.

      Indecis. Tu ce zici?287
  8. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3789
    • Buna afacere!
      Dai garsoniera cu 380 euro si cauti sa inchiriezi ap. cu 3 camere cu 500.

      Revino cu comment la postare daca ai reusit sa gasesti ce doi fraieri :))))

      #nohate

      Comentariu apreciat.1628
    • E troll sau?!

      Garsoniera ta e aproape de Baicului, zona proasta si necautata. Suprafata e mica rau, 32 mp si… vrei 380e?!

      A doua ciudatenie vrei ap 2-3cam in zona centrala/semi la MAXIM 500 euro…

      Comentariu apreciat.1332
    • Nu stiu Bucuresti-ul atat de bine, dar tu dai o garsoniera in zona mai proasta decat vrei tu apartamentul iar diferenta e de doar 120E? Si 2 camere in plus? Si zona mai buna?

      Comentariu apreciat.972
    • Omul stie ce face.Cel mai usor se inchiriaza garsonierele.La 300 de euro da garsoniera in chirie destul de repede.
      Apartamentele de 3 camere se inchiriaza cel mai greu.Are sanse sa gaseasca la 500 .

      Indecis. Tu ce zici?3626
    • Apartamentele de 3 camere se inchiriaza cel mai greu.

      da, dar de obicei sunt familii, chiar dacă copilul mai face stricăciuni, sunt interesati să stea pe termen lung.

    • Pai deja la 300 euro diferenta e de 200E, cu 66% mai mare decat cei 120 visati de el.

      163
    • Tocmai a scris o vecină pe grupul de whatsapp al blocului ca are apartamentul pt închiriat, 2 camere, la un pas de Mariott, 13 septembrie.

      132
    • Alex, domnul a spus 380 negociabil.Acum nu stiu ce inseamna la dinsul negociabil.

      120
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2058
    • Bafta la inchiriat garsoniera cu 380E.

      Sincer mai bine joci la loto daca te simti asa norocos.

      206
  9. Va spun aici cea mai buna metoda de gasit chiriasi stabili si long term.

    Daca se inchiriaza cu 350e in zona atunci o dai cu 300e:
    – o sa ai multi vizitatori si poti filtra usor
    – chiriasul o sa fie interesat sa aiba grija si sa ramana mult timp pentru ca aia 50e pentru el poate sunt intretinerea

    Practic pe tine te intereseaza predictibilitatea. La prima impresie pierzi 50 * 12 = 600 euro pe an, DAR “nu te doare capul”. O luna fara chirias e 300/350e, deci…

    Comentariu apreciat.1106
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2879
    • @big. Corect! Se stie ca prețul mare va atrage cu siguranță numai oameni de calitate..

      Comentariu apreciat.838
    • eu cand am cautat chirie cred ca m-am uitat si mi-am pus bookmark la peste 100 de bucati, aveam cateva chestii simple cerute (contract anaf, loc de parcare, locatie decenta), buget usor peste media locala

      feedback contact:

      -proprietari (sau pseudo ca se ocupau in numele alora dar mai fara acte) – mincinosi, cu idei crete (daca vrei contract platesti tu impozitul), exagerari despre locuinte
      -agenti(i) – din vreo 60 de mesaje trimise, primit reply la vreo 10 dar nu pareau sa fi citit ce am scris, vreo 3 m-au si sunat si a ramas ca „ne auzim mai tarziu, revin cu variante care sa indeplineasca conditiile” nu au mai revenit
      -m-am intalnit cu 2 agenti, unu ma mintea intr-o zona la 2 minute de locuinta precedenta ca „sunt locuri de parcare, nu e nevoie de loc special rezervat/platit” a intarziat ca „nu a gasit parcare” vizita aia a durat 1 minut am intrat in hol la ap si i-am zis ca deranjul parcarii nu e compensat de ce vad, al doilea imi povestea din ce credea el ca e in apartamentul vizitat, … din ~60 mesaje asta a fost tot
      -site-urile – locatii mincinoaste, apartamente dublate, haos, dar deja stiam asta

      norocul a fost ca am gasit un proprietar care cauta direct si fara 10 luni garantie, 3 luni chirie in avans sau alte aberatii, primul an contractul a fost standard, apoi anexa cu perioada nelimitata si incheiere cu notificare la 30 zile, 5 ani mai tarziu sunt tot acolo pe chiria initiala in conditiile in care prin oras au cam variat in unele perioade chiriile, in ce stau eu urcasera si cu 100euro mai mult, acum cred ca sunt cam cu 50euro sub medie. cand au fost probleme a venit si a rezolvat (stricata centrala decembrie la -5 grade rezolvata in 24 de ore, stricata masina de spalat rezolvata in 3 zile), cu ocaziile alea am vazut ca s-a mai uitat sa vada cum arata apartamentul si a plecat multumit, ne auzim la 2 luni ca nici eu nu am timp de el si nici el de mine sa ne intalnim sa ii dau banii si el chitante (prefer asa ca sa am liniste si risc minor de actiuni idioate gen”de maine valea”)

      Comentariu apreciat.417
    • Eu stiu de cineva care a dat cu 300 de euro in zona de 600 de euro. Apartamentul ala e tinut bec de chiriasi, toate platite la zi, banii de chirie sunt livrati la minut, mama lui de proprietar, n-are nici o problema de ani de zile.

      Comentariu apreciat.593
    • Big,are dreptate Hermin,trebuie sa dai usor sub pret.Si are dreptate si in legatura cu continuitatea.

      Comentariu apreciat.293
    • Confirm, am dat un apartament in chirie la Jiului langa metrou, 250E acum 5 ani si nu ma doare capul. As putea cere 400E dar nu ma risc sa aduc neseriosi. Daca se strica ceva repara fara sa ma puna la plata. A dat si cu var de sarbatori.

      Comentariu apreciat.352
    • Confirm si eu ce spune @Hermin.
      Aplic aceeasi metoda.

      Da @Big, oamenii de calitate apreciaza ca nu esti hapsan.

      Nu stiu cum e la garsoniere de 200 euro, vb de chirii mai mari.

      Comentariu apreciat.250
    • „oamenii de calitate se atrag prin cel mai mic pret din piata” diferenta e de doar 200 de fucking lei. Ziceti in plm ca v-ar parea rau pt mizilicul ala de bani si nu vreti sa negociati De altfel asta vad ca e boala proprietarului roman care da in chirie.

      1511
    • Nu cred ca e o regula…

      Eu as putea spune ca e fix invers. Amenajare si electrocasnice peste medie, chirie aprox 30-40% mai mare decat zona, 3 din 3 cazuri am dat de oameni super ok.

      Cred ca e mai important sa fi tu un om ok si procesul de selectie al chiriasilor decat sa cauti pe net „cea mai buna metoda de gasit chiriasi stabili si long term”.

      138
    • xeon, esti idiot. Intelegi cat nuca…

      217
    • @Hermin
      Dupa cum spuneam.. e mai important sa fi un om ok.

      Daca nu te duce capul si nu poti sa accepti ca sunt mai multe variante prin care poti sa dai de chiriasi ok, aia e.
      Continua sa cauti pe net panaceul universal si sa ii injuri pe cei care te provoaca la o dezbatere.

      91
  10. atat: „noua proprietarilor”

    Comentariu apreciat.345
  11. Imobiliare, boala românului investitor. La titluri de stat ai 5,5% dobânda la euro pe 5 ani. Dar hei, mai bagi banii într-un coteț și te plângi de chiriași.

    Comentariu apreciat.4313
    • Si dupa aia 5 ce faci cu banii, ii mai tii la dobanzi de 0.1%? Cat vor fi dobanzile peste 5 ani? Cat au fost acum 10 ani si cat vor fi peste 20?

      Indecis. Tu ce zici?2127
    • @ev21 reinvestești în alte depozite/titluri de stat/ETF. Cu apartamentul ce faci după 5 ani? Îl renovezi după 3 ture de chiriași. Cauți alți chiriași. Te gândești să-l vinzi. Tragi linie și randamentul e la fel cu depozitul pe 5 ani. Doar că ai mai multă muncă și bătaie de cap cu apartamentul.

      Indecis. Tu ce zici?276
    • Dap, la o inflatie de 15% pe an e la fix dobinda la „tezaurul” de stat…

      Indecis. Tu ce zici?1322
    • @Mihai R faza e ca dobanzile alea nu vor fi asa mari zeci de ani la rand. Si pentru titluri de stat trebuie sa ai banii aia azi, la imobiliare era usor sa incepi doar cu avansul. Tu gandesti doar acum pe 5 ani dar daca luai ceva in 2014 aveai un randament bun pana acum, si poate si de acum incolo.

      Si arunci acolo as ETF-uri cand majoritatea romanilor nu au incredere in banci. Deci dupa 5 ani gata devii investitor activ, la fiecare 3-5 ani cauti alte oportunitati.

      714
    • @ev21 investițiile în EFT se fac termen mediu și lung 10-20 ani. E doar una din opțiunile mai bune față de apartament închiriat. Iar aia cu dacă cumpărai în 2014 sau nustiucând nu e valabil. Ne rezumam la prezent și viitor.
      Nu dau sfaturi, doar o părere. Fiecare investeste cum și în ce vrea. Iar cu inflația, nu e 15%. Asta e primul argument al românului cu apartamente :)

      174
    • @Mihai R, sunt foarte curios cam ce investitii ai tu, daca ne consideri fraieri pe toti cei care am mai cumparat o proprietate doua.

      Afla ca daca te “pricepeai”, in ultimii 10 ani puteai obtinere cresteri de 50-100% la unele proprietati in nordul Bucurestiului.
      Nu mai vorbesc de chiria incasata intre timp.

      Titlurile de stat si orice alte dobanzi bancare vor si tot timpul sub inflatie.

      Cate persoane cunosti care au renovat apartamentele dupa 5 ani si 3 randuri de chiriasi?

      Come on, opriti-va cu sfaturi si povesti de pe shit tok

      Indecis. Tu ce zici?1517
    • ”la unele”, ”in nordul bucurestiului”, ”daca te pricepeai”. cu etf pe indicele bvb putea oricine, cu orice sume, fara batai de cap.

      135
    • @Răzvan: Înțeleg că fiecare dintre noi are experiențe diferite când vine vorba de investiții. Personal, am ales să diversific portofoliul meu de investiții cu depozite, titluri de stat și alte active. Dacă dorești pot să-ți trimit în privat detalii, nu e cazul aici.
      Nu e cazul să te inflamezi, nu am făcut pe nimeni fraier.
      Prefer să investesc cu capul, nu mă „pricep”.
      Consider că educația financiară este esențială și încurajez pe oricine să se informeze înainte de a face alegeri financiare.

      124
    • @dady, credeam ca ghilimelele semnalizeaza usoara ironie, dar promit ca data viitoare pentru tine am sa fiu si mai explicit. Referitor la ce faceai cu ETF-ul la BVB, e usor sa iti dai cu parerea despre trecut. Postezi, te rog, un screenshot cu cati bani ai facut tu investind la bursa?

      Multumesc anticipat!

      25
    • @Mihai R, si eu am cumparat titluri de stat. Exact alea in euro, 5,5% cu scadenta la 5 ani.

      Si de-a lungul timpului am avut tot felul de stocks pe care nu le-am tinut mai mult de 6 luni si la care am facut profit.

      O investitie imobiliara de 100k in 2018 care astazi se vinde cu 150k si a adus venituri din chirii de 42k, minus taxe, este tot o investitie care se face cu cap, nu la noroc.

      Referitor la educatia financiara sunt complet de acord cu tine, insa nu cred ca educatia financiara se opreste la termeni de genul ETF, EPS, si altii asemenea.

      Eu am ales calea imobiliarelor pentru ca banii ii fac din cu totul altceva si nu sunt dispus sa urmaresc trend-uri, chart-uri si sa imi asum riscuri de niciun fel.

      66
  12. Dar pentru cine scrie de fapt?
    Parca se crede in Hyde Park si vrea sa porneasca o miscare de schimbare a inchiriatului imobiliar romanesc

    215
  13. Pe cat punem pariu ca doamna nu face contract? Stiu, si cu contract poti avea probleme, dar daca investesti in imobiliare iti asumi si ca platesti un avocat care in caz de ceva sa trimita o notificare sau chiar sa dea in judecata chiriasul.

    Daca tratezi acel imobil ca „pe ochii din cap” atunci nu investi in asta, chiriasii mai strica, dar majoritatea doar folosesc. Si aici e problema romanului, ori cumpara mobila din carton comprimat si se mira ca se strica ori baga prea multi bani in apartament si dupa se supara ca nu e randamentul bun.

    Indecis. Tu ce zici?239
    • Contractele alea au valoarea pielii pulii, no offence.

      OK, il dai in judecata. Ce-i iei daca castigi?

      Casa? Oh wait…

    • Cat poate fi paguba? Pana si dintr-un salariu minim pe economie o recuperezi, in timp dar o poti recupera. Ca dureaza e partea a 2-a. Dar suntem cum suntem ca tara si din cauza, ca nu citim si nu intelegem rolul unui contract. Dupa aia se mira unii ca ii da banca in judecata, sau ca dezvoltatorul a bagat cine stie ce clauze dubioase.

      124
    • Boss, tu te-ai judecat vreodata cu cineva?

      Eu ma judec din 2015. 3 procese (castigate) pe aceeasi tema. Acum sunt in curs cu nr 4.
      Dureaza cam 3 ani bucata, pana vine sentinta definitiva cu motivare, cu executor cu circ cu etc.

      PS: Daca vrei sa ai si sanse de castig trebuie sa-ti iei avocat serios, nu papagal. Si astia seriosi nu prea sunt platiti cu cat iti aproba cheltuieli de judecata. Deci alti bani, alta distractie.

      202
  14. Exista contract de chirie unde se pot inventaria toate bunurile, exista asigurare impotriva vandalizarii si furtului si distrugerilor provocate de vecini. Platesti si stai liniștit

    94
    • EVIDENT!
      Doar ca de unde sa stia asta toti toparlanii?
      E mai usor sa te plangi pe net.

      133
    • Păi stai gogule, că asta costă!

      – asigurarea costă
      – după care trebuie să declari și contractul la ANAF să plătești impozit pe venitul din chirii

      Păi ce facem aici, vrei ca proprietarul să ceară 500€/lună după care să dea 100€+ din buzunar la stat/asiguratori?

      Plus că, deja dacă faci contract, deja trebuie să-i dai și anumite drepturi chiriașului. Nu-l mai poți da așa ușor afară din casă, și alte d’astea…

  15. impozite ca în vest și să vezi cum chițăie când trebuie să plătească nu 107, ci 1070 pe lună.. aaaa acum nu cere de mâncare? foarte rău

    și lege care să oblige încălzirea la minim 20 grade chiar dacă e gol.. pentru că strici echilibrul termic al condominiumului.

    are și ea dreptate, dacă bagă toți bombardierii în chirie. românii sunt animale, nu merită. să caute expați (nu arabi) și/sau români burlaci cu bani 40+

    Indecis. Tu ce zici?3824
    • Pai ce faci, nu vezi ca si burlacii raman fara bani? Daca il avea pe Irinel, acu ce se facea cu el pe cap? Nici nu are voie sa il dea afara.

      262
  16. Chiriaș aici, nu am folosit bormașina în niciun spațiu închiriat, nici măcar să agăț un tablou. Nu prea prăjesc chestii la bucătărie că nu e sănătos. Nu am avut răbdare să citesc epopeea doamnei, că pot arunca și eu cu mingea în curtea proprietarilor și dacă îmi pun ambiția, se lasă cu gol. Am și pisică, deja intru în categoria de risc. Mă risc, dar am bun simț și încerc: caut și eu 2 camere în Brașov, pet friendly și cu loc de parcare. 🥹

    Indecis. Tu ce zici?269
  17. Natie mai rapanoasa ca cea romaneasca rar mi-a fost dat sa vad ! O natie de puciosi !…Ne referim la modul general, macro, asta este perceptia !..Ca persoanele de aici se exclud, asta este alta treaba !

    Indecis. Tu ce zici?1630
  18. Clar o exagerare, probabil doamna e un pic dusa cu capul.
    O gramada de oameni, proprietari si chiriasi, cred ca ar putea depune marturie pentru o relatie corecta. Dar na, sunt ocupati cu viata, nu stau sa scrie pe net.
    Asta e lentila profund deformanta a internetului, mai ales a retelelor. Vrei sa faci un research, gasesti doar povesti horror si de la chiriasi si de la proprietari si crezi ca toti sunt niste nemernici. Te stresezi, te sperii, ramai in Braila si gata, te-ai ratat ;-)

    Comentariu apreciat.316
    • Eu am stat (si inca stau) în chirie.

      Până la actualul proprietar, toți alții au fost coșmar.

      Pretenții până la cer, să nu le strici mobila primită de la stră-stră-bunica, dar când se strică ceva în casă, gen o baterie de la baie, e cumva vina ta, a chiriașului, că s-a stricat . Nu contează că săraca baterie a fost montată când era bunica fată mare. E vina ta! Cum ai îndrăznit să o folosești să dai drumul la apă?

      Înainte de apartamentul ăsta, am avut o tentativă să închiriez un apartament într-o vilă (d’ăla gen cu intrare separată).

      Într-o zi am lăsat ceva acolo, și pentru că eram în grabă altundeva (aveam cutia în portbagaj), am intrat repede încălțat, am lăsat-o, și am plecat.

      Tanti proprietara nu m-a văzut, dar M-A AUZIT CĂ AM INTRAT ÎNCĂLȚAT și mi-a dat un mesaj că mă roagă să mă descalț la ușă!!!!

      Evident că atât mi-a trebuit și am renunțat să mă mut acolo. Nu e OK să ignori „red flags”.

      După care tot ea, supărată pe mine, că ea a făcut investiții ca să mă mut eu acolo!! Ce înseamnă investiții? A cumpărat un frigider. Pentru că nu era. Deci eu sunt nesimțit că am făcut-o să investească ceva bani pentru minimul necesar.

      Cu proprietarul apartamentului actual nu cred că m-am văzut de un an jumate. Rar vorbim la telefon. Îi fac transfer când e timpul să achit chiria, îmi plătesc rahaturile la timp.

      Am avut nevoie de AC schimbat, că ăla vechi era… well, vechi? S-a făcut. S-a stricat ceva major? Ok, facem. Tot el, „nu vrei să schimbăm X?”, sure, facem.

  19. Doamna a confundat zaharul cu ceva prafuri ilegale cand si-a facut cafeaua dimineata, altfel nu-mi explic de ce naiba a scris voma aia lunga. Nu vrea sa inchirieze? foarte frumos, traim intr-o tara inca libera, n-a venit nimeni sa-i puna pistolul la ceafa si chiar si atunci are optiunea sa zica „nu”.

    194
    • Se vede că a făcut liceul la fără frecvență. La limba română a avut nota 6, aia nu e compunere, regurgitarea aia, mi-e greu sa fac o sinteză.

      93
    • a fost o vreme cand statul te obliga sa imparti cele 3 camere cu inca o familie.

      perioada respectivă este privita de din ce in ce mai multi drept o perioada idilica in istoria romaniei.

      142
  20. … sunt oameni cu capul, de ce plm ti-ai face un apartament ca-n „Neckermann” sa-l dai in chirie… sa ce? Sa ceri 700 euro pe 2 camere in loc de 500…

    Adica e penibil sa imi amenajezi tu casa cum vrei si sa ai pretentia de la mine sa-ti dau premiul la chirie, desi e chicios si fara sens in 90% din cazuri.

    Ce are nevoie un chirias? Electrocasnice, toate daca se poate, un pat de calitate, niste dulapuri si cam aia e, in rest orice kkt ii mai adaugi in plus e doar bataie de cap cu ele

    Indecis. Tu ce zici?285
    • Nici măcar. Pe partea electrică: să fie instalația la punct, acces la internet, mașină de spalat și frigider.

      În rest: pat, șifonier, canapea, masă, 2-3 scaune, să meargă trasă apa la baie și să nu fie invazie de mucegai negru și igrasie, ça suffit!

      Restul de electrocasnice le poți cumpăra / aduce singur de obicei.
      N-am nevoie de certuri că i-am spart proprietarului un pahar de cristal „unicat” sau vreo farfurie „antique”.

      133
    • Voi chiar nu ati mai aruncat un ochi la pretul de la mobila cat de cat decenta, nu musai pretul cel mai mic de la Ikea, facuta din carton presat (nu ca aia ar fi f ieftina).

      Alternativa ieftina fiind jegosul PAL melaminat, de preferinta „cires” sau mobila de la mamaia, model vintage.

      Si la electrocasnice ai aceeasi problema.
      Poti cumpara totul ieftin, adica „Cuptor Arctic”, apoi se strica cand iti e lumea mai draga si sa te va cum apelezi la garantie, mai ales daca e un aparat la care iti arde buza, gen MSR sau frigider, iar reparatia se face in X zile/saptamani, ca nu e piesa pe stoc si au multe lucrari.

      30
  21. Îmi amintesc că în 2004, când m-am mutat în București, „luxul” în chirie era mașina de spălat automată. Era raritate să găsești așa ceva.

  22. Contract de inchiriere face cineva? Si daca face, are mai mult de 2 pagini?

    102
  23. Eu cred ca cere o chirie obscena si nu-i vine nimeni. Mai era unul in Timisoara care cerea gen 1000 de euro pe 3 camere si ofuscat cand au inceput sa-si bata toti paula de el. „Are si piscina ? Are teren de tenis ? Etc.” Chiriile functioneaza ca si orice piata, cand ceri aiurea e normal sa nu-ti vina nimeni. Eu rad ca multi cer sa le vina unii cu multi bani. Cine are multi bani cam are inca posibilitate sa-si cumpere, nu o sa stea in cotetz-ul tau „lux” ca nu are de ce.

    193
  24. E obositor de citit genul ăsta de analfabetism :) În fine, un sincer ”hard to relate”.
    Poate fi luat drept flex-cu-mantă, are un apartament ”disposable”, nu-i trebuie ei încasări, e relaxată. Deși dacă chiar era relaxată, nu făcea perete de text, nu?
    Apoi, generalizează grav. A avut 1-2 pățite + povești de la alții, și gata, ”toți chiriașii sunt așa”? Când se adună chiriași să se plângă de faze nașpa cu proprietari, cam care e reacția generală a proprietarilor? ”Miau”? ”Smiorc”?
    E un text bun ca argument de ce să îți schimbi statutul din chiriaș în proprietar, în România – să nu ajungi chiriaș la oameni din ăștia, pregătiți să te ardă pe niște greșeli pe care nu tu i le-ai făcut.

    153
    • Cam așa sunt și oamenii la noi. Crezi că ai găsit o femeie de treabă.
      Și după 6 luni de relație, cu inelul în buzunar, că ai și tu o vârstă și vrei să te așezi la casa ta, afli că ai dat peste încă o tipă ai cărei foști au avut tipologia „Giani”.
      Și care într-un acces de furie te acuză de tot ce i-au cășunat foștii în seara când voiai s-o ceri de nevastă.

      Un text bun ca argument să te alături passport bros, măcar acolo știi că e gold digging pe față + că dacă ești cu adevărat om de treabă, odată căsătorit femeia aia nu te vinde cu tot cu casa precum proprietarii români.

      112
  25. Noi am avut un proprietar genul baiețaș de cartier, ușor dubios. Eram siguri că în 3 luni maxim ne căutăm chirie. Am stat aproape 2 ani, venea doar după chirie și asta în fața blocului. Taxele pentru reparat lift și nu mai știu ce le-a plătit fără probleme, garanția dată înapoi.
    I-am lăsat o masă cadou, cred că s-a bucurat că a vândut-o pe oxl :)))

    Dar ce vreau să întreb. Nu poți merge cu citirile și să plătești la zi? Ce facturi vin în București cu 3 luni în urmă?

    161
    • la apartamentul meu din bucurești întreținerea vine cu 2 luni în urmă.
      aici unde stau, alt oraș, până acum cca 1 an, pt curent electric factura venea la fiecare 2 luni, pe cele 2 luni anterioare. acum vine lunar.

      30
  26. “Va bucurati la 500-600€”
    Am ras.

    23
  27. NOU
    #104

    Asta imi aminteste de o intamplare de acum 4 ani, cautam sa imi schimb chiria(garsoniera, frigider vechi in camera, gandaci casual, d-astea). Intamplator stiam un baiat „descurcaret” care a devenit agent si mi-a zis ca are apartament cu 1 camera la inchiriere.
    I-am zis ca ofer cu 50eur mai putin decat cerea(un pret peste medie), el nu ca nu poate, ca are vizionari si la pretul cerut si apoi mi-a zis ca l-a dat. Deruland situatia 2-3 saptamani, mai vorbesc cu el si imi zice ca a fost o „suedeza” care a dat un avans 50 eur promitand ca va face si va drege in 1 saptamana, care apoi a disparut.

    Dpmdv, daca as fi proprietar, as mobila/utila cu cele mai simple si rezistente piese de mobilier. Nu coltar de 5000 lei, e bun si ala de 2000 lei. Nu saltea de 3000 lei, e ok si aia de 1200 lei. La 5-6 ani iti permiti sa le mai schimbi.

    92
  28. Bă, înțeleg până la un punct. E nasol faptul că sticla de Calgon e mai ieftină cu 15% în Carreforur FR decât în Carrefour RO. Da femeia asta chiar crede gogoașa că Românii sunt plătiți precum Francezii ? Alt mod mai penibil de a cere chirii mai mare nu există ? Sau îi este cumva teamă că nu o să-i dea nimeni sumele cerute ?

    34
  29. Mai e mult pana ajung in Ro sumele date pe chirii la nivelul oraselor serioase din UE. Unde nu exista apartament cu un dormitor (2 camere cum ar veni la noi) sub 1400eur pe luna. Fara mobila, curent, apa, caldura, internet si diverse „mentenante” . Astea le platesti separat, iti faci contracte singur. Si daca tragi linie ajungi usor la o medie de undeva spre 2000 eur lunar.
    In ro pretentiile sunt imense dar la un sfert de pret.

    617
    • Boss cred ca ai uitat care e salariul mediu in Bucuresti. Se invarte in jurul a 5000 lei.

      90
    • stockholm e un oras serios si pretu ala e fix de city. In buricul targului. Stai si tu 10 minute mai acasa…mai scazi din pret.
      2 camere is cam 1300e. Da in pretu ala ai si internetu si curentu si caldura

      61
    • Pe bune? Daca ma uit pe strada vad 1000 de xuri, quri, rovere si altele la fel de scumpe. In orice supermarket si in restaurant preturile sunt mai mari decat in orasele din vest. Salariile acelea oficiale sunt banii de buzunar pentru copii, sa-si mai ia inca un iphone15.
      Salariile reprezinta doar o mica parte din veniturile romanilort, in general.

      314
    • @Add, vezi cate manute rosii ti-ai luat cand ai spus adevarul?
      Asupritorule!

      27
  30. teoretic trebuie inchiriate doar cu bucatarie echipata si baie functionala. atat. Restul, nu e treaba proprietarului.
    atunci ramane o problema practic de lavabil si mici reparatii.

    iar depozitul doar o singura luna e o gluma.

    103
    • Spune-mi ca traiesti in Vest fara sa imi spui ca traiesti in Vest

      63
    • Vest sau Est e un cost pe care nu cred ca il amortizezi sau scoti din depozit.
      Si durerea de cap aferenta.

      60
    • Am incecat eu si nu am avut niciun client multa vreme.
      Desigur, a aparut apoi un astfel de client.
      Acestia sunt chiriasii de profesie, straini, care se muta la X ani in alta tara si o fac cu tot cu mobila.

      In Romania nu ai servicii de inchiriere mobila, ca afara.
      Chiriasii nu isi permit sa inchirieze mobila.

      51
  31. Ati observat in orice discutie ce ura este pentru ideea de chirie, pentru „landlorzi” ?

    Problema este profilul chiriasului roman.
    Chiriasul roman este „prostul” care in general nu se incadreaza la „Prima casa”, iar asta spune multe despre puterea sa financiara.
    Pentru el, chiria este un element de sclavagism, de asuprire.

    Si adesea prostia si rautatea merge mana in mana cu saracia, de aceea personal consider ca cea mai buna solutie este sa te indrepti in imobiliare catre zonele mai scumpe, cu target de chiriasi oamenii cu bani sau expatii.

    91
  32. Am doua apartamente goale. Am avut chiriasi, nu merita efortul cand tragi linie. Acum depinde mult si de cat castigi lunar. Pe viitoar daca pica poata de IT in cap poate revin la a fi mosier

    25
  33. voi stiti cum se inchiriaza in vestul europei?

    nemobilat, cu exceptia mobilei de bucatarie
    – il iei la alb zugravit , ti-l mobilezi inclusiv electrocansice, si contract pe minim un an, cu garantii de minim 2 luni de chirie

    cand pleci , zugravesti la loc, dupa care il lasi cum l-ai gasit

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube